huhtikuu 19, 2024, 03:59:16 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - jussa

1
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jussan kausi 2020
helmikuu 15, 2020, 14:27:54 ip
Koitetaan vielä foorumipäiväkirjaa.

Tähän kauteen tulee sisältymään yksi muutto, joten kausi saattaa loppua ennen kuin satoa tulee. Vielä ei  ole tietoa millaisella parvekkeella chilini tulevat kesän asumaan.

Laitoin kuitenkin tammikuun alkupuolella chinensejä itämään:
  • HYL * 5
  • Ojos de pescado * 4 (kohtuu vanhoja siemeniä)

Näistä HYLit iti kaikki, tosin osalla kesti hyvinkin pitkään ja ODP:sta kolme iti. Tarkoitus on jättää (ehkä) yksi ODP ja kolme HYLiä kasvamaan.

9.2. itämään lähti baccoja seuraavasti:
  • Aji amarillo * 2
  • Aji fantasy * 2
  • Lemondrop * 2
  • Trepadeira do werner * 2

Baccoista molemmat trepadeirat ovat saaneet sirkkalehtensä näkyviin. Näistä en vielä oikein tiedä mitä jää kasvamaan, ei kuitenkaan kovin montaa.

Annuumeja en ole vielä itämään laittanut, mutta ehkä leekiä tulee taas kasvatettua, ehkä jotain muuta.

(Muokattu 22.2.)
22.2. Annuumeja itämään:
  • Leek * 3

Idätykset tänä vuonna Root!t juurrutussienissä ja jatko passiivivesiviljelyssä. Osan kasveista siirrän sittemmin kookokseen ja osan johonkin aktiivisempaan hydroon, riippuen siitä mitä saan aikaiseksi.
2
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jussan kausi 2019
helmikuu 09, 2019, 17:36:44 ip
Edellisen kauden harmistuksista vielä jonkin verran masentuneena meni näinkin pitkään ennen kuin sain yhtään mitään aikaiseksi chilien kasvatuksen kanssa. Viikko sitten kuitenkin laitoin uudet siemenet itämään.

Kauden 2019 kasvatukset: (Päivitetty 20.5.2019)

C. chinense:

  • Embassy naga, itämään 2kpl, hengissä 1kpl

  • Hainan yellow lantern, itämään 1kpl, hengissä 1kpl

  • Surinam red, itämään 2kpl, hengissä 2kpl

  • Trinidad perfume, itämään 2kpl, hengissä 1kpl



C. baccatum:

  • Aji cristal, itämään 4kpl, hengissä 2kpl

  • Sugar rush peach, itämään 4kpl, hengissä 1kpl

  • Quintisho, itämään 2kpl, hengissä 1kpl



C. annuum

  • Leek, itämään 4kpl, hengissä 2kpl

  • Bolivian rainbow, itämään 2kpl, hengissä 1kpl



Tarkoitus on noista sitten aika rankalla kädellä karsia osa pois, kunhan näkee kuinka itäminen ja kasvuun lähtö onnistuu. Filosofiana on, että vähemmän on enemmän, ehkäpä sitä oppisi jotain jos ei yritä liikaa. HYLin siemeniä löytyi enää yksi kappale, joten laitoin surinam rediä varalta. Bolivian rainbow ja quintisho on molemmat vähän hupailu/testailu/koristus -mielessä itämään laitettu. Trinidad perfume on lähes tuleton chinense, olisi hauska tarjota chiliin tottumattomille tutuille maisteltavaksi ja miksei itsellekin.

Tällä kaudella idätykset tapahtuvat Root!t -kitissä. Viime kaudella käytössä ollut Ikean systeemi on poistunut valikoimasta, eikä siihen tarkoitettuja kivivillapötköjä enää saa. Muutenkaan se ei ollut oikein minun tarpeisiini sopiva. Kirjoittelen ehkä jonkinlaisen arvostelun aiheesta jossain välissä.

Viikon odottelun jälkeen Kaikki annuumit ja trinidad perfumet ovat itäneet, puolet sugar rush peacheista ja surinam redeistä, muita ei vielä näy.
3
Ostin tammikuun alkupuolella Lidlistä litsejä kun olivat tarjouksessa. Syötyäni hedelmät laitoin neljä kiveä kookoksen ja perliitin seokseen n. 1,5cm syvyyteen itämään. Eilen (22.1.2018) huomasin että kaksi niistä oli päässyt pintaan asti:
4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jussan kausi 2018
marraskuu 11, 2017, 18:57:41 ip
Eilen tuuppasin muutamia manzano rojon ja rocoto montufarin siemeniä itämään, molemmat C. pubescens. Manzano oli sellainen hetken mielijohde, kun taas montufar on ollut aiemminkin suunnitelmissa. Tästä se taas lähtee!  :D

Päivitetty lista kauden chileistä (20.05.):

C. pubescens:

  • rocoto montufar, 10.11.2017 itämään 5kpl, hengissä 1kpl

  • manzano rojo, 10.11.2017 itämään 5kpl, hengissä 3kpl



C. chinense:

  • hainan yellow lantern, 18.1. itämään 4kpl, hengissä 4kpl



C. baccatum:

  • aji cristal, 28.1. itämään 5kpl, 15.2. itämään 5kpl, ??.??. itämään 2kpl, hengissä 3kpl

  • lemon drop, 28.1. itämään 3kpl, hengissä 2kpl

  • quintisho, 28.1. itämään 2kpl, harsosääsken toukat tykkäsivät  :'(



C. annuum:

  • leek, 15.2. itämään 5kpl, ??.??. itämään 2kpl, hengissä 2kpl



Tällä kertaa käytän idätykseen ja esikasvatukseen Ikean idätyslaatikkoa ja siihen kuuluvia kivivillapötköjä:


Valaistuspuolella on hieman kehitystä myös tapahtumassa, ostin Biltemasta vaatetelineen ja ajattelin ripustaa siihen ihan tavallisia lampunpidikkeitä johdoista roikkumaan. Kätevimmin tarpeitani vastaa Clas Ohlsonilta löytynyt malli. Tuossa siis e27 -kanta, johto sekä tavallinen pistotulppa pistorasiaan. Tarkoitus on kytkeä valot jatkojohtoon ja ajastimen kautta pistorasiaan.
Ehkä tuohon vaatetelineeseen tarvitsee vielä esimerkiksi s-koukkuja, mutta muuten pitäisi olla aika kätevä systeemi. Lamppuina ajattelin käyttää joko Airam Superluxeja, tai  Ikean Växer -kasvilamppuja, tai sekaisin molempia.
5
Edistyneempi chilinkasvatus / Venti-Pot -ruuukuista
syyskuu 25, 2017, 16:24:36 ip
Olen nyt kohta kaksi kautta kasvattanut chilejä ja alusta asti olen käyttänyt Venti-Pot -ruukkuja. Ensimmäisellä kaudella minulla oli käytössäni pienempiä tavanomaisia ruukkuja taimikasvatuksessa, nyt enää 1,5dl taimipotteja ihan aluksi. Halusin vähän jakaa kokemuksia näistä.

Viime kesänä kasvatin chilini mullassa, eikä Venti-Pot ihan päässyt parhaimpaan tulokseen. Toimi toki ihan yhtä hyvin kuin tavallinenkin ruukku varmastikin. Hintahan näissä on mielestäni hyvin edullinen, joten tykkäsin kuiteskin ja ostin tälle kaudelle lisää.

Venti-Potin ideahan on että ruukussa olevat raot ja ruukun muoto ohjaavat juurten kasvua kahdella tavalla: juuret eivät lähde kiertämään kehää ruukun sisäpinnalla ja raoista ulos työntyvät juurenpäät kuivuvat jolloin juuri alkaa haarautua voimakkaammin. Vähän niinkuin latvoessa tapahtuu oksille.

Kookoskuidun kanssa Venti-Pot toimi tällä kaudella vallan loistavasti. Ruukut ovat yleensä olleet täynnä juuria:



Ensimmäisessä kuvassa paakku juuri nostettu 9,5l Venti-Pot -ruukusta ja toisessa paakun alapäätä.



Tässä kuvassa olen ravistellen, taputellen ja hellästi hieroen koittanut irrottaa mahdollisimman paljon kookoskuitua juurten seasta. Sanoisin että aivan loistava juurten kasvu! Suurin osa purkamistani ruukuista on ollut aivan saman näköisiä. Joitakin poikkeuksia kuitenkin on, kuten tässä pieneksi jääneen leekin (C. annuum) kanssa:



Multakasvatuksessa juuripaakut näyttivät yleisesti tältä (tämä kuitenkin kookoksessa kasvanut). Kuvasta näkyy, että juurikasvu on ollut vahvinta ruukun alapäässä, koska käytössä altakastelu. Ylemmät juuret ovat kooltaan pienemmän ruukun halkaisijan mukaisia, ei ehkä näy kuvasta mutta siis 1,5dl taimiruukku, 1,3l Venti-Pot ja lopullisena 5l Venti-Pot. Osa vanhoista juurista tuolla ylempänä on myös selvästi kuollut. Hauskana yksityiskohtana Jiffy -turvepelletti, missä idätys on tapahtunut, näkyy myös kuvassa.

Jos jotain huonoa sanottavaa noista on, niin tällä kaudella harsosääsket ovat päässeet villiintymään. Ruukkujen raoista johtuen altakastelu ei auta pitämään niitä kurissa.

Tässä vielä linkki Chilitarvikkeen Venti-Pot -osioon: http://www.chilitarvike.fi/venti-pot, sieltä voi käydä katselemassa kuvia ja muita tietoja ko. ruukuista.

6
Mausteet / Last Dab, Pepper X
syyskuu 19, 2017, 22:10:34 ip
7
Suuresta suosiosta huolimatta järjestetään vielä uusi kuvauskisa. Aiheena tällä kertaa:

Elonkerjuu

Katovuoden kauhistus vai unelmien satokausi. Esittele kuvin ainoa kurttuinen rusinasi tältä katokaudelta tai se unelmien sato jota et vielä ehkä ole edes nähnyt muuta kuin unissasi. Tässä voi käyttää mielikuvitusta ja vaikka paintilla retusoida satonäkymiäsi.

Säännöt pysyy ennallaan.

§1 Kuva on itse otettu ja julkistettu tässä ketjussa kisakuukauden aikana ja omalla tavallaan tulkitsee kuukauden aihetta.
§2 Kuvan voi nimetä tai selitellä, mutta se ei ole tarpeen. Kuvaustiedot voi laittaa mukaan jos haluaa.
§3 Kommentointi Yleisen valokuvakilpailun kommentointiketjuun, äänestyksen alettua kommentointi kisaketjussa sallittu.
§4 Äänestys seuraavan kuukauden 1. - 5. päivä. Äänestys on kaikille avoin.
§5 Voittaja järjestää seuraavan kilpailun ja päättää aiheen, saa osallistua itse ja toimii ylituomarina. Tuomari ei saa ratkaista tasapeliä omaksi edukseen.

Silvublö.
8
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Jussan kausi 2017
marraskuu 11, 2016, 16:00:54 ip
Tänään (11.11.2016) alkoi sitten kausi 2017 omalla kohdallani. Laitoin nimittäin mini rocoton siemeniä itämään. Ihan tarkkaan en ole vielä miettinyt mitä kaikkia lajikkeita ja kuinka paljon tulee kaudella kasvatettua, mutta ei kai vielä tarvitsekaan.  ;D

Päivitetty lista kauden lajikkeista:

C. pubescens:

  • Mini Rocoto



C. Chinense

  • CGN 21500

  • Fidalgo Roxa

  • Aji Dulce Amarillo

  • Embassy Naga (Naga Morich Bluesmanilta)



C. Baccatum

  • Aji Benito

  • Trepadeira do Werner

  • Naranga

  • Aji Fantasy

  • Aji Norteno



C. Annuum

  • Leek

  • Hungarian Hot Wax



Tuntematon

  • Nepalialaine (Nepalista tuotu tuntematon)



Käytän noita Jiffy turvebrikettejä kun niitä minulla on:

9
Pidän tätä päiväkirjan pitämistä varsin hyvänä käytäntönä. Itse en kuitenkaan alkuun sellaista lähtenyt tänne kirjoittelemaan, vaikkakin toisaalla itse kirjailin ylös kasvatustapahtumia. Päiväkirjani on hakenut muotoaan ja alkuun kirjasin asioita ylös hyvinkin tarkkaan. Pidemmän päälle se kuitenkin osoittautui mahdottomaksi ja koko homma kaatui käsiin. Varmaankin etsin vielä tapaa kirjata kaikki tärkeimmät kasvatustapahtumat ylös niin, että voin jälkikäteen etsiä yksilöityä tietoa chileistäni ja kokeilemieni kasvatusmetodien vaikutuksesta. Ehkä.

Joka tapauksessa koitan jatkossa kirjoitella tännekin jotain tapahtumista seuraavan kauden aikana. Ihan ensi alkuun kirjoitan tähän alle tiivistelmän tästä kaudesta.

Jussan kausi 2016

Kasvatetut lajikkeet:

  • Aji Fantasy (C. Baccatum)

  • Aji Norteno (C. Baccatum)

  • Bolivian Rainbow (C. Annuum)

  • Cayenne Long Slim (C. Annuum)

  • Leek (C. Annuum)



Tämä oli ensimmäinen chilinkasvatuskauteni. Kaikki alkoi siitä kun satuin avaamaan suuni sattumalta oikeassa paikassa. Oli nimittäin joulun aika vuonna 2015 ja istuin vanhempieni keittiössä juomassa kahvia tai nauttimassa jotain muuta. Samaan aikaan äitini ja veljeni vaimo juttelivat jotain puutarhan hoidosta, johon liittyen heillä oli käsissään joitain chilin siemeniä pussukassaan. Chili kiinnitti huomiotani ja totesinkin että olen toisinaan ajatellut että voisin ehkä kasvattaa itsekin chilejä. No hetken kuluttua minulla oli siemenpussi kourassani.

Myöhemmin kotiin päästyäni aloin tutustua tarkemmin chilin kasvatukseen. Googlasin kaikkea mitä aiheeseen liittyen mieleeni juolahti. Lisäsin selaimen kirjanmerkkeihin mielenkiintoiseksi kokemiani sivustoja. Chilifoorumi löytyi myös ja sehän osoittautui oikeaksi aarteeksi. Lopulta olin löytänyt riittävästi informaatiota chilin kasvatuksen aloituksesta, eli idätykseen tarvittavista asioista, kuten aloitusajankohdasta.

Sitten kiertelin kauppoja. Täytyy tässä kohtaa ottaa huomioon, että työttömänä rahat ovat tiukalla. Tammikuun alkupuolella pakkasta oli kovasti, mutta aikani kauppoja kierreltyäni sain hankittua aloitukseen sopivat tarvikkeet. Päädyin lopulta idättämään chilini minikasvihuoneessa turvebriketeissä.



Siemenet laitoin briketteihin tammikuun puolenvälin tienoilla. Silloin en vielä osannut arvioida kuinka paljon kasveja tarvitsen ja kylvin kaikki siemenet. Pussissa oli n. 35 Cayenne Long Slim ‑siementä. Kun cayennet lähtivät kasvamaan, huomasin joutuneeni viidakkoon. Aluksi käytin valona tavallista työpöydän lukuvaloa (taitaa olla 8 tai 11W loisteputki), myöhemmin ostin toisen samanlaisen. Vaikkakin tuplaus oli selvä parannus tilanteeseen, oli  valoa silti huomattavan vähän.

Helmikuussa sitten liityin Suomen chiliyhdistykseen ja maaliskuussa saatuani liittymisetuna lajitelman siemeniä laitoin nekin itämään. Tässä vaiheessa oli toki jo aika myöhäistä, mutta kyllä nekin satoa ehtivät tuottamaan. Lajikkeina Aji Fantasy, Aji Norteno, Leek sekä Bolivian Rainbow. Näistä bolivian rainbow on ollut lähinnä sisätiloissa, kaikki muut lajikkeet olivat kesän parvekkeella.

Cayennet alkoivat tuottaa satoa kesäkuun puolenvälin paikkeilla. Sitä tulikin ihan mukavasti, mutta muutamilla kasvatusmuutoksilla varmasti paljon enemmän. Ongelma oli lähinnä se, että kasvit olivat aika pieniä "risuja" ei oikein tuuheita puskia, niinkuin pitäisi. Ainoastaan yhdestä cayennesta tuli kunnon puska, johtuen ehkä siitä, että se oli pitkään liian pienessä ruukussa josta sen lopulta siirsin 9,5l ruukkuun. Heti isoon ruukkuun päästyään alkoi kova kasvuvaihe, jonka lopuksi sai kerätä runsaan sadon oksilta.

Muut lajikkeet alkoivat hiljalleen kypsytellä satoaan vasta elokuun loppupuolella ja silloinkin tuskallisen hitaasti. Lopulta satoa niistäkin sai ihan kohtuullisesti, aji fantasyt tuli syötyä melkein kerralla kaikki, mutta nortenoita ja leekejä jäi säilöönkin.

Tärkein säilöntämenetelmä minulla on ollut pakastus. Pakastimessa on yksi kori täynnä chilejä pakastepusseihin pakattuina. Lajikkeina siis cayenne ja aji norteno. Jonkin verran kuivasin ja jauhoinkin, mutta se on kovin vaivallista puuhaa. Leekit ovat vielä pääasiassa jääkaapissa odottamassa etikkaliemeen pääsyä.
10
Valmisruoat / Tannisen Chilinen Glögi
marraskuu 01, 2016, 18:46:07 ip
Glögiaika alkaa taas olla ajankohtainen. Osa meistä tietysti tekee omat chiliglöginsä (etsi vaikka nagaglögi foorumilta), mutta muille voisi toimia vaikka Tannisen Pirkkalassa tekemä glögi.

Itse sitä pullon ostin Tampereen kauppahallissa toimivalta Herkkuveräjältä ja tykäsin sen verran että käyn kyllä ostamassa lisääkin. Maku on aika hentoinen, ei niin mausteinen ja terävä kuin monet kaupalliset tuotteet. Chiliin tottuneelle poltettakin on aika hentoisesti, mutta se toimii hienosti yhteen glögin muiden mausteiden ja makujen kanssa. Tätä voi tarjota kaikille kavereillekin ja tuskin kovin montaa löytyy, joiden mielestä siinä liika poltetta olisi. Varmaan joku kuitenkin. Glögi kannattaa ehdottomasti juoda lämpimänä, jolloin erityisesti chili tulee paremmin esille.
11
Törmäsin tällaiseen nettisaittiin: http://www.ötökkätieto.fi/. Löytyy tietoa myös chilin tuholaisista.
12
Uusien jäsenten esittelyt / Uutta liekinvartta
maaliskuu 12, 2016, 14:50:19 ip
Moi!

Olen jo pidempään nauttinut chilistä ruoassani, muinoin 80-luvulla kokeilin Tabascoa jauhelihakastikkeeseen ja paluuta ei ollut. En ole koskaan ollut erityisen tulisten chilien/ruokien ystävä, vaan haen sellaista sopivaa tasapainoa. Tietysti tämä tasapaino on jokaiselle oma, riippuen mieltymyksistä ja chilin poltteeseen myös tottuu. Itsellänikin on tuo Tabascon käyttö jäänyt vähemmälle.

Chilin kasvatuksesta olen ollut tietoinen muutaman vuoden ja noin vuoden verran olin itse sitä hiukan harkinnut. Joululomalla sitten tuli asia puheeksi ja minulle lyötiin käteen pussillinen siemeniä. No kotiin päästyä alkoi googlaus aiheesta ja näin päädyin myös chilifoorumille. Omaan tapaani kuuluu tutkia asioita monelta kantilta ennen kuin alan tekemään. Yritin selvittää mikä olisi paras tapa aloittaa kasvatus ja päädyinkin kivivillassa idättämiseen. Toisinaan tosin tilaisuus tulee eteen ja tartun siihen. Näin kävi nytkin ja marketista tarttui käsiini JiffyEasy minikasvihuone turvebriketteineen, joten samana tammikuun alkupuolen iltana oli kaikki n. 35 Cayenne Long Slim -siementä turvebriketeissä. Tänään niitä on 21 elossa ja hyvässä kasvussa. Jos joku haluaa niin voin osasta niistä luopua :) Tampereella Hervannassa asun jos jotakuta kiinnostaa.

Liityin myös Suomen chiliyhdistykseen ja starttipaketin siemenet meni myös turvebrikettiin nyt maaliskuun alussa. Katsotaan mitä niistä ehtii kasvaa.

On ollut erittäin mielenkiintoista seurata siementen itämistä ja kasvien kasvua. Ikinä ennen en ole kasvattanut mitään ja ne pari kukkaakin joita olen jostain saanut, ovat kuolleet nopeasti. Siksi olenkin ollut aika hämmästynyt että näinkin pitkälle olen päässyt. Yksi cayenneista on jo kukkinut, mutta pudotti kukkansa. Toivoisin saavani edes muutaman palon tämän kesän aikana, niin innostus paremmin säilyisi.

Muuten olen tämmöinen perusnörtti, joten olen kuluttanut paljon aikaani erinäisiä chiliaiheisia nettisivuja, blogeja ja videoita katsellen.