maaliskuu 28, 2024, 10:35:19 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilidippi

Aloittaja HanippA, tammikuu 31, 2010, 23:11:00 ip

« edellinen - seuraava »

HanippA

Olen vuosia nauttinut kaupan kermaviiliin sekoitettavista pussichilidipeistä, joita myydään yleensä sipsien vieressä. Nyt kun kuitenkin kasvatan omiakin chilejä, tuli mieleeni tehdä itse vastaavaa dippiä ja olen siis ohjetta vailla. Edes haulla ei löytynyt mitään kunnollista. Kaipaan siis kaikenlaisia chilidippireseptejä, mutta erityisesti Taffelin sweet chilin makuista dippiä. Tarjoan vaikka joskus kahvit, jos jonkun resepti liippaa edes lähelle :)
Kuvia chileistäni: http://hanippa.kuvat.fi/kuvat/

tonttu

Hmmm, en muista maistaneeni tuota, mutta kannattaa ehkä muutenkin tähdätä vähän korkeammalle :-)

Yksi hyväksi todettu on 2-5rkl paholaisenhilloa 2dl kermaviiliä. Toimii juurikin perunan kanssa aika hyvin. Ja tuon paholaisenhillon viilattu resepti löytyy tuolta reseptiosastolta.

MikaK

Mikäli hallussa on chilijauhetta tai mahdollisuus tehdä chilijauhetta, niin yksinkertaisin vaihtoehto on vakoilla mitä lempidipistä löytyy mausteiden puolesta ja tehdä oma versio. Näin voi säädellä haluaako enemmän chiliä tai jotain muuta maustetta. Sekoittaisin ensin mausteet kunnolla ja sitten seos kermaviiliin.

Tuoreita chilejä voi silputa pieneksi ja sekoittaa dippiainekseen. Tämä toimii mainiosti myös tuorejuustojen kanssa, mitä sitten laittaa leivän päälle. Vieraat ainekin meillä ovat tykänneet Aji Cristal-levitteestä tuoreen leivän päällä.

Yksinkertainen dippi omaan makuuni olisi:
mustapippuria
kardemummaa
inkivääriä
paprikaa
chilijauhetta
limen kuorta

Taffelin sivut kertovat tuon Sweet chilin sisällöksi seuraavaa:
Sokeri, maltodekstriini, suola, mausteet (valkosipuli, paprika, chili), hiivauute, tomaattijauhe, maunvahvenne (natriumglutamaatti), happamuudensäätöaine (sitruunahappo), mausteuute (cayennepippuri, kurkuma, paprika), aromi.

eli siis noista laittaisin:
sokeri
suola
valkosipuli
paprika
chili
kurkuma
paprika
tomaattijauheen korvaisin pienellä nokareella tomaattipyrettä
pikkuisen sitruuna mehua tai sitruunan kuorta hienoksi raastettuna

Omaa chiliä käytettäessä en oikein näe tarveta cayannepippurille.

Ryhis

Dipit sun muut soosit kannattaa periaatteessa tehdä aina itse. Vaivannäkö on liki minimaalista ja nuo valmiit dippijauheet sisältävät suurinpiirtein kaikki keinotekoiset aineet.

2 dl kermaviiliä
2 valkosipulinkynttä
2 rkl etikkaa tai 2 tl väkiviinaetikkaa
1 tl sokeria
1/2 tl suolaa

Siinä hyvä valkosipulidipin ohje. Voi ryydittää vielä löyly-soosilla tai vastaavalla.

Majoneesipohjaan voi huoletta sotkea vaikka mitä. Eräs kaveri sekoitti majoon pirkka sweet chili soosia. Tuli aika jännän makuista.

Aikoinaan keittiössä tehtiin isommalle pokalle chilimajoa seuraavalla reseptillä
Iso purkki majoa (olisko ollut jotain 4kg)
1 purkki felix chilikastiketta
1 dl paprikajauhetta
1 dl chilijauhetta
curryä
juustokuminaa
mustapippuria
limetinmehua

Sitten maistettiin ja korjailtiin makua jos tarvetta oli.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Kaltsu

Itse olen tehnyt seuraavanlaisen dipin. Aineksia olen laittanut näppituntumalla.

- Kermaviili
- Tabasco Chipotle
- Tabasco Habanero
- Amazon mangokastike
- Nate Dogs Smokin kastike
- Ketsuppi
- Mustapippuri
- Paprikajauhe
- Chilijauhe
- Juustokuminajauhe
- Curryjauhe
- Jalapenojauhe
- Habanerojauhe
- Sitruunamehu

Tuohon olen dipannut X-tran loistavia chili tortillasipsejä. Nam!!!
http://chilicapsicum.blogspot.com/

So many peppers, so little time!

e-Boy

helmikuu 04, 2010, 15:38:55 ip #5 Viimeisin muokkaus: helmikuu 04, 2010, 15:40:41 ip käyttäjältä e-Boy
Dippi minuutissa:

Kermaviili 2dl
Ketsuppia n. 2rkl
Mango-, omena-, tai passionmehutiivistettä
Nagajauhetta tai jotakin extratulista chilikastiketta

Jos haluaa lisäksi valkosipulia, niin sitäkin myydään valmiina kuivattuna rouheena.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Ryhis

Lainaus käyttäjältä: e-Boy - helmikuu 04, 2010, 15:38:55 ip
myydään valmiina kuivattuna rouheena.


Ah, ei se ole valkosipulia. Se on paskaa.

Mutta myönnettäköön, tämä on asiaton kommentti, ohje oli kuitenkin dippiin joka valmistuu alle minuutissa.
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

e-Boy

Lainaus käyttäjältä: Räyhäkäs - helmikuu 04, 2010, 18:34:26 ip
Lainaus käyttäjältä: e-Boy - helmikuu 04, 2010, 15:38:55 ip
myydään valmiina kuivattuna rouheena.


Ah, ei se ole valkosipulia. Se on paskaa.

Mutta myönnettäköön, tämä on asiaton kommentti, ohje oli kuitenkin dippiin joka valmistuu alle minuutissa.
Kyllä se mun suussa maistuu ihan ehdalle...valkosipulille! ;) Mutta mun suu onkin melkoinen jätemylly, ruoka kuin ruoka melkein maistuu hyvälle! Ainaki ku sen vetää chilin kanssa.
Varsinkin kun tuon laittaa imeytymään jääkaappiin joksikin aikaa, ja valkosipuliklimpit paisuvat ja kostuvat. Toki se ei sitten ole enää "minuutin dippi".

Tuo rouhe mitä olen käyttänyt, on Aaria-merkkistä. Se on pelkkää kuivattua valkosipulia, ei mitään muuta. Maku on (mielestäni) sen mukainen. Sekaannusten välttämiseksi.
"Habanero ja sitä tulisempi on siitä hyvää, että sitä voi syödä vaikka pilaantuneena: Maha menee sekaisin joka tapauksessa."
Meikän aloittelijan päiväkirja.

Macc

Lainaus käyttäjältä: e-Boy - helmikuu 04, 2010, 15:38:55 ip
Jos haluaa lisäksi valkosipulia, niin sitäkin myydään valmiina kuivattuna rouheena.


Sitä myydään myös valmiina murskana, 600g purkissa, merkki "Menu". Tosin en tiedä saako sitä miten hyvin tukkujen ulkopuolelta, täällä Lahdessa sitä olen löytänyt Mauste-Mestasta. Tais olla luokkaa 6e purkki.

Tämä sopii parhaiten ehkä pataruokiin, joissa valkosipuli piiloutuu osaksi "mössöä" ;D, jossa sen rakenteella ei ole merkitystä...  Parempaa se kuitenkin on kuin jauhe, IMO.

ihis81

Näissä valkosipulimössöissä/murskissa ja jauheissa tai rouheissa, ei ole sitä mukavaa valkosipulin poltetta kuitenkaan, joten tuoretta ei voita mikään;)
Kaupoissa on yksikyntisiä kiinalaisia valkosipuleita. Erittäin hyviä ja näppäriä. Kun ei ole kuin yksi "kynsi", joka on siis kokonainen sipuli.

Maistuu kuitenkin normivalkosipulille
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk

Ryhis

Kiinalaiset yksikyntiset ovat kyllä käteviä. Tosin nyttemmin kun olen profiloitunut ruokanatsiksi ja yritän välttää E-aineita ja tehokasvatettuja en arvaa noita ostaa. Eikös siellä Kiinassa laitettu maitoonkin hiukkasen muovia joukkoon jotta näyttäisi hyvältä  ;)

Tietenkin voisin paikata aukon sivistyksessäni ja ottaa asioista selvää.  ;D
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Tapolan Tulikeppi

Nuo yksikyntiset eivät ole (kokemukseni mukaan) yhtä voimakkaita kuin perinteiset valkosipulit. Kokeilemisen arvoista on valkosipulin varret, vai liekköhän valkosipuliruoho nimellä myytävät puikot.. Nekin melkoisen pätevää makua tuovat esim wokkailuun. Tietysti laiska mies/nainen ostaa valmista valkosipulimurskaa ja mättää sitä lusikalla niin säästyy kuorimisen ja murskaamisen vaivalta.
# 1022

biblo

Kaupan yksikyntiset ovat huomattavasti miedompia kuin "palavalkkari".


Noitahan moni käyttää lähinnä helppouden ja mietouden vuoksi ruoan kylkiäisenä.
"Grow food, not lawns"

Macc

Valkosipuleista vielä yleensä: melko ärsyttävää on että kun kaupasta irtovalkosipulia ostan (tavallista monikyntistä), niin varsin usein ne ovat jo alkamassa itämään? Eli kun kynnen halkaisee, on itu jo olemassa kynnen sisällä...

Onko keinoa erottaa ulkoapäin (kaupassa), milloin valkosipulit ovat niin vanhoja että viittä vaille puskevat itua?

Sori vaan offtopic...

ihis81

Tuon on kyllä todella arsyttävää.
Yleensä saa kyllä tosi tarkkaan tutkia ettei ole alkanut itämään, ja silti joukossa on itäneitä.
Yleensä nuo ovat hieman pehmenneitä, joten tunnnustelemalla vaan, ja toivotaan parasta:)
-Tiedän kyllä sen, en vain muista sitä kaikkea kerralla-

http://www.youtube.com/watch?v=MLWSb6h6ltk

piipari

Lainaus käyttäjältä: ihis81 - helmikuu 07, 2010, 15:50:31 ip
Tuon on kyllä todella arsyttävää.
Yleensä saa kyllä tosi tarkkaan tutkia ettei ole alkanut itämään, ja silti joukossa on itäneitä.
Yleensä nuo ovat hieman pehmenneitä, joten tunnnustelemalla vaan, ja toivotaan parasta:)


tämä on rasittavaa. tuikkasin jo hieman pehmenneen ja kenties itäneenkin sipulin suoraan multaan piruuttani, kovasti se herkkuruohoa pukkaa. fiksuahan olisi kai laittaa kynsi kerrallaan kasvamaan eikä koko sipulia kerralla.
chili on herkku juures.