toukokuu 04, 2024, 17:13:16 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilionin Season2 2015

Aloittaja Chilioni, marraskuu 26, 2014, 22:47:55 ip

« edellinen - seuraava »

Chilioni

maaliskuu 01, 2015, 16:23:06 ip #20 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 02, 2015, 19:54:34 ip käyttäjältä Chilioni
Pitkästä aikaa hiukan tilannepäivitystä. Työasiat ja muut pitäneet kiireisenä ja väsyneenäkin, välillä tuntunut että hyvä kun ehtii kasveille hiukan vettä ruiskasemaan juurelle. Hyvinpä nuo silti tuntuu kasvavan, paria poikkeusta lukuun ottamatta ehkä liiankin hyvin ja taidetaan olla kevväämmällä hiukan ihmeissään...  ::) Aloitetaan päivitys pubeosastolta.



Vasemmalla Rocoto Costa Rican Red (C. Pubescens), keskellä ja oikealla PI585273 (C. Pubescens) aka. Rocoto Montufar. Kasvavat hienosti ilman ongelmia, ja Montufarit tekivät jo kourallista podejakin, jotka kuitenkin nypin vielä pois pari viikkoa sitten. Saavat kasvaa vielä hetken ennen suvun jatkamista.



Takana vasemmalla Manzano Rojo (C. Pubescens), oikealla Mexican Red (C. Pubescens) sekä edessä Peru Bitdumi (C. Pubescens). Kauniita ja matalalta haaroittuneita, pääsevät 9l amppeleihin loppukasvatukseen. Mexican Red on tehnyt tasaiseen tahtiin nuppuja ja kukkia, sekä yhden podinalun joka myös nypätty pois. Muissa ei vielä merkkejä nupuista.



Sitten pubejen ongelmakaksikko. Vasemmalla PI355812 (C. Pubescens) ja oikealla Santa Natalia (C. Pubescens). PI355812 on koko ajan kasvanut hiukan hontelona. Saatuaan isomman ruukun vein sen tilan säästämiseksi olohuoneen eteläikkunalle, eikä tykännyt siirrosta yhtään vaan tiputti melkein kaikki lehtensä. Syyksi arvelen ikkunan alla sijaitsevaa sähköpatteria ja lämmintä, kuivaa ilmaa sekä valon määrän vähenemistä. Kannettuani sen takaisin entiselle paikalleen eslien alle on lähtenyt tekemään uutta hyvän näköistä kasvua. Tuolla kasvupaikalla makuuhuoneessa on viileämpää ja lisäksi kasveja tulee sumutettua päivittäin. Santa Natalian arvelin alkuun kärsivän liiasta lannoituksesta, mutta suht pitkän vesikuurin jälkeen täytyy todeta, että näin tuskin on. Alla lähempi kuva Santa Nataliasta ja lisää pohdintaa.



Lähikuva Santa Natalian (C. Pubescens) lehdistä. Todella kituvan ja kärsivän näköistä kasvua. Kasvualustana sama kuin muillakin, Biolanin Turvemulta. Tuntui että tämän kanssa ei mitään menetettävää ole, joten kastelin kasvualustan noin pH 5 vedellä ajatuksena saada kasvualusta happamammaksi. Ennen en siis ole turvekasvien kasteluveden happamuutta mitenkään säädellyt. Ehkä pitäisi ainakin rocotoilla, tämäkin on nyt alkanut osoittaa uuden kasvun merkkejä pitkän juromisen jälkeen ja uusi kasvu on myös terveen näköistä, joten toivo elää että tästäkin maistiaisen saisi. Onko tuolla happamammalla kasteluvedellä osuutensa asiaan, en tiedä. Jatkan kuitenkin tuolla linjalla ja katson mitä tapahtuu pidemmällä aikavälillä, ellei joku osaa antaa muuta vinkkiä.



Vasemmalla Chupetinho (C. Chinense) ja oikealla Cajamarca (C. Chinense). Hyvin ovat kasvaneet, odottavat vain isompiin ruukkuihin pääsyä noista litran purkeista. Chupetinhossa muutama kukka auki, Cajamarcassa sitten enemmänkin ja kahdeksan hedelmääkin jo kiinni. :)



Cajamarcan (C. Chinense) hedelmät.



Vasemmalla Brasileira Marimbondo (C. Chinense), oikealla Red Cap Mushroom (C. Chinense). Pääsivät viikko sitten isompiin 3,6 litran ruukkuihin ja molempien latvuksissa alkaa olla kohtalainen määrä nuppuja. Red Cap Mushroomin kasvutapa täysin erilainen kuin muiden chinensien, muistuttaa mielestäni enempi annuumia. Saas nähdä mitä tulee jahka kukkia aukeaa ja tulee hedelmiä.



Pink Habanero (C. Chinense) vasemmalla ja oikealla Jamaican Scotch Bonnet TFM (C. Chinense), myöskin päässeet 3,6 litran ruukkuihin. Scotch Bonnetin latvoin pari viikkoa sitten kun ei tuntunut muuten haarautuvan. Starfishin kanssa se onkin sitten ainoa, joka on jouduttu latvomaan. Muut ovat haarautuneet itsekseen varsin mallikkaasti.



Tobago Sweet (C. Chinense) vasemmalla ja Orange Habanero (C. Chinense) oikealla passiivihydroissa, 25cm Pauliina-ruukuissa. Ei voi valittaa, hyvin ovat kasvaneet. :)



Muutama bacca vielä loppuun kun kasvavat samassa paikassa näiden edellisten kanssa. Takana Brasilian Starfish (C. Baccatum), edessä vasemmalla Aji Rico (C. Baccatum) ja oikealla Aji Banana (C. Baccatum).



Aji Amarillo (C. Baccatum) 18. tammikuuta ja 28. helmikuuta. Noin kuudessa viikossa kasvanut 80cm korkeaksi roikaleeksi, tämän kanssa taidetaan olla pulassa ennen ulos siirtämistä...  :o



Yleiskuva vielä tilasta, jossa nämä edellä esitellyt kasvavat. Pöytätila alkaa olla aika hyvin käytetty ja mielessä on ihan tosissaan pyörinyt kasvarikauden aloitus rocotojen osalta parin viikon päästä.  ::) Ajatuksena rakentaa kasvihuoneen sisälle 2m x 1,2m ja 1,5m korkea kuplamuovilla eristetty, lämmitetty tila johon vielä styroksilevyt pohjalle. Ja ajatus on viety osittain jo toteutuksen asteelle, nimittäin kuplamuovit on jo tilattu...  ;D Ans kattoo ny mitä pekkapoudat sanoo tuossa parin viikon päästä. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Hubert

Hyvännäköisiä taimia! Pubetkin olet saanut mukavan isoiksi ilman kasvun pysäyttävää kukkimisongelmaa.

Kasvarista kasvarin sisällä sellainen huomio, että se on toimiva systeemi ja vähentää lämmityskuluja huomattavasti. Huomioi kuitenkin myös lämpötilan toinen pää. Kun aurinko paistaa, niin lämmöt nousevat nopeasti 40-asteen yli. Eli jos et ole joka kerta avaamassa seinää\ovea, viritä joku automaattisesti avautuva luukku kopperoon.

Chilioni

Lainaus käyttäjältä: Hubert - maaliskuu 01, 2015, 17:23:54 ip
Hyvännäköisiä taimia! Pubetkin olet saanut mukavan isoiksi ilman kasvun pysäyttävää kukkimisongelmaa.

Kasvarista kasvarin sisällä sellainen huomio, että se on toimiva systeemi ja vähentää lämmityskuluja huomattavasti. Huomioi kuitenkin myös lämpötilan toinen pää. Kun aurinko paistaa, niin lämmöt nousevat nopeasti 40-asteen yli. Eli jos et ole joka kerta avaamassa seinää\ovea, viritä joku automaattisesti avautuva luukku kopperoon.


Kiitos paljon. :) Näyttää tosiaan siltä että idätysajankohtia voisi ensi kaudeksi hieman myöhäistää. Tuota lämpenemisongelmaa olen itsekin pohtinut, mutten vielä mitään varmaa patenttia keksinyt. Pitää sitä miettiä kun alkaa kopperoa kasaamaan tuonne kasvariin. Kovin usein tuo ei ongelmaksi muodostu kun olen vuorotyössä eli on yövuoroa ja pitkää vapaata. Päivävuoroja varten pitää joku pikku patentti keksiä tuohon tuuletukseen, muun ajan pystyy itse raottamaan muovia päiväksi.

Ja korjataan vielä tuon lisäeristetyn tilan koko tähän kun tuli kiireessä ajatuskatko. Eli pohja siis 2m x 1,2m (kaksi palaa styroksia) ja korkeus tuo 1,5m.
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Tomaatit meni itämään tällä päivämäärällä. Lajikkeina Sungold F1, Tumbler F1, Tumbling Tom Red (ilman F1 merkintää) sekä viime vuonnakin kasvanut Balkonzauber. Lisäksi tuli laitettua lehtipersiljaa. Lisäksi, kunhan tilaa vapautuu, menee multiin rucolaa, korianteria ja kuulemma rakuunaakin pitää olla.  :D
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni


Kasvihuonekausi avattu tällä päivämäärällä. Viisi rocotoa meni kasvariin, loput neljä mahdollisesti perjantaina kun taas ehtii. Kasvit vasemmalta edestä myötäpäivään kiertänen: PI585273, Santa Natalia, Peru Bitdumi, PI355812 ja viimevuotinen Orange Rocoto.

Viime yön oli testilämmitys päällä tyhjässä huoneessa. Säädin lämpötilan 10 asteeseen ja hyvin pysyi. Täksi yöksi lisäsin pari astetta. Nyt vaan sormet ristiin, että lämppäri ei hajoa...  :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Hubert

Siistin näköinen toteutus! Lisää vaan chilejä pihalle, baccat ainakin viihtyvät hyvin vielä kympin yölämmöissä.

Onkos tuo ihan sisätilalämmitin? Eli onko roiskesuojattu? Mulla ainakin kasvarissa kasvarin sisällä "satoi". Eli kattoon tiivistyi todella paljon vettä, joka sitten tipotteli alas. Motonetistä ainakin saa kolmeenkymppiin kasvariin soveltuvia roiske- ja pölysuojattuja rakennuslämmittimiä.

jewe

Hienoa, tuossa on tekemisen meininki.  :)   Viikon päästä rocotot on täydessä kukassa.

Lainaus käyttäjältä: Hubert - maaliskuu 10, 2015, 20:25:54 ip
Mulla ainakin kasvarissa kasvarin sisällä "satoi". Eli kattoon tiivistyi todella paljon vettä, joka sitten tipotteli alas.


Hubert, Salaojat tais puuttua niin maakosteus tiivistyi ?

Chilioni

Kiitos Hubert! Sisätilanlämmitin tosiaan, en ajatellutkaan tuollaista pisaravaaraa. Nehän pääsee tuosta kyllä tippumaan suoraan vastuksille. Tuon linkin tyyppinen raksalämmitin löytyy itseltä jo, pitänee huomenna vaihtaa tuon tilalle.

Baccoja itsekin ajattelin laittaa seuraavaksi, jahka saan ensin mielenrauhan siitä, että nuokin tuolla pärjäävät. ::) Järki sanoo, että miksei pärjäisi, mutta jännittää silti. Nyt sinne meni noita vähän huonommin kasvaneita rocotoja (sekä viimevuotinen Orange Rocoto, joka meni sillä syyllä että sitä on jo maistettu, niin ei ole NIIN suuri surku jos kuolee), parhaat taimet jätin vielä sisälle. Eiköhän tuo mielenrauhakin tästä löydy kun pari yötä kuluu, ja perjantaina viimeistään menee sitten nuo loputkin rocotot. Forecan 10 päivän sääennuste ainakin näyttää lupaavalta. Aurinkoa riittää ja minimissään parissa pakkasasteessa öisin. :)

Ja jewelle myös kiitokset kehuista ja neuvoista blogissasi! :) Maakosteus ei tosiaan tuon styroksin läpi nouse, mutta ehkä viisaampaa varoiksi vaihtaa lämmitintä kun sellainen valmiiksi löytyy.
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

MiM

Mistä olet hankkinut nuo 3,6 litraset kulmikkaat ruukut? Ne joissa oli Pink Haba, Brasileiro Scotch Bonnet yms. Näyttää melko passeleilta. Mitkä ovat strategiset mitat (leveysxkorkeus)?
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Chilioni

Lainaus käyttäjältä: MiM - maaliskuu 10, 2015, 22:16:04 ip
Mistä olet hankkinut nuo 3,6 litraset kulmikkaat ruukut? Ne joissa oli Pink Haba, Brasileiro Scotch Bonnet yms. Näyttää melko passeleilta. Mitkä ovat strategiset mitat (leveysxkorkeus)?


Chilitarvikkeesta tilasin viime vuonna, mutta enää niitä ei ollut valikoimassa kun olisin tilannut lisää. Mitat on 15x15x20 cm. Herbertiltä ja puutarhurin verstaalta tuota kokoa ainakin löytyi nytkin kun lisää tilasin. Mielestäni myös melko passeli välikoko ennen lopulliseen ruukkuun siirtoa, eikä hintakaan päätä huimaa. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

MiM

Kiitos. Löytyy ilmeisesti useammastakin paikasta, mutta ainoastaan mustana. Ja mustia näyttää sinunkin ruukut tarkemmin katsottuna olevan. Läppärin värivirhe aiheutti pöytäheijastuksen kanssa sen että näin ne aluksi ruskeina.

He, ei se mekkokaan ollut mustaraitainen, ihan varmasti ei!  ;D
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Hubert

Lainaus käyttäjältä: jewe - maaliskuu 10, 2015, 21:10:52 ip
Lainaus käyttäjältä: Hubert - maaliskuu 10, 2015, 20:25:54 ip
Mulla ainakin kasvarissa kasvarin sisällä "satoi". Eli kattoon tiivistyi todella paljon vettä, joka sitten tipotteli alas.


Hubert, Salaojat tais puuttua niin maakosteus tiivistyi ?


Juurikin näin, ainakin parin ekan viikon osalta. Sitten kasvarin pohja oli jo kuiva ja kosteudesta vastasivat kasvien ja kasvualustan haihdutus sekä suurimpana tekijänä tietysti lämpötilanvaihtelut. Suuresta kosteudesta on kyllä se etu, että se suojaa kasveja ja siitepölyä aurinkopäivien hurjalta kuumuudelta.

Chilioni

Kasvihuone ollut käytössä nyt kymmenen päivää ja kaikki mennyt hienosti. Lämmöt alimmillaan noin 10 astetta ja lämpimimpinä päivinä, kun en ollut paikalla avaamassa muovia, kävi 30 asteessa. Pääsääntöisesti vuorokauden lämmöt pyörii +12 ja +25 välillä. Viikko sitten vein loput pubet kasvariin, ja edellispäivänä innostuin viemään viimevuotisen Aji Cristalin. Tänään näytti Aji Cristalinkin osalta niin hyvältä, että innostuin viemään pari baccaa lisää. Aji Rico ja Aji Banana pääsivät siis tuonne muiden seuraksi. Nyt täytyy hetkeksi lakata innostumasta, seuraavaksi tomaatteja joskus muutaman viikon päästä.  :D



Kasvihuone eilen 19.3. Hienosti on kasvanut ja nuppuja sekä kukkia alkanut kehittyä niihinkin, joissa niitä ei vielä sisällä ollut. Mexican Redissa ja toisessa Montufarissa alkanut muutama kukka jo lupaavan näköisesti lakastua. :) Erittäin huonosti voinut Santa Nataliakin näyttää paljon paremmalta, ja tervettä kasvustoa tulee päivittäin lisää. Toivo elää vielä tuonkin suhteen.

Sisällä voidaan myös hienosti, eikä isompia ongelmia ole ollut. Suurin osa kasveista kukkii ja osa kasvattelee jo hedelmiä. Eteläikkunalla talvehtinut Jalapeno Mildkin on alkanut tuottaa hedelmää pelkän auringon voimalla, ilman mitään lisävaloja. Puolen tusinaa hedelmää jo tulossa ja kukkia aukeaa päivittäin lisää. Tässähän saadaan ennen vappua satokausi auki! :) Loppuun pari kuvaa tulevasta sadosta.



Alma Paprika (C. Annuum). Isoimman hedelmän halkaisija kolmisen senttiä. Toisessa Almassa myös hedelmiä, muttei näin isoja vielä.



Red Cap Mushroom (C. Chinense) tekee kivan näköisiä podeja. Nyt varmistui, että oikeat siemenet oli. Olin tuosta hieman epäileväinen, kun kasvutapa näytti kovin paljon C. Annuumilta. Olisikohan joku annuumin ja chinensen risteytys ja kasvutapa peritynyt sieltä?
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Muutama kuva tuli räpsittyä viime torstaina.



Yleiskuva kasvihuoneesta, jotain on tapahtunutkin kolmessa viikossa edellisen viestin jälkeen. Mieli tekisi poistaa kuplamuovit jo kun on niin ahdasta, ettei meinaa mahtua kastelemaan, muttei taida ainakaan pariin viikkoon vielä kannattaa. Forecan 10 päivän sääennuste ei juuri pakkasöitä lupaa, mutta ennusteet voivat tunnetusti muuttua jo huomenna.



Tällaisia alkaa löytyä kasvihuoneesta ihan suht hyvä määrä. Tässä PI585273 (C. Pubescens). Läheskään kaikki rocotot eivät kyllä vielä tee hedelmää, eikä kukkiakaan ole ihan kaikissa vielä. Viimevuotinen Orange Rocoto juroo jostain syystä, eikä tunnu kasvaneen senttiäkään. Toivotaan, että siitä lähtee kasvuun jossain vaiheessa.



Aji Cristalissa (C. Baccatum) oli ainoastaan muutama nuppu, kun pääsi kasvihuoneeseen 18.3. Kuva ei todellakaan tee oikeutta, mutta latva on suorastaan räjähtänyt kukkimaan! :) Kukkia ja nuppuja kymmeniä, ja mikä hienointa, on alkanut tekemään hedelmää ensimmäisistä kukista lähtien. Kuva otettu siis torstaina 9.4. ja tänään laskin kuusi muutaman sentin mittaista hedelmän alkua. Yhtään pudonnutta kukkaa en ole nähnyt. Tästä voi olla odotettavissa jopa jotain satoa. :)



Sisälläkin tapahtuu, kasvaa ja kypsyy. Tässä Brasileira Marimbondo (C. Chinense) torstaina 9.4. Sinänsä vanhaa infoa, että nyt tuo on jo täysin punainen. Kypsää on myös Red Cap Mushroomissa ja Cajamarcassa, pitää tässä jonain päivänä maistella nuo kaikki.  :P


Tomaateista vielä loppuun hiukan onnistumisen tunnetta. Tomaattia on tullut kasvatettua ennenkin, mutta vasta tänä vuonna olen saanut aikaan niin tukevia tomaatintaimia, ettei ole tukikeppejä tarvittu. Nyt voi ottaa purkin käteen, kääntää sitä 90 astetta vaakatasoon, ja taimi pysyy kutakuinkin paikallaan. Aiemmat taimet olleet aina sellaisia, että hyvä kun uskaltaa päin hengittää. ;D Viileys tekee niille selvästi hyvää, samoin kunnon valo ja lannoitus. Kaikista tomaateista bongasin myös selviä nuppuja tänään.

Tuntuu, että kasvihuonekauden aloitus aikaisin on ollut kaikin puolin hyvä juttu ja tästä tuleekin varmaan pysyvä käytäntö. Ei kuitenkaan ehkä ihan näin aikaisin kuin tänä vuonna, johonkin huhtikuun alkuun - puoliväliin voisi yrittää tähdätä ensi vuonna. Eli idätyksiä 3-4 viikkoa myöhemmäksi. Ja EHKÄ muutama kasvi vähemmän. ;)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Huru-ukko

Jos aloittaa myöhemmin, kuuluu kasvattaa enemmän  8) ;).

Chilioni

huhtikuu 15, 2015, 10:08:47 ap #35 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 15, 2015, 10:11:57 ap käyttäjältä Chilioni
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 15, 2015, 09:10:16 ap
Jos aloittaa myöhemmin, kuuluu kasvattaa enemmän  8) ;).


Tottahan tuokin, kyllähän niitä sitten kesällä ulos mahtuu... ;)

Tässä on useaan otteeseen tullut tänä vuonna mietittyä, miten ihmeessä jonkun rahkeet riittää kasvattamaan 100+ kasvia. Tai jopa 200+... Itsellä nyt nelisenkymmentä kasvia tomaatit ja paprikat mukaanlukien, ja niidenkin kanssa ollut välillä täysi työ. :o Suunnittelin kauden alkaessa eräiden herrojen vanhoja päiväkirjoja lukemalla mm. pubeille lannoiteohjelman, mutta ne on saanut heittää roskiin jo aikaa sitten. Hyvä että on ehtinyt välillä edes vettä roiskia purkkiin. :D Toki hyvät kastelujärjestelmät helpottaa paljon, mutta siinä vaiheessa kun aletaan lumesta sulattelemaan kasteluvettä sadoille kasveille, kuten eräs sankari täällä teki jokunen vuosi sitten, voidaan puhua jo jonkinlaisesta harrastamisesta... ;D

Tällä hetkellä ajatuksena ensi vuodeksi pienentää kasvimäärää noin puolella, niin ehtisi paremmin perehtymään, kokeilemaan ja oppimaan niistä muutamasta kasvista. Mutta saas nähdä sitten, tämän kauden kiire ja sählääminen ehtii moneen kertaan unohtua ensi kauteen mennessä. ::)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Eipä ole aikoihin ollut asiaa. Tai olisi ollut, mutta aina tuntuu olevan jotain muuta. Yleistilanne täällä länsirannikolla hyvä ilmoista huolimatta. Sisällä ja kasvihuoneessa olijat voivat ihan mukavasti, muutama ulkona majaileva pube on kärsinyt kylmästä ja kovasta tuulesta. Varsinkin toinen Montufar on melko karun näköinen keppi muutamine lehtineen ja hedelmineen... ::) Noh, uusia lehtiä tulee kunhan tästä lämpenee joskus.

Pubet olleet ulkona nyt kolmisen viikkoa, ainoastaan parina kylmempänä yönä olen kantanut ne sisälle. Kolmena yönä olisi tarvinnut, lähes kaikissa nimittäin on hallavaurioita lehdissä reilun viikon takaisen nollayön jäljiltä. Hengissä ovat kuitenkin kaikki, ja kyllä se siitä vielä lähtee. :) Vaikka nuo sietävätkin kylmää muita paremmin, niin tuntuu ettei nekään alle +5 asteen lämmöistä varsinaisesti nauti.



Kasvihuoneessa voidaan paremmin, kun lämmitin pitää edelleen yölämmöt lähellä +10 astetta. Epämääräinen kuva otettu 19.5. Eipä tuosta juuri muuta näe kuin kokonaistilanteen nyt, kun kasvit ovat hakeneet lopulliset paikkansa. Kaksi amppelitomaattia siellä vielä on ylimääräisenä, siirtyvät ulos sitten kun kesä alkaa. Autopotit on otettu käyttöön, ja hienosti tuntuvat toimivan. Annetaan lopullinen arvio pöntöistä kauden loputtua, kuten myös tuosta Biolanin Kasteluallas + Kasvusäkki yhdistelmästä, jossa kasvamassa kaksi paprikaa ja Fresno (C. Annuum).



Huhtikuun 14. päivän viestissä (pari viestiä taaksepäin) oli kuva Aji Cristalin (C. Baccatum) kukinnasta. 19.5. tilanne oli tämä, ja nyt viikkoa myöhemmin alkaa jo punerrustakin näkymään. Kohta sitä taas saa, mikä on hyvä, koska pakastin alkaakin olla tyhjä. :P

Satokausi alkoi 17.4. ja on jatkunut suht tasaisesti sen jälkeen. Tuoreita chilejä on saatu omista kasveista tähän mennessä inan vajaa 400g. Alla pari fiilistelykuvaa aiheeseen liittyen.



17.4.2015 kerätty ensimmäiset kypsät chilit. Brasileira Marimbondo (C. Chinense), Red Cap Mushroom (C. Chinense) ja pari Cajamarcaa (C. Chinense).



5.5.2015 pientä iltapalaa uuniin. Jalapeno Chichimecaa (C. Annuum), Alma Paprikaa (C. Annuum) kypsänä ja kellertävän raakana sekä Brasileira Marimbondo (C. Chinense). Chichimecassa oli hyvin makua ja poltetta, ei ollenkaan huono Jalapeno. Almat olivat myös todella hyviä, eikä juurikaan ollut eroa maussa tai poltteessa kypsien ja raakojen välillä. Kypsien maku oli ehkä jollain lailla "syvempi", mutta varsin käyttökelpoisia tuollaisina kellertävinäkin.

Eipä muuta kun odottelemaan kesää, sekä Taimimoision Chilipäivää. Kumpihan saapuu aikaisemmin... 8)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Chilioni

Pieni juttu yhdestä tämän hetken parhaimmista kasveistani, Aji Amarillosta (C. Baccatum). Amarillo avasi sirkkalehtensä 7.1.2015, ikää nyt siis noin 5kk ja 1vk. Alkukasvatus tapahtui kivivillassa jauhelihalaatikossa, jossa pidin aina pienen lirun lannoitelientä pohjalla. Noin 50cm korkeana, kun juuria oli tullut kunnolla isosta villakuutiosta ulos, pääsi lopulliseen kasvupaikkaansa, Ikean laatikoista tehtyyn ebbiin eteläikkunalle. Runsaan 5kk ikäisenä kasvi on tämän näköinen.



Aji Amarillo (C. Baccatum) 13.6.2015. Ikkunan korkeus 115cm ja leveys 140cm. Ihan hyvän kokoinen kasvi siis jo tässä vaiheessa kesää.



Ja kuten lähempi kuva kertoo, satoa on tullut ja tulossa ihan mukavasti. Kypsiä saa tällä hetkellä kerätä ison kourallisen parin päivän välein, ja uusia pieniä alkuja on ilahduttavan paljon. Tällä hetkellä kypsiä on tuosta puskasta kerätty 42 kpl ja 164g, mikä on kokonaissadosta (670g) melko iso osa. Puskasta laskin edellispäivänä noin 160 vähintään sentin mittaista raakiletta. Pienempiä oli lisäksi paljon, niitä en edes yrittänyt tuosta häröpallosta laskea. :D

Onneksi ovat sen verran mietoja, että tulee käytettyä kutakuinkin sitä mukaa kun kypsyy. Tulisuus  arviolta 5-6, maku erittäin hyvä, joskaan esim. Aji Cristalin aromikkuuteen ei yllä. Silti erittäin hyvän makuinen perusbaccatum vähän kaikkeen käyttöön tai sellaisenaan syötäväksi. Tämä on varmaankin sitä "small" versiota. Hedelmät 4-7cm pitkiä ja painoltaan 5g molemmin puolin. Siemenet peräisin Chilifesteiltä ostetuista hedelmistä.

Ebb itsessään on ollut tänä vuonna todella huoleton, joskin ajastintemppuilua on ollut senkin edestä. Parempi sekin kuin viime vuotinen pH:n kanssa taistelu, joka häiritsi Aji Cristalin kasvua pahasti. Tänä vuonna ei ole juuri muuta tarvinnut tehdä, kuin lisätä vettä ja lannoitteita. Eroja viime vuoteen on kaksi: lannoite ja hydrosora. Viime vuonna käytin nimetöntä stokkihydrosoraa (myytiin kuitenkin hydrosorana, ei leca-sorana) sekä Puutarhan Kesää. Tänä vuonna on käytössä ollut Gold Label hydrosora, sekä Tomaatti-Mansikka & Typpi-Kalsium. Oma veikkaus viime vuoden ongelmiin on tuo sora, koska passiivihydroissa Puutarhan Kesä toimi moitteetta, ja muutkin sillä täällä menestyksekkäästi vesiviljelevät. Oli miten oli, pääasia että nyt toimii ja satoa pukkaa. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.

Huru-ukko

kesäkuu 15, 2015, 21:28:36 ip #38 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 15, 2015, 22:14:45 ip käyttäjältä Huru-ukko
Mulla oli kerran Aji Amarillo Small kasvatuksessa by Semillakselta.
Tulisempi kuin Aji Cristall, ja yhtä punainen.
Tuo sinun näyttäisi olevan väriltään oikea Aji Amarillo.....Siis jos ne jää kellertäviksi.

Chilioni

Kyllä ne kutakuinkin tuon värisiksi jää kuin tuossa kuvassa, ja hiukan Aji Cristalia miedompia. Pitää tuoda maistiaiset ja siemeniä tässä joskus. :)
Itse tekemällä saa just sellasen kun haluaa. Tai ainakin sinnepäin.