Nyt olis kohta vinkit tarpeen. Rocotoja tulee taas paljon ja savujauheella on menekkiä.
..joten yksinkertaiselle, edulliselle ja turvalliselle savunlähteelle olisi tarvetta.
Vinkkejä, kokemuksia... !!!
Tämä!
Millaisilla laitteilla savustatte? Kuvista voisi saada vinkkiä oman laitteen rakenteluun. :question:
http://www.kotiposti.net/savusampo/ (http://www.kotiposti.net/savusampo/).
Rakensin vanhan kirjahyllyn alaosaan (kaappimalli) ritilätelineet ja niiden päälle n.5 mm reiällä olevaa sinkittyä verkko koreina. Muutama 24 mm reikä ylös ja alas ilman kierron varmistamiseksi.
Pari tiiltä pohjalle joiden päälle Sampo.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 06, 2016, 15:58:47 ip
http://www.kotiposti.net/savusampo/ (http://www.kotiposti.net/savusampo/).
Rakensin vanhan kirjahyllyn alaosaan (kaappimalli) ritilätelineet ja niiden päälle n.5 mm reiällä olevaa sinkittyä verkko koreina. Muutama 24 mm reikä ylös ja alas ilman kierron varmistamiseksi.
Pari tiiltä pohjalle joiden päälle Sampo.
Miten tässä on kylmäsavustus toteutettu ?
Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 06, 2016, 16:54:39 ip
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 06, 2016, 15:58:47 ip
http://www.kotiposti.net/savusampo/ (http://www.kotiposti.net/savusampo/).
Rakensin vanhan kirjahyllyn alaosaan (kaappimalli) ritilätelineet ja niiden päälle n.5 mm reiällä olevaa sinkittyä verkko koreina. Muutama 24 mm reikä ylös ja alas ilman kierron varmistamiseksi.
Pari tiiltä pohjalle joiden päälle Sampo.
Miten tässä on kylmäsavustus toteutettu ?
Chilien kylmäsavustus ei mielestäni ole niin tarkka lämpötilan suhteen kuin kalan.
En huomannut mainita että sisällä on myös auton sisätila lämmitin, joka pitää ilman liikkeessä alkuun ilman sitä lämmitystä.
Lämmöt liikkuu siinä 30 asteen kahta puolta päivästäkin riippuen kuinka kylmää/lämmintä on.
Savustin chilejä tällä 2-3 vrk, öisin oli pelkkä puhallin päällä. Ohutkuorisia lajikkeita sen peri päivää.
Myös kuivatti chilejä ihan hyvin; ei tarpeeksi.
Viimeisenä päivänä pistin lisää lämpöä, joka kuivatti chilit kuiviksi.
Jauheita on itsellä niin paljon, että en ole pariin vuoteen savustanut, en tänä vuonna, enkä ensi vuonnakaan :D.
Vaikka savustin pitkään, niin kyllähän valmis jauhe savulta tuoksuu, mutta esim. vaikka savu-Nagaa käyttäessä mausteena, sen savun maun/
tuoksun hakeminen sieltä seasta jäi itsellä ainakin aika pitkälle mielikuvan varaan.....
OK, ajattelin vaan että oliko tekstistä jäänyt joku jäähdytykseen liittyvä juttu pois. Ketjun otsikkona kun on kylmäsavustus.
Itselläni umpinainen toimiva jääkaappi jossa tuo savusampo.
Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 06, 2016, 18:04:33 ip
OK, ajattelin vaan että oliko tekstistä jäänyt joku jäähdytykseen liittyvä juttu pois. Ketjun otsikkona kun on kylmäsavustus.
Itselläni umpinainen toimiva jääkaappi jossa tuo savusampo.
Kalojen savustusta varten minulla myös umpinainen toimiva jääkaappi. Tuoksuu sen verran paljon tervalle ja kylmäsavukalalle, että tein chileille omansa.
Onkos ny niin että toi savusampo on kehittynyt proq tyyppiseksi hinta n 60e tai mustangin versio paritkympit,ajattelin itsekkin kokeilla nuita kirjolohia-lohta kylmäsavustella siis minkäs version siis tilaisin?
Kalan suolauksesta sen verran että onko karkealla suolalla ns pinta suolaus ok vai suolavedellä parempi,kait n 10pros vesi?
Ikäni olen normisavustusta tehny ja paljon mutta myös tätä ajattelin nyt alkaa harrastaan.
Lainaus käyttäjältä: Siika - elokuu 07, 2016, 09:55:44 ap
Onkos ny niin että toi savusampo on kehittynyt proq tyyppiseksi hinta n 60e tai mustangin versio paritkympit,ajattelin itsekkin kokeilla nuita kirjolohia-lohta kylmäsavustella siis minkäs version siis tilaisin?
Kalan suolauksesta sen verran että onko karkealla suolalla ns pinta suolaus ok vai suolavedellä parempi,kait n 10pros vesi?
Ikäni olen normisavustusta tehny ja paljon mutta myös tätä ajattelin nyt alkaa harrastaan.
http://www.kotiposti.net/savusampo/ .
Linkistä löytynee vastaukset. Myös suolaukseen.
Suolavedessä en ole itse koskaan suolannut, paitsi joskus ahvenia lämminsavustuksen jälkeen jälkisuolauksena.
Ketjun otsikkona kylmäsavustus, jonka piiriin kalojenkin k-savustus kuulunee.
Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 07, 2016, 10:14:35 ap
Lainaus käyttäjältä: Siika - elokuu 07, 2016, 09:55:44 ap
Onkos ny niin että toi savusampo on kehittynyt proq tyyppiseksi hinta n 60e tai mustangin versio paritkympit,
http://www.kotiposti.net/savusampo/ .
Linkistä löytynee vastaukset.
Hinnasto on mutta sanotaan myös "ei saatavilla". Onko vastuksen kestosta käytön myötä tullut jotain ilmi Mustangin ja Savusammon välillä? Entä muita eroja?
Hieno savustin. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=8118.0
Pro Q ja Borniak GD-01 v.2 generaattorit. Toinen olisi 220V 110W. Toinen kynttiläsytytyksellä, jollainen näkyy Mustanginakin.
https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/retkeily/retkivarusteet#!sc=24561001
Asiakkaamme kertovat tuotteesta https://www.grillikauppa.com/kylmasavustin-mustang
Yli kaksi vuotta sitten viimeinen päivitys: https://www.facebook.com/SavuSampofi-savunkehitin-kylm%C3%A4savustukseen-234974153239760/
Oiskohan niin että Savusammoissakin vastukset huononevat ja onko Mustangi ja muut ajaneet sen markkinoilla päätökseen?
Bongasin jopa pahvisen savustuspöntön: http://savustintukku.mycashflow.fi/category/5/kylmasavustimet
Lainaus käyttäjältä: Vuorikaskas - elokuu 10, 2016, 08:44:56 ap
Bongasin jopa pahvisen savustuspöntön: http://savustintukku.mycashflow.fi/category/5/kylmasavustimet
Pahvista kertakäyttöversiota itsekki tuumailin, ettei tarvitse käytön jälkeen turhaa savua tuoda varastoon 8)
Voi kyllä naapurit ihmetellä pihassa olevaa savuavaa pahvilaatikkoa ;D
Jos ilmapumppuja lojuu nurkissa ja reilumpi savuntuotto on vaatimuksena:
https://www.youtube.com/watch?v=oZCNTc9Q1gg (https://www.youtube.com/watch?v=oZCNTc9Q1gg)
https://www.youtube.com/watch?v=oZCNTc9Q1gg (https://www.youtube.com/watch?v=oZCNTc9Q1gg)
Lähikaupasta löytyi Mustangin kylmäsavugeneraattori 55% alennuksella 13,50€ , joten kokeillaan sitä syksyllä.
http://www.loytoliiteri.com/ ..ja 55% ale päättyy sunnuntaina 14.8
(https://www.agrimarket.fi/Liitetiedostot/Upload/TAM265553_kylm%C3%A4savugeneraattori_1.jpg)
Lainaus käyttäjältä: Whili - elokuu 11, 2016, 20:45:37 ip
Lähikaupasta löytyi Mustangin kylmäsavugeneraattori 55% alennuksella 13,50€ , joten kokeillaan sitä syksyllä.
http://www.loytoliiteri.com/ ..ja 55% ale päättyy sunnuntaina 14.8
(https://www.agrimarket.fi/Liitetiedostot/Upload/TAM265553_kylm%C3%A4savugeneraattori_1.jpg)
Niin siis jatkuu edelleen? ;)
LainausALEN JATKOT -55%
Laaja -40% ALE päättyi 14.8., mutta jatkamme ALEN JATKOILLA, jossa kaikki kesäkalusteet, grillaus- ja puutarhatuotteet -55% normaalihinnoista (ei pun. hinnat) to 11.8.-la 3.9.
Kävin myös lunastamassa kyseisen laitteen, nyt vaan odotellaan josko Pubet joskus kypsyis...
Lainaus käyttäjältä: Chiljonka - elokuu 15, 2016, 20:54:30 ip
Kävin myös lunastamassa kyseisen laitteen, nyt vaan odotellaan josko Pubet joskus kypsyis...
Herkkua tiedossa :D
Olin jo ostamassa proq:ta, mutta mustangi tuli myös viikonloppuna haettua liiteristä. Vielä kun isompi sato kypsyis, niin kylmäsavustuksen opettelu alkaa.
Ihan mielenkiinnosta, mitä arvon väki on käyttänyt savustuskaapeissaan hyllynä/tasoina ja mistä hankittu? Pitäis omaan kaappiin tehdä pari lisätasoa ja miettinyt mitä ostais ja mistä.
Ohoi hyvät savustajat. Jos savustuspurut tuntuvat kalliilta niin näytti olevan savustintukussa tarjouksessa kylmäsavupuru (tammi)
http://savustintukku.mycashflow.fi/product/252/sakki-kylmasavustuspuru-tammi-15kg
Itsellä meni 3 kaverin kanssa jakoon ja ei litrahinnaksi kauheasti tullut.
Jos ymmärsin oikein niin pitäisi olla samaa tavaraa kuin tämä:
https://www.motonet.fi/fi/tuote/564917/Kylmasavustuspuru-15L---Tammi
edit: ja tuo tarjoushan oli voimassa 18.9 asti.
Lainaus käyttäjältä: Whili - elokuu 11, 2016, 20:45:37 ip
Lähikaupasta löytyi Mustangin kylmäsavugeneraattori 55% alennuksella 13,50€ , joten kokeillaan sitä syksyllä.
http://www.loytoliiteri.com/ ..ja 55% ale päättyy sunnuntaina 14.8
(https://www.agrimarket.fi/Liitetiedostot/Upload/TAM265553_kylm%C3%A4savugeneraattori_1.jpg)
Kertoisitteko vähän käyttökokemuksia! Mitä purua ja kuinka karkeaa käytitte ja kuinka se pysyi kytevänä? Jos ei tuollaista telinettä tule mulle pian vastaan, täytyy viritellä mitä tahansa metalliverkkoa.
ITsellä ProQ kylmäsavugeneraattori pienessä jääkaapissa. Jääkaapin ovesta repisin ylä ja ala tiivisteet pois, jotta saa ilmaa kytemiseen. Jotkut ovat myöskin ostaneet venttiilit ja poranneet alapohjaan ja kattoon reijät venttiiliä varten...
Putuna olen käyttänyt tätä: https://www.motonet.fi/fi/tuote/564917/Kylmasavustuspuru-15L---Tammi
jota ostettiin juuri kavereiden kanssa 15 kg säkki. Riittääpähän ainakin vähäksi aikaa.
Ja tuo kylmäsavugeneraattori on tämä: https://www.motonet.fi/fi/tuote/541064/ProQ-kylmasavugeneraattori-280x250x40
Siitä on pienempikin malli: https://www.motonet.fi/fi/tuote/541038/ProQ-kylmasavugeneraattori-150x150x40
Itse sytytän pikku toholla tuon purun ja viime kerralla kaksi täyttä pesällistä kyti alusta loppuun ilman ongelmia. (toholla helppo sytyttää uudelleen jos sammuu)
Tuon generaattorin olen nostanut kahden klapin kanssa jääkaapin pohjasta irti ja laittanut alle folio grillaus alusen, ettei jääkaapin pohjalle tippuisi mitään ja silti saa hyvin happea kytemiseen. Kuvia ei nyt pysty ottamaan, mutta eipä siinä mitään ihmeellistä.
edit: Jos sinulla on pihalla leppää tai omenapuuta, niin leikkaa siitä kiekkoja (sirkelillä. moottorisahan öljy ei ole kivaa ruuassa) ja käytä mustangin tai savusammon sähköistä savustinta.
https://www.motonet.fi/fi/tuote/560010/Mustang-kylmasavustuslaite-13V-230V
Kiitos vinkeistä waab. Pahvilaatikkoa ajattelin käyttää. Ritilöitä on hakusessa, mutta voihan sitä ottaa myös neulan ja lankaa ja laittaa silleen riippumaan halkaistut podit. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=1053.msg332411#msg332411
http://www.puutarhasielamaan.fi/tuholaistorjuntaverkot
https://www.yhteishyva.fi/arjen-apu/6-vinkkia-suojaa-puutarhan-kasvit-talveksi/05558306
http://www.tilox.fi/verkot.html
https://www.google.fi/search?q=metalliverkko&client=firefox-b&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiO_fHh_4zPAhWBpiwKHSecD5EQsAQIGg&biw=2560&bih=1329
Jalluja ja pubeja savustumassa: testierä 2.
Eka erä meni piloille oman aivopierun johdosta. Yhdistelmä pallogrilli, muovinen hyttysverkko, liikaa puruja :-[. Ei toiminut, hyttysverkko suli joten lämpöä lie ollut liikaa ::). En uskaltanu syödä vaikka hyvältä tuoksuivat.
Nyt kyhäsin tiilistä tornin, oliko 6 kiekkaa, ritilä+grillialusta+chilit neloskerrokseen ja kansi päälle. Ilmanottona alakerroksessa rikkinäinen tiili, poistoksi riittänee vanhojen kierojen tiilien raot.
Yks satsi savustettu tän ohjeen perusteella tehyllä savustus jutskalla. :D https://www.youtube.com/watch?v=DtRGrLouASs
Ei mitään älyttömän paksua savua työnnä, mut kyllähän tuo tuntus toimivan. :)
(https://c1.staticflickr.com/9/8049/29671805840_f793ce93a5_b.jpg)
(https://c4.staticflickr.com/9/8555/29338817603_f47ff7d9bf_b.jpg)
Lainaus käyttäjältä: DP - syyskuu 27, 2016, 17:52:33 ip
Yks satsi savustettu tän ohjeen perusteella tehyllä savustus jutskalla. :D https://www.youtube.com/watch?v=DtRGrLouASs
Ei mitään älyttömän paksua savua työnnä, mut kyllähän tuo tuntus toimivan. :)
Oolrait, nyt alkoi raksuttaa täälläkin, että jos sittenkin ehtisin kokeilla savustusta vielä loppusadolle! ;) https://www.youtube.com/watch?v=nDcfAWf_6rM
Onko tässä vähän kehittyneempi malli:
https://www.youtube.com/watch?v=6wOLjh3R_FY
https://www.youtube.com/watch?v=qkZo6FFj0Zg
Tänne kysymys, kun ei tullut selväksi ketjussa "Chilien savustaminen" [sadon käsittely ja säilöntä :-\]
Kysymys kuuluu ettäs mitä niille (kylmä-)savustetuille chileille sitten tehdään, paitsiettä syödään heti höyryävinä puolet >:D :D ;D => :'(
Kylmäsavustettunahan ne eivät sellaisenaan säily kovin kauaa. Savustetun kuivaaminen sitten perään kuvurilla asunnossa sisällä voi vähän haiskahtaa. Pakastimessakin savustetun haju tartuu aika mukavasti mansikoihin ja jätskiin. Vaikea olisi pakata täysin tiiviisti, ellei sitten taas ostaisi yhden (turhan) lelun, eli umpiointilaitteen ... tai-mikä-se-oli se millä pakataan muovipusseihin ... Öljyyn?? Etikkaan ... ?!?
Mä ostin tällä kertaa 12V sähköllä toimivan savugeneraattorin: Mustang maksoi Motonetissa 29,xx €
Viime syksyistä piparimuotti-mallista Mustangia en saanut palamaan oikein ollenkaan, johtuen ilmeisesti väärästä purusta.
[Se vanha laite ja uudet oikeanlaiset purutkin on muuten kokeilematta mökillä ... ((vittu!))]
Nyt on rojketina kokeilla riskillä ensiksi tuota savukehitintä kylpyhuoneessa! Viritin pesukoneen päälle postoilmaventtiiliin jatkoputken, jonka saa väännettyä ihan kiinni siihen peltipönttöön. Käytössä hieno sininen ~15l kantikas peltipönttö, jossa itämaisia/arabialaisia kirjaimia paljon :) Luullakseni se on alunperin kebab-peperonin astia ... Siinä ei voi epäonnistua.
Tein kanteen pienen reiän josta savu poistuu hallitusti, ettei tihku kannen väleistä jokapuolelta: Saas nähdä riittääkö ilmanvaihdossa imu..
Ja pitää toivoa ettei ihan hirveesti haisut pölähtele naapurien kylppäriin ...
Lämpö arvattavasti nousee umpinaisessa peltilootassa jonkun verran sillä 36W vastuksella, mutta eivät nuo ainakaan kärähdä. Jonkunlaista kypsymistä saattaa tapahtua, mutta haitanneeko tuo mitään. Ei tää mitään lohta ole kuitenkaan ...
Tässä on pari päivää sadonkorjuuta ja perkaamista nyt. Toivottavasti joku älähtää kovaa, jos teen ihan typerästi olettaessani että ne savutetut "chipotlet" voin heittää perään kuivuriin samassa paikassa. Kuivurissa kun on puhallusta aika paljon enemmän, kun sen pöntön kisutus, niin vähän epäilyttää saanko haistella savua seuraavat puoli vuotta aina kun käyn paskalla ... tai suihkussa.
Ajatuksissa on sellainekin, että tekisi osasta savustettua chilitahnaa: Sekaan suolaa ~10% ja vähän etikkaa ja ehkä sokeriakin. Selainen säilynee purkeissa jonkun aikaa. Ja ei tässä haittaa vaikka kuumentaisikin ennen purkitusta. Atamonikaan ei varmaan paljoa maistuisi siinä ...
Siinä olisi oikeeta paholaisen hilloa, kun savustelisin C.Reaperit, Jigsawit sekä Nagat ja survoisin niistä sellaisen maistuvan massan 8) 8) 8)
Kysytäänpä täältäkin, josko joku voisi pk-seudulla kylmäsavustaa minulle vähän chilejä? Toisin siis chilit savustettavaksi ja hakisin pois kun homma on ohi.
Mieluiten mahdollisimman läheltä Espoota, mutta voin minä vähän kauemmaksikin ajella.
Kysy Fasselta
Lainaus käyttäjältä: Jame - lokakuu 07, 2018, 20:36:35 ip
Kysytäänpä täältäkin, josko joku voisi pk-seudulla kylmäsavustaa minulle vähän chilejä? Toisin siis chilit savustettavaksi ja hakisin pois kun homma on ohi.
Mieluiten mahdollisimman läheltä Espoota, mutta voin minä vähän kauemmaksikin ajella.
Olen mahdollisimman kaukana Espoosta pk-seudun sisällä, mutta luultavasti voisin tehdä tuon omien chilien ohessa. Mikä on vähän? Pari kiloa varmaan mahtuu omien mukaan.
Lainaus käyttäjältä: PP - lokakuu 07, 2018, 22:18:32 ip
Olen mahdollisimman kaukana Espoosta pk-seudun sisällä, mutta luultavasti voisin tehdä tuon omien chilien ohessa. Mikä on vähän? Pari kiloa varmaan mahtuu omien mukaan.
Kiitos avuntarjouksesta Markus! Tallissa kypsyttelee vielä muutama rocotopuska satoaan, ehkä niistä voisi jonkun kilon-puolitoista savustaa. Ja muutama chinense myös potkua antamaan.
Jatketaan yv:llä.
Tuli ilmoitus: OmegaSoftwares vastasi aiheeseen Kylmäsavustus - 2020-02-28, 06:27:45
Eipä näy täällä ...
Hyvä ettei näy.
Uusissa viesteissä tuo näkyi joku päivä sitten ja se oli mainoslinkki, taisi vielä olla englanninkielisessä viestissä. Enpä vilkaissut, mitä mainostivat. Ylläpito älysi poistaa viestin.
En ymmärrä, mitä tuollaisten viestien levittäjät niistä saavat, ei varmaan senttejä enempää. Ne ovat vielä usein ikivanhojen ketjujen hännillä, joita ei ole luettu vuosiin. Voivat tietysti olla robotteja, jotka tuollaista tekevät.
Jos tuollaisten viestien poisto ja bannaus on ylläpitäjille ongelma, kannattaa tehdä, kuten eräällä toisella foorumilla, jonka ylläpitäjiä olen: Rekisteröinnissä kysytään suomeksi kysymys, johon vastaaminen edellyttää ä ja ö-kirjaimen käyttöä. Spämmi loppui siihen kuin seinään.
Noita trolleja tulee aina silloin tällöin vastaan. Poistelen kun huomaan tai joku raportoi.
Mä en ole ennen törmännyt Chilifoorumissa tuollaisiin spammeihin. Viime aikoina on tainnut olla muitakin ...
Lainaus käyttäjältä: sorrii - maaliskuu 01, 2020, 12:03:27 ipMä en ole ennen törmännyt Chilifoorumissa tuollaisiin spammeihin. Viime aikoina on tainnut olla muitakin ...
Jeps. Niitä tulee tasaseen tahtiin.
Kylmäsavustukseen palatakseni. Olen itse rakentanut kylmäsavustuskaapin. Idean kaappiin sain Kalastajan kanavan youtube pätkästä (https://www.youtube.com/watch?v=tiHMfd-bX0c). Kaappi itsessään on todella yksinkertainen ja toimiva. Voin suositella.
Itse käytän Savu-sampoa jääkapissa joka on varastorakennuksessa. Jääkaapeja saa ilmaiseksi kun pistät paikkakunnan lehteen ilmon: "Noudetaan toimiva virattomaksi jäänyt jääkaappi".
Kaikilla ei ole autoa eikä peräkärryä kuskaamaan niitä kierrätykseen, joten siinä tekee palveluksen jollekin.
Ite olen rakennellu sähkösavustimesta kylmäsavustus systeemin. Saa laittaa kokonaisia kuorittuja leppähalkoja savustimeen ja hyvin jaksaa savuttaa sen 4-5h. Savua tulee ainankin riittävästi.
Pöntössä reikä kyljessä, josta lähtee metalliputki saustuskaappiin. Kääpin sisällä pieni tietokone tuuletin, joka pyörittää savua. Tahtoo muuten jäädä kaapin alaosaan pyörimään. Kaappi on rakennettu ihan laudasta. Lähinnä lohta olen tuolla kylmäsavustanut, mutta toimii varmasti chileillekki.
Sähkösavustin maksaa sen ~30€ ja jatkossa ku kaataa pari leppää jostain ni savustuskulutkin aika olemattomat..
LainausKaikilla ei ole autoa eikä peräkärryä kuskaamaan niitä kierrätykseen, joten siinä tekee palveluksen jollekin...
Mulla on peräkärri ja auto. Olisi ulkorakennuskin: Mökillä, jossa vaan ei ole sähköä ... harrrrmi
Tein kolme vuotta sitten uhkarohkean kokeilun: Asentelin ~20l. peltipönttöön savunkehittimen [joku 35W vastus] ja tein ritilät jyrsijäverkosta. Rei-itin näppituntumalla vähän päältä. Sijoitin pöntön kerrostalon kylpyhuoneeseen pesukoneen päälle!!! Vedin poistohormiin peltihaitariputkesta sauvuhormin joka oli lähes kiinni pöntän kannessa jossa ne reiät. Ha-haa :D :D :D : Se toimi muuten ihan hyvin, mutta ei ollut kovin kylmää savustusta. Parin tunnin savustelun jälkeen oli pöntön pohjalla sentin verran savunhajuista lientä joka valui niistä rocotoista kun alkoivat kypsyä ... Tuli lopputuloksena sellaisia löysiä märkiä tulipalon hajuisia rokoto-lötköjä jotka pistin sitten kuivuriin. Kuivuri sitten levitti sen savuhajun ympäri asuntoa ... >:(
Samaa voisin kokeilla ehkä joskus toiste jos saisin sopivan pienen jääkaapin jostain ... Saunpoisto oli ihan riittävä vaikka moni täällä foorumissa varoitteli ettei tule toimimaan ....
Teoriassa voisin myös kokeilla kylmällä ilmalla peltipöntössä tuolla mökillä: Mulla on nyt jo akut irroitettu aurinkosähkösysteemistä talveksi, niin voisi kytkeä savunkehittimen suoraan paneeliin. Nykyinen 270W/24V ei ilman convertteria oikein kävisi ehkä sille savuvastukselle, mutta vanha 100W paneeli lojuu saunan takan turhana. Tässäkin ideassa on hidasteena se, etten -vittu- viitsi sähköttömällä mökillä alkaa asustamaan ja lämmittämään kylmää kosteaa mökkiä tähän aikaan vuotta. Tampereelta taas on 40km matkaa mennä lataamaan uusia savukiekkoja muutaman tunnin välein...
Tuli vielä mieleen kaiken pähkäilyn lopuksi, etten oikeesti pidä savunhajusta ollenkaan ruoassa: Mun mielestä savu sopii vain tupakkaan ja kapakkaan; molempien käytön olen lopettanut. Kunhan siis tyhjensin pieruja päästäni ... 8)