joulukuu 02, 2021, 08:19:54 ap

Uutiset:

Tervehdys, kaksi samaan aikaan sattunutta teknistä muutosta / ongelmaa summa aiheutti vajaan viikon katkon foorumille. Nyt palvelinohjelmisto on jouduttu päivittämään uuteen ja sekä ulkoasu että toiminnallisuus on muuttunut. Toivotttavasti ei ainakaan kovin paljoa huonompaan suuntaan. Odottamattomia ongelmiakin saattaa ilmaantua.


Lannoitusohje Puutarhan kesä-lannoitteelle

Aloittaja jaolsten, maaliskuu 11, 2014, 07:14:35 ap

« edellinen - seuraava »

jussa

Lainaus käyttäjältä: johniemi - kesäkuu 06, 2018, 16:00:30 ip
Onko nämä ohjeet nyt siis 5ml = teelusikka = 5ml? Luin sekä tämän että chiliyhdistyksen ohjeet ja tuo savonia lusikan esittely sotkee kyllä mainiosti. Kyllä jokaiselta luulisi se ihan oikea 5ml mitta keittiöstä löytyvän :)


Itsekään en pidä tuosta teelusikka mittayksiköstä. Parempi kun puhuttaisiin vaan millilitroista. Iso ongelma on se, että monelta kotoa löytyvä savonian lusikka on itse asiassa kahvilusikka eikä teelusikka. Kahvilusikka on tilavuudeltaan 2,5ml.
Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

johniemi

kesäkuu 16, 2018, 14:02:35 ip #41 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 16, 2018, 14:05:27 ip käyttäjältä johniemi
Täysin samaa mieltä kanssasi.

Mutta, kysymys edelleen kuuluu että Montako ml puutarhan kesää esimerkiksi "satovaiheessa kun raakileita on oksilla" pitää lannoittaa? Sama ohje täällä kuin chiliyhdistyksen sivuilla mutta toisessa sanotaan että satovaiheessa lannoitetaan kaksi teelusikkaa ja Täällä sanotaan 4 teelusikkaa.

Ja kummassakin ohjeessa höpistään että tässä ohjeessa käytetty mitta on Savonia-lusikka. Eli sama ohje, eri mittamäärät?!? Kertokaa nyt joku se konkreettinen ml-määrä ilman Savonioita, kukkupäitä ja muita virveleitä antaen esimerkki vaikkapa näiden kahden ohjeen tyylisesti eli "satovaiheessa kun raakileita oksilla: X ml". Me kaikki lannoittelijat osataan varmasti siitä sitten itse extrapoloida oikea määrä sadonkäynnistykseen ja muihin vaiheisiin. Kiitos :)

Lannoitin äsken "kukitukseen ja sadon käynnistykseen" taas 4 x 5ml tl-mittaa eli 20 ml puutarhan kesää / 10 litraa vettä, eli saattoi tulla sopivasti tai liian vähän - riippuen siitä uskooko chilifoorumin ohjetta vai chiliyhdistyksen ohjetta.

Vuorikaskas

kesäkuu 16, 2018, 14:13:43 ip #42 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 16, 2018, 15:28:04 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Savonia. Teelusikan pituus 16,6 cm.  Kahvilusikan pituus 13,2 cm.  https://www.iittala.com/fi/fi/brandit/hackman/savonia/c/savonia/intro

Tarkat mitat ovat joskus tarpeen ja sen vuoksi kannattaa hankkia mittasarja. https://www.martat.fi/marttakoulu/ruoka/ruoanvalmistus/ruoka-aineiden-mitat-ja-painot/

Vedä mitan pinta tasaiseksi, äläkä annostele kukkuramittoja. https://www.meillakotona.fi/artikkelit/mitat-ja-muunnokset

Minä ihmettelen mittayksikkö tilkkaa.   :D  https://martat.valudata.fi/keskusteluarkisto/marttailu/marttailunurkka/teelusikka-ja-ruokalusikka-kokkaillessa/index.html

Lainaus käyttäjältä: johniemi - kesäkuu 16, 2018, 14:02:35 ip
Kertokaa nyt joku se konkreettinen ml-määrä ilman Savonioita, kukkupäitä ja muita virveleitä ....


Toive on kohtuullinen ja vaatimaton.  Yrittäisin kertoa jos käyttäisin tuota lannoitetta.   Minusta lannoituksen kuuluisi seurata myös kasvualustan ravinnepitoisuuden kehitystä.  Joskus voi toki käydä niinkin, että ohje sattuu ihan ideaaliin. 

Vuorikaskas

kesäkuu 16, 2018, 14:48:18 ip #43 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 16, 2018, 16:23:57 ip käyttäjältä Vuorikaskas
Johniemi. Katsoin tuota aloitusviestiä ja eiköhän se ole aika selvästi siinä sanottu että ohjeen "teelusikka" on 2,5ml.   Eli virhe siinä ohjeessa olisi ainoastaan väärä nimitys käytettyyn Savonian lusikkaan, joka onkin ilmeisesti kahvilusikka.

ed.  Vastaus #35:n mukaan se on 2ml.   :D


Katsoin vielä yhdistyksenkin ohjesivun.  Siinä ei puhuta Savoniasta mutta sanotaan teelusikan olevan 5ml.  EC arvot ovat kuin EC-käyrä taulukossa jossa on millilitrat käytössä. Selkeä virhe on aloitusviestin ohjeen tekstissä missä teelusikalliset aikaansaavat väärät EC-arvot. Johtuen ihan siitä että teelusikka ei ole teelusikka vaan kahvilusikka. Tämä virhe on korjattu yhdistyksen sivulla.   Esim ensimainitun mukaan 2tl/10l -> 0,6EC ja toisen mukaan 1tl antaa saman.  Taulukko EC-käyrineen sen sijaan on sama ja ilmeisen oikein molemmissa.

http://www.chiliyhdistys.fi/fi/chilinkasvatus-lannoitusohje-puutarhan-kesa-lannoitteella/

johniemi

Joo, eli jatkan tuota 20ml puutarhan kesää / 10 litraa tässä kukitusvaiheessa siis koska en vieläkään tajua mikä on oikea määrä :)

Jame

Minä olen "isommille" kasveille laittanut annostuksella 2,5 ml / 2 litraa - 10 ml / "kastelukannullinen". Rocotoille kelpaa kaikki, annuumeille ja baccoille on satunnaisesti tullut ödeemaa.
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.