huhtikuu 20, 2024, 04:54:51 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


MasaT,n chilit -09

Aloittaja MasaT, tammikuu 14, 2009, 12:00:52 ip

« edellinen - seuraava »

MasaT

toukokuu 26, 2009, 06:43:53 ap #60 Viimeisin muokkaus: toukokuu 26, 2009, 12:06:24 ip käyttäjältä MasaT
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - toukokuu 25, 2009, 23:41:30 ip
Lainaus käyttäjältä: MasaT - toukokuu 24, 2009, 16:08:56 ip
Teinpä sitten elämäni ensimmäisen vesiviljelysysteemin kun tarvikkeet sattui olemaan jo valmiiksi saatavilla.

Pumppuna toimii vanha suihkulähdepumppu. Aluksi meinasin laittaa sen vain tuon verkkokorin pohjasta läpi mutta tämä letkusysteemi alkoi kuitenkin tuntua paremmalta vaihtoehdolta.


Kannattaapa muuten tarkistella kuinka lämpinä vedet tuolla pumpulla pysyvät, itselläni oli kokeilussa jokin 12W eheimin suihkulähdepumppu ja se lämmitti vettä aivan liikaa, päälle 30 asteiseksi - juuret mädäntyivät ennätysajassa.


Pitääpä tarkkailla. Tuosta toisesta pumpusta ei vaan riittänyt teho tähän systeemiin. Voihan tuota vielä muunnella.
Edit. Sain tuon toisen pumpun kuitenkin toimimaan, kun sain letkun tiiviimmäksi. Eli suihkulähdepumppu meni vaihtoon.

MasaT

toukokuu 30, 2009, 20:11:41 ip #61 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 09, 2009, 22:57:32 ip käyttäjältä MasaT
Nyt alkaa ilmat olla kohdillaan chilien ulkokasvatusta ajatellen. Yhden puben jo siirsin ulos ja toisetkin menee kohta perässä. Perulaisen chinensen "royal gold" Ja bolivialaisen PI439361 villi-baccatumin siirsin tänään isompiin ruukkuihin.
Royal goldissa on huomattavan punertava runko. Mielenkiinnolla odotan kukkia ja hedelmiä. podien pitäisi olla keltaisia portachuelan tapaisia.

PI439361 
 
"Royal gold" chinense



Talvehtinut "robertos cuban seasoning" chinense joka tekee muuten podeja parhaillaan


Charapita, jolle pitäisi varmaan pistää harsopussi johonkin oksaan että saa taatusti risteytymättömiä siemeniä.


Habanero peachissä alkaa olla yksi aika kohtuu kokoinen podi.



Tämä ei ole chili vaan Naranjilla, Solanum Quitoense (Nightshade from Quito).  Jos hyvin käy niin tekee joskus vielä sitruunanmakuisia tomaatin tapaisia hedelmiä.


MasaT


Baccatumit tuntuu selvinneen kohtalaisen hyvin pakkasöistä harsoviritelmän alla. Joku oli aika aika nuutuneen näköinen kylmimmän yön jälkeen mutta nyt ei näy ainakaan mitään merkkejä vaurioista, ihan normaalia alalehtien tiputtelua vaan.
Aji Amarillo vasemmalla alkaa jopa kasvattaa uutta versoa juuresta. :)


Aji Amarillo kukkii hallojen jälkeen ulkona.

                 
Peru Cusco pubescenssin kukka toisesta harsosuojasta.        Sekä hieman tyypillisempi Peru Cuscon kellomainen kukka.


Aribibi Gusanokin alkaa kasvattaa podejaan.

MasaT

Ensimmäinen charapita on kypsynyt!!  ;D
Aika pieni on tämä marja, eikä muutkaan tästä paljon isommaksi näköjään kasva. Suurin taitaa olla jotain 8-10 mm luokkaa. -Mutta maku kruunaa kaiken! Tulisuus ehkä jotain thai-chilin luokkaa (huom. vaikka oli aika pieni marja  ;)),  hieman sitruunainen habaneron maku. Suurin polte häviää aika äkkiä mutta suuhun jää miellyttävä chinensen maku. Oikein mukava pieni chili!





MasaT

kesäkuu 19, 2009, 17:27:19 ip #64 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 19, 2009, 17:35:45 ip käyttäjältä MasaT
Sateista ja pimeää on ! Chilit tuntuu pikkuhiljaa alkavan jo kärsiä valon puutteesta. Satoa olisi tulossa mutta valoa ja lämpöä tarvittaisiin enemmän.

       
Charapita                      Aribibi gusano              Habanero peach          Robertos cuban seasoning


Royal gold Perulainen chinense,  josta pitäisi tulla tuollainen infernon tiedoistakin löytyvän portachuelan näköinen chili. Tämä kypsyy ilmeisesti keltaiseksi. PI-luokituskin tällä on mutta valitettavasti en muistanut ottaa sitä myyjän nettisivuilta talteen, ennenkuin poistui myynnistä.

      
Mongolian C.Annuum        Black pearl C.Annuum    Tobago sweet C.Chinense



Hankolaisista siemenistä kasvatettu rocopica sai paikan amppelissa koivun oksalla.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: MasaT - kesäkuu 19, 2009, 17:27:19 ip
Royal gold Perulainen chinense,  josta pitäisi tulla tuollainen infernon tiedoistakin löytyvän portachuelan näköinen chili. Tämä kypsyy ilmeisesti keltaiseksi. PI-luokituskin tällä on mutta valitettavasti en muistanut ottaa sitä myyjän nettisivuilta talteen, ennenkuin poistui myynnistä.

PI 315023.
Jätin sen hankkimatta, koska näytti siltä, että se on enemmänkin yhden firman "versio Habanerosta" kuin alkuperäinen Perulainen.
http://www.thechileman.org/results.php?find=PI+315023&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search

Mielenkiintoisia lajikkeita sinulla on kasvamassa. Kerro sitten kaikille, miltä nuo tuntuvat ja maistuvat. Ja tietysti miten ne kasvavat Suomen kesässä.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - kesäkuu 19, 2009, 18:04:02 ip
PI 315023.
Jätin sen hankkimatta, koska näytti siltä, että se on enemmänkin yhden firman "versio Habanerosta" kuin alkuperäinen Perulainen.
http://www.thechileman.org/results.php?find=PI+315023&heat=Any&origin=Any&genus=Any&chile=1&submit=Search


Ei ollut tämän firman siemenistä(cross country nursery). Reimerilläkin on tällä nimellä ollut näitä siemeniä myynnissä mutta kummallakin firmalla oli kuvassa eri näköiset podit kuin sivustolla josta nämä siemenet ostin.

Mutta eihän näistä siemenistä aina varmuudella tiedä minkälaisen chilin siemenistä kasvattaa.

Habanero peach alkaa kypsyttämään ensimmäisiä pienempiä podejaan, eikä nämä ainakaan nyt niin kovasti persikan värisiltä vaikuta. :) Mutta ehkäpä muuttaa väriään vielä.
Muuten pari hellepäivää on vaikuttanut jo aika mukavasti ja robertos cuban sesoningkin on kypsyttänyt pari podia. Talvehditettu Tepinkin alkaa kukintansa ja toivottavasti saan siitä vielä satoakin. Charapitaankin on tullut lisää kypsiä marjoja ja todennäköisesti tulee pian lisää, eihän noin pienet marjat kauaa kypsy.

MasaT

Hieman kuvapäivitystä.

     
Tepin                    Puutomaatti

Ötököitä chilitarhassa;


Hämähäkki pubescenssilla ja näitä löytyy kyllä vähän yhdestä sun toisest chilipuskasta. :)

   
Kärpänen rocopicalla       Kukkakärpänen rocopican lehdellä


hessi

heips MasaT
sinulta saatu puutomaatti alkaa olemaan jo melkoisen kokoinen :)
lehdet ovat yli A4 kokoisia. taitaa vaan olla liian pienessä ruukussa.
ja myös minun peruvian chinensessä on jo bodeja :)
samoin caterpillarissa ihan pieniä
ja mua harmittaa aina katso muiden hienoja kuvia, kun itselläni niin huono kamera :(

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

MasaT

kesäkuu 26, 2009, 23:52:42 ip #69 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 27, 2009, 15:31:43 ip käyttäjältä MasaT
Aika likellä A4-kokoisia minullakin on puutomaatin lehdet. Vahinko vaan, kun tekee vissiin satoa vasta toisena vuonna! Semmoiset tiedot löysin. ;) Kasvaa yli 5 metriseksi, et sillee. Mut kai sitä voi leikellä. :)
Ai sinullakin on peruvian chinense. Menin vähän laskuissa sekaisin, kun herra47,lle ja herpiilillekin annoin taimen myös.
Oli pistokkaita ja siemenistä idäteltyjä. En muista enää mikä mihinkä meni. :D

MasaT

Pikaista kuvapäivitystä taas.


PI 439361 "Bolivian small red" alkaa kasvattaa ensimmäisiä podejaan.


Talvehtinut Tepin alkaa villiintyä kasvarin seinustalla.


Puya kasvattaa podejaan.


Isompi Rocopica alkaa kukkia.


Ja lopuksi rocotot läheisessä metsikössä.


MasaT

Ensimmäisenä rocotoista ehti Peru cusco aloittamaan podin teon.

Kun seuraa muiden kasvatuksia, ei olisi ihme vaikka itsekkin kasvattaisin pubet ensi vuonna kasvihuoneessa.
Aika hitaasti on alkanut tehdä podeja ja syksy on kohta vastassa.

                         
Habanero peach on hyvässä vauhdissa.    Kuten myös charapita ja poditkin on jo isompia.


Royal gold- chinensellä on myös jo kohtuu kokoiset hedelmät. Satuin muuten löytämään tämän siemenpussin vielä jostain kätköistä ja siinä tosiaan luki PI 315023. :) 6 siementäkin oli vielä jäljellä.
Kannattaa muuten nyppiä nuo kuivuneet terälehdet pois, jos haluaa vähän muodokkaampia podeja. ;)


Lopuksi kuva Tepinin marjoista. Pientä tummumista on havaittavissa, mahtaisivatko alkaa kypsyä kohta?
Toivottavasti, että pääsen maistamaan aikoinaan maailman tulisimmaksi rankattua chiliä. Ja Annuumia vielä!


Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: MasaT - heinäkuu 09, 2009, 20:54:42 ip... ei olisi ihme vaikka itsekkin kasvattaisin pubet ensi vuonna kasvihuoneessa.
Aika hitaasti on alkanut tehdä podeja ja syksy on kohta vastassa.

Eipä tämä kovin kesäiseltä tunnu.  :(
Ilmeisesti jotkut pubet tykkäävät lämpimästä ja silloin kasvihuoneessa kasvaa hyvin. Parvekkeella näyttäisi varjossa kasvavan paremmin kuin suorassa auringossa. Ulkona ison omanapuun alla betoniseinä pohjoispuolella suojana ehkä toimii, jos ehtivät kypsymään. Pari kuukautta siinä taitaa mennä?

Royal Gold tosiaan näyttää olevan aito perulainen, jolla on tuo (USA:ssa annettu) nimi ollut jo yli 30 vuotta: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/acc/display.pl?1235132
Chilemanin tietokanta tarjosi siis taas väärää tai ainakin vajavaista informaatiota. Toivottavasti chili on nimensä veroinen myös maultaan.  ;)

snu

Lainaus käyttäjältä: MasaT - heinäkuu 09, 2009, 20:54:42 ip
Lopuksi kuva Tepinin marjoista. Pientä tummumista on havaittavissa, mahtaisivatko alkaa kypsyä kohta?
Toivottavasti, että pääsen maistamaan aikoinaan maailman tulisimmaksi rankattua chiliä. Ja Annuumia vielä!


Tummuvat kyllä, mutta eivät näytä vielä kypsyviltä.
#419
Eksyminen on suotavaa.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 10, 2009, 12:40:49 ip

Ilmeisesti jotkut pubet tykkäävät lämpimästä ja silloin kasvihuoneessa kasvaa hyvin. Parvekkeella näyttäisi varjossa kasvavan paremmin kuin suorassa auringossa. Ulkona ison omanapuun alla betoniseinä pohjoispuolella suojana ehkä toimii, jos ehtivät kypsymään. Pari kuukautta siinä taitaa mennä



Aika hitaasti rocotot ainakin minulla kypsyivät viime vuonna. Jouduin kypsyttämään viimeksi sisätiloissa, että vaihtoivat väriä. Sinulla varaa muuten vielä tuo betoniseinä varmaan aika hyvin lämpöä. Tuntuu aika hyvältä paikalta kasvatella. :)



Ukkosta ilmassa kasvihuoneitten yllä.


MasaT

heinäkuu 29, 2009, 19:32:32 ip #75 Viimeisin muokkaus: lokakuu 08, 2009, 07:34:59 ap käyttäjältä MasaT
Pari viikkoa on näköjään kulunut viime päivityksestä. Kasvihuone alkaa täyttyä uhkaavasti.
Onneksi alkaa kesäloma, niin voisi alkaa värkätä isompaa kasvaria. -Vähintään 10 m2, että mahtuu pubetkin mukaan! :D

      


Tobago sweet. Yksi tämän hetkisistä suosikeista. Voimakasarominen, muttei tulisuutta kuin vähän.

   
Holy mole ja Puya.

Holy mole vastaa chilacaa ja puya guajilloa, mutten käytä näitä nimiä, koska saattavat olla vähän jalostettuja.


       
Jalapeno grande     Black pearl             Mongolian (C. Annuum)


Peru cusco (C.Pubescens)
Jos katsoo edellisiä päivityksiä, niin kyllä Peru cuscolle jotain on tapahtunut! :) Olis vaan saanut tulla podeja enemmän, kuin nuo pari. >:( Rocotot kukkii silti vielä hyvin eli eipäs menetetä vielä toivoa. 8)



Tähän loppuun kuva aikas hyvin satoavasta Aji amarillosta. Podit kasvaa koko ajan, kunhan vaan varsi kestää niiden painon. -Aika paljon vaatii tukea jo nyt!




MasaT

Ulkolämpötilat tuntuu olevan nyt niin otolliset, että päätin siirtää chilejä ulos kasvarista. Loppuviikostakin yölämpötilat pitäisi olla n. 16 astetta.

   
C.Rhomboideum ei niin kovaa kasvuspurttia ole ottanut mutta on sekin jo yhden kukan saanut aikaiseksi.

                                                             
Charapitassa alkaa olla jo pikkuhiljaa enemmän oranssia, kuin vihreää. Tepiniinkin tulee koko ajan lisää marjoja mutta kypsiä ei vielä näy.

                   
Royal gold (C.chinense)    Habanero peach(?)(C.chinense)   Cachuca (C.chinense)      Naranjilla

Bermann_7

Heh, tässä oma "chilacani". käsittääkseni kyseessä on aito chilaca, mutta voin olla väärässäkin. yhdennäköisyys on kuitenkin huomattava  :D

yks hedelmä...



oho, tulipa oikeen fiilistelykuva.. siis monta hedelmää   :o

btw, mitäs olet suunnitellut tekeväsi chilacalla? itse hankin käsiini "mole negro":n ohjeen. so. mole-tyyppinen kastike, jossa kantavana voimana on mm. chilaca ja tumma suklaa. luumua ajattelin myös lisätä. ja kanan rintafileiden kanssa, mmm.. ens viikolla  ;D
So it goes.
-KV

MasaT

Oikein hienolta näyttää! Ja kiitos hienoista kuvista, kyllä ne tänne mahtuu! Minulla on näitä podeja vaan kolme ja inferno kirjoitti, että niitä napostelee ihan mielikseen! ;D Tarkoitus oli ottaa ainakin siemenet talteen, mutta vaikuttaa, että sinulta voisi tulla paremmat varastot! ;D Taidan syödä ruutunäkkärin päällä vihreän teen kanssa. :D

MasaT

Uusi kasvari alkaa olla tällä mallilla.

  klikkaa

Tervamaalilla kyllästin ja saa nyt kuivua kesäloman loppuun eli kolmen viikon kuluttua aletaan laittaa muoveja (mahdollisesti vielä molemmin puolin).Kokoa on tuollainen 3m x 4,7 m eli n. 14 m2. Harjakorkeus n. 280 cm. ;D
Ajankohta voi tuntua hieman myöhäiseltä mutta katsotaan nyt, jos siitä olisi apua myöhäisimmille ja onhan se sitten valmiina ensi kevättä ajatellen.



Aribibi gusano on kasvattanut podejaan jo kohtalaisen kokoisiksi eli n. 3-4 cm kokoisiksi isommat.
Kypsyy poikkeuksellisesti valkoiseksi. Kuvassa saattaa näkyäkin jokunen kypsä.


Harold st barts.



Jaloro (keltaisen kautta punaiseksi kypsyvä jalapeno) ei voi hyvin!! >:(
Lehtien roikkumisen syynä ei ole kuivuus, vaan että juuret ovat alkaneet mädäntyä altakasteluruukussa liiallisen kosteuden vuoksi! ???
Viime vuonna oli jo ongelmia näiden altakasteluruukkujen kanssa ja nyt taas. -Eivät sovi minulle. Vaativat liikaa huomiota. Ainakin, kun kasvattelee kolmatta kymmentä muutakin lajiketta samaan aikaan.
Seuraava projekti on, että siirrän tämän turveruukkuun pestyäni ensin sen juuret. Pistän vähän taikajuomaa sekaan ja toivon,että siitä vielä selviäisi. Satoa ainakin olisi tulossa.