huhtikuu 16, 2024, 22:41:02 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jewen kausi 2017 - Peru kasvihuoneissa

Aloittaja jewe, marraskuu 21, 2016, 21:33:46 ip

« edellinen - seuraava »

chilifellow

# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 09, 2017, 19:31:40 ip
Rocoto Peru Rojo. Tämä oli ainoa lajike jota en Perusta ostanut podina. Perun matkailutoimiston logolla varustettu siemenpussi löytyi Cuzcon suurimmasta kauppahallissa ja etiketissä oli kuva tavallisesta punaisesta puikulan mallisesta rocotosta. Toisin kävi ja näistä tuleekin jättirocotoja, joista suurimmalla on ollut painoa 151 gr. en valita saamastani rocotosta. Rocoto on erittäin hyvän makuinen ja erikoista on vaihteleva polte. Lähes 80 prosenttia rocotosta on lähes poltteetonta ja kannan läheltä löytyykin sitten varsin tulista hedelmälihaa.


Erittäin kiinnostavaa. Onko miedossa osassa kuitenkin makua? Tuo olisi tosi hyvä täytettäväksi muillekin kuin koville rocotopäille.

Lainaus
Savurocotoa himoitseville tiedoksi tehdas käynnistyi tänään kun tärkeimmät eli talven soosit on saatu tehtyä.


Missä lämmössä kuivaat? Itse en uskaltaisi yrittää puolikkaiden rocotojen kuivausta homeen pelossa, mutten epäile hetkeäkään ettei se onnistu sinulta. :)

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 09, 2017, 22:28:30 ip
Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 09, 2017, 19:31:40 ip
Rocoto Peru Rojo. Tämä oli ainoa lajike jota en Perusta ostanut podina. Perun matkailutoimiston logolla varustettu siemenpussi löytyi Cuzcon suurimmasta kauppahallissa ja etiketissä oli kuva tavallisesta punaisesta puikulan mallisesta rocotosta. Toisin kävi ja näistä tuleekin jättirocotoja, joista suurimmalla on ollut painoa 151 gr. en valita saamastani rocotosta. Rocoto on erittäin hyvän makuinen ja erikoista on vaihteleva polte. Lähes 80 prosenttia rocotosta on lähes poltteetonta ja kannan läheltä löytyykin sitten varsin tulista hedelmälihaa.


Erittäin kiinnostavaa. Onko miedossa osassa kuitenkin makua? Tuo olisi tosi hyvä täytettäväksi muillekin kuin koville rocotopäille.



Mielestäni on alusta loppuun sama ihan hyvä maku oli poltetta tai ei. Voi olla että sopisi aika hyvin perussuomichilipurijalle koska tuossa on makuakin hyvin mukana. Enkös muuten laittanut sullekin näitä siemeniä viime syksynä vai muistanko väärin menikö vain bluesmanille ?



Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 09, 2017, 22:28:30 ip
Missä lämmössä kuivaat? Itse en uskaltaisi yrittää puolikkaiden rocotojen kuivausta homeen pelossa, mutten epäile hetkeäkään ettei se onnistu sinulta. :)


En ymmärrä en ole koskaan saanut mitään chilejä kuivurissa homeeseen oli rocotoja tai ei koosta riippumatta. Pihalta vanhasta savustusjääkaapista sen sijaan löytyi kuukausi sitten homeisia savustettuja rocotoja yksi hyllyllinen jotka oli olleet siellä viime marraskuusta lähtien ...vanha pää ei toimi enää.

Kuvassa vasemmanpuoleinen on nykyinen kuivuri jossa on lähinnä savustettua silppurocotoa nyt noin 50 asteessa. Pikkuhiljaa tiputan lämpöä 35 asteeseen aina kuivumiseen asti ja koko prosessi kestää noin kolme vuorokautta. Oikeanpuoleinen kuivuri on vanha romu jossa ei ole edes termostaattia ja siitä on vain ylälevy käytössä jossa nuo puolikkaat, ne kun ei mahtuneet tuohon toiseen. Kun pääkuivuriin tulee tilaa kuivumisen myötä puolikkaat siirtyy sinne silputtuna jotta mahtuu paremmin ja kuivuu nopeammin.

Chilifellowille...uskoisin että viikon päästä rocotot on jauheena ja myyntikelpoisina, siemenet ei vielä silloin jos ne kiinnostaa. :)

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 10, 2017, 00:22:54 ap
Mielestäni on alusta loppuun sama ihan hyvä maku oli poltetta tai ei. Voi olla että sopisi aika hyvin perussuomichilipurijalle koska tuossa on makuakin hyvin mukana. Enkös muuten laittanut sullekin näitä siemeniä viime syksynä vai muistanko väärin menikö vain bluesmanille ?


Saatoit lähettää, mutta siitä ja parista muustakaan ei jäänyt yhtään taimea henkiin. Ainoa sinulta peräisin oleva satoa tuottava taitaa olla Dela Selva Rojo.

LainausEn ymmärrä en ole koskaan saanut mitään chilejä kuivurissa homeeseen oli rocotoja tai ei koosta riippumatta. Pihalta vanhasta savustusjääkaapista sen sijaan löytyi kuukausi sitten homeisia savustettuja rocotoja yksi hyllyllinen jotka oli olleet siellä viime marraskuusta lähtien ...vanha pää ei toimi enää.


Nyt kun muistelen niin ainoat homehtuneet taisi olla jäätyneitä, joita yritin kuivata. Olen itsekin löytänyt savukaapista seuraavana vuonna hyllyllisen rocotonpaloja, mutta ne olis ihan kunnossa. :)

jewe

Kaikkien uusien rocotolajikkeiden esittely tulee sitten kauden loppupuolella yhteen paikkaan blogiin. Täällä esittelen joitakin erityisen mielenkiintoisia Perulaisia uutuuksia, niitä kun riittää tänä vuonna.


Rocoto Cuzco Manzano Amarillo. Yksi tämän kauden ehdottomia huippuja on tämä lajike Cuzcosta. Podit ovat valtavan suuria vaikka lajike ei ole jättirocoto. Lisäksi muotoja on monenlaisia saman kasvin sisällä ja myös nuo pitkulaiset podit ovat isoja. Cuzcon korkeudella ei jättilajikkeita kasva ja sen huomaa hedelmälihastakin ettei tämä sellainen ole, silti ihmetyttää nämä valtavat podit jotka ovat vielä kehittyneet ulkona kesän aikana. Ensimmäiset podit olivat pienempiä ja ne kypsyivät ulkona jo kesä-heinäkuun vaihteessa. Pääsato kypsyy nyt kun kasvi vielä pääsi sisälle kasvihuoneeseen. Maku on ihan perusrocotoa ja hieman makeahko. Keskitulinen tai hiukan tiukempi poltteeltaan. Tämäkin sopisi mainiosti Rellenoksi vaikka hedelmäliha selvästi poikkeaa jäteistä. Lisäksi keltaisen sävyt vaihtelevat kasvin podeissa. Pimeydessä kypsyneet näyttäisivät jäävän vaalean keltaisiksi kun taas auringossa kypsyneet ovat varsin tumman keltaisia. Hieno lajike jo pelkästään erikoisten muotojen perusteella. Erittäin satoisa.


Rocoto Picante San Camilo. Arequipalaisrouva kertoi tämän rocoton olevan nimeltään Rocoto Picante. Hiukan tuo nimi huvitti eikös kaikki rocotot ole vähän pikantteja ja silleen. Tämä lajike siis löytyi Arequipan suuresta kauppahallista San Camilosta. Podi on erittäin kaunis erikoinen pitkäkaulainen ja syvän oranssi kypsyessään. Tässäkin lajikkeessa on todella isot pitkulaiset podit joilla pituutta kymmenisen senttiä tai ylikin. Keskitulinen rocoto jonka maussa voi todellakin havaita mausteista makua kuten rouva kertoi. Hieno erikoinen maku jota en ole koskaan rocotossa maistanut, tosin vasta pari pötkylää on herkuteltu tuoreeltaan leivän kumppanina.


Rocoto Surquillo 1. Tämä on sitten sitä jättirocotoa alusta loppuun. Limasta löytynyt rocoto on varsin mieto ja maistuu rocotolta kuten pitääkin, ei ihan huippuja mutta ihan ok. Tämä lajike tekee nyt valtavia podeja ja kypsinä olen maistellut vasta muutamia "pieniä nappuloita", joita 100 gramman paikkeilla olevia podeja voi kutsua tämä lajikkeen kohdalla. Kyllä Suomen oloissa todellakin voi kasvattaa jättejä vaikka ne alkuperäisistä jäävätkin jonkin verran pienemmiksi lähes kaikki. En viitsi isompien painoja vielä arvailla katsotaan sitten kun ne joskus kypsyy ja hitaasti ne todellakin kypsyy, mutta erittäin satoisa kasvikin vielä joka kasvanut ruukussa ulkona. Hedelmäliha tuntuu olevan erittäin paksua joka tuo massaa tähänkin rocotoon.

jewe

Syksy on chilinkasvattajalle kiireistä aikaa varsinkin kun satoa tulee paljon. Tomaattikastikkeet, ketsupit, salsat ja hillot on suurinpiirtein tehty. Tänä vuonna ylimääräistä työtä on myös siementenkeruussa ja uusien podien dokumentoinnissa. Siementenkeruu, niiden kuivatus ja pussitus on myös erityisen työlästä puuhaa kun uusia lajikkeita on yli 20 kpl. Uusiin perulaisiin rocotoihin kun on kiinnostusta jo Australiassa asti


Satoa tulee kerättyä useampi kilo viikossa ja suurin osa podeista on nyt mennyt savustuksen kautta jatkojalostukseen. Monet podit tulee nyt myös valokuvattua ja punnittua kun on uusia lajikkeita kasvatuksessa.


Tänä syksynä olen myös liittynyt Bradley kerhoon. Bradleylla savustus on niin helppoa ja vaivatonta. Tällä hetkellä savua tosin antaa kaappiin savusampo kun vanhoja puukiekkoja oli vielä jäljellä. Savusampoa on kätevä käyttää Bradleyn kylmäsavulaatikossa ja pakko ei ole savua teettää Bradleyn generaattorilla ja kiekoilla.


Rocotocappuccino. Tuotekehittelyn uusi huippu. Kahvissa mahtava rocoto-aromi ja tiukka polte joka saa suun tuleen.

jewe


Rocoto Amarillo Arequipa. Tässä hieno lajike Arequipasta joka on vielä melko tulinen, hedelmässä on voimakas rocotolle tyypillinen aromi. Erittäin kauniit keltaiset hedelmät jossa kaulus kannan alla, tätä lajiketta voisi kutsua jopa kasvihuoneen kauneimmaksi rocotoksi kun oksisto notkuu hedelmistä. Minulle ehkä liian tulinen tuorekäyttöön joten olen savustanut. Hyvä lajike savustukseen ja savutahnoihin ja toimii varmaan myös jauheena, koska potkua riittää.


Rocoto San Pedro Orange. Jälleen yksi loistava lajike Cuzcosta. San Pedro Orange on erittäin satoisa, kauniit syvän oranssit hedelmä, jotka pääasiassa ovat kartion muotoisia, joukossa myös muutamia pyöreän muotoisia. Erittäin mehukas keskitulista voimakkaampi rocoto. Kypsyy aikaisin ja muotonsa ja kokonsa puolesta juuri passeli grillirocotoksi, näitä on kesällä syöty ehkä eniten. Alunperin Cuzcolaiset rocotot tuntuivat vielä Perussa vaatimattomilta, mutta kaikki lajikkeet jotka olen täällä Suomessa kasvattanut ja päässyt maistamaan (4 kpl) ovat olleet erinomaisia ja vielä podit varsin suurikokoisia.


Rocoto de la selva Lima. Tämä Liman jättirocoto tekee nyt erittäin suurikokoisia hedelmiä. Satoa tulee varsin vaatimattomasti joka varmaankin johtuu siitä että se on kasvanut liian ahtaassa tilassa sekä kasvihuoneessa että talonpäätykaapissa. Ensimmäinen varsin pieni podi kypsyi heinäkuun alussa ja se oli jonkinlainen pettymys. Isoja hedelmiä olen vasta yhden päässyt kypsyneenä maistamaan ja se oli ihan toista luokkaa ja paljon parempi vaikkakin maku on varsin mieto kuten poltekin tässä rocotossa. Tämä on varmasti mainio lajike Rocoto Rellenoksi jos ei tiukkaa poltetta kaipaa.

bluesman

 Vuosien mittaan tätä chillifoorumia seuranneena ja jotain jutuntynkiä kirjoittaneena voin tässä (ja varmaan moni muukin Jewen stooria seuranneena) todeta että tässä on tullut Jewen Perunreissun tuotoksena ehkä parasta rocotoinfoa sitten...en muista. Harvinaista herkkua.
Aiemmin on joku arvioinut muutamia yksittäisiä tapauksia mutta että yli 20. Koska Jewe omaa myös kirjalliset taidot on juttuja erittäin miellyttävä lukea. Tässä jos missä on seuraava vuoden chiliteon tekijä.

chilifellow

Kannatan jeweä Vuoden 2017 Chilipää-palkinnon saajaksi. Yhdistys voisi jotenkin huomioida merkittävän kulttuuriteon rocotojen sielunmaisemista.
# www.chiliyhdistys.fi / jäsen 058 #

MRgreen


Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: bluesman - syyskuu 18, 2017, 21:40:32 ipJewe omaa myös kirjalliset taidot on juttuja erittäin miellyttävä lukea. Tässä jos missä on seuraava vuoden chiliteon tekijä.

Asiaa.
On kyllä erittäin suuren hatunnoston arvoinen tuo hyvin suunniteltu retki Peruun ja rocotolajikkeiden keruu noin laajasti ja noin hienoja. Asiantuntijan panos näkyy kaikessa. Odottelemme kokonaisarviota sadosta blogin puolelle helposti löydettävään ja selattavaan paikkaan. Noilla jutuilla on arvoa vielä vuosienkin päästä.


Makupaloja on jo tarjoiltu hienoin kuvin ja tiedoin. Tätä lisää ja siemeniä jakoon.

Raaka-Arska

Yhdyn täysin edellisiin kirjoittajiin!
Missä menee tulisuuden ja myrkyllisyyden raja?

jewe

Hieman hämmentävää lukea noinkin positiivisia kommentteja, mutta kiitos niistä.

Varmasti siemeniä tulee jakoon kunhan maltatte vielä odotella, uskoisin että lokakuun aikana saan kaikki valmiiksi ja sen pitäisi riittää hyvin ensi kautta ajatellen. Tilanne tällä hetkellä on se että vajaasta 20 lajikkeesta olisi siemeniä jo valmiina pussitettunakin lajikelaput mukana ja tarkoitus olisi saada kaikki tarjolle tulevat valmiiksi ennenkuin laitan niitä myyntiin. Osa on vielä kuivumassa ja yksi lajike vihreänä puskassa joten sitä tuskin odottelen enää kovin kauaa. Siemeniä yhdestä lajikkeesta tulee olemaan pussissa noin 10 kpl.

Kaikkiaan siemeniä tulee tarjolle noin 25 lajikkeesta ja muutamasta hyvinkin rajoitetusti, kun ihan kaikkien kanssa ei satotoiveet ole menneet ihan putkeen ja ainakaan parin lajikkeen suhteen siemeniä ei tule yhtään tarjolle vielä tänä vuonna. Sitten kun kaikki on valmiina niin ilmoitus tulee tuonne Chilifoorumin Tori -osioon ja muuallekin nettiin. Ideana olisi myydä siemeniä lähinnä paketteina min. 3 lajiketta. Jos tilaa esim. savurocotoa jota on nyt jo saatavana, niin jauhetilauksiin voidaan yhdistää siementilaus niin silloin voi tilata vaikka vain yhden pussin rocotonsiemeniä jos useammalle lajikkeelle ei ole tarvetta, hinnat ja muut yksityskohdat tarkentuvat myöhemmin.

Jos lähes kaikki lajikkeet kiinnostaa niin kannattaa olla yhteydessä jo nyt vaikka YV:nä niin otan varauksia vastaan, jotkut ovat jo niin tehneet ja heillä on etuoikeus kaikkiin tarjolle tuleviin lajikkeisiin, sen uskallan kuitenkin luvata että lähes 20 lajikkeesta tulee niin paljon siemeniä tarjolle että varmaankin jokainen halukas saa niitä, vaikka kyselyjä on tullut nyt jo paljon Suomen ulkopuoleltakin. Tällä hetkellä näyttäisi siltä että monet Perusta tuomani rocotot leviävät vauhdilla kauemmaksikin maailmalle enkä yhtään ihmettele.

Ennen myyntiin laittoa pitäisi vielä saada nuo kaikki lajikearvostelut tai ainakin kuvat keskitetysti näkyviin eri lajikkeista, jotta ihmiset tietävät mitä tilata. Blogi tulee olemaan tässä sitten tärkeimmässä roolissa vaikka tännekin postaan lajike-esittelyjä jatkossakin. Blogiin esittelyt tulee joko yhteen tai kahteen osaan ettei tarvitse joka paikasta yrittää etsiä eli kyllä tekemistä vielä riittää kun päätoimen ohella joskus iltaisin näitä ehdin tehdä muiden harrastusten lomassa.



jewe

Arequipasta Punoon oli yli kuuden tunnin matka Andien läpi Juliacan kaupungin kautta. Paljon muuttui matkalla Perulainen maisema, ja niin muuttuivat myös rocotot. Punolaiset rocotot ovat hyvinkin erilaisia varsinkin arequipalaisiin verrattuna. Ne ovat ihan omanlaisiaan ja jotenkin sympaattisia, jättirocotot puuttuvat tyystin. Ne ovat varsin pienikokoisia, mutta paksulihaisia ja aromikkaita joissa miellyttävä tuoksu. Vaikka itse kaupunki Titicaca -järven rannalla ei ollut kovin kummoinen, niin rocotot jotka löysin Mercado de Central Punosta lämmittivät mieltä. Kaupankäynti Punossa oli erityisen hankalaa kun suomalainen yritti kommunikoida ayamaraa puhuvien iäkkäiden intiaaninaisten kanssa, jotka eivät turisteihin tainneet olleet tottuneet. Kaikilla kielillä sana rocoto on kuitenkin hyvinkin selkeä ja samanlainen, oli kyseessä sitten suomi, englanti, espanja, ayamara tai ketsua.
Punolaiset rocotot kasvavat todella korkealla ja varsin ankarissa oloissa, vaikka Amazon ei kovin kaukana olekaan. Kesäkuussa kaupungin ylle voi sataa lunta yöllä ja päivällä taas porottaa aurinko antaen +20 asteen lämpötilan kaupungin asukkaille.


Rocoto Puno Pica Orange, pica vai pika, mikä ihmeen pica, onko sekin picante. Tuollaisen nimen sain lopulta yhdelle punolaiselle rocotolle. Puno Pica Orange on keskitulinen hyvin aromaattinen rocoto, joka on varsin paksulihainen kokoonsa nähden. Mainio lajike tuorekäyttöön tai savustukseen ja lisäksi se on ollut erittäin satoisa Monexin kasvihuoneen amppelissa.


Rocoto Puno Blanco Ostamani rocoto oli hyvin vaalea josta nimi Blanco, kasvihuoneessa ei ole tullut yhtä vaaleita, mutta erittäin kauniita pyöreitä rocotoja, joissa kanta kasvaa lähes hedelmän sisälle. Tämä lajike on miedohko, miellyttävän makuinen ja tuoksuinen rocoto, joka satosi heikosti amppelissa, tosin amppeli on pohjois-sivulla huoneen perällä.


Rocoto Puno Amarillo. Yksi suurimpia suosikkejani tänä vuonna ja erittäin hyvän makuinen hedelmä, jossa polte voimistuu selvästi kantaan päin mentäessä. Upea, kaunis kapea hedelmä, se on kuin Aji Largo muodoltaan, mutta keltainen kun Aji Largo on taas punainen. Aji Largo on Ecuadorista joten sukulaisuutta on vaikea todistaa, varsinkin kun Puno sijaitsee ihan päinvastaisella puolella Perua kuin maan pohjoisnaapuri Ecuador. Tämä huippulajike sopii oikeastaan ihan kaikkeen, paitsi ehkä grilliin koska täytettä sisään ei paljonkaan saa mahtumaan.

PP

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 22, 2017, 22:53:37 ip
Punolaiset rocotot kasvavat todella korkealla ja varsin ankarissa oloissa, vaikka Amazon ei kovin kaukana olekaan. Kesäkuussa kaupungin ylle voi sataa lunta yöllä ja päivällä taas porottaa aurinko antaen +20 asteen lämpötilan kaupungin asukkaille.


Siinä selitystä sille, miksi rocotot tykkää Suomen ilmastosta eikä sähkähdä yhtään kylmiä öitä.

LainausRocoto Puno Amarillo. Yksi suurimpia suosikkejani tänä vuonna ja erittäin hyvän makuinen hedelmä, jossa polte voimistuu selvästi kantaan päin mentäessä. Upea, kaunis kapea hedelmä, se on kuin Aji Largo muodoltaan, mutta keltainen kun Aji Largo on taas punainen. Aji Largo on Ecuadorista joten sukulaisuutta on vaikea todistaa, varsinkin kun Puno sijaitsee ihan päinvastaisella puolella Perua kuin maan pohjoisnaapuri Ecuador. Tämä huippulajike sopii oikeastaan ihan kaikkeen, paitsi ehkä grilliin koska täytettä sisään ei paljonkaan saa mahtumaan.


Hieno! Enpä muista nähneeni noin suippoa ja kapeaa rocotoa.

Trioniska

Lainaus käyttäjältä: jewe - syyskuu 20, 2017, 23:37:26 ip

Ennen myyntiin laittoa pitäisi vielä saada nuo kaikki lajikearvostelut tai ainakin kuvat keskitetysti näkyviin eri lajikkeista, jotta ihmiset tietävät mitä tilata. Blogi tulee olemaan tässä sitten tärkeimmässä roolissa vaikka tännekin postaan lajike-esittelyjä jatkossakin. Blogiin esittelyt tulee joko yhteen tai kahteen osaan ettei tarvitse joka paikasta yrittää etsiä eli kyllä tekemistä vielä riittää kun päätoimen ohella joskus iltaisin näitä ehdin tehdä muiden harrastusten lomassa.



Toki kannattaa vaikka tälle syyskaudelle/tulevalle vuodelle välilehti luoda blogiin minne koostat esim. "Perun Rocotot" minne vaikka blogi kirjoituksista ja foorumi koonneista koostat tuon listauksen niin sinne on helppo aina linkittää ja ohjata lisätietoihin. Toki ne jotka kasvattavat siemeniä tulevana vuonna voivat helposti vertailla mitä on kasvamassa ja mihin panostaa paikan merkeissä kasvatuksessa jos on unohtanut vivahteet arvosteluissasi ;)
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

jewe

Lainaus käyttäjältä: PP - syyskuu 23, 2017, 00:18:20 ap

Siinä selitystä sille, miksi rocotot tykkää Suomen ilmastosta eikä sähkähdä yhtään kylmiä öitä.



Ja Suomikin on suuri maa jossa kovin erilaiset olosuhteet. Tänä syksynä lähtee eräälle pohjoisen kasvattajalle kokeiluun punolaista rocotoa jos sillä olisi paremmat menestymisen mahdollisuudet ja kylmänsietokyky kuin jollain muulla lajikkeella, aika näyttää.

Keväällä suuressa viisaudessa sen kummempia ajattelematta laitoin kaikki punolaiset rocotot kasvihuoneisiin ja lähinnä amppeleihin koska ajttelin että kokonsa puolesta sopivat sinne, yksikään kasvi ei päätynyt ulos. Ei siinä mitään Blankoa lukuunottamatta hyvin ne siellä menestyivät, mutta koita tässä sitten karsia taas lajikkeita ensi vuoteen kun yhtään punolaista ei ole kokeiltu ulkona vielä. Puno Blanko sinne menee ainakin ensi vuonna, oli sen verran positiivinen kokemus tuokin.

Lainaus käyttäjältä: Trioniska - syyskuu 23, 2017, 09:55:52 ap

Toki kannattaa vaikka tälle syyskaudelle/tulevalle vuodelle välilehti luoda blogiin minne koostat esim. "Perun Rocotot" minne vaikka blogi kirjoituksista ja foorumi koonneista koostat tuon listauksen niin sinne on helppo aina linkittää ja ohjata lisätietoihin. Toki ne jotka kasvattavat siemeniä tulevana vuonna voivat helposti vertailla mitä on kasvamassa ja mihin panostaa paikan merkeissä kasvatuksessa jos on unohtanut vivahteet arvosteluissasi ;)


Tämä erittäin hyvä idea että ihan oma välilehti lajike-esittelyille. Sieltähän ne helpoiten kuitenkin löytää vuosienkin päästä. Aikajanoille kaikki tuntuu hukkuvan vaikka tunnisteita siellä olisikin. Linkki lajike-esittelyyn tulee toki tämän syksyn myynti-ilmoitukseen.

jewe

Tähän mennessä jo kymmenestä rocotolajikkeesta olen saanut yli 100 gramman podeja. Näistä jättirocotoja on kahdeksan tai yhdeksän. Jättirocoto painaa yleensä vähintään 130 grammaa. Mikä noiden jättirocotojen käyttöarvo sitten on ? Oikeastaan niitä voi käyttää mihin tahansa kuten normaaleja rocotoja, mutta parhaiten ne sopii Rocoto Rellenoiksi eli valmistetaan täytettynä uunissa. Jättirocotoja voisin kutsua tänä kautena Perulaisen kermakakun kuorrutuksena. Näiden uusien perulaisten jättien myötä on auennut ihan uusi chilimaailma, jätit ovat paljon paksulihaisempia kuin mitkään muut chilit, ja ne ovat erittäin herkullisia. Yleensä jättirocotot ovat keskitulisia tai miedompia, tänä vuonna joukossa on ainakin yksi poikkeus ja Rocoto Pico Mucho on erittäin tulinen lajike ihan kannasta tyveen.


Perussa rellenot olivat erittäin suussasulavia ja tähän on nyt yritetty päästä kotikeittiössä jokaviikkoisella harjoittelulla. Kun puskista kerää satoa sopivasti suoraan uunivuokaan niin ne eivät kaatuile tuolla kun ovat täytteitä täynnä. Täytteenähän voi olla melkein mitä vain, mutta itse olen käyttänyt lähinnä "chili con carne" tyyppistä täytettä jossa lisäksi on ollut mm. tummaa oliivia, joka mielestäni sopii loistavasti yhteen rocoton kanssa. Oliivi oli yksi täyte myös Perussa enkä yhtään ihmettele miksi.
Olen myös miettinyt joidenkin rocoto-ohjeiden laittamista blogiin talven aikana kuten savutahna ja ketsuppi. Rellenostakin voisi ohjeen laittaa, kun valmistamisessa on joitakin niksejä. Valmiita ohjeita toki löytyy netistäkin mm. Peru Delights -sivustolta. Ohjeen hyötyarvo voi olla vaan hyvinkin kyseenalainen ainakin tällä hetkellä kun jättirocotoja ei taida olla pahemmin Suomen markkinoilla saatavana ja aika harva niitä taitaa kasvattaakaan.


Rocoto de la selva Lima on mainio lajike rellenoksi.


Trioniska

Jewe ja hänen minipaprikansa  :P

Itse ajattelin etten lähde lainkaan jättirocoto linjalle mutta nuo kuvat koukuttaa...

Prkl sinun kanssa Jewe   ^-^
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
Kaudet vuodesta 2014

bluesman

 Hienoja "marjoja" joista voi syystä olla ylpeä.  Melkoisen vaivannäön vaatii tuollaisia möllyköitä tuottavan lajikkeen tuonti Suomenmaahan. Mutta lopputulos ratkaisee; mielettömän hienoja aromeja ja makuja joita liki parinsadan gramman hedelmässä riittää.
Myös poltetta. Hienoa jos olet saanut rouvasi mukaan toleranssiharjoitteluun. Ei muuten ole ihan yksinkertaista vakuuttaa emäntää nautinnon ihanuudesta kun ekalla rellenoaterialla melkein tipuin itsekin pallilta Perun herkkua maistellessani. Ananasmurskan lisääminen täytteeseen pikkuisen helpottaa poltteen rajuinta kärkeä muttei sovi joka soosiin.
Jätit ovat todella ruokaisia paksun maltonsa ansiosta. Täytyisi olla vaan joku tolkku miten paljon nuo puskat ("puut) oikein tuottavat.
Jewen matkatuliasina saamani Rocoto de las Selvas rojo on jo tehnyt mukavasti satoa, 17,5kg ja vielä puoli ämpärillistä vihreitä odottamassa kypsymistä. Veikkaanpa nyt että 20kg tuotto menee rikki.