maaliskuu 28, 2024, 10:01:24 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Mitä villichililajeja olet kasvattanut?

Aloittaja Aji Inferno, elokuu 11, 2012, 23:17:53 ip

« edellinen - seuraava »

Listaapa kaikki kasvattamasi, nyt ja ennen:

Annuum var. glabriusculum (sis. villit frutet ja chinenset)
43 (27.6%)
Baccatum var. baccatum
36 (23.1%)
Praetermissum
47 (30.1%)
Chacoënse
38 (24.4%)
Galapagoense
29 (18.6%)
Eximium (ei-kellomaiset kukat!)
15 (9.6%)
Cardenasii (villi, pienimarjainen muoto)
15 (9.6%)
Iso Ulupica (lajimääritys vielä kysymysmerkki)
34 (21.8%)
Rhomboideum
48 (30.8%)
Lanceolatum
52 (33.3%)
Flexuosum
48 (30.8%)
Tovarii
17 (10.9%)
Buforum (aito!)
1 (0.6%)
Parvifolium (aito!)
1 (0.6%)
Jokin muu (anna lisätietoja)
9 (5.8%)
Tubocapsicum anomalum (puolichili)
1 (0.6%)

Äänestäjiä yhteensä: 156

Aji Inferno

Schottianumin kanssa on se pulma, että lajia pidettiin vielä hiljan Flexuosumin alalajina tai päinvastoin. Mistä ei tietenkään ole kyse, jo eri kromosomimäärien vuoksi. Mutta on luultavaa, että monissa tiedekokoelmissakin vallitsee yhä tuo vanha sekaannus. Vaan tiedä häntä...

Näin eilen elämäni ensimmäisen (ja huonolla onnella viimeisen) aidon buforumin. Ilmeisesti ainoa yksilö ainakin Euroopassa. Kasvi oli vielä niukasti elossa, mutta aivan kuoleman rajoilla juurilahon vuoksi. Kukka todella nätti kolmivärinen, viekä chacoenseakin pienempi. Tuumin pelastuskeinoja, sillä tilanne on sinänsä tuttu, ja etenkin villini ovat siitä toisinaan selvinneet. Esimerkkinä flexuosumini. Kasvattajalla vain ei ehkä ole aikaa tehdä asialle ajoissa paljon, pelkään. :( Osa ongelmaa saattaa olla vesiviljely. Näkemäni perusteella kaikki villit eivät ehkä ole soveliaita vesiviljelyyn. Mutta toivotaan parasta...

Toinen näkemäni outo lintu oli parvifoliumin nimellä, mutta kyse on jostain muusta, täysin itselleni vieraasta lajista. Kasvi vastaa lähinnä erikoisinta tietämääni praetermissum-varianttia, mutta tummat siemenet uhmaavat kaikkia sääntöjä. Tuo kasvi onneksi voi hyvin.

Kolmas sitten räjäyttikin pään. Varmasti kummallisin koskaan näkemäni chilikasvi, jos se capsicum ylipäätään on. Tulinen marja viittaisi moiseen, mutta ulkoasu on.... Hurja! Pitkät, kapeat, vähän aaltoilevat lehdet muistuttavat lähinnä lanceolatumia, mutta sitäkin niukasti. Ja se kukka... HUH!! Mikä merkillinen väriloisto!

Ja niin edelleen. Uskoisin nähneeni ainakin kaksi joko tieteelle uutta capsicumia, tai ainakin varmuudella jotain meille täysin uutta. Ennen kuin kukaan kysyy sen pakollisen, ymmärrettävän kysymyksen, on sanottava että minulla ei tällä hetkellä ole noita kasvamassa, eikä siemeniä. Toivokaamme että tulevat saatavillemme. Olen varovaisen toiveikas asian suhteen.

Omistammekin pari, kolme saattaa olla muuta kuin luulemme niiden olevan.


Lillen

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 01, 2012, 23:08:24 ip
Fotoja please!


+1

Tyhmä kysymys: Eikö siitä buforumista voisi yrittää ottaa pistokasta mikäli juurimädästä on kyse?

Sait kyllä mielenkiintoni heräämään, ehdottomasti olisi mukava nähdä kuvia ja tietää ovatko nämä Suomessa?

Tiemuh

Suomessa ovat ja fataliin sivuilta näkee myös kuvia. Siitä erikoisesta jossa on tummat siemenet jo jossain toisessa treadissa kävinkin arvuuttelemaan että mitä oikein voi olla kyse.

Tiemuh

Tuolla parvifolium keskustelussa se olikin. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7124.msg217578#msg217578

Kiireinen mies ja kasvattaja tuo Fatalii. Kävin miestä haastattelemassa shilifesteillä ja herra kertoi kasvattavansa jotain flexuosum kasvia tälläkin hetkellä, mutta ei muista (!) että minkä koodista :D

Lillen

syyskuu 01, 2012, 23:39:13 ip #25 Viimeisin muokkaus: syyskuu 01, 2012, 23:40:55 ip käyttäjältä Lillen
Kyllä tuo Buforum herättää ällistystä.
Olisi kyllä erittäin mukava tustua herra Fataliihin kun samassa kunnassa asustellaan ja vielä 15 km säteellä (ei siis siemen kerjuussa vaan ihan vain muuten vaan). Varmaan aika monen chilikasvattajan idoli, tuskin hänellä jokaiselle sunnuntai kasvattajalle on aikaa...

Aji Inferno

En nyt itse, sattuneesta syystä, omista toimivaa kameraa, ja skanneria varten nappaamani kukatkin ehtivät kuivua matkalla. :(

Mitä pistokkaaseen buforumista tulee, mietin tuota pistokasjuttua itsekin. Emokasvi on niin heikossa hapessa, ettei esim. yhtään tervettä lehteä näyttänyt löytyvän, eikä edes lehtien alkuja. Toisaalta, ainoa hiukan positiivinen asia oli se, että täysin "lyyhistyneet" lehdet olivat yhä pehmeitä, eivätkä kuivuneita. Kasvi siis yhä taistelee. En tiedä, onko tuollaisista near-death olosuhteista mahdollista tehdä pistokkaita... En muista sen onnistuneen. Yrittää toki kyllä kannattaisi, uskon. On ylipäätään pirun vaarallista, jos minkään lajin ainoa yksilö on vain yhdessä paikassa. Se ei tässä tapauksessa ole tarkoituksellista, vaan yleisen kiireen ja olosuhteiden pakottama tilanne. Yritän tehdä asialle jotain, jos se on mahdollista. Omat kasvatusolosuhteeni ovat tällä hetkellä lähinnä karmeat, mutta kokemusta noiden villien kanssa kumminkin on jo kohta 15 vuoden ajalta, joten ehkä kannattaa yrittää eri tavoin, eri suunnilta.

Mistä puheen ollen: te, jotka täällä kasvatatte tovariita, flexuja, 19198:aa, ja tiettyjä muita todella harvinaisia veijareita... Pidetään huoli siitä, että kaikesta mitä kasvatamme on aina (!) "varmuuskopio" myös kavereilla! Muuten tulee tuho. Jos joku epäilee, niin tässä todiste: Aji Cristal tuli maahamme kauttani jo noin 12 vuotta sitten - ja kuoli. Olimme onnekkaita saadessamme uuden tilaisuuden kasvattaa sitä. Mutta: nämä jutut ovat usein todella pienestä kiinni, ja murphyn laki pätee yhä! ;)

Aku

Mutuilua: Mikrolisäyksellä voitaisiin kenties saada lisättyä kyseistä kasvia (C. buforum) suvuttomasti ja näin taata sen säilyminen täällä Suomessa. Taitaa vain vaatia ammattilaisen taitoa kyseiseen hommaan ja tarpeeksi puhtaat tilat...

Aji Inferno

Mitä on mikrolisäys? En vielä ehtinyt/jaksanut googlailla...

Lillen

^
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mikrolis%C3%A4ys

Jos saat selvää, minä nimittäin en.
Voisiko joku kääntä tuon minulle tavis-kielelle?

El Borracho

Jaa-a. Yksinkertaisimmillaan tuon kait selittäisin näin; Laboratorio -olosuhteissa kasvin osasta (kait melkein mistä vain) ruvetaan tuottamaan tietynlaista solukkoa(kasvusilmuja) erilaisin hormoonein. Tätä solukkoa pilkotaan ja syntyvillä kappaleilla ryhdytään tuottamaan uutta solukkoa ja taas pilkotaan jne. Aikanaan kun näitä solukoita on haluttu määrä ryhdytään hormonien avulla säätelemään kasvua siten, että muodostuu kokonainen kasvi(kasvusilmu juurtuu). Eli yhdestä lehdenkappaleesta pystytään monistamaan satoja, tuhansia kasveja joiden perimä on täsmälleen sama kuin alkuperäisessä lehdenpalassa.

-Ota pätkä pajua, katko se ja työnnä maahan. Kun pätkät rupee lykkään vartta, pilko ne ja työnnä maahan. Kun rupeevat lykkään vartta, pilko ja työnnä maahan... Mikrolisäys samankaltainen juttu, mutta hormonien avulla täysin puhtaassa ympäristössä pystytään lisäämään myös sellaisia kasveja jotka eivät juurru tai muutoin pysyisi hengissä moisesta leikkelystä.

El Borracho

Lainaus käyttäjältä: ChiliChillailija - syyskuu 02, 2012, 21:48:39 ip


Elikkä dna:n/perimän avulla jotenkin laitetaan uusi kasvi alulle? Anteeksi jos kysymykseni on tyhmä?


Nimenomaan. Eli ymmärtääkseni jokainen solu sisältää DNAta joka sisältää kasvuohjeet. Kasville pitää vaan erikseen kertoa, mitä kasvuohjeita se milloinkin noudattaa, kun esimerkiksi lehdenpalasessa harvemmin on juurtumishormonia saati sitten hormonia joka neuvoisi rehua kasvattamaan kasvupisteitä... Tieto niissä kyllä on, mutta pitää vähän ohjastaa hormonein.

Hubert

Tässä on siis periaatteessa kyse pistokkaiden ottamisesta. Normaalisti leikataan kasvista kasvava oksa ja laitetaan se vesilasiin juurtumaan. Kun oksa on kasvattanut juuria, laitetaan se multaan ja näin ollaan saatu emokasvista klooni.

Mikrolisäuksessä pistokkaat vaan ovat hyvin pieniä. Kasvista otetaan osa, jossa on kasvupiste eli käytännössä kantasoluja. Tämä "pistokas" laitetaan kasvualustalle, joka voi olla vaikka petrimalja, jossa on ravinneliuoksella kostutettu paperi. Pistokas jatkaa kasvuaan ja sitä voidaan pilkkoa ja pilkkoa ja pilkkoa, ja jokainen uusi pala jatkaa kasvuaan. Kun näitä miniversoja on riittävästi, lisätään kasvualustaan juurrutushormonia, jolloin miniverson kantasolut alkavat tuottamaan juurisoluja. Juurten kasvettua riittävästi, voidaan uusi pieni kasvi, jossa on siis juuret ja vihreä verso, siirtää ruukkuun. Jokainen näistä pikkukasveista on lähtöisin samasta emokasvista ja ovat siis klooneja keskenään, ihan samalla tavalla kuin perinteiset pistokkaatkin.

chilimieli

syyskuu 06, 2012, 12:37:14 ip #33 Viimeisin muokkaus: syyskuu 06, 2012, 12:39:40 ip käyttäjältä chilimieli
Periaate tulikin jo tuossa.
Itse solukkoviljelystä jonkin verran lukeneena kerrottakoon, että esimerkiski "juurrutushormoni" on jokseenkin useampi aines, kuin normaali pistokas kasvatuksessa.

Kasvatus tosiaan tapahtuu kasvinosista, jolloin pelkästä lehden palasesta pystytään synnyttämään uusia kasveja.
Tapoja on useampia, kuin yksi.
Raaka aineena voidaan käyttää:
kärkimeristeemi, lehtiä, lehtiruotia, jälttä, varastoparenkyymiä tai perisykliä.

Yksi esimerkkiresepti litran soluviljelyyn, kantaliuokseen (ei siis mitään helppoa hommaa parilla liemellä):
-Ammoniumnitraattia 16,5 g
-Kaliumnitraatti 19 g
-Mikroravinteet:
boorihappo 0,620 g
kaliumfosfaatti 17 g
kaliumjodidi 0,083 g
-Kaliumkloridi 4,4 g
-Sulfaatit:
mangnesiumsulfaatti 37g
kuparisulfaatti 0,0025 g
sinkkisulfaatti 0,860 g
mangaanisulfaatti 0,230 g
-Rauta 0,390 g
-Vitamiinit:
nikotiinihappo 0,050 g
tiamiini 0,010 g
pyridksiini 0,050g
glysiini 0,200g

Huomioikaa määrät, ei mitään helppoja punnita kotikonstein. ;D
Lisäksi tarvitaan koeputkia, petrimaljoja, työtilat, poltin, pipettejä, filttereitä ja sentrifugi (sentifugit maksavat maltaita).

Tiemuh


akselsson1

Ruksit toistaiseksi aika vähissä, pari on vähän sellaista etten vielä tiedä ruksaanko vai en kun ei ole varmaa tämä homma :D
Piakkoin toivottavasti lisää rukseja! Ainakin tuo Iso ulupica/cardenasii/ en ole aivan 100% varma mikä hän on, on tullut kokeiltua, tykkään, pitäisi varmaan idätellä siemenistä uusia kun olen tähänmennessä otellut pistokkaita ja katsoa tuleeko hajontaa paljonkin.
Chilihulluutta jo vuodesta 2011

M;kko

Nyt kun ensimmäinen Tovarii on kasvattanut ensimmäiset lehtensä sirkkojen jälkeen, sain ruksia koko listan Tovariihin asti. Cardenasiista on kokemuksia CAP1530 ja nyt on CGN20497 tulilla. Ensimmäinen CGN iti, mutta kun olin työmatkalla ja vaimo ei osannut kypäräsektomian vaativaa tekniikkaa, itu ehti menehtyä poissa ollessani!  :'( Toivottavasi ei jäänyt ainoaksi.

Aji Inferno

Respectiä kaikille tässä projektissa! :)

Ja aivan erityisesti c.tovariin kasvattajille, sillä se on tällä hetkellä näistä kasvateistamme suurimman uhan alla...

Whili

Lainaus käyttäjältä: Whili - elokuu 12, 2012, 15:46:56 ip
Lanceolatum
Rhomboideum
Charapita - chinence/villi
Mata Frade - chinence/villi
Chenco - c. Frutensens
P1-4393x0 - baccatum/villi 
P1 260567 (c. microcarpum) - c. Baccatum
Putapario - chacoensé
Tepin - c. annuum var. Glabriusculum

Duke ja joku prae oli kanssa alkuvuodesta, mutta lähtivät maailmalle
tilanpuutteesta johtuneen kasvien karsimisoperaation johdosta.

Kivahan sitä olis kasvatella kaikkia, mutta kun ei mahdu. Taitaa ensi vuonna olla villejä korkeintaan 1-2.


Oikein arveltu  ;D
Mata fradea ja P1-4393x0 en saanut yrityksistä huolimatta tapettua talven aikana ja on vielä yksi lancena kasvamaan pantu
kummajainenkin vielä hengissä vaikka pääsi jäätymäänkin  :o

vilkku

helmikuu 06, 2013, 19:24:07 ip #39 Viimeisin muokkaus: helmikuu 06, 2013, 19:39:57 ip käyttäjältä vilkku
Viime kesänä ostin Tammelantorilta Birds eye:n (Thai chilin) taimen. Loppukesästä se tuotti jo satoa. Nyt ikävä kyllä olen ilmeisesti tappanut sen liialla kastelulla alkutalvena.