Laventelin chilit (ja muutama muukin kasvi) 2017

Aloittaja Laventeli, maaliskuu 28, 2017, 14:20:05 ip

« edellinen - seuraava »

Laventeli

Chiliherätyksen saaneena pistin chilit multiin aika myöhään eli tomaattien kanssa yhtä aikaa 9.3. tänä vuonna. Toivotaan lämmintä kesää että ehtivät kasvaa hyvin. Koska chilit on uusi aluevaltaus, valitsin lajikkeet Fataliin valikoimista helppojen kasvatettavien kategoriasta sillä idealla, että kokeilen erilaisia ja tutustun chilinkasvatukseen.

Onneksi lähtivät heti hyvin itämään ja useimmat työntävät nyt sirkkalehtien perään toista lehtiparia.
Tällä hetkellä taimia on

- Pink Habanero (chinense) 6 kpl
- Orange Habanero (chinense) 4 kpl
- Bird's Eye Baby (annuum) 5 kpl
- Lemon Drop (baccatum) 4 kpl
- Trepadeira Werner (baccatum) 7 kpl
- Black Scorpion Tongue (annuum) 6 kpl
- Cabai Kerintin (annuum) 5 kpl

Parhaat kasvavat kasvilampun (Nelson Garden 24 W loisteputki) alla tomaatintaimien kanssa, ne jotka eivät sinne mahdu, oleilevat isolla länsi-ikkunalla. Lisäksi on kylvettynä salviaa ja pistokkaina juurtumassa rosmariinia.

Laventeli

Piirsin jo paperille pihasuunnitelmaa, jotta saisin realistisemman kuvan siitä, mitä mahtuu kasvamaan. Perinteisesti olen kasvatellut erilaisia yrttejä, kirsikkatomaattia ja hernettä, niistä täytyy tänä vuonna tinkiä chilin hyväksi jonkin verran.

Käytössä on siis kohtuullisen kokoinen rivitalon länsipiha, jota pihavaja ja aita kyllä osittain tylsästi varjostavat. Aurinko paistaa lämpimimmälle seinustalle n. klo 11.00 alkaen iltaan asti. Pihalla on tarkoitus kasvattaa kasvit enimmäkseen ruukussa, käytössä on myös vanhoilla ikkunaruuduilla lasitettu kasvihyllykkö. Lisäksi osa kasveista jää sisäkasvatukseen tuholaisilta suojaan isolle länsi-ikkunalle, jossa on n. 60 cm x 180 cm kokoinen taso, jonka päällä kasvatella. Pienemmällekin länsi-ikkunalle mahtuisi yksi iso kasvi lattiaruukussa.
Akuutissa tilanpuutteessa voisi myös talon etupihalle laittaa katoksen alle amppelin ja 1-2 kasvia, näille olisi itäpihalla tarjolla vain aamuaurinkoa.

Chileille iso ongelma pihalla tulee olemaan tuholaiset. Pihan luumupuu on joka kesä kirvoja täynnä ja karviaispistiäisen toukkien kanssa taistellaan karviaispensaan herruudesta (ne ei onneksi muista kasveista kiinnostu). Luumupuu kestää kyllä kirvat ja olen sattumoisin muuten mieltynyt kasvattelemaan yrttejä ja kasveja, joita tuholaiset vierastavat, mutta chilipuskien kanssa voi tulla ongelmia. En myöskään huoli yhtään pihalle tuotua kasvia syksyllä sisään levittämään öttiäisiä sisäkasveihin.

Alustava suunnitelma onkin kasvattaa jokaista chiliä yksi kasvi sisätiloissa. Vaikka satoa ei niistä paljon tulisi, saisin koristechilit sisälle ja talvetettavaksi pienehköt yksilöt. Ulos tulisi sitten toinen yksilö eri chililajikkeita kasvamaan mielellään isommaksi ja satoisammaksi, syksyllä pois heitettäväksi.

Ulkochileille varaudun neem-öljyllä ja mäntysuovalla, mutta itseni tuntien en niitä jaksa koko ajan olla suihkuttelemassa. Mahdollisimman vähän käytän muita myrkkyjä, koska pihalla viihtyvät myös hyödylliset hyönteiset; leppäkertut, hämähäkit, muurahaiset ja mehiläiset. Nyt sainkin kuningasidean istuttaa yleensäkin istuttamiani kasveja chilien sekaan torjumaan tuholaisia. Jospa niistä olisi apa ainakin tuholaisten rajoittamiseen.

Näitä torjujakasveja on joka tapauksessa pihalle tulossa mm. laventeli, kehäkukat, krassit ja ruohosipuli. Voisin hankkia myös samettikukkaa, vaikka siihen en ole ihastunutkaan, kun se on torjuntamielessä ilmeisesti tehokas. Sitruunamelissaa istutan aina houkuttelemaan mehiläisiä. Se ei ole vaikeaa, kun heti pihaportin takana on apilanurmialue täynnä mehiläisiä ja ampiaisia. :D




chilifellow

Kuulostaa hyvältä suunnitelmat. Chilit vie mennessään.  :thumbup:
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Laventeli


Laventeli

Nyt talviloma-viikolla on aikaa häärätä ja siirtelin tänään kaikki loput tomaatintaimet taimiruukuista isompiin. Chilien kannalta se tarkoitti karua karsintaa kasvilampun alta, kun isommat ruukut vievät tilaa. Nyt on kasvilampun alla 2-3 parasta taimea jokaisesta chililajikkeesta ja saman verran tomaateista.  Kaikki muut joutuivat ikkunalle kevätaurinkoon, joka ainakin tällä hetkellä tuntuu pysäyttävän jokaisen kasvilampun alta siirretyn kasvin kasvun.

Lemon Dropin taimet kasvavat jostain syystä hitaammin ja heikommin kuin muut, ovat enimmäkseen sirkkalehdillä vielä ja monet sirkkalehdistäkin on jotenkin epämuodostuneen oloisia.

Laventeli

Chilin taimet ovat nyt noin 3 viikkoa vanhoja. Tänään siirsin pienimmissä taimiruukuissa olevat taimet isompiin astioihin, tyyliä maitopurkki. Multaidätin ne noissa muutaman sentin halkaisijan pikku purkeissa ja selvästi alkoi kasvu nyt hyytyä. Idätyslautalla idätetyt laitoin heti alussa parin desin purkkeihin, joten ne pärjäävät vielä hetken. (Ei ollut enempää tyhjiä maitopurkkeja, muuten olisin siirtänyt kaikki kerralla.)

On mielenkiintoista seurata miten kasvuun vaikuttaa tuo isompaan purkkiin ja turvemultaan taimimullasta siirto. Mulla on nyt siis siemeniä
- ryhmä A: Taimimullassa idätetyt, joiden itäminen ja kasvu on ollut alusta asti hiukan hitaampaa, pääsivät nyt isompaan purkkiin ja turvemultaan. En vielä lannoita.
- ryhmä B: Idätyslautalla idätetyt, itivät muutamia päiviä nopeammin ja pääsivät heti hiukan isompaan purkkiin, jossa ovat kasvaneet vähän reippaammin kuin toinen ryhmä. Eivät vielä saa uutta purkkia, mutta aloitin tänään lannoituksen Puutarhan Kesällä.
Molemmat ryhmät ovat olleet samalla tavalla kasvilampun alla.

- Lisäksi on varataimia ikkunalla, melkoisen pieniä ja valon puutteesta kärsiviä. Näistä ei uskalla vielä luopua, esim. Lemon Dropin taimia on enää pari hengissä ja se paras lensi tänään uudessa purkissaan portaita alas, kun luiskahti sylistä. Eli jos se selviää, on sitä ainakin karaistu.  ;D

Sisuunnuin ja taistelin kuvat Flicrin kautta esille, ahdasta on kasvilampun alla, lähes kaikki tomaatit karkotettu ikkunalle. Taimet ovat nyt siis kolmeviikkoisia:





Lisäksi tänään kylvin ruohosipulin siemenet multaan ja istutin salvian ikkunalla pitkiksi luikeroiksi viruneet taimet syvempään.

Laventeli

huhtikuu 01, 2017, 18:10:24 ip #6 Viimeisin muokkaus: marraskuu 01, 2017, 17:50:47 ip käyttäjältä Laventeli
Ja uusi pohdiskeluviesti heti perään. Olen tehnyt pihasuunnitelmaa kasvien suhteen ja aikomuksena on siis kasvattaa mahdollisimman monta noista chililajikkeistani sekä sisällä että ulkona, ajatuksella että sisäkasvatuksessa oleva on puhdas ötököistä mahdollista talvetusta varten.

Tämän hetkisten laskelmien mukaan mahtuu sisälle valoisalle ikkunalle 1 isompi chiliruukku lattiatasoon (Lemon Drop?) ja 4 pienempää ruukkua lipaston päälle (Black Scorpion Tongue, Trepadeira Werner, Cabai Kerintin, Bird's Eye Baby). Habaneroja ei siis sisälle tulisi näillä näkymin, kun en niitä varmaan halua talvettaa.

Ulos muiden kasvien sekaan pitäisi mahtua ihan hyvin kaikkia 7 lajiketta yksi kappale. Suunnittelua vähän vaikeuttaa se, ettei ole aiempaa kokemusta siitä, minkä kokoiseksi ja muotoiseksi mikäkin chili venähtää.
Muiden kuvista ja lajikekuvauksista päätellen ajattelin Lemon Dropin ja Orange Habaneron n. ämpärin kokoisiin ruukkuihin aurinkoisimmalle seinustalle.
Lisäksi saisin pihalle joko yhden ison saavin (halkaisija noin metri), johon voisi istuttaa samaan saaviin 2 chiliä ja pari samettikukkaa tuholaisia torjumaan tai 2 hiukan pienempää saavia (halkaisija puolisen metriä), joihin voisi istuttaa molempiin chilin + samettikukan. Iso saavi olisi hieno, mutta pienemmät saisi helpommin siirrettyä säältä suojaan tarvittaessa. Tuota isompaa ei saa siirretyksi.
Se mitä näihin tulee riippuu kasvien koosta ja muodosta, Pink Habanero, Trepadeira Werner ja Cabai Kerintin on kooltaan mulle ihan arvoituksia vielä.
Erityisesti tuosta Cabai Kerintinistä löytyy huonosti tietoa googlaamalla, onkohan se tunnetumpi jollain toisella nimellä? En löytänyt muuta kuin Fataliin sivujen kuvauksen ja lisäksi kuvahaulla ison kasan kuvia, joiden mukaan voisi olla matalahko ja pensasmainen. Mutta kasvaako se Suomen kesässä sellaiseksi?

Lasitettu kasvihylly täyttyy enimmäkseen tomaatista ja yrteistä, mutta sinne saattaisi mahtua 2 matalampikasvuista chiliä (Bird's Eye Baby ja Black Scorpion Tongue). Siis tähän hyllyyn:



Viimeinen chili mahtuisi sitten pöydälle tai ruukkuun terassille melkein minne vaan, muiden kukkien ja yrttien kanssa.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Laventeli - huhtikuu 01, 2017, 18:10:24 ipOlen tehnyt pihasuunnitelmaa kasvien suhteen ja aikomuksena on siis kasvattaa mahdollisimman monta noista chililajikkeistani sekä sisällä että ulkona, ajatuksella että sisäkasvatuksessa oleva on puhdas ötököistä mahdollista talvetusta varten.

Suunnitelmia on hyvä tehdä, mutta luonto voi kääntää ne selälleen syksyyn mennessä.
En tiedä, millainen tuholaisfloora sinun pihapiirissäsi asustelee, mutta minulle on käynyt monesti niin, että sisäkasvit kärsivät tuholaisista, ulkona näyttävät puhtailta. Jonkun kerran olen kaivanutkin syksyllä ulkokasveja mullasta takaisin ruukkuun ja sisälle.


Sisään tulee tuholaisia avoimista ikkunoista ja sisään kannetuista yrteistä ja kukkakimpuista. Kulkeutuupa niitä ihmisten vaatteissakin. Ulkona petohyönteiset ja pikkulinnut voivat putsata chilit niin, että ne selviävät paremmin kuin sisäkasvit. Ei tästä sääntöä voi tehdä, mutta tällaistakin tapahtuu.

chilifellow

Ihana "vintage" kasvihylly. Onks se kasattu vanhoista ikkunoista? Kekkilä myy moista hyllyä sikahintaan.
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

0lli

Viime kesänä tehtiin kaverin kanssa kasvihuoneviritelmä, jonka pääty oli kokoajan auki, eli helppo reitti kasvituholaisille, lisäksi kirvoja oli viime kesänä aivan älyttömästi. Teimme neem-öljyllä noin 2xviikko ruiskutuksia ja koko kesänä ei chileissämme näkynyt tuholaisen tuholaista. Toki on mahdollista että kävi vain hyvä tuuri, mutta jos näin ei ollut, on tuo neem-öljy todella tehokasta! :)
If you want to be happy for a lifetime, be a gardener.

Huru-ukko

Kirvat on eriytyneet joko yhteen tai vain muutamaan kasviin tai puuhun yms. Joten siellä pihakoivussa tai ruusuissa olevat kirvat ei yleensä chilejä napostele.

Yleisin reitti lienee sieltä kaupan vihannestorilta kasvihuoneista kotoisin olevat kirvat, joille jo maistuu chilikin. Ostohetkellä niitä ei välttämättä näe, koska jos niitä on ollut niin myrkytetään ennen tukkurille toimitusta. Ja sieltähän  tiskiltä ne luomuna sitten saa kotiinsa.................

Muutenkin suosittelen lukemaan asiasta, googlehaulla asiasta on aika paljon informaatiota. Siis kirvoista, ei ansarien menetelmistä  :o....

Trioniska

Amppelitkin toimivat chilien kasvatuksessa, Lemondrop yhtenä.

Toki kasvatuslistassasi näytti olevan ihan hyvin myös amppeliin menevää lajistoa.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Chilivaari


Hyviä huomioita Hurulta. Meilläkin chiliaidan päällä olevassa kirsikkapuussa on aina runsaasti mustia kirvoja, jotka eivät siirry chileihin. Eivät myöskään koivun kirvat.


Sen sijaan tuo vaatii tarkennuksen:
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - huhtikuu 02, 2017, 12:03:58 ip... kaupan vihannestorilta kasvihuoneista kotoisin olevat kirvat, joille jo maistuu chilikin. Ostohetkellä niitä ei välttämättä näe, koska jos niitä on ollut niin myrkytetään ennen tukkurille toimitusta. Ja sieltähän  tiskiltä ne luomuna sitten saa kotiinsa.................

Erityinen vaaran paikka on, jos kaupan vihannesruukussa lukee myrkytön tai biologinen torjunta. Se tarkoittaa, että petopunkit kyllä syövät näkyvät tuholaiset, mutta jättävät niiden munat. Ne sitten kehittyvät kotona ja leviävät kotikasveihin, jos ruukkuja säilyttää vähänkin pitempään.

Huru-ukko

Olettaisin että nämä myrkyt joita siellä käytetään ennen kuluttajille tuotteen toimitusta, lienevät jtn Bioruuttaus-S tyylisiä, joiden varoajat jää muutamaan vuorokauteen.

Uteliaisuuttani vilkaisin tuotetta etten ihan puuta heinää puhuisi, kuinka ollakkaan luomutuotantoon kyseinen aine hyväksytty, mikä lienee sitten syy ettei sitä enää tämän vuoden puolelle sallita  ;).

Laventelille stemppiä kasvatuskauteen, seuraan mielenkiinnolla  :).

Laventeli

Onpa täällä käynyt vierailijoita, kiitos kaikille kommenteista!

Huomasin että huijasin, ei ne chilin taimet vielä ihan kolmeviikkoisia olekaan. Laitoin ne itämään noin kolme viikkoa sitten, eli vähän nuorempia ovat. Tuntuu että kaikilla muilla on täällä jo niin isot taimet kun aloitin niin myöhään, toivotaan että omatkin kasvaa.

Chilifellow: Kasvihylly on joo vanhoista ikkunoista tehty, ihana mieheni rakensi sen viitisen vuotta sitten kun tuttavapiiristä saatiin ikkunoita. Tausta ja hyllyt ovat lankkua ja keskimmäisen hyllyn voi irrottaa jos tarvitsee korkeamman kasvutilan jollekin kasville. Katolla oleva muovilevy ohjaa sadeveden pois hyllyn päältä seisomasta. Tuo on kätevän syvä, taustalle mahtuu myös kasveja muiden taakse puolivarjoon tai yleensä sinne kertyy puutarhatyökaluja.
Pienet yläkolmiot ovat avoimet ja yleensä ovetkin ovat auki lämpimällä säällä, joten tuholaisilta ei tuokaan suojaa.

Chilivaari, olet oikeassa, luonto muuttaa suunnitelmat ja itsekin keksin varmaan kesäkuun alussa vaikka mitä taimikaupoista tuonne pihalle vielä. Ja sitten ne vaan tungetaan johonkin ja kyllä ne mahtuu. ;) Hyvä kuitenkin tietää että ei ole ihan epärealistista kuvitella tuota määrää chilikasveja tuonne pihalle muiden lisäksi. Kesäkukkien määrästä aion kyllä tinkiä jo.

Olli, Huru-Ukko ja Chilivaari:
Sen tiedän että kirvoja meidän pihalla on aina paljon, luumupuu on niitä täynnä, mutta olispa hienoa jos ne tyytyisivätkin siihen luumuun. Neem-öljyllä aion varustautua, mutta tuskin ehdin/muistan sitä joka sateen jälkeen suihkutella. Muuten pihan kasvivalikoima on luonnostaan ollut aina tuholaisia torjuva, nyt saa nähdä miten käy chilien kanssa. Tuon samettikukan pitäisi ilmeisesti juuristollaan erittää tuhohyönteisiä torjuvaa ainetta, joten se olisi varmaan tehokkain samassa ruukussa chilin kanssa?
Ehkä moukan tuurilla olen tähän asti pärjännyt ilman tuholaisia sisällä, joskus uudessa kasvissa on jotain ollut, mutta ne ovat aina olleet aluksi karanteenissa, eikä tuho ole levinnyt. Hyvä muistutus kyllä, ettei siihen kannata tuudittautua. :)

Trioniska: Hyviä amppelipaikkoja on vähän ja ne ajattelin varata amppelitomaateille. Toisaalta jos nuo raukat Lemon Dropin taimet selviävät kesään, ne saavat kyllä parhaat paikat minkä tahansa muun kasvin kustannuksella, niin surkeita ovat tällä hetkellä ja siitä kuitenkin haluaisin satoa.

Etupihalle itäpuolelle mahtuisi yksi amppelikasvi ja pari muuta aamuaurinkoon, mutta pärjäisikö mikään noista chileistä niin varjoisalla kasvupaikalla?





chilifellow

Ite kasvatan chilejä isoissa saviruukuissa (a la IKEA), muoviamppeleissa sekä "polyjotain" iQbana-malliston ruukuissa (www.iqbana.com), joita saa mm. pk-alueella Plantagenista ja Taimia Oy myymälöistä.

Saahan sitä vähä kikkailla ku on länsiaurinkoon terassi ja vähä tilaa. Toisaalta myös IKEAN sininen kassikin käy kasvupaikkana. Viime kesänä kasvatin perunaa niissä. Hyvin kasvo potut! 

Eli oli kasvatusalustana mikä vaan, niin chilit kasvaa ulkoruokinnassa kuhan on  lämpöä, valoa, ravinteita ja sitä RAKKAUTTA.  ::)
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Laventeli

Chilifellow, mulla on sekalainen kokoelma erilaisia piharuukkuja, saaveja ja laatikoita. (En voi maassa multapenkissä kasvattaa mitään, kun koira kaivaa heti kaikki multaiset paikat täyteen koloja, vissiin yrittää päästä Kiinaan. Yksi pieni kivikkopenkki on, kun siitä koira ei kiinnostu.) Olen käyttänyt noita Ikean kasseja puusaavissa ja puulaatikossa sisuksena ja istuttanut siihen, kun olen halunnut suojata puiset "ruukut" mullalta ja lahoamiselta.

Länsiaurinkoon terassi ja vähän tilaa on tuttu juttu. :D

chilifellow

Joo. Sellasii ne koirulit on. Kaivaa pitää vaik ei ole mitä kaivaakaan.  ::)

Mul on myös itäänpäin rinnepihaa (n.20m2) ja pihalla on 3 lavakaulusta. Viime kesänä kasvo salaattia, yrttejä, mansikkaa ja karviaista. Onpa yhdessä jopa päärynäpuu Pepi-lajike. Rusakot tykkäs ja kirvat sekä etanat muista paitsi päärynästä. Chilit sai olla ruukuissa ihan rauhassa. Samettikukasta nuo vihulaiset eivät tykänneet. Rumahan se onkin.  ;D
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

Laventeli

Mä olen myös sitä mieltä että samettikukat on rumia, nyt olen ensimmäistä kertaa (chilien takia) niitä pihalleni suunnittelemassa. Jos niistä nyppisi kukat pois ja antaisi vaan torjua tuholaisia viherkasvina.  ;)

Tämän viikon aikana on auringonvaloa alkanut tuossa länsi-ikkunalla olla selvästi enemmän, kun siinä olevat varataimet ovat hiljaisen riutumisen sijaan alkaneet työntää uusia lehtiä. Mietinkin missä vaiheessa kannattaisi paremmat taimet siirtää tuolta kasvilampun alta ikkunalle? Mullahan on Nelson Gardenin 24 W loisteputki, joka ei varmaan ole kovinkaan kummoinen, mutta tähän omaan pikku harrasteluun ihan riittävä. (En ole valoihin perehtynyt ja rehellisesti voin myöntää etten jaksa niistä enempää kiinnostuakaan, ehkä syksyllä mietin sitten talvetustarpeiden mukaan jotain uutta.)

Tuolla yläkerran huoneessa, jossa kasvilamppu on, on myös aurinko paistanut ikkunasta huoneen poikki näille kasveille välillä. Kun sammutin auringonpaisteessa kasvilampun, en ainakaan paljaalla silmällä erottanut valon määrän muutosta. Tietysti auringon valon teho heikkenee paljon, kun kasvit eivät ole heti ikkunan vieressä vaan toisella puolella huonetta. Pidän siis kasvilampun siellä 12 h vuorokaudessa päällä.

Saisivatko taimet jo päivänvalon aikaan tehokkaammin valoa ikkunalla, vaikka puolipilvisenä tai pilvisenä päivänä? Missä vaiheessa kasvivalo on huonompi vaihtoehto? Ikkunalle ei mahdu kaikki taimet kerralla, joten siinä vaiheessa kun kannan paremmat taimet ikkunalle, luovun turhista varataimista kokonaan.

Salvian taimille kävi huonosti. Iso osa niitä oli ikkunalla chilien taimien kanssa ja kun noita chilejä ei ole käytännössä tarvinnut paljon kastella, unohtui salvian pikkutaimien tarkastus ja ne pääsivät pahasti kuivumaan. Eivät enää toivu.  :(  Onneksi pari taimea oli vähemmän aurinkoisessa paikassa ja vielä hengissä.

Kävin hakemassa Chilikirjan kirjastosta viikonlopun ratoksi, täytyy kohta perehtyä siihen.


chilifellow

huhtikuu 09, 2017, 18:57:31 ip #19 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 09, 2017, 18:59:51 ip käyttäjältä chilifellow
Gummeruksen Chilikirjaa saa  http://www.fataliiseeds.net/Other-chili-products Jukan nimmarilla ja mukaan saa yllärisiidujakin. Hintansa väärti! Näin tuetaan kotimaista kulttuuria ja tekijöitä (Hietavuo, Kilpinen ja Aaltonen). "Lukeminen kannattaa. Aina." Ja varsinkin erinomaisen opuksen.
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #