huhtikuu 19, 2024, 06:38:47 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Tyräkki

1
Ihan outo valaisin minulle. Kiinnostaisi kuulla kokemuksia moisesta. Saako chilinkasvatuksessa tuolla jotain hyötyä verrattuna vaikkapa natikoihin ja ledivirityksiin?
2
Taisin aloittaa vuonna 2000 tai 2001. Siitä asti on aina jokunen puska ollut. Alussa enemmän, välillä vähemmän ja nyt taas runsaammin tulossa.
3
Uusien jäsenten esittelyt / Uusvanha jäsen
helmikuu 18, 2018, 23:51:26 ip
Kirjoittelin tänne hetken aikaa joskus 2000-luvun alkuvuosina. Nyt jälleen innostunut chilienkasvatuksesta.
4
Kodin mausteinen kokkaus / Chipotlea vihdoinkin
kesäkuu 19, 2007, 19:02:46 ip
Noita tuolloin savustamiani chilejä on muuten yhä muutama jäljellä. Panin silloin sivuun kokeillakseni säilyvyyttä ja ovat edelleen aivan syömäkelpoisia.
5
Hevonpaska tosiaankin antoi muhkean kasvun chileille, joskin aika tarkkana saa anoostuksen kanssa olla. Tuo kun sisältänee typpeä melkomoisesti. Itse jemmailin hyvin palannutta hp/turveseosta taimien alle niitä kasvariin istuttaessani. Annos oli muistaakseni luokkaa "nyrkillinen" ja silloin ekalla kerralla homma onnistui loistavasti, sillä ilmeisesti tuote ehti mennä käyttöön siihen mennessä kun kasvit olivat kasvarin katossa ja kukkiminen tosissaan alkoi. Sittemmin tuli joskus syyllistyttyä ylilannoitukseenkin ja sato jäi erinomaista selvasti huonommaksi. Kastelulannoitteen kanssa homma onkin helpommin hallitavaa, mutta hp:kin ehdottomasti kokeilemisen arvoinen tehoaine.
6
Muutaman vuoden tauon jälkeen on jälleen kasvarissa chilejäkin. Näyttää toistaiseksi aika hyvältä, joten hymyynhän se suupieliä vetää. Erityisesti rocoto rojot ovat ottaneet aika kivan kasvuspurtin ja ovat nyt n. puolitoista metrisiä ja todella tiheitä puskia. Noita on joutunut jopa saksimaan harvemmiksi, jotta saa puska valoa muuallekin kuin ihan pintakerrokseen.
7
Erikoisuudet / Tulista "hanurimusiikkia"
kesäkuu 18, 2007, 07:29:51 ap
Hengissä ollaan ja nyt pitkän tauon jälkeen jälleen chiliäkin kasvamassa. tauko johtui siitä, että vasta nyt on pakastin tyhjentynyt muutaman vuoden takaisesta edellisestä sadosta.
8
Muut harrastukset ja elämä / Topikki hukassa
huhtikuu 04, 2004, 11:32:43 ap
Tahtoisin lukea uudellee castaneda-aiheiset keskustelumme, mutta en osaa etsiä niitä täältä (tietokone on viholliseni)
9
Öö tota, siis nekö mun pilalliset?
10
Kyllä voi kuolla. Puhun nimittäin kokemuksesta. Liika on liikaa, vaikka kannatankin itse yleistä linjaa hiukan ravakampaa lannoitusta. Voisitko ehkä vaihtaa mullan? Toisaalta lehtien tippuminen saattaa olla seurausta vain sisällekin siirtämisestä, mene ja tiedä. Nuo pilkut kuulostavat kyllä omituiselta. Kertokoon siis joku viisaampi oman mielipiteensä näiden spekulaatioiden sijaan :p
11
Haban perusmaku on kuitenkin minunkin mielestäni lähinnä herkullinen. Vaimon ja lapset olen saanut tuon ymmärtämään kun sekoitin habaa kriikunahilloon ja mustaherukkahyytelöön. Noissa annostus sellainen, että tulisuus ei aiheuta paniikkireaktiota, mutta haban terusmaku puskee hyvin läpi. Todellista herkkua kana ja riisiruokien kanssa.
12
Kodin mausteinen kokkaus / Hälyytys, Chilisiideriä!
lokakuu 09, 2003, 07:46:31 ap
Rahaa, ja tietysti toivotaan jonkin kokeilun muuttuvan megatrendiksi, jotta rahaa irtoaisi oikein roppakaupalla.
13
Hyvä on, että joku "läpiviljelee" eri lajikkeita, jotta me muutkin voimme sitten hyödyntää siitä kertynyttä kokemusta :;):
14
Jep jep, kasvaria kokeiltuaan on tosiaankin vaikea innostua enää täysillä kasvattamaan chilejä sisätiloissa. Itsellänikin on talvella vain muutama puska, ja nekin enemmän koristeena kuin sadon vuoksi. Kaitsunkin satokuvista näkee selvästi syyn hänen uuteen strategiaansa :D

Näkivätkö vanhat silmäni oikein, että sinäkin Kaitsu olit joutunut virittelemään tukinaruja kasvateillesi? Itse teen niin rutiininomaisesti kaikille lajikkeille, vaikka jotkut eivät ehkä sitä kasvutapansa puolesta välttämättä tarvitsisikaan. Täydessä "kasvarivolyymin" satovaiheessa kun tuppaa kevyehköistäkin chileistä kertymään kuormaa hennoille oksille. Suuren raakileita täynnään olevan oksan/puskan katkeamisen muutamaan kertaan kokeneena sitä nykyään mieluummin tukee kuin katuu.

Kasvihuonekasvatuksen suurin ongelma alkaakin olemaan liikatuotanto, siis ihan oikeasti :p  Taaskin alkaa pakkasessa olemaan pari ämpärillistä chilejä, ja lisäksi tölkillinen (1,2L) kuivattua kamaa. Loppusatokin on silti yhä keräämättä :D  Tietystikin tämän suuntaisista ongelmista selviäisi helposti jos omaisi hiukan kaupallisemman asenteen tähän hommaan, mutta se ei oikein ole minun juttuni :(  Toinen konsti olisi tietysti rajoittaa hiukan chilien määrää kasvarissa, ja lisätä vaikkapa tomaattia ja kurkkua. Joka keväisessä innostuksenpuuskassa sekään ei vain oikein käytännössä onnistu, ja kuka piru sitten söisi sen entisestään suurentuneen kurkku- ja tomaattivuoren :laugh:  Ensi kesänä aion kuitenkin vähentää chilien määrää, ja panostaa parempaan kasvutilaan. Vaan ans kattoo ny.
15
Edellisellä työpaikallani on kuulema vieläkin taukohuoneen pöydällä pullo meikäläisen kokkaamaa habasoosia. Tarjoavat sitä tiettävästi uusille työntekijöille "tulikokeena". 7,5dl pullosta on kolmen vuoden jälkeenkin tiämmä yhä puolet jäljellä, säälittävää.
16
Huomasinpa suuresti huvittuneena saaneeni "guruluokituksen" nimimerkkini yhteyteen :D  Eli pitäisiköhän rukata tuota rajaa jolla ko. luokituksen saa. Minä kun en todellakaan koe itseäni gurutason tietäjäksi, olenpahan vain tavallista suulaampi ja edelleenkin "chilitieteestä" ulkona kuin tamppoonin naru :;):  Eipä sillä, että asialla olisi todellista merkitystä, tulipahan vain mieleeni :laugh:
17
Kasvarin taikaa nääs :;):
18
Itse maistelin tässä taannoin ensimmäisen fataliini. Potkua riitti kyyneleisiin asti, ja makukin oli herkullinen. Lisäksi erosi selvästi habaneroista.
19
Edistyneempi chilinkasvatus / Suoraan luontoon...
syyskuu 24, 2003, 13:45:18 ip
Miksi chilienkin siemenet eivät säilyisi itämiskelpoisina suomen talvessa, jos kerran säilyvät pakastimessakin? Jos kasvi vain ehtii itää, kasvaa ja siementää, ennen kuin pakkasherra niistää hengen pois, niin mikä ettei. (taidanpa sadonkorjuun yhteydessä täyttää kasvarista taskuni siemenillä ja lähteä "kävelylle") Vai oliko tarkoitus pyrkiä löytämään laji jonka juuristo talvehtisi (auttaisiko paksu eristävä kevytsorapatja kasvin juurella?) kasvattaen aina keväällä uudet versot? Vai siinteleekö chilihullujen sielunpeilissä peräti visio superlajikkeesta jonka maanpäällisetkin osat selviytyisivät "jääkaudesta"? Kiinnostava kokeilu yhtä kaikki :)
20
No tuskinpa vaan :p  Kovin tarkkoja eivät useimmat "turkinpippurit" kuitenkaan selvästikään ole, mitä ph-arvoon tulee. Viime kesänä nimittäin kalkitsin aika roimastikin silloista kasvuturvetta (samaa laatua kuin nytkin)