huhtikuu 18, 2024, 21:17:03 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Horrigan

1
Kodin mausteinen kokkaus / Vs: Kimchi ja gochugaru
lokakuu 03, 2021, 11:34:24 ap
Soulissa muutama vuosi sitten vaihdossa ollessani tuli kokeiltua perinteistä kimchin tekoa ja ostin samalla korealaisten perinneruokien keittokirjan, ja näiden ohjeiden mukaan olen pääpiirteittäin kimchiä tehnyt. Joitain vähemmän tärkeitä aineksia olen toki poistanut tai korvannut jollakin toisella, sillä kaikkia alkuperäisen ohjeen listaamia raaka-aineita ei Suomesta helposti löydy. Ja joihinkin ohjeessa mainittuihin raaka-aineisiin, kuten silputtuihin katkarapuihin ja ostereihin liittyy myös melkoinen ruokamyrkytysriski, jos jokin vaihe fermentoinnissa sattuisi menemään pieleen. Onneksi nämä on helppo korvata makunsa puolesta vaikkapa kalakastikkeella. En ole lähtenyt muuten soveltamaan liikaa vaan pyrin kuitenkin mahdollisimman autenttiseen lopputulokseen. Aina onkin tullut hyvää enkä ole enää purkkitavaraan koskenutkaan - on niin paljon parempi niin maun kuin kukkaronkin kannalta tehdä itse.

Itse käytän kimchin tekoon Nongshimin Farmer's heart -merkkistä gochugarua, koska sitä lähimmässä aasia-marketissa myydään melko edullisesti. Omaan makuuni gochugaruun käytettävä korealainen chili on melko tyypillinen annuum-lajikkeen edustaja, ainakin siis kun sitä paikan päällä tuoreena popsi - wikipediasta vähän lisätietoa. Perinteisestihän gochugaruun käytettävät chilit kuivataan auringossa, joka varmaankin tuo siihen omaa lisäaromiaan, mutta eipä koneellinen kuivauskaan taida nykyisin olla mikään harvinaisuus, varsinkaan näissä massatuotteissa. Ja tulisuusaste ainakin tässä Farmer's heart -gochugarussa on sieltä miedosta päästä.

Olen kokeillut kimchin teossa joskus myös ihan perus cayennejauhettakin, jos ei gochugarua ole jostain syystä ollut saatavilla. Ei siitä pahaa missään tapauksessa tullut, vain hieman erilaista. Ei kuitenkaan niin erilaista, etteikö sitä kimchiksi olisi tunnistanut. Sanoisin siis, että anna rohkeasti mennä vaan, jos omia chilejä haluat kimchiin käyttää. Jauhetta menee kimchin tekoon tosin melkoiset määrät, että kannattaa varautua siihen.


Tässä ohje, jonka mukaan itse aina teen kimchiä:

Tarvittavat pääraaka-aineet

- 2,5 kg kiinankaalia
- 700 g karkeaa merisuolaa
- 500 g retikkaa, leikattuna ohuiksi pitkiksi suikaleiksi (julienne)
- 50 g vesikrassia, kevyesti hienonnettuna (jos ei löydy, voi jättää pois)
- 150 g kevätsipulin vihreitä osia, pilkottuna

Mausteseoksen raaka-aineet

- 100 g gochugarua
- 1 - 1,5 dl kalakastiketta
- 1 rkl sokeria
- 50 g hienoksi raastettua valkosipulia
- 30 g hienoksi raastettua inkivääriä

Ohje

- Poista kiinankaalista mahdolliset huonot lehdet, leikkaa kaalit pitkittäin puoliksi ja huuhtele puolikkaat kylmällä vedellä. Laita karkeaa merisuolaa lehtien väliin reilusti ja jätä kaalinpuolikkaat kylmään suolaveteen muutamaksi tunniksi nahistumaan. 

- Huuhtele nahistuneet kaalinpuolikkaat lopuksi huolellisesti vedellä, niin että kaikki irtosuola on varmasti poissa ja valuta niitä tunnin ajan.

- Tee mausteseos kulhoon (jos gochugaru imee paljonkin nestettä, lisää kalakastiketta enemmän, kunnes siitä muodostuu kunnon tahna) ja lisää suikaloitu retikka, pilkottu kevätsipuli ja vesikrassi seoksen joukkoon. Sekoita hyvin.

- Laita mausteseosta kaalin lehtien väliin tasaisesti ja kääräise lopuksi pari ulointa lehteä varovasti leikkuupuolen päälle niin, että tästä syntyy pieni paketti, joka pitää mausteet kaalin sisällä.

- Pakkaa maustetut kaalit leikkuupuoli alas päin mahdollisimman tiiviisti fermentointiin sopivaan astiaan. Laita päälle tarpeeksi paljon painoa, jotta kaalit pysyvät tiiviisti paikoillaan ja peitä kaalit lopuksi 2-3% suolaliemellä (eli esim. 1 litraan vettä tulisi 20-30 g suolaa). Älä täytä suolaliemellä koko astiaa - vain sen verran, että kaalit peittyvät ja myös pysyvät pinnan alla. Jos sinulla on jo ennestään jotain itse hapatettua tuotetta, kuten hapankaalia, venäläisiä kurkkuja tai jo aiemmin tehtyä kimchiä tms. niin lisää hieman tämän lientä joukkoon nopeuttamaan fermentoinnin alkamista.

- Laita astian kansi kiinni, lisää vettä vesilukkoon ja odota ensimmäistä vesilukon pulpahdusta. Jos hyvin käy, ensimmäinen pulpahdus tulee jo saman vuorokauden sisällä. Itse annan ensimmäisen pulpahduksen jälkeen kimchin käydä huoneenlämmössä n. viikon ajan.

- Viikon raivofermentoinnin jälkeen ota kaalit hapatusastiasta, leikkaa ne puikoilla syötävän kokoisiksi paloiksi ja pakkaa hyvin puhdistettuihin, tiiviskantisiin lasipurkkeihin. Peitä pilkotut kaalinpalat huolellisesti käymisliemellä, sulje purkin kansi ja laita jääkaappiin. Periaatteessa kimchiä voisi jo tässä vaiheessa syödä, mutta maku paranee huomattavasti, jos annat kimchin kypsyä jääkaapissa vielä muutaman viikon ajan. Muista "röyhtäyttää" purkkeja säännöllisesti, ettei liikaa painetta pääse muodostumaan niihin.


Siinä tosiaan on se ohje, jonka itse opin ja minkä mukaan olen kimchiä aina tehnyt. Tosin yhtä oikeaa ohjetta ei ole olemassakaan ja variaatioita on yhtä paljon kuin on tekijöitäkin. Joten jos ei omaan makuun sovi, voi helposti lisätä tai poistaa raaka-aineita oman mielensä mukaisesti. Fermentointi on kivaa, todella palkitsevaa ja suhteellisen helppoa hommaa, kunhan vain pitää mielessä hyvän keittiöhygienian eikä nenä ole liian herkkä ;)
2
Valmisruoat / Vs: Chilimakkarat
heinäkuu 06, 2021, 23:48:51 ip
Lainaus käyttäjältä: Whili - kesäkuu 06, 2020, 08:20:54 apCarolina reaper Wilhelm oli pakko ottaa testaukseen kun monet ovat sitä moittineet.
Makua oli kivasti, väri oli lupaava, mutta taisi olla pelkkää paprikaa ja tulisuus jäi pienen pieneen jälkilämpöön.
Paketti meni kylmänä kun poltetta etsiskelin, ehkä toisen ostan grilliin..

Varmaan neideille ja lapsille sopiva, mutta chilifriikit pettyvät.

Itselleni Wilhelmit, Kabanossit ja muut perinteiset A-luokan rusto- & jännemakkarat eivät yleensä uppoa, mutta täytyy sanoa, että Carolina Reaper on maukasta tavaraa. Ihan kiva pieni pikantti säväys, mutta ei todellakaan vastaa poltteeltaan sitä mitä nimeltä odottaisi. Tulen silti ostamaan vast'edeskin, sillä on mukava syödä joskus myös sellaista klassista grillimakkaraa, joka ei vaadi ämpärikaupalla sinappia kyytipojaksi makua tuomaan.
3
Villit chilit ja chilien tiede / Vs: CGN 19198
heinäkuu 06, 2021, 14:51:04 ip
Nostetaanpa tätä ikivanhaa topicia, kun itsellänikin on kyseinen lajike nyt ensimmäistä kertaa kasvamassa. En tiedä mikä tässä keskustelussa puhuttu variaatio on kyseessä, mutta mistään Hollannista tilatusta mysteerilajikkeesta ei ole kysymys vaan ihan Fataliilta (https://fataliiseeds.net/product/cgn-19198/) tilasin siemenet viime talvena. Vaikutti mielenkiintoiselta kasvatettavalta, mutta valitettavasti paljastuikin pieneksi pettymykseksi. Siemenet itivät tosiaankin paremmin kuin luvattiin ja kasvi onkin elinvoimainen, mutta jossain välissä sitten rupeaakin tiputtelemaan ihan vihreitä ja terveen näköisiä lehtiä ja kukkia sellaisissakin olosuhteissa missä muut chilini ovat kasvaneet ongelmitta ja tuottaneet reilusti satoa. Vain yhden täysikasvuisen marjan on koko olemassaolonsa aikana onnistunut luomaan, joka sekin sitten ennen pitkää tippui ennen kuin oli ehtinyt muuttua punaiseksi.

Mitähän temppuja tämän lajin kasvatuksessa kuuluisi tietää? En haluaisi uskoa sen johtuvan yleisesti kokemuksen puutteesta, sillä luulisi, että liki 15 vuoden kokemuksella osaisin jo välttää ne yleisimmät sudenkuopat, mutta silti tällainen kiukuttelu chililtä on minulle aivan uutta.
4
Muut kuin paprikakasvit / Vs: Viiniköynnös (Vitis)
joulukuu 02, 2014, 20:57:38 ip
Osaako joku hieman enemmän aiheeseen perehtynyt sanoa, että mitä kannattaa tehdä Zilgalle, joka vielä on sisätiloissa ja kasvaa hullun lailla? Kannattaisiko leikellä tuoreet kohdat pois ja pistää ruukku styroxilaatikossa ronskisti pihalle vai kestäisikö Zilga yhden talven sisätiloissa?
5
Itselläni oli täsmälleen samanlainen oman elämänsä pronssimitalisti. Iti samaan aikaan Peri Perin ja Orchidin kanssa, kaikki siirrettiin parvekkeelle kelien lämmettyä, Orchid ja Peri Peri tekevät podeja minkä kerkeävät ja Starfish puolestaan ei kasva senttiäkään ja on täysin nuupahtanut.
Ruukulle löytyy parempaakin käyttöä, joten heitin Starfishin menemään, ja nyt on siirtymässä Turbo Pube kalifiksi kalifin paikalle.
6
Millähän saisi linnut pysymään erossa parvekechileistäni? Pihapiirissä asustava varis on ottanut pahaksi tavakseen kaivaa ruukkuja ja lisäksi se varastelee kevytsoraa :D Odotan pelonsekaisissa tunnelmissa sitä päivää, jolloin se keksii varastella podeja...
7
Tätä nyt on aivan varmasti kysytty moneen kertaan, mutta pistetäänpä nyt vielä kerta kiellon päälle: onko Puutarhan kesä sopiva kukituslannoite vai onko se liian typpipitoista? Kannattaako mukaan sekoittaa hieman esim. vähätyppistä syyslannoitetta?
8
Jäkätijäkäti / Vs: Typerin aate/uskonto
kesäkuu 22, 2010, 11:39:55 ap
Eikös Castanedan kirjoja syytetty täysin tekaistuiksi? Jotain tällaista muistaisin lukeneeni...

Mutta pakko sanoa, että intiaanien mytologia, historia, elämäntapa ja suhde maailmaan ja luontoon ovat äärimmäisen mielenkiintoisia aiheita. Meni sitten valkoinen mies pilaamaan noidenkin maineet new age- ja wicca-pelleilyillään  ;D
9
Muut harrastukset ja elämä / Vs: MM2010
kesäkuu 20, 2010, 23:35:30 ip
Tosi syvältä, ettei futiksessa tuomarit tarkasta epäselviä tilanteita ruudusta, kuten lätkässä. Vähenisi ainakin filmaaminen huomattavasti ja voitaisiin ohjata siihen taipuvaiset vaikka teatterikorkeaan.
10
Ei ole Kimmo siinä tapauksessa. Kimmo kulkee metrolla ;D
11
Lainaus käyttäjältä: Tomppa - kesäkuu 20, 2010, 18:49:04 ip
Kuulosti kovin tutulta mutta ei kait se ole lahtelainen?


En tiedä Kimmon historiasta sen tarkemmin, mutta Helsingissä ainakin työllistää virkavaltaa eniten... myös Tampereelta on pari kertaa bongattu.
12
Jokaisen poliisin, järjestyksenvalvojan ja vartijan tuttu Kenopolvi-Kimmo on pakko mainita. Tunnetaan myös nimillä Luotipolvi-Kimmo tai Sahanpolttaja-Kimmo...
Hieman epäsosiaalinen kaveri, josta ei ole suurempaa mainittavaa harmia koskaan ollut kenellekään, vaikka välillä saattaa räkiä, uhkailla, huutaa, soitella helvetin enkeleitä hakkaamaan yms. pientä kivaa. Niskaperse-ote kyllä rauhoittaa joka kerta Kimmon.
Ei Kenopolvi sinänsä oudoin heppu ole, mutta mainitsemisen arvoinen kaikin tavoin tällaisessa topicissa. Kaikin puolin hieno mies!
13
"Tämäkin raha oltaisiin voitu antaa veteraaneille!!!11" Ainiin, mutta Ruotsissahan ei onneksi tätä Suomessa surullisen usein käytettyä veteraanikorttia olekaan...
Mutta kaipa tuollekin rahalle parempaa käyttöä olisi ollut, siitä ei ole epäilystäkään.
14
Muut harrastukset ja elämä / Vs: Now playing-topic :)
kesäkuu 19, 2010, 00:15:24 ap
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - kesäkuu 18, 2010, 19:07:00 ip
Lainaus käyttäjältä: maxdrehzahl - kesäkuu 17, 2010, 10:46:59 ap
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - kesäkuu 16, 2010, 22:01:21 ip
Lainaus käyttäjältä: maxdrehzahl - kesäkuu 16, 2010, 20:18:56 ip
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - kesäkuu 12, 2010, 22:48:18 ip
Nyt tarttis jotain kunnon mättöä. Olisko jollain ehdotuksia jotain In Flames tai Soilwork tyylistä. Tai Opeth?


Scar Symmetry
Mnemic
Tuossapa noin alkuun.


Nämäkin bändit tuttuja. Varsinkin Scar Symmetry kolahtaa kovinkin. Oliskos jotain muuta? :)


Jaahas, jaahas. No pistetään näitä nyt sitten vaikka aakkosjärjestyksessä, pysytellen kuitenkin suhtkoht melodeath-genren puitteissa.  :)

Blinded Colony
D Creation
Degradead
Marionette
Mercenary
Raintime
Raunchy
Sonic Syndicate

Laitetaanpa tähän vielä otsikon mukainen now playing, eli Sybreed - Orbital. Mainio bändi, kesti vain aikansa totutella ei-niin-loistavaan laulajaan.


Siinähän sitä settiä olisi. Muutama tuntematonkin. Tartteepi illemmalla kaljan ääressä tutustua näihin. Kiitos ja kumarrus.


Mikäli kunnon mättöä kaivataan, suosittelen Meshuggahia.
http://www.youtube.com/watch?v=MwdEw0ty0gs
http://www.youtube.com/watch?v=4A_tSyJBsRQ&feature=related
Kyllä ruotsalaiset tämänkin homman osaavat suomipoikia vain paljon paremmin.
15
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Kastematoja!
kesäkuu 18, 2010, 23:59:47 ip
Herätetään vanha topic eloon. Eli itsekin sujautin juuri muutaman kastemadon parin baccatumin multiin. Nyt seurataan mitä luonto saa aikaan ja ihmetellään onko kastemadoilla mitään merkitystä ruukkukasvatuksessa...
Onko muilla ollut näiden muutaman vuoden aikana mitään kokemusta asiasta?
16
Muut harrastukset ja elämä / Vs: MM2010
kesäkuu 18, 2010, 01:54:12 ap
Loistavaa peliä Meksikolta. Mukavaa, että ennakkosuosikit saavat turpiinsa!
17
Jäkätijäkäti / Vs: AAAAAAAAAAA...
kesäkuu 16, 2010, 14:44:10 ip
Lainaus käyttäjältä: Evilyn - kesäkuu 16, 2010, 08:19:31 apMutta Horrigan, miten olet sittemmin saanut kissasi pidettyä erossa kasveista?


Taimivaiheessa käärin yksinkertaisesti foliota ruukun ympärille. Jostain syystä rakennelma ei (ainakaan omia) kissoja kiinnosta ollenkaan ja taimi saakin kasvaa rauhassa.
Hyvä tuuri sinänsä, että toinen kissa (narttu) on sen verran fiksu, ettei sitä kiinnosta floora lainkaan ja toinen (kolli) taas raatelee vain taimivaiheessa olevat kasvit, joten rauhassa ovat isoksi kasvettuaan saaneet olla... Tiedä sitten muiden kissoista.

Kannattaa myös karkotussuihketta ruikkia ruukun seinille.
18
Jäkätijäkäti / Vs: AAAAAAAAAAA...
kesäkuu 16, 2010, 00:22:56 ap
Tiedän tunteen. Ensimmäinen chilinikin joskus kauan sitten meni parempiin suihin... Oli lähellä, ettei kattia myyty lähimpään kiinalaiseen ravintolaan. Mutta kuka sydämetön hirviö voisi oikeasti olla vihainen kissalle?  ;D
19
Muut harrastukset ja elämä / Vs: MM2010
kesäkuu 15, 2010, 22:58:35 ip
Se on sitten siinä. Kyllä nyt Rakkaan Johtajan nahkaruoska venyy ja paukkuu, kun pojat pääsevät kotiin. Sääli sinänsä... Brassit kuitenkin on niin nähty.

EDIT: Yksi maali P-Korealle! Hyvä!

EDIT 2: Ei huonoa peliä P-Korealtakaan. Ei häpeällinen tappio ollenkaan. Kuitenkin moninkertainen mestari vastassa.
20
Muut harrastukset ja elämä / Vs: MM2010
kesäkuu 15, 2010, 22:18:36 ip
Kyllä Korean Demokraattinen Kansantasavalta puolustaa todella hyvin, mutta hyökkäys on onnetonta.