toukokuu 12, 2024, 21:04:09 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Luky

1
Saako mistään tuoreita chilejä ympäri vuoden? Entäpä pyreitä (jotka säilyvät paremmin kuin tuoreet)?

Esim. verkkokauppoja?

Ja joo, kyllähän joistain hyvin varustelluista normikaupoista löytää aina jotain, mutta nyt olisi hakusessa semmoinen mistä löytyy erikoisempia lajikkeitakin.
2
Olen ollut huomaavinani, että eri chileissä vaikuttaisi olevan eri "tyyppinen" polte. Toiset ovat hyvin pistäviä (engl. "stingy") ja kivuliaita pisteittäisesti (esim. kielen pää tai kurkun pää) ja toiset taas leviävät laajemmalti, mutta ovat vähemmän pistemäisiä ja siten siedettävämpiä (olen kuullut englannin kielessä tähän käytettävän sanaa "oven heat").

Mutta eikö kaikissa pitänyt olla vain kapsaisiinia?

Mistä nämä havaintoni saattaisivat johtua? Onko chileissä jotain eroja, jotka aiheuttavat erilaisia poltteita? Onko poltetyyppejä enemmänkin kuin nämä kaksi?

Lisäkysymys:

Poltteen tyyppi tuntuu vaikuttavan myös huomattavasti tulisuuden aistimiseen. Pistemäinen ja pistävä, mutta scoville ratingiltaan alhaisen chilin polte voi olla kivuliaampaa kuin laajalle levinnyt "oven heat" jopa huomattavasti korkeamman scoville ratingin chilillä. Eli mitä sanotte tästä?
3
Ostin kokeiluksi kahta lajiketta, joita en ole aiemmin kokeillut:

-Rocoto Riesen Geld
-Turbo Pube

Molemmissa tuntuu olevan potkua ihan sopivasti, mutta maku on molemmissa aika tylsä "paprika", kun aiemmin olen käyttänyt lähinnä habaneroa ja cayenneä, joiden maku on hedelmäisempi ja parempi.

Joten onko joku keksinyt, miten tylsiä paprikanmakuisia chilejä kannattaisi käyttää, muuten kuin vain potkun antamiseen? Voiko niistä tehdä esim. jotain hyvää kastiketta tai jotain, joka parantaisi niiden makuakin?
4
Olen suuri habaneron maun ystävä, mutta habanero on turhan tulinen esim. leivän päällä käytettäväksi ja olisi parempi, jos habaneron maun saisi vähemmällä tulisuudella.

Joten onko olemassa chiliä, jossa olisi habaneromainen hedelmäinen maku, mutta vähemmän tulisuutta. Jos habanero on jotain 200k scovilleä, niin nyt haettaisiin ehkä jotain 50k-70k scovillen chiliä.