huhtikuu 16, 2024, 07:51:26 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


AirManin kasvatit

Aloittaja AirMan, joulukuu 04, 2007, 20:03:06 ip

« edellinen - seuraava »

Jani M

Voin kertoa, että sitä oikeaa naurista saat etsimällä etsiä. Joillakin sitä on, mutta niitä siemeniä saakin sitten metsästellä. Kultapallo lienee nimeltään se oikea, mutta sillä nimellä myydään jo jotain likimain samankaltaista ja ei läheskään niin maukasta.

Huru-ukko


AirMan

Vanhempi Starfish työntää raakileita, mutta nuorempi on kasvattanut paksun varren, paljon oksia ja lehtiä ja vain muutaman raakileen. Ehkä kokeilen kaivaa sen ylös ja katkaista bonchikokoiseksi.


Myös Pimenta Cambucissa on kymmenittäin raakileita, samoin naapurin lahjoittamissa punaisessa ja keltaisessa chilissä. Suippopaprikassa on myös kohtalaisesti raakileita kypsymässä. Championit ovat hieman heikommin tekemässä satoa, sillä ne itivät myöhään ja taimivaihe oli kitumista. Tomaatteja kypsyy 5-15 kappaletta joka päivä ja vielä on varmaan toista sataa kappaletta vihreänä.

Homeongelma meinaa hieman vaivata varsinkin avomaankurkkua, joten leikkasin niistä varret palasiksi ja heitin ulos kasvihuoneesta, etteivät turhaan levitä itiöitä. Näin syksyllä tuo lämpötilan mukaan säätyvä ilmanvaihto ei oikein toimi, joten kosteusprosentti huitelee korkealla.

Kasvihuoneen ulkopuolelta on saatu sen verran satoa, että perunoita ei ole tarvinnut ostaa. Ehkä noin kuudennes kaivettu ylös. Hyvin vettä läpäisevä hiekkamaa oli tänä kesänä paras ratkaisu, sillä naapurin perunat hukkuivat kuten minulla kesäkurpitsat. Nauriit ovat kasvaneet kohtalaisesti ja ainakin isoimmat ovat maultaan aivan hyviä. Ei niitä tosin tässä taloudessa syö muut kuin minä, joten niitä on sitten lahjoitettu sukulaisille. Oli muuten hyvää, kun leikkasin nauriit viipaleiksi, paistoin pannulla voissa ja lisäsin mausteeksi hunajaa ja hieman suolaa.

Vadelmia tuli hyvin tuossa poutajakson aikaan, mutta sade homehduttaa marjat sisältä. Nyt tuonne pensaaseen ei uskalla edes mennä, kun pesistään häädetyt tokkuraiset työläisampiaiset ovat löytäneet vadelmista sopivan ravinnonlähteen.

Porkkanat ja mustajuuret ovat minikokoisia. Jänikset pistelivät porkkanoiden varret suuhunsa, joten kaikki piti kiskoa ylös maasta. Mustajuuri ei ilmeisestikään ole mitenkään arka pakkaselle, joten mahtaisiko olla syömäkelpoinen vielä kahden vuoden kasvatuksen jälkeen?

Herneitä keräsin kokeilun vuoksi muutaman litran, sitten kuivasin ne kiertoilmatoiminnolla 50 asteessa ja totesin, että työmäärään ja kulutettuun energiaan nähden hullua hommaa, kun hyvälaatuisia kuivia herneitä saa suoraan kaupasta puoli-ilmaiseksi. Lieneekö paljon eroa, tekeekö hernekeiton tuoreista herneistä vai kuivatuista?
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Trioniska

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

AirMan

Pakkasyö tulossa. Tuli herättyä asiaan turhan myöhään, niin eihän tässä enää mitään jatkoroikkaa ehdi hankkimaan ja virittämään. Ei tässä auta muu kuin kantaa ruukut sisälle ja toivoa, että kennolevy pitää pakkasen poissa. Eihän noiden ruukkujen kanniskelu sinänsä paljoa pelasta, kun niissä ovat juuri ne kitukasvuisimmat, joilla on pula juuritilasta ja ravinteista, mutta onpahan jotain yritetty. Jos nyt pakkanen kunnolla puree, niin penkkiin jääneet tomaatit ja Starfishit tässä eniten harmittavat.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Eipä ehtinyt pakkanen viemään muuta kuin kurkut. Eilen käytin sitten enemmän aikaa puutarhahommiin ja keräsin muutaman rasiallisen raakoja tomaatteja, chilejä ja paprikoita, kun yöpakkaset näyttävät sääennusteen mukaan kiristyvän. Jospa ne kypsyvät irtonaisinakin.


Samalla rytinällä nostelin säilytettävät kasvit penkistä purkkeihin ja kannoin sisälle. Championiin, Pimenta Campuciin ja pienempään Starfishiin jätin muutaman raakileen paikalleen kypsymään. Isomman Starfishin katkaisin tyngäksi ja nyt seuraan, lähteekö se vielä kasvamaan bonchikelpoiseksi vai kuivettuuko rangaksi. Sen verran muhkurainen tuo runko on, että varmaan se jollekin Harry Potter-fanille kelpaa taikasauvaksi, jos se ei kasvamaan lähde. Mansikoiden talvisäilytystä olen miettinyt. Pitäisikö ne kaivaa maahan ja jättää lumen alle, vai olisiko kellarissa parempi? Selviääkö kasvihuoneen sisällä talvilämpötiloissa mikään, vai jäätyvätkö juuret, kun ei ole lunta suojana ja styrox-levy eristää penkit allaolevasta maasta?
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Huru-ukko

Amppelimansikka on meillä selvinnyt  (hallitus) maahan kaivettuna, ja juuret on päässeet jäätymään.
Minulla kasvihuoneessa penkissä myös  maahan kaivettuna routaa-eristeen alla.
Routa-eriste pitää maan sulana altaan riittävän hyvin.

Jos sitä routa-eristettä on maan alla myös eristämässä maasta tulevan lämmön, vaikea sanoa.

Lisäksi mansikkalajeissa lienee eroa pakkaskestävyydessä. Pelkällä yleisnimellä mansikka löytyy lajikkeita paljon.
Enkä kyllä muista tiedäkkään kuin tuosta amppelimansikasta ja puutarhamansikasta.
Kausimansikka Rugen selvinnee talvesta hyvin ulkonakin.

AirMan

Tänään kaivettiin loput perunat maasta. Eipä olisi kestänyt enää huomiseen odottaa. Viime yönä oli viisi astetta pakkasta ja yhtä monta senttiä jäätynyttä maata oli varjoisissa kohdissa. Seuraavan yön ennusteen mukaiset 8-9 pakkasastetta olisivat varmasti ulottaneet jään perunoihin asti.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Pitkän aikaa on mennyt tämä harrastus satunnaisella kastelulla. Tilanne alkoi kuitenkin näyttämään siltä, että lisävalolle on tarvetta, joten virittelin viimeisten selviytyjien ylle loisteputkivalaisimen. Tiedossa oli, että vihannespunkkeja tuolla pyörii, mutta hämärässä huoneessa tilanne näytti vähemmän pahalta kuin kirkkaan valon alla. Ei tässä auta kuin kokeilla, mitä tykkäävät suihkusta. Tai jos tuo keli ulkona on kovasti plussan puolella, nuohan voisi käsitellä ihan myrkylläkin.


Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Myrkkykäsittelyä en tehnyt, mutta vesihuuhtelulla tuholaiset ainakin vähenivät merkittävästi. Ja lisävalossa oksat työntävät uutta vihreää. Kyllä tämä tästä. Kohta saakin jo laittaa uusia kasvamaan.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Toissapäivänä alkoi kausi 2016. Kokeilin tuota idätyslauttamenetelmää ja ensimmäiset alkoivat jo alle vuorokaudessa työntämään itua. Innokkaimpana Numex Suave Red. Saa nähdä, mitä sanovat lähemmäs kymmenen vuotta vanhat siemenet, jotka ovat keikkunet milloin missäkin varaston hyllyllä. Tänään laittelin jo itäneitä siemeniä multaan, vaikka monessa ohjeessa neuvotaan kasvattamaan lautalla sirkkalehtiin asti. Lukumääräisesti siemeniä on kyllä sellainen määrä, että kasvihuone ei tule riittämään, joten täytyy lahjoitella kavereille, kun tila alkaa käymään ahtaaksi.

Chilien lisäksi laitoin itämään hunajamelonin siemeniä, jotka myös työntävät hyvin itua. Kurkut itivät myös, mutta saattaa olla, että ne joutuu voimakeinoin pitämään kurissa tai kylvämään uudet keväämmällä, etteivät ehdi liian isoiksi. Sitten tuossa on tomaattia, kukkia, yrttejä, kurpitsaa...

Sen verran satunnaismuuttujaa tuohon tuli heti alkuun, että päivän aikana oli kuulemma talouspaperirulla tipahtanut idätyslautan päälle ja pari ruutua oli jäänyt tyhjäksi, eli jossain ruudussa on nyt vääriä chilin siemeniä.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Eipä ollut Numexeista eläjiksi. Äkkiä työnsivät itua, mutta yhtä nopeasti lopettivat kasvamisen ja mätänivät. Vanhimmista siemenistä taimiksi asti selvisivät vain Aji Habanero, Pimenta Di Cayenne ja PI413669. Myös Cheyennen siemenet taisivat olla samaa ikäluokkaa, mutta ne ovat F2 sukupolvea, eikä siis mitään käsitystä mitä tuleman pitää.

Vihannespunkeista en ole päässyt kokonaan eroon, vaan aina ne jostain koloista kaivautuvat. Yhden kurkuntaimen ne nitistivät totaalisesti, muuten ovat pysyneet alkuperäisissä isäntäkasveissaan, eli noissa ylivuotisissa chileissä. Myrkkyä olen niille tarjoillut, mutta harvassa ovat tilaisuudet, jolloin talo on tyhjillään ja uskaltaa sumutella.

Tänään aloitin täysikasvuisten chilien ulkoiluttamisen. Kukkia ja jättikurpitsoja on jo toista viikkoa totutettu ulkoilmaan. Kasvihuoneessa näytti olevan päivälämpötila 39 astetta luukut suljettuina, mutta ei riitä mittarissa kantama tuohon keskusyksikköön, niin ei ole tietoa yölämpötilasta. Pitäisi joku toinen mittari sinne virittää. Ja selvittää itselleni, mitä sinne kestää viedä tässä vaiheessa, vai odotellaanko vielä kesäisempiä kelejä.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Kasvihuone edelleen tyhjä. Olen tässä yrittänyt selvittää, onko jokin kasvi, jonka voisi työntää kasvihuoneeseen ennen muita vai onko se +10 yölämpötila jokin maaginen raja, jonka jälkeen työnnetään ikkunalaudalta aivan kaikki kasvihuoneeseen loppukesäksi. Jollakin pitäisi alkaa, mutta onko se kurkku, tomaatti, chili, jokin yrtti, mansikka, maissi vai mikä? Olisi niin kätevää, kun jostakin löytyisi taulukko, jossa kasvit on laitettu järjestykseen sen mukaan, miten ne kestävät viileitä öitä.

Nyt on tullut hikoiltua lähinnä kasvimaan parissa. Muutaman kerran käynyt niin, että puutarhajyrsin kolahtaa kiveen ja siitä kun alkaa lapiolla kaivamaan, löytyy sylintäyteinen siirtolohkare, jonka poistamiseen menee käsipelillä hyvä tovi. Mansikkamaata suunnittelin laittaa ja muutaman rivin perunaa sekä vihannespenkkejä. Vaimo on kasvatellut parsakaalin ja lehtikaalin taimia, mutta ne lienevät erittäin herkkiä tuholaisille, joten jotain harsoviritelmää täytynee asentaa suojaksi. Viime vuonna minulla oli muutama lehtikaali kasvihuoneessa, eikä niitä ainakaan siellä mikään isommin järsinyt, mutta avomaalla lienee eri meininki.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

Huru-ukko

4 plusastetta on kurkuille pakkanen. Ja kurpitsoillekin mutuna...
Muut mainitsemasi kestää nolla astetta, mutta ihan niin tiukalle ei kannata päästää.

Mansikat taitaa kestää pienen pakkasenkin.

Vuorikaskas

toukokuu 23, 2016, 08:21:41 ap #114 Viimeisin muokkaus: toukokuu 23, 2016, 09:49:19 ap käyttäjältä Vuorikaskas
Lainaus käyttäjältä: AirMan - toukokuu 22, 2016, 22:25:53 ip
Kasvihuone edelleen tyhjä. Olen tässä yrittänyt selvittää, onko jokin kasvi, jonka voisi työntää kasvihuoneeseen ennen muita vai onko se +10 yölämpötila jokin maaginen raja, jonka jälkeen työnnetään ikkunalaudalta aivan kaikki kasvihuoneeseen loppukesäksi. Jollakin pitäisi alkaa, mutta onko se kurkku, tomaatti, chili, jokin yrtti, mansikka, maissi vai mikä? Olisi niin kätevää, kun jostakin löytyisi taulukko, jossa kasvit on laitettu järjestykseen sen mukaan, miten ne kestävät viileitä öitä.


Täälläkin puuhataan jo urakkaa muun kuin chilien kanssa.  Perunoita ja härkäpapuja on vasta maassa, mutta taimina kasvihuoneessa on ollut muunmuassa  kaaleja ja kesäkurpitsaa.  Ne ovat saaneet ihan yhtä viileätä kuin chilitkin eli vielä nytkin vain 4-6 astetta yön alin lyhyesti aamuyöllä ja vähän aiemmin käynyt monesti ihan hallarajalla.   Eivät ne ole moksiskaan, koska ovat tottuneet ja totuteltu.   Minun nähdäkseni +10 yölämpötila tarkoittaa jo ihan täyttä kesää ja herkimpien kasvienkin avomaalle kylvöä/istutusta.   

En ole toistaiseksi juuri muusta kertonut kuin chileistä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=17060.0  Mutta eilenkin tuli taas tehtyä uutta kasvimaata nurmikolle 3 x 3 metrin alue.  Kaaleille olen hommannut tuhohyönteisverkkoa. Kyllä siinä helposti käy muuten niin että jo taimet syödään.   Tarkoitukseen kelpaa hallaharsokin, mutta se nostaa lämpötilaa.


AirMan

Edellisten neuvojen ja sääennusteen (alle viiden asteen yölämpötiloja tiedossa) perusteella lähdetään siis mansikoista liikkeelle.

Saa nähdä, miten kastelun kanssa käy. Maalaji on tuossa "yläpellolla" melko hyvin vettä läpäisevää hiekkapitoista multaa, joten pitkien hellejaksojen aikaan tuonne saa kantaa vettä urakalla. Tuossa on nyt siis neljä penkkiä, joista yksi jäi tyhjäksi siinä toivossa, että jostakin löytyy Bounty-lajiketta. Kävi niin huono tuuri, että mansikantaimia oli vasta viidennessä taimikaupassa ja siellä vietiin nenän edestä viimeinen kori kyseistä lajiketta. Otettiin sitten yksi kori Honeoyea, kori Koronaa ja kori Lumotarta. Mahdollisesti tuohon tyhjään riviin voi päätyä myös kuukausimansikkaa, jos niitä Bountyjä ei kohtuudella löydy. Sitten lisäillään ja jatketaan rivejä, jos tuossa joku menestyy ja maku miellyttää.
Noiden rivivälien täyttöä on mietitty kovasti. Kärkiajatuksena tällä hetkellä on asettaa niihin sinistyneitä lautoja, kakkosajatuksena on lisätä muutama kivi lisää. Muut mieleen tulleet vaihtoehdot sotkevat mansikat, kasvavat rikkaruohoa, lähtevät pois sateen tai tuulen mukana tai jättävät tolkuttoman sotkun sitten joskus, kun mansikkamaa puretaan pois. Hyviä ehdotuksia otetaan kyllä harkintaan.

Chilipuolella ylivuotisista Champion kasvattelee muutamaa raakiletta. Starfish taisi pari kukkaa tehdä, mutta tiputti ne pois. Ylivuotiset viettävät päivät portailla ja yöt tuulikaapissa. Hieman ovat haalistuneet auringossa. Tämän vuoden taimet kituuttelevat ikkunalaudalla. Kyllähän niitäkin varmaan pitäisi alkaa ulkoiluttamaan, mutta kyllä siinäkin on jo tarpeeksi kanniskelua, kun kaalit ja kurpitsat sekä isot chilit kuskaa pihalle, kun lämpötila nousee kympin yli. Ehkä sitten, kun jotain saa kasvihuoneeseen tai maahan.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

toukokuu 25, 2016, 21:31:19 ip #116 Viimeisin muokkaus: toukokuu 25, 2016, 21:38:48 ip käyttäjältä AirMan
Tämän päivän saldona peltoon upotettu pussillinen porkkanansiemeniä ja sipulintaimia sekä kasvihuoneeseen parvekelaatikkoon retiisejä ja jääsalaattia. Sipulin sielunelämää googletin sen verran, että perimätiedon mukaan tuhka auttaa pitämään jotain mönkiäisiä poissa, joten rappasin uunista viimeisetkin ja ripottelin sitä koloihin, joihin sitten painelin pikkusipulit.

Kasvihuoneen kasvatuskaukaloihin laitoin kanankakkaa ja uutta multaa sekä kuskasin noin sata litraa vettä, mutta eipä tuntunut olevan merkittävää vaikutusta. Multa on edelleen pölisevän kuivaa pohjaan asti. Vaan jos tässä joka päivä jaksaa muutaman reissun kannua kävelyttää, niin eiköhän mullan kosteus ala jossain vaiheessa nousemaan normaalilukemiin. Hyvähän tuo oli, että aloin tässä vaiheessa asiaa tutkimaan eikä vasta sitten, kun sinne olisi aika istuttaa jotain.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Tulipa sitten innostuttua liikaa alkukesän lämpöaallosta. Kaikki on kuskattu kasvihuoneeseen, suurin osa istutettu jo penkkeihin. Päivälämpötila on ollut parin metrin korkeudella 30-40 astetta, mutta nyt on kylmiä öitä tulossa. Eikä edelleenkään riittävän pitkää jatkoroikkaa, jolla saisi lämpöpuhaltimen yöksi varmistamaan lämpötilan pysymistä sen verran korkealla, että mikään ei palellu. Kesäkurpitsojakin on jo ulkopenkissä. Mahtaakohan niille hallaharso riittää, jos yöllä käy nollassa? Kasvihuone on kennolevyä, eli siellä saattaisi riittävä määrä kynttilöitä riittää lämpötilan säilyttämiseen.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan

Viime yönä varmistelin lämpötilaa neljällä öljykynttilällä. Mittarillekin löytyi sijainti, josta se saa yhteyden tuohon keittiön hermokeskukseen. Yön alin lämpötila kasvihuoneessa 8,7 astetta ja ulkona 2,6. Tänään kävin viimeinkin ostamassa riittävän pitkän jatkoroikan ja virittelin sen tuohon paikalleen. Yksi soratie tuossa on välissä, mutta ojarummun kautta sai jatkoroikan näppärästi ujutettua teippaamalla pari pitkää rimaa peräkkäin. Kasvihuoneen sisälle täräytin auton sisätilanlämmittimen LOW-teholle ja ajastin sen puhaltamaan pätkittäin kello 0-1, jatkuvasti 1-4 ja taas pätkittäin 4-6. Pitää vähän seurailla jos yöllä sattuu heräämään, että ovatko automaattiluukut auki vai pitäisikö napsauttaa puhallin täydelle teholle.

Kasvihuoneen ulkopuolella virittelin hallaharsoa mansikoiden, kurpitsojen ja maissien päälle. Viime yönä oli tosiaan se 2,6 astetta, mutta ei ainakaan mitään näkyvää tuhoa ole tullut. Selvinnee tässä muutaman päivän sisällä, oliko sittenkin liian kylmä yö.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.

AirMan


Kuvapäivitystä tällä kertaa. Mahtaakohan kuva näkyä muille kuin itselleni? Joka tapauksessa, kerronpa mitä kuvassa pitäisi näkyä. Vasemmalla ovella kurkkii hiljalleen kukkiva Pimenta Cambuci. Ensimmäinen raakilekin on päässyt kuvaan. Siitä eteenpäin nurkkaan asti kaukalossa erilaisia tomaatteja. Kaukalon reunalla basilikaa, kesäkurpitsaa ja chilintaimia, jotka pitäisi lähiaikoina siirtää isompiin astioihin. Takaoven vasemmalla puolen Champion, joka tekee hedelmää, mutta kärsii vihannespunkeista. Oven kohdalla retiisiä ja jääsalaattia. Oven oikealla puolella Starfish. Oikeanpuoleisessa kaukalossa muutamanlaisia kurkkuja, lähimpänä kameraa hunajamelonia ja kulman takana maissia. Kaukalon reunalla sitruunamelissaa ja oreganoa. Kulman takaa kurkkaa Starfish.

Kylmien öiden jäljiltä keskellä lattiaa kynttilät ja lämpöpuhallin. Nyt tosin napsahti vikavirtasuoja päälle, olisikohan sade päässyt kastelemaan vesipumpun jatkojohdon, joka on samassa pistorasiassa.
Varmaa tietoa ei ole, mutta tämäkään ei ole varma tieto, koska varmaa tietoa ei ole.