maaliskuu 29, 2024, 12:07:09 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Viiniköynnös (Vitis)

Aloittaja jewe, kesäkuu 23, 2011, 23:42:06 ip

« edellinen - seuraava »

x46900

^miten olet suojannut nuo kasvihuoneessa kasvavat talveksi? Ja kuinka isossa astiassa ne kasvavat?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 08, 2014, 15:24:24 ip
Viime talvi vaikka olikin lauha niin tappoi Zilgasta ja Betasta viimevuotiset versot.

Outo juttu, ei ole sattunut kohdalle. Aivan ulommaisia kärkiä saattaa kuivua talvella, viimeiseksi syksyllä kasvaneita. Eivät kai ehtineet tuleentumaan. Ethän lannoittanut syyskesällä?
Tuuli voisi hyvinkin olla syyllinen, jos se osuu pohjoisesta. Kylmyyshän niitä ei viime talvena palelluttanut.

Onneksi niitä on myös kasvihuoneessa.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: x46900 - kesäkuu 08, 2014, 17:35:02 ip
^miten olet suojannut nuo kasvihuoneessa kasvavat talveksi? Ja kuinka isossa astiassa ne kasvavat?


50 mm routaeristeen laitoin juuriston päälle pakkasta vastaa. Ne on siis istutettu kasvihuoneeseen maahan. 1/3 osa on kasvarin pinta-alasta maalattialla, loput betonilattiaa.



Tarkennuksena versoilla tarkoitin koko maan päällistä kasvustoa. Kasvupaikka on eteläpuolella varastorakennusta, noin 6 metrin päässä. Näitä ei ole lannoitettu lainkaan muistaakseni koko 2 vuoden aikana.
Viime talvi oli täällä vuoroin suojaa, vuoroin pakkasta.

jewe


Chardonnay ja Merlot. Lisää viiniköynnöksiä kokoelmiin, mihin nuokin lykkäisi. ::)

chipe

Lainaus käyttäjältä: jewe - kesäkuu 17, 2014, 21:24:43 ip
Chardonnay ja Merlot. Lisää viiniköynnöksiä kokoelmiin, mihin nuokin lykkäisi. ::)


Missä tuollaisia myydään? Kaikkialla mistä itse etsin tuntuu löytyvän vain Zilgaa ja Supagaa ja mahdollisesti jotain muuta lajia mikä tuottaa nuppineulanpään kokoisia rypäleitä.

jewe

Honkkarissa ja muutakin löytyy mm. Cabernet Franc, Sauvignon Blanc, Pinot Noir ainakin

Huru-ukko

Pitänee Merlot ainakin hakea, en noista valkkareista kovin paljoa välitä, jos on valinnan varaa ....

Huru-ukko

Tänään kaupoilla, vitis valikoima lisääntyi Merlotilla, ja Pinot Noiria ajattelin kaveriksi, mutta Chardonnay kuitenkin vei voiton 5 sekunnin ankaran miettimisen jälkeen  :o ;).

Istutettukin jo.

Ulkona kasvaneet Beta ja Zilga, jotka menetti maanpäällisen lehvästön talvella, puskevat uusia versoja maanrajasta. Zilgaan muodostuu jopa rypäleitäkin, ainakin pari terttua on tulollaan.

chipe

Onko tietoa/kokemuksia mitkä noista viineiksi jalostetuista lajikkeista olisivat hyviä myös sellaisenaan syötäväksi? Yleensähän niiden jalostuksessa on kait sen verran eriävät tavoitteet, että harvempi toimii hyvin molempiin käyttötarkoituksiin. Jos olen asian oikein ymmärtänyt.

Huru-ukko

kesäkuu 21, 2014, 19:51:28 ip #89 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 21, 2014, 19:54:07 ip käyttäjältä Huru-ukko
Ylempään viitaten ei tietoa.




Keskellä kuvaa Merlot, oikeassa yläreunassa on Chardonnay. Merlotista saa maistiaisia jo tänä vuonna, ellen onnistu tappamaan sitä.

Jotenkin on sellainen ajatus, että nämä lajikkeet kuuluvat siihen valtavaan tuotegategoriaan, johon kuuluu nykyään kaikki väliltä omenapuista kärhöihin....

Eli kasvin lätkään lyödään suositus esim. 1-3 vyöhyke, vaikka kyseisellä kasvilla ei ole mitään edellytyksiä menestyä täällä. Ja kauppa käy.....

Tuotetiedoissa oli maininta, että kestää pakkasta 20 astetta. Mikä ylittyy täälläkin normitalvina.
Toki nuo suojaan talveksi asettamalla routaeristeet maan päälle kasvin ympärille, mutta kestääkö versot sitten pakkastakaan.... No, se jää nähtäväksi  :o....

Hinta oli 10€ kipale, joten ei siinä isoa menetystä tule.




Syötävät rypäleet.....Kai näistäkin viiniä voisi tehdä, maku on opusten mukaan kuitenkin "lässy".....

chipe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - kesäkuu 21, 2014, 19:51:28 ip
Jotenkin on sellainen ajatus, että nämä lajikkeet kuuluvat siihen valtavaan tuotegategoriaan, johon kuuluu nykyään kaikki väliltä omenapuista kärhöihin....

Eli kasvin lätkään lyödään suositus esim. 1-3 vyöhyke, vaikka kyseisellä kasvilla ei ole mitään edellytyksiä menestyä täällä. Ja kauppa käy.....


Pinot Noirista totesin heti Wikipedia-sivut luettuani ettei tuo ole ainakaan minua varten:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Pinot_Noir
http://en.wikipedia.org/wiki/Pinot_noir

Herkkä kaikenmoisille taudeille, tuulelle, pakkaselle, säälle ja olosuhteille yleensä ja ylipäätäänkin vaikea viljeltävä. Kyllähän nuo lajit taitaa olla aika riskaabeleja täälläpäin muttei tosiaan niin kalliita riskejä.

jewe

kesäkuu 23, 2014, 17:53:43 ip #91 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 23, 2014, 18:20:01 ip käyttäjältä jewe
Chardonnay ja Merlot päätyivät lopulta termoruukkuihin jossa ne on helppo siirtää talvehtimaan autotalliin. Autotallissa pitäisi olla aika sopiva talvetuslämpötila näille etelän köynnöksille eli alle +10 astetta, ehkä jotain lisävalaistusta pitää vielä noille sitten värkätä.

Chardonnay pääsi nyt lasiterassille ja Merlotille oli hankalampi löytää paikka ja se on nyt ainakin toistaiseksi kasvihuoneessa joka on muutenkin tupaten täynnä. Pinot Noirin paikalle huoneen perälle ruukun ehkä saisi sopimaan mutta siellä on nyt blumatin säiliö.

hellacce

Tuli laitettua kasvihuoneen nurkkaan kasvamaan lajike nimeltä Swenson Red. Onko arvon foorumilaisilla kokemuksia kyseisestä lajikkeesta? Itse tiedän juuri sen verran mitä wikipediakin.  :)
Jätkä kasvattaa rehuja

chipe

Minkähänlaiset juuret nuo viiniköynnökset mahtavat tehdä eli leviävätkö pinnan tuntumassa laajalle vai pyrkivätkö enempi alaspäin? Mietiskelen tässä sitä että mitenhän tuonne kasvariin saa kaivettua ensi vuonna uudet chilintaimet kasvamaan köynnöksien pahasti kärsimättä, jos nuo pari viiniköynnöstä ovat levitelleet juurensa kaikkialle...

jewe

elokuu 19, 2014, 18:28:17 ip #94 Viimeisin muokkaus: elokuu 19, 2014, 18:30:13 ip käyttäjältä jewe
Alkukesällä pikkutaimina hankitut Merlot ja Chardonnay ovat kasvaneet jo isoiksi n.3 metrisiksi köynnöksiksi mutta isoa viherkasvia kummempia niistä ei tänä vuonna tule.


Kuvassa oleva etelänköynnös Merlot on kasvihuoneessa ja pisimmät versot menee jo harjalla poikittain. Talveksi tuon uskaltanee leikata rajusti lyhyemmäksi kun mennee autotalliin talvetukseen vai onko jollakin parempaa tietoa miten tuota käsitellä ??
Varsinkin Merlotin suhteen tavoitteet ovat korkealla ja jos tuon kasvin vaan saisi säilymään hengissä seuraavasta talvesta niin sen jälkeen se saanee sellaiset pysyvät kasvu-olosuhteet että tulevaisuudessa voi odottaa jo marjojakin kasvilta ja siitä hypätäänkin sitten seuraavaan tulevaisuuden projektiin.  ;)

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: hellacce - kesäkuu 23, 2014, 18:54:13 ip
Tuli laitettua kasvihuoneen nurkkaan kasvamaan lajike nimeltä Swenson Red. Onko arvon foorumilaisilla kokemuksia kyseisestä lajikkeesta? Itse tiedän juuri sen verran mitä wikipediakin.  :)

Kumma.....Muistelin että joku kysyi Supagasta, mutta väistin muurin....
Istutuksen 2012 jälkeen seuraavana vuonna 2013 tuli vain viherkasvua Svenson Rediin, kuten muuten Supagaankin jonka istutin samaan aikaan.
Nyt Swennssonista on jo päässyt syömään kolmisen viikkoa pieniä tosi makeita rypäleitä. Järkyttävän hyviä oikeasti jos makeasta tykkää.
Supagan ensimmäiset rypäleet kypsyivät nyt vasta. Hyvän makuinen tämäkin, hiukan hapokkaampi verrattuna Red Swensoniin.

Rypäleiden koko Red Swensson 10 kpl = 20g.
Supaga 10 kpl =27g.
Rypäletettujen määrä Red Swenssonissa noin 40 kpl. Supagassa 10-15 kpl.
Molemmat ovat kasvarissa 2m päässä toisistaan.
Kasvavat valtavasti koko ajan. Olen leikellyt neljän metrin päästä versoja poikki jo. Pakko noita on leikata syksyllä, jotta sopisivat kasvamaan ensi vuonna.

SecondBestFlame

Kokeilkaa ihmeessä 'Kosmonaut' viiniköynnöstä.
Talvehtinut meillä 6 vuotta ilman ongelmia. Istutettu kasvihuoneen maapohjan läpi ei talvisuojausta eikä huonetta lämmitetä lainkaan talvella.
Huoneessa kasvavat myös Aljoshenkin, Zilga ja Summer Sweet. Kosmonaut on näistä isorypäleisin ja makein.

Tätä ei todennäköisesti löydy suomesta valmiina taimina mutta ainakin Taavi Kivistik http://www.roogoja.ee/soome%20viinamarjad.htm virossa myy näitä. (täältäkin voi kyllä pistokkaan hakea)

Huru-ukko


Red Swenssonissa on vieläkin herkullisia rypäleitä, nämä "löytyi" kun leikkelin köynnöstä mittoihin jotta se sopisi kasvariin. Satoa on saanut nauttia jo pari kuukautta, alhaalla vasemmalla olevan Supagan rypäleet kypsyi huomattavasti myöhemmin, ja ovat nyt jo melkein pilalla.
Supagaan verrattuna Red Swensson teki myös kolminkertaisen määrän sekä rypäleitä että versoja.

Kasvarin etelä/länsi seinälle tänä kesänä istutet Merlot ja Chardonnay ovat lähteneet kasvamaan suht. hitaasti. Pisimmät rönsyt ovat vasta liki parimetrisiä.
Nähtäväksi jää, miten niiden talvehtiminen onnistuu. Viime talveksi suojasin Supagan ja Red Swenssonin juuriston routalevyillä, sama on varmaan paras tehdä tulokkaillekkin  :o..

jewe


Rypälesatoa tuli 16 kg ja risat.

Miquel

Olen hyvin kiinnostunut kokeilemaan tuollaisen kasvattamista. :) Vinkkejä lajikkeista/ siemeniä myyvistä paikoista?
Koska kukat ovat mitättömän pienet ja marjat syömäkelvottomia, käyttöarvo perustuu lehdistöön.

Kausi -13: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=12313.0
Kausi -14: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=14231.0
Kausi -15: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15663.0