Kasvatus ja yleinen chilitieto => Villit chilit ja chilien tiede => Aiheen aloitti: Late333 - joulukuu 17, 2010, 20:37:42 ip

Otsikko: Naga Viper
Kirjoitti: Late333 - joulukuu 17, 2010, 20:37:42 ip
Uusi tulisin chili Naga viper on saavuttanut virallisesti 1 349 000 Scovillen arvon, huh! Se ei toki ole kaikista tulisin, sillä Dorset Naga on epävirallisesti saanut arvon 1 600 000SHU!
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: -mIDE- - joulukuu 17, 2010, 20:41:05 ip
Bhut Jolokian, Naga Morichin and Trinidad Scorpionin risteytys?
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Nizo - joulukuu 17, 2010, 20:59:14 ip
Tuolla vähän lisää
http://www.chileseeds.co.uk/naga_viper_chilli.htm (http://www.chileseeds.co.uk/naga_viper_chilli.htm)

Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Leksi80 - joulukuu 21, 2010, 16:47:23 ip
Onko noissa olemassa edes mitään virallista standardia, millä menetelmin(tai kuka sen mittauksen tekee, onko luotettava taho) nuo ennätykset mitataan, kun tuntuu tulevan joka puolelta eri määritelmiä eri chilien tulisuudelle?
Toki niissä on luonnollisesti yksilöllisiäkin eroja, mutta kuitenkin tuntuu niin villiltä nuo numeroiden pallottelut "mestaruudesta"...
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Legoinsinööri - joulukuu 21, 2010, 19:31:39 ip
Menetelmähän on sama:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Scovillen_asteikko

Testaajista en tiedä.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - joulukuu 21, 2010, 21:12:51 ip
Bhut Jolokia pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan, kun sen tulisuus mitattiin vertailututkimuksena edelliseen ennätyksenhaltijaan (joku punainen habanero). Kasvatettiin siis molempia muutama kymmen puskaa samoissa olosuhteissa ja sen jälkeen mitattiin kapsaisiinin määrä hedelmissä ja suhteutettiin se puhtaan kapsaisiinin 16 miljoonaan scovilleen. Joku uuden meksikon tms yliopisto tuon tutkimuksen teki ja Bhutin saama vähän yli miljoona scovillea oli siis keskiarvo, joten yksittäiset hedelmät ovat olleet vahvempiakin. Olisi kiva jos saisi tuon tutkimuksen koko aineisto käsiinsä, niin näkisi myös maksimi, minimi ja kvartaaliarvot, sekä hajonnan. Itseäni ainakin kiinnostaisi.

Käytännössä siis viralliseksi ennätyksen haltijaksi pääseminen edellyttää puolueetonta vertailututkimusta nykyisen ennätyksenhaltijan kanssa. Näin voidaan varmistua siitä, että kyse ei ole hedelmäkohtaisesta tulisuuserosta, joka voi johtua muun muassa kasvuoloista, spagettihirviön mielentilasta ja Ctulhun unien laadusta.

Edit: löysinhän sen nettisivunkin, mistä tätä "tietoa" ammensin ja tuohon ulkomuistista tiivistin http://www.fiery-foods.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2363:saga-jolokia&catid=127:other-stories-about-growing-chile-peppers&Itemid=147

Chilivaari taisi jossain ketjussa tuon linkittää ellen väärin muista (edit2: tässä kyseinen chilivaarin postaus http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg39852#msg39852).

Maailman tulisin siis tällä hetkellä virallisesti on yhä Bhut Jolokia (joka on tai ei ole sama asia, kuin Naga Morich). Tämä ei kyllä tarkoita sitä, etteikö tuo Viper voisi olla tulisempi, mutta ennen kuin se ennätysten kirjaan pääsee, niin pitää osoittaa sen oikeasti olevan tulisempi eikä vain että siitä löytyy tulisempia yksilöitä, kuin keskiarvo bhutin tulisuus.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Herra 47 - joulukuu 21, 2010, 21:49:56 ip
new mexico university on yksi harvoista paikoista joissa mittauksia virallisesti tehdään... ;) siellä on aivan oma osasto chileille.
Kaikki numex alkuiset chilit ovat siellä risteytettyjä
kävin vilkaisemassa paikkaa viime ameriikan reissulla
harmi vain ettei bosland ollut paikalla... Hän ei varsinaisesti ole yliopistoon kuuluva mutta tekee yhteistyötä sen kanssa.
Joten tuon paikan mittaustulokset ovat virallisia mutta ennätykseen tarvitaan tietääkseni myös toisen mittaustahon vastaava tulos.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - joulukuu 21, 2010, 22:15:39 ip
Jep. No pääpointtina kuitenkin, ettei chiliä julisteta virallisesti tulisemmaksi missään tapauksessa yksittäisestä chilistä tehdyn mittauksen perusteella, vaan keskiarvon perusteella ja tuolle keskiarvolle pitää olla luotettava vertailukohta. En epäile etteikö Viperia voisi kasvattaa keskiarvoltaan yli tuon Bhutin saaman tuloksen, mutta se on merkityksetöntä ellei Bhuttia kasvateta vieressä samoin menetelmin. Varmasti Bhut Jokiaakin voi kasvattaa niin, että päästään yli tuon miljoona ja rapiat keskiarvon, mutta toisaalta varmasti Viperiakin onnistuu kasvattaa niin, että se jää selkeästi alle tuon miljoonan.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita etteikö kyseessä olisi erittäin mielenkiintoinen lajike ja varmasti vuoden päästä laitan sellaisen kasvamaan :)
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Herra 47 - joulukuu 21, 2010, 23:22:45 ip
mielenkiintoinen lajike kyllä toivottavasti maku kanssa ;) kokeilenisen arvoinen ainakin...
ja odottelen tietoa fataliin lajikkeiden tuloksista ;)
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Aji Inferno - joulukuu 22, 2010, 01:07:46 ap
Viihdettähän tämä tulisuusralli myös on, eikä (enimmäkseen) niinkään vakavasti otettavaa tiedettä. Tulisuudella yksinkertaisesti myydään siemeniä, hedelmiä ja kaikenlaisia tuotteita. En huomannut tuossa artikkelissa mainintaa tämän "kyynagan" alkuperästä - mikä vähän epäilyttää. Etteivät vaan ole jampat risteytelleet taas omiaan?  8)  Ja mikäs siinä, eihän se kiellettyä ole. :)  Mutta siinä tapauksessa ainakin itse haluaisin tietää asian tilan, koska - kuten tunnettua - olen kiinnostunut nimenomaan alkuperäisistä, paikallisista chileistä, en juuri risteytyksistä. Tietääkö joku paremmin?
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - joulukuu 22, 2010, 02:11:34 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - joulukuu 22, 2010, 01:07:46 ap
Viihdettähän tämä tulisuusralli myös on, eikä (enimmäkseen) niinkään vakavasti otettavaa tiedettä. Tulisuudella yksinkertaisesti myydään siemeniä, hedelmiä ja kaikenlaisia tuotteita. En huomannut tuossa artikkelissa mainintaa tämän "kyynagan" alkuperästä - mikä vähän epäilyttää. Etteivät vaan ole jampat risteytelleet taas omiaan?  8)  Ja mikäs siinä, eihän se kiellettyä ole. :)  Mutta siinä tapauksessa ainakin itse haluaisin tietää asian tilan, koska - kuten tunnettua - olen kiinnostunut nimenomaan alkuperäisistä, paikallisista chileistä, en juuri risteytyksistä. Tietääkö joku paremmin?


Risteytys kyseessä: "Gerald Fowler of "The Chilli Pepper Company" grew some Naga cross Trinidad hybrid chilli's," Eli Nagaa ja Trinidadia risteytetty ja saatu aikaiseksi jotain aivan "kamalaa" :)

Eli kyllä kyseessä on paikallinen chili pepper companyn chili, joka on risteytys muista chileistä (eikö kaikista jalostetuista chileistä voi sanoa samaa, kun korvaa  tuon chili pepper companyn jollain maantieteellisellä paikalla ja Gerald Fowlerin paikallisella kasvattajalla). Käsittääkseni Bhut Jolokia/Naga Morich on myös risteytys erinäisiä muita chilejä eikä itsessään mikään kovin vanha lajike (saatan olla väärässä). Enemmän kiinnostaisi onko tuo oikeasti jo vakiintunut lajike vai joku hybridi f-mitälie, joka voi tuottaa mitä tahansa.

Eiköhän tuosta tietoa tipahtele ensi vuoden aikana vielä lisää ja näin ollen vuoden päästä voi sitten miettiä onko se kasvattamisen arvoinen. Nythän tosiaan yksittäinen hedelmä on mitattu hävyttömän korkealle scovilleen ja kuten akaisemmin mainitsin ei se vielä tarkoita mitään.

Disclaimer: Toki ymmärrän mitä ajat takaa tuolla alkuperäisellä paikallisella chilillä, mutta loppupeleissä rajanveto voi olla vaikeaa, koska alkuperää voi olla aika vaikea selvittää ellet itse matkusta johonkin jumalan selän taakse ja tuo mukanasi jotain paikallisen alkuperäisheimon kasvattamaa ennen tuntematonta chiliä.

Niin ja ymmärrän toki, että olen vain aloittelija, joka ei ymmärrä mistään mitään, koska olen vain lukenut ja lukenut, mutta... noh antaa olla.. Ne tajuavat pointtini joilla on väliä.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: davve - joulukuu 22, 2010, 22:38:32 ip
"kalat69"-llä on siemeniä, jotka on kerätty podeista, joiden kantajat kasvoivat vierekkäin-sisäkkäin-päällekkäin samalla ikkunalaudalla, suurehkon kimalaispesän alla. Kimalaiset (Bombus) oli koko ajan noiden puskien kimpussa. Tiedä sitten mitä "geenisotkua" nuo pörrääjät ovat saaneet aikaiseksi: "Capsicum Bombus Piispanristi" . Alkuperäiset lajikkeet noissa oli 7pod, Fatalii, Trinidad Scorp ja keltainen Bhut... Jos yllärit kiinnostaa niin noita siemeniä tai niiden taimia kannattaa kysellä ...  Poltetta noissa oli ainakin rajusti!   =)
Näinkin helposti noita uusia (?) versioita voi syntyä.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: sickworld - joulukuu 22, 2010, 23:57:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 21, 2010, 21:12:51 ip
Bhut Jolokia pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan, kun sen tulisuus mitattiin vertailututkimuksena edelliseen ennätyksenhaltijaan (joku punainen habanero). Kasvatettiin siis molempia muutama kymmen puskaa samoissa olosuhteissa ja sen jälkeen mitattiin kapsaisiinin määrä hedelmissä ja suhteutettiin se puhtaan kapsaisiinin 16 miljoonaan scovilleen. Joku uuden meksikon tms yliopisto tuon tutkimuksen teki ja Bhutin saama vähän yli miljoona scovillea oli siis keskiarvo, joten yksittäiset hedelmät ovat olleet vahvempiakin. Olisi kiva jos saisi tuon tutkimuksen koko aineisto käsiinsä, niin näkisi myös maksimi, minimi ja kvartaaliarvot, sekä hajonnan. Itseäni ainakin kiinnostaisi.

Käytännössä siis viralliseksi ennätyksen haltijaksi pääseminen edellyttää puolueetonta vertailututkimusta nykyisen ennätyksenhaltijan kanssa. Näin voidaan varmistua siitä, että kyse ei ole hedelmäkohtaisesta tulisuuserosta, joka voi johtua muun muassa kasvuoloista, spagettihirviön mielentilasta ja Ctulhun unien laadusta.

Edit: löysinhän sen nettisivunkin, mistä tätä "tietoa" ammensin ja tuohon ulkomuistista tiivistin http://www.fiery-foods.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2363:saga-jolokia&catid=127:other-stories-about-growing-chile-peppers&Itemid=147

Chilivaari taisi jossain ketjussa tuon linkittää ellen väärin muista (edit2: tässä kyseinen chilivaarin postaus http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg39852#msg39852).

Maailman tulisin siis tällä hetkellä virallisesti on yhä Bhut Jolokia (joka on tai ei ole sama asia, kuin Naga Morich). Tämä ei kyllä tarkoita sitä, etteikö tuo Viper voisi olla tulisempi, mutta ennen kuin se ennätysten kirjaan pääsee, niin pitää osoittaa sen oikeasti olevan tulisempi eikä vain että siitä löytyy tulisempia yksilöitä, kuin keskiarvo bhutin tulisuus.

Muistaisin lukeneeni jostain lontoon kielisiltä sivuilta että Naga Morichissa eli siis Bhut Jolokiassa tuo tulisuus pysyttelee kutakuinkin alueella 700000-1500000 Scoville Heat Unittia...
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - joulukuu 23, 2010, 00:15:11 ap
Lainaus käyttäjältä: sickworld - joulukuu 22, 2010, 23:57:32 ip
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 21, 2010, 21:12:51 ip
Bhut Jolokia pääsi Guinnesin ennätysten kirjaan, kun sen tulisuus mitattiin vertailututkimuksena edelliseen ennätyksenhaltijaan (joku punainen habanero). Kasvatettiin siis molempia muutama kymmen puskaa samoissa olosuhteissa ja sen jälkeen mitattiin kapsaisiinin määrä hedelmissä ja suhteutettiin se puhtaan kapsaisiinin 16 miljoonaan scovilleen. Joku uuden meksikon tms yliopisto tuon tutkimuksen teki ja Bhutin saama vähän yli miljoona scovillea oli siis keskiarvo, joten yksittäiset hedelmät ovat olleet vahvempiakin. Olisi kiva jos saisi tuon tutkimuksen koko aineisto käsiinsä, niin näkisi myös maksimi, minimi ja kvartaaliarvot, sekä hajonnan. Itseäni ainakin kiinnostaisi.

Käytännössä siis viralliseksi ennätyksen haltijaksi pääseminen edellyttää puolueetonta vertailututkimusta nykyisen ennätyksenhaltijan kanssa. Näin voidaan varmistua siitä, että kyse ei ole hedelmäkohtaisesta tulisuuserosta, joka voi johtua muun muassa kasvuoloista, spagettihirviön mielentilasta ja Ctulhun unien laadusta.

Edit: löysinhän sen nettisivunkin, mistä tätä "tietoa" ammensin ja tuohon ulkomuistista tiivistin http://www.fiery-foods.com/index.php?option=com_content&view=article&id=2363:saga-jolokia&catid=127:other-stories-about-growing-chile-peppers&Itemid=147

Chilivaari taisi jossain ketjussa tuon linkittää ellen väärin muista (edit2: tässä kyseinen chilivaarin postaus http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg39852#msg39852).

Maailman tulisin siis tällä hetkellä virallisesti on yhä Bhut Jolokia (joka on tai ei ole sama asia, kuin Naga Morich). Tämä ei kyllä tarkoita sitä, etteikö tuo Viper voisi olla tulisempi, mutta ennen kuin se ennätysten kirjaan pääsee, niin pitää osoittaa sen oikeasti olevan tulisempi eikä vain että siitä löytyy tulisempia yksilöitä, kuin keskiarvo bhutin tulisuus.

Muistaisin lukeneeni jostain lontoon kielisiltä sivuilta että Naga Morichissa eli siis Bhut Jolokiassa tuo tulisuus pysyttelee kutakuinkin alueella 700000-1500000 Scoville Heat Unittia...


Tuon valossa siis yksittäisen Viperin 1 349 000 scovillen tulos ei vielä ole kovin kummoinen yksinään ja 1,6 miljoonaa sillä toisella (mikä olikaan) on periaatteessa ihan saavutettavissa.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Zabi - joulukuu 23, 2010, 00:34:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 00:15:11 ap
Tuon valossa siis yksittäisen Viperin 1 349 000 scovillen tulos ei vielä ole kovin kummoinen yksinään ja 1,6 miljoonaa sillä toisella (mikä olikaan) on periaatteessa ihan saavutettavissa.


Dorset Naga at a staggering 1.6 million SHU.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - joulukuu 23, 2010, 00:53:28 ap
Lainaus käyttäjältä: Zabi - joulukuu 23, 2010, 00:34:31 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 00:15:11 ap
Tuon valossa siis yksittäisen Viperin 1 349 000 scovillen tulos ei vielä ole kovin kummoinen yksinään ja 1,6 miljoonaa sillä toisella (mikä olikaan) on periaatteessa ihan saavutettavissa.


Dorset Naga at a staggering 1.6 million SHU.
http://en.wikipedia.org/wiki/Scoville_scale


samassa jatkoa: "However, this is not the average Scoville Heat Unit level or the pepper, nor was this submitted to any world record holder. Numerical results for any specimen vary depending on its cultivation conditions and the uncertainty of the laboratory methods used to assess the capsaicinoid content."

Eli odotellaan, että numex (tai joku muu) tekee riippumattoman vertailututkimuksen.

Häiritsevää tuossa wikipedian artikkelissa on muun muassa tämä kommentti: "The Naga Viper currently holds the official title for hottest pepper. It was produced in the UK by crossing the three hottest peppers known to the world, including the Bhut jolokia. Researchers at Warwick University tested the Naga Viper and found that it measures 1,359,000 on the Scoville scale. " Tällle oli lähteenä seuraava yahoo newsin artikkeli: http://news.yahoo.com/s/yblog_thelookout/20101203/sc_yblog_thelookout/worlds-hottest-pepper-is-hot-enough-to-strip-paint

Tuossa artikkelissa siis verrataan tuota yksittäisen Viperin tulosta Bhut Jolokian keskiarvotulokseen. Varsin ymmärrettävä sekaannus, kun ottaa huomioon, että wikipediaa päivittelevät pääsääntöisesti ihmiset, joilla ei ole juurikaan hajua tieteellisistä menetelmistä, eikä halua ottaa asioista selvää yahoo news -sivustoa pidemmältä. Viper siis ei ole missään mielekkäässä mielessä virallisesti maailman tulisin.

Edit: onkohan minulla mopo lähtenyt lopullisesti käsistä, jos vaihdan pääaineeni biologiaan ja haen gradua varten tutkimusrahoituksen tuollaiseen tutkimukseen ;)
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Aji Inferno - joulukuu 23, 2010, 01:03:58 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 22, 2010, 02:11:34 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - joulukuu 22, 2010, 01:07:46 ap
Viihdettähän tämä tulisuusralli myös on, eikä (enimmäkseen) niinkään vakavasti otettavaa tiedettä. Tulisuudella yksinkertaisesti myydään siemeniä, hedelmiä ja kaikenlaisia tuotteita. En huomannut tuossa artikkelissa mainintaa tämän "kyynagan" alkuperästä - mikä vähän epäilyttää. Etteivät vaan ole jampat risteytelleet taas omiaan?  8)  Ja mikäs siinä, eihän se kiellettyä ole. :)  Mutta siinä tapauksessa ainakin itse haluaisin tietää asian tilan, koska - kuten tunnettua - olen kiinnostunut nimenomaan alkuperäisistä, paikallisista chileistä, en juuri risteytyksistä. Tietääkö joku paremmin?


Risteytys kyseessä: "Gerald Fowler of "The Chilli Pepper Company" grew some Naga cross Trinidad hybrid chilli's," Eli Nagaa ja Trinidadia risteytetty ja saatu aikaiseksi jotain aivan "kamalaa" :)

Eli kyllä kyseessä on paikallinen chili pepper companyn chili, joka on risteytys muista chileistä (eikö kaikista jalostetuista chileistä voi sanoa samaa, kun korvaa  tuon chili pepper companyn jollain maantieteellisellä paikalla ja Gerald Fowlerin paikallisella kasvattajalla). Käsittääkseni Bhut Jolokia/Naga Morich on myös risteytys erinäisiä muita chilejä eikä itsessään mikään kovin vanha lajike (saatan olla väärässä). Enemmän kiinnostaisi onko tuo oikeasti jo vakiintunut lajike vai joku hybridi f-mitälie, joka voi tuottaa mitä tahansa.

Eiköhän tuosta tietoa tipahtele ensi vuoden aikana vielä lisää ja näin ollen vuoden päästä voi sitten miettiä onko se kasvattamisen arvoinen. Nythän tosiaan yksittäinen hedelmä on mitattu hävyttömän korkealle scovilleen ja kuten akaisemmin mainitsin ei se vielä tarkoita mitään.

Disclaimer: Toki ymmärrän mitä ajat takaa tuolla alkuperäisellä paikallisella chilillä, mutta loppupeleissä rajanveto voi olla vaikeaa, koska alkuperää voi olla aika vaikea selvittää ellet itse matkusta johonkin jumalan selän taakse ja tuo mukanasi jotain paikallisen alkuperäisheimon kasvattamaa ennen tuntematonta chiliä.

Niin ja ymmärrän toki, että olen vain aloittelija, joka ei ymmärrä mistään mitään, koska olen vain lukenut ja lukenut, mutta... noh antaa olla.. Ne tajuavat pointtini joilla on väliä.


Asiaa puhut. On tosiaan hyvä muistaa, että jokainen kaupallinen chililajike on enemmän tai vähemmän tuore risteytys. Samaten, kaupallisten chilien kehitys tapahtuu kaiken aikaa juuri risteyttämällä. Jos jonkinlaisen rajan haluaa ja voi vetää jonnekin, se lienee lajikkeen vakiintumisessa niin sen ominaisuuksien, nimikkeen kuin ehkä sosiaalisen merkityksenkin suhteen. Siksi esim. ikivanha (ainakin 8000v ihmisen käyttämä) Rocoto on, vaikka alkujaan risteytetty tuotos olikin, nykyään jo täysin omintakeinen ja selväpiirteinen chili. Samoin on esim. Jalapeño. Tai Tabasco.

Näillä aivan uusilla "hei, kokeillaanpa mitä tapahtuu kun naitetaan tämä ja tuo..." risteytyksillä ei ole minkäänlaista asemaa, historiaa eikä vakiintunutta muotoa. Ja mikä myös merkittävää, niillä ei useinkaan ole maantieteellisesti "luonnollista" synnyinsijaa. Esim. Rocotot ja Jalapeñot on risteytetty vuosituhansien aikana Andeilla ja Meksikossa samoissa pienissä kyläyhteisöissä, paikallisista lajikkeista. Tämä meidän aikamme villitys (ja mahdollisuus) risteyttää ihan mitä vaan mistä vaan, on täysin keinotekoista - jos sitten hauskaakin - puuhaa! :)  Sillä ei ole mitään tekemistä chilikulttuurin ja sen historian kanssa. Onko asialla jotain väliä, on sitten oma juttunsa.

Tämä on vähän sama asia kuin vaikka autoharrastus. Yksi haluaa täydellisesti entisöidyn, aidon ´70 Buick Skylark GS:n (maailman nopein sarjavalmisteinen nelivetoinen auto vielä joitakin vuosia sitten, muuten :) ) - ja toinen taas siitä tehdyn rankasti modatun street-customin vaaleanpunaisilla nallekarhupenkeillä. Kumpi parempi? Molempi parempi - mutta eivät sama asia. :)
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Zabi - joulukuu 23, 2010, 03:14:28 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 00:53:28 ap
Tuossa artikkelissa siis verrataan tuota yksittäisen Viperin tulosta Bhut Jolokian keskiarvotulokseen. Varsin ymmärrettävä sekaannus, kun ottaa huomioon, että wikipediaa päivittelevät pääsääntöisesti ihmiset, joilla ei ole juurikaan hajua tieteellisistä menetelmistä, eikä halua ottaa asioista selvää yahoo news -sivustoa pidemmältä. Viper siis ei ole missään mielekkäässä mielessä virallisesti maailman tulisin.
;)


Nyt wikipediakin kertoo oikein. :)
The Naga Viper currently holds the unofficial title for hottest pepper. It was produced in the UK by crossing the three hottest peppers known to the world, including the Bhut jolokia.

Sitä vartenhan se wiki on et sitä voidaan muokata/korjata.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - joulukuu 23, 2010, 03:23:08 ap
Infernolle: Ainoa oikea oikeasti nopea auto koskaan on Cobra ja siitä ei pääse mihinkään ;)

Wikipediasta puheen ollen tämä suomenkielisessä wikissä scovillen asteikossa: "Teollisesti on valmistettu yli 16 000 000 yksikön ainetta, joka on jo puhdasta kapsaisiinia"

Puhdas kapsaisiinihan on "sovittu" olevan tasan 16 miljoonaa scovilleä, joten tuo väite yli 16 miljoonasta on täyttä huttua. Jos täällä kerran on wikin päivittelijöitä, niin tuon voisi korjata.

Hieno juttu, että englanninkielinen korjattiin. Saapa nähdä miten kauan pysyy siellä. Itse en wikipediaa päivittele, koska siellä järjestään muutetaan selkeästi virheellinen tieto takaisin virheelliseksi heti korjauksen jälkeen (ainakin pari vuotta sitten asia oli näin).

Edit: englanninkielisessä puhdas kapsaisiini on 15-16 miljoonaa scovillea ja tämä johtunee siitä, että aikaisemmin puhdas kapsaisiini oli määritelty 15 miljoonaksi ja ilmeisesti jotkin tutkimuslaitokset yhä käyttävät tätä arvoa.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: koshui - joulukuu 23, 2010, 11:53:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 03:23:08 ap
Edit: englanninkielisessä puhdas kapsaisiini on 15-16 miljoonaa scovillea ja tämä johtunee siitä, että aikaisemmin puhdas kapsaisiini oli määritelty 15 miljoonaksi ja ilmeisesti jotkin tutkimuslaitokset yhä käyttävät tätä arvoa.


Wikipedian (http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin) mukaan kapsaisiini on 16 miljoonaa ja dihydrokapsaisiini on 15 miljoonaa.
Tuosta Viperistä en niin hirveästi lähde sanomaan mitään muuta kuin, että on melkoista 'tv-shop' markkinointimeininkiä The Chilli Pepper Companyllä :)

USDA:n ARS palvelusta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita kapsaisinoidien teolliseen tuotantoon liittyen.
"307 viljellyn chinensen joukosta PI 438644 sisältää eniten kapsaisinoideja" - http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=221269
"63 viljellyn chinensen joukosta PI 640900 sisältää eniten kapsaisiinia" http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=246294

Ymmärtääkseni kummassakaan tutkimuksessa ei ole ollut nagaa mukana.

Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: yan - joulukuu 23, 2010, 12:42:30 ip
Lainaus käyttäjältä: koshui - joulukuu 23, 2010, 11:53:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 03:23:08 ap
Edit: englanninkielisessä puhdas kapsaisiini on 15-16 miljoonaa scovillea ja tämä johtunee siitä, että aikaisemmin puhdas kapsaisiini oli määritelty 15 miljoonaksi ja ilmeisesti jotkin tutkimuslaitokset yhä käyttävät tätä arvoa.


Wikipedian (http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin) mukaan kapsaisiini on 16 miljoonaa ja dihydrokapsaisiini on 15 miljoonaa.
Tuosta Viperistä en niin hirveästi lähde sanomaan mitään muuta kuin, että on melkoista 'tv-shop' markkinointimeininkiä The Chilli Pepper Companyllä :)

USDA:n ARS palvelusta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita kapsaisinoidien teolliseen tuotantoon liittyen.
"307 viljellyn chinensen joukosta PI 438644 sisältää eniten kapsaisinoideja" - http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=221269
"63 viljellyn chinensen joukosta PI 640900 sisältää eniten kapsaisiinia" http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=246294

Ymmärtääkseni kummassakaan tutkimuksessa ei ole ollut nagaa mukana.




Se johtunee siitä että nagan koko on suurempi kuin näiden pienempien. Nagassa saattaa olla enemmän kapsaisiinia kokonsa vuoksi, mutta koska tässä mitattiin kapsaisiinia per gramma podia niin naga ei ole pärjännyt vertailussa. Eli näissä valituissa chileissä on suhteellisesti enemmän tulisuutta massaansa verrattuna.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - joulukuu 23, 2010, 14:29:01 ip
Lainaus käyttäjältä: yan - joulukuu 23, 2010, 12:42:30 ip
Lainaus käyttäjältä: koshui - joulukuu 23, 2010, 11:53:07 ap
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 03:23:08 ap
Edit: englanninkielisessä puhdas kapsaisiini on 15-16 miljoonaa scovillea ja tämä johtunee siitä, että aikaisemmin puhdas kapsaisiini oli määritelty 15 miljoonaksi ja ilmeisesti jotkin tutkimuslaitokset yhä käyttävät tätä arvoa.


Wikipedian (http://en.wikipedia.org/wiki/Capsaicin) mukaan kapsaisiini on 16 miljoonaa ja dihydrokapsaisiini on 15 miljoonaa.
Tuosta Viperistä en niin hirveästi lähde sanomaan mitään muuta kuin, että on melkoista 'tv-shop' markkinointimeininkiä The Chilli Pepper Companyllä :)

USDA:n ARS palvelusta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita kapsaisinoidien teolliseen tuotantoon liittyen.
"307 viljellyn chinensen joukosta PI 438644 sisältää eniten kapsaisinoideja" - http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=221269
"63 viljellyn chinensen joukosta PI 640900 sisältää eniten kapsaisiinia" http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=246294

Ymmärtääkseni kummassakaan tutkimuksessa ei ole ollut nagaa mukana.




Se johtunee siitä että nagan koko on suurempi kuin näiden pienempien. Nagassa saattaa olla enemmän kapsaisiinia kokonsa vuoksi, mutta koska tässä mitattiin kapsaisiinia per gramma podia niin naga ei ole pärjännyt vertailussa. Eli näissä valituissa chileissä on suhteellisesti enemmän tulisuutta massaansa verrattuna.


Scoville määritys tehdän aina kapsaisiinin suhteellisen osuuden mukaan. Koolla siis ei ole merkitystä.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: yan - joulukuu 23, 2010, 14:52:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Jan - joulukuu 23, 2010, 14:29:01 ip

Scoville määritys tehdän aina kapsaisiinin suhteellisen osuuden mukaan. Koolla siis ei ole merkitystä.


ymmärtääkseni scoville määritys ei ole suhteellinen painon mukaan. Testissä chilin kapsaisiini liotetaan alkoholiin ja sitä laimennetaan niin pitkään, ettei koemaistajat eivät tunne enää tulisuutta. Tällöin ei oteta huomioon chilin painoa. Vain podissa oleva kapsaisiini määrä on tekijänä.

Tälläinen mittaus tapa omasta mielestäni on erittäinkin huono, koska ei juurikaan ota monia tekijöitä huomioon. Ja yksikkönä sitä on hyvinkin vaikea seurata ja verrata.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Zabi - joulukuu 23, 2010, 16:06:23 ip
Lainaus käyttäjältä: yan - joulukuu 23, 2010, 14:52:51 ip
Testissä chilin kapsaisiini liotetaan alkoholiin ja sitä laimennetaan niin pitkään, ettei koemaistajat eivät tunne enää tulisuutta.


Varmaan siinä 10 maistelu kerran jälkeen alkaa olee polte hävinny.  :P

Sori pakko oli.  ;D

Niinhän se taitaa oikeesti mennä et yks maistaja maistaa vaan kerran.

Mut minusta toi scovillen menetelmä on varsin epätarkka, jokainen ihminen maistaa kaikki asiat hieman eri tavalla kuin joku toinen.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - joulukuu 23, 2010, 16:19:18 ip
Nykyään ei enää maistella, vaan kapsaisiinin osuus mitataan ja se suhteutetaan tuohon sovittuun 16 miljoonaan. Näin vältytään makuaistin tarkkuuden tuomalta virheeltä ja tämän takia puhdas kapsaisiini on tasan 16 miljoonaa eikä jotain sinne päin. Aina kyseessä on ollut suhdeluku. Eli miljoona scovillea tarkoittaisi periaatteessa sitä, että tulisuuden havaitsee vielä kun yksi osa on sekoitettuna miljoonaan osaan.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: linker - joulukuu 23, 2010, 16:32:48 ip
kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Zabi - joulukuu 23, 2010, 17:01:13 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - joulukuu 23, 2010, 16:32:48 ip
kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin

Totta, kipuhermoihinhan se, mut senkin jokainen kokee erilailla.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Janne - joulukuu 23, 2010, 17:15:37 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - joulukuu 23, 2010, 16:32:48 ip
kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin

Ei niin. Eikä hehkuva rautakanki perssilmässä hajuaistiin mutta kyllä sekin varmaan viinipruuvin pistää sekaisin ;D
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Leksi80 - joulukuu 23, 2010, 20:37:16 ip
Lainaus käyttäjältä: Janne - joulukuu 23, 2010, 17:15:37 ip
Lainaus käyttäjältä: linker - joulukuu 23, 2010, 16:32:48 ip
kapsaisiini ei vaikuta makuaistiin

Ei niin. Eikä hehkuva rautakanki perssilmässä hajuaistiin mutta kyllä sekin varmaan viinipruuvin pistää sekaisin ;D


Hahaha! Pitää kyllä sanoa että yksi vuoden parhaimmista comebackeistä tähän mennessä.

P.S. Juuri vetämässä Wyndham estaten punkkua naamaan =)
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: MrFrost - helmikuu 22, 2011, 23:52:55 ip
Mä en kyl löytänyt tän lajikkeen ARVOSTELUA koko ketjusta... No, kai se tulee sitten joskus kesällä, kun kaikki TV-SHOPia seuranneet siementilaajat on
saaneet siemenensä idätettyä ja podit tuotettua...

Naga Morich, tuo yksi maukkaimmista chileistä IKINÄ. <3

-T
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: chilimieli - helmikuu 23, 2011, 19:07:37 ip
Tällainen oli tuossa hetki sitten hesarissa:


JUURI NYT ›
Maailman tulisin chili kasvaa Britanniassa

19.2.2011 20:04 |

Helsingin Sanomat

Tutkijat ovat julistaneet Britanniassa kehitellyn Infinity Chilli -lajikkeen maailman tulisimmaksi chiliksi. Asiasta kertoo BBC verkkosivuillaan.

Infinity Chillin tulisuuslukemaksi mitattiin 1 176 182 Scovillen asteikolla.

Tulisuuteen vaikuttaa chilissä oleva kapsaisiini. Puhtaan, kemiallisesti valmistetun kapsaisiinin arvo on Scovillen asteikolla 16 miljoonaa, ja aiemmin tulisimpana pidetyn Naga Morich -chililajikkeen arvo on suunnilleen miljoona.

Infinity Chillin kehitti 38-vuotias kastikeyrittäjä Nick Woods. Hän sanoo onnistuneensa risteyttämään ennätyslajikkeen sattumalta.

"Tiesin sen heti, kun näin sen kasvihuoneessa. Se erottui joukosta, ja kun leikkasin sitä, saatoin päätellä kuoresta ja siemenistä sen olevan tulinen", Martin kertoi BBC:lle.

Martin erehtyi viime viikolla myös syömään yhden chileistään.

"Olin pakastanut sen viime vuonna, joten kuvittelin, ettei se olisi yhtä tulinen kuin tuoreena", hän kertoi.

"Se oli melko huolestuttavaa. Polte kielessäni kesti puoli tuntia ja vaikutukset vain jatkuivat ja jatkuivat. Jossakin vaiheessa taivuin kaksin kerroin kivusta ja suunnittelin soittavani sairaalaan", hän kuvaili.

http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Maailman+tulisin+chili+kasvaa+Britanniassa/1135263947774

Eihän tuo ole edes tulisin.. :D
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: koshui - helmikuu 24, 2011, 21:34:00 ip
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - helmikuu 23, 2011, 19:07:37 ip
Tällainen oli tuossa hetki sitten hesarissa:

Huomasit varmaan tämän threadin? http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9161.0

No jos on Chilefoundryn kavereihin uskominen on heille merkitty virallinen ennätys http://www.chilefoundry.co.uk/2011/02/22/naga-viper-now-guinness-world-records-holder-at-1382118-shus/ .
Näin, jos ei Habanero500 ole esittää korkeampia lukemia..
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Jan - helmikuu 25, 2011, 00:42:31 ap
Lainaus käyttäjältä: koshui - helmikuu 24, 2011, 21:34:00 ip
Lainaus käyttäjältä: chilimieli - helmikuu 23, 2011, 19:07:37 ip
Tällainen oli tuossa hetki sitten hesarissa:

Huomasit varmaan tämän threadin? http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=9161.0

No jos on Chilefoundryn kavereihin uskominen on heille merkitty virallinen ennätys http://www.chilefoundry.co.uk/2011/02/22/naga-viper-now-guinness-world-records-holder-at-1382118-shus/ .
Näin, jos ei Habanero500 ole esittää korkeampia lukemia..


Näin on: http://www.guinnessworldrecords.com/Search/Details/Hottest-chili/49118.htm

Siitä miten paljon painoarvoa omasta mielestäni enää kannattaa tuolle guinnesin ennätykselle antaa voikin lukea tuolta yllä mainitusta threadistä.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: chilimieli - maaliskuu 01, 2011, 20:18:02 ip
Nyt löytyi sitten naga viperille myyjä, ellei aikaisemmin ole tullut esille:
http://www.chileseeds.co.uk/naga_viper_chilli.htm
Löytyi juttua, että tuolta saisi siemeniä (kysymällä?)
Ettei mitään jäisi epäselväksi:
http://www.youtube.com/watch?v=-MPiAMC55PQ

Edit.

Löytyy myös soosina:
30ml Bottle Naga Viper Sauce £3.50 Limited Edition in a Presentation Box 
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Herpiili - maaliskuu 04, 2011, 07:26:58 ap
http://www.scottrobertsweb.com/San-Diego-Chile-Grower-Grows-World-Record-Hot-Chiles (http://www.scottrobertsweb.com/San-Diego-Chile-Grower-Grows-World-Record-Hot-Chiles)

Nykypäivän trendi on tulisuuden perässä juokseminen :)
Vielä muutamia vuosia sitten Red Savinaa pidettiin tulisimpana lajikkeena, sillä intiasta kuuluneet uutiset Nagan olemassaolosta olivat epäilyttäviä, koska uutislähteitä oli vain kourallinen, siemeniä ei ollut saatavilla ja markkinoilla korkeaan hintaan kaupatut siemenetkin osoittautuivat väärennöksiksi.

Eri laitosten mittaustavoista ja metodeista ei ole mielestäni riittävästi tietoa saatavilla, joten sen tulisimman lajikkeen selvittäminen jää vain lehtiuutisten ja arvailujen varaan. Toivottavasti jokin taho kasvattaisi ja mittaisi lajikkeiden tulisuudet riippumattomasti vertailussa.

Tämän tulisuuden perässä juoksemisen myötä ei keskitytä myöskään lajikkeen ominaismakuun, joka Nagalla on melkoisen mainio ja esimerkiksi Trinidad Scorpion taas on mielestäni huomattavasti pistävämpi tulisuudeltaan eikä maku yllä Nagan tasolle.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Xbow - maaliskuu 04, 2011, 12:08:34 ip
Juu vähän hömpötipömpötiä tuo tulisimman chililajikkeen jahtaaminen. Markkinointihapatuskin joskus haiskahtaa.

Samaa tulisuusluokkaa noi tulisimmat mun mielestä on. Niitä täytyisi kaikkia viljellä useamman labran toimesta yhtäläisissä labrakohtasesti eroavissa valvotuisa oloissa, jotta jotenkin voisi saada sen "oikeasti" tulisimman selville. Mitenköhän Morouga Blend pärjäisi tuolla saralla?

Njoo ja jos itse niitä kasvattelee, niin menee vahvasti subjektiivisen arvioinnin puolelle, että kuinka tulinen tää chili on. Tuleeko jostain brittinagasta kotona tulisempi kuin mooritsista? Omat aistimukseni väittävät, että chinenset sentään tuottavat tulista satoa ihan kotioloissa :)
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: koshui - maaliskuu 04, 2011, 14:04:11 ip
Jos herrat Herpiili ja XBow olisivat jaksaneet lukea threadin niin olisitte huomanneet Jim Duffyn (aka Habanero500) juurikin harjoittavan tieteellistä menetelmää testaten ja kasvattaen kaikki chilit samalla metodilla. Laitetaampa nyt toiseen kertaan linkki http://www.thehotpepper.com/topic/19137-not-naga-viper-but-genuine-testing/ . Kyseenalaista toki on , että onko tässäkin kyseessä markkinointitemppu vai objektiivista testausta.

Lainaus
P.S.I can give you these results...7 Pod Yellow 600,000-700,000, all 7 Pots except Jonah and Douglah 600,000-900,000, Yellow Bhut Jolokia over 400,000, Chocolate Bhut Jolokia over 800,000,
Chocolate Hab over 500,000, Devil's Tongue Yellow over 400,00, Devil's Tongue Red over 400,000, Devil's Tongue Chocolate over 500,000, Fatalii over 300,000, Fatalii Red Under 300,000, Naga Morich over 700,000

We did not test and red habanero types because we all know they average between 250-400,000. We did not test Red Bhut or Bih because Marlin knows the average is between 400,000 and 800,000. Sorry but it's rare for a Bhut to get near 1,000,000. On the average 7 Pots and Scorpions get closer or just above 1,000,00 more than any Bhut or Naga. And as far as I am concerned grow better and taste better too!

Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: Herpiili - maaliskuu 04, 2011, 17:56:35 ip
Lainaus käyttäjältä: koshui - maaliskuu 04, 2011, 14:04:11 ip
Jos herrat Herpiili ja XBow olisivat jaksaneet lukea threadin niin olisitte huomanneet Jim Duffyn (aka Habanero500) juurikin harjoittavan tieteellistä menetelmää testaten ja kasvattaen kaikki chilit samalla metodilla.


Lainaus käyttäjältä: Habanero500
We look at different factors to see what affects pungency. Then of course choose best peppers that affect pungency level. Single peppers are tested first then to get enough test material for final samples for outside testing a composite of multiple peppers is put together but still represents the species being tested. Everything must be documented through whole process. More data means more credibility. And we don't have to grow all plants under same conditions. Bosland only did that to show he gave equal footing to Red Savina and Orange habanero that he tested at same time. He was essentially saying look I gave three varieties the same conditions and Bhut came out on top.

...

All of peppers I submitted to Marlin Bensinger for testing were in same conditions. All were grown in 15 gallon pots with Sunshine Growers mix#1. All were given mychorrizae, Humic acid, Botanicare Grow and a soil Hydroponic formula. Even though they were on different properties for seed isolation the maximum difference in summer temps was 5 degrees f on any given day. And thats not enough to affect pungency. Now if I had peppers from Florida and Southwest now that would be a major difference. So I think our peppers were on a pretty level playing field. And please keep in mind we are looking for the hottest variety and not doing a complete Botanical study.


::)
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: MrFrost - maaliskuu 04, 2011, 19:17:30 ip
Mun odotukset tosiaan Naga Viperin suhteen on tasan nolla.

Hirveetä hypetystä, Naga Morich on vaan niin hyvää, että se riittää mulle. TSMB:tä en ite oo ees ajatellu itelleni, on noita nyt vissiin pari itänyt... Menee lahjaksi "halutaan tulista" -tyypeille...

-T
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: koshui - maaliskuu 04, 2011, 19:26:02 ip
Owned? :)
Ehkä oli hieman provokaatiota ilmassa kirjottaessa: "tieteellinen menetelmä" ;)
Korjataan, kasvatukset tehty suurinpiirtein samoissa olosuhteissa.

Aiheeseen liittyviä tieteellisiäkin artikkeleita on, mutta ne on niin tylsää luettavaa kun niissä on vaan PI numeroita eikä markkinahenkisiä nimikkeitä.
Samasta threadista itseäni lainaten:
Lainaus
USDA:n ARS palvelusta löytyy mielenkiintoisia artikkeleita kapsaisinoidien teolliseen tuotantoon liittyen.
"307 viljellyn chinensen joukosta PI 438644 sisältää eniten kapsaisinoideja" - http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=221269
"63 viljellyn chinensen joukosta PI 640900 sisältää eniten kapsaisiinia" http://www.ars.usda.gov/research/publications/publications.htm?seq_no_115=246294

Toki näissäkään ei kasvitieteellinen tutkimus ole se pääasia vaan kapsaisiinin tuotannon maksimointi.
Näitäkään tutkimuksia ei voi pitää vertailukelpoisena jos on sitä mieltä, että pellon pohjoispäässä olevat kasvit ovat saaneet huonompaa aurinkoa tai siellä on kylmempi ilmasto kuin eteläpäässä.

Lainaus
And we don't have to grow all plants under same conditions

mutta näin kuitenkin tehtiin paitsi ei riittävällä tasolla?
Lainaus
All of peppers I submitted to Marlin Bensinger for testing were in same conditions. All were grown in 15 gallon pots with Sunshine Growers mix#1. All were given mychorrizae, Humic acid, Botanicare Grow and a soil Hydroponic formula. Even though they were on different properties for seed isolation the maximum difference in summer temps was 5 degrees f on any given day. And thats not enough to affect pungency.

Eroa siis kasvukauden aloittamisessa ja lajike puhtaudesta ei ole tietoa.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: MrFrost - maaliskuu 04, 2011, 20:13:15 ip
Lainaus käyttäjältä: Herpiili - maaliskuu 04, 2011, 07:26:58 ap
http://www.scottrobertsweb.com/San-Diego-Chile-Grower-Grows-World-Record-Hot-Chiles (http://www.scottrobertsweb.com/San-Diego-Chile-Grower-Grows-World-Record-Hot-Chiles)

Nykypäivän trendi on tulisuuden perässä juokseminen :)
Vielä muutamia vuosia sitten Red Savinaa pidettiin tulisimpana lajikkeena, sillä intiasta kuuluneet uutiset Nagan olemassaolosta olivat epäilyttäviä, koska uutislähteitä oli vain kourallinen, siemeniä ei ollut saatavilla ja markkinoilla korkeaan hintaan kaupatut siemenetkin osoittautuivat väärennöksiksi.

Eri laitosten mittaustavoista ja metodeista ei ole mielestäni riittävästi tietoa saatavilla, joten sen tulisimman lajikkeen selvittäminen jää vain lehtiuutisten ja arvailujen varaan. Toivottavasti jokin taho kasvattaisi ja mittaisi lajikkeiden tulisuudet riippumattomasti vertailussa.

Tämän tulisuuden perässä juoksemisen myötä ei keskitytä myöskään lajikkeen ominaismakuun, joka Nagalla on melkoisen mainio ja esimerkiksi Trinidad Scorpion taas on mielestäni huomattavasti pistävämpi tulisuudeltaan eikä maku yllä Nagan tasolle.



OFFTOPIC, mutta mistä ja milloin tuli ensimmäiset Nagat suomeen? Siemenet siis.... Fatalii varmaan oli eturintamassa muutaman muun aktiivin kanssa, en nyt jaksa etsiä vanhoja stooreja, mutta jos joku, eli vaikka Herpiili jaksaisi kirjoittaa hieman tuon lajikkeen saapumisesta ja historiasta Suomessa.

-T
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: koshui - maaliskuu 04, 2011, 22:47:10 ip
Lainaus käyttäjältä: MrFrost - maaliskuu 04, 2011, 20:13:15 ip
OFFTOPIC, mutta mistä ja milloin tuli ensimmäiset Nagat suomeen? Siemenet siis.... Fatalii varmaan oli eturintamassa muutaman muun aktiivin kanssa, en nyt jaksa etsiä vanhoja stooreja, mutta jos joku, eli vaikka Herpiili jaksaisi kirjoittaa hieman tuon lajikkeen saapumisesta ja historiasta Suomessa.


Lainaus käyttäjältä: http://www.agri-history.org/pdf/171%20to%20180.pdf
The pontentiality of Naga King Chili or Bhoot jalokia was reported from Tezpur district of Assam, in 2000 ...

Artikkeli sisältää myös säilöntäreseptejä autenttista makua haeskeleville.

Suomeen saapuminen kiinnostaa. Chilemanilla näytti olevan jotain kommentteja vuodelta 2006.
Otsikko: Vs: Naga Viper
Kirjoitti: MasaT - maaliskuu 04, 2011, 23:05:43 ip
Kaiken järjen mukaan, jos on tehty naga-pyreesta kastiketta, niin kuivatusta nagasta tehty kastike on moninverroin tulisempaa.