maaliskuu 29, 2024, 07:55:02 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Aiheet - chiliwili

1
Mausteet / Soosien säilyvyys
elokuu 06, 2009, 10:49:57 ap
Mitenkä pitkään maustesoosit yleensä ottaen säilyvät syömäkelpoisina? Avaamattomina ja jääkaapissa varmaan pidempään, mutta kuinka pitkään? Kysyn, kun sain lahjaksi pullollisen "Dave's Gourmet Insanity Sauce Private Reserve - Jolokia Ghost Pepper Edition 2009" - soosia (joku haluaa ilmeisesti minut hengiltä  ;D), mutta pitäisi edelliset soosit saada kulutettua loppuun, ennen kuin korkkan tuon pullon. Kauanko tuota voipi säilyttää?
2
Ensimmäinen kasvatuskausi on ohi ja seuraavia idätyksiä jo suunnittelen.

Jemmasta löytyy muutamia chinense-siemeniä, joten mitkä seuraavista chinense-lajikkeista satoaa ja menestyy parhaiten eteläikkunalla, multakasvatuksessa?

- Datil, Red
- Habanero orange
- Habanero Peruvian White
- Scotch Bonnet
- 7 Pod
- Naga Morich
3
Brittiläinen amatöörikokki Andrew Lee, 33, menehtyi syötyään supertulista chiliä reilu viikko sitten Doncasterissa

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1595774

Siinäpä sitä oli tulisuutta kerrakseen, vai pyytäisiköhän foorumimme pahimmat chilipäät vielä santsiannosta?

Saisikohan tuon ruokalajin reseptiä mistään?  :twisted:
4
Hauskaa oli huomata uusimmasta Pelit-lehdestä, että lehden toimittaja ja suomalaisen peliharrastuksen kulmakivi Niko Nirvi, on myös jonkin sortin chiliharrastaja!

LainausToimittaja Nirvi kompensoi työn rasittavuutta hyötykasviviljelyllä. Siellä se Bolivian Rainbow kypsyy kasvilamppujen valossa, valmiina aikanaan tarjoamaan makua arkipäivään.


Hmm... ilmeisesti ensimmäistä satoa vasta odotellaan sanamuodosta ja kenties jopa lajikkeestakin päätellen, mutta kun kerta oikein kasvilamppukin mainitaan, niin ettei vaan Niko olisi ammentanut vinkkejä Infernosta?

Kun kuitenkin seuraat tätä foorumia, niin: Hei Niko! Tervetuloa muiden chilipäiden seuraan!

t: Pelit-lehden kestotilaaja
5
Olkoon tämä kertomus lohdutuksena kaikille muille uusille chilinkasvattajille siitä, että kaiken väärin tekemälläkin täysi tumpelokin voi saada chilit itämään. Olen siis oikonut melkein kaikki mahdolliset mutkat laiskuuksissani, koska olin liikkeellä liian myöhään ja tämän kevään idätykset on tehty lähinnä vain kokeilunhalusta, mitään tuloksia en uskaltanut edes toivoa.

Tilasin herra Fataliilta nipun siemeniä, tarkalleen ottaen sain postista seuraavat lajikkeet:

* Malawi's Bird Eye (annuum)
* Inca Red Drop (baccatum)
* Lemon Drop PI 441551 F3 #2 (baccatum)
* Turbo Pube (pubescens)
* Starfish (baccatum)
* Datil Red (chinense)
* Dedo De Moca (baccatum)
*+ Bolivian Rainbow (annuum)
+ Golden Nugget (annuum)
+ Canario (pubescens)
+ Peri Peri (baccatum)

Lisäksi jokin +yllärilajike.

Laitoin tähdellä merkityt lajikkeet pienehköihin purnukoihin n. 3 siementä per lajike kaktusmultaan joskus huhtikuun puolivälissä ja plussalla merkatut minikasvihuoneeseen turvenappeihin itämään. Lisäksi laitoin bolivialaisista ja mysteerichileistä pari siementä turvenappeihin muutamaa päivää myöhemmin:



Kaktusmulta oli siis pimeässä maanutta ainakin kolme vuotta vanhaa jämämultaa, enkä sitä millään tavalla enempiä huuhtonut, vaan murskasin enimmät kokkareet ja laitoin siemenet n. puolen sentin syvyydelle purkkeihin. Turvenapit ovat Plantagenistä löytyneitä, idätykseen tarkoitettuja kolme euroa maksanut pussukka, jossa oli 30 nappia. Kuivana litteitä kuin kahden euron kolikot, vesi turvotti ne muutaman sentin paksuisiksi pötköiksi.

Ja koko helahoito jääkaapin päälle lämpöiseen, vaikka kuva näyttää 24 asteen lämpötilaa, todellisuudessa lämmöt olivat 27-32 asteen välissä, mittari oli hieman hidas reagoimaan.



Kuudennen päivän kohdalla multaan istutettu Lemon Drop otti kaksoisjohdon:

Ja yllätyksekseni hitaaksi itäjäksi luulemani Turbo Pube putkahti ihmisten ilmoille päivän perässä myös kahden yksilön voimalla. Muut multaan istutetut lajikkeet seurasivat perässä suhteellisen tasatahtiin, paitsi Starfishistä ei ollut elon merkkiäkään. Turvenapeissa ei sitä vastoin ollut mitään liikettä.

Heti kun pojat osoittivat elonmerkkejä, siirsin ruukut parin ESLin alle:


Parin viikon jälkeen kaikista multaan laitetuista siemenistä vähintään kaksi kolmesta siemenestä oli itänyt, Inca Red Dropista jopa neljä! Luulin tosiaankin laittaneeni vain kolme siementä... Starfishikin päätti herätä eloon yli kaksi viikkoa muiden lajikkeiden jälkeen kahden idun voimin. Turvenapeista yhteensä 15 siemenestä tasan yksi (1) bolivialainen oli itänyt. Tässä vaiheessa voin jo sanoa, etten voi suositella turvenappeja, tavallinen kaktusmulta antaa paljon nopeamman ja varmemman lopputuloksen.

3.5 siirsin yhden Lemon Dropin uuteen kotiinsa, tässä vaiheessa sille aivan liian suureen altakastelumaljakkoon ja kun en oikein keksinyt, mikä multa olisi sopivinta, ostin kestomultaa ja lecasoraa... kunnes siirron jälkeen luin täältä, ettei sitä soraa olisi kenties tarvinnut lainkaan, sillä kestomulta on sellaisenaankin tarpeeksi ilmavaa. No, tehty mikä tehty, ja vaikka Lemon Drop ottikin hieman itseensä, äkkiä se siitä virkosi. Samalla taiteellinen minäni otti vallan ja istutukseen lisättiin blingblingiä. Pimp My Chili:


L-kirjain siis merkitsee Lemon Droppia.

Tänään 10.5 yhteispotretissa.


Lajikkeet alhaalta ylöspäin:
Peri Peri, Canario, mysteeri ja Golden nugget kasvihuoneessa, näistä Peri peri, Canario ja Golden nugget ovat yhden verson kanssa liikkeellä, mysteerilajikkeessa ei vieläkään eloa.

Mullassa Starfish, Malawi, Dedo De Moca, Lemon Drop, Bolivian Rainbow, Inca Red Drop, Turbo Pube ja Datil Red. Sekä taustalla tietenkin Lemon Blingbling ja teneriffalainen kaktus.

Mullassa Starfishin kolmaskin yksilö on vihdoin itänyt.

Väliraporttina todettakoon, että hämmentävän hyvin on mennyt, olen pystynyt jo jopa heittämään muutaman kurjemman yksilön jo roskiin. En kuitenkaan uskalla toivoa sadosta tämän kasvukauden aikana, vaan menköön tämä kesä kokeilujen merkeissä. Ensi kevään sitten ajoissa liikkeelle.
6
No niin.

Ensin alkuun, että kaikesta viherpeukalottomuudestani huolimatta en onnistunut tappamaan kaikkia siemeniä idätyskokeiluissani, vaan kaikkien ennakko-odotusten vastaisesti poijjaat (chilit) innostuivat itämään vallan mainiosti. Idätysmetodina käytin vanhaa kaapista löytynyttä kaktusmultaa, jota pistin sen enempiä käsittelemättä pikkupikkuruukkuihin, jokaiseen kahdeksaan kuppiin n. 3 siementä (tästä lisää kohta...) ja ruukut jääkaapin päälle lämpimään.

Tilanne tällä hetkellä on, että jokaisesta lajikkeesta vähintään yksi siemen on itänyt, useimmista 2-3 ja Inca Red Dropista jopa neljä! Luulin kyllä laittaneeni vain kolme siementä... :oops:

Sivuhuomautuksena: Tein myös kokeiluja Plantagenista löytyneiden idätysturvenappien kanssa, tulokset ovat melko surkeat, viidestätoista siemenestä tasan yksi (1) on itänyt tähän mennessä.

Kohta koittaa aika, että poijjaat kaipaavat lisää lebensraumia ja altakasteluruukkuja löytyy tällä hetkellä kolmea kokoa, halkaisijat ovat 14, 20 ja 25 senttiä.

Ja sitten siihen varsinaiseen kysymykseen: Vaikka Fataliin ja Infernon sivuilta löytyykin mainiosti kuvia kasveista, niin minun on vaikeaa hahmottaa, kuinka iso kippo tulisi olla kullekin lajikkeelle. Joten voisiko joku laittaa idättämäni lajikkeet suuruusjärjestykseen ruukkujen kokovaatimuksien suhteen, kiitos!

Lajikkeet ovat:

Inca Red Drop
Turbo Pube
Malawi Bird's Eye
Lemon Drop hybridijotakin...
Bolivian Rainbow
Datil Red
Dedo de Moca
Starfish

edit: Korjattu vähän hoono soomi