Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

Torakka

moi olisiko mahdollista jos sulta löytyis canpangen siemeniä? että saisin niitä?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Torakka"moi olisiko mahdollista jos sulta löytyis canpangen siemeniä? että saisin niitä?

Perkasin niitä kyllä kuivumaan. Nämä on olleet parvekkeella, missä ristiinpölytys on tietysti mahdollista, kun siivekkäitäkin liikkuu, mutta sillä riskillä.
YV:nä vain osoitetta tänne, eiköhän se järjesty.  :wink:

Niin, tämä on siis iso. Köynnös parvekkeen lattialta kattoon ja kauemmaksikin. Pääsato on kuitenkin mukavasti kaiteen korkeudella. Katon rajassa vasta kukkii.

MasaT

Kyllä nuo campanet näyttää chilivaari sittenkin vähän erilaiselta kuin minun pimenta campuci, minun ovat leveämpiä eikä noin korkeita.
Käytätkö kananpaskaa noiden lannoitteena? Itsellä on kekkilän kakkipakista kanankakka-merilevärakeita ruukun pohjalla.
-Ai kun tää teksti muokkautuu hienosti, kun koittaa kirjoittaa kanankakka niin siitä tulee kananpaska.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "MasaT"Kyllä nuo campanet näyttää chilivaari sittenkin vähän erilaiselta kuin minun pimenta campuci, minun ovat leveämpiä eikä noin korkeita.

Tuota jo aikaisemminkin epäilin. Chilemanin tietokannan (hakusanalla PI 497974) mukaan nuo ovat samoja, mutta heidän kuvansakin ovat erilaisia. Olisiko niin, että nuo ovat geneettisesti samoja, mutta vuosikymmenten kuluessa hieman eriytyneet muodoltaan?  Hauska juttu muuten, että ensimmäinen kypsynyt Campane oli täsmälleen tulitikkulaatikon muotoinen ja kokoinen. Seuraavat sitten näyttivät kellolta. :lol:

En minä tiedä noiden sukulaisuudesta. Joku syy kai siihen on, että niillä on eri nimet. Fatalii voisi tietää. Hänellähän noiden siemeniä on useammalla nimellä kaupan.

Lainaus käyttäjältä: "MasaT"Käytätkö kananpaskaa noiden lannoitteena?

Ei. Kyllä nämä kasvat Puutarhan Kesällä. Korkeutta on kolmisen metriä. Starfishillä varmaan lähemmäs neljä jo. Se menee pitkin kattoa muutamasta paikasta tukien.

hessi

On kyllä niin kauniin näköisiä,
Hessi tahtoo myös siemeniä :wink:

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

MasaT

Kai ne jotenkin jalostunut on. Pistelen kyllä päiväkirjaanikin vielä kuvia niin voit verrata. Omani ei ole korkeudeltaan kuin tuollainen metrinen.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "MasaT"... Omani ei ole korkeudeltaan kuin tuollainen metrinen.

Lämpötila ainakin vaikuttaa pituuskasvuun. Istutin yhden Campanen pikkutaimen ulos toukokuussa ja tähän päivään mennessä se on kasvanut kaksi lehtiparia lisää ja on parikymmensenttinen. Ei toivoakaan sadosta siitä yksilöstä.

Toinen taas kasvaa lasitetun parvekkeen etunurkassa pylvästä pitkin kiipeillen. Se on haaroillaan valloittanut toista metriä leveän alueen lasia vasten ja ylhäällä se kaartuu pitkin kattoa. Satoa tulee vaakasuoriin haaroihin, joita olen naruilla tukenut. Tuohan oli yli metrinen jo huhtikuun lopulla parvekkeelle vietäessä ja siinä oli nuppuja. Kasvatuksen aloitin ennen vuodenvaihdetta. Ensimmäiset kuukaudet menivät kyllä kituessa, mutta vähitellen nuo pääsivät vauhtiin.

Rince

Chilivaarilta saadun Chombon-taimen ensimmäinen hedelmä vaihtaa väriä:

Tuo aloitti kukintansa 1.7., eli 50-55 päivää kesti kukan aukeamisesta värin vaihtoon. Ja tuo väri on siis oranssi, pitäisi kai vielä muuttua punaiseksi jossain vaiheessa.

Chilivaari

Oranssia on minullakin ensimmäisissä Chomboissa, mutta kukinnasta on vasta kuukausi ja viikko. Vaikuttaako voimakas lannoitus tuohonkin?

Minulla Aji Chombo on ollut lasitetulla parvekkeella säiden armoilla, eli aika viileässä. Aurinkoisina päivinä lämpö sitten saattaa nousta jopa kolmenkympin tienoille, mutta noita päiviä ei ole montaa ollut.

Ja noiden siemenethän on Voodoo Chilen itse Panamasta tuomia:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=38881&highlight=panama#38881

Rince

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Oranssia on minullakin ensimmäisissä Chomboissa, mutta kukinnasta on vasta kuukausi ja viikko. Vaikuttaako voimakas lannoitus tuohonkin?


Chilini ovat kasvihuoneessa, mutta jouduin ottamaan ne sisään viikoksi kun olin matkoilla. Lopputulos oli tämä:

Eli jokaisesta puskasta oli kuihtunut joka ainoa kukka ja nupunalkukin. Eivät ilmeisesti tykänneet pimeästä... Kehittyvistä hedelmistä ei sentään pudonnut yksikään, mutta onhan se voinut hidastuttaa hedelmien kehittymistä.

Chilini ovat saaneet Puutarhan Kesää joka kastelun yhteydessä, hieman enemmän kuin ohjeen mukaan.

Chilivaari

Taas oli liian pimeä päivä kuvaukseen ja terävyysalue jäi surkean pieneksi, mutta yrittäkää saada selvää.

Campanen siemeniä:
Tässä pieni näyte Campanesta kerätyistä siemenistä. Pahimmat valikoin eturiviin. Jo viime syksynä raportoin itämättömistä siemenistä. Viileällä parvekkeella hedelmiään kypsytellyt Habanero tuotti siemeniä, joista yksikään ei itänyt. Aivan ilmeisesti kyse oli kylmän vaurioista. Monissa siemenissä oli musta keskusta. Nyt kuivattuani Campanen siemeniä, havaitsin samaa oiretta. Onhan niidenkin kasvun aikana ollut viileitä kausia ja nuo ovat nojanneet parvekelasiin. Olisiko siis noissakin itämättömiä? Kuvan eturivi ja keskellä vasemmalla näyttäisi olevan menetettyjä, mutta entä muut?

Laitoin koe-erän siemeniä itämään. Parempi katsoa nyt kuin ihmetellä talvella huonoa tai olematonta itämistä. En siis lähettele kenellekään siemeniä ennen kuin itävyys selviää. Eipä noilla vielä kiire olisi ollutkaan. Uusia "kelloja" on kypsymässä isompi erä. Ehkä niistä vielä ehtii saada siementä. Nyt viimeistään olisi ilmeisesti aika lopettaa enempi kukinta parvekkeella, sillä eivät ne ehdi kypsyä, eikä tuon kokoista kasvia voi minnekään siirrelläkään. Latvat vain poikki kaikista kukkivista haaroista. Eiköhän se pysäytä kukinnan.

EDIT ILLEMMALLA:
Katkoin tosiaan kaikki haarat viimeisen selvästi kasvaneen raakileen jälkeen. Viitisenkymmentä eri kokoista "Joulun kelloa" sinne jäi kasvamaan tai kypsymään. Paljon tuli tavaraa kompostiin. Campane osoittautui kolmimetriseksi, mutta lyheni nyt puoli metriä. Toisessa parvekkeen nurkassa Starfish on melkein nelimetrinen, mutta siinä on paljon vähemmän satoa.

Taitaisi olla aika lyhennellä muutkin parvekekasvit, ellei niitä sitten saa mahtumaan sisälle lämpimään. Samoin typpilannoituksen aika on ohi. Kun Puutarhan Kesässä kaikki ravinteet ovat valmiiksi sekaisin, lopetan lannoittamisen kokonaan. Erityisiä syyslannoitteita on toki olemassa, mutta eipä näillä viljelyksillä ole tarvetta sellaisiin.  :wink:

Chilivaari

Eivätpä ole itäneet viikossa. No ehkäpä pitää katsoa vielä toinen. Laitoin kuitenkin talouspaperiin eilen pari terveempääkin siementä, kun nuo kokeilemani olivat pääasiassa keskeltä mustuneita. Syksyn viileys saattaa tehdä outoja asioita itävyydelle.

Parvekkeelta sisälle siirtoa pitää kait vähitellen alkaa suunnittelemaan. Useimmat eivät vain mahdu ikkunalaudalle. Se on selvä. Ajattelin selvitä juurrutuksella tuomalla sisään aivan pieniä pistokkaita, kukkivia ja satoa tuottavia kasveja. Taisin kuitenkin aloittaa juurrutuksen liian myöhään. Toistaiseksi vain kolme lajiketta noin kymmenestä kuukausi sitten veteen laittamastani on kasvattanut selvät juuret. Juurtumisvauhti on kovasti lajikkeesta kiinni. Piri Piri, Microcarpum ja Campane ovat jo mullassa ja ne saivat yhteisen ruukun toistaiseksi. Inca Red Drop oli tuossa vaiheessa kesän alussa ja nyt sen juuret ovat tämän näköiset:
Juurtunut Inca:
Noilla juurilla alkaa olla jo neljä kuukautta ikää. Pikku  purkistaan se pääsi tänään reilusti isompaan. Kasvi on noin 25 cm korkea ja täynnä noita 3-4 cm pitkiä chilejä, suurin osa nyt taas raakoina, kun kypsät keräilin pois elokuussa. Se alkoi emokasvinsa tapaan jatkuvan sadon tuoton heti kun juuret vähän kasvoivat.

Inca Red Drop on epäilemättä chilikesäni myönteisin yllättäjä. Siitä riittää aina vain makua ruokaan kuin ruokaan. Tänään teimme sienikeittoa valmiista kanttarellikeittopussista, johon lisättiin pikku kuutioina herkkutattia lähimetsästä. Yksi ainut Inca-chili ohuina renkaina kruunasi maun. Suuhun tuli mukavaa pistelyä ja selkeä chilin maku, joka ei kuitenkaan peittänyt mitenkään sienten makua, pikemminkin korosti sitä.

Chilivaari

Kun eilen valittelin Campanen siementen itämättömyyttä, ne korjasivat heti tilanteen. "Kelluvan talouspaperin" päällä oli aamulla juuren alku parissa siemenessä, joissa ei ollut niin paljon mustaa keskellä. Paljon nopeampi oli kuitenkin yhden siemenen voimalla testattu Aji Indian, jolta kului vain kolme päivää itämiseen. Siitä olen saanut talteen aika vähän siemeniä, eikä satokaan ole ollut runsas, mutta sitäkin maukkaampi.

Chilivaari

Campanen siemenet itivät reilussa viikossa, mutta myöhemmin laitettu erä samaa lajia itikin viidessä päivässä. Noissahan on siis yksilöllisiä eroja, joten aikataulujen teko taitaa olla turhaa puuhaa. Sehän riippuu myös idätysmetodista ja varmaan lämpötilastakin. Nämä olivat kaikki samassa astiassa märän talouspaperin päällä kellumassa  ikkunalaudalla, normaalissa huoneenlämmössä.

Campanen idut:
Vasemmalla päivän vanha itu, keskellä mustasilmä, joka tuskin itää ja oikealla kaksi päivää vanha itu. Tuollainen "pulloharjavaihe" seuraa, kun juuri alkaa tunnustella ympäristöään ohuilla hiusjuurilla. Varmaan tuossa vaiheessa olisi eduksi, jos se olisi jo lopullisessa kasvuympäristössään. Eli multaan siirto kannattaisi luultavasti tehdä heti ensimmäisenä päivänä. Siemen ja juuri on tukeva paketti. Sen voi ottaa vaikkapa leveällä meisselillä tai pienellä lusikalla ja siirtää multaan. Osan olen peittänyt, osan en ja molemmat kasvavat, kunhan kosteutta riittää.

Aji Chombo 8.9.

Kanankakalla voimakkaasti lannoitettu panamalainen Aji Chombo kypsyttelee jo satoaan. Sitä on paljon ja ne ovat Habaneroksi suuria. Maistellut en ole vielä.

Rince

Ovatkohan nämä Chombot jo kypsiä? Niiden pitäisi kai tummua ihan tumman punaisiksi asti, mutta tummuminen tapahtuu niin huomaamattomasti (ja värikin riippuu valaistuksesta)...  Haluaisin saada itämiskykyisiä siemeniä; ei kai siemenet ole 'valmiita' vielä silloin kun väri alkaa muuttua vihreästä oranssiksi?

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Rince"Ovatkohan nämä Chombot jo kypsiä? Niiden pitäisi kai tummua ihan tumman punaisiksi asti, mutta tummuminen tapahtuu niin huomaamattomasti (ja värikin riippuu valaistuksesta)...  Haluaisin saada itämiskykyisiä siemeniä; ei kai siemenet ole 'valmiita' vielä silloin kun väri alkaa muuttua vihreästä oranssiksi?

Ovat nuo kypsiä. Itseasiassa silloin kun väri alkaa vaihtumaan, niin hedelmä on siementen puolesta kypsä. Kuitenkin olen itse odotellut värinvaihdon loppuun saakka ihan varmuuden vuoksi.

Chilivaari

Uskoisin tuon olevan lopullinen väri, mutta eipä viikon odottelu noita vielä pilaa.  :wink:
Niiden alkuperähän selviää täältä:
http://javu.kapsi.fi/inferno/viewtopic.php?p=38881#38881
VoodooChilen kuvissa punaiset ovat kyllä aika lähellä tuota sävyä. Keltaista väriä en näissä juuri havainnut. Se saattaa olla kokonaan eri muunnos tästä chilistä.

Minua alkoi kiinnostaa vihjailut siitä, että näistä tehdään Panamassa hyvin vahvaa chilikastiketta. Kehuja tuosta löysin helposti netistä, mutta en sopivaa reseptiä. Nyt kun noita olisi kymmenittäin, keittelyäkin voisi harrastaa.

Rince

Lainaus käyttäjältä: "Chilivaari"Minua alkoi kiinnostaa vihjailut siitä, että näistä tehdään Panamassa hyvin vahvaa chilikastiketta. Kehuja tuosta löysin helposti netistä, mutta en sopivaa reseptiä. Nyt kun noita olisi kymmenittäin, keittelyäkin voisi harrastaa.


Ruotsissa näyttää olevan myynnissä Chombo-kastiketta, nimellä D'Elidas:

http://www.delidas.se/salsa.htm

Reseptistä ei lue sen enempää kuin että pääraaka-aineet ovat Chombot, viinietikka ja sinappi. Eikä sisällä sokeria.

Sieltä löytyy myös muutamia Panamalaisia ruokareseptejä:
http://www.delidas.se/recept.htm

Chilivaari

Ensimmäiset makukokeilut Aji Chombon kanssa eivät olleet oikein lupaavia. Tein neljänneslitran kermakastiketta, johon normaalisti laitan puolikkaan oranssia Habaneroa tai 2-3 Inca Red Droppia. Isosta kypsästä Chombosta laitoin vain neljänneksen siivun. Maku oli tavallista tuhdimpi.

Kypsyvä Chombo yläoksilta:

Laittelin kattilaan kiehumaan litran verran omenia, joita perkasin puiden alle pudonneista, happamista ja osittain madonsyömistä. Ajattelin kokeilla chutneyn tekemistä omenista. Sokeria tietysti lisäsin, mutta maltillisesti, loraus sitruunamehua, hiukan etikkaakin (omenaviini-) ja suolaa sekä inkivääriä. Yksi Chombo sai aluksi riittää chilin osuudeksi. Ensimmäisellä maistamisella olin polttaa suuni, siis chilillä, ei kuumalla "hillolla". Onpa tosiaan tuhtia kamaa.

Ikävämpi puoli tuossa oli minun suussani hieman epämiellyttävältä maistuva karvaus tai sen tapainen maku, joka tuli jo ennen chilin makua. Samaa oli kastikkeessakin. Tavallisesti sen saa piiloon sopivasti sokeria, suolaa tai sitruunaa lisäämällä. Nyt en oikein onnistunut. Chutney muuttui keitellessä oleellisesti, kun omenat pehmenivät ja maku tasaantui, mutta silti tuo karvaus jäi ensi tuntumaksi.  Voi se tosin johtua käytetystä inkivääristä tai noiden  yhdistelmästä. Pitänee jatkaa kokeiluja.

Otimme vaniljajäätelöä kahvin kanssa jälkiruoaksi ja kuinka ollakaan lieden ohi kulkiessa pälkähti päähäni lisätä tuota omenahillon näköistä chutneyta jätskin päälle. Yllätys oli täydellinen: Se oli HYVÄÄ. Maitotuote ja makeus ehkä muuttivat makuaistimusta, mutta se oli täysin toinen kuin suoraan kattilasta maistellen. Chilin poltettakin tuli vähän jälkijunassa - kuten chinenselle kuuluukin.

Taas kerran tuli todettua, että kullekin chililajikkeelle pitää vain keksiä niille sopiva käyttömuoto. Kaikki eivät sovi paljaaltaan rouskuteltavaksi eivätkä edes kermakastikkeen mausteeksi.

EDIT seuraavana päivänä:
Taisinpa antaa ennenaikaisen todistuksen Aji Chombosta. Sienikastike oli aivan mainion makuista kun siihen lisäsi neljänneksen Chomboa. Eilinen karvaus saattoi aiheutua huonosta inkivääristä tai aineiden yhteisvaikutuksesta. Maistellaan lisää.  :wink:

Chilivaari

Otin ikkunan päällä majailevan valolistani alas puhdistaakseni sen tulevaa pimeää kautta varten. Yksi lampuista ei enää syttynyt. Otin suojamuovin pois ja sieltähän paljastui aika murheellisen näköinen loisteputki:

Palanut T5 putki:

Eipä kestänyt kauan kiinan poikien putki. Vaikka kuinka reilusti laskisin, en saa viime talven käyttöajaksi kuin 3000 tuntia. Oikeiden loisteputkien pitäisi kestää ainakin 10.000 tuntia. Availin muutkin ja sieltä löytyi toinenkin tummentunut, joka tosin syttyi vielä. Tämä täsmää. Valaisin aluksi kahdella lampulla ja lisäsin keskitalvella toiset kaksi. Ne eivät olleet kärsineen näköisiä vielä.

Lamppukauppaan siis. Vuosi sitten ei irtoputkia tässä koossa vielä löytynyt. Nyt niitä jo on, mutta Suomen lamppukauppiaat näyttävät päättäneen, että kansalle riittää niin energiansäästölampuissa kuin pienissä loisteputkissakin väri 827 "lämmin valkoinen". Härskeimmät kutsuvat sitä jopa nimellä "kodikas". Minusta se on ällöttävän vihreän keltainen. Sellaista en kotiini huoli. Tehtaiden ja ulkomaisten lamppufirmojen nettisivuilla värejä kyllä on, mutta ei suomalaisissa kaupoissa. Jos niissä nyt yleensä on näitä pieniä putkia. Erikoisplussan ansaitsee kyllä Airam, jolla ei 827 putkea ole lainkaan, vaan 830 on lämmin, 835 neutraali ja  840 valkea. Tuossa on jo yritystä. Airamin tuotteita ei vain löytynyt lähiseudun kaupoista.

Pikaselitys värikoodeista:
Tuon koodin kaksi viimeistä numeroa ilmoittavat Kelvin-asteet, kun niihin lisätään pari nollaa perään. Ensimmäinen luku ilmaisee värin tarkkuuden. Yhdeksikköä ei näissä pienissä putkissa vielä ole, mutta isoissa minun suosikkini on ehdottomasti 950. Se on silmälle miellyttävä ja siinä näkyvät kaikki värit oikein. Se kelpaa valokuvaukseenkin.

Tutun sähköliikkeen kautta sain tilaamalla parissa päivässä Osramin 840 (cool white) putkia. Ne näyttävät väriltään hyvinkin samanlaisilta kuin alkuperäiset. Tarkemmin mitatessa kiinalaisessa on n. 5% enemmän vihreää. Osram lupaa valotehoa 2100 lumenia eli tarkalleen sata lumenia wattia kohti. Energiansäästöluokka  on A. Katsotaan sitten ensi kesänä, miten merkkiputki pärjää vertailussa kiinalaisten kanssa. Vaikka polttaisin noita neljää lamppua yhtenäisiä pitkiä päiviä puoli vuotta, sähköä kuluisi vain parin kympin verran. Ajastimeni kuitenkin sammuttelee noita päivän kirkkaimmaksi ajaksi ja tietysti yöksi ainakin 8 tunnin ajan. Eipä tule kalliiksi olohuoneen ikkunalaudan valaisu.