maaliskuu 29, 2024, 14:43:42 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Etikkasäilöntä

Aloittaja miau., elokuu 15, 2005, 15:00:25 ip

« edellinen - seuraava »

Stoppari

Tulipas ostettua aikaisemmin Heinän puutarhan Jalapenoja, pari kiloa, ja säilöin ne etikkaan.Liemen ohje ihan etikkapullon kyljestä. Liemi vaan lämpimänä viipaleitten päälle, ja kannet kiinni.Purkit meni umpioon, ja sitten hieman odottelua, ja maistelemaan parinviikon päästä...Maku oli aika karu, mutta ei paha.MUTTA nyt kun aikaa on purkituksesta mennyt pari kuukautta, maku on ihan toinen, en koskaan ole saanut näin hyvää jalapenoa...uskomatonta, miten maku voi muuttua.

hessi

Itse olen vuosia käyttänyt
Meiran mausteseos kasvisten ja sienten säilöntään,
paprika, sipuli, chili, valkosipuli yms yhdistelmille, ja herkkua on tullut.
tänä vuonna kokeillut sitten samaa pelkälle chilille, ja eka mix satsi ainakin ihan ok mun suussani. nyt tein pelkälle  Jalapenolle ja odotan muutaman viikon niin teidän mikä on tulos.

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Bermann_7

mä tein joku pari viikkoa sitte kaks purkkia lemon drop säilökettä.... laitoin aika reippaat mausteet, vähä niinku tollasta fusionkitchen--makumaailmaa hain  :wink:

eli, LD viipaleina, kaneli, neilikka, muskottipähkinä, hunaja, suola, pippuri + nvalkosipuliviipaleita. lisäks toiseen purkkiin yks sipuli. viinietikkaa käytin koska siinä on kivempi maku.

viä en oo avannu, vähä kyl houkuttelee.... antaa ny viä muhia, vai mitä? eiks se oo ainaki kuukausi ennen ku kannattaa korkata?
So it goes.
-KV

Bermann_7

Ouu...

sellanen kysymys tuli tossa mieleen.... onko joku muu laittanu valkosipulia säilökkeisiin? ja jos, niin onko muilla käynyt niin, että pian ne valkosipulin palat on muuttunut SINISIKSI?

katoin just noita purkkeja... vähä friikin näköstä, kun kaikki valkosipulin palat näyttäs olevan ihan sinisiä.... LD:t on normi keltasia, sipuli vaaleata ja purkin pohjalla jotai valkosta "hyhmää"/sakkaa....

vähä epäilyttävää...
So it goes.
-KV

Volitans

Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"ja jos, niin onko muilla käynyt niin, että pian ne valkosipulin palat on muuttunut SINISIKSI?


Tämä on mysteeri. Valkosipuli joissakin olosuhteissa muuttuu semmoiseksi sinivihreäksi. Ei pitäisi olla mitenkään haitallista.

Itselleni on jäänyt epäselväksi, mitä tuossa tapahtuu - saattaa olla jotain tekemistä hapen kanssa tai sitten ei... Joku entsyymi?
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

Rince

Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"ja jos, niin onko muilla käynyt niin, että pian ne valkosipulin palat on muuttunut SINISIKSI?


Tämä on mysteeri. Valkosipuli joissakin olosuhteissa muuttuu semmoiseksi sinivihreäksi. Ei pitäisi olla mitenkään haitallista.

Taitaa sisältää niitä antosyaaneja, ne vaihtavat väriä happamuuden mukaan.

NaokiSoma

Lainaus käyttäjältä: "Rince"
Lainaus käyttäjältä: "Volitans"
Lainaus käyttäjältä: "Bermann_7"ja jos, niin onko muilla käynyt niin, että pian ne valkosipulin palat on muuttunut SINISIKSI?

Tämä on mysteeri. Valkosipuli joissakin olosuhteissa muuttuu semmoiseksi sinivihreäksi. Ei pitäisi olla mitenkään haitallista.

Taitaa sisältää niitä antosyaaneja, ne vaihtavat väriä happamuuden mukaan.

Kirjoittelin tästä johonkin joskus viime joulun tienoilla, kun noita etikkasäilöttyjä valkosipuleja silloin lahjaksi laittelin. Silloin tosiaan tuli etsittyä tietoa siitä, miksi sellaista tapahtuu (jotta kaikki sukulaiset eivät ole sairaalassa heti joulunpyhien jälkeen ;)).

Syy oli se, että valkosipuli sisältää rikkiyhdisteitä, jotka voivat kuparin kanssa reagoidessaan muodostaa sinistä tai sinivihreää rikkisulfaattia. Kuparia riittää hyvin pieni määrä ja sitä löytyy yllättävistäkin ruoka-aineista, mm. jauhoista, ravintorasvoista, pähkinöistä, lihasta ja joistakin juustoista.

Myös aminohapot värjäävät valkosipulia happamissa oloissa. ->
Lainaus käyttäjältä: "America's Test Kitchen Newsletter, September 2004"Under acidic conditions, isoallin, a compound found in garlic, breaks down and reacts with amino acids to produce a blue-green color. Visually, the difference between garlic cooked with and without acid can be dramatic, but a quick taste of the green garlic proved that the color doesn't affect flavor.

hyeena

Tein tuossa jokin aika sitten about tuollaista etikka-hunaja-valkosipuli sailontaa chileille.
Purkit vietti reilun vartin 125 asteisessa uunissa ja taytettiin kuumalla liemella yli tayttoon asti. Lisaksi liemen sekaan eksyi hieman atamonia.

Ensimmaisen yon (illalla tein) purkit vietti hamarassa ja viileassa nurkassa huoneen lammossa, taman jalkeen laitoin purkit viileakaappiin (hiukan lampimampi kuin jaakaappi, mutta vain hiukan).

Purkkien ja korkkien yhteensovituksessa oli hieman ongelmia, semperin ja piltti ja mikalie purkkien ja kansien mentya taysin sekaisin.

Ilmeisesti tasta johtuen laittaessa viileakaappiin noita huomasin yhden purkin "popanneen", laitoin kuitenkin senkin sinne.

Nyt sitten herasi kysymys etta uskaltaako tuon purkin sisaltoa syoda vai ei?
Yleensa nuo "popanneet" lentaa suoraan makeen, mutta nyt tuo kylmasailytys+atamoni houkuttelee aloittamaan tuolla purkilla (jattaen ne kunnolliset myohempaa tarvetta varten)..

hessi

olen vuosia tehnyt erilaisia mössöjä myös pilttipurkkeihin joissa korkkeja ei saa kunnolla kiinni, mutta kun ne on huolella pesty, steriloitu uunissa ja kuumaa mössöä sinne laittaa niin ei ole mielestäni mitää ongelmaa vaikka korkki poppakkin! syö se purkki vaikka ekaksi!
herkkuhetkiä sinne  :)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

Inca

Mulla kävi taas niin, että kaiken vaivalloisen ja isohajuisen etikankeittelyn ja parin viikon odottelun jälkeen unohdin koko chilisäilökkeen jääkaappiin, ja kun muistin sen noin puolen vuoden päästä niin en ollut varma onko se enää syömäkuntoista. Sitten meni vielä kokonaiset puolitoista vuotta ja lopulta heitin koko purkin menemään. Sinne meni suurin osa sen vuoden sadosta  :D

Chilivaari

Mieleen juolahti tämmöinen kummallinen kysymys syksyisiä etikkachilejäni nauttiessani: Pitäisikö / voisiko etikkasäilykkeeseen laitta öljyä?

Erityisen hienoja ovat mietoon etikkaliemeen kokonaisina säilötyt "Joulun kellot", Campane chilit. Mutta kuten tuoreessakin, polte on sisällä siementen kiinnikkeissä ja suuri osa chilistä on mietoa. Luulin maun tasaantuvan muutaman kuukauden säilönnässä, mutta ei.

Kapsaisiinihan ei ole vesiliukoista. Kermakastikkeessa maku tasaantuu hetkessä, mutta vaikuttaako silloin maidon ainesosat vai rasva? Öljysäilykkeitä en ole kokonaisista chileistä tehnyt, joten en tiedä, miten ne siihen reagoivat.

Herra 47

tammikuu 21, 2009, 14:53:50 ip #31 Viimeisin muokkaus: tammikuu 21, 2009, 14:58:10 ip käyttäjältä herra 47
etikka liuottaa kyllä kapsaisiinia ja tasoittaa tulisuutta... näin ainakin itsellä... tulee hyvää haba sailykettä kun laittaa esim 1/5 - !/4 tuletonta chinenceä esim aji dulce amarilloa tai pink habaneroa ja sit 1/5 - 1/4 jotain tulisempaa esim hot paper lantern yms

tai sitten laittaa baccaa chinenseä ja rocotoa sekaisin haluamassaan suhteessa... maut ja tulisuus sekoittuvat hyvin

tuota öljyn lisäämistä voisi kyllä kokeilla tänä vuonna... se voisi kyllä pyöristää makuja ja tulisuutta hieman
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

Chilivaari

Sinä olet paloitellut chilit? Siis rikkonut solukkoa. Minulla kellot olivat kokonaisia. Sen verran tein viiltoa, että vesi pääsi sisään.

Herra 47

on ollut kokonaisiakin... mutta kun olivat samaa lajiketta niin en huomannut eroja kun pouli vuotta olivat liemessään
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 21, 2009, 14:14:31 ip
Mieleen juolahti tämmöinen kummallinen kysymys syksyisiä etikkachilejäni nauttiessani: Pitäisikö / voisiko etikkasäilykkeeseen laitta öljyä?

Eikös noissa salaatinkastikkeissa käytetä molempia etikkaa ja öljyä?
Itse mietin chilien säilömistä suoraan viinietikkaan mutta nimimerkillä "mau" olikin jo tämän viestiketjun alussa sen tapainen ohje.
Kävin korkkaamassa juuri etikkasäilökkeen jossa on tuota samaa chiliä kuin chilivaarillakin. Lisäksi on porkkanaviipaleita ja aikas tulista
fataliin yllätys-baccatumia. Tuo tulisuus tuntuu leviävän enemmänkin tuohon liemeen mutta kyllä nämä "joulun kellot" ja porkkanaviipaleetkin sai siitä ihan mukavasti tulisuutta. Nam! ;D

Chilicutter


Mieleen juolahti tämmöinen kummallinen kysymys syksyisiä etikkachilejäni nauttiessani: Pitäisikö / voisiko etikkasäilykkeeseen laitta öljyä?

Kokeilin joskus oljyn laittoa etikkaliemen sekaan.
Öljy ei vaan sekoitu etikkaliemeen.Muistaakseni oli cayennee jota säilöin sillalailla.
Öljyyn tulisuus tarttui kyllä hyvin,oli tulisempaa kun ite chilit.
Mutta sen öljynhän voi käytää sitten muuhun tarkoitukseen.
Onhan noita oliivejakin pelkkään öljyyn säilöttynä,miksei chilejäkin voisi säilöä.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Äpyli

helmikuu 16, 2009, 22:14:12 ip #36 Viimeisin muokkaus: helmikuu 16, 2009, 22:16:55 ip käyttäjältä Äpyli
Olen säilönyt kevyseti paahdettuja Chilejä rypsiöljyssä ja hyvin kestää nauttia tulista öljyä vielä 2 vuodenkin päästä säilömisestä."Normi" Sokerietikka liemeen säilönyt tuoreita sekä kuivattuja & paahdettuja chilejä valkosipulin kynsien sekaan ja ainakin 1½ vuotta säilyy avaamattomana.

Edit: Jos varmanpäälle pelaa niin PH 4 tai alle niin siellä liemessä ei elä enää mikään "pöpö", Veden ja öljyn huonompaa erottuvuutta toisistaan koettaisin vaikka jollain tärkkelyspitoisella "lisäaineella" parantaa...
Olemassa on vain kolme ihmistyyppiä, ne jotka osaavat laskea ja ne jotka eivät osaa.

Äpyli

Lainaus käyttäjältä: Chilicutter - tammikuu 21, 2009, 20:53:56 ip

Mieleen juolahti tämmöinen kummallinen kysymys syksyisiä etikkachilejäni nauttiessani: Pitäisikö / voisiko etikkasäilykkeeseen laitta öljyä?

Kyllä voi... se öljy vaan nousee pintaan säilytyksessä mutta ei siitä muuta haittaa  tietääkseni ole!
Olemassa on vain kolme ihmistyyppiä, ne jotka osaavat laskea ja ne jotka eivät osaa.

Volitans

Öljy ja etikka eivät liukene keskenään, ne vain emulsioituvat. Ja emulsio taas hajoaa ajan kuluessa - ilman emulgointiaineita muutamissa minuuteissa jopa.
jäsen
Suomen Chiliyhdistys ry

snu

Lainaus käyttäjältä: Äpyli - helmikuu 16, 2009, 22:14:12 ip
Edit: Jos varmanpäälle pelaa niin PH 4 tai alle niin siellä liemessä ei elä enää mikään "pöpö"


Mikäs pitäisi olla etikkapitoisuus, että tuohon pH 4:ään päästäisiin?
#419
Eksyminen on suotavaa.