Mullakin on tänä vuonna ekaa kertaa ihan omia avomaankurkkuja ( viimeksi kotona asuessa äidin kasvatuksia kastellut, ts. muinaisuudessa). Kasvatin taimet toukokuun alussa, kun löysin kaupasta jotain "salaatikurkku hybridi" siemeniä, joita mainostettiin että kasvaa jopa mustan muovin viilloissa avomaalla. No, taimet oli ensin reilun viikon ikkunalla kasvamassa järkyttävää vauhtia ( niin luulin), ja sitten toisen viikon terassilla, mihin aurinko osuu raakana vain aamuisin, ja yön kylmyys hellemmin. Sitten kaveri teki mökkipellolle yksinkertaisen lavaviritelmän.. jätelautaa seiniin, päälle rakennusmuovi, sisälle maakerroksen päälle kerros n. vuoden vanhaa kompostia ja päällimmäiseksi tavallista puutarhaturvetta. Taimet sekaan toukokuun lopulla ja kastelemaan.
Ensimmäinen taimi 10 ehdokkaasta menetettiin osittain jo siirrossa, pääjuuri katkesi asentaessa. Myöhemmin huomasin, että vesi oli päässyt kertymään pahasti toisen alun juurelle, ja varsi oli hapertunut, tälle on varmaan joku nimikin? Toisessakin oli samaa uhkaa, joten harrastin hiukan kasteluteknisistä kanavanrakennusta estämään lammikoiden muodostumisen juuri kurkkujen juurelle. Tällä hetkellä luku on 9, toinen veden pilaamista kuoli, mutta toinen toipui, ja alun juurivammainenkin on alkanut kiriä.
Ja se kasvun määrä. Joka kerta kun avaa muovin alkaa miettiä, onk nää jotain jaakko ja pavunvarsi -kasveja. On siellä niitä kirkkaan keltaisia kukkiakin pilvin pimein, niitä joissa kukan alaosa on minimaalinen kurkku, ja joissa ei ole heteitä. Yhtään hedekukkaa en ole nähnyt, mutta siitä huolimatta kukkien kuihduttua ne alaosat ovat alkaneet lupaavasti turvota. Oiskohan isoimmat jotain yli 5, mutta alle 10 senttiä pitkiä ( eilen, tänään varmaan taas jo ihan muuta?). Voisiko joku kertoa, meinaako tämä nyt sitä, että tämä lajike on hybridi juurikin sillä tavalla, että se kasvattaa kurkut ilman hedelmöitystä?
Sinänsä sillä ei kai merkitystä, jos tuolta nyt kohta alkaa saada leivän päälle ja salaattiin täytettä, ja varmaan syksyllä pääsee varastamaan mustaviinimarjoilta lehtiä säilöntään jne. Mutta olisihan se kiva kuulla, jos on vielä jotain erityisempää, mikä kannattaisi huomioida. Netistä löytyneet kasvatusohjeet ovat olleet aika yleisluontoisia, mutta päättelenkö siitä että se nyt vaan on niin simppeliä? Niinkuin vähän näyttää olevan?
Aikonaan kesätöissä kasvihuoneella kurkkujen kieputtaminen alussa kasvatuslankoihin oli vaikein osa, ja näillä avomaankurkuilla kun sitäkään vaihetta ei ole.. eihän?
Filago, täysin tampio kurkunviljelijä
edit. 12.7. : Eka kurkku syöty, nää onkin ikäänkuin pieniä normaalikurkkuja eikä avomaankurkkuja. Siis tasaisen vihreä valon puolelta, vaaleampi maata vasten, täysin piikitön, ja maku vastaa makeaa ja hyvänmakuista kaupasta ostettua kasvihuonekurkkua. Eli salaattikurkku meinasi sitä. Ja edelleen ainoastaan kurkkuja tuottavia kukkia. Näitä pitää hommata ensi keväänäkin

.