ValaisinINFO

Aloittaja Whili, joulukuu 04, 2014, 14:19:53 ip

« edellinen - seuraava »

Whili

http://www.taloon.com/info/tietoa_rakentajalle/valaisininfo

Hyödyllistä tietoa valaisusta !!

esim.

Lamppujen, valon ja valaistuksen ominaisuuksia

Elinikä eli polttoaika

tunti (h)
Lamppujen elinikä eli polttoaika ilmoitetaan yleensä tunteina (h). Hehkulampun tyypillinen polttoikä on 1000 h. Kaikki muut lampputyypit ovat tätä pidempi-ikäisiä, jopa monikymmenkertaisesti. Elinikä voidaan ilmoittaa myös vuosina. Alalla on sovittu, että 1000 h poltto vastaa yhtä vuotta.

Ilmoitettu polttoaika on keskiarvo, ei lupaus kestoiästä. Lampun käyttöiän ilmoittaminen perustuu IEC-standardin mukaiseen mittausjärjestelyyn. Testatuista lampuista 50 % on palanut vielä ilmoitetun tuntimäärän jälkeen.

Energiatehokkuusluokka

Energiatehokkuusluokat
EU:n lamppujen energiatehokkuusmerkintä luokittelee lamput huomioiden valotehokkuuden (lm/W) ja polttoiän (h). Energiatehokkain luokka on A ja heikoin G. Hehkulampun tyypillinen luokka on E, halogeenilamppujen D-B ja (pienois)loistelamppujen A-B.

Merkinnän skaala alkaa olla ajastaan jälkeenjäänyt (v. 2011), kun kolme viimeistä luokkaa ovat lainvastaisia myydä, ja markkinoilla on heikoimpia A-luokan lamppuja tehokkaampiakin ratkaisuja.

Jännite

voltti (V)
Valaisimien ja lamppujen yleisin jännite on 230 V vaihtovirta, eli ne kytketään normaaliin verkkovirtaan. Myynnissä on myös 12 V valaisimia ja lamppuja. Tällöin verkkovirran ja lampun väliin täytyy asentaa muuntaja.

Luminanssi

cd/m2
Luminanssi eli valotiheys kuvaa sitä valoa, jonka pinta heijastaa tai säteilee ja jonka silmä aistii. Ihmisestä pinta näyttää sitä kirkkaammalta, mitä suurempi sen luminanssi on. Luminanssia käytetään valaistuksen suunnittelussa.

Säteilykulma

aste (°)
Alasvalojen ja kohdevalaisimien lamppuja on saatavilla erilaisilla säteilykulmilla. Kun halutaan tarkempi kohdennus, valitaan pienempi säteilykulma. Suurempi säteilykulma luo enemmän yleisvalaistusta.

Teho

watti (W)
Lampun teho kertoo, kuinka paljon se kuluttaa sähköä. Sen sijaan se ei kerro valon määrää, mihin vaikuttaa oleellisesti myös lampun valotehokkuus (lm/W). Valaisimille on ilmoitettu maksimiteho. Valaisimeen saa laittaa enintään maksimitehon kokoisen lampun.

Valaistusvoimakkuus

luksi (lx)   lx = lm / m2
Valaistusvoimakkuus tarkoittaa pinnalle osuvan valon määrää. Valaistusvoimakkuus on sitä pienempi, mitä kauempana pinta on valolähteestä. Valaistusvoimakkuutta käytetään kuvaamaan, miten hyvät valaistusolosuhteet jossakin tilassa on:

Keskipäivä kesällä 100 000 lx
Hyvin valaistu toimisto 800 lx
Olohuone 100-150 lx
Täysikuu 0,25 lx
Valotehokkuus

lm/W
Lampun valotehokkuus lm/W kertoo, kuinka paljon valoa (lm) yksi watti (W) sähköä tuottaa. Polttoiän ohella lampun tärkein tekninen ominaisuus.

Valovirta

lumen (lm)
Valon määrä, jonka ihmissilmä näkee.

1 lm = 1 cd x sr (steradiaani) => 1 cd valonlähde joka säteilee kaikkiin suuntiin, tuottaa noin 12,57 lm valovirran ( 4 x pii).

Valovoima

kandela (cd)
1 kandela vastaa noin yhdestä kynttilästä lähtevää valovoimaa.

Virallisesti: Kandela on SI-järjestelmän mukainen mittayksikkö valon intensiteetille eli valon voimakkuudelle eli valovoimalle. Kandela on myös lumen steradiaania kohti (lm/sr).

Värilämpötila

kelvin (K)
Värilämpötila ilmoittaa tietyn väristä valoa säteilevän hehkulangan lämpötilan. Se siis ilmoittaa valon värisävyn. Mitä suurempi värilämpötila, sitä kylmempää valo on värisävyltään. Kodin valaistuksessa lämpimät sävyt koetaan yleensä miellyttävinä. Tarkempaan työskentelyyn, esimerkiksi lukuvaloksi, soveltuvat kylmemmät sävyt. Alla esimerkkiarvoja:

Lämmin valkoinen 2700 K (hehkulamppu) - 3000 K
Valkoinen 3500 K
Kylmä valkoinen 4000 K
Päivänvalo 5500 - 6000 K
Värintoisto

Värintoistoindeksi eli Ra-indeksi on suure, jolla mitataan valonlähteen kykyä toistaa värejä verrattuna vertailuvalonlähteeseen.

Värintoistoindeksi ilmoitetaan lukuna asteikolla nollasta sataan, missä 0 tarkoittaa täysin monokromaattista valoa, jossa värit eivät toistu lainkaan, ja 100 täydellistä värintoistoa. Värintoistoindeksi ei ilmoita valon väriä, vaan sen ilmoittaa värilämpötila.

Valo, jonka värintoistoindeksi on yli 80, koetaan yleensä varsin luonnolliseksi. Indeksiltään alle 70:n jäävä valo taas koetaan luonnottomaksi tai värittyneeksi, tai jotkin tietyt kohteet näyttävät valossa omituisilta.

Loistelamppujen värisävyt ilmoitetaan usein värilämpötilan ja värintoistoindeksin yhdistävällä luvulla seuraavasti:

827 - värintoistoluokka 8 (80 - 90), värilämpötila 2700 K
830 - värintoistoluokka 8 (80 - 90), värilämpötila 3000 K
840 - värintoistoluokka 8 (80 - 90), värilämpötila 4000 K
Jne. Ensimmäinen numero kertoo värintoistoluokan 9 = 90 - 100, 8 = 80 - 90 jne. Kaksi viimeistä numeroa kertovat värilämpötilan 100 K.

Trioniska

joulukuu 04, 2014, 15:27:48 ip #1 Viimeisin muokkaus: joulukuu 04, 2014, 15:45:54 ip käyttäjältä Trioniska
Hieman kuvittamaan ja täydentämään

http://www.kodinvalaistus.fi/valon-laatu/

Sekä lisänä

Ra-indeksi    arvostelu­asteikko    missä
100         täydellinen      auringon tuottama päivänvalo, hehku- ja halogeenilamput
90-100   erinomainen    erikoisloistelamput, laadukkaat led-lamput, muut erikoislamput
80-90     hyvä                 tavalliset loistelamput, monimetallilamput, pienoisloiste­lamput, tavalliset led-lamput
70-80     tyydyttävä        huonolaatuiset loistelamput
50-70     välttävä            jotkut katulamput, huonolaatuiset loistelamput
0-50       huono               katu- ja tievalot yleensä
0    ei värintoistoa          pienpainenatrium­lamput monokromaattiset eli yksiväriset valonlähteet, laservalo
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Trioniska

Orkidea kasvattelijalla myös hieman pohdintaa ja graafeja valaisuun liittyen.

http://www.saunalahti.fi/arimat/orkideavalot/
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014