huhtikuu 18, 2024, 07:51:25 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - cornell

1
Muut kuin chilipäiväkirjat / cornell2017
tammikuu 17, 2017, 09:52:24 ap
Dodi,
uutta kautta alkuun!Oisko elämä sillä mallilla, että jaksaisi koko kauden läpi ; ) '16 päikkäri kuoli pystyy, kun olin niin kireellä keväällä...aika lopussa itse asiassa... onneksi jaksoin ja kausi oli mun paras täällä Saksassa \o/

Kokeilemma alaosiota tänne päiväkirjoihin ihmisille jotka viljelevät pääosin muta kuin chilejä.

Haasteita on oikeastaan yksi: MUNAKOISO.
On perkeleellinen kasvatettava... mikkään ei onnistunut kesällä '16. Tulihan sitä satoa, mutta kasvit olivat karmean näkösiä. Mullassa lähtivät hyvin, mutta kesän mittaan alkoivat roikuttaa lehtiään keskipäivisin riippumatta maan kosteudesta... luulin että nämä rakastavat lämpöä! Hieman varjostusta saaneet menestyivät paremmin. Olen nähnyt paikallisen kaupallisen munakoisoviljelmän, jossa olot olivat vähintään yhtä lämpimät ilman ongelmia. Arvelen että kasvini kärsivät jostain juuristotaudista, jonka aiheutin alkukesän ylikastelulla... tiedä häntä...

Hydro oli täys floppi... taimetin mullassa ja siirsin putkihydroon...juuristo mätäni välittömästi. Hydrojuuria kehittyi tilalle ja osasta kasveista sain syksyksi satoa.  Hydroa ois mukava kokeilla uudestaan, katsotaan saanko aikaiseksi... ebb n flow tai nft harkinnan alla.

Vuoden 16 menestys oli hydrokurkku ja mulle uusi paprikalajike Pantos.

Löin tuttavien kanssa vetoa kurkun sadosta ja voitin 62 hedelmällä yhdestä kasvista! Perhe veikkasi kahtatoista! Juson innostamana tätä kokeilin ja ens vuonna jälleen! Ostin hydroon vartetun kurpitsajuurisen kurkuntaimen. Hydrona toimi itsetehty ebb n flow. Latvoin kasvin liian myöhään, joten tänä kesänä tavoitellaan sataa kurkkua kasvista, jonka aion latvoa heti sen lähdettyä kasvuun kasvarissa!

Hydropaprikoista Pantos kasvoi mielettömästi! Sato on Ramiroa selkeesti myöhäisempi, mutta todella laadukasta kamaa, isoja painavia palkoja jotka säilyivät puskassa tosi pitkään hyvinä. Pantosin kasvuvaste oli huima, vaikka en paljoa puskaa trimmannut... osa paprikoista tuntuu jäävän aika kääpiöiksi hydrossakin, joten pitää löytää ne lajikkeet joilla on potentiaalia kasvaa!

Onhan tässä muitakin haasteita, nimittäin Capsicum chinense Murupi Doce... voi elämä! Unohdin ottaa viime sadosta 2014 kunnolla jyviä ja vuoden 2011 jyvät eivät idä... noin 100 siidua eli koko siemenstokki villassa, mutta huonolta näyttää :'( Muutama vuoden '13 siiduista itää, mutta mulla on pelko, että nämä ovat hybridejä, sillä lajike pääsi sekoittumaan johonkin toiseen.  Murupi on mun listoilla se paras tuleton chinense... aivan karkki... enkä anna itselleni anteeksi jos päästin linjan kuolemaan. Sain siidut aikoinaan Suomessa Lucalta Brasiliasta. Jos tiedätte mistä tätä sais olisin kiitollinen! Toivotaan että itävissä siiduissa olisi ainakin yksi aito Muru.

Munakoisolajikkeita ei ole vielä lyöty lukkoon, mutta olen lueskellut sen suuntaista, että aasialaiset jalosteet tuottaisivatl ämmittämättömässä kasvarissa  paremmin kuin välimeren lajikkeet.

Tomaatti on nyt in ja lajikelista näyttää tältä:

De Barao Brown
Black Cherry
Black from Tula
Black Opal
Blush
Flavance F1
Garden Gem F1 ja F2
Jaune Flammée
Kosmonaut Vulkov
Kumato F2
New
Orange Russian 117
Pink Tiger
Sibirische Birnchen

Vielä joitain muitakin tekis mieli, mutta ei mahdu! Osa tommeista menee ulos. Kokeilemme myös paria yksinkertaista risteytystä tomaateilla. Garden gem ja New ovat herkullisen harrastelijalajikkeen ja kaupallisen tuotantolajikkeen risteytymiä ja niiden pitäisi olla melko terveitä. Itse ajattelin käyttää risteytykseen Flavancea.

Chileistä kasvussa Chinense Murupi Docé ja Bacca Sugar Rush. Giant rocoto oli vuoden 16 menestys, mutta onnistuin tappamaan talvetettavan yksilön... mikä harmi!

Ulkopuutarhassa tarkoitus perustaa pensasmustikkapenkki. Mulla on muutama hedelmöivä taimi jo hankittuna, mutta pari lajiketta yritän haalia lisää. Asutaan täällä Saksassa itseasiassa aika hyvän mustikkametsän kupeessa, mutta ei olla vielä mustikassa käyty! Pensasmustikat ovat kuitenkin hyviä ja pitkäsatoisia!

Tästä se lähtee! hyvää uutta vuotta tarhurit!
2
Moi,
mulla ja varmasti monella muullachiliharrastus muuttaa vuosien varrella muotoaan. Chilit eivät ehkä ole enää etualalla puutarhuroinnin keskittyessä moniin muihin kasveihin. Omassa puutarhassani kasvaa joka vuosi vähemmän chilejä, mutta paljon muuta ja olisi kiva jakaa kokemuksiaan online päiväkirjan muodossa.

Tämä on kuitenkin chilifoorumi, enkä pidä päiväkirjaosion täyttymistä tomaateilla ja munakoisoilla mielekkäänä. Vastaavaa hyvin hoidettua foorumia en ole suomeksi muulle puutarhuroinnille löytänyt.

Olisiko paikallaan avata erillinen osio puutarhapäiväkirjoille niille, joilla kasvaa pääasiassa muuta kuin chilejä? Tämä chilifoorumi on nimittäin aika hyvä! Hyödyt chiliväen ja tomaattitarhurien tiedomvaihdosta olisivat varmasti molemminpuoliset

Luulen, että meitä on useampiakin jotka saattaisivat innostua ja tulisi foorumille lisää säpinää!
3
Päiväkirjat ja fotoalbumit / cornell16
joulukuu 26, 2015, 11:31:52 ap
Moin ja hyvää vuodenvaihdetta chilikansalle!

Tästä lähtee käyntiin uusi kausi uudella innolla. Lyhyt tilannekatsaus:

Kimuranttien vaiheiden jälkeen onnistuin perheeni kanssa hankkimaan talon ja puutarhan täältä Saksasta Ala-Saksin eteläosista. Talo on vanha ja tekemistä kauheasti, mutta kasvihuone viljelyksineen otetaan ohjelmaan alusta asti...

Kasvarina toimii teräsputkirunkoinen 18m2 puutarhateltta yksinkertaisella muovilla ja maapohjalla. Tässä osossa maata kasvarikautta aloitellaan huhtikuun jälkipuolella ja viimeinen syyssato korjataan loka-marraskuun vaihteessa. Paremmalla kasvihuoneella kausi voisi alkaa jo maaliskuussa. Saksassa sähkö on kallista ja suurin osa tarhureista tyytyy aloittelemaa kauden säiden salliessa. Itse olen hankkinut 2Kw kaasulämmittimen ja lisäksi on tarkoitus jatkaa kompostilämmön hyödyntämistä. 2014 taimetin osan kasveista kuumana käyvän lantapedin päällä lupaavin tuloksin.

Jaha, on pakko lopettaa tältä erää ja jatkaa myöhemmin kasvilistan kanssa, palaillaan!

4
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Cornell13 und 14
huhtikuu 02, 2013, 00:26:23 ap
Moin!

Lieneekö saanut auringonpistoksen tahi juonut liian vähän, sillä tunnen pakottavaa tarvetta aloittaaa päiväkirjan pito täällä forumilla. Kevään teemana on ollut eräs ihmisyyden peruskysymyksistä eli kumpi vituttaa enemän oma vai toisten tyhmyys?

Olen saannut itseni kiinni jälleen useammasta perusmokasta kasveja taimetellessa ja kauhukseni todennut tehneeni samat virheet viimevuosina  ja raportoineeni niistä päiväreihin! Alkaa tuo alapään pehmeneminen levitä jo latvaan. Koska ex-tyttöystäväni ei suostu minua rangaistukseksi piiskaamaan olen yrittänyt vahingoittaa itseäni muilla tavoin... ja nolata itseäni julkisesti.

Toinen syy päivärin aloittamiseen on se, että oman kasvihuoneen paikka on varmistunut ja toteutuskin jo mietittynä. Kasvari nousee naapurin tontin nurkalle, kun ei ole omaa pihaa. Kasvihuoneesta tulee nomadi mallinen eli helposti purettava ja kasattava, sillä en tiedä mitä vuosi 14 tuo tullessaan.

Taimetus alkoi tammikuun alussa ja jyviä idäteltiin kolmessa aallossa joista viimeinen helmikuun toisella viikolla.

Tammikuun alussa pubet:

Peru Cusco (x bluesman- punainen)  2
Chili Goronong Yellow (Bman)            1

Tammikuun puolivälissä:

Canario (semillas)                              1

chinenset:                           
El Remo (semillas)                             2
Pimenta Moranga (semillas)              2
Murupi Doce (oma- Fassen)              1

Helmikuun alussa loput eli
annuum:
Jalapeno Hercules (Bman)               2
Ice Age  (Kiepenkerl)                       2
Ramiro red (oma)                            1
Ramiro Orange (Fasse)                   1

annuum x chinense:
Juha Mieto F1 (oma krossi)              3

baccat:
Sugar Rush (x Fasse oranssi)          2
Francos Aji

Oli muutamaa muutakin itämässä, mutta eivät halunneet kasvaa... pari rocotoa ja habaa.

Oli tosi hienoa että ann. x chin. krossi lähti kasvamaan. Alku näytti huonolle, eikä 10 jyvästä lähtenyt yksikään. Pistin sitten lautalle 50 parasta siidua ja niistä lähtikin 15 joista puolet jouduin nakkaamaan kompostiin.



JM



Vaihdossa on tulossa vielä Black Naga ja Lombardo.

Ainoa loistavasti sujunut toimenpide tänä vuonna oli idätys, jota varten askartelin 4 euron Jeffy-kasvariin 100w lämmityskaapelin termostaatin taakse. Lisänä lämpömittari antamassa säätöihin tarkkuutta. Erinomainen ratkaisu. Vastus tietysti haudataan multaan ja päälle kuitukangasta.



Noin 4 viikkoa itämisestä ehti kulua kun ongelmat alkoivat. Ensin pubet ja sitten chinenset alkoivat oireilla. Lehtiin tuli teräväreunaisia läikkiä jotka kuivuivat ruskeiksi. Chinenseksien reunoihin ilmestyi kuolleen mustiä läikkiä. Oireet vanhempiin lehtiin.

Taimet olivat tässä vaiheessa cannan taimetusmullassa. Säkin kyljessä ei ole tietenkään mitään speksejä. Ruukkuihin olin ripottanut muutama nokareen CananPtä. Lisälannoitin Biobizzin growlla. Jälkikäteen muistin edellisinä vuosina jo todenneeni että BB grow ei toimi taimetuksessa yksinään vaikka muuta väittävät. Olin olettanut taimetusmullan sisältävän  ravinteita ensiviikkojen tarpeisiin.


Troubles ahead


Rocotot pulassa


Oireet alkoivat lievinä mutta pian kasvit olivat jo huonon näköisiä. Epäilin kaliumia tai kalsiumia ja kirosin biobizziä. Lisäsin ruukkuihin varovasti kalkkia ja sekoitin lannoitteeseen Flora Microa sillä en jaksanut uskoa kaliumin puutteeseen. Kasvit toipuivat hieman, mutta sitten alkoivat uudet lehdet saada antosyaania väriä, voi ei! No eikun vielä lisää lantaa ja nyt sitä Kemiran 6-6-24 hydroa laimeana tosin. Ajoin silti kasvit överiin ja lukkoon. Jonain kirkkaana hetkenä muistin viimevuoden kamppailun ja pHn säädön! Ei jumalauta, onneksi en omista aseita.

ylälehdet rusehtaa


Olin siis kalkinnut emäksisellä liuoksella lannoittamat kasvini ja sen jälkeen suolannut ne todella jumiin. Antosyaani uusissa lehdissä viittaa fosforipuutteeseen. En ollut jaksanut edelleenkään muistaa, että saksanpojan mullissa ei ole hapanta puskurikapasiteettia ja juomaveden pHt järestään yli kasia. Luulen selvittäneeni siis vaikeuksieni alkusyyn. Nolointa on että tämä kaikki tapahtuu joka vuosi uudelleen.

Maaliskuu on siis ollut todella nihkeä. Kasvit olleet vesikuurilla, ruukutin suurimman osan juuri litraiseen pottiin, eikä voi kuin toivoa että toipuisivat vauhdilla. "Onneksi" kevät on ollut kylmin koskaan mitattu, eikä ole mikään kiire rakentaa kasvaria ja siirtää kasveja ulos. Lunta sataa sitä mukaa kun aurinko haihduttaa. Kasvit mahtuvat vielä  nätisti valojen alle. *kele...

Canario
5
Please guys

help me to find thiese varieties. They are both chinense I guess amd look very groovy.

Found them from pimentas.org but the admins don't respond and I can't get an account. Brazil is a bit far anyway.

Thanks!!

c.
6
Päiväkirjat ja fotoalbumit / cornell Germaniassa
tammikuu 04, 2012, 00:34:01 ap
Tervehdys kaikki hortonautit!

Back in business- oli pakko alottaa päiväkirja... juuri sain ekat jyvät jemmaan kivivillaan ja kauden alkuun...
Vuosi pari kiduttu schityssä ilman planttuja, mutta vihdoin maalla... paikkakunta Ala-Saksin Northeim... aikalailla Saksan keskiosassa... 350m korkeudessa seuraan auringonnousuja sumuisten laaksojen ylle.

Vuosi 11 meni totutellessa touhuun... käytössä tunnelikasvari ja iso kasvimaa...chilejä oli muutama tomaattien ja yrttien jatkona. Kaikki kasvoivat savisessa maassa ja olin tyytyväinen, että plantut ylipäätään kantoivat satoa.

Vuosi 12 menee samoilla linjoilla... tarkoituksena optimoida kasvuoloja, mutta kasvit istutetaan edelleen maaperään. Kastelu ois tarkoituksena automatisoida ja luoda semmonen drip to taste earthponic superharvest culture!! Tänä vuonna enemmän chilejä, vähemmän tomaattia! Jos vihdoin sais tuoreita pubeja maistaa...

Olisi kiva saada eräs annuum-chinense krossi toimimaan ja vartella lajeja ristiin... kiinnostaa voisiko varttamalla vaikuttaa kompaktien lajien kasvutapaan... aika vähän tietoa capsicumin vartoksista bacca + chinense= ?, toimiiko? Hedelmäpuiden parissa joitain vuosia sählänneenä on varttamisen hyödyt ja mahdollisuudet tulleet selviksi...

Chileistä on parin vuoden aikana tullut osalle harrastajista jopa toimeentulon lähde. OOn vuoden 2007 jälkeen puonnut pahasti kärryiltä... paljon lajikkeita, villichilejä, uusia risteytyksiä... hitto ; ))

Saksassa homma ei ole ehkä lähtenyt yhtä pahasti lapasesta kuin Suomessa... germaanit tuppaavat pitämään touhun maltillisena... eikä hydroilu ole lyönyt läpi lainkaan.... ovat aivan (liian) kiinni maassa... vaan mikäs siinä. 

7
Edistyneempi chilinkasvatus / Lämpömatto idätykseen
helmikuu 16, 2011, 16:51:06 ip
Tere,
idätyskasvaria alan askartelemaan ja meinasin kysellä kuinka paljon tuos lämpömatossa/kaapelissa pitäs olla virtaa? Paikka on kaakeloitu ikkunanedus, jossa vetää eli paikka on selkeesti viileä. Tuntuu ettei mikään 15w liskonlämmitin riitä nostamaan lämpöjä 30 tienoille, mutta en tiedä. Idätyslootan lusta pitää tietty eristää ja päälle tulee loisteputkivalot.

Muutaman vuoden tauon jälkeen on taas siidut mullissa... jeee

8
Muut harrastukset ja elämä / Veitsen teroitus ?
toukokuu 29, 2008, 20:57:44 ip
Terve vaan

En ole paljoa tänne kirjoitellut kun joutui harrastus jäähylle (toivot. vain täksi kesäksi). Kerrostalo vei suurimmat halut chilejä idätellä... :?

Nojoo.. nyt pitäisi kuitenkin saada veitset hyvään  terään. Teroitus siihen sopivalla kivellä on ollut aina jotenkin hankalaa ja tulos päivästä kiinni. Nyt olen kuitenkin oivaltanut mitä olen aina tehnyt pieleen; käyttänyt liikaa voimaa.

Kansanomaisesti teroituksesta puhuttaessa lienee tarkoitetaan terään syntyvän kierteen poistamista hiomalla kummaltakin puolelta. Kevyesti, jos veitsi on jo perusterässä.

Löytyisikö metsällä kulkijoiden ja keittiöharrastajien joukosta muita ohjeita?.. Veitset ovat melko hyvässä terässä, mutta vielä ei voi partaa ajella  :D
9
Chililajikkeiden arvostelut / Murupí-Doce C. chinense
elokuu 09, 2007, 11:29:18 ap
Mieto chinense Brasiliasta. Nopeakasvuinen ja rehevä. Pienehköt ja suipot lehdet chinenseksi. Pienet kukat. Kukkii suht. myöhään ja tarvitsee hyvän valaistuksen. Hedelmöiti kärsii selvästi kylmistä öistä ja varjostuksesta. Sadottaa runsaasti. Paloissa heikko- tuskin havaittava tulisuus.

Palkojen maku todella hunajainen. Kypsyvät vaaleanvihreistä keltaisen kautta punertavan oransseiksi. Mahtava maku myös siemenettömiksi jääneissä paloissa (tärkeä seikka... omat chinenset tuppaavat hedelmöittymään aika huonosti)

On se vaan karkkia... en ole tainnut makeampia palkoja maistaa... ehdoton tuorechili!!! Voi syöttää naisille ja lapsille... :wink:
10
Onko kiinnostusta tilata Kemiran hydrolannos 1 -lannoitetta NPK 6-6-25 ? Haluaisin säkin tilata ja siitä riittäisi muillekin.

http://www.kemira-growhow.com/FIN/fi/Products/Plant+Nutrition/Specialties+FI/Soluble/Puutarhan+hydrolannos.htm

Hinta on niin käsittämättömän halpa, että minun pitää se vielä tarkastaa eli säkki on 25 kg ja myyjä ilmoitti 100 kg hinnaksi 174 e... 174/4 = 44 e!!
Kilon siivu maksaa siis 44/ 25 = 2 euroa!! Kilolla kasvattaa koko kauden isompaakin määrää

Tavaraa on noudettavissa mm. Kuopion agrimarketista ja voisin postitella sen loppukesän aikana halukkaille + tuoda mukana Tampesteriin syysmiittiin

Lannoitteen mukaan tarvitaan kastelukalkkisalpietaria säätämään typen pitoisuutta ja lisäämään kalkkia. Hydrolannos ei toimi täydellisesti yksinään. Salpietaria löytyy vaivattomasti vain isorakeisena ammattilaisversiona, eli sitä pitää hieman liuotella. Hinta on vain n. kolmasosa hydrolannoksen vastaavasta!!!

Nyt on mahdollisuutesi hankkia todella edullinen ravinnesetti hydroiluun:

1 kg hydrolannosta ja 500 g kastelukalkkisalpietaria = n. 8 euroa!!

Postituskulut tarvittaessa tämän päälle...

Kiinnostuneet vastatkoon aluksi tähän ketjuun:

-ilmoittamalla haluamansa määrän (1/0.5 kg tai 2/1 kg tai 3/1.5 kg ... jne)
-jakelutavan (nouto kuopiosta, postitus, tampereen chili miitti)

Kysymykset näiden tietojen jälkeen

Otan henk koht yhteyttä kiinnostuneisiin ja rahastan ennen toimitusta...

Säkistä riittää max 20 kiinnostuneelle... jos enemmän halukkaita löytyy, otetaan toinenkin säkki hydrolannosta, jolloin tulee 45 pakettia (1kg hydrolannos + 0.5 kg salpietari)
11
Muut harrastukset ja elämä / Suomi kartalle
heinäkuu 10, 2007, 14:51:37 ip
Hei, Suomi on ihan aliedustettuna the chilemanin kasvattajakartalla
http://www.thechileman.org/create_list.php

logatkaa itsenne kartalle! Ei sen chililistan tarvitse olla täydellinen... mäkin tökkäsin itseni hieman väärään kaupunginosaan :)
12
Hei kaikki ulkona tahi kasvarissa kasvattelijat!

Olisiko jengillä energiaa tälläseen kollektiiviseen hankkeeseen, että raportoisitte lyhyesti heti kun kirvoja tai punkkeja ilmestyy kasveihin ja kuinka paha invaasio on?

Ideana tässä on se, että hyönteiset kuoriutuvat ja leviävät maisemaan ensin lämpimimmillä alueilla ja pian sen jälkeen muualla Suomessa... Raportit maan lämpimimmistä osista, jossa tuholaiset iskevät ensin auttaisivat ennustamaan tuholaisinvaasion ajoitusta ja ennaltaehkäisyä muualla maassa...

Tattis kaikille jotka jaksavat ilmindeerata... muistakaa mainita missäpäin Suomea kasvattelette! Sisäkasvatuksissa tuholaiset ovat läpivuotinen riesa joten niitä ei ehkä kannata huomioida tässä yhteydessä..

Itseä on alkanut jo kuumottaa ensimmäisten kirvojen ilmestyminen annuumeihin, mutta vielä ei ole näkynyt... mitens muualla? Onko tuholaisia liikkeellä?
13
Voisi vielä luoda uuden aiheen kokemuksille sellaisista kasvatteluun kelpaavista tai testattavista NPK -lannoitteista, joita ei ole VPeukussa ym. growshopeissa kaupan. Vaihtoehtoinen tarkoittaa tässä vain sitä, että tuote on syystä tai toisesta huonosti tunnettu tai vähän käytetty chilin kotikasvattelijoiden  piirissä.

Ei sillä, etteivätkö konsensuslannoitteet kuten GH:n tuotteet pelittäisi, mutta jokin ajaa kokeilemaan muuta.

Tällä forumilla on ainakin Nutriforten, Kekkilän ja Kemiran lannoitteilla kasvattelevia hydroilijoita, joilta olisi mukava saada kommentia ja vinkkejä sekä vertailuja jos mahdollista.

Itse aion reportoida tulevan kauden Nutrifortekokeilusta, kunhan kevät tästä etenee.

Nutriforte:
NPK 7-5-29; Mg 2.4; S 3. Sekoitetaan kalsiumnitraatin 15-0-0; Ca 19 kanssa. Ohjeen mukaan kasvussa sekoitetaan n. 5+5 ja sadotuksessa  n. 7+3 suhteessa. Näitä ei saa sekoittaa vahvaksi stokkiliuokseksi keskenään (sakkaa).
14
I got some commercial seeds from Peru and Brazil and would be gratefull if someone would know:

Is Aji Escabeche (Peru) more or less same as Aji Amarillo? Thechileman.org had some totally different (red) variety in his database with this name and Inferno database has a yellow amarillo... According to the description on a seed packet the one I have gets orange when it ripens and is supposed to be very common in Peru... additionally package claims it to be Capsicum annum...

Then, is Chapeu De Bispo (Brazil) more or less same as Cambuci? I got both and got impression that they could be or CDB would be less pungent...


Thanks,
C
15
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Cornell 007 ja multasormi
tammikuu 03, 2007, 00:33:12 ap
Here we go again.... ; )

Paikallaan aloittaa hyvän uudenvuoden toivotuksilla! Olkoon tuleva vuosi satoisa!

Kiitos kaikille siemeniä auliisti lahjoittaneille/vaihtaneille... suurin osa vaihdokeista nähnee loisteputkien häikäisevän loisteen huhtikuuhun mennessä. Tattis myös foorumin ylläpitäjille ja kaikille chilinisteille meiningistä!

Perinteinen alotuskuva:


Idättelen tommosessa varastolaatikossa, 28.2 mittarissa lämpöä, alla palaa 36w tuplaputket, joiden valossa kaikesta yrityksestä huolimatta eloon jäänyt vuotinen Red Uganda Haba

Viimekautena tapahtui varsinainen sisäänajo chilimaailmaan ja seuraavaksi syvennytään n. 15 uuteen lajikkeeseen... chinensejä tulee olemaan kasvussa reilusti viimevuotista (1kpl) enemmän... mä maistoin ensimmäistä kertaa kunnolla habaneroa syksyllä 2006 (oma kasvattamaa ja kokonainen kerrallaan tietty) ja yllätyin todella positiivisesti .. omat mielikuvat chinensiksistä olivat aivan väärät...

2.1.07 lähtikin kasvuun 6 lajiketta kinkkejä... maitoparta kun olen, niin miedoimmasta mahdollisesta päästä tietty... kun muut kylvää Nagaa mie pistän itään: Trini Perfume; Trini Seasoning; Aji Cachucha; Pink Haba; Puerto Rican No Burn ja Sweet Datil... menossa taimetushydroista Virtaseen kasvihuoneeseen

Samoin kylvin Grif 9345 C. puben, joka menee multiin

Lisää jyviä lähtee likoon jossain vaiheessa tätä kuuta... malttamattomana odotan perulaisen tutun paluuta joululomalta... lupasi tuoda Isoäidin Rocotosta siemeniä ja mahdollisesti jotahin muutakin :)

Sama kasvihuone käytössä kuin aiemmin. Haasteena on lisätä ilmankosteutta ja alentaa päivälämpöjä. Tämä vaatinee hieman investointeja, mutta muuten tämä kausi mennään pienellä budjetilla... juuri mittään ei osteta... paitsi jotain kasvuntehostetta kokeiluun..

Ok, cool runnings
C.
16
Other growing & lighting / chilis and tarantulas
joulukuu 07, 2006, 23:18:35 ip
My aracnofobic girlfriend brought me an article about the defence chemical of Psalmopoeus cambridgei trantula spider. J. Siemens et al. (Nature 444, 2006) found out that spiders venom activetes the same pain sensing reseptors that capsaicin does. Newly dentified venom peptides were named vanillotoxins becouse of their action on the vanilloid receptor TRPV1.

Wicked! I wonder if this spider species is among those that people are growing in terraria?

For serious capsainoholics: 'Naga' and spider bites....
17
Edistyneempi chilinkasvatus / Rocoton kasvatusohjeita?
joulukuu 05, 2006, 09:48:17 ap
Eli mitkä ovat parhaat tavat saada rocotot hedelmöimään ?
Käytännön kokemuksia kiitos, mä tiedän että teillä niitä on :wink:

Olen lukenut infernon kasvatusohjeen ja ymmärsin sen suurinpiirtein. Omassa kasvarissani ongelmia luultavasti aiheutti viimekesänä liian korkeat päivälämmöt ja ilman kuivuus. Pube kukki hulluna, mutta ilmeisesti siitepöly ei itänyt...

Tilanteen parannuskeinoiksi olen pohtinut sumutusjärjestelmää, joka nostaisi ilmankosteutta ja auttaisi hieman lämpöongelmiinkin. Toinen mahdollisuus olisi siirrellä rocotoa mahdollisuuksien mukaan ulos kasvarista paahteisina päivinä... jolloin vesiviljelyn voi unohtaa...

So, how u made it happen? kiitos...
18
Kuinka ton voisi hoitaa..? Kuinka vaikea on tehdä yksinkertainen säätöautomatiikka? Elektroniikasta en ymmärrä yhtään mitään, mutta kaverit vois auttaa... mitä sinne kosteusanturin ja vesipumpun väliin tulee? Tarkotuksena olisi pitää kasvihuoneen ilmankosteus päivisin tarpeeksi korkeana sumusuuttimilla.

Helppohan se sumutus on ajastimella säätää jne. mutta rupesi vaan kiinnostamaan, että millasta panostusta vaatisi ympäristön mittaukseen perustuva ohjaus ...
19
Muut harrastukset ja elämä / chilien molekyylibiologiaa!
heinäkuu 30, 2006, 03:03:51 ap
Mikä on chileille ominaisimman piirteen, tulisuuden, geneettinen tausta ja mitä siitä tiedetään? Tämä kysymys pyöri päässäni loggautuessani hakukoneelle ja kas... Viime vuonna The Plant Journalissa 42/2005 oli ilmestynyt aihetta koskeva artikkeli:

Artikkeli 1 (lue myös artikkeli 3)

The Pun1 gene for pungency in pepper encodes a putative acyltransferace

Charles Steward et al.

Kyseinen kirjoitus on muuten imuroitavissa ilmaiseksi lehden verkkosivuilta
http://www.blackwell-synergy.com/toc/tpj/42/5

Ajattelin kirjailla tähän joitain pääkohtia jutusta, jos jotakuta sattuis kiinnostamaan :roll: ... itsellekään ei ole ihan kaikki yksityiskohdat selviä.

Asiaan:

Kapsaisiini tunnistettiin chilien pääasialliseksi tulisuuden aiheuttajaksi vuonna 1876. Yhdistettä on jo kauan osattu valmistaa synteettisesti, mutta sen syntytapaa kasvissa ei täysin tunneta . Kyseessä on reaktiosarja, jonka viimeisessä vaiheessa vanillylamiini asyloidaan liitämällä siihen haarautuva rasvahappoketju. Kapsaisiinin analogien (kapsainoidit) erot löytyvät ymmärtääkseni rasvahapoketjun rakenteesta. Viimeisessä reaktion vaiheessa toimivaa entsyymiä on kutsuttu kapsaisiini syntaasiksi. Sitä ei ole kuitenkaan karakterisoitu eikä sen rakennetta tunneta. Kapsaisiinia alkaa syntyä hedelmän plasentan epidermisolukkoon n. 20 päivää kukinnan jälkeen. Kirjoittajat toteavat, että kokonaisuudessaan kapsaisiinin synteesireitistä tiedetään yllättävän vähän, kuten myös kapsaisiinin synteesiä ohjaavista geeneistä ja sen solunsisäisestä varastoinnista.

Varhaisten risteytyskokeiden perusteella on päätelty että, capsicumien tulisuus aiheutuu yhdestä dominoivasta epistaattisesta geenistä (Pun1 alleelista). Makeissa (ei-tulinen) varianteissa esiintyvä vastaava resessiivinen alleeli on pun 1, jonka täytyy siis esiintyä homozygoottina makeissa lajikkeissa.

Tämän tutkimuksen tavoite oli ensisijaisesti kartoittaa ja sekvensoida kapsaisiinisynteesiä ohjaava geeni. Työ alkoi aiheestakaiken saatavilla olevan geenitiedon keräämisellä . Aiemmissa geenikartoituksissa oli noussut esiin useampia genomin osia (lokuksia), jotka ovat mahdollisesti yhteydessä tulisuuden syntyyn. Erään näistä, kromosomissa 2, sisälsi Pun1 lokuksen. Oli kuitenkin löydettävä jotain, millä päästä käsiksi itse geeniin.

Pun 1 lokuksessa sijaitsevan geenin jäljille päästiin eräästä ns. geenikirjastosta löydetyn sekvenssipätkän avulla. Sekvenssi oli tulisen capsikumin cDNA:sta eristetty ns. EST klooni eli kopioitu osa tuntematonta, mutta tulisessa chilin hedelmässä ilmentyvää geeniä.
( Tämä geenin palanen oli jo aiemmin hybridisoitu makean ja tulisen C. annuumin F2 risteytysjäkeläistön kanssa. Tuloksena oli se, että EST klooni hybridisoitui ainoastaan tulisiin variantteihin ja samaan osaan genomia kuin Pun 1. Näiden lupaavien tulosten rohkaisemina kyseisestä geenipalasta konstruoitiin kikka kolmosen avulla täyspitkä cDNA (eli mRNA kopio). Tämä kopio siis edusti Pun 1 ssä sijaitsevan geenin transkriptiotuotetta eli mRNA:ta. Tästä oli enää lyhyt matka itse geeniin...  )

No joo... kaiken analysoinnin tuloksena Pun1 lokuksesta löytyi koodaavalta osaltaan 1897 emäsparia pitkä geeni, joka sekvenssin perusteella kuului asyltransferaasien entsyymiperheeseen. Kyseisestä perheestä on aikaisemmin löydetty useita sekundäärimetaboliassa toimivia entsyymejä. Osa näistä toimii rasvojen metaboliassa. Pun 1 lokuksesta löytynyt asyltransferaasi, joka on vastuussa kapsaisiinin synteesistä, ristittiin AT3:ksi.

Mielenkiintoista oli se, että tutkituissa makeissa varianteissa kyseinen geeni oli mutatoitunut siten, että sen alkupäässä oli 2.5 kiloemäksen deleetio, jonka johdosta geeni ei toimi! Sama deleetio voidaan löytää ainakin kahdesta tutkitusta bell -paprikasta ja makeasta jalapeenosta 'sweet 3575'. Kirjoittajat toteavat, että lajike-pedigreen perusteella k.o. mutaation käyttö jalostukseen voidaan jäljittää ainakin 300 vuoden taakse. Samalla se on ehkä tärkein/yleisin C. annuum lajikkeissa esiintyvän tulettomuuden aiheuttava mutaatio. Tämän mutaation ominaisuuden ottaminen jalostuskriteeriksi on puolestaan ainakin osavastuussa viljellyn paprikan genomisen pohjan kaventumisesta.

Kirjoittajat tekivät geenin ilmentymisanalyysejä ja pyrkivät todistamaan sekvenssoimansa geenin todella olevan kapsaisiini syntaasi, joka on tärkein yksittäinen tekijä tulisuuden kehittymisessä capsicumeihin. Pun 1 lokuksen epäiltiin ohjailevan mahdollisesti myös muiden kapsaisinoidisynteesireitin entsyymien ilmenemistä.

Että semosta... kysykää jos jokin asia kiinnostaa... tai muuta kommenttia...
20
Edistyneempi chilinkasvatus / Locaton hedelmöinti
heinäkuu 03, 2006, 11:25:52 ap
Kukaan ei vastannut tonne päiväkirjaan joten... hedelmöikö Fataliin diilaama locato pubescens itekseen... siis omalla siitepölyllä?

Kaksi kuukautta kukintaa takana eikä ensimmäistäkään herelmää!!! Voisinko hakea ensi viikonloppuna joltain pääkaupunkiseudun pubettajalta siitepölyä ... Kuopiosta en kasvattelijoita tunne...

Hydrossa kasvatan... sen olen oppinut ettei kasvi pidä paahteesta... siirsin kasvarin varjoisimpaan nurkkaan ja suihkuttelenkin... kasvi oli paahteen takia välillä todella haluttoman olonen, mutta siirron jälkeen parempi... kukintaliemet kehissä ja topmax... kukkia satoja... terälehdet kuihtuvat ja emiö kellastuu ja tippuu muutama päivä tämän jälkeen...
21
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Cornell 2006
tammikuu 08, 2006, 12:55:20 ip
Tästä se ny lähtee...

Itämässä:
Aji benito, PI 441 551, CAP 1151, starfish, bol.rb ja sweet banana
Jyvät ovat villakuutioissa läpinäkyvässä varastoboksissa
T: 25 - 32 C
5 vuorokauden jälkeen ainakin benito, bolivian rb ja CAP 1151 alkaneet itää

Taidan siirtää pian valojen alle...

Suunnitelmana pistää kaikista syötävistä ainakin 1 kasvi hydroon ja ainakin yks benito multiin monivuotiseksi. Kaikki regenbogenit menee multiin  

Viel pitää kylvää pari kasvia tulisempaa tavaraa... mut en ole vielä päättänyt mitä. C. chinenseä pitää kuitenkin joku kasvi olla, pubescenseilla alkaa olla jo kiire jos meinaa.... :?:

Alustavan ostoskorin hinta VP:ssa vähän yli 100 e, pitää vielä kelailla
22
Eli, jos joku jaksaa vastata niin arvostaisin....

Tuleeko ongelmia jos pistää saman reservin taa hydroon seuraavat lajikkeet:

Aji benito, CAP 1151, STARFISH JA PI 441 551?

Kaikki baccoja, mutta onko näistä joku muita herkempi tai joni-imuri?

Meinasin 4 parvekelaatikkoa hydrolle pistää...
23
Edistyneempi chilinkasvatus / Capsicum -artikkeleita
lokakuu 29, 2005, 00:15:58 ap
Ajattelin, että jos olette törmänneet hyviin, vapaassa levityksessä oleviin chilejä sivuaviin artikkeleihin, web -sivuihin ym. niitä vois kerätä yhteen.

Mua kiinnostais ainakin jutut paprikoiden jalostuksesta, tahi uudet uutiset capsicumien kasvatus/tutkimus -rintamalta.

Itse törmäsin ihan googelilla tämmöseen:

Condiment Paprika:
Breeding, Harvesting
& Commercialisation

http://www.rirdc.gov.au/reports/NPP/00-155.pdf

vuodelta 2000 tosin

Aloittaessani etsinnän mitä tiedetään capsicumin genomista, törmäsin kiinnostavaan sivustoon, jonka ymmärtäminen taitaa vaatia hieman biokemian tuntemusta

http://www.tigr.org/tigr-scripts/tgi/T_index.cgi?species=pepper


kumpaakaan viitteeseen en ehtinyt vielä sen syvällisemmin tutustua....
24
Terve, eka postaus täällä.

Olen tässä kasvatellut ekaa jalapeno -satoani dripfeed hydrossa. Puskat on pukanneet herelmää ihan kiitettävästi alkusekoilujen jälkeen, mut heinäkuun kolmen ensimmäisen viikon aikana pölyttyneet jallut ovat jääneet tosi töpöiksi. Jäivät alle 4 cm pitkiksi, mutta ihan mukavasti ne on paisuneet.

Tähän aikaan oli tosi aurinkoista+ lämmintä. Lisäksi puskat rypisteli tuolloin lehtiään, joten vähensin lannotuksen minimiin. Samalla puskat olivat lähteneet pulskistumaan ja uusia latvoja versoi runsaasti.

Mun kaveri oli sitä mieltä, että  keskikesän jallut jäi pieniksi liiallisen kukinnan vuoksi, eli olis pitäny trimmata vain muutama runsaasti kukkiva latva. Tää pohjautu kaupalliseen paprikanviljelyohjeeseen. Isoilla kasvihuoneilla paprikat ilmeisesti trimmataan usein kaksirunkoisiksi. En ollut kuitenkaan ihan vakuuttunut ohjeen pätevän jalapenon kasvatukseen. Kuitenkin nyt loppukesästä kun muutamat latvat on jalluista kasvaneet muiden ohi, hedelmät vaikuttavat jälleen kehittyvän ¨normaaleiksi¨. Tosin niin on lämmötkin laskeneet ja lannotusta nostettu....

Ilmeisesti se lehtien rullautuminenkaan ei johtunut ravinteista, kun nykyisillä korkeammilla lannotepitoisuuksilla ei ennää rullaile.

Eli, mitä mieltä ootte trimmaamisesta noviisi kyselee,
give tanks

P. S. En hirveesti etsisiskellyt onko tämä ollut keskustelun alla ennenkin... :roll: