Kirjoittaja Aihe: Etikkasäilöntä  (Luettu 117054 kertaa)

Poissa J.J Chili

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 35
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #160 : Lokakuu 22, 2015, 12:02:20 ip »
Tervehdys!

Olisi sellainen kysymys tosta etikkasäilönnästä että kun tein viimeisimmän satsin maustumaan,niin vielä siinä vaiheessa kun kaadoin kiehuvan kuuman etikkaliemen purkkiin paloiteltujen chilirenkaiden päälle, ja pistin kannen kiinni, liemi peitti koko satsin,mutta hetken kuluttua kun purkkia katselin liemen pinta oli pudonnut purkissa sen verran että päällimmäisenä olevat chilirenkulat eivät olleetkaan enää liemen peitossa. Ilmeisesti renkulat imaisivat sen verran lientä itseensä että pinta pääsi purkissa hieman putoamaan. Onko tästä haittaa,pilaantuuko toi satsi kun ne päällimmäiset renkulat eivät ole sen liemen peitossa siellä purkissa?

Edellisissä satseissa tälläistä pinnan putoamista ei ole tapahtunut. Ja kiitokset muuten Chilivaarille loistavasta etikkaliemi reseptistä jonka löysin tämän keskustelun kautta,toimii!!

Poissa Hubert

  • Chiliyhdistyksen hallitus
  • Fatalii
  • *****
  • Viestejä: 1493
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #161 : Lokakuu 22, 2015, 14:14:26 ip »
Onko tästä haittaa,pilaantuuko toi satsi kun ne päällimmäiset renkulat eivät ole sen liemen peitossa siellä purkissa?

Ei pitäisi haitata ollenkaan. Ainakin mulla on kaikissa purkeissa päällimmäiset chilinpalat pinnan yläpuolella ja hienosti ovat säilyneet jo yli kaksi vuotta.

Poissa J.J Chili

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 35
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #162 : Lokakuu 22, 2015, 17:16:18 ip »
Ok,

niitä voi siis alkaa popsimaan ihan rohkeesti sitten ku ne on vaan tarpeeksi maustuneet.. Hyvähyvä.

Kiitoksia paljon Hubertille vastauksesta ja avusta!

Poissa Redfox

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 56
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #163 : Helmikuu 01, 2016, 20:45:44 ip »
Onko kukaan kokeillut etikkasäilöä chilejä, jotka on ensin karamelisoitu? Voisi olla ihan mielenkiintoisa kokeilu, nyt kun vain  muistaisi tämän idean sadonkorjuun aikaan. :)
Oh no of course not, after all if I were me then you would have to be you and we just can't have that.

Poissa J.J Chili

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 35
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #164 : Lokakuu 06, 2016, 09:45:26 ap »
Moro,

sellanen kyssäri olisi että onko sillä mitään merkitystä kun ajattelin tehdä vähän chilisäilykkeitä omasta sadosta,jos osa chileistä on vähän nahistuneita ja pehmoisia? Vai pitääkö säilykkeisiin käytettävät chilit olla täysin tuoreita ja sellaisia "rapsakoita"?

Poissa Chilivaari

  • FG Jigsaw
  • *****
  • Viestejä: 5717
    • Profiili
    • Chiliä ja sivuhuomioita
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #165 : Lokakuu 06, 2016, 11:51:02 ap »
Ei nahistuminen sinänsä haittaa, mutta keittäisin ne kyllä ensin, sillä niissä saattaa olla home- ym itiöitä tavallista enemmän.
Oman etikkareseptini päivitin juuri blogiini: http://chilivaari.blogspot.fi/2016/10/chilisailykkeita-syksyn-sadosta.html

Kasvatuspäiväkirjani verkossa: http://chilivaari.blogspot.com/
Chilblogit Suomessa: http://chiliblogit.blogspot.fi

Poissa J.J Chili

  • Pepperoni
  • **
  • Viestejä: 35
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #166 : Lokakuu 06, 2016, 13:16:40 ip »
Oolrait,

pitää vähän keitellä niitä ennen ku rupean varsinaiseen säilykkeen tekoon.. Kiitokset avusta taas!

Paikalla sorrii

  • 7pot
  • *****
  • Viestejä: 4353
  • Ei sen niiv väliä ...
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #167 : Lokakuu 06, 2016, 14:14:19 ip »
Mä käyttäisin etikkasäilykkeeseen kyllä juuri noita rapsakoita ja kuivaisin suosiolla ne nahistuneet. Tai ehkä pakastaisin: Se on varmaan helpoin tapa säilöä ...

On itsellä kokemus, että niitä säilykkeitä jää käyttämättä helposti jos eivät ole ihan priimaa. Kuivatut ja pakastetut on hyvää tavaraa ruoanlaitossa, kypsennettävissä ruoissa. Mullahan on kellarissa purkkikaupalla vanhoja erikkachilejä, ja alkaa mennä "päiväykset vähän yli" .. Silti syöntiin tulee otettua vain niitä parhaita [=jallut, aji cristal]
Kuivatut sentään säilyy aikas pitkään ja on helppo lahjoitellakin .. vihollisille esim. ...  8)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°` Joskus on mahdotonta erottaa onko joku tosissaan vai vittuileeko vain `°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø

Poissa NPhoBiaz

  • Chiliyhdistyksen hallitus
  • Administrator
  • Trinidad Scorpion M
  • *****
  • Viestejä: 3491
  • Chili-insinööri
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #168 : Marraskuu 11, 2016, 18:00:21 ip »
Tuossa tehtiin ensimmäinen etikkasatsi tällä viikolla. Nyt on kuitenkin jäänyt kaivelemaan ajatus, että riittikö meidän purkkien desinfiointi..? Ne nimittäin vain keitettiin kansineen päivineen, eikä niitä käytetty uunissa. :-\ Täytyykö tässä nyt pelätä pöpöjä, vai riittääkö etikkasäilönnässä vain keittäminen?

Poissa Whili

  • Moderator
  • Carolina Reaper
  • *****
  • Viestejä: 6483
  • #1168
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #169 : Marraskuu 11, 2016, 18:25:34 ip »
Tuossa tehtiin ensimmäinen etikkasatsi tällä viikolla. Nyt on kuitenkin jäänyt kaivelemaan ajatus, että riittikö meidän purkkien desinfiointi..? Ne nimittäin vain keitettiin kansineen päivineen, eikä niitä käytetty uunissa. :-\ Täytyykö tässä nyt pelätä pöpöjä, vai riittääkö etikkasäilönnässä vain keittäminen?
Ei ne ehdi pöpöttymään   8)  ..Hyvä jos itsenäisyyspäivään asti säilyy syömättä  ;D

Poissa PP

  • Moderator
  • Carolina Reaper
  • *****
  • Viestejä: 6925
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #170 : Marraskuu 11, 2016, 22:56:16 ip »
Tuossa tehtiin ensimmäinen etikkasatsi tällä viikolla. Nyt on kuitenkin jäänyt kaivelemaan ajatus, että riittikö meidän purkkien desinfiointi..? Ne nimittäin vain keitettiin kansineen päivineen, eikä niitä käytetty uunissa. :-\ Täytyykö tässä nyt pelätä pöpöjä, vai riittääkö etikkasäilönnässä vain keittäminen?

Pitäisi riittää.

Poissa NPhoBiaz

  • Chiliyhdistyksen hallitus
  • Administrator
  • Trinidad Scorpion M
  • *****
  • Viestejä: 3491
  • Chili-insinööri
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #171 : Marraskuu 11, 2016, 23:15:34 ip »
Kiitos PP. Aavistuksen verran tämä ketju sai jo harkitsemaan foliohatun päähän laittoa. ::)

Ei ne ehdi pöpöttymään   8)  ..Hyvä jos itsenäisyyspäivään asti säilyy syömättä  ;D

Todennäköisesti kyllä näin. ;D

Paikalla sorrii

  • 7pot
  • *****
  • Viestejä: 4353
  • Ei sen niiv väliä ...
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #172 : Marraskuu 12, 2016, 19:29:32 ip »
Ihan oikeesti pitäis liottaa yön yli ensin. Sitten uunittaa tai keittää, höyryttää tms. Lepoitiöt taimitäneon kestää kuumaa, kylmää ja kuivaa. Liottamalla ne herää kuolemaan ...

Mä olen kuitenkin vain huuhtonut purkit kuumalla Atamon-litkulla kylmiltään. Vanhimmat säilykkeet on säilynyt kellarissa 4 vuotta. Tietysti ne, jotka ei alunperinkään ollut kovin hyviä ...

Jauhemaisesta Atamonista ei juuri tule makua. Nesteestä tulee jotain rommiaromia.
« Viimeksi muokattu: Marraskuu 12, 2016, 19:31:37 ip kirjoittanut sorrii »
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°` Joskus on mahdotonta erottaa onko joku tosissaan vai vittuileeko vain `°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø

Poissa NPhoBiaz

  • Chiliyhdistyksen hallitus
  • Administrator
  • Trinidad Scorpion M
  • *****
  • Viestejä: 3491
  • Chili-insinööri
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #173 : Joulukuu 03, 2016, 13:35:45 ip »
Totesin hyväksi tällaisen reseptin:

- 0,35 litraa omenaviinietikkaa
- 1 litra 100% omenamehua
- n. 1dl hunajaa
- n. 2rkl suolaa

Sopii etenkin makeille baccatumeille. Etikan sivumakua ei ole lopputuotteessa oikeastaan ollenkaan, ja maistuu erittäin hyvälle. :) Mikäli makeutta haluaa vähemmän, niin puolittaisin hunajan määrän.

Paikalla sorrii

  • 7pot
  • *****
  • Viestejä: 4353
  • Ei sen niiv väliä ...
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #174 : Joulukuu 03, 2016, 13:40:54 ip »
Se on niin makuasia ...
Itse en koske viinietikalla säilöttyihin ollenkaan, kun maistuu se viinin sivumaku.

Itse korvaan osan etikasta sitruuna- ja limemehulla.

Hunajaakaan en rakasta, joten suosin sokeria :)
ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°` Joskus on mahdotonta erottaa onko joku tosissaan vai vittuileeko vain `°º¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø

Poissa Chilivaari

  • FG Jigsaw
  • *****
  • Viestejä: 5717
    • Profiili
    • Chiliä ja sivuhuomioita
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #175 : Joulukuu 03, 2016, 17:50:45 ip »
Nämähän ovat viimeisen päälle makuasioita.
Reseptisi on suurelta osin aika tavalla oman versioni kaltainen, jos laskee saman kokoista annosta. Omenamehu nyt on yleensä vähemmän hapanta kuin vesi ja sitruuna ja suolaa sinulla on ehkä reilusti enemmän. Tosin nykyiset lusikat ovat niin matalia ja laakeita, ettei tuostakaan tiedä. Minä mittasin muovimitalla virallisen teelusikan verran ja se ei pysyisi lähellekään meidän kahvilusikoissamme. Virallinen ruokalusikka on kyllä kolme kertaa isompi.


Sorriille ja muille viinietikan vierastajille tiedoksi: pari desiä 10% väkiviinaetikkaa riittää samaan happamuuteen.
Kasvatuspäiväkirjani verkossa: http://chilivaari.blogspot.com/
Chilblogit Suomessa: http://chiliblogit.blogspot.fi

Poissa PekkaT

  • Zibula
  • Viestejä: 5
    • Profiili
Vs: Etikkasäilöntä
« Vastaus #176 : Huhtikuu 25, 2018, 16:31:30 ip »


Ensin liotan pestyjä purkkeja muutaman tunnin vedessä. Sitten suoraan märkinä 100 asteiseen uuniin tunniksi ja kannet kattilaan kuumaan veteen. Säilönnän edistyessä otan suoraan uunista ja kattilasta näitä purkkeja ja kansia.

Joskus olen täältä kopsannut (?) säilöntäliemen ohjeen pepperoneille ja meni näin että 1 dl väkiviinaetikkaa 5 dl vettä 2 teelusikkaa suolaa 1tl sokeria.Liemi pois levyltä ja atamonia ohjeen mukaan. Kuumana purkissa olevien chilien päälle ja hyvin ovat maakellarissa säilyneet vuosia.