toukokuu 14, 2024, 04:37:39 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - Seppo

1
Tein oman aiheen tälle tutulle lajikkeelle, josta tuli tänä kesänä yksi suosikkichileistäni. Nyt kasvatin sitä kunnolla ja sain hyviä tuloksia. Vaikka lajike on vanha tuttu, ei siitä oikein missään puhuta ja tuntuu, ettei sitä kovin paljoa edes kasvatella.

Minä olen kasvattanut pienimarjaista versiota ('aji amarillo small'). En tiedä, onko siinä muuta eroa täysikokoista marjaa tekevään versioon kuin pienemmät hedelmät.

Talven yli ilman lisävaloa elellyt viimevuotinen amarillo pääsi kevään tullen isompaan ruukkuun ja kesäksi lasitetulle parvekkeelle. Siinä se on kasvanut 2,5-metriä korkeaksi ja muutoinkin varsin isoksi tuuheaksi kasviksi. Satoa on saanut kerätä viikoittain heinäkuun puolestavälistä lukien. Yhteensä satoa on tänä kesänä tullut jo yli 500 podia ja 1,5 kiloa, mikä on mielestäni pienimarjaiselle chililajikkeelle aika hyvä määrä.

Erittäin helppo kasvatettava . Tosin ei tuntunut tykkäävän Nutriforten tomaatti- & paprikalannoitteesta, varmaankin ph nousi liian korkeaksi - muuta syytä kuin lannoitteen en tähän ongelmaan keksinyt poissulkemalla eri vaihtoehtoja, ja lannoitteen vaihdon jälkeen ongelma korjaantui.

Ja miksi tätä kannattaa kasvattaa? No siksi, että satoa paitsi tulee runsaasti, niin se on hyvää satoa. Tyyliltäänhän amarillo on esim. lemon dropin kanssa samaa sarjaa: ei ihan älyttömän makea, tulinen baccatum omintakeisella hedelmäisellä maulla. Amarillo on todella herkullinen chili kuivattuna. Sen omintakeinen maku tiivistyy ja korostuu kuivattuna ja on ehkä paras kokeilemistani kuivahcileistä! Minä kasvatan tätä kuivattuna syötäväksi. Kuivattuna se on parhaimmillaan, tuo ruokaan hyvää makua tulisuuden lisäksi ja satoa tulee hyvänä kesänä niin paljon, että yhden puun tuotannolla pärjää pitkään.
2
Chililajikkeiden arvostelut / Rocato (chinense)
heinäkuu 08, 2013, 16:03:23 ip
Tästä lajikkeesta ei löydy kokemuksia oikein mistään.

Kyseessä ilmeisesti maultaan chinenseksi poikkeuksellinen, kuvausten mukaan maultaan rocotoa muistuttava keskitulinen chinense. Rocotoa muistuttava maku viitannee jonkinlaiseen chinensen ja pubescensin risteymään ja lienee syynä sille että Fasse on ristinyt tämän chinensen pubescens-osastoon hämäävästi sekoittuvalla nimellä.

Näitä on mulla kaksi. Toinen kituu pienessä ruukussa. Sen sijoitin keväällä liian aikaisin ikkunalle, pois lamppujen alta. Se kasvoi sitten lähes baccatumien näköiseksi honteloiseksi, joten leikkasin sen alas kun en harvinaista kasvia raaskinut poiskaan heittää. Jäi pieneen ruukkuun kasvamaan ja nyt onkin tehnyt jo kolmisenkymmentä raakiletta. Isossa ruukussa kasvavasta toisesta yksilöstä on tullut komea, puolisen metriä korkea ja yhtä leveä todella nätti kasvi, joka on nyt pikkusiskostaan mallia ottaen alkanut opetella sadon tekemistä. Parisenkymmentä raakiletta on ilmestynyt puskaan, kukkasia on vaikka kuinka monta ja nuppuja vieläkin enemmän.

Vaikuttaisi aika satoisalta lajikkeelta. Podeja tekee ihan kuin huomaamatta. Ensin ei näy yhtään mitään, mutta sitten parin päivän päästä huomaakin että lehvien joukossa on kourallinen vihreitä pökäleitä kasvamassa.

Odotan mielenkiinnolla, että pääsen maistelemaan. Jos tämä osoittautuu hyväksi keskituliseksi yleischiliksi, ensi kaudella heivaan aji cristalin kasvattelut rocaton hyväksi. Rocato vaikuttaisi olevan paljon satoisampi eikä näytäkään lehtikompostista kaivetulta ulkoisesti.