maaliskuu 29, 2024, 12:28:16 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokoneista

Aloittaja Aji Inferno, heinäkuu 19, 2008, 00:21:20 ap

« edellinen - seuraava »

Aji Inferno

Mielenkiintoista... Taivastelin alkuun omien töppäilyjeni aiheuttamia suuria lämpöjä ja kaikkea aivan turhaan. Nimittäin, tämä vehjehän näköjään toimii yli 3 GHz taajuudella aivan vakiojännitteelläkin, 1.3 voltilla, ongelmitta. Ja tällöin jo mukavan viileänä, noin 50 asteessa. Mikä tarkoittaa sitä, että tähän koneeseen saisi hyvin todennäköisesti paljonkin vielä lisäpotkua, jos niin haluaisi.

Onko siihen sitten tarvetta? Tällä hetkellä ei. Nyt pitäisi löytää rahat hankkia Radeon 4850 näytönohjain ja päästä antamaan Oblivionin pahiksille kunnon nenäjammua ja kuritusta...

Poppamies Tuliliemi

Pieni välikevennys, törmäsin arvosteluun joka maalaa Oblivionista hieman erilaisen kuvan kuin Aji Inferno :D

http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation/75-Oblivion

Huomautus: noita zero punctuationin arvosteluja ei kannatta uskoa sokeasti, vaan ne ovat hyvin pitkälti vain huumoripläjäyksiä. Vaan kyllä niistä silti saa osviittaa pelin puutteista, kuten dialogisysteemistä ja tekoälystä.
"In sudore vultus tui vesceris pane"

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Poppamies Tuliliemi"Pieni välikevennys, törmäsin arvosteluun joka maalaa Oblivionista hieman erilaisen kuvan kuin Aji Inferno :D

http://www.escapistmagazine.com/videos/view/zero-punctuation/75-Oblivion

Huomautus: noita zero punctuationin arvosteluja ei kannatta uskoa sokeasti, vaan ne ovat hyvin pitkälti vain huumoripläjäyksiä. Vaan kyllä niistä silti saa osviittaa pelin puutteista, kuten dialogisysteemistä ja tekoälystä.


No, mikäänhän ei ole täydellistä. :)  Ja Oblivionin pahimmat puutteet on korjattu virallisissa ja epävirallisissa lisäpaketeissa. Ei se dialogi minusta mitenkään huonoa ole, vaan yllättävänkin elävää. Kun esim. kuljet kadulla tai maastossa ihmisten ohi, nämä saattavat hyvinkin olla keskustelemassa jostain ajankohtaisesta poliittisesta tms. aiheesta. Tekoälykin on lajinsa parhaimmistoa, sillä se ottaa tilanteet ja niiden muutokset huomioon.

Tekoälyn ohjaamilla hahmoilla on Oblivionissa tarpeensa ja ne käyttäytyvät niiden mukaisesti. Esimerkiksi väsynyt hahmo hakeutuu kotiinsa nukkumaan. Jos tämä ei syystä tai toisesta pääse sitä tekemään, hän ärtyy ja yrittää ratkaista asian. Tuloksena voi olla esim. spontaani tappelu nälkäisen kulkukoiran ja väsyneen maajussin välillä. Samaten, jos haluat todistaa jonkun huumekauppiaan salaista tapaamista öiseen aikaan, sinun on syytä pitää huoli, etteivät jampat vahingossakaan näe sinua tai edes tule epäluuloisiksi. Silloin he eivät näyttäydy, tai voivat käydä väkivaltaisiksi. Eikä noita asioita koskaan tiedä etukäteen varmasti, sillä niitä ei ole skriptattu tiukasti, vaan kaikki vaikuttaa aina kaikkeen. Joskus kieltämättä vähän hupaisastikin, mutta keskimäärin varsin uskottavasti.

Pelin tekoälyä kuvaa osaltaan sekin, että jos jätät vaikkapa ruokaa jonnekin ulkosalle näkyville, nälkäinen eläin tai ohikulkija pistää sen nopeasti "parempaan talteen". Sama tapahtuu arvoesineille. Taisteluista tulee puolestaan usein odottamattoman rankkoja, koska jos vaikka karistatkin takaa-ajajasi kannoiltasi, nämä eivät suinkaan aina vain luovuta ja "katoa" jonnekin, vaan monesti seuraavat sinua hyvinkin kauan, odottamattomia reittejä. Ja yllättävät sinut ikävästi.

Lisää tekoälystä: se on aktiivinen myös sinulle positiivisella tavalla. Sanotaan, että erehdyit kiusaamaan jotain turhan isoa ja pahaa otusta tai ihmistä ja jouduit pakenemaan tätä lähimpään metsämajataloon tai vaikka kaupunkiin, tämä voi uskaltaessaan hyvinkin seurata sinua sisään. Mutta jos näin käy, majatalon asukkaat saattavat lopettaa ryyppäämisen ja käydä yhdessä tunkeilijan kimppuun. Samoin, kaupunkien vartijat pyrkivät aktiivisesti lopettamaan ongelmat heti alkuunsa. Olenkin todistanut välillä vaikuttavia episodeja, joissa perässäni seurannut vihamielinen, raskaasti aseistettu vihulaisjoukko joutui pienessä kylässä taisteluun käytännössä koko kylän kanssa. Kyläläiset taistelivat urheasti, mutta turpiin tuli - ja taas juostiin...

Ei täydellistä, mutta varsin vaikuttavaa ja elämänmakuista touhua. :)

Aji Inferno

Kumma juttu, mutta heti kun Geforce 7900GT näytönohjaimeni hajosi ja sain uuden koneeni muuten toimimaan, eikös tietokoneiden jumalatar (en liene palvonut häntä tarpeeksi?) järjestänyt lisäviihdykettä!

Normaalin työskentelyn lomassa hiiri äkkiä jämähti. Samoin kaikki muu. Eikun resettiä. Ihmettelin, mutta ihmetys muuttui äkkiä ihmetykseksi ja säikähdykseksi, kun tietokoneen alkutekstit ilmoittivat erään pelottavimmista mahdollisista viesteistä: "RAID strip broken". Jolle tuo ilmoitus ei ole tuttu, se tarkoitti yksinkertaisesti sitä, että olin menettämässä kaiken käynnistyskiintolevyjeni sisällön jonkin laite- tai ohjelmistovirheen seurauksena.

Pari uutta resettiä eivät parantaneet asiaa. Lopulta kokeilin (koska sama käsittämätön keino on vuosien varrella auttanut niin monta kertaa) koneen sammuttamista kokonaan. Ja kas kummaa, äkkiä virheilmoitus olikin taas poissa ja XP alkoi käynnistyä. Mutta...  Täynnä virheitä.

Kiintolevyjen vakava virhetila oli sekoittanut Windowsia ja korruptoinut osan systeemikiintolevyparini sisällöstä. Asia ei ollut aivan haudanvakava, koska tiesin tämän erittäin nopean, mutta myös vikasietoisuudeltaan kaikkein heikoimman kiintolevyasetelman (RAID-0, jossa kaksi levyä toimii samanaikaisesti, jakaen tehtävät keskenään. Nopeus tuplaantuu, mutta jos kumpi tahansa levy hajoaa, kaikki data menetetään) riskit. Niinpä olin ohjannut kaikki "My Documents" -tiedot toiselle, varmemmalle levylle. Mutta ajatus kaikkien ohjelmien uudelleenasentamisesta ja ainakin uusimpien e-mailien menettämisestä ei juuri ilahduttanut...

No, XP korjasi itsensä kumminkin hitaasti, mutta kiitettävän hyvin. Kun lopulta näin taas Windows-desktopin ja aloin tutkia syntyneitä tuhoja, hetken päästä uusi mörkö nosti päänsä. Olin kytkenyt päälle kaikkien kiintolevyjeni itsetarkkailun, eli ne osasivat kertoa jos jotain oli menossa pieleen. Ja nehän kertoivat! Pian Nvidian kiintolevyajuri antoi todella hälyttävän ilmoituksen: "RAID stripin virhetoiminto, dataa korruptoitunut". Helkkari!!!  

Nyt tiesin, että edessä olisi isompi ongelma ja mietittävää sen ratkaisemiseksi. XP korjasi vielä uudelleen vioittuneet osansa. Menetin joitakin fontteja, ehkä muutakin. Päätin ostaa uuden kiintolevyn seuraavana päivänä ja toivoin, että epävarmaksi muuttunut RAID-kaksikko jaksaisi vielä toimia sen aikaa, että saisin kopioitua sen sisällön uudelle levylle!

Tyhmää tai viisasta, ajoin kumminkin illalla vielä systeemin kaikki rasitustestit ja pelasinkin toista tuntia, ilman lisäongelmia. Mutta ostin silti tänään uuden Samsung F1 levyn korvaamaan sinänsä uskomattoman nopeat ja raskaaseen palvelinkäyttöön tehdyt WD Raptor levyni. Tietojen siirto oli mietityttänyt minua. Ratkaisun tarjosi onneksi Acronis TrueImage back-up ohjelmisto, joka osoitti kykynsä kopioimalla moitteettomasti kahden RAID-levyn sisällön yhdelle Samsungille. Siltä osin kaikki hyvin. Paremmin kuin odotin.

Mutta eihän kone silti käyntiin lähtenyt operaation jälkeen. Sininen kuoleman ruutu. Taas pari suomen kielen aggressiivia käyttöön. Nyt viisaampana (?) tiedän, että se johtui yksinkertaisesti siitä, että vaihdoin kiintolevyjen SATA-kaapelit toisiin, hieman eri tavalla toimiviin liittimiin. XP ei pitänyt siitä AHCI-tilassa. Kun lopulta kytkin levyt IDE-tilaan, kaikki kävi hienosti... Melkein.

Siinä ohessa nimittäin olin vahingossa laittanut prosessorin käyttöjännitteen "Auto" -tilaan, vaikka samalla ylikellottaen sitä yli 500 MHz! Huono idea. Se automaatti kun ei toiminut, vaan kone kuoli kokonaan. Käynnistyi. Kuoli. Käynnistyi. Kuoli. Loputtomiin. Eikun syvä huokaus ja tekemään se vanha tuttu operaatio: biosin tyhjennys...

Johan taas toimi. Ja nyt kun Auto-jännitteen sijaan syötin Phenomia 1.300 voltilla (mikä kyllä piti olla automaattinenkin lukema!), kaikki toimi taas hienosti. Jokin tämän uuden emolevymallin kierouksista, joka korjattaneen tulevissa bios-päivityksissä.

Muistit SLI-tilaan, nopeimpiin mahdollisiin 1066 MHz CAS 4, 1T asetuksiin - ja taas mentiin! Ja taas tätä tässä kirjoitetaan... ;)

Poistin samalla koneesta yhden ison tuulettimen, jolloin laitteesta tuli lopulta toiveideni mukainen, eli tehokas mutta lähes äänetön. Luulen, että bitumimaton laittaminen sivuseinään on lopulta piste iin päälle.

Kolmen kiintolevyn sijaan kopassa on nyt vain kaksi, mutta ne ovatkin varsinaisia järkäleitä: 750Gt ja 1 teran Samsung F1:t. Mutta erinomaisia järkäleitä ne ovat; HDTach testiohjelma antaa molempien jatkuvaksi siirtonopeudeksi huipussaan jopa 120 Mt/s ja pienemmän keskimääräiseksikin nopeudeksi lähes 100 megaa. Käyvät viileinä ja ovat hyvin hiljaisia. Suosittelen!

Suosittelenko sitten tätä kokoonpanoani varauksetta? No, kokemani ongelmat liittyvät vain virittelynhaluuni, eli eivät ole laitteiden vika. Tuota selittämätöntä kiintolevyhäiriötä lukuunottamatta koneen vakaus on ollut täydellinen ja sen nopeus on ylittänyt kaikki toiveeni. Raskaimmatkaan video- tai äänityöni eivät ole saaneet kokoonpanoa käyttämään enempää kuin 60..70% tehostaan. Eli reserviä niinsanotusti riittää! Sitä paitsi, olen aika varma siitä, että tässä Phenom prosessorissa on tarvittaessa vielä paljonkin varaa lisänopeuteen. 500 MHz ylikellotus vakiojännitteillä ja lämpötilojen pysyessä vaatimattomassa 50 asteessa lupaa hyvää. Mutta tämäkin riittää hyvin.

Aika mainio kone, kaiken kaikkiaan - eikä todellakaan ylihintainen. Jätän tässä vertailut Intel-puoleen sikseen, koska en tunne sitä puolta yhtä hyvin. Mutta kuten aiemminkin todettu, niin Intelillä kuin AMD:lläkin saa näköjään kohtuuhinnalla enemmän suorituskykyä kuin juuri kukaan tarvitsee. Hyvä niin! :)

Vielä kun saisin ratkaistua studioäänikorttini ja emolevyn sisäisen äänipiirin välisen riidan jotenkin (bios-päivitys-ongelma, uskoisin), ei jää valitettavaa. Seuraavaksi pitää sitten hommata kunnon näytönohjain, vaikka tällä integroidullakin pelailee yllättävän mukavasti.

Aji Inferno

Nonniin... tilaukseen näytönohjaimeksi AMD Radeon 4850 - ja jo pitäisi Oblivioninkin taas pyöriä mukavasti isollakin näytöllä!

Jälkimmäisestä pelistä muuten pikavinkkejä: kaakkoiset metsät ja tiet ovat paitsi alkuun aika vaarallisia, myös uskomattoman komeita! Sieltä löytyy sellaista silmäniloa ja yllätyksiä, ettei paremmasta väliä. Lounaassakin on runsaasti mielenkiintoista ihmeteltävää. Loputtomat metsät sisältävät yhtä loputtomasti yllätyksiä muinaisista raunioista (jotka on pakko tutkia!) kaikenlaiseen muuhun.  Pohjoinen on sekin todella komea; vuoristot saattavat asettaa todellisia haasteita kulkureiteille! Mutta millaisia maisemia ja asioita sieltä löytyykään...

Useimmista kaupungeista voi ostaa itselleen talon. Ja maksullisten lisäosien myötä voi asettua taloksi vaikkapa paikallisen Himalajan huipulle, uskomattomaan torniin lumen keskelle...

Oblivionin edeltäjä Morrowind oli aivan mahtava kokemus (pelaamisen arvoinen ehdottomasti tänä päivänäkin!) ja Oblivion tietyllä tapaa askel kohti sitä totaalista virtuaalitodellisuutta, ultimaattista Seikkailua. Mutta yhdessä asiassa Oblivion ehkä hivenen häviääkin upealle edeltäjälleen. Morrowindin maailma tuntui jollain tavalla laajemmalta ja monimuotoisemmalta, vaikka tosiasiassa Oblivion lieneekin "suurempi".

Jäinkin odottamaan Oblivioniin lähes "pakollisia" laajennusosia, jotka olisivat jatkaneet tuota fantastista maailmaa eri ilmansuuntiin myös maantieteellisesti. Niitä ei ilmeisesti tule, vaikka maksulliset laajennuspaketit vievätkin meidät uusiin ulottuvuuksiin.

Kaipa Bethesda Softwarella oli asiaan kaupalliset syynsä. He olisivat voineet periaatteessa laajentaa Oblivionin maailmaa lähes loputtomiin; itse pelimoottori ja tarina sen takana olisivat kyllä tarjonneet siihen kylliksi mahdollisuuksia. Ja itse pelihän oli valtava menestys.

Jotenkin toivoisin esim. juuri Oblivionin maailmasta (joka on vanha: itse tarina kattaa lukuisia pelejä aina 90-luvun alusta tähän päivään) jotain sellaista, mitä naiivisti toivoin Lord of The Rings Onlinen olevan. Valtavaa seikkailumaailmaa, jossa voisimme elää ja tehdä mitä haluamme. LOTROsta nyt tuli mitä tuli. Action-peli. Ei uskottava virtuaalimaailma.

Ehkä Bethesda Software tietää saman asian ja tekee seuraavasta "The Elder Scrolls" pelistään lopulta sen killerin, joka vie meiltä viimeisetkin yöunet. :)

Mutta sitä odotellessamme: Oblivion on sopivasti viriteltynä yhä ehkä hienointa, mitä tietokoneella voimme kokea. Suuri Seikkailu!

Aji Inferno

Luulinpa saaneeni paitsi tehokkaan, myös erittäin vakaan tietokoneen tällä viimeaikaisella päivittelylläni...

Mutta: eipä käynyt aivan näin... :(  Nimittäin, löysin aivan erinomaisen halvan Radeon 4850 näytönohjaimen tunnetusta paikasta. Liian hyvää ollakseen totta... Ja kuten tuttua, niin se olikin.

Sain pitkänlaisen odottelun jälkeen Sapphire 4850 Dual-slot-cooler ihmeeni. Hieno, nätti näytönohjain. Periaatteessa kaikki ok. Vain yksi vika: se ei toimi...

Ei minulla, siis. Olen käyttänyt ainakin 10 tuntia, mahdollisesti tuplaten sen, yrittäen saada tämän huokean, mutta tehokkaan näytönohjaimen, toimimaan Windows XP:ssä. Vista? No fucking way...

Tässä koneessani, jossa Nvidian näytönohjaimet toimivat todistetusti loistavasti, tämä yksi ATI 4850 tuottaa kaikissa mahdollisissa kokoonpanoissa ja jopa neitseellisissä XP installaatioissa aina saman tuloksen. Totaalisen kaatumisen.

XP:n systeemilogi kertoo, että"ati2mtag" on aiheuttanut EDID-virheen, missä näyttö ei ilmeisesti ole kertonut näytönohjaimelle oikein, mitä se osaa tehdä ja mitä ei. XP:n sininen kuoleman ruutu kertoo puolestaan, että koneen on kaatanut "ati2dvag", joka päätyi loputtomaan luuppiin...

Äskeiset ilmoitukset ovat siis aina samoja. Kone toimii täydellisesti siihen hetkeen asti, kunnes yrität asentaa ATI ajurin. Sen jälkeen tapahtuu vaihtelevia asioita, mutta lopputuloksena on aina systeemin totaalinen kaatuminen.

Kirjoitan tätä nyt vanhahkolla, vioittuneella Asus 7900 GT näytönohjaimellani. Rikki tai ei, se toimii riittävästi - ja tämäkin teksti syntyi...

Sikäli tilanne näyttäisi joko laite- tai ajurivialta... Mutta kummalta?

Systeemi: AMD Phenom 9850 BE (ei tällä hetkellä ylikellotettu), Asus M3N-HT Deluxe, bios 12.04, 4 GB Mushkin DDR2-1066 CAS 5 muistia, Antec Earthpower 500W PSU, Windows XP Pro SP3.

Hombre

Onko mahdollista laittaa kortti johonkin toiseen kokoonpanoon ja testata sillä. Toisaalta, jos se toimii xp:n omilla ajureilla ok? Kokeilepa guru 3d:n
Omega ajureita, sikäli mikäli ne on kyseiselle kortille jo tuunattu.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

chiliwili

Ja jos Aji Infernolla on kone vielä kellotettu, niin kokeile pudottaa BIOSista 'löysät' asetukset päälle ja testaa vieläkö ongelmia ilmenee. Se, että BSOD viittaa näytönohjaimen ajuriin, ei kerro välttämättä koko totuutta. Kellotettu systeemi saattaa olla epävakaa näennäisestä vakaudesta huolimatta ja oireet ilmenevät komponenteista riippuen milloin missäkin.

Edit. Äh, tuossahan olit maininnut, ettei koneesi ole tällä hetkellä ylikellotettu. No, vielä voisit kokeilla rukata muistin asetuksia löysemmälle, tai jopa antaa niille hivenen enemmän jännitettä.

Aji Inferno

Kiitos hyvistä neuvoista! Mutta tilanne on todellakin nyt se, ettei tuo 4850 toimi millään asetuksilla, mukaanlukien systeemin hitaimmat default-arvot. Ironiaa on siinä, että käytän nyt jo "hylkäämääni", varmasti rikkinäistä Nvidia 7900GT:tä, joka hädin tuskin jaksaa enää hoidella 2-D asiat. Ja kaikki pelaa täydellisesti. Kunhan en pelaa 3D-pelejä, toki.

Verkkokauppa testaa laitteen. Veikkaan, että se toimii heillä täydellisesti, eikä minulla mitenkään. Enkä saa ehkä koskaan selville mikä meni vikaan. Webiä seuratessa, esiin tuli useita ilkeitä mahdollisuuksia. Yksi on näyttöjeni epäyhteensopivuus ATI-rautaan. Sitä kun on tapahtunut. Toinen on se pahin mahdollinen, eli etteivät emolevyni ja kyseinen näytönohjain vain kerta kaikkiaan pidä toisistaan...

Juuri nyt luulen sijoittaneeni noin 140 euroa hukkaan, eli en saa koko paskaa koskaan toimimaan. Taisi olla viimeinen Nvidia-pohjainen tietokone, jonka koskaan ostan. Ovat syyt näihin ongelmiin sitten mitkä hyvänsä.

chiliwili

Harmittavaa tuollainen. Vaihdoin juuri viime viikolla omaan kokoonpanooni hajonneen 7900GT:n tilalle Club3D HD4870 -näytönohjaimen ja jotta vääntäisin veistä lisää haavassa, operaatio sujui kuin tanssi - siitä huolimatta, että koneeni on myös "Nvidia-pohjainen", eli vanhahko Nforce4-piirisarjan emolevy, jossa AMD X2 -prossu. 32-bittinen Vista käyttiksenä ja tein operaation just niinku sitä ei pitäisi tehdä, eli ei mitään Nvidian-ohjaimien poistoa ekaksi, vaan uusi kortti tilalle ja kone käyntiin. Vista ilmoitti, että löysi uuden laitteen, haluatko asentaa ajurit nyt? Joo, odottelua, bootti. Siinä se. Päivitin tosin myöhemmin uudemman Catalystin ohjauspaneeleineen, mutta ei siinäkään mitään draamaa sattunut.

Näytönohjaimista sen verran yleisesti, että kun ennen muinoin kiintolevyjä hajosi useimmin, niin viime vuosina kyseenalainen kunnia on mennyt kirkkaasti näytönohjaimille. Jokin Radeon, Nvidia 6800GT, Nvidia 7900GT - rikki jo uutena, seuraava 7900GT. Kaikki nämä kortit ovat kuolleet.

Sitten niitä hankalampia vianselvitystapauksia. Kun tuo 6800GT levisi, ajattelin päivittää koneen kohtuullisella budjetilla ajan tasalle, eli ostin alkuun Asrockin emon, em. AMD X2:n ja 7900GT:n. Kone oli aivan tautisen epävakaa, grafiikassa oli bugeja ja bonusyllärinä Asrockin SATA2-ohjain ei toiminut yhden WD:n kiintolevyn kanssa. Emolevy uudestaan vaihtoon, ostin Abitin levyn, joka siis edelleenkin on käytössä. Kiintolevyongelmat korjaantuivat sillä, mutta kone oli edelleenkin epävakaa ja grafiikatkin bugasivat. Näytönohjain meni takuuvaihtoon, se oli kaupan testien mukaan todellakin rikki. Uusi tilalle ja mitä helvettiä!? Graffat bugasivat edelleenkin ja kone oli epävakaa...  :evil:

Tässä vaiheessa paloi lopullisesti käämit ja budjetin raamit hajosivat! Meininki oli tästedes sellainen, että aivan sama mitä maksaa, kunhan kone vain rupeaa toimimaan kunnolla. Ostin sitten vielä toisen 7900GT:n, vaihdoin koneeseen, eikä grafiikkaongelmista tullut loppua. Ja kone senkun vaan kaatuili, $&@½!! Sitten vihdoin koin valaistumisen kun kävin BIOSissa, ilman kuormaa 12V:n linja notkui tuolla jossain 11V:n tietämillä ja eiku uusi virtalähde vuorostaan ostoslistalle. Uusi Seasonicin 650W poweri koneeseen ja grafiikka- ja kaatuiluongelmat katosivat sen siliän tien. JES! Lopputuloksena oli kylläkin toimiva kone, mutta lähes kolminkertainen budjetti...

Ensimmäinen 7900GT oli tosiaankin jo uutena rikki, mutta loput graffahäröt ja kaatuileminen johtuivat ajan myötä hiipuneesta Nexus-NX4090 (400W) virtalähteestä. Kun tuollainen vikojen sekamelska sattuu kohdalle, on aivan epätoivoista saada haarukoitua vialliset osat, vaikka olisi kuinka kokenut koneiden kropaaja.

Hetken aikaa koneessani oli siis 2x 7900GT SLI-moodissa, kunnes möin toisen kortin pois, ja nyt pari viikkoa sitten tuo jäljelle jäänyt näyttiskin levisi.

Kalliiksi käy tämä harrastaminen. Ja paikka ikuisessa kadotuksessakin varmistui kaiken tuon kiroilun myötä.

Aji Inferno

Uuden koneeni päällä tuntuu olevan jonkinlainen kirous, sillä aiemmat pahat aavistukseni siitä, että Radeon 4850 näytönohjaimen kanssa kävisi vielä hullusti, toteutuivat - ja vielä pahemmin kuin odotin...

Sillä kuten arvata saattaa, Verkkokauppa.com totesi ohjaimen täysin toimivaksi (minulla täysin toimimaton = käyttökelvoton) ja vaikka palautti rahani, veloitti minulta 50 euron tarkastusmaksun! Se oli kaikin tavoin todella huono päivä.

Eli ei näytönohjainta, mutta 50 euroa köyhempi... Sinällään, Verkkokaupan käytäntö on törkeä ja varoitankin teitä muita saman toistumisesta. Asiakaspalvelija oli sinällään ymmärtäväinen ja asiallinen, todeten pariinkin otteeseen: "Kyllä noiden osien pitäisi pelata yhdessä." Mutta se, että ne eivät pelanneetkaan (asia, jota asiakkaan oli täysin mahdotonta ennakoida millään tavalla), jäi asiakkaan ongelmaksi - ja vielä tuntuvaksi rahalliseksi sakoksi.

Eikä siinä kaikki; kun ehdotin, että toisin koko koneen paikalle ja todistaisin laitteen toimimattomuuden, kuulin, että silloin he veloittavat vielä 70 tai 80 euroa ekstraa "huoltomaksun" edellisen viiskymppisen päälle. Vaikka osoittautuisi, että olin oikeassa, menettäisin joka tapauksessa 120..130 euroa, eli lähes tuon näytönohjaimen hinnan!!!

Törkeää!!!!! Reklamoin varmasti.

Mutta koko episodi jätti rahanmenon, ajan hukkauksen ja pahan mielen lisäksi ison kysymysmerkin. Mikä helvetti tätä emolevyä oikein vaivaa, jos se ei todellakaan suostu toimimaan ATIn näytönohjaimen kanssa? Vai missä se ongelma oikein on?  Miten nyt voin uskaltaa ostaa mitään ATI-ohjainta tähän, koska tulos saattaisi olla aivan sama?!  

Meni into ostaa yhtään mitään...  Ja Verkkokaupasta: never again.

Ainoa lohtu on siinä, että kone kehrää hiljaisena ja vakaana muutoin täydellisesti. Aiemmin ilmennyttä outoa "viivettäkään" äänien ilmaantumisessa ei enää esiinny. Kaikki on hyvin. Paitsi... Ei toimivaa näytönohjainta pelaamiseen. Tämä viallinen Geforce 7900GT jaksaa vielä desktop-käytön, mutta pelata sillä ei enää voi.

Tuntien googlauksen jälkeen olen saanut yhden vinkin tuon näytönohjainongelman suhteen - ja sepä vasta onkin merkillinen. Nimittäin, väitetään, että ATIn ajurit eivät tule toimeen tiettyjen harvojen LCD-näyttöjen kanssa, jotka ilmoittavat jollain lailla "väärät" parametrit ominaisuuksistaan. Ja kas kummaa, sitähän XP:n virhelogi ilmoitti minullakin. ATIn ajuri kaatui aina "vääränlaiseen näyttö-infoon".

Mutta kun... näytönohjain kaatui molempien näyttöjeni (22" Fujitsu-Siemens ja 17" LG) kanssa, yhdessä ja erikseen.

I rest my case. This sucks...

Tupakka

Heitetään nyt vielä ilmoille tämmöinen radikaali ajatus:

Voisiko olla, että emolevyn PCI-e -väylässä voisi olla jotain häikkää? Kun tuntui että edellisen näyttiksenkin kanssa ongelmat alkoivat aika nopeasti sen jälkeen kun olit ostanut uuden koneen ja kellottanut sitä.

Oletko kokeillut tuota nvidia näyttistä jossain toisessa koneessa? Pieni epäilykseni liittyy nimittäin siihen, että jos PCI-e-väylä taikka sitten yksinkertaisesti piirisarja ei jaksa siirtää liian suurta määrää dataa(-> 7900GT kaatuu 3D-tilassa, jossa liikkuu enemmän dataa ja 4850 on muuten vaan raskaampi). Periaatteesahan tavallisesti jos väylä käy vähiin niin vain hidastutaan, mutta jos piirisarja ei tykkää näyttökorteista alkuunkaan(todnäk rikkinäisyyden takia, jos olen oikeassa) niin en ihmettelisi kaatuilemista.

Piirisarjan lämpöjen seuraaminen voisi olla paikallaan sekä jos ylimääräistä jäähdytyslaitteistoa(ylimääräiset flektit, jopa pöytätuuletin) löytyy niin lisäviilennystä emolle(tarkemmin northbridgen siilille) voisi kokeilla.

PCI-e väylän kellotaajuuden laskeminen voisi myös tilapäisesti auttaa. Kokeile ihmeessä kaikkea.
Joo.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Heitetään nyt vielä ilmoille tämmöinen radikaali ajatus:

Voisiko olla, että emolevyn PCI-e -väylässä voisi olla jotain häikkää? Kun tuntui että edellisen näyttiksenkin kanssa ongelmat alkoivat aika nopeasti sen jälkeen kun olit ostanut uuden koneen ja kellottanut sitä.

Oletko kokeillut tuota nvidia näyttistä jossain toisessa koneessa? Pieni epäilykseni liittyy nimittäin siihen, että jos PCI-e-väylä taikka sitten yksinkertaisesti piirisarja ei jaksa siirtää liian suurta määrää dataa(-> 7900GT kaatuu 3D-tilassa, jossa liikkuu enemmän dataa ja 4850 on muuten vaan raskaampi). Periaatteesahan tavallisesti jos väylä käy vähiin niin vain hidastutaan, mutta jos piirisarja ei tykkää näyttökorteista alkuunkaan(todnäk rikkinäisyyden takia, jos olen oikeassa) niin en ihmettelisi kaatuilemista.

Piirisarjan lämpöjen seuraaminen voisi olla paikallaan sekä jos ylimääräistä jäähdytyslaitteistoa(ylimääräiset flektit, jopa pöytätuuletin) löytyy niin lisäviilennystä emolle(tarkemmin northbridgen siilille) voisi kokeilla.

PCI-e väylän kellotaajuuden laskeminen voisi myös tilapäisesti auttaa. Kokeile ihmeessä kaikkea.


Kiitos vinkeistä! En osaa tällä hetkellä sanoa, mikä on vialla. Tuo vanha 7900GT osoitti ongelmiaan jo edellisessä koneessani, alkaen ihan DOS-tasolla ilmenneistä värillisistä pikseleistä näytöllä. Se yksinkertaisesti rappeutui; hyvästä ylikellottajasta alikellotukseen. Tämän uuden emon piirisarja käy heatpipe-jäähdytyksestään huolimatta kuumana kaiken aikaa, mutta en usko senkään olevan ongelman syy. Olisi kyllä mielenkiintoista testata systeemi jollain toisella Radeon 48XX ohjaimella.

Tämä Nvidian 780a piirisarja pitäisi olla valmistajan AMD-puolella parasta tarjolla, ja siten valmis myös uusimpiin näytönohjaimiin. Samaten, ASUS on ollut aika asiallinen valmistaja emolevyihin.

Voisihan sitä kokeilla kaikenlaisia emolevyn ajoitusten muutoksia, mutten oikein jaksaisi enää. Kyllä laitteiden pitäisi toimia ihan laatikosta ottaen.

Tupakka

Toki pitäisi toimia ihan laatikosta ottaen, mutta lähinnä meinasin sitä, että tuo, että jos joudut laskemaan väylän taajuuksia tai lisäämään tuuletusta NB:lle toimisi jo todisteena takuuhuollolle, että jotain vikaa tässä emossa on.
Joo.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "Tupakka"Toki pitäisi toimia ihan laatikosta ottaen, mutta lähinnä meinasin sitä, että tuo, että jos joudut laskemaan väylän taajuuksia tai lisäämään tuuletusta NB:lle toimisi jo todisteena takuuhuollolle, että jotain vikaa tässä emossa on.


En oikein usko, että emossa on vikaa. Toimii hienosti integroidulla näyttiksellään ja samaten rikkinäisellä 7900GT:llä. Enkä halua maksaa enempiä "sakkomaksuja" verkkokaupalle - siinäpä se. Kun niille puhuukin, näyttää köyhtyvän... :(

Aji Inferno

Hmm... Vaikka aika moni asia tässä projektissani onkin mennyt aivan metsään, viimeksi näytönohjaimen kanssa, jotain tuntuu silti menneen oikeinkin. Päivitin tässä huvikseni emolevyn biosin ja ajattelin lähinnä itsetuhoisesti kokeilla millaisia ylikellotuksia tämä vehje tekee ilman katastrofeja.

Niin, laitoin muistin asetukset kireimmilleen ja nopeimmilleen. Heitin niin muisteille kuin prosessorillekin vakiojännitteet. Ja ainakin itselleni yllätyksenä kirjoitan tätä nyt 3.2 GHz Phenom X4:llä, eli 700 MHz ylikellotuksella - mikä todellakin jo tuntuu sovelluksissa!

Eikä kone käy edelleenkään kuumana. Nuorempana olisin epäilemättä koettanut vieläkin ylempiä nopeuksia, mutta laiskuutta tai ei, nyt pelkkä nopeus + vakaus tuntuu enemmän kuin riittävältä! ;)  

AMD on sittemmin julkaissut omiin piirisarjoihinsa perustuvan tekniikan, jolla tästä pitäisi heittämällä tulla vielä tyyliin 200..400 MHz lisää, mitään jännitteitä tms muuttamatta. No, ei hassumpaa, jos totta.

Ehkä kilpailu on palaamassa jälleen atk-alalle... Toivoa sopii! ;)

Aji Inferno

Yksi AMD:n vielä vuosi pari sitten viljelemistä iskulauseista tietokoneiden tulevaisuuden suhteen oli termi "megatasking". Se perusteli mm. moniydinprosessorien hyötyä sillä, että ihmiset tulevat tekemään monia asioita samanaikaisesti. Tällöin esimerkiksi pari prosessoria hoitaisi pelaamasi pelin, yksi taustalla tapahtuvan virusskannauksen ja vastaavan vahtikoirameiningin, ja yksi kenties lataisi netistä koneellesi hillittömiä videotiedostoja... Ja niin edelleen.

Täytyy kyllä sanoa, että tuo visio on osunut erittäin oikeaan. Tässä juuri tänä iltana olen löytänyt itseni tekemästä tietokoneellani niin montaa asiaa samanaikaisesti, että melkein hirvittää! Välillä on ollut asennuksessa samanaikaisesti parikin ohjelmaa (vaarallista, tiedän!), taustalla levyasemien defraggaus, virusskannaus, kuusi torrent-latausta ja netissä pyörimistä parillakin selaimella. Ja niin edelleen.

Vielä viisi vuotta sitten en olisi uskaltanut edes yrittää tällaista "megataskingia", koska silloiset koneet ja käyttöjärjestelmät olisivat kaatuneet alta aikayksikön. Nytkään kokemus ei ole täysin sulava, sillä huomasin sinänsä mainion uTorrent-ohjelman laittavan netin polvilleen. Voisihan senkin toki viritellä, mutta...  

Eräs tavallaan mielenkiintoinen havaintoni onkin ollut se, etteivät tämän päivän tietokoneet ja niiden tyypilliset tehtävät tarvitse vielä neljää, saati useampaa prosessoriydintä. Mutta kolmelle löytyy kyllä jatkuvasti käyttöä! Vaikka AMD:n Phenom X3 kolmiydin-prosessoreille onkin vähän naureskeltu, niissä on kyllä kummasti ideaa. Se idea syntyy siitä, että useimmat modernit ohjelmistot on optimoitu käyttämään enintään kahta prosessoria. Kolmas prosessoriydin saa tällöin tehtäväkseen huolehtia Windowsista ja kaikista sen alaisista järjestelmätöistä, kuten palomuurista, virustorjunnasta ja sen sellaisesta. Optimaalinen työnjako koneessa. Käy myös viileämpänä ja siksi todennäköisesti suuremmalla nopeudella kuin neliydin-ihmeet...

Neliydinprosessorien työalue alkaakin vasta raskaasta kuvan, videon tai äänen käsittelystä - tai tieteellisistä sovelluksista.

chiliwili

Kaikki alkoi rikkinäisestä kiintolevystä...

Tuossapa aiemmin kerroin kauhukokemuksiani pienestä koneen päivityksestä. Eilen päätin lisätä kiintolevytilaa ja kuten arvata saattaa, projekti meni taas just niin istumalihakset edellä puuhun kuin vain voi.

Alkutilanne oli, että tosiaan yksi kiintolevyistäni oli menossa rikki, joten suunnitelma

a) Ajattelin ostaa uuden levyn ja kopsata datat sille, ennen kuin lähetän rikkinäisen levyn takuuvaihtoon. Noh, emolevyn SATA-liittimet jäävät nerokkaasti näytönohjaimen alle, joten en saanut uutta levyä kiinni tuosta noin vain. Siispä suunnitelma

b) Siirrän näytönohjaimen toiseen PCI-express slottiin kun kerta SLI-emollani siihen on mahdollisuus. No perrr... muuten hyvä, mutta vesijäähyn letkujen läpiviennit kulkevat juuri siitä kohdalta, mihin näyttis pitäisi sijoittaa. Ei se mitään, olinkin

c) ajatellut luopua koko vesijäähystä ja laittaa tavallisen ilmajäähyn kiinni. Tuumasta toimeen, letkut puristimilla kiinni, romut ulos koneesta ja uusi jäähy prossuun kiinni. Kuten arvata saattaa, litkujen kanssa puuhastellessa roiskuu aina, niin myös tällä kertaa. Vieläpä sopivasti niin, että glykolin ja veden sekoitusta oli tipahtanut pari tippaa huomaamatta juuri tietty PCI-e liittimeen. Näyttis kiinni uuteen paikkaansa ja kone käyntiin... Lopputuloksena oli kummallinen vikinä kaiuttimesta, muutama ihmeellinen merkkivalo, joita en ollutkaan aiemmin huomannut sekä koneen täydellinen toimimattomuus. En edes BIOSiin asti päässyt. Kello oli jo sen verran, että päätin jatkaa puuhasteluja tänään ja testata toisella näyttiksellä, menikö näyttis vai emolevy rikki. No tietenkin, emolevy rikki joten

d) Kauppaan ostamaan n. 500€ uusia koneen osia, eli käytännössä emolevy, prossu, muistit ja uusi käytännöllisempi koppa. Tietoasema kiittää, tsi-tsing!

Ei sitten irvailuja siitä, kuinka kiintolevytilan lisääminen on nykyään halpaa ja vaivatonta.  :cry:

Epilogi: Uusi kokoonpano käynnistyi hienosti, ainakin BIOSiin asti.

saulir

Kirjoittelen tätä Acer aspire one 150B:llä

Täytyy myöntää että viimein löysin sellaisen läppärin joka sopii minun käyttöön. Riittävän pieni ja kevyt, kiintolevytilaa 120Gt joka on mukavasti tämänkokoiselta koneelta.

Lisäksi ostin Logitechin VX Nano-hiiren joka sopii varsin hyvin tämän kaveriksi, isokätiselle en toisaalta voi kumpaakaan masiinaa suositella, mutta pienempikätiset tulee toimeen.

Kumpaankin ostokseen olen kyllä tyytyväinen, tosin tästä läppäristä piti riisua valmistajan asentamia ohjelmia aika liuta heti ensiksi.

Mokkulan kanssa ihan käyttökelpoinen peli vaikka tien päälle.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: "chiliwili"Kaikki alkoi rikkinäisestä kiintolevystä...

Tuossapa aiemmin kerroin kauhukokemuksiani pienestä koneen päivityksestä. Eilen päätin lisätä kiintolevytilaa ja kuten arvata saattaa, projekti meni taas just niin istumalihakset edellä puuhun kuin vain voi.

Alkutilanne oli, että tosiaan yksi kiintolevyistäni oli menossa rikki, joten suunnitelma

a) Ajattelin ostaa uuden levyn ja kopsata datat sille, ennen kuin lähetän rikkinäisen levyn takuuvaihtoon. Noh, emolevyn SATA-liittimet jäävät nerokkaasti näytönohjaimen alle, joten en saanut uutta levyä kiinni tuosta noin vain. Siispä suunnitelma

b) Siirrän näytönohjaimen toiseen PCI-express slottiin kun kerta SLI-emollani siihen on mahdollisuus. No perrr... muuten hyvä, mutta vesijäähyn letkujen läpiviennit kulkevat juuri siitä kohdalta, mihin näyttis pitäisi sijoittaa. Ei se mitään, olinkin

c) ajatellut luopua koko vesijäähystä ja laittaa tavallisen ilmajäähyn kiinni. Tuumasta toimeen, letkut puristimilla kiinni, romut ulos koneesta ja uusi jäähy prossuun kiinni. Kuten arvata saattaa, litkujen kanssa puuhastellessa roiskuu aina, niin myös tällä kertaa. Vieläpä sopivasti niin, että glykolin ja veden sekoitusta oli tipahtanut pari tippaa huomaamatta juuri tietty PCI-e liittimeen. Näyttis kiinni uuteen paikkaansa ja kone käyntiin... Lopputuloksena oli kummallinen vikinä kaiuttimesta, muutama ihmeellinen merkkivalo, joita en ollutkaan aiemmin huomannut sekä koneen täydellinen toimimattomuus. En edes BIOSiin asti päässyt. Kello oli jo sen verran, että päätin jatkaa puuhasteluja tänään ja testata toisella näyttiksellä, menikö näyttis vai emolevy rikki. No tietenkin, emolevy rikki joten

d) Kauppaan ostamaan n. 500€ uusia koneen osia, eli käytännössä emolevy, prossu, muistit ja uusi käytännöllisempi koppa. Tietoasema kiittää, tsi-tsing!

Ei sitten irvailuja siitä, kuinka kiintolevytilan lisääminen on nykyään halpaa ja vaivatonta.  :cry:

Epilogi: Uusi kokoonpano käynnistyi hienosti, ainakin BIOSiin asti.


Jeps, tiedän tuon kehnon onnen kierteen... Sitä vain jossain vaiheessa tajuaa, että teet mitä teet, homma menee poskelleen. Mutta parempaa onnea uuteen vehkeeseen! Mitäs osia hankit?