toukokuu 14, 2024, 03:46:18 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili-artikkeli bongattu

Aloittaja snu, joulukuu 15, 2007, 12:37:49 ip

« edellinen - seuraava »

Wolfman

Kommentointi on aika tyypillistä tasoa, ainakaan vielä ei tosin näkynyt ihan niitä idioottimaisimpia kommentteja. Itse artikkelista pisti silmään "Sarjoittaisen päänsäryn estolääkkeenä kapsaisiinia annostellaan suoraan nenään." ..... Öööh.... Missä muodossa ja miten ?  :o Ei ainakaan itselle tulisi ihan heti mieleen sniffata kapsaisiia kuonoon tarkoituksellisesti  8) Satunnaiset vahingot riittävät...

NPhoBiaz

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - helmikuu 25, 2015, 11:32:31 ap
"Sarjoittaisen päänsäryn estolääkkeenä kapsaisiinia annostellaan suoraan nenään." ..... Öööh.... Missä muodossa ja miten ?  :o Ei ainakaan itselle tulisi ihan heti mieleen sniffata kapsaisiia kuonoon tarkoituksellisesti  8) Satunnaiset vahingot riittävät...


Kyllä se päänsärky varmasti unohtuu, kun vetää pari raitaa nagajauhetta nenään. ;D

-jumi-

Mikähän oli lähde tähän: "Suurina annoksina kapsaisiini vaurioittaa hermosoluja." En ole vielä tuollaiseen faktaan törmännyt.

Samoin vähän oli epätarkkuutta tässäkin: "Kun kapsaisiinin käyttö lopetetaan, hermosolujen toiminta palautuu ennalleen." Kipuaistimus voi pysyä poissa jopa kuukausia: http://www.laakeinfo.fi/Medicine.aspx?m=24446&i=ASTELLAS+PHARMA_QUTENZA

ChiliSiili

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - helmikuu 25, 2015, 11:32:31 ap
Kommentointi on aika tyypillistä tasoa, ainakaan vielä ei tosin näkynyt ihan niitä idioottimaisimpia kommentteja. Itse artikkelista pisti silmään "Sarjoittaisen päänsäryn estolääkkeenä kapsaisiinia annostellaan suoraan nenään." ..... Öööh.... Missä muodossa ja miten ?  :o Ei ainakaan itselle tulisi ihan heti mieleen sniffata kapsaisiia kuonoon tarkoituksellisesti  8) Satunnaiset vahingot riittävät...


Juu tuon saman luin Chilikirjasta ja aloin pohtimaa samaa asiaa. Työmatkalla vähän googlettelin, että Hortonin taudissa saatetaan käyttää kapsaisiinia sisältävää voidetta sieraimiin ( jos en pahasti muista väärin).
ChiliSiilin kasvatuksia ja muuta elämää voi kurkkia: http://chilisiili.blogspot.fi/

Jame

Lainaus käyttäjältä: NPhoBiaz - helmikuu 25, 2015, 14:30:58 ip
Kyllä se päänsärky varmasti unohtuu, kun vetää pari raitaa nagajauhetta nenään. ;D


Sehän menee samaan kategoriaan vanhan reseptin kanssa: "Päänsärky häviää kun laittaa hammastikun ison varpaan kynnen alle ja potkaisee seinään".
Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Jani M

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - helmikuu 25, 2015, 11:32:31 ap
Kommentointi on aika tyypillistä tasoa, ainakaan vielä ei tosin näkynyt ihan niitä idioottimaisimpia kommentteja. Itse artikkelista pisti silmään "Sarjoittaisen päänsäryn estolääkkeenä kapsaisiinia annostellaan suoraan nenään." ..... Öööh.... Missä muodossa ja miten ?  :o Ei ainakaan itselle tulisi ihan heti mieleen sniffata kapsaisiia kuonoon tarkoituksellisesti  8) Satunnaiset vahingot riittävät...


Okei, olen valmis kokeilemaan tuota seuraavan kerran, kun sikiöasennossa irvistelen ja odotan, että se päänsärky menee ohi.

Jame

maaliskuu 01, 2015, 18:43:48 ip #826 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 01, 2015, 18:45:47 ip käyttäjältä Jame
Chilit mainittu, vaikka lähinnä puhutaankin yleisemmin "pienviljelystä".

"Kevät tulee - ikkunalaudoilla on tungosta

Yhä useampi kotipuutarhuri kasvattaa itse omat taimensa. Siemenestä saakka itse kasvatettu puutarhakasvi on haasteellinen projekti, jossa työnsä tuloksen voi nähdä hyvin konkreettisesti.

Puutarhaneuvoja Arja Pehkonen Hämeen Martoista on huomannut, että kotipuutarhureiden keskuudessa omien taimien kasvatus on selvästi nousussa. Aiheesta käydään polemiikkia netissä ja kurssit ovat varsin suosittuja. Ikkunalaudoilla on ruuhkaa, kun moninaiset purkit on aseteltava mahdollisimman valoisaan paikaan asunnossa.

- Kyllä taimien kasvatus on lisääntynyt. Ihmiset haluavat jutella niistä ja sosiaalisen median myötä jaetaan omia kokemuksia, tietoja ja taitoja, kertoo Arja Pehkonen.

Taimia itse kasvattamalla saattaa säästää muutaman euron puutarhakuluissa. Arja Pehkonen kuitenkin epäilee, että suurempi syy kasvatusintoon on kokemusten ja elämysten etsiminen. Puutarhaharrastuksessa ei koskaan tule täysin valmiiksi.

- Aina voi kilvoitella vähän lisää. Ottaa vähän vaikeampia kasvatettavia ja sitten tulee se tunne, kun saa jonkun onnistumaan ja satoa leivän päälle, niin se on tosi kivaa, kuvailee Pehkonen.

Chili on miehekäs kasvi

Nykyään taimia kasvattavat sekä miehet että naiset. Muutenkin Pehkosen mukaan esimerkiksi puutarhakursseilla on yhä enemmän miehiä. Erityisesti chili-innostus on houkutellut miehiä ikkunalautaviljelijöiksi.

- Aikaisemmin olisin sanonut, että taimien kotikasvattaminen on naisten hommaa, mutta yhä enemmän törmään miehiin, jotka kasvattavat taimia. Erityisestii chili on sellainen. Minusta tuntuu, että se on huomattavasti enemmän miesten juttu kuin naisten, miettii Arja Pehkonen lukuisien järjestämiensä puutarhakurssien kokemuksella.

Kierrätä vanhat tölkit ja purkit

Taimien itse kasvattamisen alkuun pääsee halutessaan halvalla. Puutarhaliikkeet tarjoavat kotipuutarhurille houkuttelevia taimikasvattajan paketteja, pieniä ruukkuja ja rasioita, mutta kierrätysmateriaalillakin pärjää pitkälle.

Vanhat jugurttipurkit ja puolitetut maito- tai mehutölkit kelpaavat mainiosti kylvöastioiksi. Lisäksi tarvitaan vain suihkepullo ja hiukan muovikelmua.

Ikkunalauta toimii hyvin taimien kasvatusalueena, kunhan huolehtii, että kasvit eivät saa liikaa vetoa ikkunasta tai kuumutta lämpöpattereista. Itämässä olevat siemenet tarvitsevat vain sopivassa suhteessa lämpöä, valoa ja kosteutta. Lannoituksen vuoro on vasta myöhemmin keväällä.

Siementen hintahaarukka on iso

Tavallisia tomaatin, kurkun ja parikan siemeniä saa ostaa miltei kaikista ruokakaupoista, mutta harvinaisempia siemeniä moni harrastajapuutarhuri tilaa netistä.

- Esimerkiksi chili on vähän sellainen trendikasvi. Haetaan uusia makuja, voimakkaampia lajikkeita ja erikokoisia taimia, tietää Pehkonen.

Kasvien siementen hinnat ovat viime vuosina nousseet huimasti. Innokas kotipuutarhuri saattaa hämmästyä, kun siemenpussista paljastuu vain neljä siementä. Siemenpussien välillä hinnat saattavat myös vaihdella suuresti.

-  Jos vertailee kaupassa esimerkiksi kurkkulajikkeita, miettii että mistä tämä erilainen hinta mahtaa johtua. Monesti siinä kalliimmassa pussissa on merkintä F1, joka tarkoittaa, että se on hybridi eli kahden lajikkeen risteymä, selittää puutarhaeneuvoja ja kehuu varovaisesti Yle Hämeen toimituksen ikkunalaudalla kasvavia taimia.

- Täytyy sanoa, että kun olette aloittaneet näin aikaisin, niin olette saaneet yllättävän hyvin nämä kasvamaan, hymyilee Pehkonen lempeästi harrastajaviljelijöiden yritykselle kasvattaa taimia".


http://yle.fi/uutiset/kevat_tulee__ikkunalaudoilla_on_tungosta/7834438

Failure is simply the opportunity to begin again - this time more intelligently.

Tsilibuli

Chilikirja mainittu.

LainausKuulostaa vitsiltä, mutta niin se on: ihminen vain luulee chiliä tuliseksi.
Chili on lähtenyt Etelä-Amerikasta.

Kuluneiden vuosisatojen aikana chilistä on jalostettu lukemattomia erimuotoisia, -kokoisia, -värisiä ja -vahvuisia lajikkeita.

Niiden tulisuutta mitataan ns. Scovillen asteikolla (Scoville Heat Unit - SHU), jossa täysin tuleton paprika saa luvun 0, marketin chilit lienevät 2000-3000 SHU:n luokkaa ja tulisimmat hirmut päälle pari miljoonaa SHU.

Maailman tulisimmasta käydään kovaa kisaa. Vielä jokin aika sitten intialainen Naga Morich oli huimin (n. 1,5 milj. SHU), mutta nyt on kärjessä amerikkalainen hybridi Carolina Reaper (2,3 milj. SHU).

Jokin aika sitten kohistiin suomalaisesta Jigsaw-chilistä, joka kuulemma ylittää tämänkin.

Erikoista tässä tulisuudessa on se, että itse asiassa chilien kapsaisiini ei oikeasti polta, siis tärvele ihon, suun tai mahan kudoksia. Se vaan huijaa tuntoaistia luulemaan, että se polttaa, ja saa elimistön puolustuskannalle.

Viikingit tunsivat chilin

Etelä-Amerikasta lähtenyt koisokasvien suku sisältää aika monta ruokamarketin arkipäiväistä myyntiartikkelia: peruna, tomaatti, munakoiso, tupakka sekä koko laaja Capsicum-suku paprikasta chileihin. Kaikki ne ovat tulleet muun maailman ulottuville vasta löytöretkien jälkeen.

Ruotsalaiset tosin ovat olleet löytävinään viikinkien jäljiltä chilijäämiä jo ajalta ennen Kolumbusta, mutta laajaan käyttöön chilit levisivät vasta viimeisten 500-600 vuoden aikana. Esimerkiksi Aasian ruokien tulisuus ei siis ole mitään ikiaikaista kansanperinnettä.

Chilin Suomeen tulosta ei ole tietoa, mutta turkinpippurin (pippurihan se ei ole ensinkään!) nimellä se on ollut tunnettu, lähinnä lääkekasvina, jo ainakin 1900-luvun alkupuolella. Sitä myös kasvatettiin ja käytettiin viinaan uutettuna lääkkeeksi.

Chilin kauppoihin tulosta ei tarkkaa tietoa ole. Ensin, ehkä 70-luvulla, tuli maustehyllyyn jauhe, ilmeisesti cayennepippurin nimellä. Vihannestiskeille tuore-chili tuli ensin paprikana; tulisena chilinä sitten vasta paljon myöhemmin.

Tietoa chilistä jakaa uusi Chilikirja, jonka ovat tehneet chiliaktivistit Jukka Kilpinen, Tommi Hietavuo ja Teija Aaltonen.


http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015031219310373_ah.shtml

Wolfman

Ja johan tuolla Iltalehden kommenteissa on niitä virheellisiä "tietoja"... "Voimakas chili polttaa vatsan
limakalvoja.".

Eikä vaan suostuta uskomaan vaikka asia melko selvästi kerrotaankin "No melkoinen on trippi suussa jos ei polta suuta oikeasti,luulin että vain mieltä voi laajentaa,mutta et suun saa luulemaan harhoja.", ilmeisesti pitäisi rautalangasta (tai ratakiskosta) vääntää kapsaisiinin toimintamekanismi.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Tsilibuli - maaliskuu 12, 2015, 16:32:51 ipChilin kauppoihin tulosta ei tarkkaa tietoa ole. Ensin, ehkä 70-luvulla, tuli maustehyllyyn jauhe, ilmeisesti cayennepippurin nimellä. Vihannestiskeille tuore-chili tuli ensin paprikana; tulisena chilinä sitten vasta paljon myöhemmin.

Tuokaan ei nyt ihan pidä paikkaansa, vaikka tarkkoja tietoja ei minullakaan ole, mutta omakohtaisia havaintoja sentään.
Aivan 70-luvun alussa, melkoisella varmuudella 1970 tai viimeistään -71 ostin Pirkkalan pienestä E-marketista chilejä, taisivat olla turkinpippuri nimellä tai sitten unkarilainen paprika. Niitä oli kolmen paketti. Tein näet appiukolle ja anopille lihakeittoa, kun he tulivat vierailulle vasta ostamaamme vanhaa omakotitaloa katsastamaan. Maistoin onneksi? chilillä maustettua keittoani ennen vierailua ja vaihdoin sitten liemen kolmeen kertaan ennen kuin se kelpasi. Idätin kuitenkin siemenet ikkunalla ja sain jopa kaksi raakiletta kasvamaan, mutta sitten tuli syksy ja tappoi kasvin. Aivan tavallisia suippoja annuumeita nuo olivat.


Cayennepippuria oli toki maustehyllyssä jauheena silloinkin.

Wolfman

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1426231362684.html

Prkl  >:( .... Taas oikein raflaava otsikko vetäisty ja kommenteista löytyy sitä tuttua "Chili ei ole ihmisravinnoksi kelpaavaa ruokaa. Ettekö te hölmöt tajua...."  >:( Onneksi kommentteihin on muutama vähän fiksumpikin jaksanut laittaa faktaakin.

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - maaliskuu 15, 2015, 22:09:04 ip
http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1426231362684.html

Prkl  >:( .... Taas oikein raflaava otsikko vetäisty ja kommenteista löytyy sitä tuttua "Chili ei ole ihmisravinnoksi kelpaavaa ruokaa. Ettekö te hölmöt tajua...."  >:( Onneksi kommentteihin on muutama vähän fiksumpikin jaksanut laittaa faktaakin.


Tässä pätee sama kuin politiikassa tai uskonnoissa; osa porukkaa on vain omista syistään päättänyt inhota jotain, eikä anna faktojen muuttaa asiaa. Kognitiivinen dissonanssi... Ei typerysten päitä chilinkään suhteen käännä mikään, ei suurinkaan leka. Ei heitä edes kiinnosta palautteemme. Harmi vain, että yleensä asiallisten artikkelien sekaan päätyy tuollainen. :(

Chilivaari

YLE aloittaa tänään maustematka-sarjan ja aloitusjakso käsittelee chiliä. Esityksiä on kolme, mutta eiköhän tuon Areenastakin näe niiden välillä.
Kiehtova maailma: Maustematkalla
1/6. Chili. Brittikokki Stevie Parle ja mausteasiantuntija Emma Grazette matkaavat Meksikoon Oaxacan alueelle tutustumaan monipuolisen chilin muinaisiin salaisuuksiin ja valmistavat sen inspiroimina herkullisia ruokia.
Ti 17.03.2015 19:00

Uusinnat to 19.3.klo 23.55
ja lauantaiaamuna 21.3. klo 8.05

ottulo

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - maaliskuu 17, 2015, 17:24:29 ip
YLE aloittaa tänään maustematka-sarjan ja aloitusjakso käsittelee chiliä. Esityksiä on kolme, mutta eiköhän tuon Areenastakin näe niiden välillä.


Näkee, täältä: http://areena.kokeile.yle.fi/1-2191926

PP

Hyvä ohjelma, joka kertoi hyvin chilin tärkeydestä meksikolaisissa ruokakulttuureissa ja alueellisista vaihteluista. Iso miinus siitä, että kokki sanoi suunnilleen joka ohjeessa "Laitan tähän nyt Anchoa (tai muu nimetty hyvä chili), mutta sen voi korvata millä tahansa muulla, vaikka marketin punaisella chilillä".

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: PP - maaliskuu 18, 2015, 20:21:10 ip
Hyvä ohjelma, joka kertoi hyvin chilin tärkeydestä meksikolaisissa ruokakulttuureissa ja alueellisista vaihteluista. Iso miinus siitä, että kokki sanoi suunnilleen joka ohjeessa "Laitan tähän nyt Anchoa (tai muu nimetty hyvä chili), mutta sen voi korvata millä tahansa muulla, vaikka marketin punaisella chilillä".


Ihan kiva dokumentti, vaikka jotkut faktat olivatkin metsässä. Monta mielenkiintoista uutta tuttavuutta lajikkeiksi tuossa esitettiin.

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: PP - maaliskuu 18, 2015, 20:21:10 ip
Hyvä ohjelma, joka kertoi hyvin chilin tärkeydestä meksikolaisissa ruokakulttuureissa ja alueellisista vaihteluista. Iso miinus siitä, että kokki sanoi suunnilleen joka ohjeessa "Laitan tähän nyt Anchoa (tai muu nimetty hyvä chili), mutta sen voi korvata millä tahansa muulla, vaikka marketin punaisella chilillä".


Voi kyllä olla nimenomaan suomen suunnalta katsottuna tuo iso miinus, vähän sellainen mielikuva tullut että briteillä olisi marketeissa hieman parempia "punaisia chilejä" tarjolla kuin keskiverto suomalaisessa marketissa. Voi olla että olen väärässä mutta noiden brittikokkien (Jamie yms.) ohjelmia seuratessa tullut tuollainen mielikuva. Moni resepti kyllä kannattaa pyrkiä tekemään sillä oikealla chilillä tai ainakin koittaa valita mahdollismman hyvä vastine jos sitä oikeata ei ole saatavilla, suomalaisten markettien bulkkichili pilaa monet ruuat.

jewe

Mitäs faktoja tuossa sitten oli pielessä ? Itse en ruokaohjelmista yleensä perusta mutta tämä kyllä kolahti. Pitää ottaa boxiin talteen kun uusintoja tulee parikin kappaletta.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - maaliskuu 18, 2015, 21:51:34 ip
Mitäs faktoja tuossa sitten oli pielessä ? Itse en ruokaohjelmista yleensä perusta mutta tämä kyllä kolahti. Pitää ottaa boxiin talteen kun uusintoja tulee parikin kappaletta.


En huomannut muuta kuin siementen sanominen tulisiksi.

bluesman

 Oikein mainio ohjelma, pp:n tavoin siemenien tulisuusvirhe hiukan häiritsi. Myös se että aina valitsivat ruokaan miedoimpia chilejä.
Molekastike ja versionsa 1-n+ täytyisi opetella väsäämään. On todella hyvää.