huhtikuu 27, 2024, 02:33:31 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Näytä viestit

Tämä jakso sallii sinun katsoa tämän jäsenen kaikkia viestejä. Huomaa, että näet vain niiden alueiden viestit, joihin sinulla on nyt pääsy.

Viestit - NaokiSoma

1
Ravintolat ja ruokapaikat / Vs: Oulun raflat
maaliskuu 05, 2014, 15:43:59 ip
Lainaus käyttäjältä: calm - maaliskuu 02, 2014, 19:51:59 ipKiinalaisista voiton vie edelleen Flavour Palace.

Tästä täysin samaa mieltä ruuan osalta. Harmi vain että meni sen tarjoilija-akan kanssa sukset ristiin silloin aikoinaan, kun perheen kanssa käytiin viikottain.

Muistaakseni se alkoi siitä että tämä akka alkoi huutamaan meille aivan punaisena, kun siihen aikaan 2v poikamme tiputti riisiä lattialle emmekä huomanneet sitä heti kerätä pois. Seuraavalla kerralla otettiin päivän sanomalehti mukaan ja leviteltiin se lattialle lapsemme syöttötuolin alle ettei sotketa mitään. Sehän veti siitä jostakin syystä ihan kunnolla herneen nenään. Sen jälkeen ei ole käyty kuin satunnaisesti ja silloinkin "palvelu" on ala-arvoista. Edellisen kerran kokeiltiin käydä siellä viime kesänä, mutta sillä näyttää olevan elefantin muisti kun tuosta tapahtumasta on kuitenkin kohta 10v.
2
Uusien jäsenten esittelyt / Vs: popcornmaker
elokuu 15, 2011, 14:14:48 ip
Lainaus käyttäjältä: popcornmaker - elokuu 08, 2011, 03:31:31 apSamaan nimimerkkiin voi törmätä myös nettifudis manageri peleissä hattrick

Jaa, sarjakaverillakin on herkkuja kasvamassa! :)
3
Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 21, 2011, 00:52:29 ap
Beaver Dam: Tätä yritin jo aikaisemmin muttei itänyt, Naoki Soman suosittelema suippopaprikaversio.

Jos et saa tälläkään kertaa itämään, niin laita viestiä ja laitan tuoreempia, viime syksyisiä, siemeniä tulemaan.

Tuo nyt on vaan niin ihanaa että sitä on pakko saada! :)
4
Lainaus käyttäjältä: Filago - helmikuu 06, 2011, 19:23:26 ipJa päätin sijoittaa uuteen bonchi-ruukuuni jotain siksi aikaa kun mietin, mitä siihen lopullisesti laitan. Tässä siis juuri istutettu White Bullet Habanero, saa nähdä paljonko harmistuu siirrosta ja tippuuko kaikki kukat ja kuoleeko koko kasvi. Kunhan saan lopulliset bonchi-aihiot kehiin, tämä saa palata normiruukkuun, jos on vielä hyvässä hapessa tai hengissä.


Minkä verran leikkelit juurikkoa? Itse olen huomannut, että nuo chinenset kestävät kyllä helposti juurten ainakin 80% poisleikkelyn. Orange Habaneron leikkelin aikanaan jopa kymmenesosaan ja silti pysyi oikein mukavasti hengissä.
5
Hedelmä oli suipon muotoinen ja noin 3cm pitkä. Tunnusmerkit siis ovat noista kahdesta valittaessa tuon perulaisen version, mutta noita jalostettuja valkoisia habojahan on paljon enemmänkin kuin vain nuo kaksi.
6
On se kyllä ihme... Beaver Damit kypsyvät nyt jo neljättä kesää ihan samaan aikaan: 85-90 päivää kukinnasta. Kuvittelin että näin kuumana+aurinkoisena kesänä olisivat nopeampia, mutta ei kai sitten olosuhteilla ole niin paljoa merkitystä.

Jalluja viime viikonloppuna keräilin vaajaan kymmenen litran verran ja purkitin ne kaikki myöhempää nauttimista varten kun nyt tuota tuoretta on ihan tarpeeksi syötävänä. Nappasin tuosta ensimmäisestä silppuamiserästä kuvankin ja se muistuttaa kovasti siitä miksi kannattaisi käyttää oikeaa kameraa kännykän sijaan...


Baccat onnistuivat tänä vuonna tosi hyvin ja chinenseistäkin tuli ennätyssato. Annuumit maistuivat valitettavasti etanoillekin, mutta elokuun aikana keräsin vaimon kanssa reilut parisen tuhatta etanaa pihalta+kasvarista ja se toi vähän rauhaa hedelmien kypsymisvaiheeseen. Olisi vain pitänyt alkaa keräilemään niitä tuholaisia pois heti alkukesästä, niin olisi todennäköisesti säästynyt suuremmalta ongelmalta... turhan nopeasti lisääntyvät :/

Tänä vuonna tein radikaalin vedon mustaherukkojen kanssa ja jätin kaikki mehut keittämättä. Käytin niistä osan hilloon ja kuivasin suurimman osan. Puolukoista kuitenkin tulee aina sen verran paljon mehua, ettei kaikkea ehtisi muuten talven aikana juomaan ja puolukka noista kahdesta kuitenkin on omaan makuuni se mukavampi.

Viikonlopulle uhattiin yöpakkasia, joten täytynee alkaa kantamaan talvetettavia kasveja sisälle. Taas huomasin, että chinensejä on liikaa (yhtään uutta kasvia en laittanut keväällä, kaikki chinenset olisvat 2-5 vuoden ikäisiä) ja siten täytyy jättää taas 1-2 kasvia kompostin armoille. Jospa sitten ensi vuoden kulutus vastaisi paremmin kasvien tuottoa.
7
Lainaus käyttäjältä: Filago - syyskuu 07, 2010, 12:58:23 ipAvailin nyt sitten podeja: siemenet olivat järjestään itäneet jo hedelmien sisällä.

Itselleni on myös käynyt silloin tällöin noin. Joskus muuten tomaateillakin.

Olisi mukava jos jollakulla olisi selitystä siihen mikä voisi tuota aiheuttaa... Liiallinen lämpö ehkä?
8
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 20, 2010, 11:42:48 ap
Lainaus käyttäjältä: stkr - elokuu 20, 2010, 11:04:51 ap
Totuushan on, että juuri sen tulisuuden takiahan chilejä syödään.

Tuo ns. totuus on vain saanut todella paljon kielteisiä mielikuvia aikaan suuressa yleisössä. Aivan aiheellisesti näitä "kisoja" verrataan jo saunomiskisoihin. Yhtä hulluja kummatkin.

Chileistään nautiskelevat tai kasvatteluun hurahtaneet ovat tälläkin sivustolla siirtyneet sivummalle kun tulisuudella uhoavat ovat täyttäneet palstat. Aikansa kutakin virtausta. Onneksi täällä on "vanhoja herroja" kuten hra47 ja Herpiili, jotka itse kasvattavat tulisensa, eivätkä tee suurta numeroa toleransseistaan.

Juuri näin. Itse kasvattelen ja syön chilini pelkästään maun vuoksi. Tällä kaudellakin puolet on mietoja/tulettomia baccoja naposteltavaksi ja tulisimmat menee sitten pakastimeen/etikkasäilökkeisiin tasaantumaan. Jos tulisuutta kaipaa, niin sitähän saa vaikka kapsaisiiniekstraksin muodossa pullosta.

Ja pisteet Volitansille! Todella hyvin yritetty kertoa monipuolista tietoa chileistä. Tosin olisin ehkä itse tarjonnut toimittajalle vaikka jotakin baccaa maistettavaksi.
9
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - elokuu 09, 2010, 12:41:28 ip
Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - elokuu 09, 2010, 11:54:14 apMielestäni Chupetinha.

Aivan, sama kuin Biquinho ja kolmaskin nimi on, Peito De moca   ;D

Rakkaalla lapsella on monta nimeä.  ;)
10
Lainaus käyttäjältä: ingeniero - elokuu 09, 2010, 09:44:44 ap
Entäpä nämä pallerot? Helvetin äkäisiä maultaan ovat. Muuttavatko nämäkin väriä vielä?



Mielestäni Chupetinha. Tuossa selitys miksi nimi on sellainen kuin on:
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=3441.msg48867#msg48867

Ja tuossa kuva siitä minkä värisiksi kypsyessään muuntuvat:
11
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Hegun kausi 2010
elokuu 04, 2010, 15:45:44 ip
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - heinäkuu 25, 2010, 16:06:19 ip
Lainaus käyttäjältä: Hegu - heinäkuu 25, 2010, 14:02:08 ip... ei ole kukaan viellä itse lajiketta tunnistanut toivottavasti nyt joku tunnistaisi.

Varsin paljon tuon näköinen on japanilainen Takanotsume, jonka alkuperä lienee juuri Kiinassa. Kiinalaisten alkuperäisnimien jäljitys vaatinee kielitaitoa, mutta tämä Chi Chien voisi olla hyvä lähtökohta.

Foorumilla NaokiSoma on noiden tuntija ja on ainakin tuota japanilaista kasvattanut.

Tosiaan Taka no Tsume on itsellänikin ollut kasvatuksessa myös.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=3441.msg45625#msg45625

Muistelisin, että pussissa luki siementen kasvatusmaan olevan Kiina vaikka lajike onkin Japanissa jalostettu. Kiinasta vain löytyy sitä kasvutilaa farmaamiselle aika paljon enemmän.  :)
12
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Vs: Hegun kausi 2010
elokuu 04, 2010, 15:41:23 ip
Lainaus käyttäjältä: Hegu - heinäkuu 25, 2010, 14:02:08 ip
no nyt alkaa jo osa chileistä punottaa :) kohta pääsee oman sadon ensimmäistä maistamaan. Harmi vaan kun ei ole kukaan viellä itse lajiketta tunnistanut toivottavasti nyt joku tunnistaisi.

Tuo on tyypillisiä klustereissa ylöspäin kasvavia annuumeita. Noista itselläni on ollut ainakin Santaka kasvamassa:
13
Other discussion / Vs: chilli travels: ciudad de méxico
kesäkuu 22, 2010, 10:03:01 ap
Lainaus käyttäjältä: whitekoohii - huhtikuu 12, 2009, 11:29:50 apjussi, does the goat's weed have pre-mature black fruit, such as the hungarian black does?

Just a year late reply I guess. ;)

I think I answered to you by email last summer about this, but just to let also others to know... GW doesn't have black pre-mature stage, but the ones I had got black pigment when unripe due to the sun.
15
Lainaus käyttäjältä: herra 47 - toukokuu 26, 2010, 21:16:08 ip
eiköhän vaasassa hiukan liikaa sourcea ollut tulisin kokemus ;)

Olikos se sama tilaisuus, jonka jälkeen lupasit ettet enää koskaan ota ainetta jossa on lisättynä kapsaisiiniuutetta?

Ja onko muuten lupaus pitänyt?  :P
16
Lainaus käyttäjältä: NaokiSoma - toukokuu 11, 2010, 11:05:36 ap
Annuumit ovat vasemmalla lattialla pitkissä laatikoissa, jotka tullaan siirtämään ulkosalle sitä mukaa kun tilanpuute alkaa painamaan päälle. Uudet baccat taasen ovat altakastelulaatikoissa oikealla...


Talvehtineet kasvit ovat pysyneet (tänäkin talvena) oikein kiitettävästi hengissä.  :)

Onpa muuten huonosti onnistunut tarkennus... kännykän kameralla pitäisi aina ottaa muutama kuva ihan varmuuden vuoksi.


Ja toisen puolen kuva, joka on vähän paremmin onnistunut.

Siihen voisi laittaa vähän nimiäkin...
Edestä vasemmalta (sininen purkki) löytyy Tabasco, kolmannessa rivissä olevissa pienemmissä ruskeissa ovat Okinawa Bird Pepper (frute) seinän puolella ja Habanero Orange oikealla puolella. Haba on jo mukavasti kukkimassa.

Taempaa onkin sitten vähän vaikeampi osoitella yksilöitä, mutta valkoisessa mimosassa on 7pod, isommassa mustassa Red Fatalii ja näiden edessä pienemmässä ruskeassa Lance. Yksilökuvia napsin joskus myöhemmin kunhan ovat saaneet vähän enemmän uusia lehtiä aikaiseksi.
17
Päiväkirjat ja fotoalbumit / Matoja, matoja, matoja
toukokuu 25, 2010, 09:38:13 ap
Laiskuuttani laitoin tänä keväänä vain yksinkertaisen hallaharson kasvarin seinälle ja muutama kasvi siitä poltti lehtiään (Red Fatalii, 7pod, Rocoto). Tosin uusia lehtiä on niistäkin pukkaamassa sellaiseen tahtiin ettei "talven lehtien" menetys haittaa.

Viikonloppuna otin sitten tuon harson kokonaan pois kun pari viikkoa oli paistanut 18h/vrk ja tuskinpa nuo enää ottavat siitä nokkiinsa (tai siis lehtiinsä). Pitänee tehdä suurempi inventaario kasveista tässä kesäkuun aikana kunhan taas kiire hellittää.

Kesä on siis mukavasti alkanut. Komposti on hurahtanut käyntiin ja siellä näyttäisi nytkin olevan vähän päälle 70ºC. Viikonloppuna käytiin ongella, mutta aika laihksi jäi saalis: taisivat ahvenet olla vielä kutupuuhissa vaikka merivesi onkin jo lämpimämpää kuin normaalisti tähän aikaan. Eilen sateen jälkeen kävin pojan kanssa kiertämässä vartin verran kotimme edustan pyörätiellä ja saaliina oli lähes satakunta kastematoa. Pitäisiköhän kokeilla onkimista ensi viikonloppuna uudelleen?
18
Nyt viikonloppuna sain loputkin kasvit raahattua kasvariin ja kaikki taimet myös istutettua laatikoihin.


Annuumit ovat vasemmalla lattialla pitkissä laatikoissa, jotka tullaan siirtämään ulkosalle sitä mukaa kun tilanpuute alkaa painamaan päälle. Uudet baccat taasen ovat altakastelulaatikoissa oikealla...


Talvehtineet kasvit ovat pysyneet (tänäkin talvena) oikein kiitettävästi hengissä.  :)
19
Lainaus käyttäjältä: Zombie - toukokuu 09, 2010, 15:45:20 ipGoat's Weediä tulen seuraamaan mielenkiinnolla. Toivotaan että pysyvät hengissä edes muutaman vuoden niin sais niistä jonkinlaisen yleiskäsityksen lajikkeena.

Mukava että sait niitä siemeniäni itämään. Itse laitoin ne kasvit viime syksynä pois... kaksi kesää niitä kasvattelin ja kasvi oli todella upean näköinen mutta kun en keksinyt mitään järkevää käyttöä sen sadolle niin päätin vaihtaa syötävämpiin lajikkeisiin.  :P
20
Suurin osa kasveista on jo raahattu kasvariin. Uusia taimia on istuteltu altakastelulaatikoihin jo kahden lehtiparin kokoisina ja siellä ne näyttävät kasvarissa pysyvän hengissä. Lämmitin huristaa taas öisin ja vaikka viime yönäkin käytiin alimmillaan -3ºC, niin kasvarissa ei ollut lämpö laskenut kolmen asteen alapuolelle.

Sisällä on oikeastaan enää varakappaleet noista uusista taimista, ihan varmuuden vuoksi. Kasvaisivat todennäköisesti nopeamminkin sisällä kun illat ja yöt ovat sen verran vielä kylmiä, mutta kun sisällä ei sitä tilaa ole...

Kylvettynä on myös kaikenlaista muuta kuten herneitä, useammanlaista salaattia, rucolaa, tilliä, basilikaa, porkkanaa, naurista, retiisiä, hillosipuleita yms. Pitkälle kasvuun noista ovat päässeet vasta rucola ja salaatti. Näyttivät muuten viime syksynä talteen keräämäni siemenet olevan paljon nopeampia itämään kuin kaupasta ostamani verrokkisiemenet.