Äänestys
Kysymys:
Mikä on tärkein kriteeri chililajikkeiden valinnallesi?
Vaihtoehto 1: Maku ratkaisee, tietysti!
ääntä: 283
Vaihtoehto 2: Ulkonäkö - minulle chilit ovat etupäässä koristekasveja.
ääntä: 107
Vaihtoehto 3: Harvinaisuus - haluan edistää harvinaisten chilien saatavuutta.
ääntä: 70
Vaihtoehto 4: Ei mitään väliä - kasvatan mitä vain satun saamaan käsiini.
ääntä: 88
Vaihtoehto 5: Jokin muu kriteeri, mikä?
ääntä: 64
Vaihtoehto 6: Tulisuushan se.
ääntä: 111
Kysymyksenasettelu selittänee itsensä.
Itse olen peittelemättä ensisijaisesti esteetikko ja siis koristekasvattaja - toki on plussaa, jos chilistä on iloa ruoissakin, mutta minulle useimmiten ulkonäkö on ratkaiseva tekijä kasveja valitessani. Tälläkin hetkellä kasvavista lajikkeista vain Lemon Drop on maun vuoksi valikoitunut, lähes kaikki muut valitsin ensisijaisesti ulkonäön perusteella. :) Myös harvinaisuudet ja niiden levittämisessä auttaminen kiehtoo - siksi minulla on C. Exile ja C. Galapagoense itämässä.
Äänestyksessä voi valita yhdestä viiteen vaihtoehtoa, koska varmastikaan en ole ainoa, jolla on useampi kriteeri chiliensä valinnassa - yksi valikoituu yhdestä syystä, toinen toisesta. Yrittäkää kuitenkin valita vain selvästi teille tärkeimmät kriteerit, niin erot foorumin ihmisten painotuksissa näkyvät selvemmin. Jotenkin veikkaan, että maku-kriteeri tulee tällä foorumilla jyräämään muut alleen... ;)
Kolme ensimmäistä :)
Olen chilipultsari, minulle kelpaa mikä vain. En valikoi.
Kolme ensimmäistä nyt ainakin, maku on tärkeä, ulkonäköäkin saa olla että saa pihalle ja pöydälle koristeellisempia.
Sitten nuo willit..mitäpä niihin sanoisin, mielenkiintoisia, hyvän makuisia ja kaikki omalla tavallaan kauniita. Toki niiden levittäminen muillekin halukkaille harrastajille on yksi syy.
Samoin 3 ekaa, pääasiallisesti kylläkin kokkauksiin sopivuuden perusteella.
Toistaiseksi vain maku ratkaisee.
Yleensä pyrin kyllä kasvattamaan hieman epätavallisempia lajikkeita, juuri sen vuoksi, että saataisiin niiden siemeniä tännekin. Toivottavasti onnistun siemenien puhtaudessa. :-X
Puuttuu vaihtoehto "tulisuus ratkaisee" :D
Maku, satoisuus, ulkonäkö, harvinaisuus ja tulisuus. Laaja skaala pitää olla. ;)
Kaikki muu paitsi ulkonäkö tuli valittua. Oikeastaan suurin syy valitsemiini chileihin oli se, että en tahtonut aloittaa tätä harrastusta niinkään perinteisillä lajikkeilla. Kun tähän harrastukseen mukaan lähtiin, niin lähtiin sit kunnolla!!
chinenset ovat paitsi kauniita, myös tulisia, hyvän makuisia, sekä satoisia. Baccat taas ovat... Miten sen nyt kauniisti sanoisi... Rumia kuin rullatuoli :">
jokin muu vaikuttaa=kaikki yhdessä.
Nyt mun cristalit varmaan suuttuu, mutta tuskin jaksan mokomia katsella tätä kautta pidempään. Tod näk lykkään ne amppeliin kasvattamaan ja roikottamaan niitä varsiaan mihin lystäävät. Latvon paljon, jotta haarovat kunnolla.
Ei Baccatumit ole rumia!!
Lainaus käyttäjältä: jeQQ - maaliskuu 07, 2010, 15:02:32 ip
Ei Baccatumit ole rumia!!
:D mutta niiden kasvutapa on hieman eksoottinen... Valtaisat lehdet ja hervottoman pitkät varret jotka venyy 10cm päivässä, kunnes kaatuvat :D toinen tykkää äidistä ja toinen tyttärestä ;)
Fiilispohjalta :)
Kaipa tässä kokeillaan kaikenlaisia kasveja sen tarkemmin pohdiskelematta. Tuota tän kauden kasviluetteloa kun katselen niin kyllä mieltymys noihin napakoihin chinenseihin on havaittavissa. Jostaa syystä vaan menee hermot noiden baccojen sitomis/tukemistarpeiden kanssa. Niin ja onhan chinenset pääasiassa riittoisampia....
Tulisuus lisätty vaihtoehtoihin. :) En osannut mahdollista äänimäärää lisätä näin jälkikäteen enää kuuteen, olisikohan ylläpidolla sellaista namiskaa tähän tarpeeseen?
Muu, mikä?
Itse tykkään kasvattaa laidasta laitaan erilaisia, valikoin siis hoidokkini tulisuuksien ja osan ihan myös ulkonäön perusteella. Miedommilla tässä paremman puolisko toleransseja paranneellaan ensi syksynä. ;D
Osa lajikkeita valikoitu myös niiden historiallisesti kiinnostavan alkuperän mukaan. Esim. inca berry.. ;)
Yritin valita peruslajeista laidasta laitaa suosien syötäväksi haukuttuja lajeja, mutta pääsipä mukaan pari lajia jotka valitsin ihan vain nimen perusteella.
Koristechilejäkin sattui mukaan, mutta jätin idättämättä kun piti tehdä tilaa vesileikeille.
Maku on tärkein, pari lajiketta hankittu myös koristeeksi, mutta kun tuore harrastus on kyseessä, niin ei ole omaa suosikkia muodostunut vielä. Ensi kaudeksi sitten tarkemmin valikointia, nyt on aika laidasta laitaan, tosin villichilejä en vielä viitsinyt hankkia kärsimään luultavasti väärästä hoidosta. Se puoli olisi kyllä myös kiinnostava!
Maku ja tulisuus ovat tärkeitä, muulla ei niin väliä. Helppohoitoisuus on tietysti hyvä juttu, mutta ennemmin kuitenkin tappelen hankalien ja hyvien kanssa.
Maun ja tulisuuden takia kasvatus. Ja lajike valinnassa tärkeimpänä kriteerinä helppous ja nopeus.
kyllä se maku ratkaisee aika pitkälle...
tulisuus tulee siinä sivussa, lempichilit: naga, rocoto, champion ja tuossa järjestyksessä.
mutta myös chilin ulkonäkö kiehtoo, siis bodin ;) kyllä kaunista chiliä katselee ja hiplaa ::)
ja myös tuo siemenien tuottaminen on alkanut kiehtomaan, puhdas siemen...
villit.... ne sopis mulle ehkä parhaiten.... pieni sato ::)
kyllä se ulkonäkö , tulisuus ja maku ratkaisee valinnan itselläni kasvaa n 10-50 paikkasessa kasvatus lootassa jossa on naga morich , 7 pod , inca red drop ,makeaa paprikaa , bolivian rainbow , punaista ja vihreää jalopenoa , habanero carribbean red , ja paljon muuta toivottavasti tulee hyvät sadot :)
Valitsen lähinnä käytettävyyden tasolla.
Eli kaikista sorteista koittaisin valita sellaiset omaan ruoanlaittoon sopivat.
Tila tosin rajoittaa esim.noiden rocotojen kasvatusta.Rocotoihin tykästyin kun Hessiltä sain maistiaisia.Loppui vaan kesken.
Tämän vuoden kasvatus juontaa juurensa viime vuonna huonosta hoidosta huolimatta selvinneisiin ja siementä tuottaneisiin kasveihin. Maku on se tärkein peruste, mutta eloonjääminen tulee heti seuraavana. ;D
Aloittelijana kaikki käy mutta tietenkin makukin hieman vaikuttaa. Villien kasvattamista voisi harkita sitten kun on hiukan enemmän kokemusta (ehkäpä ensi kesän jälkeen).
Omat valintani perustuvat lähinnä resurssien rajoituksiin: pitäisi kasvaa hyvin sisällä ja ahtaassa tilassa. Siksi olen yrittänyt metsästää pieniä ja sitkeitä lajikkeita.
Pidemmän tähtäimen haaveena on päästä risteyttämään ja stabiloimaan ainakin yksi oma variaatio. Se on myös ohjaillut valintojani sikäli, että olen miettinyt etukäteen, mikä olisi kiva risteyttää ja/tai ylipäätään mahdollinen. :P
Näillä kriteereillä nyt kasvaa lähinnä (tylsiä?) annuumeja ja chinensejä..
Tulisuus, satoisuus, helppous.
Syömämielessä pelkästään ainakin toistaiseksi kasvatetaan. Jos sitten joskus alkaa satoa kertyä yli tarpeiden niin voisi ruukkutilaa vapauttaa kaikelle muulle jännälle. Voi toki olla, että teepensas menee harvinaisten chilien ohi, kun senkin lehdille olisi hyötykäyttöä.
Kasvunopeuden sekä se että ei tarvitse kokoaikaa hyysätä sitä..esim sumutella ja tarkastella valon/ravinnontarvetta..
helppohoitoinen. ja se että siemenet itäisivät nopeasti..itse olen melko kärsimätön..
Kyllä tänä vuonna chinet ajo baccojen ohi!
Okei, baccatumit tuottaa hedelmää vaatimattomammissa olosuhteissa mut ei niitä pysty kattelemaan pitempää aikaa.
Jotkut maistuu ihan helkkarin hyvälle mut ne roikkuu ja valuu ihan miten sattuu.
Chinenset seisoo selkä suorana ja se maku!!!
maku ja ulkonäkö kyllä kulkevat käsikädessä mun valinnoissa. Mukava katsoa kasvavaa ja maistaa herkullista chiliä
Alkuperäislajikkeet etelä-amerikasta kiinnostavat eniten, joten ehkäpä kriteerinä olisi historia ja maut.
Ensi kesäksi olisi tarkoitus laittaa parvekkeelle perulaisia perunoita kasvamaan ja kokkailla niistä sitten Aji Amarillon sekä rocotojen kanssa kaikkea hyvää. :)
Itselläni on se ongelma,että kaikki kiinostaisi,mutta jotenkin aina pitäisi pystyä valitsemaan mukavimmat lajikkeet.Tämän kauden lajikkeet valikoituivat monta kuukautta kestäneen valinta prosessin aikana kun listasin mahdollisia lajeja pieneen mustaan kirjaan :D elämä ja chilin kasvatus on valintoja täynnä
Itselläni olisi seuraavat:
- Helppohoitous
- Iso/kohtuusatoinen
- Kaunis kasvi/podi
- Tulisuus
- Maku
- Koristeellisuus
Jotenkin tuossa järjestyksessä,ei ole tietenkään mitenkään erityisen ehdotonta
järjestystä.Mutta maku ja estetiikka sekä mahdollisuus käyttää ruoanvalmistuksessa
ovat kyllä melko sellaisia asioita jotka vaikuttavat valintaan.
Monimuotoisuus on kuitenkin plussaa,mukavaa kun on erilaisia ja kaikista voi nauttia.
Mm.
-Erikoinen
-Maku
-Suurikokoinen
-Hienon näköinen
Tulisuudella ei niinkään merkitystä, miedot tuoreena, vahvat mausteeksi ruokaan.
Maku ja ulkonäkö. Siinäpähän ne tärkeimmät. Tulisuus ei ole niin olennaista, peruspaprikaa en kuitenkaan ole vielä lähtenyt kasvattamaan vaikka tomaatteja kylläkin.
Tomaatit muuten ovat sitten aivan järkyttävän näköisiä karvakasoja ja haiseekin kilsan päähän :D
Whiskyt=maku
Sikarit=maku
Chilit=maku,näkö
Naiset=näkö
Tällä kaudella ensisijainen valintakriteeri alussa oli se, että fataliilta oli beginners pack loppu, joten tilasin jungle collectionin. Bolivian Rainbown ja Black Scorpion Tongue:n tilasin siihen päälle ihan ulkonäön takia. Myöhemmin tajusin ettei minulla juurikaan ole varsinaisia ruokachilejä, joten keräilin "vähän" lajikkeita, joiden oletan sopivan minun makuhermoilleni (tai jotka ovat niin suosittuja täällä foorumilla, että oli pakko kokeilla).
Äänestys siis Joku muu, ulkonäkö ja maku.
Tosin tulevaisuudessa luultavasti maku tulee nousemaan ykköskriteeriksi. Koristeellisuus ilman makua jäänee jossain vaiheessa kokonaan pois (saatuani nyt kasvavista itäviä siemeniä), koska mielestäni kaikki nuo chilit ovat ihan koristeellisia omalla tavallaan (kasvina pidän enemmän Rocoto Red Peruvianin ulkonäöstä, kuin Bolivian Rainbown, vaikka on tuo bolivian Rainbowkin hieno).
Harvinaisuus noussee myös tärkeäksi kriteeriksi myöhemmin, mutta sekin maun puolesta. Eli haluan mahdollisimman eri makuisia chilejä ja jos onnistun löytämään oikein hyvänmakuisen lajikkeen, jota melkein kukaan ei kasvata, niin sen parempi.
Tulisuus ja ulkonäkö varmaan noiden viimesimpien kohdalla ja tietenkin ylipäätänsä kasvatuksen opettelu, kun toinen kausi menoillaan vasta.
Vuosi sitten vastasin maku ja edelleenkin maku ratkaisee. Myös chilin käytännöllisyys. Sen takia en kasvata villejä, enkä juurikaan baccatumeja. Pikkuista lipsumista kuitenkin, kun jätin itselleni lahjaksi kasvattamani Bolivian Rainbowin varataimen ainoastaan näön takia.
1,2,4,6
Muu syy, on nimi! ;D
Jotenkin noi koodein nimetyt vaan ei ota napatakseen! Ainakaan nyt
Muut oli maku, ulkonäkö ja tulisuus!
Tulisuus ensisijaisesti kun ei vielä ole päässyt kuin muutamaa eri lajiketta tuoreena maistamaan - näin saadaan riittoisuutta parannettua :)
Maulla on kyllä myös väliä ja jatkossa en aio tuhlata rajallisia kasvatustiloja lajikkeisiin, jotka ei maistu hyvältä.
EDIT: Ja kasvin koolla on myös vaikutusta. Pääsääntöisesti paljon metriä korkeampia lajikkeita olen koittanut vältellä.
Muutamia kriteerejä olen asettanut valikoimalle nyt kun ekaa kertaa ihan ajatuksen kanssa lajikkeita valitsen. Viime vuodelta on jo pari hapsua ja naga. Siinä riittää tulisuutta ja jos satoa tulee enemmänkin niin jauheita saa pitemmäksikin aikaa.
Ulkonäkösyistä otin Bolivian Rainbown. Siitä saa kuitenkin ihan huonekasvin ja bonciin ja voi myös antaa eteenpäin ja näin samalla levittää chilimieltä.
Maun takia otin Lemon Dropin ja Aji Cristalin, jotka ovat myös kestosuosikkeja monilla.
Muu syy eli käytettävyys on taas Turbo Pube ja Jalapeno Hercules. Jalapeno ainakin kiinnostaa täytettynä :P
Etusijalla maku, mutta aikalailla valitsin lajikkeita, joista olen kuullut niiden olevan hyviä/mielenkiintoisia. Tällä kaudella lähinnä tuollaisia takuuvarmoja lajikkeita. Ensi kaudella sitten voi valkata vähän erikoisempia ja itselle tuntemattomampia.
Sanotaan nyt vaikka tuo maku ja tulisuus. Cayennea pistin kasvamaan kun kerta se sopii parhaiten tuommoiseen itämaiseen ruokaan jota teen usein.
Itse valitsin ekat chilini näillä perustein:
-Helppo kasvattaa
-pari otin tulisuuden vuoksi, esim naga
-pari koska oli hauska nimi :D
-pari ulkonäön vuoksi.
elikkäs iha 1st ikinä minkään kasvattaminen, jos se näillä nyt sit lähtis.
Tämän kauden viidakko kasvaa lähinnä siksi näin laajana, että sain käsiini melkoisen määrän siemeniä, joiden iästä ei ollut tietoa. Laitoin siis kaikenlaista tulemaan (onneksi suurinta osaa vain pari siementä per laji) epäilyissäni, ettei ne kuitenkaan idä... Toisin kävi ja nyt lajeja taitaa olla kasvamassa joku 40 kpl, joista tuplataimia varmaan puolista. Onpahan saanut testailua samalla kaikenmoista kasvualustaa jne. ;D
Muutoin suurimpana tekijänä valinnassa on kyllä maku. Näistäkin saa nyt selville, että mitkä jäävät seuraaville kausille kasvulistalle ja pyhänä lupauksena en ensi kaudelle ota hyväksi todettujen lisäksi kuin max. 10 uutta chiliä kokeiluun. Uskokoon ken haluaa... ;D
1,2,5,6.
(4) Ihan kaikkea käsiini tulevaa en multaan laita (3) enkä harvinaisuuden vuoksi vielä tässä vaiheessa juurikaan kasvattele. Ei tietotaito eivätkä talvetustilat riitä. :(
Vastaamaani 5. kohtaan sanoisin, että yritän saada kasveina mahdollisimman monen tyyppisiä lajikkeita. Siksi joukossa ovat mm. Bolivian Rainbow ja Goat's weed, jotka eivät maultaan liene ihan huippuja. Tämä on tällä hetkellä kaikkein tärkein motiivi. Bonuksena tulee sitten reilumpaa satoa jos se on tullakseen. Tulevina vuosina voi sitten keskittyä omasta mielestä parhaan makuisiin ja/tai tulisimpiin lajikkeisiin. Lapsillekin pitää jotain olla makustelua varten, siihen on varattu Trinidad Scorpion Morouga Blend Bluesmanin suosituksien mukaisesti. ;D
ehdottomasti 3 ylintä ja sitten lisäksi mitä muut ihmiset kasvattaa niin laitan myös sitten sen perusteella.
Näin chiliuntuvikkona voisi sanoa, että ulkonäkö ja tuttu/hauska nimi vei mennessään (kymmentä lajiketta vahvasti tulossa!). Tosin tuli kyllä ensin vähän kahlattua tuota kasvatusvaativuutta ja satoisuuttakin läpi ammattilaisten - eli jo pidemmälle edenneiden - kokemusten ja arviointien perusteella ::)
Muu syy, mikä?
Eipä ollut oikein mitään logiikkaa näin ekana vuonna valinnoille. Fataliin siemensivuja selailin, ensin valitsin muistaakseni yhden ulkonäöllisesti kivan koristekasviksi, yhden helpon kasvatettavan, yhden sikatulisen ja sit oli vielä jokin kriteeri. Sen jälkeen huomasin ne valmiit packit joten poistin noi valinnat ja tilasinkin vain sen Fatalii's Beginner Packin. Vasta sen jälkeen löysin tänne, ja nyt onkin jo muutamia hyvän kuuloisia ja kehuttuja lajikkeita mielessä ensi kautta varten.. Mutta siis huom: ensi kaudelle päivitykset vasta. Hassua lukea ihmisten päiväkirjoja: ensin hankitaan pari lajiketta, sit luetaan kehuja ja innostutaan lisää ja lisää ja lisää.. ja sit tapahtuukin se täällä paljon puhuttu "mopon karkaaminen". Useita kymmeniä taimia? Herranen aika. Itse sen verran realisti, että tajuaa ettei tämän enempää tänne mahdu, ja ihan turha muutenkin hankkia lisää kun a) ei ne enää kerkeä b) enhän mä tiedä, pysyykö nuokaan koko kesää hengissä.. Eli täällä mopo ei edes yritä keulia, vaan kateellisena se päristelee eteenpäin ja kurkkii toisten huimia satoja.. ;D
MAKU, tulisuuden ei tarvitse olla joka lajikkeella "tapissa", nagaakin kasvamassa mutta mieluummin hyvä maku ja sopiva tulisuus suussa kuin kuuma naula kielestä läpi ja tasajalkaa ympäri keittiötä jäätelö/jugurttipurkki kädessä hyppien...(ei ole vanhaksi tulemista :-\)
mauna takia tota unkarin kirsikka on parikin puskaa, ihan ehdoton salsa chili:)
Kaikki menne , kunhan on hyvän näkönen (koristemarja) tai hyvän makunen (ruokamarja) :P
Näitä äänestin: Kaikki neljä vaikuttaa, tosin Maku, tulisuus ja harvinaisuus eniten.
*Maku ratkaisee, tietysti!
*Ulkonäkö - minulle chilit ovat etupäässä koristekasveja.
*Harvinaisuus - haluan edistää harvinaisten chilien saatavuutta.
*Tulisuushan se.
Kaikki neljä vaikuttaa, tosin Maku, tulisuus ja harvinaisuus eniten.
Tulisuus on yksi, mutta tottakai helppo ja hyvännäköinen chili on meikän mieleen...
Lainaus käyttäjältä: Lillen - elokuu 29, 2011, 15:58:18 ip
Näitä äänestin: Kaikki neljä vaikuttaa, tosin Maku, tulisuus ja harvinaisuus eniten.
*Maku ratkaisee, tietysti!
*Ulkonäkö - minulle chilit ovat etupäässä koristekasveja.
*Harvinaisuus - haluan edistää harvinaisten chilien saatavuutta.
*Tulisuushan se.
Kaikki neljä vaikuttaa, tosin Maku, tulisuus ja harvinaisuus eniten.
Niin joo, harvinaisia suosin kun vaan on kokemusta näistä ihan peruslajikkeista... ::)
Enemmistön mukaan mennään, elikkäs MAKU on tärkein kriteeri.
Jos olisi tilaa enempi, niin voisihan sitä kasvatella mitä vaan. Mutta kun ei ole, niin vain hyvänmakuiset
lajikkeet saavat tilaa kasvarista. Toki aina kokeilumielessä joku saattaa päästä mukaan :D
Maun ja ulkonäön perusteella. Lisäksi välillä pitää kokeilla jotain uutta.
Peesaan Whiliä...Samoilla kriteereillä mennään.
Tulisia ja tulettomia, mutta maukkaita niiden olla pittää.
Hilloja mukava tehdä itse, kun löytyy paljo eri makuisia ja tulisuusasteen omaavia lajikkeita :D
Maku, mielenkiintoisuus, tulisuus. Joissakin myös satoisuus.
Entäs tsilifoorumin tämän vuoden suurin "hype"... Eikö sekin olisi kelpo kriteeri? ;)
Harvinaiset, hyvän makuiset, kivan näköiset ja supertuliset kiinnostaa 8)
+ että kasvatus on vaan niin mukavaa puuhastelua
Maku pääasiassa. Tavoitteena on saada hyvää satoa. :)
Kasvatettavat chilit valitaan tarkalla "pers'edelläpuuhunsummanmutikassa" -metodilla.
Maku on ykkösasia, pelkkä tulisuus sinänsä ei kiehdo. Jos sitten hieno aromi ja tulisuus yhdistyvät, niin se on jo sitten aika varma valintakriteeri.
Ne valitsee mut !!
Jos syksyllä lupaat vähentää rehuja 20%, niin keväällä on vain 30% enempin kuin ed. kaudella.
Ulkonäkö oli ensimmäinen tekijä, johon kiinnitin huomiota. Seuraavina aika tasan meni hinnan, helppouden ja Fataliin mainospuheiden kanssa :D bonsaita pyrin tuottamaan, joten siitäkin syystä ulkonäkö ja helppous ratkaisivat. Aloittelijana en tiedä eri chilien mausta mitään, mutta siitä tullee vielä joskus myös tärkeä tekijä.
Kyllä se on se ulkonäkö, tulisuus vähän miedommasta ja makeammasta päästä.
Herkullisuus ,satoisuus ja helppo kasvatettava sopivan poltteen kera tekee chilistä täydellisen :)
Muiden kasvattajien arviot mausta.
Satoisuus on kyllä tärkein tekijä, varsinkin kun itse joutuu keinovalaistuksella hoitaa homman nii ei tee mieli loimottaa 200W esliä kolmee neljää kuukautta 16h päivässä muutaman podin takia:D
Ensisijaisesti maku ja sitten ulkonäkö. Koristechilit eivät kiinnosta mutta ei tuonne pihalle viitsi reilua 40:ä risukasaakaan kesäksi viedä, joten sopiva kombo makua ja näköä on kiva.
Taisi olla jo hiukka menneisyyteen vajonnut äänestys tämä? Edellinen vastaus yli 120 päivän takaa...
Kriteereinä minulla ovat tärkeysjärjestyksessä maku, tulisuus ja ulkonäkö.
Käytän sadon ruuaksi tai mausteeksi, joten maku on tärkeä. Tulisuus siinä mielessä että koska perhe ei edelleenkään ole oppinut kivusta nauttimaan, niin lajikkeet valtaosin pitää ottaa mietoina.
Pidän kaikista kasvilajeista jotka omaavat jonkin verran goottilaista karaktääriä, tummaa lehteä, tummaa hedelmää, epäkristillistä kasvutapaa tms. Kaiken ei tarvitse sellaista olla, mutta niitä pitää olla joukossa kuitenkin.
Elikäs kohta: Joku muu, mikä?
Perustelut tulevan 2015 kauden valintaan vaikuttavusta asioista:
- eri tulisuusasteet
- kokemus miltä maistuu (maisteltu chilifestareilla)
- mitä suositteltu
- ulkonäkö (mikä näytti mielenkiintoiselta)
- nimen tuoma houkutus
- kokeiltava "kaikkea", jotta löytää suosikit
Lainaus käyttäjältä: ChiliSiili - joulukuu 19, 2014, 16:39:59 ip
- kokeiltava "kaikkea", jotta löytää suosikit
Tuohon kiteytyy suurinosa koko foorumin menosta. ;D
Lainaus käyttäjältä: Miquel - joulukuu 20, 2014, 09:55:56 ap
Lainaus käyttäjältä: ChiliSiili - joulukuu 19, 2014, 16:39:59 ip
- kokeiltava "kaikkea", jotta löytää suosikit
Tuohon kiteytyy suurinosa koko foorumin menosta. ;D
Mites se olikaan, kaikkea pitää kokeilla paitti omaa serkkua ja kansantanhuja? ???
Chileistä ei puhuttu mitään, joten niitä voinee kokeilla pariasataa ::) ;)
Ulkonäkö ja maku. Ensimmäinen kausi aluillaan niin pitää saada pari kaunista bonchia, tämän kauden jälkeen painottuu enemmän maun puolelle.
2015 valinnat perustuivat puhtaasti sen hetkisen mielentilaan. Eli nappasin vain mielenkiintoisia, ei oikeastaan minkään ominaisuuden perusteella, vaan perstuntumalta.
Kyllähän mun valinnat menee sillä pohjalla että jotain vanhoja suosikkeja jokunen lajike ja loput idealla toihan vois olla mukava kasvattaa. :)
Maku, tulisuus, ulkonäkö...vaikka aloittavana nyt vasta opettelen lajikkeita ja yritän päästä maisteleen eri lajikkeita tuoreeltaan niin laajalla skaalalla ko vaan mahollista. :P Joku yksilö ihastuttaa jo ulkonäöllään niin paljon, että se on vaan on pakko saada.. ;D
Ulkonäöllä ei ole mitään väliä kunhan maistuvat hyvältä ja tulisuutta löytyy tarpeeksi. >:D
Sadon määrä suhteutettuna tulisuuteen on ratkaiseva tekijä, hallituksen myöntämän tilan rajallisuuden takia.
Hainan Yellow Lantern:a olisi kiva saada kasvamaan ensivuodeksi Duke Pequin tilalle.
Lainaus käyttäjältä: kasvattaja - lokakuu 23, 2016, 10:35:57 ap
Sadon määrä suhteutettuna tulisuuteen on ratkaiseva tekijä, hallituksen myöntämän tilan rajallisuuden takia.
Hainan Yellow Lantern:a olisi kiva saada kasvamaan ensivuodeksi Duke Pequin tilalle.
Yhdistyksen jäsenille saattoi ::) olla tulossa tuohon vuodenvaihteen tienoille tulossa ensimmäisiä myytäviksi.
Kuuleman mukaan Hainanilla terästetty kahvi pääsee hieman yllättämään ja suikaleista maisteltuna ei hullumpaa ;)
Pitää siirtyä vähemmän tulisiin, kun ei lähipiiristä oikein kukaan suostu syömään niin tulista kuin minä tahtoisin. Nuo tulisemmat tänä vuonna kasvatetut kuluvat niin turkasen hitaasti, kun pitää jarrutella niiden käytössä. Josko kevyemmillä totutettais muutkin ja sitten salavihkaisesti nostan tulisuusastetta hiljalleen. Jaettu ilo, paras ilo. ;)
1. Koko
2. Maku, mutta vaikka olisi maukas mutta kolmemetrinen niin jää valitsematta.
Ensimmäisenä maku, toisena koko ja kolmantena harvinaisuus. Pääasiassa kasvatan vanhoja suosikkeja vuodesta toiseen ja otan siihen kylkeen kokeiltavaksi mielenkiintoiselta tuntuvia lajikkeita. Myös villichilejä ja muita harvinaisempia tulee kasvatettua vaikka kriteerit eivät täyttäisi kahta edellä mainittua, ne ovat vaan niin jänniä. ::)
Tää nyt menee samoin kuin naisen valinta: ulkonäöllä ei ole mitään merkitystä jos maistuu hyvältä ja on pirun tulinen. ;D
Maku ja tulisuus niin että sopivat kaikkiin ruokiin mitä laitan joka päivä. :chili: :fire:
Täällä Pohjois-Karjalan takamailla ei tahdo saada kaupoista oikein mitään erikoista, joten kyllä itse kasvatellut chilit sieltä erikoisimmista ja tulisimmista lajikkeista ovat tällä hetkellä in.. >:D
Kyllä se maku ja tulisuus on ne kriteerit millä kasvatettavani valitsen. :D Kaikki ne on omalla tavallaan ihan hienoja kasveja, enkä näitä muutenkaan ulkonäön takia kasvatakaan, vaan niiden syötävien takia. Ja myös ihan kasvattamisen ilosta tietysti! ;)
maku ja podin koko