toukokuu 14, 2024, 02:36:48 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - Proudfoot

1
Löysin kyllä avausviestistä ohjeet miten liittyä, mutta onkos ketju pitkällä ja miten pian uusi käynnistyy edellisen jälkeen? Lähinnä tässä tuumailen, että kantsuukos tässä vielä alkaa moisiin osallistumaan..?
2
Ohos. Suurkiitos nopeista vastauksista. Eipä tässä taida olla siis hätäpäivää. Kokeilen nyt päivän-parin ajan ennen lähtöä tuota villalanka/vesiämpäri systeemiä ihan testin vuoksi, mutta todennäköisesti vaan kastelen reilusti ennen lähtöä ja vien ikkunalle. Ehkä jotain peitteeksi ehkäisemään haihtumista ja täytyy muistaa tosiaan tuo ikkunalaudan alla olevaa patteria pienentää...
3
Enpä löytänyt pikaisesti etsimällä, mutta vinkatkaa ketjuun jos moisesta on puhetta. Elikkä, miten varmistan pienien taimien selviytymisen, kun olen poissa 4-5 vrk. Kastelija ei pääsekään. Onko tähän jotain käteviä niksejä olemassa, muistan hämärästi jonkun lanka/vesiämpäriviritelmän...? Tuumailin myös, että jos löisi astiaan reilusti vettä, siis siihen minkä päällä muoviset pikkuruukut oleilevat (pohjassa siis reiät)...osaiskohan ne juoda alakautta riittävästi? Entäpä jokin minikasvari tyyppinen ratkaisu..? Kelmua jollain patentilla jolla pitäisi kyllä saada korkeutta sen verran, ettei tule taimille katto vastaan...

Noi "ruukut" eivät ole aivan niitä kaikkein pienimpiä, vaan sitä kokoluokkaa missä luomusalaatit usein myydään (sisähalkaisija on 7cm, syvyys ~8cm). Itäneet taimet ovat aivan pieniä; isoimmat availevat sirkkalehtiä ja pienimmillä niskalenkki pilkottaa. Ajattelin nyt ainakin nostaa siksi aikaa ikkunalle, vaikkei valoa olekaan paljoa tarjolla - lamput (2x30w esl) tuntuvat haihduttavan vettä rutosti. Tai vähintään nostaa lamput kauemmaksi. Ajattelisin, että kituuttavat tuon ajan kyllä heikommassakin olosuhteissa...vai onko huono idea?
4
Jatketaan monolookia...vanhempien varastosta löytyi kasapäin akvaariorompetta ja tulipa mieleen että miksen ottaisi hyötykäyttöön. Suurimman mielenkiinnonkohteena pumput jota löytyi peräti kolme kappaletta. Kaksi sisäistä, eli veteen upotettavaa mallia löytyi. Pikkuakvaarioihin suunniteltu aquaball, jossa jotain suodatinmatskua sisässä. En tiedä miten toimiva. Järeämpi uppopumppu vain pyörittää vettä (450-900L / h) Ulostuloon sopii muistaakseni puutarhaletkun tapainen. Tästä voisi saada useammallekin, jos jotenkin onnistuisi jakamaan..hmm.
Sitten oli vielä ulkoiseen (ymmärtääkseni toimii myös vedessä) Eheim jonka teho 1200L/h. http://www.eheim.com/en_GB/products/technology/pumps/universal-1200. Tämäkin suodattaa.

Eikö näistä nyt jotain systeemiä onnistuisi kehittämään? Bubleria mun on vaikea nähdä toteutettavan, mutta äkkiseltään ajattelisin, että miksei sellainen ebbi tyylinen, jossa letkulla vaan puhaltaisi vettä ylös...?
5
Tämä bioponinen vesiviljely vaikuttaisi siltä omimmalta tavalta lähteä vesiviljelemään. Mielenkiintoinen ketju ja paljon hyviä juttuja. Silti kaikkea en vielä tajunnut, taulapää kun olen. Vanhemmillani on akvaario, josta saisin taatusti hiekkaa. Se on siis tosi hienoa, ei sellaista karkeaa. Toimisiko tällainen ratkaisu kypsytyksen nopeuttamisessa jos purkittaisin sitä ja toisin kotiin + sukkahousuttaisin tms? Ajattelin bubleria, niin siis laittaisinko ilmapumpun letkun sinne vulkaponikin keskelle? Entäpä zengrow? Olisiko mahdollista yhdistää zengrowiin vai onko laitteessa jotain mikä tykkäisi kyttyrää tästä? Ja vielä jos joku voisi selventää noita limupullomalleja mihin on laitettu vulkaponicia ja joissa on reikiä...onko ne siis siellä ämpärissä? Liittyykö bubleriin millään tavalla?

Kiitos kärsivällisyydestä.
6
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
helmikuu 05, 2013, 15:50:46 ip
Kiitokset vastauksista. Vaimokkeelle (salaattien ja yrttien kasvatukseen) on varmaan kohta hankinnassa tuo isompi zengrow. Täytyy itse vielä tuumailla tuota bubblerikuviota. Todennäköisesti laitan pikkutaimet ensin jonkinlaiseen helppoon mini passiivi(?)hydroon.. ja suunnitella sillä välin lopullista ratkaisua. Tuosta zengrowsta mietittiin, että onkohan mokomalle mitään hyviä luomulannoitteita tarjolla? Siis etunenässä salaattien ja yrttien kasvatusta silmällä pitäen? Kiinnostaisi nuo luomulannoitteet chileillekin, kanankakka tuntui toimivan ihan mukavasti multakasvatuksessa pari vuotta takaperin...
7
Edistyneempi chilinkasvatus / Vs: Miten Vesiviljellä?
helmikuu 03, 2013, 14:22:39 ip
Heippa. Olen itse ajatellut kokeilla vesiviljelyä. Bubbler tuntuisi helpommalta ratkaisulta eli varmaankin siitä olisin lähdössä liikenteeseen.. Olen koittanut opiskella wikiä ja muuta, mutta muutamaa asiaa jäin miettimään. Paljonko juuristo tarvitsee todellisuudessa tilaa? Jokaiselle kasville oma 10L ämpäri tarkoittaa sitä, että saisin ehkä 2-3 kasvia mahtumaan fiksusti. Mietin pienempiä astioita tai sitten useampaa kasvia per astia. Muodostuisiko näistä ongelmia? Esteettisyyskin olisi aika tärkeä asia, eli jotenkin haluaisin koittaa "piilottaa" muoviset astiat...Hemmetin komeita tekeileitä täällä foorumillakin on, mutta ei kyllä omat taidot taida kovinkaan monimutkaiseen riittää. Mietin lähinnä jotain kehikkoa 1-2 kahdelle ämpärille (tai muulle muoviselle astialle) jonne voisi sitten sijoittaa samalla piuhat ja muut. Ongelma tässäkin on tila eli mitää tolkuttoman suurta kaapistoa ei ole mahdollisuutta rakentaa :) Joku semmonen zengrown tyylinen (se isompi) ratkaisu olisi aika passeli, mutta aika hinnakas opiskelijan lompakolle. Pahoittelut, jos näihin juttuihin olisi löytynyt vastaukset suoraan jostain oppaasta, koitin kyllä etsiskellä.
8
Jäkätijäkäti / Vs: Masennus
maaliskuu 06, 2011, 18:54:07 ip
Ei ollut pahoittaa mieltä ja pyydän anteeksi jos niin tuli kuitenkin tehtyä. Aihehan on arka, mutta silti todella yleistä ja minusta sairaus siinä missä muutkin. En ihan täysin tajua miksei asiasta voi keskustella, etenkin näin netissä anonyymisti ilman sosiaalipornoilua, yleisellä tasolla.. Mutta selkeästi asiasta ollaan eri mieltä minkä ihan periaatteessa ymmärrän eli pistäkää pois vaan.
9
Jäkätijäkäti / Masennus
maaliskuu 06, 2011, 06:13:48 ap
Wikipedian mukaan Suomessa yleisin sairausloman syy ja sairaus jota 5-6% Suomalaisista sairastaa (olen kuullut paljon suuremmistakin luvuista). Siispä täälläkin pitäisi mun laskelmien mukaan olla ainakin kymmeniä depressiosta kärsiviä/kärsineitä. Äkkiä luulis, että varmaan joka toinen on nähnyt sitä aika läheltä. Kokemuksia? Mietteitä?
10
Muut kuin paprikakasvit / Sitrukset
maaliskuu 05, 2011, 22:14:49 ip
Tuskinpa olen ainoa, joka on täällä työntänyt sitrushedelmien siemeniä multiin. Millaisia kokemuksia? Siemenethän itää erittäin varmasti (kunhan käyttää niitä "pulleampia" ja luomuista otettuja) mutta talvi tuottaa ainakin täällä hankaluuksia. Ymmärtääkseni sitruspuut tarvitsevat/vaativat talvilevon. Lämpötilasta en osaa sanoa, mutta melko viileässä saisi varmaankin olla ja samalla valossa? Onko joku onnistunut järjestämään suotuisia olosuhteita talvehtimiseen? Minulla sitrukset kuolevat tai ainakin kituvat koko talven. Ilmankosteus voisi olla toinen ratkaiseva tekijä. Toinen asia mitä olen miettinyt on kesän viettämistä ulkona. Onko siitä kenelläkään kokemuksia?
11
En nyt kokeneesta tiedä, mutta on noita ikkunalla tullut jonkun kerran kasvateltua. Itse olen idättänyt maalis-huhtikuussa. Taimet ovat ainakin selvinneet ja kasvaneet ihan normaalissa huoneenlämmössä, idätys näin myös. Valosta tykkää ja kasvaa itselläni rinnakkain chilien kanssa ESLien alla. Huhtikuussa varmaan luonnonvalo riittää jo komeasti eli ikkunalle vaan, näin teen myös tosin chileillekin. Ravinteiksi olen tarjonnut kananPeetä ja/tai Puutarhan Kesää. En tiedä olisiko parempia olemassa, mutta varsinaiset tomaattiravinteet sen verran hintavampia ja kun noillakin on satoa tullut niin en ole kokeillut. Kasvatan siis melko samalla tavalla kun chiliäkin.

Vesiviljelystä en osaa sanoa mitään. Miksikäs ei?

Tomaatilla pitää vaan muistaa leikkaamiset ja muut kikkailut. Runkotomaatilta poistetaan varkaat, pieniltä taas ei (tarvitse). Latvat poikki siinä vaiheessa, kun terttuja on riittävä määrä, että keskittyy kasvattamaan hedelmät. Aion kesällä yrittää kasvattaa ekaa kertaa runkotomaattia parvekkeella, saa nähdä miten käy.
12
Eikös jalOpeno ole vaan väärin kirjoitettu jalapeno
13
Tänään tuli ja tänään myös lähti Lokin suuntaan.
14
Vastauksia löytyy hyvin infernon ja fataliin oppaista ja tietenkin foorumia kahlaamalla. Lajikkeiden risteytyminen on täysin mahdollista, mutta ehkä sittenkin todennäköisempää on että pölyttyy ihan itsekseen. Ongelmista on vaikea sanoa, se on kai ihan henkilöstä riippuvaa mikä on ongelma ja mikä ei. Kaippa se voi olla ongelma, jos chili maistuu/näyttää eriltä mitä sen haluaisi olevan. Mutta, kyllä ne varmasti kukkii ja tekee hedelmiäkin. Hot Wax ja Jallu on molemmat annuumeja eli risteytyvät kyllä ihan ok helposti keskenään, jos on pölytykset sattuneet menemään kohdilleen. Habankin kanssa toki mahdollista on.
15
Länteen päin täälläkin, eli saattaapi olla samansuuntaiset olosuhteet luvassa. Meillä kyllä kesällä paistaa aurinko niin tolkuttomasti, että pitää sulkea jo kaihtimia, kun kämppä alkaa muistuttaa enemmän saunaa kuin asuntoa. Onko muuten parvekkeesi lasitettu? Sehän voi muuttaa olosuhteita huomattavastikin. Veikkaanpa, että ainakin Pube voisi sitä arvostaa, ainakaan minä en saanut viime kesänä pubeista (turbo pube) muuta kuin kituvia risukasoja lasittamattomalla partsillani. Tabascostahan saattaisi saada ison ja tuuhean puskan, mutta taitaa frute rakastaa aurinkoa, ellei peräti suoranaista paahdettakin. Chinenset on minusta äärimmäisen komeita, mutta vissiin nihkeitä kasvamaan jos ei aurinkoa tule. Itselläni menestyi tosi hyvin Tasmanian red habanero, joka teki satoa vielä lokakuussakin. Kompakti kasvi joka kasvatti yhtä jykevähköä oksaa. Tosin tästäkin on montaa mielipidettä että onko sittenkään puhdas chine. Itse veikkaan chinensen ja annuumin risteymää. Yhtä kaikki, suosittelen lämpimästi. Baccatumien luulisi kasvavan sinullakin, ainakin mulla ne oli niitä kaikkein vaivattomimpia. Ulkonäkö on tosiaankin eri asia :) Olisikos Aji Benito mitään?
16
Minusta ei ole lainkaan ihme, että Puutarhan Kesä on suosittu. Niinkuin BlackWolf jo tuossa mainitsikin, että taitaa siinä olla aikas hyvät ominaisuudet chilille. Toki varmasti täydellisempiäkin löytyy, mutta eiköhän PK:n hyvä saatavuus paina aika monen harrastelijan puntarissa, aloittelijasta nyt puhumattakaan. Meitäkin vielä ihme kyllä täältäkin löytyy, jotka kasvattavat chiliä perinteisesti ruukussa ja mullassa. Eikä PK:n hintakaan päätä huimaa.
17
Lainaus käyttäjältä: Kaltsu - helmikuu 10, 2011, 08:29:06 ap
Odotinkin koska keskustelu kääntyy Canon/Nikon vastaan muut. Tyypillistä. :)

Niinpä. Alkaa keskustelu pikkuisen saada jopa digicameranetin kurafoorumin piirteitä.
18
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 09, 2011, 20:31:47 ipKuvaajasta se hyvä kuva syntyy.
Aamen.

Oman runkoni valitsin melko puhtaasti näppituntuman perusteella. Isonäppisenä Canonin satkusarjalaiset (tai muiden entry-levelit) eivät vaan kouraani istuneet. :)
19
Olen itsekin tutustunut jonkin verran aiheeseen juurikin omenapuiden kasvatusta silmälläpitäen. Ajatuksena olisi luomuomenatarhan perustaminen tulevaisuudessa, jopa (alkuun pientä) kaupallista tarkoitusta varten. Olen lukenut alan kirjallisuutta, ja ehdottomasti Michael Phillipsin teos The Apple Grower - A Guide for the Organic Orchardist on kattavin teos mikä omasta hyllystä löytyy. Kaveri taitaakin olla ihan niitä kovimpia jamppoja alallaan ja vaikka kirjassa esimerkit painottuvat Pohjois-Amerikkaan, on mielestäni homma sovellettavissa tänne pohjolaankin. Etenkin monet Kanukkilajikkeet kasvavat samankaltaisessa ilmastossa. Mutta joo, Phillips uskoo juurikin siihen, että hyvässä kunnossa oleva maaperä takaa terveet puut. Terve maaperä tuleekin hänen mukaansa juuri monipuolisesta puutarhasta, eli siis jos kasvattaa yhtä lajia, saati lajiketta homma menee liian homogeeniseksi. Metsässähän lajit ovat aina kasvaneet sekaisin ja siihen pitäisi pyrkiä luonnottoman yhden lajin suosimisen sijaan. Lajit tukevat toisiaan hyvin monella tapaa ja aiemmin mainitut pieneliöt, bakteerit ja sienet ovat moninkertaisia. Tietenkin tuholaisten luonnolliset viholliset, pedot (linnut, petopunkit yms) tulevat tällöin mukaan, ihan luonnostaan. Loppujen lopuksi ihan maalaisjärkiasiaahan tämä on.

Tottakai tämä on varmasti täysin sovellettavissa myös chileihin, mutta koska chilit eivät Suomessa taida juurikaan talvehtia aihetta ei voitane kovinkaan tarkasti tai ainakaan isosti tutkia. Mutta ehkäpä pienimuotoisemmin? Olen itseasiassa miettinyt, että voisi tutustua lajeihin, jotka haittaavat joidenkin chilien tuholaisten lisääntymistä tai jopa karkoittavat niitä. Yksittäistapauksien kautta saattaisi olla mahdollistakin..
20
Lainaus käyttäjältä: kingsize - helmikuu 09, 2011, 16:11:16 ip
Canon 550 on "ajossa". Todellakin, turha lässyttää kuvankäsittelystä. Hienoimmat kuvat ovat edelleenkin filmikaudelta, niitä ei fiksattu tietokoneella. Jos ei ole ymmärrystä kuvaamisesta ja ajatusta siitä miten kuva rajautuu kameralla ja käytettävällä optiikalla niin ei siitä p*skasta saa hyvää mitenkään. Kuvaamisen perusteiden opettelu on paljon tärkeämpää kuin se, että mikä versio on photoshopista koneella.

Samoilla linjoilla. Digikuvaus on osittain mielestäni jopa raiskannut valokuvauksen. Nykyään joka toisella on digijärkkäri ja ennenkuin opetellaan kuvaamaan niin hankitaan Fotari ja katsellaan netistä oppaita kikkailuun. Puuh. Sitten on netti pullollaan ylimuokattua kuraa ja 9/10:stä kaduilla järkkäreillä kuvaavista ei osaa edes oikeaa kuvausotetta.  ???

Mitä tuohon Canonin ja Nikonin ylivoimaisuuteen tulee niin, pitkän ja hyvämaineisen työn lisäksi varmasti optiikan määrä (ja laatu) vaikuttaa taatusti. Täyden kennon runkoihin kun sopivat lukuisat vanhatkin kakkulat, joita löytää halvalla. Sama taitaa päteä salamoihin ja muuhun härpäkkeeseen. Tämä tietenkään ei selitä ainakaan mielestäni täysin sitä miksi aloittava kuvaaja valitsee Canonin/Nikonin.