toukokuu 11, 2024, 18:29:01 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Akvaario ja vesiviljely

Aloittaja Kaituli, lokakuu 16, 2015, 20:58:11 ip

« edellinen - seuraava »

Kaituli

Moro kaikille.
Törmäsin foorumiinne kun etsin tietoa vesiviljelystä ja olen nyt imenyt täältä tietoa itseeni kuin kookoskuutio =)
Kaikkeen ei kuitenkaan löydä valmiita vastauksia niin päätin aloittaa oman ketjun.

Aluksi kuitenkin hieman taustaa omasta touhustani.
Itselläni on 1000 litran akvaario jonka päällä on lasitettu saman kokoinen terraario, systeemiä kutsutaan myös nimellä paludaario.
Terraariossa on maisemoituna kaksi 75cm parvekelaatikkoa joihin laitoin täytteeksi lekasoraa ja päätyihin mattosuodatinlevystä pienet palat suodattamaan irtotöhkät pois.
Akvaariosta vettä sinne nostaa 300l/h tehoinen pumppu, tosin kuristimen kanssa se toimii ehkä 100l/h teholla. Vesi siis kiertää parvekelaatikoiden läpi takaisin akvaarioon.
Toistaiseksi olen pitänyt siellä yrttejä kuten punaista basilikaa, tavallista basilikaa, thai basilikaa, minttua ja tökkäsinpä sinne kokeeksi myös onnen bambua. Muistakin kasveja olen kokeillut, mutta mitään en siemenestä asti. Jotkut on viihtyneet ja toiset ei.
Tarkoitus tuossa oli kokeilla kuinka maailmalla kehuttu vesiviljely suodattaa akvaariovettä. Tähän asti kokemukset on olleet oikein positiivisia.

Reilussa vuodessa kalat on kasvaneet melkoisiksi jötkäleiksi niin tuumasin jospa vesiviljelysysteemiäkin pitäisi hieman päivittää suuremmaksi.
Akvaariossa polskii isoja kirjoahvenia ja plekoja jotka kaikki ovat tunnetusti melkoisia sontijoita, pitäisivät varmaan pienen kaupan hevi-hyllyt täynnä syötävää =) Lisäksi nuo kaikki kalat tulevat vielä kasvamaan reilusti lisää joka tarkoittaa, että tuo kukkalaatikkoviritys ei pysy mitoituksessa perässä.
Lisähaastetta tulee siitä, että systeemi on kellarissa mancavessa joten se pitää myös maisemoida niin, että se näyttää tyylikkäältä ja luonnonvaloakaan ei tietenkään ole käytettävissä. Tuon lisäksi systeemin pitää olla 100% veden pitävä ettei baarinlattialle tule vettä. Juuri oli  siellä vesivahinko, mutta siitä sitten lisää joku toinen kerta.

Alustavasti mittailin, että sinne mahtuisi noin 3,5m pitkä systeemi jonka maisemoisin seinälle.
Astiaksi olen etsinyt jotain kantikasta muoviastiaa, mutta vielä ei ole sopivaa tullut vastaan. Nyt alan harkita 200mm rumpuputkea koska niitä saan työni puolesta halvalla.
Tarkoitus on siis kasvattaa tässä tulevassa systeemissä kaikenlaista syötävää kuten: tomaattia, chiliä, paprikaa, kurkkua, (vesimeloonia?), salaatteja, yrttejä jne.

Tästä eteenpäin alkavat kysymykseni.
1. Minulla on tuota vesiviljelyyn tarkoitettua lekasoraa säkillinen, mutta olisiko NTF parempi ratkaisu?
2. Kuinka nopeasti jossain NTF systeemissä pitää veden kiertää?
3. Paljonko valaistusta tarvii olla/hankkia? Monimetallit on pois suljettu vaihtoehto koska en halua huoneesta saunaa, sellainen on jo seinän takana.
4. Kasvutilaa ylöspäin on 90cm mihin pitää mahtua myös valot. Mitä siinä mahtuu kasvattamaan ja rajaako tuo pahastikin kasvatettavia lajeja?
5. Paikkahan on siis tasalämpöinen ympäri vuoden. Minähän haluan poimia omasta sisäpuutarhastani sapuskaa silloin kun haluan jaa vaimolle pitää saada salaattia, se on tärkeää! Jotkin syötävät kasvit ymmärtääkseni haluaa talvehtia välillä vai haluaako? Sulkeeko talvettomuus suoraan pois kasvatettavia lajeja?


Otin justiinsa pari uutta kuvaa paludaariostani, laatu on mitä on kun kännykamera on mitä on.
Tuossa oikeassa reunassa rehottaa minttu mikä kasvaa niin kovalla vahdilla, että sitä joutuu saksimaan kerran viikossa roskikseen =)
Vesiputouksen alla kasvaa kolmea erilaista sammalta. Vesiputouksessa on myös mistmaker joka tuuttaa kylmää vesihöyryä ajastuksella. Koko yläosa on lasitettu koska en halunnut kellariin yhtään ylimääräistä kosteutta ja systeemillä on myös oma ilmastointireikä seinässä.
Valaisimina tuossa on kaksi T5 54W loisteputkea ja kolme LED työkonevalaisinta (en muista tehoja), ensi viikolla tulee vielä yksi ledvalaisin lisää. 150cm pituinen teholednauhavalaisin joka tulee noin 2cm vedenpinnan yläpuolelle valaisemaan akvaarion takaosaa joka on nyt tehokkaasti varjossa tuon kukkalaatikkosysteemin vuoksi.

Kuvista katsoen uusi systeemi on tulossa tuohon oikealle seinälle.




tp.teppet

nyt tulee ihan aloittelevalta jotakin vastauksia mutta kyllä ne joku viisaampi korjaa nopeasti ja kertoo enemmän :) vaha viisaushan on että jos haluat saada oikean vastauksen netistä niin elä kysy vaan vastaa väärin tai puutteellisesti :)
1. Minulla on tuota vesiviljelyyn tarkoitettua lekasoraa säkillinen, mutta olisiko NTF parempi ratkaisu?
mielipiteitä tällä tuntuu olevan aika paljon molempien puolesta, joten en osaa sanoa mitään varmaa.
2. Kuinka nopeasti jossain NTF systeemissä pitää veden kiertää?
käsittääkseni nopeudella ei niin merkitystä kunhan tasainen ohut "kalvo" vettä kulkee kokoajan tasaisesti.
3. Paljonko valaistusta tarvii olla/hankkia? Monimetallit on pois suljettu vaihtoehto koska en halua huoneesta saunaa, sellainen on jo seinän takana.
riippuu toki siitä montako kasvia haluat saada mahtumaan ja paljonko on tavoite.    
Aloittelijan ja yleisten chilikysymysten nurkka »Valaisimet chilinkasvatukseen »Valoa chileille 
tuolta löytyy suuntaa antava taulukko ja paljon tietoa muutenkin valaistuksesta.
4. Kasvutilaa ylöspäin on 90cm mihin pitää mahtua myös valot. Mitä siinä mahtuu kasvattamaan ja rajaako tuo pahastikin kasvatettavia lajeja? tästä en osaa sanoa muuta kuin sen että jotkin chinenset jäävät aika mataliksi ja toki muistakin löytyy. ja saksiakin voi aina käyttää että pysyy matalana.
5. Paikkahan on siis tasalämpöinen ympäri vuoden. Minähän haluan poimia omasta sisäpuutarhastani sapuskaa silloin kun haluan jaa vaimolle pitää saada salaattia, se on tärkeää! Jotkin syötävät kasvit ymmärtääkseni haluaa talvehtia välillä vai haluaako? Sulkeeko talvettomuus suoraan pois kasvatettavia lajeja?
Veikkaisin että rocotot sulkee ainakin pois koska tarvitsevat selkeän lämpötila eron yön ja päivän välillä. varmaan jotkin lajit saattavat "uupua" jos satoa yritetään saada ympäri vuoden ja kuolla aikaisemmin tai voida huonommin jos niin sanotusti rasittuvat liikaa ja ilman lepojaksoa. tästäkin joku viisaampi osaa varmaan kertoa enemmän. toki voihan välillä vaihtaa lampun pienempi tehoiseen ja vähentää lannoitusta jos haluaa "lepoa" antaa. tai aina vain laittaa uutta kasvuun niin saa vaihteluakin :)

toivottavasti edes jotain apua amatöörin mietteistä. Teki mieli vastata vaikka kunnolla mistään mitään tiedäkkään kun vaikuttaa niin mielenkiintoiselta projektilta että pitää muistaa seurata. Lannoite ja ph arvoja joutuu varmaan myös miettimään aika paljon ainakin oletan.

Kaituli

Kiitos vastauksesta newbie :)

Lannoituksen hoitaa kalat ja PH on kalojen vuoksi pidettävä 6,5-7,5 paikkeilla.
Kasvit joutuu sopeutumaan kalojen suosimiin vesiarvoihin, ei toisinpäin.

Lisäkysymys valoista.
Täytyy myös käydä lukemassa tuo opastamasi ketju.
Onko kasvien pakko saada sinertävää/värillistä valoa jotta ne tuottavat hedelmiä/satoa?
Mitään värivaloja en tuonne baariini huoli jottei porukalla tule pää kipeäksi jo ennen krapulaa.

Jomppe

Tuohon valoihin vastaan että ei tarvitse olla värillistä valoa. Nuo värilamput(kasvatus, kukitus) sijoittuu kai enemmän tuonne höpöheinän harrastajien puolelle. Toki jos haluaa hifistellä niin mikäs siinä sitten, antaa palaa. Tehoa pitäisi lampuissa kuitenkin olla. Mitkä valot(watit, kelvinit, valaisintyyppi) hoitaa valaistuksen tällä hetkellä?

Wolfman

Värivaloja ei tarvita, ihan normaalit "valkoiset" valot käyvät hyvin. Värisävyä kannattaa vähän katsoa ja loisteputkilla niiden spektrin "laatua", noista löytyy paljonkin juttua tuolla valaisinosiossa mutta noin yleisesti loisteputkissa/ESL lampuissa cool white ja jos löytyy Kelvin merkintä niin mielummin jostain 4500-5000K ylöspäin.

Myös nuo LED-työvalot tuntuvat toimivan ihan hyvin ja ovat suht edullisia. Nimenomaan COB-Ledit eli peukalon kynnen kokoluokkaa lämiskä lampussa, tuontyyliset http://www.motonet.fi/fi/tuote/384932/Cob-LED-tyovalo-80-W eikä ne erillisistä pikkuledeistä kasatut (pikkuledeistä kasatuista osa varmaan toimii mutta osassa spektri voi olla mitäsattuu eli muutama piikki joillain aallonpituuksilla). Noissa COB-led työvaloissa näyttää yleinen hintataso olevan 1€/W luokkaa, valitessa kannattaa katsoa hinta/watti. Niin ja tuossa linkissä olevassa näkyy olevan 4500K, noita on monia malleja ainakin 3700K värisävyllä eli kannattaa tarkistaa se. Itselläni on työvaloina 20W versioita noista LED-valoista eivätkä lämpene juuri ollenkaan, olivat keväällä taimivaloina. Nuo 80W mallit luultavasti lämpenevät havaittavasti mutta tuskin kovin paljoa nekään huonetilaa lämmittävät.

Kaituli

Minullakin tosiaan sellainen kuva, että höpöheinän kasvattajilla on juurikin noita sinertäviä valoja. Hävettäisi niin perkuleesti ajatella mitä naapurit kuvittelisi mun kellarissa kasvattavan. Eikä huvita jännityksellä odottaa, että joku ajaa Pasilla ovista sisälle tutkimaan onko tomaatit kypsiä :D
Noita sinertäviä valoja käytetään akvaariopuolella merivesiakvaarioissa kun korallikasvit tarvitsevat paljon jotain tiettyä aallonpituutta. Itse tykkään makean veden kaloista niin en ole tutkinut syitä tuon tarkemmin.

Olen lähinnä metsästänyt työvaloja lumenien mukaan, kelvinit on tullu sitten kaupan päälle. Siellä on nyt kaksi työvaloa 9x3W, 2160 lumen, 6500K, 12/24V ja IP67. Kolmas on hieman pienempi kuin nuo kaksi mainittua. Nuo työvalot on 400W tietokoneen Nexus Super Silent powerissa kiinni.
Noiden lisäksi siellä on 2kpl T5 54W loisteputkea joissa toisessa on 10000K auringonvaloputki ja toisessa muistaakseni 6500K kasvivaloputki (makeavesikäyttöön tarkoitetut). Nuo kaikki siis roikkuu paludaarion katosta ja on tietokoneajastetut.

Katosta/valoista veden pintaan on matkaa 90cm ja akvaarion pohjaan 160cm.
On se ihme juttu kuinka valoteho tipahtaa välittömästi kun valo osuu veden pintaan. Sen takia siellä on nyt ihan tuhottoman paljon valaistusta ja silti tuo kukkalaatikkohärdelli varjostaa koko akvaarion taustan niin tehokkaasti, että päädyin tilaamaan paikalliselta sähköliikkeeltä 150cm pituisen teholednauhavirityksen jonka saa työntää vaikka veden alle. Ensi viikolla käyn hakemassa, mahtaa maksaa ihan törkeästi (+100eur?).

LED-työvaloissa ja työvaloissa yleensäkin on se hyvä puoli, että niissä on oma jäähdytytinsiili omassa kotelossa. Itse rakennetuissa virityksissä ne asiat joutuu itse miettimään ja laskemaan joka tiputtaa paljon asiakkaita pois. Työvalo jos sanoo poks niin takuuseen, oma viritys jos sanoo poks niin oma vika(?).

--------

Tähän tulevaan systeemiin jos työvalot riittää niin upea juttu!

Trioniska

Olosuhteet näyttäisivät olevan ainakin noiden speksien osalta sitä mitä Chilit tarvitsevat (valotehon ja kelvinien puolesta hieman ylikin  8) ) ja kokeilemallahan sen vasta kunnolla näkee miten homma toimii. Mutta itse suosittelisin Chinensejä koska kestävät parhaiten lannoitusta=ottavat paljon ravinteita käyttöönsä? Kasvavat hitaammin ja yleensä hieman matalemmiksi kuin Baccatumit. Toki saksimalla kaikki korjaantuu sopivaan kokoon joksikin aikaa. Puumaisuutta chilien runkoihin tulee nopeammin chinenseihin ja pidemmällä ajalla annuumeihin ja baccatumeihin. Annuumeita en lähtisi ehkä ottamaan mukaan koska yleensä kaipaavat hieman lepojaksoa kausien väliin, toisin kuin muut chilit (omaa mutuilua)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=15739.msg309671#msg309671  Tuossa on myös lyhyesti noista valoista. 10 000lux ja siintä ylöspäin kasvin latvan kohdalla niin valot eivät ole pullonkaula.

Toki 400/ 600W monimetalli cool tubessa matkii päivänvaloa mukavasti ja on valkea valoltaan... Sekä jos saa johdettua tuon tuottaman lämmön järkevään paikkaan niin olisi ehdoton tuottamansa valotehon osalta...

Helsingin puutarhatarvike
http://www.helsinginpuutarhatarvike.fi/product/567/prima-klima-cooltube-150x580mm
http://www.helsinginpuutarhatarvike.fi/product/543/sol-digital-super-metal-halide-400w  (sekä virtalähde vielä päälle)

Chilitarvike
http://www.chilitarvike.fi/powerplant_aerotube_150mm
http://www.chilitarvike.fi/powerplant_400w_monimetallipolttimo (sekä virtalähde vielä päälle)

Kysymyksiisi omia pohdintoja.

Lainaus1. Minulla on tuota vesiviljelyyn tarkoitettua lekasoraa säkillinen, mutta olisiko NTF parempi ratkaisu?
2. Kuinka nopeasti jossain NTF systeemissä pitää veden kiertää?


Lekasoraa en sotkisi mukaan kun parempi pitää yksinkertaisena tuossa systeemissä (sekä putsattavuus helpompana). Kuten tuolla aiemmin sanottuna kunhan on hapekas ja liikkuva vesipinta mistä juuret saavat shittinsä  ;)

Lainaus3. Paljonko valaistusta tarvii olla/hankkia? Monimetallit on pois suljettu vaihtoehto koska en halua huoneesta saunaa, sellainen on jo seinän takana.


Pistinpä sittenkin monimetalleista, mutta jätä omaan arvoon heittoni  ::)

Lainaus4. Kasvutilaa ylöspäin on 90cm mihin pitää mahtua myös valot. Mitä siinä mahtuu kasvattamaan ja rajaako tuo pahastikin kasvatettavia lajeja?
5. Paikkahan on siis tasalämpöinen ympäri vuoden. Minähän haluan poimia omasta sisäpuutarhastani sapuskaa silloin kun haluan jaa vaimolle pitää saada salaattia, se on tärkeää! Jotkin syötävät kasvit ymmärtääkseni haluaa talvehtia välillä vai haluaako? Sulkeeko talvettomuus suoraan pois kasvatettavia lajeja?


Chinenseä ehdotin itse ja leikkaamalla saa pidettyä kurissa kyllä pituuskasvua. http://infernochili.net/?page=c-chinense

CGN 21500/ Cheiro Roxa/ Fatalii jne. sitten mahdollisina kasvatteina, kun niin pitkälle pääset niin alkaa oikeasti se valinnan vaikeus... Toki jos kasvattelee myös sivussa vähän maistiaisia siintä mikä olisi ok makuista...

Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

Trioniska

LainausMinullakin tosiaan sellainen kuva, että höpöheinän kasvattajilla on juurikin noita sinertäviä valoja. Hävettäisi niin perkuleesti ajatella mitä naapurit kuvittelisi mun kellarissa kasvattavan. Eikä huvita jännityksellä odottaa, että joku ajaa Pasilla ovista sisälle tutkimaan onko tomaatit kypsiä :D


Omakotialueella kun asustelen itse niin ympärillä olevat naapurit kyllä tietävät kasvien laadun (ja eiköhän viidakkorummulla mennyt lähialueen lenkkeilijöillekin saakka) ja vissiin kahden naapuruston asuinkuntaan on tullut vahvistettua chilifiilistä...  ::)

Tosin valo menee sinertäväksi mitä korkeammalla kelvinit ja punaisemmaksi mitä alemmalla mennään kelvineissä http://www.malux.fi/luokitukset/valon-lampotilat mutta tuo 10000K ilmeisesti taimille toimii ok ja vastaavasti 4500-6500K alla mennen tullen toimii hyvin. RA/ CRI arvot toki on hyvä olla yli 80, mieluusti yli 90. Toki 70 mennee myös mutta 80 olisi paikallaan... http://www.valokas.fi/fi/cri Tuossa hyyyyyvin pitkällä kaavalla läpi käytynä. mikä ampuu hieman tuota heittämiäni arvoja vastapalloon mutta silti hyvä lähtökohtana tuo ilmoittamani.
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

perniö

lokakuu 18, 2015, 19:57:50 ip #8 Viimeisin muokkaus: lokakuu 18, 2015, 20:35:48 ip käyttäjältä perniö
Kattohan, joku kulkee samoja polkuja... Aqua-web >>> Chilifoorumi...

Itsellä oli myös akvaarioharrastus kovassa puhdissa sekä paludaario chileineen rakentelun alla, kunnes nuo heimon nuoremmat jäsenet halusivat omia huoneitaan... Sinne meni mun mancave kirjahyllyineen ja akvaarioineen. Mutta vielä joskus...

Rumpuputken osalta voin sanoa, että siihen vesitiiviiden liitosten tekeminen vaatii muuta kuin liimaa. Polyeteeni ei liimaannu oikeastaan yhtään millään liimalla ainakaan niin luotettavasti että minä nukkuisin yöni hyvin. Hitsata sitä voi, mutta tekijöitä ei ole ihan marketin hyllyllä. Salossa tunnen yhden, joka voisi homman luotettavasti tehdä.

Lasi liimattuna silikonilla olisi tietty varma ratkaisu, mutta tuo pituus 3,5 m hakkaa sitä materiaalia vastaan. Jollei sitten sellainen metrin pätkistä tehty vesiputous- sydeemi toimisi.

Mielenkiintoinen projekti, pitää miettiä. Kaikki, mikä liittyy veden virtaamiseen, on aina kiehtonut suunnattomasti.  :)

Muoks: kysy ihan piruuttasi tarjouksia ruostumattomasta pellistä pokatusta rännistä. Jos tarkoitus on maisemoida sydeemi, niin laitoja ei tarvitse kantata tms. Kestää varmasti rasitusta ja hitsaajia tälle materiaalille löytyy varmasti helpommin kuin muoville.

chilimieli