huhtikuu 18, 2024, 04:17:06 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - chipe

1
Tori / Vs: Hyönteisverkon kimppatilaus
maaliskuu 09, 2017, 19:21:52 ip
Lainaus käyttäjältä: 009 - maaliskuu 09, 2017, 15:55:29 ip
Tuollakin on jotain. http://www.jarvenkyla.fi/shop/product/tuholaistorjuntaverkko-13mx-50m-80-mesh-uv-su?tm=&sm=viljelytarvikkeet/kateharsot-ja-suojaverkot/verkot


Tietojen perusteella tuo on sama jota Hankkija myy reilun satasen halvemmalla:

http://www.hankkija.fi/Maatalous_ja_metsa/ammattipuutarhaviljely/harsot-verkot-ja-katemuovit/verkko-biofield/

Reikäkoko kuitenkin selvästi suurempi 0,77x1,44mm ja tuon kerrotaan suojaavan suurilta hyönteisiltä.

Lainaus käyttäjältä: 009 - maaliskuu 09, 2017, 15:55:29 ip
Yksi retiisinviljelijä noitui viimesuven kaalikoi innovaasiota. Verkot kyllä piti siipiveikot ulkopuolella, mutta ryökäleet munivat sitten verkon päälle josta munat tippui kasvustoon.


Tuohon temppuun ei tosiaan varmaan oikein mikään verkko tepsi.
2
Tori / Vs: Hyönteisverkon kimppatilaus
maaliskuu 09, 2017, 12:30:49 ip
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 09, 2017, 11:43:06 ap
Tuota toista en tosiaan vahvaksi voi kehua. 


Isällä ilmeisesti onkin useampi käyttämätön paketti luultavasti juurikin noita mainitsemiasi verkkoja. Pitää vielä tarkistaa ovatko samoja. Ovat kuulemma niin heikkoja ettei niillä tee mitään.

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 09, 2017, 11:43:06 ap
Tuosta näkyis olevan 'mesh 80' versiokin.   


Noista vain ei näytä löytyvän juuri valinnanvaraa mitä täkäläisten kauppojen tarjontaan tulee. Hankkijallakin näyttää olevan vain tuo yksi versio.
3
Tori / Vs: Hyönteisverkon kimppatilaus
maaliskuu 09, 2017, 01:23:05 ap
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 08, 2017, 20:36:54 ip
No jaa, itse asiassa pärjään noilla verkoilla: http://www.siemenjakone.fi/kauppa/tuote/tuhohyonteisverkko-15m2/  Täytyy vaan ompelukoneella laittaa ne yhteen. Yritin kesällä silikonilla mutta ei pysynyt.


Tuosta ei näytä löytyvän mistään tietoa silmäkoosta. Luultavasti aika paljon suurempi kun sitä ei kerrota :).
4
Tori / Vs: Hyönteisverkon kimppatilaus
maaliskuu 09, 2017, 01:13:06 ap
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 08, 2017, 16:40:15 ip
Kai tuossa on tarpeeksi pienet silmät, että siitä on myös esim.  kaaleille apua?


Tuon silmäkooksi ilmoitetaan 0,27x0,88mm. Tuon saman verkon hieman isosilmäisemmän 0.39x0.88mm version ilmoitetaan jo torjuvan kirvoja ja ansarijauhiaisia ja tämän sitten lisäksi ainakin etelänjauhiaista, joka ei täälläpäin esiinny. Mutta melkoisen pieniä otuksia siis kuitenkin.

Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - maaliskuu 08, 2017, 16:40:15 ip
Kyllä saiskin olla kestävää tuohon hintaan.  Melko kovalta tuntuu.


Onhan tuolla tosiaan hintaa mutta yleensä nuo verkot on kait selvästi suurisilmäisempiä ja toisaalta ne vaihtoehtona olevat harsot on ainakin samantien rikki ja tuon pitäisi päästää ilmaa paremmin läpi. Josta syystä tuota olisi tarkoitus käyttää myös kasvarin tuuletusluukuissa verkkona. Harso ei päästänyt ilmaa läpi ja sen poistamisen jälkeen kasvariin saapui kaikenlaista ikävää.
5
Tori / Hyönteisverkon kimppatilaus
maaliskuu 08, 2017, 12:04:21 ip
Löytyykö muilta tarvetta kirvoiltakin suojaavalle pienisilmäiselle hyönteisverkolle? Oma tarve n. puolet tästä rullasta:

http://www.hankkija.fi/Maatalous_ja_metsa/ammattipuutarhaviljely/harsot-verkot-ja-katemuovit/verkko-biorete-50-6x100-m/

Tuota ei saa tilattua pienempinä määrinä, joten nyt olisi mahdollisuus saada kimppatilauksen kautta pienempikin määrä. Tuon sanotaan kestävän käytössä 6-10v.
6
Lainaus käyttäjältä: teroasi - tammikuu 16, 2017, 22:54:18 ip
Oiskos Tampereen suunnalla tarvetta kimppaan  hommata lantaa kaudelle 2017?


Ehkä. Pitää jossain vaiheessa tarkistaa mitä viime vuosi jätti ämpärien pohjalle. Muistikuvien pohjalta ei tarpeeksi, jotta se riittäisi tätä kesää. Eli jos kimppaa alkaa kertymään niin olen mahdollisesti mukana jollain edelliskertaa vastaavalla 10+5kg satsilla.
7
Mitäs raati on muuten mieltä Heinän Penan tämänvuotisista ainakin itselleni uutuushaboista eli Habanero Big Sunista (300 000 SHU) ja Tasmanian Habanerosta (400 000 SHU)?

Laittelin noita juuri pizzan päälle, toisen puolen Big Sunia ja toisen Nagalla terästettyä Tasmanian habaa. Tuo Big Sun oli omaan makuun todella brutaalin tulinen ja häijy. Suu tulessa, nenä valui, oli pakko pitää paussi ennenkuin kävin pelokkain mielin numeroiden valossa tulisemman puolen kimppuun. Yllättäin se ei ollut likimainkaan yhtä tulinen vaan edelliseen verrattuna ihan miellyttävä, vaikka suu olikin vielä Big Sunin raatelema.

Paljaaltaan maistetut palaset tuotti saman tuloksen eli Big Sun ei kaikessa häijyydessään meikäläisen kasvatuslistalle pääse mutta tuo Tasmanian oli ihan hyvä.
8
Lainaus käyttäjältä: Jame - elokuu 21, 2016, 00:48:01 ap
Kyllä näihin silloin tällöin iskee myös joku tauti/mätäneminen, vähän kuin kuolio, jolloin esim. leikkauskohdasta alkaa tuollainen ruskettuminen ja etenee pitkin varsia/runkoa. Itse olen noita saksinut poikki ja todennut että pinnalta ruske on ollut myös sisältä täysin ruskea. Eli voi olla kasville kuolemaksi ilman leikkaushoitoa ja joskus myös siitä huolimatta.


Ei tuo kuva minusta siltä näytä. Eikös tuo ole ihan alhaalta asti tuollaista pitkittäisviiruista ruskeaa normaalia runkoa? Sitten on ainakin syytä huoleen jos ruskea on keskellä vartta eikä alhaalta asti. Yleensä lehdet myös roikkuu jo siinä vaiheessa kun varren mädäntymisen huomaa.
9
Lainaus käyttäjältä: QnixGamer - elokuu 21, 2016, 00:08:43 ap
Onko täällä jotain outoa tapahtumassa kun runko tuosta yhdestä kohtaa muuttumassa ruskeahkoksi?


Eikös tuo kuvan perusteella näyttäisi muuttuvan ihan vain puurunkoiseksi alhaalta alkaen. Taimi kasvamassa aikuiseksi :).
10
Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 20, 2016, 15:33:26 ip
Ei ole koskaan tullut mieleenkään ettei erillistä termostaattia voi käyttää noissa halvimmissa lämmittimissä ja niissä ne on toimineet ihan moitteetta vuosikausia. Kaikki mainitsemani lämmittimet ja termostaatit ovat toimineet ihan hyvin.


Noissa ohjeissa on varmaan pelailtu varman päälle, ja käytännössä nuo toimivat kaikki. Mutta mieluummin sitä tosiaan itsekin pelaa varman päälle, kun lämmityksen joutuu jättämään yksinään eri paikkakunnalle.

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 20, 2016, 15:33:26 ip
Itse suosin nykyään vähän parempaa ilmaa kierrättävää mallia niin ei jää huoneen nurkat ainakaan kovin kylmiksi, mutta jokainen tietysti määrittelee lämmittimen käyttötarpeen mukaan eikä sen tarvitse olla kallis kasvihuonelämmitin jos vain satunnaisesti syksyllä lämmittää.


Tuossa Remkossa ilmoitettu kierrätetyn ilman määrä on tosiaan keskinkertainen mutta tuo on malliltaan muita pitkulaisempi ja sen väitetään siksi puhaltavan ilmaa pidemmälle. Tiedä sitten miten pitää paikkaansa mutta joku 12m tuossa olisi kasvarin toiseen päähän puhallettavaa... Tavoitteena olisi siis pitää tuollaisella kasvit vain hengissä yöpakkasten yli ja pidentää siten kautta molemmista päistä. Mutta mitään sen suurempia sisälämpöjä en edes tavoittele ja sitten kun keli menee pysyvämmin pakkasille niin on aika tyhjentää kasvari.

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 20, 2016, 15:33:26 ip
Jos jotain sattuu oikosulkuja jne. niin ainakin itselläni vikavirtasuoja katkaisee sähköt huoneista.


Tarkoitus olisi kanssa laittaa sellainen väliin.
11
Alkuperäinen suunnitelma oli kaksi yleensä ottaen varsin turvallista auton sisätilalämppäriä eri kulmiin. Yksi sellainen vanhempi 2kw:n lämppäri kun on uskollisesti pitänyt pienempää kasvaria lämpimänä pari vuotta. Mutta se suunnitelma jäi siihen ettei niistä nykyisistä juuri hönkää irtoa, etenkään nollan seutuvilla. Noissa rakennuslämppäreissä on jo ilmoitetut suojaetäisyydet sitä luokkaa, ettei sellaisilla ole mitään asiaa omassa viidakossa muualle kuin yhteen nurkkaan. Siellä ei ihan oikeasti ole muuta paikkaa jossa kasveihin saisi etäisyyttä sen puoli metriä, ei likimainkaan, ja tuossa yhdessäkin nurkassa se on kiikun kaakun. Suurin osa käytävistä on nyt jo siinä kunnossa, ettei siellä enää kävellä vaan ryömitään ;D.

Seuraavana vuonna en kyllä ahda tuonne enää yhtä montaa kasvia... Luultavasti satomääräkin vaan kasvaisi kun noita laittaisi vähemmän harvempaan. Ei sillä ettei sitä satoa nytkin tulisi ihan riittämiin. Viimeisin poimintakerta oli jo reilut 2kg + vaa'an ohi syödyt + pienemmän kasvarin sato. Onneksi viime vuodesta viisastuneena valtaosa sadosta on nyt mietoa eikä jotain habaneroja, niin noita saa kulutettuakin aika paljon :).
12
Lainaus käyttäjältä: Hubert - elokuu 19, 2016, 15:37:38 ip
Eivät ne vastukset kasvarikäytössä punaisina hohkaa. Hetken päällä ja sitten taas napsahtaa pois päältä. Ajastimien kanssa on turha sählätä, ei se pelkkä tuuletus mitään haittaa tee, silloin kun vastus ei ole päällä. 70 neliön tilaan kannattaa laittaa useampi lämmitin.
Mulla on ollut motonetin 2kw rakennuslämmitin käytössä muutaman vuoden. Suojausluokitus IP44. Ei pahaa sanottavaa, yksinään hurissut sen kuukauden pari kerrallaan. Hintaa tuolla oli 35€, eli niitä saisi yhden joka nurkkaan noiden linkattujen lämmittimien hinnalla...


Tarkoituksena on käyttää tuollaista vain satunnaisesti keväällä/syksyllä yöpakkasten yli selviytymiseen mutta vehkeen joutuu jättämään pörräämään niin ettei itse ole edes paikkakunnalla. Siitä syystä lämmittimen turvallisuus on hyvin oleellista. Ja jos jotain kuitenkin sattuisi, niin olisihan tuo esim. vakuutusten kannalta varmaan parempi, että ongelman aiheutti laite jota käytettiin ihan ohjeiden mukaan, kuin sellainen jota ei ohjeiden mukaan olisi saanut jättää yksinään tai laittaa kasvariin.

Mitä useampiin lämmittimiin tulee, niin seinärasia ja pitkä paksu jatkojohto rajoittaa käytettävät tehot tuollaiseen reiluun kolmeen kilowattiin joka tapauksessa. Ja kasvari on niin viidakko, ettei siellä ole oikeasti kuin yksi paikka johon tuollaisen voi laittaa riittävän kauas kasveista pörräämään.
13
Noissa rakennuslämmittimissä/lämpöpuhaltimissa näyttää olevan vähän kaikissa kiellot ettei pitäisi käyttää ajastinta tai katkaista virtoja ilman että laite saa jäähdyttää itsensä. Olosuhteet sitten tietysti määrittää että voiko lämpö nousta niin suureksi että lämpösuojat laukeaa ja useimmissa värkeissä vehje pitää ainakin irrottaa seinästä vähäksi aikaa jotta se käynnistyisi uudelleen. Tosin ajastimen kanssa sellainen viive tulisi yleensä luonnostaan :).

Etsinnän jälkeen tuolle mainitulle kasvarilämmittimelle löytyi kuitenkin muutamat varteenotettavat vaihtoehdot:

Remko Elkomat 3.2, 3.2kW, ilmamäärä 300m3/h, IP34, valmistettu suomessa, hintaa 149€. Käyttöohje mainitsee ihan erikseen kasvihuoneet ja sivustolla annetaan ymmärtää että tuo ei vaadi jatkuvaa valvontaa kuten monen muun käyttöohje ilmoittaa.

Dania 1530, 3.3kW, 400m3/h, IP44, käyttöohje mainitsee kasvihuoneet. Hintaa 112€.

El-Björn  VF 31, 3.3kW, 250m3/h, IP44, mainitaan erikseen että soveltuu kosteisiin tiloihin. Hintaa 183€.

Alan nyt olla kallellaan Remkon suuntaan, koska hintaa on puolet BioGreenistä, tehoa hiukka enemmän vaikkakin puhallusteho keskinkertainen, ja yhdellä tutulla on tuosta jopa kokemusta. Vaakakupissa painaa erityisesti se miten tuolla sivustolla on erikseen vastattu kysymykseen valvomattomasta käytöstä ja tutun käsityksen mukaan tuossa ei pitäisi vastusten hohkata niin kuumina kuin useimmissa muissa. Lisäksi tuota näyttäisi olevan myynnissä täälläpäin monissakin paikoissa, joten tuon voisi saada ihan paikkakunnalta kivijalkakaupasta.

Niin ja suunnitelmissa olisi nyt että jättäisi tuon ihan termostaattinsa varaan ilman ajastinta. Ainakin Remkossa on lisäksi valittavissa pyöriikö puhallin jatkuvasti vai sammuuko termostaatin mukana.
14
Lainaus käyttäjältä: chipe - elokuu 15, 2016, 14:13:17 ip
Samalla valmistajalla on tehokkaampi 2.8kW malli, jossa hintaa rouheat 300€ ja ilmaa tuon pitäisi vaihtaa 460m3/h.


Alan nyt kallistumaan siihen, että tuo mainittu härveli näyttäisi olevan ainoa täälläpäin myynnissä oleva värkki, joka ainakin jotenkin vastaisi tarpeeseen, ja soveltuu kasvihuonekäyttöön ihan virallisestikin. Vehkeen käyttöohjeessakaan ei näyttäisi olevan mitään ihmeellisiä rajoituksia.

Laitteessa on oma kiinteä termostaattinsa (ei siis johdon välissä olevaa erillistä kuten tuossa pienitehoisessa ja ilmankiertomäärältä surkeassa Palmassa), joka tarkoittanee että säätö on aika summittainen, kun lämpö on siinä lämmittimen kohdalla jotain ihan muuta kuin kasvarin vastakkaisessa kylmimmässä kulmassa. Mutta on tuossa sentään erikseen valintamahdolllisuutena joko jättää puhallin pörräämään jatkuvasti tai pysäytellä sitäkin termostaatilla, jollaista kontrollia ulkoisella termostaatilla ei olisi.

Valmistajan track recordiin kuuluu näemmä yksi myyntikielto tarkoitukseen soveltumattomasta kasvihuonelämmittimestä, mutta ehkä ovat oppineet siitä jotain...

Eikä tuossa nyt sitten ole hintaakaan kuin vain jonkun 4-8 tehoiltaan vastaavan tai paremmankin rakennuslämmittimen verran... Mutta ainakin tuo nyt olisi sitten tarkoitettu jatkuvaan kasvihuonekäyttöön, eikä ohjeissakaan kielletä sen jättämistä yksinään valvomatta. Eli ehkä tuo olisi hiukka paloturvalisempikin vaihtoehto. Ehkä.
15
Oma kasvari on 100% maapohjalla ja siellä on syksylläkin arviolta 700L kasteluvettä tynnyreissäkin lämpöäkin vähän tasaamassa, sen lisäksi mitä maassa on, joten kyllä siellä kosteutta riittää...

Tokmannin rakennuslämmittimessä oli ainakin käyttöohjeissa suora kielto ettei saa käyttää ajastimen kanssa ja ohjeet mitenkä se pitää käynnistää säätimiä kääntelemällä.

Sammuttamiseen nyt ainakin voisi liittyä ongelmia, jos puhallin ei saisi pysähtyä samantien kun lämmityselementit vielä hehkuu kuumana. Mutta mahtaako noissa muutenkaan jäädä puhallin pyörimään jos virran katkaisee namiskoista? Toinen mikä liittyy asiaan on se jos noita ei saisi jättää valvomatta, mutta kyllä tuollaiset taitavat siellä rakennustyömaillakin pörräillä yksinään öisin...

Tuo Tokmannin värkki näyttää muuten kuvien perusteella ihan samalta kuin tämä nimenomaan kasvihuonekäyttöön myytävä BioGreen Palma. Tuossa versiossa on siis ulkoinen termostaatti mutta sitä myydään Basic-mallina myös ilman sitä. Näyttäisi siis kovasti siltä, että laitteen maalaaminen vihreäksi on tehnyt siitä 3-4 kertaa kalliimman ja vihreänä siihen saakin ja on suorastaan suositeltua liittää ulkoinen termostaatti, kunhan se on samalta valmistajalta vaikka toimiikin yhtälailla vain johdon väliin liitettynä...

Tuon kerrotaan kierrättävän ilmaa 163m3/h eli vain 1/2 siitä mitä vastaavantehoinen ElectroGEAR ja alle kolmannes tuosta 3.3kW versiosta. Muutoinkin tuon sanotaan olevan tarkoitettu max 12m2 kasvareihin.

Samalla valmistajalla on tehokkaampi 2.8kW malli, jossa hintaa rouheat 300€ ja ilmaa tuon pitäisi vaihtaa 460m3/h.
16
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 15, 2016, 09:26:46 ap
rakennuslämmitin on itsellä käytössä.


Saakos tuota käyttää ihan käyttöohjeiden mukaan ulkona/kosteassa tilassa ja ulkoisella ajastimella/termostaatilla käynnistellen? IP-luokitushan tuossa ainakin on. Kuinka paljon tuo itse laite lämpenee?

EDIT: Tuo ElectroGEAR näyttäisi olevan oikeasti kiinalainen Ningbo Baogong, ja ainakin tuolla sivulla kasvihuone mainitaan ihan erikseen käyttökohteena.

Bauhausin vastaava JO-EL 3kW olis näemmä kanssa IP44.

EDIT: Tuo JO-EL on näemmä nykyisin Schneider Electricin tuotemerkki ja löytyy noiden tuotekatalogista.

Sikäli kun linkattujen sivujen tuotetietoihin on uskominen niin kiertävän ilman ilmoitetut määrät ovat:

JO-EL 2kW=170m3/h
JO-EL 3kW=330m3/h

Ningbo Baogong 2kW=320m3/h
Ningbo Baogong 3kW=320m3/h
Ningbo Baogong 3.3kW=540m3/h`

Elikkäs tuo honkkarin myymä ElectroGEAR/Ningbo Baogong 3.3kW näyttäisi noiden perusteella olevan ilmankierrättämisessä omassa luokassaan noissa tavallisella verkkovirralla toimivissa laitteissa.
17
Löytyiskö hyviä ehdotuksia lämmittimeksi, jonka voisi jättää ajastettuna/termostaattiohjattuna muutamaksi vuorokaudeksi valvomatta, ja jolla saisi pidettyä ~70m2 evakalvo-kasvarissa kasvit hengissä ensimmäisten yöpakkasten yli?

Normaali verkkovirta järjestyy pitkällä piuhalla, johon voinee liittää jotain 3.5kW. Sähkö taitaa kuitenkin olla se helpoin ja paloturvallisin vaihtoehto. Suurin osa lämmittimistä näyttää olevan vain sisäkäyttöön ja ainakin osassa rakennuslämmittimiäkin on kielletty/estetty käyttö ajastimen kanssa eli noita pitäisi aina veivailla namiskoista käyntiin ja pois.

Onko parempaa vaihtoehtoa kuin auton sisätilalämppäri tai pari sellaista? Eipä ne kauhean lämmintä puhalla, ja kummoisestihan niistä ei tuollaiseen tilaan hönkää riitä, mutta josko kuitenkin riittäisivät niiden parin kriittisen asteen verran. Useimmissa noissa lämppäreissä taitaa vaan olla se ongelma, etteivät suostu toimimaan täysillä tehoilla siinä muutaman plusasteen tietämissä.
18
Onkos tiedossa että chilifestin webbisivujen etusivu ilmoittaa vain että sivustoa päivitetään:

http://www.chilifest.fi/

Sisällöt näkee vain jos tajuaa klikata "CHILIFEST FINLAND 2016" menuvalintaa, muut ei toimi.
19
Lainaus käyttäjältä: Whili - heinäkuu 12, 2016, 09:12:03 ap
Lainaus käyttäjältä: chipe - heinäkuu 11, 2016, 23:50:54 ip
Rocoto Red Peruvian tekee oransseja turbo pubelta näyttäviä hetelmiä (ei tosin yhtä tulisia)... Siemen piti olla ketjukirjeestä mutta olenkohan sössinyt itse johonkin väärän siemenen tai nimilapun vai näkeekö joku muukin punaisen oranssina että olisko voinut olla kirjeessä jotain muuta?
Ketjukirjeen siemenien lajipuhtaus ei ole 100%, kuten ei taida olla siemenkauppojenkaan.
Pusseihin saattaa eksyä muiden lajikkeiden siemeniä ja risteytyksiä, joten aina on pieni jännitys kun odotellaan kypsymistä.
Mutta toivottavasti maku oli kohdillaan  :)


Maku oli ihan hyvä eli siinä suhteessa kaikki hyvin :).

Pitää tänään katsoa joko turbo pubessa on raakileita ja näyttääkö ne vuorostaan Rocoto Red Peruvianilta... Tuo kun voi tosiaan hyvinkin olla joku oma moka.
20
Rocoto Red Peruvian tekee oransseja turbo pubelta näyttäviä hetelmiä (ei tosin yhtä tulisia)... Siemen piti olla ketjukirjeestä mutta olenkohan sössinyt itse johonkin väärän siemenen tai nimilapun vai näkeekö joku muukin punaisen oranssina että olisko voinut olla kirjeessä jotain muuta?