toukokuu 14, 2024, 07:48:18 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili-artikkeli bongattu

Aloittaja snu, joulukuu 15, 2007, 12:37:49 ip

« edellinen - seuraava »

-jumi-

Ei siellä käsittääkseni sanottu, että siemenet olisivat tulisia (ainakaan suoraan). Jos neuvotulla tavalla poistaa kuivatuista chileistä siemenet, lähtee siemenkiinnikkeitäkin mukana, ja tulisuus oikeasti vähenee. Mikä siis oli väitteessä väärin?

Joo, olen pilkunviilaaja, tiedän :)

Wolfman

Tälläkertaa ei tullut kuunneltua vaan pelkästään tekstin varassa, kuunteliko joku puhuttiinko siemenistä vai siemenkiinnikkeistä ? Viimevuosina noiden tekstitysten taso on laskenut (tai siis oikeastaan romahtanut) niinpaljon että yleensä jätän englanninkielisistä ohjelmista tekstin huomioimatta ja kuuntelen mitä siellä oikeasti sanotaan. Tekstitys kaikkine virheineen usein enemmänkin häiritsee kuin auttaa, viimeaikoina on alkanut tulla jo ihan alkeellisia kirjoitusvirheitäkin todella paljon.

Niin ja tuostahan ei voi niitä tekstittäjiä syyttää, ongelmana on ne säästöt kun tekstittäjille ei anneta oikeasti edes mahdollisuutta tehdä kunnollisia tekstityksiä. Mahdollisimman nopeasti ja halvalla vaan tulee mitä tulee.

narttu

Itse katselin ja kuuntelin kyseisen ohjelman ja kyllä siinä puhuttiin pelkästään siemenistä (kirosin kuin mustalainen moisen alkeellisen virheen takia) >:(
"Sometimes you have to be a bitch to get things done." <br />― Madonna

ottulo

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - maaliskuu 18, 2015, 23:33:21 ip
Viimevuosina noiden tekstitysten taso on laskenut (tai siis oikeastaan romahtanut) niinpaljon että yleensä jätän englanninkielisistä ohjelmista tekstin huomioimatta ja kuuntelen mitä siellä oikeasti sanotaan. Tekstitys kaikkine virheineen usein enemmänkin häiritsee kuin auttaa, viimeaikoina on alkanut tulla jo ihan alkeellisia kirjoitusvirheitäkin todella paljon.

Niin ja tuostahan ei voi niitä tekstittäjiä syyttää, ongelmana on ne säästöt kun tekstittäjille ei anneta oikeasti edes mahdollisuutta tehdä kunnollisia tekstityksiä. Mahdollisimman nopeasti ja halvalla vaan tulee mitä tulee.


Tän ei sentään pitäisi vaikuttaa vielä YLEllä, koska heillä on omat kääntäjät jotka työskentelevät Yhtyneet-sopimuksen mukaisesti. Kaikilla muilla Suomessa näytettävillä kanavilla sitten onkin esim. BTI:n tai muiden halpafirmojen tekstit. Niillä on kyllä kääntäjiäkin töissä, mutta voi olla käytännössä ihan kuka tahansa, joka suostuu "pähkinäpalkalla" töitä tekemään.

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: ottulo - maaliskuu 18, 2015, 23:58:17 ip
Tän ei sentään pitäisi vaikuttaa vielä YLEllä, koska heillä on omat kääntäjät jotka työskentelevät Yhtyneet-sopimuksen mukaisesti.


Ei pitäisi mutta on niitä hutilointeja YLElläkin alkanut olla turhan paljon, ei tosin läheskään yhtäpaljon kuin BTI:n ja vastaavien firmojen "kääntäjillä".

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: jewe - maaliskuu 18, 2015, 21:51:34 ip
Mitäs faktoja tuossa sitten oli pielessä ? Itse en ruokaohjelmista yleensä perusta mutta tämä kyllä kolahti. Pitää ottaa boxiin talteen kun uusintoja tulee parikin kappaletta.


No, monien chilien scoville-tulisuusarvot esim. olivat aivan päin seiniä... (oikeasti, jo liikaa!). Näyttäkää minulle noin 400.000 SHU:n Habanero. :) Tai alle 1000 SHU:n Jalapeño... Molempia on. Mutta ne eivät ole enää mitenkään tyypillisiä tulisuuksia, eivätkä usein enää samaa lajikettakaan. Perinnehababeron tulisuus on siinä 100.000:n paikkeilla ja Jallun 5000:n tienoilla. Noin, siis, perinnelajikkeiden kohdalla. Eikä tuolla nyt sinänsä ole suurempaa väliä. Ihan hyvä kokkausohjelma joka tapauksessa! :)

rasse

http://www.iltalehti.fi/pippuri/2015032019310373_ah.shtml

Jokos tämä oli huomattu? Olennainen siis puuttuu tästäkin kirjasta......................................

Wolfman

Hitto kun tuonne ei voi laittaa kommenttia muuten kuin Facebookin kirjautumisella ja sitä en tuollaisiin paikkoihin käytä  >:( Kommenteissa on onneksi jo tarkennettu muutaman kommentoijan toimesta että kyseessä on tietokirja, ei keittokirja. Keittokirjaa kaipaavien varalta voisi laittaa vinkiksi http://www.poppamies.fi/kauppa/product_info.php?cPath=97&products_id=1345

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - maaliskuu 23, 2015, 21:24:09 ip
Hitto kun tuonne ei voi laittaa kommenttia muuten kuin Facebookin kirjautumisella ja sitä en tuollaisiin paikkoihin käytä  >:( Kommenteissa on onneksi jo tarkennettu muutaman kommentoijan toimesta että kyseessä on tietokirja, ei keittokirja. Keittokirjaa kaipaavien varalta voisi laittaa vinkiksi http://www.poppamies.fi/kauppa/product_info.php?cPath=97&products_id=1345


Vähän ikävä arvostelu, mutta asiaa eivät auta kirjakaupat, jotka sijoittavat Chilikirjan ruokaohjekirjojen joukkoon. Eli vielä on työtä edessä...

Whili

Ei muutakuin Herrat ja Rouva aamuteeveehen paasaan chilitietoutta  8)

KP78

http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1427169020816.html
Kuinka mainostetaan Iltiksen Piha-erikoislehteä: "Porvoosta löytyy tämä 144 lajin chiliviljelmä", "lue lisää...".

akselsson1

Lainaus käyttäjältä: KP78 - maaliskuu 24, 2015, 13:57:14 ip
http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1427169020816.html
Kuinka mainostetaan Iltiksen Piha-erikoislehteä: "Porvoosta löytyy tämä 144 lajin chiliviljelmä", "lue lisää...".

En tiennytkään lajeja olevan niin monta.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

MiM

Toinenkin Chili-artikkeli Porvoosta tänään. Huvudstadsbladetissa oli juttu Seitlahden puutarhasta, joka mm myy chilitaimia (vasta toukokuussa, ei kannata rynnätä :). Ei kuulemma myy kovin hyvin, arvelivat että tosiharrastajat aloittavat mieluummin suoraan siemenistä, onkohan näin  ::)

(artikkeli ei taida löytyä avoimesta verkosta)
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Wolfman

Lainaus käyttäjältä: MiM - maaliskuu 25, 2015, 15:28:15 ip
Toinenkin Chili-artikkeli Porvoosta tänään. Huvudstadsbladetissa oli juttu Seitlahden puutarhasta, joka mm myy chilitaimia (vasta toukokuussa, ei kannata rynnätä :). Ei kuulemma myy kovin hyvin, arvelivat että tosiharrastajat aloittavat mieluummin suoraan siemenistä, onkohan näin  ::)

(artikkeli ei taida löytyä avoimesta verkosta)


Voihan se olla että moni aloittaa mielummin siemenestä, toinen syy voi olla lajikkeet. Onko tuolla "oikeita" tunnettuja lajikkeita tunnetuilla nimillä myynnissä ? Moni "tosiharrastaja" voi vierastaa jos lajikkeet ovat oudompia tai oudoilla nimillä myynnissä, kaikki eivät jaksa tutkia Googlella jos lajike ei kuulosta yhtään tutulta. Nettisivuiltakaan ei löytynyt kuin 2013 valikoimaa PDF-tiedostoina enkä nopeasti katsottuna löytänyt yhtään chiliä...

PP

Lainaus käyttäjältä: Wolfman - maaliskuu 25, 2015, 17:27:44 ip
Voihan se olla että moni aloittaa mielummin siemenestä, toinen syy voi olla lajikkeet. Onko tuolla "oikeita" tunnettuja lajikkeita tunnetuilla nimillä myynnissä ? Moni "tosiharrastaja" voi vierastaa jos lajikkeet ovat oudompia tai oudoilla nimillä myynnissä, kaikki eivät jaksa tutkia Googlella jos lajike ei kuulosta yhtään tutulta. Nettisivuiltakaan ei löytynyt kuin 2013 valikoimaa PDF-tiedostoina enkä nopeasti katsottuna löytänyt yhtään chiliä...


Lajikkeiden outous tuskin on suurin ongelma vaan se, jos ne ovat mauttomia tympeän tulisia annuumeja. Monet puutarhat myyvät käytännössä vain niitä. Tämä ei ole ongelma niinkään meille vaan kokemattomille, jotka ostaa huonoja chilejä ja pettyy makuun ja mahdollisesti myös annuumien muihin ongelmiin (tuholaisherkkyys ja juurimätä).

MiM

Lajikelistakin mainittiin "Bucket of Fire" (mikä lie sekin on "tuottaa eri värisiä chileja ja kasvaa amppelissa", =Omnicolor?), Cayenne ja Apache. Mutta tuo maininta tuli siinä yhteydessä, että tuo lista on supistettu rankasti viime vuodesta, eli ilmeisesti silloin oli enemmän, eikä käynyt kaupaksi?
Viime vuodesta opin sen asian, ettei kannata aloittaa liian aikaisin ja ravinteita voi antaa myös vähemmänkin. 8)
-Chilijamppa-

Herpiili

maaliskuu 26, 2015, 12:11:37 ip #856 Viimeisin muokkaus: maaliskuu 26, 2015, 15:20:36 ip käyttäjältä Herpiili
Porin Perun sanomat ja karkea Google Translate-käännös.



Native Ajíes of Peru

Three hundred different ways to show the heat

The Aji Challuaruro is small, thin and will had to purplish tones. Getting to purple. At least I see sprouting from the tree that I have in front, because I find beyond other varieties. Some are larger or medium-sized, red, orange and some other combine white with violet, almost by half. All are from that Aji Challuaruro who still can not prove that the changing climate of this limeno summer delayed ripening. It is an Amazonian chili, like others which I also had never heard of and I see something grow beyond, as the Pucunucho. I just made two new friends and this has only just begun.

I also learned that the Pucunucho marks the summit of heat in the Peruvian garden, above even the Rocoto. Every day you learn something. Already I had noticed Ayuyo and Malagueta, but never had seen them growing. At proximity, a few meters from these, a few varieties of Charapita finally reveal the ministry of the changing color of the sauces that are sold every day in more places: there are two varieties, Charapita and Charapon, with colors that turn from orange to yellow for the first, and from red to green for the second. A surprise more in a day of learning.

The journey has just begun and I am indebted to Roberto Ugaz, the responsible person for Program vegetables in Agrarian University of La Molina. His insistence got drag their domains, which come to be the orchards of Agrarian, and I feel that americium it. The scenery is tremendous. In this particular area, where hundreds of plants paint the ground green, almost as far as the eye. What attracts most attention are the white inserts dotting the campina, square, bright and numerous labeled with a marker.

I'm in the land dedicated to peppers and each white reference signal is a different test plant; sometimes with the same variety, to see the sequence of their behavior.

It is a morning of surprises. The work of Ugaz team cataloging  has identified about 300 varieties of chili and almost all grow here. Most come from the north. Lambayeque and La Libertad, followed by the block of Amazonian peppers. Also, are the Rocotos, grouped in Capsicum pubescens, one of the five branches of native Peruvian Ajies.

With increasing the number of varieties, names that never get heard of: Pacae, Bombucho, De Suegra, Globito, Matiuchu, Motelito, Ojo de Pescado, Pillis, Shiushin, Trompito, Trueno, Warimucho .. and familiar peppers I've seen, as the Cacho de Cabra or Cerezo Triangular. I start to feel dizzy at the magnitude of the treasure that I have before my eyes.

Too bad living mostly ignored. Just got to use four or five peppers: Aji Panca, Aji Limos and Aji Amarillo monopolize our attention and just leave some room for local use.

Above appearances, Peru is not one spicy cuisine. What matters is not the heat, but the ability of traditional Peruvian cooks to tame the ferocity of the chili, drawing out instead the essence of its nature: aromas, flavours, nuances and landscapes. The presence of some peppers in the dish equals a sightseeing.

In the Universidad Nacional Agraria La Molina they have classified all, one by one. Now they need funding to give an exhaustive catalog of Peruvian cuisine that goes well needed. Hopefully there are companies interested in associating their name to the recovery and enhancement of native peppers from Peru.

In the Agrarian 300 varieties have been identified.

Toby

Kotilieden Puutarhaelämää-numerossa (kyllä, selailen semmosiakin) oli artikkeli komean puutarhan omistavasta naisesta. Artikkelin idea oli laatikkoviljelmät. Että tähän postaukseen löytyisi se pointtikin, mukana oli ainakin yksi Guyana Baccatumin näköinen chili.
Hoidan & kasvatan chiliä apinan raivolla.

Chilijamppa

Tuossa on ohjelma chilistä mausteena, jos joku ei ole sitä vielä katsonut:
http://areena.yle.fi/tv/2191926

sorrii

Lainaushttp://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1427169020816.html
Kuinka mainostetaan Iltiksen Piha-erikoislehteä: "Porvoosta löytyy tämä 144 lajin chiliviljelmä", "lue lisää...".


Mielenkiintoinen yksityiskohta: Tuolla kysely "Oletko kasvattanut chilejä" ja vastauksissa 66/33 on kasvattanut!?! Liekö otsikko houkutellut enämpi chilipäitä ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`