huhtikuu 18, 2024, 07:48:32 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Sauli Särkkä

1
Erikoisuudet / Ei oo järkee -keitto
lokakuu 31, 2008, 11:29:06 ap
Vedet silmissä, henkitorvi tulessa tässä kirjoittelen. Lue eteenpäin, niin tiedät miksi.

Ainekset:
pari litraa vettä
2 purkkia tonnikalaa, paloina öljyssä
chilitomaattimurskapurkki
muutama habanero
muutama starfish
suolat ja pippurit

Leikkele chilit pieniksi ja välttele hieman siemeniä, jolloin keitosta ei tule niin herkästi kitkerää. Heivaa chilinpalaset ensimmäiseksi kiehuvaan veteen, perään yksi tonnikalapurkki kokonaisuudessaan ja toinen, josta kaadat enimmät öljyt pois. Kaveriksi näiden jälkeen tomaattimurska, suolat ja pippurit. Anna kiehua vartti ja tarkista suola; säädä tarpeen mukaan.

Vajaan tunnin keittelyn jälkeen alkaa kokonaisuus olemaan suht. mukavan tuntuista. No, eiku lautaselle ja ääntä kohden. Tulisuusaste jäi sellaiseksi semivahvaksi, eli ei vaadi ruokajuomaa kaverikseen, kun sisältää sellaisenaan jo paljon nestettä.

Sitten laitat Simpsonit pyörimään DVD:ltä kun ryhdyt syömään kolmatta lautasellista keittoa ja kiskaiset kiireessä, naurunpurskahduksen ja suun palamisen yhteisefektistä johtuen vajaan suullisen tätä linnunmaitoa henkeen.

EI.....OO.........JÄRKEE.

Ehkä karmein tunne koskaan. Tulikuumaa, _tulista_ keittoa henkitorvi pullollaan. Mieluummin leikkaisin toisen palleistani irti kuin tekisin tuon tempun uudestaan. Alle 100 000 eurolla ei puhettakaan.

Nyt varttitunti tuon tapahtuman jälkeen alkaa elämä voittamaan ja viestin kirjoittamisen aikana ovat silmätkin kuivuneet. Napsin samalla tuossa yhden viilin viilentämään kurkkua lämpötilamielessä ja siitä taisi olla ainakin jonkinlaista, vähintäänkin henkistä, etua.

Jatkanpas syömistä.. -->

-Sale
2
Chililajikkeiden arvostelut / C. baccatum var. Starfish
lokakuu 17, 2008, 20:10:56 ip
Voe helevata, mikä kampe.

Ulkomuoto on poikkeuksellisen kaunis. Ja perkeleen petollinen.

Ulkoapäin kun lähtee mutustelemaan, saa osakseen paprikamaista, hyvää Capsicumia. Kun erehtyy miettimään, notta "onpas mulla toleranssit kohdallaan, kun ei polttele yhtään", menee homma siihen, että nyppäistään kanta siementen kera kuivumaan ja laitetaan loput suuhun.

F A I L

Hetken päästä huomaa juovansa maitoa. Tai kauhovansa jugurttia naamaansa. Tämä Penan kasvatti iskee kuin vasara otsaan, mutta täysin yllättäen. Sain vaimonkin maistamaan hieman reunasta, eikä maku ollut hänenkään mielestä ollenkaan huono. Hieman kuulemma poltteli...emmääkyllä ite mitään poltetta sieltä mainkaan aistinut (kun samasta paikasta haukkasin _syvälle_ palkoon), mutta...no, ihan kiva.

Polte alkaa helpottamaan ja taidan käydä kipaisemassa kaapista vielä toisenkin. Oli muuten pirun hyvää. Ja se maku on päällimmäisenä muistoissa äskeisen vartin sisältä.

Starfish, anyone?


-Sale
3
Kodin mausteinen kokkaus / Sootans LaihisPizza
lokakuu 10, 2008, 16:01:09 ip
Helvetin kuusitoista -munakas saa "terveellistä" jatkoa! :D

Vaimo meinasi, että tehtäisiin perheen voimin pizzaa. No, itsekin pizzasta tykkään, mutta laihdutus on siinämäärin hyvällä mallilla, että ajattelin versioida oman laitoksen ilman vaaleita jauhoja. Pohja on uunissa (kohta jo kiire ottamaan pois), tarina jatkuu lähestulkoon reaaliajassa.

Pohja:

9 munaa
3 kpl Aji Cristal
3 kpl Lemon Drop
2 kpl Starfish
1 kpl ISO jalapeño
1/2 dl parmesanjauhetta (laiska kun olen..)
ruokaöljyä loraus
pari rkl korppujauhoja
suola & mustapippuri

Hienonna kaikki chilit paitsi jallu, joka käytetään koristeena loppuvaiheessa. Nakkaa munat, hienonnetut chilit, suola, pippuri ja öljy kulhoon ja vatkaa suht. tasaiseksi. Nakkaa koko roska voipaperin päälle pellille ja pistä uuniin 250 asteeseen hetkeksi, kunnes pohja "hyytyy" riittävästi.

Jatkuu kohta..

-Sale
4
Tuli vissiinkin ensimmäistä kertaa tehtyä niin tulista ruokaa eilen, ettei itsekään voinut syödä heti kaikkea kerralla.

Munakkaaseen käytin paketin pekonia, kuusi munaa, juustodippiä noin desi, tarvittavat mausteet ja 5 kappaletta Penalta tilattuja sudden death -haboja. Habat ja pekoni silpuksi ja pannulla sopivaksi ja samalla sotketaan kulhossa juustodipin, munat ja mausteet sekaisin. Kun habat ja pekonit on hyvällä mallilla, niin munasatsi päälle ja levy pienelle. Eiku odottamaan.

Kun laitos oli tekeentynyt, leikkelin sen lastalla kuuteen slaissiin ja nostin yhden lautaselle. Nautin kera maidon. Kirjoitan tätä muuten tuskaisesta helpotushotellista, reissulta nro 3.

Sain silloin aluksi syötyä reilun slaissin ja oli pakko pitää taukoa, kun mahassakin alko polttelemaan sen verta rajusti. Maitoa meni noin 7 desiä.

Illan mittaan heitin laitoksen päälle vielä kermaviilipohjaista dippiä hieman ja mussutin menemään -- jäljelle jäi vajaa slaissi. Maitoa taisi yhteensä mennä vajaat 2 litraa.

Heräsin ennen aamuseiskaa vatsanväänteisiin --> WC. Nyt taisi löytyä rajat, jolla habojen polte ilmenee myös kolmospesällä.


-Sale
5
Muut harrastukset ja elämä / Laihdutus
syyskuu 18, 2008, 10:07:49 ap
Hoplaa. Omalla kohdalla ajankohtainen topikki ollut jo vuosikausien ajan ennenkin, mutta tällä kertaa tuntuu oikea metodi löytyneen. Olen lukenut paljon kaikenlaisista laihdutusmetodeista ja liian monessa mennään äkkiä äärimmäisyyksiin, lopputuloksena on lähinnä väsymistä, vitutusta, nälkää ja jopa ummetusta. On kaikenmaailman risudieetit, keittopaastomitkälie, superkidukarppaukset, atkinsit sun muut. Sen verran kuitenkin olen älynnyt tuota hiilihydraattimeinikiä tutkia, ettei se ihan älytöntä ole, jos hiilareita yksinkertaisesti vähentää reippaalla kädellä, mutta ei kuitenkaan jätä kokonaan pois.

Kuukausi sitten lähtöpaino oli 82 kiloa, tänä aamuna puntari kertoi 74,8 kg. Valtaosa pudotetusta painosta on todennäköisesti nestettä, mutta lienee tuossa pari kiloa rasvaakin n. seitsemän poistuneen kilon seassa.

Pari tärkeintä hommaa, mihin olen itseni kuukauden aikana opettanut on listattu alla. Kaikille tämä ei liene se paras vaihtoehto, mutta tällä hetkellä tuntuu olevan toimiva systeemi omalla kohdalla.

1. Karkit, limsat, pullat, keksit, jne. turhat sokerit ja vaaleat jauhot likimain nollille. Kuukauden aikana keksejä on mennyt muutamia, pullasiivuja pari ja karkkia ehkä pieni pussillinen. Melkoinen muutos aiempaan mässäilyyn, kun keksejä saattoi vetäistä kokonaisen Dominopötkön verran yhdeltä istumalta, kera muutaman maitolasillisen.

2. Vaalea leipä, pasta, riisi ja peruna 80%:sti pois. Suomalainen perusruoka on tällä hetkellä muotoa perunaa riisipedillä, makaroonin ja ranskanleivän kera, jos hieman kärjistää.  Joka helkkarin aterialla tulee  (tai tulisi..) syötyä hiilihydraatteja älyttömiä määriä, mutta se oli helppo muuttaa: korvaan turhat mössöt valtaosin erilaisilla salaateilla ja oikealla leivällä, eli kokojyvätavaralla.

3. Lihaa saa syödä. Rasvaakin saa syödä. Kaikessa kuitenkin käytetään järkeä ja ollaan kohtuullisia. Atkins-tosikot toteavat välillä, että on mukavaa, kun voi napata kaapista puoli kiloa juustoa, saman verran pekonia ja paistaa kaiken voissa, syödä se kera muutaman paistetun munan ja paino vain tippuu. No, kai siinä kolesteroli nousee ja yletön suolan käyttäminen ei varmaankaan jätä verenpainettakaan nostamatta. Samalla jää kaikki risut pois ruokavaliosta ja..no, itse kukin voi päätellä minkälaisia puutostiloja siitä seuraa, puhumattakaan suolen toiminnan hidastumisesta.

4. Määrät järkeväksi. Jos teet vaikkapa tonnikalasalaattia, niin älä pumppaa sitä mahaasi kilokaupalla. Kokeile syödä hieman hitaammin ja nauti ruoan mausta samalla enemmän. Juo aterialla enemmän nestettä, niin tulet äkemmin täyteen.

Hiilihydraatit kaikenlaisessa vaaleassa pullaleivässä ja hiilihydraatit kokojyväleivässä on kaksi eri asiaa: vaalean leivän hiilarit ovat lähinnä "nopeita" sokereita (korkea glykeeminen indeksi), jotka korottavat verensokerin hetkellisesti ja nopeasti yli normaalin, joka aiheuttaa äkillisen piikin insuliinintuotannossa, joka taas laskee verensokerin hetken päästä liian alas --> tämä johtaa makeannälkään, joka "korjataan" vaikkapa sillä pullalla, keksillä, suklaapatukalla, jne. turhakkeella. Seuraa taas uusi kierre liian korkean ja liian matalan verensokerin osalta. Omalla kohdalla tämä oli 100%:sti totta ja päivän mittaan tuli helposti mussutettua vaikka minkälaisia turhakkeita.

Kun verensokeri on vakaampi, ei makeannälkääkään enää yksinkertaisesti juuri ole. Tekeekö koskaan mieli pullaa tai keksiä? Toki, välillä. Pyrin vain syömään sen keksin tai pullan vasta aterian jälkeen, jolloin sen vaikutus verensokeriin ei ole niin raju, eikä siitä aiheudu edellä kuvattua sokerikierrettä. Se yksi pulla tai keksi aina välillä ei ketään tapa tai lihota, mikäli pitää määrät järkevinä, eikä joka välissä ja joka aterian jälkeen niitä mussuta.

..vielä, kun jaksaisi/viitsisi/ehtisi ryhtyä liikkumaan, niin olisi helpompaa kehittää hieman timmimpää muotoa tuohon keskivartalon seudulle. Tämmöiselle patalaiskalle moniharrastajalle tämä metodi tuntuu olevan suht. toimiva. Chilin, kahvin ja viinan käyttöä en ole kuitenkaan lopettanut (chilinkäytön lisääminen sensijaan on tapahtunut), vaikka joidenkin mielestä pitäisi ainakin kahvi ja alkoholi jättää kaikissa muodoissaan pois. No, kaljaa en enää käytännössä juo, kun kuiva omenasiideri maistuu nyt jostain syystä paremmalta. Viskit ja rommit toimii myös, joskin jälkimmäistä tulee nautittua aika harvoin, mutta kuumana, tummana ja sokerin kera. Tulipas helkkarin pitkä viesti.

Minkälaisia kokemuksia/tavoitteita/toiveita muilla on aiheesta?


-Sale
6
Aji Inferno kun on aloittanut raflaavien pollien ja otsikoiden avaukset, ajattelin kantaa korteni aiheesta kekoon.

Mitä mieltä olet tästä kasvihuoneilmiöstä, ilmaston lämpenemisestä? Lämpeneekö ilmasto todellakin sitä vauhtia mitä ympäristöaktivistit ja valtiolliset tahot antavat ymmärtää? Onko kaikki sittenkin pelkkää päästökauppapoliittista höpöhöpöä? Olemmeko jo ylittäneet sen Point of No Returnin, eli onko liian myöhäistä yrittää korjata tilannetta? Onko ihminen lämpenemisen syy vai johtuuko lämpeneminen esimerkiksi auringon aktiivisuuden muutoksista tai vaikkapa luonnollisesta lämpötilavarianssista?

PERUSTELE. Lähteitäkin saa käyttää ;)


-Sale
7
Muut harrastukset ja elämä / Avatar: oma kuva
elokuu 28, 2008, 22:28:05 ip
Foorumilla tuntuu olevan melko monenlaista avatar-kuvaa itse kullakin. Joistakin voi tunnistaa henkilön suhteellisen helposti, joillakin muilla on persoonaa kuvaava kuva ja joillakin avatar puuttuu kokonaan.

Olisiko ihan mahdoton ajatus laittaa avatariksi oma kuva jossain muodossa? Miitissä taas näki paljon tuttuja ja vähemmän tuttuja, mutta oli mahtava tutustua uusiin chilituttavuuksiin joka tapauksessa. Nyt olisi edelleen mukava pystyä yhdistämään nimimerkki naamavärkkiin/olemukseen.

Mitenkäs onnistuisi, jos napattaisiin crop-kuvat esim. miittikuvien seasta niiden osalta, jotka miiteissä olivat, omiksi avatareiksemme? Jos ei sattunut miitissä käväisemään, voisi avatarin tuottaa muutenkin. Tarkoitus on kuitenkin selvä: oma kuva on usein IMHO parempi. Eikä tämä intternetti oo niinkään pelottava asia ku jotkut ihmiset luulevat tai antavat ymmärtää. Omalla nimellä kestää kirjoitella, omalla naamalla kestää esiintyä. Kai..

Asiallista keskustelua aiheesta, kiitos :D


-Sale
8
Edistyneempi chilinkasvatus / Kapsaisiini
elokuu 24, 2008, 10:05:58 ap
Törmäsin asiapitoiselta vaikuttavaan sivustoon, jossa on suhteellisen nätisti maalaisjärjellä ymmärrettävä artikkeli, joka sitältää myös asiaa kapsaisiinista.

LainausCapsaicin

Most (though not all) of the hot in hot peppers comes from capsaicin and a closely related compound, dihydrocapsaicin. It occurs in much lower quantities in oregano, cinnamon, and cilantro.

The compound's molecular weight is the highest of any of the vanilloids we've looked at so far, and the side chain contains a polar amide (-NHCO-) group. That makes capsaicin's volatility very low, and it is completely odorless. (A very good thing!)

Even without a telltale fragrance, capsaicin's presence in foods is hard to miss. A solution that contains only 10 parts per million produces a persistent burning sensation when placed on the tongue. It is tasteable at much lower concentrations. The intense flavor results from the molecule's long hydrocarbon tail. The chain allows it to bind very strongly with its lipoprotein receptor, which has some hydrocarbon side chains of its own (like dissolves like!) The fatty tail also allows the molecule to slip through lipid-rich cell membranes, making the burn more pervasive and persistent.

Several capsaicin-like compounds found in chiles have slight structural variations in the hydrocarbon tail, which changes their ability to bind to the receptors and their ability to penetrate layers of receptors on the tongue, mouth, and throat. That may explain why some chiles burn in the mouth, while others burn deep in the throat.

The perception that peppers are "hot" is not an accident. The capsaicin key opens a door in the cell membrane that allows calcium ions to flood into the cell. That ultimately triggers a pain signal that is transmitted to the next cell. When the cells are exposed to heat, the same events occur. Chile burns and heat burns are similar at the molecular, cellular, and sensory levels.

One expects that the long hydrocarbon tail will make capsaicin less water soluble than vanillin. This is indeed the case. Capsaicin is insoluble in cold water, but freely soluble in alcohol and vegetable oils. This is why drinking water after munching an habanero pepper won't stop the burning. A cold beer is the traditional remedy, but the small percentage of alcohol will not wash away much capsaicin. For relief from a chile burn, drink milk. Milk contains casein, a lipophilic (fat-loving) substance that surrounds and washes away the fatty capsaicin molecules in much the same way that soap washes away grease.

High concentrations are toxic. Exposure is painful and even incapacitating. Capsaicin prevents nerve cells from communicating with each other by blocking the production of certain neurotransmitters; at high concentrations it destroys the cells! Capsaicin's toxicity makes chiles more than just a food- they're also a weapon. The Mayans burned chiles to create a stinging smoke screen, and threw gourds filled with pepper extract in battle. Nowadays, capsaicin is the active ingredient in pepper sprays, used to ward off attacking muggers, dogs, and bears.

Paradoxically, capsaicin's ability to cause pain makes it useful in alleviating pain. Exposure to capsaicin lowers sensitivity to pain, and it is applied as a counter irritant in the treatment of arthritis and other chronically painful conditions.

People that eat lots of spicy capsaicin-rich foods build up a tolerance to it. The incentive: a small jolt of capsaicin excites the nervous system into producing endorphins, which promote a pleasant sense of well-being. The endorphin lift makes spicy foods mildly addictive (and for some, an obsession).


Lähde: http://antoine.frostburg.edu/chem/senese/101/features/capsaicin.shtml 24.8.2008 klo 10:04

Tämän artikkelin voisi oleellisimmilta osiltaan suomentaa tänne. Jos muut eivät ehdi ensin, teen sen itse tässä muutaman päivän sisällä.


-Sale
9
Päivittäkääs tähän listaan nimi, sekä mitä soitinta tulee mukaan miittiin. Osataan siten hieman varautua ja suunnitella kokonaisuutta jo etukäteen.

Sauli Särkkä / syna x 2, sähkökitara + vahvari
Tommi Nummelin /
Tommi Hietavuo /
..

-Sale
10
Jäsenmääräkin kasvaa kohisten, osaksi takuulla tämän lehtijutun myötä. Muutamassa päivässä luokkaa 10 uutta jäsentä, kokonaismäärä tällä hetkellä 58. Rikotaanko sata ennen kesää...? (Yhdistys ollut alle kuukauden virallinen ja jo nyt ollaan noinkin kovissa lukemissa, kun tavoite oli alunperin parinkymmenen luokkaa kevättalvelle..)

\o/

Hyvä Jukka ja Tommi! Näin sitä homma etenee, kullakin taholla :)


-Sale

EDIT: Olipas outo bugi. Tämän piti mennä tuon Viherpihajutun jatkoksi..mutta lähti omaksi aiheekseen. Mystistä. Tämän voinee siirtää yhdistyksen puolelle.
11
Now you can join the Finnish Chili Association. The National Board of Patents and Registration of Finland has made the association official on January 8th 2007. A few perks include a membership discount from Viherpeukku (www.viherpeukku.fi, a grow shop), annual chili festivals, access to the association's up-and-coming seed bank, etc.

Membership fees are as follows:

- yearly membership fee for members of more than 15 years of age and above: 15€
- yearly membership fee for members under 15 years of age: 5€

- a one-time joining fee of either
-- 5€, if the joining member wants the starter package (a small assortment of chili seeds and a small growing guide) in addition to the membership card, etc.
-- 3€, if the joining member only wants the benefits + member card, without the starter package

For example:

- Under 15, no starter package: 8€
- Under 15, with starter package: 10€

- Over 15, no starter package: 18€
- Over 15, with starter package: 20€

Membership applications are currently accepted via e-mail. You should email the following personal details:

- full name
- date of birth (DD/MM/YYYY)
- mailing address
- e-mail address
- nickname (if you're active here @ Inferno)
- parental approval for members under 15 years of age

Email this information to hallitus@chiliyhdistys.info or chiliyhdistys@gmail.com.

Once the application has been processed, the association board verifies the members and delivers payment information to the applicant via e-mail.



-Sale
12
Onkos täällä käärme-, lisko-, ym. herppiharrastajia? Kilpparistit, skorpparistit, hämpistit, jne. mukaanlukien.

Meillä joskus historiassa ollut tarantula, joka siirtyi mamman opettajakoleegalle vuonna 1996, joka laukaisi hänellä melkoisen herppikuumeen ja sittemmin heillä on lisääntynyt elukkakanta hämppien, käärmeiden, ym. suuntaan.

Rapakon takana oli pari kappaletta kuningaspyyttoneita, joista luovuttiin muuton yhteydessä ( :( ). Suomessa ehti vähän aikaa olla korallikobra, mutta silloin kotona-asuvana ei äiskä oikein ihastunut..mutta muutama viikko sitten tuli meille se "kolmas" tytär, eli viljakäärme; värimuoto sunglow.

Toinenkin sunglow-vilja olisi tarkoitus laittaa, jos sattuisi lottovoitto iskemään.. ;)





-Sale
13
Tämä foorumisäätäminen on viime vuosina ollut kovassa kasvussa ja alkoi kiinnostamaan minkälaisilla foorumeilla sitä väki liikkuu, ikäänkuin "poikkitieteellisenä tutkimuksena".

Omat:

- Lennokit.net
- Chilifoorumi
- Herppi.net (=matelijoiden ja selkärangattomien elukoden harrastajat)
- RC-Harrastus.com
- RunRyder.com -RC-helikopterifoorumi
- RCGroups
- FlightForum (ilmailuaiheinen foorumi, jossa melko paljon vapaatakin keskustelua)

No prkl, onhan noita muutama kertynyt.. ;)



-Sale
14
Miten olette hyödyntäneet chili muuten kuin syömällä/nauttimalla sisäisesti?

Uusin käyttötarkoitus on täällä päin ollut käärmeen terraarion "kiipeilypuut", eli jalapenon ja apachen riisutut rangat siirsin terraan ja hyvin pelittää :)

Chilin varret ovat tuoreena erittäin sitkeitä, hieman pajumaisia. Kuivuneena ovat varmasti melko jäykkiä. Pikkiriikkinen käärme on siis omiaan hyödyntämään näitä ominaisuuksia.

Pitänee napata kuva jossain vaiheessa..



-Sale
15
Jamie vääntää safkaa, joihin tulee jokaiseen chiliä.

Nyt jopa erotellaan hieman mitä erilaisia chilejä on käytetävissä, pieni fieryfacekin onnistui ;)

Scotch Bonnettia ja jotain Bird's Eye-lajiketta Jamie mainitsi siinä olevan ja kaveri, joka kertoo olevansa "ammattilaischilistelijä" meinasi yskiä ja itkeä ihan pikkuriikkisestä SB:n palasesta.. :roll:

No, positiivista mainosta meikäläisille, kuitenkin..

EDIT: Ohjelma on siis NYT käynnissä nelosella.



-Sale
16
Kun muillakin, niin sitten meillä Oulun seudulta (50-100km säteeltä) ylöspäin aina Nuorgamiin asti myös!

Oulunsalossa vaikutetaan, eli Oulusta n. 10km lounaaseen. Suomen 2. vilkkain lentokenttä löytyy täältä.



-Sale
17
Edistyneempi chilinkasvatus / 150W Monimetallivalaisin
elokuu 29, 2006, 22:54:58 ip
Pari vuotta sitten käsiini päätyi, muistaakseni huuto.netin kautta, tämmöinen 150W monimetallivalaisin. Tähän pitäisi sitten katsella sopiva putki, että saisi pelittämään - siis jos tämä ylipäätänsä toimii.

Olisiko kenelläkään arvauksia alkuperäisestä käyttöpaikasta? Takapuolella on kaksi narua (tyyliin vanha pöytälamppu, josta vedetään päälle ja pois), mutta toinen on se "on" -naru ja toinen "off" -naru.

Tämmöinen se on:


( http://palkki.oulu.fi/~saulisar/Kuvat/150W_monimetalli.jpg )



-Sale
18
Huomasin, että nimimerkkini alla lukee "Tabasco". Milloinkas tämä on siihen ilmestynyt? Ihan kiva lisä, kun Tabasco tahtoo olla käytetyimpiä mausteita omalla kohdalla, mutta esim. Telliellä taisi olla Chilaca, Rollella Jalapeño, jne.

Mie halluun olla Aji Saataña ;)

EDIT2: "Aji Saataña" lausutaan tietenkin luonnollisesti "Aji Shetänjä". Tätä ei pidä sekoittaa Aji Saatana-nimikkeeseen.

EDIT: Eiku tämähän on ilmeisestikin viestien lukumäärästä riippuvainen heebeli, eikös...? Tupakalla ja meikäläisellä on suht. sama määrä viestejä, joten meillä on samat nimikkeet. Ilmeisesti mennään kuitenkin perinteiseen tyyliin ja kokeneimmilla/eniten viestejä kirjoittaneilla lienee jokin Habanerontapainen tuolla nimikkeenä..




-Sale
19
Suunnitteilla on keinovalaistussetti talveksi.

Olen edelleenkin kahden vaiheilla. Hommaanko PURplen 200W setin (113€ + heijastin pitäisi väsätä, 13500 lm, hyötysuhde 67,5lm/W) vai rakennanko useamman (10-20kpl) perus-ESLin muodostaman isomman valaisimen?

Purplen kanssa ei tarvitsisi juurikaan säätää - laite läjään ja kattoon roikkumaan, siinä se. Ongelmana on rajallinen peitto, joka taasen vie minua ESLien jännittävään maailmaan..taas.

Suunnittelin, että semmoinen n. 80x80cm valokansi olisi mukava. Siihen voisi ujuttaa vaikkapa 5+4+5+5 = 19 ESLiä vaakatasoon ja vaikka intensiteetti ei olisikaan purplen luokkaa, olisi valo laajemmalla alalla ja pitäisi siten risut kenties paremmassa hapessa talven yli. Tuon alapuolella voisi majailla 1,5 neliön alalla jo ihan mukava määrä risuja.

Rakentaminen sinänsä on ihan mukavaa puuhaa; tämäkin on yksi syy miksi haluaisin itse vääntää tuon valokannen.

Laskelmia:

19 ESLiä, 15W/kpl (taitaa olla luokkaa 900 lm/kipale), ottaa 285W ja taikalukuna on 900x16 = 17100 lm, hyötysuhteen ollessa 60 lm/W (ei paha).

Kannen runkomateriaaleihin ei rahaa juurikaan mene, kun vanhaa varastoa on olemassa mukavasti. Lampunkannat taisivat olla luokkaa 1,29€/kpl, 15W ESLejä taisi saada muutamalla eurolla kappale (parhaimmillaan taisi olla 6 tai 7 kpl kympillä), johtoa löytyy omasta takaa, jos siihen edes moista jaksaa asennella. Kytkin kustantaa muutaman euron.

19 x (1,29€/kanta + 2,50€/ESL) = n. 70€ + sekalaiset kulut.

Kamppeen voisi siis tehdä jonkun kympin halvemmallakin kuin tuon VP:n setin postikuluineen ja heijastimineen, hieman suuremmalla valovoimakkuudella. Jos sattuu hyviä tarjouksia Oulun alueella olemaan esim. 20-25W ESLeistä, niin sitten saadaan vielä lisää valotehoa (380-475W) ja valovoimakkuuskin kasvaa samalla melko mukavasti luokkaan 23000-30000lm.

Lähteekö Nummelin kimppaan suunnittelemaan ja rakentelemaan? ;)



-Sale
20
Jos lomailet, miten vietät lomasi?

Meilläpäin mamma on jo äitiyslomalla ja meikäläinen on kohta isyyslomalla, kunhan tuo tulokas suostuu tuolta tipahtamaan. Muuta lomaa ei kesätöitä tekevälle opiskelijalle sitten pahemmin heru...



-Sale
21
Täällä tarinaa:

http://www.telegraph.co.uk/news/main.jhtml?xml=/news/2006/04/01/nchilli01.xml

Lyhyesti, testattu labroissa ja tuloksina 876000 SHU ja 970000 SHU, kun Haba on luokkaa 577000.

Ruoan maustamiseen pintaa raapaistaan hieman auki ja chilillä hipaistaan ruokaa, ei kätetä suoraan valmistuksessa.

Alkuperä Bangladeshissä.

..ja milloin näitä saataisiin K-kauppaan?

..ja milloinhan näitä siemeniä saataisiin tänne asti?


-Sale
22
Tuossa juuri sain pihalle valmiiksi tuollaisen kukkapenkin tapaisen ja tulin miettineeksi siinä seuraavanlaista asiaa: Onko vielä realistisia mahdollisuuksia idättää chilejä, jotka ehtisivät tälle kesälle vielä tuottamaan tulosta? Mielessä kävi juurikin tuo aiempi tuttavuus Apache sekä Jalapeno. Aji Cristalin siemeniä (F2) laitoin tuonne ihan koemielessä tulemaan, josko sieltä joku risu nousisi.




-Sale
23
Onkos kellään korjattavaaa tähän ohjeeseen:

http://www.nicehouse.fi/puutarha/hyoty/chilipip.htm


-Sale
24
Chililajikkeiden arvostelut / Apache
tammikuu 14, 2005, 22:29:42 ip
Tässäpä oli yllätys minullekin, joka maistoi kaupasta tuotua chilinrääpälettä tuoreena. Maku on tuoreena melkoisen pistävä ja jopa tympeä, kuitenkin melko voimakas tottumattoman suuhun.

Kuivatus ja kuukauden säilytys (sekä nyrkkipienentely pieniksi hiutaleiksi) toi aivan mahtavia tuloksia. Tällä hiutaleella kun keitot ja pastat maustaa, tulee ruokaan mukava lämpäefekti, jota voi säädellä ihan määrää vaihtelemalla. Sitä pistävyyttä ei maista enää olenkaan, mutta tulisuus voi nollilta lähtiessä jopa hieman yskittää. Suosittelen kaikille, jotka Apassia kasvattavat, että kuivaavat ne (ilman siemeniä, perä ensin pois, siemenet ulos ja sitten vielä puoliksi kuivumaan) ja jauhavat hiutaleiksi tai jauhoksi. Kaupan chilijauheet jäävät tästedes ostamatta.




-Sale
25
Edistyneempi chilinkasvatus / Väsäsin pikkububblerin
joulukuu 22, 2004, 18:36:55 ip
Tuli idea, joka oli pakko toteuttaa. Muiden ihmisten tekemiä bubblereita olen nähnyt netissä jo ihan riittävän määrän, joten päätin tehdä oman.

Aihioina on kaksi 5-litraista, kannellista ämpäriä. Kannet ovat sellaista muovia, jota on erittäin helppo työstää veitsellä. "Verkkoruukuiksi" tuli kaksi tukevaa pakasteastiaa, joihin tein reikiä pohjaan. Täytteenä on kevytsoraa.

Tekniikkana on vanha (ja uudemmalla ja tehokkaammalla korvautuva) ilmapumppu, Mouse. Pumpulta tulee ilmaletku, joka jakautuu ventiillillä suljettavan T-liittimen kautta kahteen ilmakiveen. Kotisivuilla on kuvia muutama kappale osoitteessa www.sarkka.tk. EDIT: .tk-domainit ovat hieman jumissa. Tässä suora osoite: http://members.lycos.co.uk/sarkkas/

Tekemiseen meni kokonaisuudessaan korkeintaan ehkä puolisen tuntia. Ravinteet ovat Flora Tripackista tutut Grow, Micro ja Bloom, pH-down on Dry pH-downista tehtyä litkua. Heitin toiseen bubbleriin jo apassintaimen testaukseen, kun noita taimia on hirvittävä määrä juuri sopivasti kaikenlaiseen testailuun.

Saa nähdä, miten tuon ilmapumpun tehot riittävät. Tiedän, että ämpärit ovat aika pieniä, mutta tuossa ei ole tarkoitus mitään puita kasvatella. Joitain pieniä puskia, esim. Bolivian Rainbowta tai vastaavaa....tai kenties jotain tomaatteja, yms. (Onko kenelläkään kokemusta tomaateista bubblerissa?)



-Sale
26
Edistyneempi chilinkasvatus / EC sun muuta
joulukuu 13, 2004, 02:35:57 ap
Elikkä mulle päätyi tuollainen EC-mittari. Lukemat ravinneliuoksista ovat luokkaa muutamista kymmenistä noin 140 asti. Yksikkönä on mikroSiemens, mutta ohjeen mukaisesti lukemat, jotka mittari näyttää, tulee kertoa sadalla. Eli siis 3000-14000 mikroS, eli 3-14 mS, ilmeisesti.


Minkähänlaisia lukemia sitä pitäisi odotella?



-Sale
27
Akkarissa oli tuossa hiljattain juttua, kuinka Sudenpennut etsivät kirjansa puuttuvaa sivua. Sivulta löytyi kaakaonteko-ohje, jonka tärkein spesiaalimauste oli unohdettu...sehän oli chili! :)

Joku, jolla on tuoreet nrot tallessa voi tarvittaessa julkaista mokoman tarkemmat tiedot.



-Sale
28
Edistyneempi chilinkasvatus / Idätys kivivillakuutioissa
marraskuu 10, 2004, 12:54:11 ip
Onko tässä mitään järkeä? Jos on mahdollista järjestää kivivillaan sopiva lämpötila ja veden vaihtuvuus/ph, niin olisiko tässä laiskan miehen ratkaisu vesiviljelyn alkuvaiheeseen?

Ovatko muut idättäneet kivivillassa?




-Sale
29
Pidättekö te, jotka Waterfarmia tai Aquafarmia (tai vastaavaa) järjestelmää käytätte, ilmapumppua päällä 24h vai vähemmän?

EDIT: niin, ja väliaineena on poltettu savi (kevytsora). Aji Cristalin (3kpl, kastelurenkaan ympärillä) taimet on laitettu suoraan soraan pystyyn ja ovat tykänneet olla siinä jo reilun viikon. Kasvavat ihan mukavasti. Kastelurenkaan keskellä on testissä Bolivian Rainbow, joka on kivivillassa.


-Sale
30
Ravintolat ja ruokapaikat / Oulun raflat
lokakuu 14, 2004, 13:52:47 ip
Onkos Oulussa varteenotettavia ravintoloita niiden pizzerioiden lisäksi, joissa saa jalapenoa lätyn päälle? :)




-Sale