Mikä chilejäni vaivaa?

Aloittaja Kaltsu, tammikuu 19, 2010, 21:58:10 ip

« edellinen - seuraava »

Kattila

Oon lannoittanut Kekkilän kastelulannoitteella ja 18.3. saivat Biolanin luonnonlannoitepuikot.

InkRose

Nyt on vähän tarkemmin tutkittu noita pensaita. Toistaiseksi ainoastaan Chilhuacle Negrossa on tuota vauriota, ja nyt kun tarkastelin sitä niin jotakuinkin joka lehden varressa on saman näköistä kuin tuossa oli ruodin kupeessa. Myös pieniä mustia pisteitä, vähän kuin ripsiäisen toukan jätökset, on siellä täällä. Ainakin yhdessä lehdessä oli selvästi yläpinnalla ruskea läiskä, ja alapuoleltaan tuo läiskä on hopean värinen. Samaa hopeista sävyä on noissa lehtiruotien vaurioissa ja oksien urissa.

Viimeisenä vihjeenä yhdellä lehdellä tepasteli varsin ripeästi liikkunut, noin 1-1,5 mm pituinen ja ehkä 0,3 mm leveä hopeanharmaa pikku ötökkä. En ehtinyt kuvailemaan häntä, ja luuppikin jäi pajalle. Näytti kuitenkin vähän siltä kuin olisi siivet ollut selän päällä. Selvästi siis ohkaisilla jaloilla kipitteli menemään, ei liikkunut toukan lailla. Liekö ansarijauhiainen? Huomenna myrkyn hakuun joka tapauksessa, ja varmuuden varalta Provadot tilaukseen.

-V-

Eiköhän se ripsiäisen perkele ole. Tuo lehtiruotien vieressä (missä mokomat hengailevat) oleva dama viittaa samaan suuntaan.

bluesman

 Mun silmään pistää ripsiäistuhon alku noista kuvista. Provado on tehokas.

InkRose

Kiitoksia vahvistuksesta. Kärsälle meni tilaus. :)

Ja huomenna lähikaupasta ensitorjuntaan mäntysuopaa. ;D

perrri

Jonkinlainen sieni levinnyt kaikkii maitopurkeissa kasvaviin chileihin, onkohan tästä mahdollisesti mitään haittaa, sillä itse chilit voivat hyvin. Eli sientä näkyy ainoastaan rei'issä, joita olen tehnyt maitopurkkien alanurkkiin. Koskiessa näihin pölähtää melkoisesti. Jos näistä on jotain haittaa, niin millähän niistä pääsisi eroon?




Chilivaari

Homeelta tuo näyttää. On niissä joku kuulemma sieniäkin havainnut.

Oletkohan pessyt purkit kunnolla? Tai onko ne olleet jatkuvasti märkinä? Minulla ei ole ehtinyt tulla tuollaista, kun maitopurkissa nuo asustelevat kuitenkin melko lyhyen ajan. Olen pitänyt niitä kuivalla alustalla kastelujen väliajat ja multa saa reilusti kuivua yläosasta.

Vielä sellainen havainto, että terävällä veitsellä saat siistin kolon nurkkiin. Noista rösöistä menevät helpommin kosteus ja pöpöt purkin rakenteen sisään.

Vaihda purkkia, ettei tuo leviä.

MasaT

Vaihda isompiin ruukkuihin.. Tuulettumallahan nuo homeitiöt saattaisi lähteä. Leikkaa pohja auki ja suihkuttele laimealla Atamon- tai  vetyperoksidiliuoksella. Pidä vuorokausi valolta suojattuna ja sitten istuta hieman laajempaan ruukkuun missä kuohkeaa turveseosta. jne

ARvngr

Lainaus käyttäjältä: Masa.T - maaliskuu 28, 2011, 23:33:25 ip
Tuulettumallahan nuo homeitiöt saattaisi lähteä.
Ei kyllä missään nimessä kannata mennä tuulettelemaan enää siinä vaiheessa kun hometta on reilummin, siinä vaarantuu jo oma terveys.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: ARvngr - maaliskuu 28, 2011, 23:40:50 ip
Lainaus käyttäjältä: Masa.T - maaliskuu 28, 2011, 23:33:25 ip
Tuulettumallahan nuo homeitiöt saattaisi lähteä.
Ei kyllä missään nimessä kannata mennä tuulettelemaan enää siinä vaiheessa kun hometta on reilummin, siinä vaarantuu jo oma terveys.

Mitäs minä taas sanoin? Voi sinne suihkuttaa vaikka homeen-esto-myrkkyä, jollei atamon ja vetyperoksidi tehoa.

Chilivaari

Ei kaikki home ole ihmiselle vaarallista. Vaikka sitähän ei pysty tunnistamaan. Hometta on kaikkialla ympäristössämme, jos on vähänkin kosteaa.

Minusta ei nyt kuitenkaan ole syytä kummempaan hysteriaan tai myrkytyksiin. Siirrät chilin uuteen ruukkuun ja vanhan laitat roskiin. Roskapussin voi tyhjentää ennen kuin tuo kuivuu ja alkaa pölytä.

perrri

Kiitos vastauksista!

Tölkit pesin kyllä huolella, käytin ihan käymisastioiden puhditamiseen tarkoitettua liuosta. Tuuletuksenkaan ei pitäisi olla ongelma, joten taisi jäädä leikkausreuna rösöiseksi, sekä tölkin pohja ollut liikaa kosteassa (tölkin reunat sivussa, enkä ole tajunnut vettä antaessa nostaa tölkkejä pois kastelun jälkeen.)

Siirtelen tänään chilit ruukkuihin niin näkee minne asti home levinnyt.


jre

Jelppiä kaivattaisiin taas.
Aji Cristalit on alkaneet vaalenemaan, lähinnä uusien lehtien osalta mutta vähän muutenkin.
Lannoituksena olen käyttänyt laimeata puutarhan kesää, tosin vasta muutaman viikon aikaa, sitä ennen multavaiheessa käytännössä katsoen pelkällä vedellä.
Muut chilit voivat paljon paremmin, mitä nyt Bolivian Rainbow:ien ylimmät lehdet on kumman ryppyisiä.

Tässä kuvassa 3 Aji Cristalia ja 2 Hungarian hot cherryä, Cherryt voivat samoissa olosuhteissa hyvin, taitavat tehdä jo ensimmäisiä nuppujakin vaikka kuvan kasveilla kokoa vain 20cm.


Tässä kuvassa Aji C. lähempää.

Isommat kuvat osoitteessajre.1g.fi/kuvat

Onko kyseessä joku puutostila, magnesium tai  rikki? Kumpaakin pitäisi puutarhan kesässä olla muutama prosentti.
Suurimmat kasvit tosiaan ovat n 20cm ja pienimmät siinä 5cm tietämillä, pitäisikö suurempia jo alkaa siirtämään näistä viilipurkeista isompii astioihin?
N. 2 viikkoa sitten osassa kasveista oli muutama kirva, suihkuttelin kaikki ja lopuksi annoin annoksen Raidia perään, jos tästä tiedostata on hyötyä.

PP

Kuinka nopeasti vaalet lehdet tulivat? Suihkutitko Raidia läheltä?

Tuo voisi olla kylmävaurioita Raidista ainakin osittain. Niitä saa aikaan yllättävän helposti ja varsinkin uudet lehdet ottaa helposti myrkyttämisestä osumaa. Voi olla myös lannoituksen puutetta, onhan noilla jo kokoa tuollaisiin ruukkuihin.

jre

Lainaus käyttäjältä: PP - huhtikuu 01, 2011, 00:10:57 ap
Kuinka nopeasti vaalet lehdet tulivat? Suihkutitko Raidia läheltä?

Tuo voisi olla kylmävaurioita Raidista ainakin osittain. Niitä saa aikaan yllättävän helposti ja varsinkin uudet lehdet ottaa helposti myrkyttämisestä osumaa. Voi olla myös lannoituksen puutetta, onhan noilla jo kokoa tuollaisiin ruukkuihin.


No en mielestäni kovin läheltä suihkutellut 40-50cm ja osa noista lehdistä ei silloin vielä ollut edes puhjennut, tietysti silmussa paleltuvat kai myös aika helpoti ja silloin menee melkein koko lehti kerralla joka noissa pienemmissä lehdissä nyt on tilanne.

Eli taitaa näyttää siltä että kylmävauriota nuo voisivat olla ja aihetta suurempaan huoleen ei kai liene.
Vaihdan myös isommat taimet jo isompiin ruukkuihin.

aropupu

huhtikuu 04, 2011, 02:25:32 ap #295 Viimeisin muokkaus: huhtikuu 04, 2011, 03:45:55 ap käyttäjältä aropupu

kuvan keskellä CGN 19198 C. eximium, (Hieman suurempiresoluutioinen kuva löytyy täältä.)

Mikäs tällä nyt sitten olisi vialla?

Jotain yleistietoa: Kasvi kasvaa n. vajaa litran vetoisessa neliskanttisessa purkissa, jossa puutarhamultaa, puutarhaturvetta, perliittiä ja vermikuliittia. Pääasiassa kuitenkin turvetta. Kasvin kanssa samassa laakeassa muovilaatikossa kasvaa identtisissä oloissa, saman kokoisissa ruukuissa ja samassa alustassa kaikkea chacoensesta rhomboideumiin ja praetermissumista latva-artisokkaan, tämä on ainoa joka oireilee. Kaikki kasvit kastellaan kerralla, altakasteluna. Kasvit ovat saaneet joitain kertoja kastelun yhteydessä puutarhan kesää sekä merileväuutetta, jossain välissä myös jaakontaikaa sumutettuna. Kastelen todella varovaisesti ja annan alustan kuivua säännöllisesti, en usko että liikakastelusta ainakaan voi olla kyse. Rehujen päällä roikkuu 600W natikka joka sijaitsee tuon kyseisen kasvin latvuksesta ehkä n. metrin (tai hiukan päälle) päässä

Vahtasin tuolta chilin puutosoireet-topicista juttuja ja nämä sopivat edes osittain:

Lainaus
Magnesiumia liian vähän:
-Puutos näkyy ensin alalehdissä
-Lehtivihreä häviää lehtisuonien välistä joihin muodostuu keltaisia laikkuja
-Lehtien reunat käpertyvät ylöspäin


Rautaa liian vähän:
-Puutos näkyy nuorissa lehdissä: lehti kellastuu suonien välistä, mutta itse suonet pysyvät vihreinä

Mangaania liian vähän:
-Puutosoireet muistuttavat raudan puutosoireita, mutta esiintyvät lievempinä
-Lehtisuonien väliin ilmestyy keltaisia laikkuja, mutta lehdet eivät kellastu kokonaan kuten raudan puutteessa


Magnesium sopisi parhaiten, paitsi että lehtien reunat eivät todellakaan käperry ylöspäin. Tosin tuo on roikottanut noita lehtiään noin ihan pikkutaimesta asti ja en ole varma onko kyseessä C. eximiumin (tai mikä ikinä tuo kyseinen tapaus nyt sitten onkaan) lajityyppillinen ominaisuus vai mistä on kyse, lehdet siis ovat roikkuneet jo pitkään ennen kuin mitään ongelmia ilmeni. Tämä on ainoa eximiumini, joten en tiedä kuuluuko asiaan vai ei. Rauta taasen ei oikein sovellu, koska tällä on ongelmia nimenomaan vanhemmissa lehdissä, kasvupisteestä tulevissa uudemmissa lehdissä ei tätä ongelmaa näy.

Jos kyseessä on rauta/magnesium/mangaani, niin miten tuota turvekasvilla oikein pitäisi edes lähteä korjaamaan? Joskus olen mistälie lukenut jonkun käyttäneen magnesiumin puutteeseen ihmisille tarkoitettuja magnesium-poretabletteja kasteluveteen sekoitettuna, onko tämä täyttä huuhaata vai voiko niitä antaa kasveille?

ja entäs sitten jokin tauti? niistä löytyy todella huonosti kuvia :\

Niabo

Mulla oli talvehtineella nagalla vastaavanlaisia ongelmia ja itekkin päättelin niiden johtuvan magnesiumin puutoksesta.. Puutarhan kesällä korjaantu ainakin mulla!

Lainaus käyttäjältä: aropupu - huhtikuu 04, 2011, 02:25:32 ap

kuvan keskellä CGN 19198 C. eximium, (Hieman suurempiresoluutioinen kuva löytyy täältä.)

Mikäs tällä nyt sitten olisi vialla?

Jotain yleistietoa: Kasvi kasvaa n. vajaa litran vetoisessa neliskanttisessa purkissa, jossa puutarhamultaa, puutarhaturvetta, perliittiä ja vermikuliittia. Pääasiassa kuitenkin turvetta. Kasvin kanssa samassa laakeassa muovilaatikossa kasvaa identtisissä oloissa, saman kokoisissa ruukuissa ja samassa alustassa kaikkea chacoensesta rhomboideumiin ja praetermissumista latva-artisokkaan, tämä on ainoa joka oireilee. Kaikki kasvit kastellaan kerralla, altakasteluna. Kasvit ovat saaneet joitain kertoja kastelun yhteydessä puutarhan kesää sekä merileväuutetta, jossain välissä myös jaakontaikaa sumutettuna. Kastelen todella varovaisesti ja annan alustan kuivua säännöllisesti, en usko että liikakastelusta ainakaan voi olla kyse. Rehujen päällä roikkuu 600W natikka joka sijaitsee tuon kyseisen kasvin latvuksesta ehkä n. metrin (tai hiukan päälle) päässä

Vahtasin tuolta chilin puutosoireet-topicista juttuja ja nämä sopivat edes osittain:

Lainaus
Magnesiumia liian vähän:
-Puutos näkyy ensin alalehdissä
-Lehtivihreä häviää lehtisuonien välistä joihin muodostuu keltaisia laikkuja
-Lehtien reunat käpertyvät ylöspäin


Rautaa liian vähän:
-Puutos näkyy nuorissa lehdissä: lehti kellastuu suonien välistä, mutta itse suonet pysyvät vihreinä

Mangaania liian vähän:
-Puutosoireet muistuttavat raudan puutosoireita, mutta esiintyvät lievempinä
-Lehtisuonien väliin ilmestyy keltaisia laikkuja, mutta lehdet eivät kellastu kokonaan kuten raudan puutteessa


Magnesium sopisi parhaiten, paitsi että lehtien reunat eivät todellakaan käperry ylöspäin. Tosin tuo on roikottanut noita lehtiään noin ihan pikkutaimesta asti ja en ole varma onko kyseessä C. eximiumin (tai mikä ikinä tuo kyseinen tapaus nyt sitten onkaan) lajityyppillinen ominaisuus vai mistä on kyse, lehdet siis ovat roikkuneet jo pitkään ennen kuin mitään ongelmia ilmeni. Tämä on ainoa eximiumini, joten en tiedä kuuluuko asiaan vai ei. Rauta taasen ei oikein sovellu, koska tällä on ongelmia nimenomaan vanhemmissa lehdissä, kasvupisteestä tulevissa uudemmissa lehdissä ei tätä ongelmaa näy.

Jos kyseessä on rauta/magnesium/mangaani, niin miten tuota turvekasvilla oikein pitäisi edes lähteä korjaamaan? Joskus olen mistälie lukenut jonkun käyttäneen magnesiumin puutteeseen ihmisille tarkoitettuja magnesium-poretabletteja kasteluveteen sekoitettuna, onko tämä täyttä huuhaata vai voiko niitä antaa kasveille?

ja entäs sitten jokin tauti? niistä löytyy todella huonosti kuvia :\

sorrii

Talven yli on aikalailla hoitamatta hörppinyt ebbi keittiön nurkassa. En muistakaan koska olisin vaihtanut vesiä, kun oon vaan odottanut kevättä juurikaan miettimättä mitä viimevuotisille raadoille tekisin. Laikkelin pahimmat köynnökset alas. Siinähän katossa on ollut 120W ledi, josta on hajavaloa näille riittänyt hengenpitimiksi. Vedet oon resossa pitänyt suht laimeena (ec: 600-800) ja ph'takin säädellyt 6'n pintaan lisäämällä välillä vettä, välillä lannoitelitkuja.
Nyt sitten huomasin leikatussa Championissa tällaista laikkua: Uudet kasvut lähinnä näyttää kumman haaleilta

Liekö kysessä pahakin tauti vaiko vaan jotain vajauksia tai väärää peehoota tms.
Tolla kasvillahan nyt ei niin väliä, kun niitä riittää ja uusia on tulossa yli 40kpl.
Nyt vaan aloin pelkäämään, että tuo laikkujuttu on tarttunut ainoaan Fish Pepper -taimeen, joka ollut taimilaatikossa siinä ihan vieressä:

Fisu siinä kuvan keskellä; nimilippu ei näy.
Vähän näyttää laikukkaalta, mutta fishpepperin pitäisikin kehittyä laikukkaaksi tai oikeammin raidalliseksi:
Toivon siis että laikut tuossa olisi vaan niiden raitojen alkua ...

Jos tuollainen laikukkuus johtuu jostain taudista (ötököitä ei näy millään muotoa) niin miten ne yleensä leviää???
Reson kastelulitkujen kauttako vain, vai esmes ilmateitse jonain itiöinä???
Mitä voi tehdä??

Vaihdoin sen ebbin vedet ja pesin reson sekä laitoin peroksidia (Liquid Oxygen) pullon ohjeella ...
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`Fuck Google!`°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤øø¤º°`Ask Me!°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°``°º¤ø,¸¸,ø¤º°`

tiikeri1

Yhdelle anaheimille kävi mielestäni aika erikoinen.. Se elelee toisen samanlaisen kanssa 90l ebbissä, kuten muutkin lajikeet. Liemi on hyvä samoin valaistus ja muut olosuhteet. Vajaa viikko sitten tämä noin metrin mittainen komea puska nuupahti aivan letkuksi, siis ei pelkästään lehdet vaan koko paksu ja tukeva varsi. Kaikki muut voivat hyvin edelleen samoissa olosuhteissa. Nostin tämän yhden nuupahtaneen ylös ja vaihdoin omaan astiaansa, ei ole elpynyt. Juuret hyvässä kondiksessa, lehdet terveen väriset vailla mitään laikkuja tai värimuutoksia, ei ötököitä löytynyt. Mikä tämän yhden yksilön täydellisen nopean (päivän aikana) nuupahtamisen takana voisi olla?

jla1710

Mikähän näitä vaivaa? Nämä ovat Aji Cristalin lehtiä mutta näyttää tarttuvan kasvista toiseen...





Tarkempaa kuvaa --> https://picasaweb.google.com/jouni.j.lahtinen/Chilikausi_2011#5605510703443850482 ja voin ottaa vielä makrollakin jos tarvitsee.
An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur.