huhtikuu 19, 2024, 02:53:10 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Funden chili

Aloittaja Fundeeraaja, maaliskuu 02, 2015, 18:13:13 ip

« edellinen - seuraava »

Fundeeraaja

Jyrsijöistä on todennäköisesti päästy. Pysy vain avatar ruudussasi!
Berberet itäneet hyvin ja nyt siellä on kolme uutta tainta sirkkalehdellä, yhtä vielä odottelen. Toinenkin noista kovanonnen taimenaluista todellakin vääntää lehtiä, joten voipi olla että näitä sitten talossa on. No, niitä mahtuu kyllä tänne. Tämä taimien idätysvativiritys oli alkuaan jyrsijäsuoja. Vaan huomasin jotta toimiiha tämä näinkin. Koulutan nämä samantien auringonvaloon koska hetken päästä tuo mollukka porottaa melkisen rankasti täällä. Vielä ei ole kiire mihinkään, joten kasvakoot tuolla pihalla viileähkössä rauhassa ja vahvistukoot. Kasvukausi jatkuu täällä marraskuulle saakka joten ei mitään hätää siinä suhteessa.




Hieman suttuinen kuva kännyllä otettuna.


Viiniköynnöksien pistokkaatkin alkavat herätä. Voipi alkaa suunnitella omia etikettäjä jo. :D
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Päivitystä pitäkästä aikaa. On ollut hieman vauhtia elämässä ja jäänyt päivitykset vähille. Hermot ovat menneet chilien kanssa huonoon kuntoon. Talvella tanan jyrsijä teki tuhojaan. Sen jälkeen kun sain itäneet siirrettyä isompiin purkkeihin niin alkoi uusi kiusa mullan kanssa. Nuo taimiparat eivät tyknneet ollenkaan siitä ja kauhena kituuttamisen jälkeen sain ne kasvatettua sen verran että siirsin isoihin pönttöihin. Tuota kituutusta edesauttoi paikallisesti varsin kylmä ja tuulinen kevät. Kaikki muut selvisivät, white habanero ei. Nähtävästi siemenet olivat niin vanhoja etteivät nuo jaksaneet kunnolla kasvaa. Seuraava riesa tuli nagoille auringosta joka poltti ne pahoin, vaikka olin koulinut niitä huolella. Lopulta kun kaikki muut sain kuntoon niin iski ötökät ja alkoivat lehtie jyrsinnän. Oli isompaa matoa ja pienempää riesaa. Arvatkaa saako täältä mäntysuopaa? Piti tehdä palasaippuasta liuos jota hieman astianpesuaineella terästin ja sillä suihkutellut. Nyt alkaa nuokin olemaan voitettuja, toistaiseksi.



Habanerot. Yuo pienin on erän jyrsijävahingosta selvinnyt. Siltä syötiin juuret, ei jäänyt kuin sirkkapari ja hieman vartta.



Nagat alkavat myös lykkää vartta kaikesta kiusoista huolimatta.





Aji Cristalit viihtyvät hyvin viimein ja ovat 20 cm. Nyt haaroittuvat kovaa kyytiä, on useampi haaran alku tulossa. Samoin nuppuja näkyy jokaisessa.



Berberet voivat kanssa hyvin ja haaranalkuja ja nuppuja näkyvissä. Berbere ei tykännyt yhtään kun yhtenä yönä toukokuussa halla vieraili täällä buratuulen kanssa.

Tosiaan mullan kanssa oli ongelmia. Eka säkki joka tuli pikkutaimille oli ihan hirveetä, en päässyt selville mikä siinä oli vikana. Siinä ei kasvanut edes kukat kunnolla. Samoin tilli kituu siinä eikä meinaa kasvaa ollenkaan. Smoin viininpistokkaat kieltäytyivät yhteistyöstä siinä. Vaihdoin sitten toiseen ja se jelppasi jonkin verran. Näissä isoissa pöntöissä onkin sitten pussimultaa ja paikallista terra rossa maata sekaisin. Tuo terra rossa sisältää mineraaleja ja väri tulee rautaoksidista. Siinä on mukana kalkkikiveä paljon. Pohjalle pistin kevään ensimmäisen ruohonleikkuun ruohonjätettä. Nyt näkee oikein silmissä miten nuo viihtyvät askeissaan. Tuo ruoho pohjalla ja seassa oleva savi pitävävät kosteuden hyvin ja varsin pitkään. Vaikka täällä on parina päivänä ollut +30 niin kosteuden kanssa ei ole ongelmia ainakaan vielä. Katsotaan sitten sitten kun tulee lisää lehtimassaa. Jos hätä tulee täytyy asentaa noille jokaiselle oma juomapullo ruukkuun.

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Meikä on tosissaan ollut kiinni tässä läppärissä koko kevään ja varmasti koko kesänkin. Aloitin kahjon projektin joka poiki lisää projekteja ja toivottavasti poikii lisääkin. Kun vuosi sitten muutin tänne niin oli toivotonta löytää asiallista tietoa maasta ja varsinkin tästä pohjoisosasta, Kvarnerinlahdesta ja Istriasta. Dubrovnikista ja Splitistä sentään jotain löytyykin. Samoin kaikki perustieto oli pirullisen hankalaa kaivella esiin, verotukset, terveydenhuolto jutut, tietullit ja kaikki muukin. Nyt ne löytyy kaikki suomeksi kirjoitettuna netistä. Samoin Istrian, Kroatian Toscanan, matkaopas jossa kerron kaikkien vähänkin isompien paikkojen tiedot ja päänähtävyydet suomeksi. Jos joku joskus haluaa tulla käymään, saa ainakin asiallista infoa vaikkapa Pulasta ja sen upeasta antiikin areenasta joka ei paljoa häviä Roomalaiselle isoveljelleen.



http://istriakvarner.blogspot.com/

http://kroatiainfo.blogspot.com/



Niin ja sitten päätin kirjoittaa Kroatian Istrian Viinitie oppaan. Nyt voivat kaikki viinin ystävät tulla ja vierailla kaikilla näillä viinitiloilla joita tuohon oppaaseen tulee. Ensiviikolla vierailen kolmella tarhalla ja saan sitten lisää noita tarhija tuohon. Valmis tuon pitäisi olla joskus Joulun seutuvilla.

Muuten tuo kuva on maailman parhaasta Malvasia valkoviinistä joka näinä päivinä ilmestyy Alkon listoille. Mulla oli siitäkin ilo kertoa ekana suomalaisille.

http://istriaviini.blogspot.com/ 
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Olen reilun vuoden asunut täällä Kroatiassa ja kironnut raskaasti paikallisia chilipulvereita. Mauttomia tai tympeän makuisia, lähinnä kait cajannea. Niistä ei ole saanut mitään kiksejä ja inspistä tehdä mitään todella hyvää. Jokunen viikko sitten löysin yhdestä marketista maustehyllyn alta lattianrajasta Scotch Bonnettia rouheena. Väittävät pussissa extra tulisiksi. No, sopivan hedelmäistä ainakin maultaan tuo on, tulisuus kohtuullinen, etenkin teen joukossa. Sopii meinaan hemmetin hyvin mustan irtoteen joukkoon. Huonompaankin teehen tulee uusi elämä ja kivasti lämpöä. Menee ensi kaudelle hankintaan tuon siemenet. Yritin pussista erää idättää, vaan ei mitään tapahdu.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

karvainen

Pitääkin joskus testata, ei ole tullut mieleenkään teessä kokilla.

Althalus

Kävin lueskelemassa kroatia-blogejas! On se kyllä hieno maa ja viini menee kokeiluun! Suomen hinta vain suolaiset 14,72€. Paljonkos saa pullosta pulittaa sen syntyseudulla?
Kaikkea kiinnostavaa täytyy kokeilla, yleensä erittäin huonolla menestyksellä.

Kausi 2014
Kausi 2015

Fundeeraaja

Lainaus käyttäjältä: Althalus - kesäkuu 10, 2015, 17:28:40 ip
Kävin lueskelemassa kroatia-blogejas! On se kyllä hieno maa ja viini menee kokeiluun! Suomen hinta vain suolaiset 14,72€. Paljonkos saa pullosta pulittaa sen syntyseudulla?


Kävin Istriassa Veraldan viinitarhalla ja sain maistaa talon kaikkia viinejä, myös varsin upeaa vanhaa 2007 Teran punkkua. Oli melkoisen uskomaton kokemus. Tuo Itarska Malvazia maksoi tilalta ostettuna 9e. Tosin tiedän erään paikalliesen myyvän tuota 7e pullo. Mutta itse tuota ostaneena voin sanoa sen olevan joka pennin eli centin arvoinen. Todellinen huippuviini. Kannattaa ottaa vertailuun vaikka runsas punkku. Ensin maistaa punkkua ja antaa sen maun levitä suuhun. Heti perään Malvaziaa ja huomaatte miten punkun maku unohtuu välittömästi. Tuo on aivan huiman runsas maultaan. Sen maku leviää koko suuhun ja se kestää uskomattoman kauan.

Samalla tilalla oli myös Rofolso (Teran) roseeviini. En ole eläessni ennen tuota pitänyt roseeta marjamehua kummoisempana. Nyt oli loistavaa. Samoin samasta tehty rosee kuohuviini joka valmistetaan samåpanjamenetelmällä ja saa kypsyä hiivan kanssa pullossa 2vuotta. Erinomainen juoma. Harmi ettei Alko ole ottanut niitä valikoimiin. Pitääköhän alkaa diileriksi. :D





Seuraavaksi poikkesin Geržinićin tilalla. Voi pojat ja arvon ladyt, siellä meinasi mennä varpaat kippuraan pelkästä riemusta. Veljesten Mavazia oli melkeinpä astetta parempi, hieman erilainen luonteeltaan. Hapokas, hedelmäinen ja todella ryhdikäs. Toinen, Muscat, oli minulle myös yllätys. Vaikka muscat on rypäleenä erittäin runsassokerinen ja näin ollen tekee lähes väkisin viinistä makeahkon, jossei käytä kuivaksi, jolloin alk. pitoisuus nousee 16%. Tämä oli vahvasti sitrusmainen, voimakas gerippimäinen tuoksu ja maku, kerrassaan uskomaton juoma. Samoin miehen Teran jonka tuoksu oli aivan ällistyttävä. Kanssani maisteli eräs Teksasilanen pariskunta joka viettää paljon aikaa Napa Valleyssä viinitiloja kiertäen. Oltiin yhdessä yhtä haltioituneita viineistä. Täällä hinnat olivat järkitasolla. Valkoiset 6-7e ja punaset 8-9e. Hintansa väärtejä. Mokomat punkut maksaisivat Alkossa 20e ja yli, kuten Vina Lagunan Cabernet Sauvignon, joka täällä n. 10 e.



Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Ja sitten oikeaa asiaakin. Chileillä menee hyvin, viimein. Berbere ja Aji Cristal ovat rykäisseet reilusti pituutta ja haaroittuvat kova kyytiä. Molemmat tekevät runsaasti nuppuja ja ensimmäinen AC kukkii. Ylihuomenna todennäköisesti kaksi muutakin. Nagat ja habanerot ovat selvinneet palovaurioistaan ja tykkäävät olostaan. Molemmissa on runsas lehtimassa tulossa ja runko, vaikka ovatkin lyhyitä, ovat tanakoita ja erittäin terhakoita. Kasu on parhaimmillaan n. 5 cm päivässä. On hyvä seurata tuon terassin kaiteen ja verkon avulla miten kasvu on nopeaa. Vaikka helle on rajua +32, niin eipä nuo paljoakaan kyttyrää tykkää. Aamuauringon tuo kaiteen verkko hieman rajoittaa, Puolenpäivän aikaan ovat reilun tunnin suorassa valossa ja sitten jäävät iltapällä varjoon suoralta auringon valolta.

Vaikka vaikeuksia oli jyrsijöistä lähtien kaikenlaisia niin olen lopulta varsin tyytyväinen. Ensi vuodeksi pitää saada lemondroppia ainakin ja jotakin muutakin hyvää.

Nyt kasvussa ovat hengissä selvinneet
Habanero 3 kpl
Naga 4 kpl
Aji Cristal 3 kpl
Berbere 6 kpl


Kuvassa oikealla Habat ja vierssä Nagat



Aji Cristal ja vasemmalla Berbere



AC kukkii viimein



Berberet
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Kun kasvit ovat selvinneet jyrsijöistä, kirvoista ja monista muista kiusoista, niin taas tuli uusi. Tosin osasin vähän odotella sitä. Iida tuo minun vanhin kultsityttö on uskomaton chilin ystävä. Tänään tein Gazpzoa, espanjalaista kylmää tomaattikeittoa johon mukaan reilusti valkosipulia ja Bonnettia todella reilusti. Likka nuoli kupin jossa tein ja vinkui lisää tuota. Samainen neito katselee mun Berbereitä ja Aji Cristalleja sillä silmällä jotta kohta syön salaattia. Tiedän ettei nuo lehdet ole tulisia, haju vain taitaa kertoa koiralle mitä siellä kasvaa. Saas nähdä kun alkaa bodyjä tulla. Saavatko kasvaa rauhassa, vai pitääkö aidata nuo puskat. Tänään saanut kahdesti huomauttaa jotta kuono veke puskista, et syö niitä. :D
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Jees, toinen Aji Cristal aloitti kukinnan. Kaikissa kolmessa on melkoisesti nuppuja tulossa. Voipi olla ensiviikolla useampia auki. Kasvavat melkoista haipakkaa kaikki chilit. Berbere on seuraava joka aloittaa kukinnan, niissäkin on melkoisesti nuppuja tulollaan.

Kelit ovat melkoisen haastavat ja lämpöä piisaa +30 huitteille. Iltaisin esiintyvää pientä nuutumista kummoisempaa nuo eivät kuitenkaan osoita. Aamulla ollaan niin terhakkaasti pystyssä kuin sulhasmiehellä hääyönä. Vedenpuutteesta tuo ei johdu, onneksi. Hyvin kasvavat auringossa kun ovat viimein tottuneet siihen. Ensi kevääksi pitänee suunnitella harsosuojattu taimihuone partsille. Talon vanhoista ikkunoista voipi viritellä sellaisen. Ihan hirveästi en viitsi alkaa keinovaloilla leikkimään, joten aloitan luultavasti hieman myöhemmin, eli varmasti lokakuussa seuraavat jo kylvöön. :D

Lemon drop ja Fantasy ovat ainaki sellaisia joita haluan kokeilla. Jotain muutakin mukavaa pitäisi keksiä.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Nyt kaikki kolme Aji Cristallia kukkivat. Eka podin alkukin on ilmestynyt. Kasvu on kiitettävän reipasta kaikilla chileillä. Eilen ja tänään saatu hieman luonnonvettäkin taivaalta. Nyt odotetaan sitten koska alkaa satokausi.  8)
Vaikka tulossa onkin jotain niin en taida vielä kuitenkaan konekuivuria ja sähkömyllyä tuon ekan takia hommata, voipi mennä ihan maisteluun ensimmäiset.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Jumankekka nyt löytyi nagastakin nupunalku. Mitäköhän vielä ehtiikään kun kasvukausi ulkona kestää lokakuun lopulle, mahdollisesti marraskuun puoliväliin, keleistä riippuen.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Aurinko paistaa ja chilit kasvaa. Nyt jo 3 podia Aji Cristallissa. Berbereissäkin useampi kukka ja nuppuja molemmissa valtavasti tulossa.

Joten ei kuuta kuin täältä Kroatiasta:

HYVÄÄ JUSSIA

Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

On sitten turha selittää että Suomessa on haastavat kelit chilien kasvatukseen. Täällä on koko Juhannuksen ollut spesiaalit suomijussikelit. Ukostanut, satanut kaatamalla, tuullut niin että on joutunut vetämään chilit suojaan useamman kerran. Nyt sitten pukkas päälle buran, kylmän pohjoistuulen. Lämpötila on vaivaiset +11 ja laskee. Kunhan ei tule hallaa. Ei uskoisi että asun Välimeren rannalla.
Pistin vielä Scotch Bonnettia itämään paikallisesta maustepussista, jos vaikka itäisi. Vaan nuokin oli hilattava sisään yöksi.



Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Althalus

Mahtava kuva tuo alimmainen!  :o Ikään kuin sateenkaaren alla paistaisi auriko ja yllä olisi synkkää ja koleaa :D
Kaikkea kiinnostavaa täytyy kokeilla, yleensä erittäin huonolla menestyksellä.

Kausi 2014
Kausi 2015

Fundeeraaja

heinäkuu 04, 2015, 14:41:44 ip #55 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 04, 2015, 14:43:52 ip käyttäjältä Fundeeraaja
Hieman hiljaiseloa kun väkeä lapannut kylässä ja ensiviikolla lisää tulee. Vaan chilit nauttivat +32 -+34 keleistä ja rajoitetusta auringosta. Nyt saa aamulla ja ehtoolla kastella noita ihan reilusti. Habatkin ovat alkaneet rehoittamaan ja Nagakin kukkii parhaillaan. Ei uskoisi kevään jälkeen että ne toipuivat hyvin. Tänään meinasin nypätä eka Aji Cristallin podin salaatin joukkoon vaikka onkin vihreä. On noita tuolta tulossa sen verran reilusti että joutaa odottamaan muiden kypsymistä.





Berberetkin ovat kovassa kasvussa ja näihinkin on tulossa melkoisesti podeja.



Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Helzy

Hienoja maisemia näyttää Kroatiassa olevan! Ja näyttäisit satoakin saavan! Tsemppiä sinne!  ;D
"Jukra, että minustakin tuli vihreäpeukalo." -Pikku Myy
Instagramissa @helzyy

Fundeeraaja

Kiitti!

Täällä tosiaan alkaa muodostua satoa. Ekan Aji Cristallin huitasin vihreänä ahneuksissani huiviin. Ei kauhean vahvä ollut. Kovin hernemäinen maku. Muistutti paljon paikallisia vihreitä paprikoita niin väriltään kuin maultaankin. Antaa muiden kypsyä. Jos joka kukasta tulee podi, niin noista neljästä tulee melkoinen sato syksyyn mennessä. Ja lisää lykkää kukkaa sekä versoa. Voipi olla muutoinkin syksyllä komean kokoiset puskat.

Berberessä on bodeja kukkia kanssa todella reilusti. Tosi satoisan oloinen annuum. Väri on mukavan tummanvihreä. Poika kehui tuota erinomaisen hyvän makuiseksi. Saa nähdä kunhan eka muuttaa itsensä rusehtavaksi. Näistä löytyi päivittäisen kyttäyskeikan ansiosta ekat kirvat. Onneksi olivat punaisia, niin näki missä niitä oli. On meinaan, jos ei muuta, niin puhtaat pensaat ja palot. Sen verran lujasti lykkäsin saippuavettä niille. Keskiviikkona tuo suomalaislähetti, eli proidi, mäyntynestesaippuaa tänne. Mää myrkytän ne!

nagat kukkivat viimein. Habanero on vintsaavaille. Joten alkaa silläkin sektorilla tapahtua.  Kiirettä ei ole. Jos kelit pysyvät tämmöisinä kuin nyt. +32-34, niin elokuu on samanlaista ja kasvu eikun kiihtyy. Saavat ulkona olla marraskuuhun saakka.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Nyt mulla on meneillään rojekti jossa metsästän Etiopiasta ja Tunisiasta todella alkuperäistä Berbereä. Katsoo mitä tulee, vaiko tuleeko ollenkaan.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/

Fundeeraaja

Eilinen tehojahti kirvoja vastaan näyttää onnistuneen. Tänään oli vain yksi kiusankappale hengissä. Ei muuten ole enään. Huomenna saan oikeaa ainetta ja murhanmeininki jatkuu.

Mikä on lämmönsuhteen se kipukynnys chileille kasvarimiehet? Meinaan täällä mennään on ennen kymmentä +30 luokkaa ja nousee varmaan +34-36 välille iltapäivästä. Minulla kasvit eivät ole kuin tunnin verran alttiina täydelle paisteelle, muuten kykenen pitämään varjossa nuo. Auringossa lämpö menee tänään komeasti yli +45. Pitää antaa suihku kylmällä vedellä päivällä noille.
Chili, jazz ja päivätorkut kera pelinkovacin.

http://kallenruokaa.blogspot.hr/