huhtikuu 16, 2024, 09:02:17 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Supersimppeli LED kokoamis-ohje

Aloittaja Suupalo, tammikuu 05, 2017, 08:32:14 ap

« edellinen - seuraava »

Suupalo

tammikuu 05, 2017, 08:32:14 ap Viimeisin muokkaus: tammikuu 05, 2017, 09:00:05 ap käyttäjältä ledidiili
Jos olet asiaan tutustunut, niin vastaan tulee monimutkaisia asioita ensikertalaiselle mm. vastuksien arvot. Lisäksi vastuksissa on wattimäärä mitä ne kestävät tehoa, jolloin asia taasen vaikeutuu kun pitää etsiä tehovastuksia.

Vastuksien käyttäminen ei kuitenkaan ole pakollista. Niiden tarkoitus on ainoastaan rajoittaa virtaa, ettei LED pala puhki.

Laajennan myöhemmin tätä ehkä koskemaan sitä, miten voit liittää esim. tietokoneen virtalähteeseen LED valot ilman vastuksia tai miten jäähdytät LED valon peltierillä.

Ratkaisu LED valoihin on yksinkertainen valmis himmennin. Tämä toimii kuten vastukset, rajoittaen virtaa. Jos käytät kahta eri valoa samassa virtalähteessä, niin laita kummallekin valolle oma himmennin. Tämä ei kuitenkaan estä valon kärähtämistä, jos laitat liikaa virtaa.

Virtalähteessä esim. läppärin laturi lukee voltit ja ampeerit. Yleensä se on 19 volttia ja n. 3 ampeeria. Kun kerromme nämä, saamme wattimäärän selville mitä virtalähde voi maksimissaan antaa: 19 x 3 = 57 w. HUOM älä liitä enempää watteja virtalähteeseen, mitä virtalähde kestää. Wattimäärä lukee yleensä virtalähteessä, mutta sen voi itse laskea kertomalla voltit ja ilmoitetut ampeerit takakannesta.

Usein laturi on 60 wattia, mutta joskus löytyy 90 wattisiakin.

Tässä on edullinen himmennin, johon tulee siis virtalähteen + ja - ja toiseen liittimeen tulee ledien + ja -.

Vääntämällä nuppia, vastus lisääntyy ja valo himmenee.

Tähän malliin voi liittää 12-24 voltin virtalähteen. Sen kautta voi kulkea maksimissaan 8 ampeerin virta: eli voimme liittää siihen yhteensä 192w ledejä.

http://www.tme.eu/fi/details/of-dimxd-01-sl/muut/optoflash/

Seuraavaksi yksinkertainen kaava, miten laskemme virtalähteen ja paljonko LED valoja siihen voi tulla kiinni, ilman että ne kärähtävät.

Jos meillä on siis 19 voltin virtalähde ja LED joka toimii voltilla 3.4-4.3 (allaoleva linkki TME). Niin yksinkertaisesti suoritamme laskukaavan 19 jaettuna 3.4 = 5.6 pyöristettynä 6 ja vastaavasti katsomme maksimiarvolla eli 19 jaettuna 4.3 = 4.4 pyöristettynä 4.

Jos siis laitamme 4 LED valoa yhteen niin ne luultavasti kärähtävät. Taasen jos laitamme 6 valoa yhteen, niin ne palavat himmeästi.

Laitamme siis yhteen 5 LED valoa ja väliin himmentimen jolla säädellä valon voimakkuutta.

5 LED valoa tulevat yhteen sarjaankytkettynä eli näin:




Nyt meillä on siis maksimissaan 5 x 3W= 15 wattia tuossa.

Jos haluamme lisätä LED valoja, niin emme voi enää laittaa niitä sarjaan, muutoin pitäisi lisätä voltteja.

Vaan meidän pitää liittää näitä 5 LED valon sarjoja, nyt rinnan seuraavasti:



Nyt meillä on 15W x 3 = 45 wattia.

Mitä kirkkaammin valot palavat, sitä vähemmän ne kestävät: elinikä siis tippuu. LED valo toimii yleensä 60-100 asteen lämpötilassa.

Virtalähteitä löytyy usein kirppareilta tai esim. täällä on paljon myynnissä:

https://www.tori.fi/koko_suomi?f=&q=kannettavan+laturi&cg=0&w=3&st=s&ca=18&l=0&md=th

LED valoja voi edullisesti tilata TME-puljusta. LED valo tarvitsee jäähdytyksen, joten huomioi se ostaessa.

Minulta voi tilata näitä 3W sinisiä LEDejä hintaan 0.7 euroa per kpl. Niissä ei ole jäähdytyslevyä, joten ne kuumenevat paljon.

Minimitilaus on 50W.

http://www.tme.eu/fi/details/edeb-slc5-03/led-emiter-vari-tehodiodit/optoflash/

Toisaalta jos olet järkevä niin ostat tämän mallin, missä on euron hinnalla myös jäähdytyslevy valmiina:

http://www.tme.eu/fi/details/pm2b-3lbs-sd/led-emiter-vari-tehodiodit/prolight-opto/

Liikkeessä on myös monia muita värejä, kannattaa katsoa valikoimaa, myöskin tuulettimia löytyy, lisäksi tarvitset juottimen ja tinaa jolla saat liitettyä LED valot toisiinsa.

Tässä edullinen tuuletin (huomioi että se on 12 volttia, 19 voltin virtalähteeseen tarvitset siis vastuksen tai himmentimen myös tähän väliin), tuuletin liitetään kytkentään rinnan LED valojen kanssa, ei sarjaan:

http://www.tme.eu/fi/details/ee92251s1-a99/dc-12v-tuulettimet/sunon/ee92251s1-000u-a99/

Eli tällöin tuuletin tulisi kytkentään näin:



Vastukseksi kannattaa laittaa tehovastus esim. 100 ohmin 3W tehovastus antaa tuulettimelle mittarin mukaan n. 0.12 ampeeria eli 0.12 x 19 = 2.28 wattia, tuuletin siis hieman yliviritetty tällöin.