Kirjoittaja Aihe: Takametsän tarinoita  (Luettu 710 kertaa)

Poissa Jomppe

 • Tepin
 • ****
 • Viestejä: 778
 • "Homō hominī lupus est"
  • Profiili
Takametsän tarinoita
« : Marraskuu 08, 2017, 21:13:07 ip »
Välivuosi takana, uusi asunto alla uusine kujeineen.
Huonekasviprojektien ja pienen ulkopuutarhan lisäksi ajattelin laittaa lasitetulle länsiparvekkeelle pari chiliä tuomaan maistiaisia, sekä jokusen koriste-annuumin ulos kukkalaatikoihin.
Paritalossa olisi tilaa vaikka kuinka isolle viljelmälle, mutta pidettänee se kuitenkin tällä haavaa kurissa.

Viime kesä meni normi kesäkukkien parissa sekä mökille istutellen erinäisiä monivuotisia hyötykasveja. Alkaa vihdoin tuntumaan puutarha kunnon puutarhalta.
Alkusyksystä tänä vuonna muutimme tähän paritaloon kerrostalosta, omaa pihaa on siis jonkin verran(avoin etelään) ja isot terassit kahdessa kerroksessa, joista ylempi on lasitettu, suuntana länsi.
Se suorastaan huutaa tomaatteja, paprikoita ja pari chiliä tulmaan elävyyttä.

Hommasin jo kevättä varten pari 90 litran suorakaiteen mallista laastipaljua joista yhteen tulee jo kasvamassa olevat perus punainen paprika sekä punainen suippopaprika. Toiseen laitan Brazilian Srarfishin(C.baccatum), sekä 400l "ämpärinpuolikkaaseen"(n. 200l) tulee jokin hyvä tomaatti.
Vanhan valkoisen pöydän virkaa toimittaneen IKEA Malm lipaston päälle majoittanen Pink Habaneron(C.chinense, juuri itäneet ja multaan lautalta siirretty) sekä pari Jalapeno Numex Pinataa(C.annuum). Puiselle hyllykölle, joka kaipaa vielä pientä modifiointia, ajattelin majoittaa vielä Aji Nortenon, Bishops Crownin sekä Lemon dropin(C.baccatumeja kaikki).
Kyseessä on samainen hylly, jossa kasvattelin kerrostalon parvekkeella kymmenkuntaa chiliä.
Otan pari tasoa siitä pois niin mahtuu viisitoistalitraiset astiat.


Ulos taivasalle arviolta 75-100l vetoiseen puiseen kukkalaatikkoon laitan koristeeksi vaimolle pari kolme Bolivian rainbowta(C.annuum). Lisäksi yhteen korkeaan ruukkuun pääsee jo hyvässä kasvussa oleva Explosive ember.(C.annuum).

Porkkanamaan, raparperipenkin sekä yrttimaan perustamisen lisäksi ajatuksena on laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan alaterassin lännenpuoleisen aidanteen viereen. Vaakarimaa aidanne niin saa niistä sopivasti kiipeiltyä ylöspäin ilman suurempia tukemisia

Uutena tuttavuutena tontilla kasvaa kymmenisen vuotta vanha rhododendroni, sekä vanha ja parkkiintunut koristeomena.


Summa summarum, edellisestä paljon-mulle-nyt-chilejä-heti-paikalla räpellyksistä viistastuneena, lähden maltilla kevättä kohti. Tilaa olisi vaikka 50 kasville pelkästään yläterassilla joista jokainen olisi 20l ämpäreissä, mutta alle kymmenellä lajikkeella menen tällä kertaa.
Lähes 4m huonekorkeuden omaavalla lasitetulla terassilla olisi tilaa väkertää myös kasvihyllyjä, mutta jätettänee niiden teko tuleville vuosille.
Syynä myös se, että KAIKKI siemenet jotka omistin, hävisivät muutossa kuin tuhka tuuleen. Harmittaa, mutta pysyypähän mopo kädessä.
Myöskin on tilaa kasveilla kasvaa sisällä huomattavasti väljemmin kuin koskaan aikaisemmin. Lähtökohdat on ihan hyvät myös taimikasvatukselle, vihdoinkin!


Kaudelle 2018 on siis päämääränä saada tulevat kasvit kukoistamaan, siemenistä kaikki:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Lemon drop
Piispanhattu
Jalapeno Numex Pinata
Explosive ember
Bolivian rainbow
Pink habanero

Joku kirsikkatomaatti mallia runko. Fataliilta tuli kylkiäisenä Pink Bumblebee, ehkä kuitenkin jotain perinteisempää?

Avomaankurkut.

Yrtit, raparperit ja porkkanat. Yrteistä monivuotisia vain ruohosipuli, luetaanko sitä edes yrtteihin? Väliäkös tuolla. Paljon sitä kuitenkin tulee!


Talvea odotellen!  :)

Poissa Jomppe

 • Tepin
 • ****
 • Viestejä: 778
 • "Homō hominī lupus est"
  • Profiili
Vs: Takametsän tarinoita
« Vastaus #1 : Joulukuu 06, 2017, 21:53:55 ip »
Itäneet ja hyvässä kasvussa:

Brazilian starfish
Aji Norteno
Explosive ember
Pink habanero
Punanen suippopaprika ja tavan paprika, siemenet kaupan hedelmistä

Tomaatti Pink bumblebeekin on pystyssä, pakko se oli laittaa kun tilaa on..

Jalapeno Numex Twilightin siemenet vaikuttaa kuolleilta, ei mitään muutosta. Optimisti ei luovuta eikä pessimisti pety, siis odotetaan.
En myöskään näköjään tilannut Bolivian Rainbowin siemeniä, siis nekin listasta pois. Jotain pitänee niiden tilalle laittaa.
Vaimokin tyrmäsi loistokkaan ideani laittaa avomaankurkkuja suoraan maahan terassin aidanteen viereen, siis jääköön ilman orvokkeja! Ne piti laittaa toiseen kahdesta vajaan 100litran kukkalootaan, mutta arvoasteikossani kurkut menee edelle >:D

Lemon droppia en ole vielä laittanut, odotelkoon vielä hetken.

Joulu tulla tepsuttaa ja sitä myötä myös talvipäivänseisaus. Nopeasti on mennyt tämä puoli vuodesta, ja valoa kohti mennään.
Mukavaa joulunaikaa kaikille, ei liikaa herkkuja..! ^-^

Poissa Trioniska

 • Naga Morich
 • *****
 • Viestejä: 2209
 • Chili se miehen tiellä pitää #1198
  • Profiili
  • Chiliblogiani
Vs: Takametsän tarinoita
« Vastaus #2 : Joulukuu 07, 2017, 08:59:28 ap »
Tuo melkein huutaisi paria rocoto amppelia kesäksi, alkuun lasitetussa osiossa sitten kesä lasittamattomassa niin lämmötkin pysyisivät kurissa.

Vai valintaa suoritettu niiltä osin?  :P
Aloitteleva kasvattelija jolla mopo "voi" lähteä käsistä
http://chilimuistio.blogspot.fi/
kausi 2015
kausi 2016

Poissa Jomppe

 • Tepin
 • ****
 • Viestejä: 778
 • "Homō hominī lupus est"
  • Profiili
Vs: Takametsän tarinoita
« Vastaus #3 : Joulukuu 09, 2017, 18:39:27 ip »
Rocoto Montufar(PI 585273) kuusi siementä lautalla. Amppeliin mä sitä myös ajattelin ja juurikin niin että lämpöjen noustessa siirto lasittamattomalle alaterassille, yhdellä amppelilla kuitenkin vain. Sopivasti noissa lasiseinissä makuu- ja olohuoneen nurkkauksissa(etelä-länsi) on valmiina järeähköt koukut katossa. Pysyy tukevatkin amppelit katossa!
Toiseen amppeliin on tulossa bataatti. Itse asiassa on kohta jo siinä pisteessä että saa pistokkaat laittaa juurtumaan.
Kasvaa nopeaa kunhan saa silmut heräteltyä kasvuun. Puolitoista kuukautta siihen meni.
Bataatin lehdet kuulemma voi hyödyntää pinaatin tavoin, eli ei mene hukkaan tarvittavat lyhentämiset :) Mausta en sitten tiedä.