huhtikuu 18, 2024, 04:11:17 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili-sitruunahillo, ensimmäinen kokeilu

Aloittaja Chilivaari, elokuu 28, 2010, 17:15:24 ip

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

elokuu 28, 2010, 17:15:24 ip Viimeisin muokkaus: elokuu 28, 2010, 17:30:55 ip käyttäjältä Chilivaari
Paljon on täällä kehuttu sitruuna- ym. hilloja, mutta reseptin löytäminen osoittautuikin vaikeammaksi. Kaikki vain tekevät mittailematta, maistellen ja tunteella. Niinhän keittiössä tietysti pitääkin tehdä, mutta hilloamisessa aivan aloittelijan on tuon pohjalta vaikea saada jotakin nautittavaa aikaiseksi.

Tässä muutaman kokeilun jälkeen Sitruunahillon ohje maun mukaan muokattavaksi:

1 sitruuna, painoi 150g, pidetään sitä tässä mittayksikkönä. Voit ottaa niitä kilon tai enemmänkin.
⅓ yksikköä (0,5 dl) vettä
⅓ yksikköä (0,5 dl) sokeria, josta puolet hillosokeria
1 keskivahva chili sitruunaa kohti, minulla Aji Indian, mutta Lemon Drop käy hyvin. Habaneroa vähemmän. Jos keitos ei maistu yhtään tuliselta, lisää chiliä.

Sitruunan kuoresta raastoin vain puolet mukaan, kun en siitä mausta niin kauheasti pidä.
Kuoritun sitruunan pilkoin kattilaan sokerin, veden ja silputun chilin kanssa. Jotkut käyttävät vain mehun. Niin tulee tasaisempaa hilloa, mikä taas ei ole minun makuuni. Siemenet kannattaa poistaa.
Jonkun aikaa keitellen seos tasoittuu ja kylmään lusikkaan otettuna jäykistyy jonkin verran. Marmeladia tästä ei pitäisi tulla. Siihen pitää käyttää enemmän hillosokeria.

Herkkua oli jäätelön päällä, muu maistelu on vielä tekemättä. Ei ole erityisen tulista eikä ällön makeaa. Sokeria saat lisätä maun mukaan.

Sitten muutamia linkkejä hilloresepteihin, joita löysin sivustolta.
Hessin mössö: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=6266.msg71455;topicseen#msg71455
Marmeladi: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1877.msg35860#msg35860
Mansikkahillo: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4594.msg47658;topicseen#msg47658
jalapeñomarmeladi: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=769.msg662#msg662

Kilp

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=779.msg2649#msg2649

Tuosta aiheesta löytyy vielä muutama resepti. Itse kokeilin tuota appelsiinimarmeladia Turbo Pubella ja sitruunan sijasta käytin limeä. Hyvvee tuli, sopii oikein nätisti jäätelön tai räiskäleiden päälle.

popcornmaker

Ehkä tyhmä kysymys, mutta miltä noi hillot/marmeladit kera chili oikein maistuu?? Joo okei hyvältä ilmeisesti, mutta öö en ite pysty edes kuvittelemaan makua.

Herpiili

Sattuipas hienosti, sillä tuli tänään itsekin tehtyä lemon drop-sitruunahilloa :)

Sitruunaa meni lähemmäs 3kg hilloamiseen ja kaikki kuoret tuli raasteltua mukaan. Resepti taisi olla melko pitkälti sama kuin sinulla, tosin huomasin etteivät tuoreet lemon dropit antaneet riittävää potkua sokerin lisäämisen jälkeen joten lisäsin vielä lemon droppia jauheena. Melko maistuvaa ainakin ennakkomaistiaisten perusteella.

Eilen tuli keiteltyä myös Harold st. bart's-appelsiinihilloa joka oli myöskin makoisaa.

Herpiili

Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - elokuu 28, 2010, 20:02:12 ip
Ehkä tyhmä kysymys, mutta miltä noi hillot/marmeladit kera chili oikein maistuu?? Joo okei hyvältä ilmeisesti, mutta öö en ite pysty edes kuvittelemaan makua.


Tavalliselta hillolta, tosin eri chililajikkeita käyttämällä saa hilloihin uutta makua. Ja polte tuo mukavaa lisää vaikkapa jäätelön kera nautittuna. Kannattaa kokeilla.

popcornmaker

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - elokuu 28, 2010, 20:03:37 ip
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - elokuu 28, 2010, 20:02:12 ip
Ehkä tyhmä kysymys, mutta miltä noi hillot/marmeladit kera chili oikein maistuu?? Joo okei hyvältä ilmeisesti, mutta öö en ite pysty edes kuvittelemaan makua.


Tavalliselta hillolta, tosin eri chililajikkeita käyttämällä saa hilloihin uutta makua. Ja polte tuo mukavaa lisää vaikkapa jäätelön kera nautittuna. Kannattaa kokeilla.


Kai tuotakin vois kokeilla. Vaikkei satoa näin ekalla kaudella hirveesti oo tullut/tuu, mutta oon sentään jo ehtinyt jauhamaan jauheeks, säilömään etikkaan ja salsojakin väsäsin viime viikolla joten kai hilloakin pitää koittaa. Caribbean red habaa olis vielä tulossa vähän.. Diggaan vadelmista kovinkin joten olisko vadelma-crh hillolla/marmeladilla tulevaisuutta??

Herra 47

saattaa hyvinkin olla maukasta :) ja onhan poppamiehellä savuvadelmaa joka on suht hyvää... Eli kannattaa ainakin kokeilla
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Tomppa

Tuli tässä mieleeni kysäistä että onko kukaan koittanut  chiliä ja vesimeloonia samaan aikaan  :P

koitin äsken kurkkua(tuoretta,hakkeluksena) kanan ja riisin kanssa jonka maustoin tuolla itse tekemälläni nagapyreellä..

toimii loistavasti..              ( yllätys, meni taas hiukka liikaa nagaa mutta pystyy kyllä syömään)  eli ei liikaa potkua vaikka maito maistuu..  ::)

Larski

Lainaus käyttäjältä: Tomppa - elokuu 30, 2010, 19:53:47 ip
onko kukaan koittanut  chiliä ja vesimeloonia samaan aikaan  :P
Chilivesimelonihärpäke kuulostaa kyllä melko irstaalta. Toisaalta miksipä moinen ei toimisi.

Kokeilin tänään tuota chili-sitruunahilloa chilivaarin ohjetta mukaillen. Vielä en oo ehtiny maistamaan muuten ku kattilasta ja kyllähän se ainaki keskeneräsenä hyvältä maistu. Heitin lemon droppia pari/sitruuna ja mukavasti lämmitti.

-mtk-

Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - elokuu 28, 2010, 20:18:26 ip
...olisko vadelma-crh hillolla/marmeladilla tulevaisuutta??


Ainakin habanero-mansikkahillo pelittää loistavasti, joten en keksi miksi tuo ei toimisi. Jos oma etiikka antaa myöden (tai löytää ns. vastuullisen valmistajan tuotteen), niin kehotan kokeilemaan paitsi jäätelön ja lettujen kanssa, niin myös hanhenmaksan kanssa. Oli nimittäin herkkua.

Taas onnistuin kirjoittamaan offtopiccia, sorry  :-\

Hombre

Tein tätä tänään hiukan mukaillen:
2 sitruunaa
2 limen mehut
1/2 dl vettä
1.5 dl hillosokeria
1/2 dl ruokosokeria
3 Aji Pineapplea (isommasta päästä)
1 tl chili-lime jauhetta

Aika rankkaa kamaa tuli, noin pelkiltään maistettuna.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

hessi

Lähes tulkoon samalla suhteella olemme tehneet.
lisänä ollut jotain punaista chiliä pieninä paloina antamaan vivahdetta ulkonäköön, esim 1441551 eli punainen lemon drop lempinimeltään.
eli itse tein 3kg sitruunaa ja olisko ollut 17 lemon droppia, pieni loraus etikkaa ja vajaa paketti hillo-marmeladisokeria.
voi et on hyvää...
niin ja huomioikaan sitten se että sitruuna ja lime miedontaa chilin tulisuutta.

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

ottulo

syyskuu 02, 2010, 22:06:36 ip #12 Viimeisin muokkaus: syyskuu 02, 2010, 23:48:16 ip käyttäjältä Noseless
Juuri äsken tuota reseptiä kokeilin ensimmäistä kertaa, saa nähdä mitä tuli. Muunsin vielä hieman tuota kokeilunhalusta, mutta tarvikkeita on lisää jos eka satsi ei toimi.

Käytin:

1dl vettä
reilu ½dl hillosokeria
vajaa ½dl juoksevaa hunajaa
1 "mun isoa" ja 1 pieni lemon drop
2 kohtuukokoista sitruunaa

Sitruunoista kaivoin siemenet pois ja sormin revin hedelmälihan kalvoista, kalvot heitin pois. Kuoresta raastin aivan vähäsen mukaan, tuskin se vaikuttaa makuun tuossa määrässä. Lemon Dropit pilkoin pieniksi ja poistin siemenet. En ole varma kuinka kauan tuota oli tarkoitus keitellä, mutta kun se vaikutti tasaiselta eikä siitä muuttunut vähään aikaan niin laitoin purkkiin. Maistelen huomenissa ja raportoin tuliko syömäkelpoista.

E: Laitoin purkin kylmään veteen jäähtymään, mutta eipä tuo näytä hyytyvän. Mikähän mahtoi mennä vikaan? Se on vielä jääkaapissa, jos se vaikka siellä muuttuisi, mutta epäilyttää... makua en ole testaillut.

Mikho

Tuli kokeiltua:

n. 150g appelsiinia
n. 50g sitruunaa
    1 dl vettä
reilu 1dl sokeria (puolet hillosokeria)
3 podia CGN 22871

Siemenet ja enimmät kalvot pois, vähän raastettua kuorta sekaan. Kaikki aineet sekaisin kattilaan ja keittelemään. Keittelin n.15 minuuttia ja jäähdytin.

Hyvää tuli, mutta chilin määrää saa kyllä lisätä seuraavaan satsiin. Omppujakin ois aika reilusti käsiteltävänä  ;)

ottulo

Kuten aiempaan viestiin editoin, ei "hillo" näytä hyytyvän. Voiko syynä olla käyttämäni hunaja, vai keitinkö vain liian vähän aikaa? Voiko tuon keittää uudestaan, vai meneekö koko hillo pilalle? Nyt se on juoksevaa tavaraa, ei ihan vettä mutta ei paljon puutukaan. Samalla pitänee lisätä sokeria, tuo kun maistui vielä turhankin happamalta...

Chilivaari

syyskuu 03, 2010, 07:22:16 ap #15 Viimeisin muokkaus: syyskuu 03, 2010, 07:43:29 ap käyttäjältä Chilivaari
Pienestä se onkin sitten kiinni.
Eilen kaavittiin purkin pohjat jätskin päälle ja se oli liiankin jäykkää, lähinnä marmeladia. Kun sekoitussuhteet ovat meillä samat, eroa on hunajassa ja ehkä keittoajassa.

Minä tarkistin jäykkyyden jo keitellessä ottamalla pienen näytteen kylmään lusikkaan. Siinä juoksevuus hidastui selvästi, mutta ei se jähmettynyt kuitenkaan siinä vaiheessa kun purkitin keitoksen. Keitä uudestaan ja lisää vähän hillosokeria.

Lainaus käyttäjältä: Noseless - syyskuu 02, 2010, 22:06:36 ipKuoresta raastin aivan vähäsen mukaan, tuskin se vaikuttaa makuun tuossa määrässä.

Tuossa saattaa piillä jotakin. Sitruunan kuoressa on pektiiniä, joka juuri on se hilloja saostava aine (jota on lisätty hillosokeriin). Kuorta ei siis laitetakaan pelkän maun vuoksi. Kun sen raastaminen on hankalaa, minä veistelin perunankuorimaveitsellä keltaisen kerroksen ja pilkoin sen. Valkoista osaa ei pidä laittaa mukaan, se tekee kitkerän maun.

Janne

Ehdoton peli sitrushedelmien kuorten hyödyntämiseen, sitrusraastin aka strimlarauta:


www.vastahanka.fi - erilainen ruokablogi

ottulo

Kiitos vinkeistä!

Lisäsin 2 rkl hillosokeria ja keittelin vajaan 10min päivällä, ja marmeladiahan siitä tuli. Maku on silti ok. Chiliä voisi laittaa ensi kerralla lisää, jäätelön seassa ei polte tunnu nyt yhtään.

Sinttis

Jannelle kiitos vinkistä, voisi olla mainio peli kun sitruksien kuoria tulee raasteltua.

Tämän ketjun pohjalta aattelin kokeilla hilloa, kaapissa on limeä ja cheyennea, en tiedä mitä tulee mutta testaan heti kun aikaa löytyy. Laitan sit raporttia tänne  :)

kalat69

noselessille vinkkinä, ei tarvii sitä vettä laittaa ollenkaan joukkoon kun siinä on sitä mehua muutenkin. yleensä se vesi laitetaan sen takia että että marjat lähtevät mehustumaan hilloa keutellessä, mut sullahan on jo sitruunasta mehua siinä kattilassa. keitto aika on sellaset kymmenen minuuttia. ja kun unohdat sen veden niin hyytyy helpommin.


2010- 2013 hallituksen jäsen