maaliskuu 29, 2024, 07:53:53 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Viiniköynnös (Vitis)

Aloittaja jewe, kesäkuu 23, 2011, 23:42:06 ip

« edellinen - seuraava »

jewe


Chardonnay, tänä vuonna tulee noin 10 terttua. Uskoisin että 20 terttua riittäisi pieneen erään valkkaria.

chipe

Löytyykö keltään kokemusta lajikkeista "Boskoop Glory" ja "Vroege van der Laan"?

Tuli hankittua tuollaiset taimet Zilgan ja Supagan kavereiksi. Noitten pitäisi olla kylmänkestäviä ja väitetysti vielä maukkaampia syötäviä kuin Zilga ja Supaga, jotka nekin osoittautui aivan loistaviksi :).

Miltäs nuo varsinaiset viinilajikkeet (Chardonnay, Merlot jne.) on muuten maistuneet syötävinä?

Huru-ukko

Toisena vuonna eli nyt Merlottia tuli muutama terttu. Hapahko, silti sokerinen. Pienempiä marjoja kuin Supagassa, Red Swenssonin kokoisia. Itse tykkäsin kyllä mausta. Supagaa ja Merlottia en vertaile toisiinsa, on mielestäni sen verran eroa mm. käyttössä ettei ole tarvetta siihen.
Chardonnayn satoa saa odotella vielä.....

Neljäs vuosi Zildan ja Betan kanssa. Jostain syystä talvi tappaa lauhkeanakin täällä maanpäällisen kasvuston. Joka vuosi sieltä kumminkin uudet idut juurakosta nousee.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 12, 2015, 15:59:24 ip
Toisena vuonna eli nyt Merlottia tuli muutama terttu. Hapahko, silti sokerinen. Pienempiä marjoja kuin Supagassa, Red Swenssonin kokoisia. Itse tykkäsin kyllä mausta. Supagaa ja Merlottia en vertaile toisiinsa, on mielestäni sen verran eroa mm. käyttössä ettei ole tarvetta siihen.
Chardonnayn satoa saa odotella vielä.....


Mites tuo kuoren paksuus suhteessa Supagaan? Wikipedia väittää että viiniksi tarkoitetuissa se olisi paksumpi. Tosin väittääpä tuo että pöytärypäleetkin olisi yleensä siemenettömiä mutta enpä ole nähnyt taimina myynnissä missään.

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 12, 2015, 15:59:24 ip
Neljäs vuosi Zildan ja Betan kanssa. Jostain syystä talvi tappaa lauhkeanakin täällä maanpäällisen kasvuston. Joka vuosi sieltä kumminkin uudet idut juurakosta nousee.


Minkämoinen kasvupaikka noilla on? Edellisten sivujen kuvien perusteella ilmeisesti maapohjainen kasvari? Noita viimeisimpiä ostaessa myyjä juuri väitti että käytännössä kaikki rypäleet kestäisivät -40C kunhan ovat suojattuja tuulelta. Ja liian kosteaa maatahan noitten kanssa piti välttää. Mutta ehkä se sitten tarkoittaa että juurrakko kestää...

Huru-ukko

Beta ja Zilga ovat kasvimaan reunassa ulkona. Niillä on 2 x 4 metrin säleikkö johon kiipeilevät. Ei voi kaataa. Minun puolestani saavat kasvaa siinä ilman suurempia suojauksia.

Loput 4 on siellä kasvarin maapohja osassa, joka on kolmannes kasvihuoneen tilasta.
Supagasta löytyy silloin tällöin isoja siemeniä.

Pitänee huomenna vertailla noita muita asioita.

chipe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - syyskuu 12, 2015, 20:22:16 ip
Supagasta löytyy silloin tällöin isoja siemeniä.


Silloin tällöin? Kyllä mun supagassani on joka marjassa vähintään yksi siemen. Eikä ne ihan pieniäkään ole suhteessa marjan kokoon. Tuo on selvästi rypäleen huonoin puoli. Tekee syömisestä varsin hidasta, kun yrittää erotella suussa isommat siemenet pois...

jewe

Blogistani löytyy makuarviot heinäkuun alusta sekä Merlotista että Chardonnaysta.   
http://www.kaksikasvihuonetta.blogspot.fi/2015/07/aitoviinikoynnokset-merlot-ja-chardonnay.html

Chardonnay muuten täysin siemenetön eli syöntimarjaksi käy myös hyvin. Merlot ei ollut mulla hapahko, erittäin hyvä marja sekin.

jewe

Merlot aloittaa kypsyttämään marjojaan ensimmäisenä viiniköynnöksenä tänä vuonna. Varmaankin ensimmäinen terttu kypsyy juhannukseksi.


Botato

Onko kokeneemmilla viiniköynnöksen kasvattajilla suosituksia, mikä olisi hyvä köynnös pihaterassille valokatteen alle? Zilga ilmeisesti pitäisi happamammasta maasta, tällä hetkellä ei sitä ole. Lisäksi paikalla kasvaa jo humala ja säleikkövilliviini. Saisi olla lajike, josta saisi satoa ja säilyisi lumen ja mahdollisen muun suojan turvin.

Onko lisäksi kokemuksia frankenthalerista (black hamburg)? Tämä taitaa olla pakko talvettaa jossain ja viljellä vaan kesä kasvihuoneessa. Anteeksi jos tuli samoja kysymyksiä, en lukenut ketjua niin tarkkaan läpi.

Make12345

Lainaus käyttäjältä: jewe - heinäkuu 20, 2015, 13:53:57 ip

Chardonnay, tänä vuonna tulee noin 10 terttua. Uskoisin että 20 terttua riittäisi pieneen erään valkkaria.

Olisikohan tuosta chardonnaysta mahdollista saada pistokasta? kun en mistään löytänyt myyntitaimia. Ostin sitten sommerset seedless rypäleen taimen joka ei ollutkaan sitä mitä piti, kypsyi tummanpunaiseksi ja täynnä siemeniä. Valitin ostopaikkaan ja sain lahjakortin, mutta en luota ens keväänäkään saavani sieltä siemenetöntä syöntirypälettä kun "hollannista nyt tulee vähän mitä sattuu" oli selitys väärälle lajikkeelle. ;D

Huru-ukko

Agrimarket näytti tuota Sommerset Seedless myyvän huomasin kun käytiin liikkeessä.......

Toissavuonna ostetut Chardonnay ja Merlot selvisi ensimmäisestä talvestaan kasvihuoneessa juuristo suojattuna routaeristelevyillä. Ja tekivät viime vuonna muutaman tertun satoakin maistiaisiksi.
Viime talvi oli pakkasineen sen verran kova, että kuolivat suojauksesta huolimatta.

Samassa kasvarissa olevat vitikset Red Swensson ja Supaga selvisivät hyvin, routaeristeet niilläkin on joka vuosi ollut.
Ulkona mulla on ollut jo monta vuotta Beta ja Zilga, niistä on maanpäälliset versot kuolleet joka vuosi.
Ja joka vuosi sieltä juuresta on noussut uudet versot. Paitsi tänä kesänä tuli vain toisesta, toinen kuoli. En nyt muista kumpi oli kumpi. Rypäleitä niistä ei koskaan tullut, joten iso menetys ei siitä tullut...........

Make12345

Oookei, vaikuttaa siltä että jatkan somerset seedlessin metsästystä, sen kun pitäisi kestää hyvin kylmiäkin talvia (eniten siemenettömistä lajikkeista), toivottavasti ensi keväänä tulee hollannista oikeaa tavaraa. ;)

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: Enzeit - elokuu 11, 2016, 23:14:29 ip
Oookei, vaikuttaa siltä että jatkan somerset seedlessin metsästystä, sen kun pitäisi kestää hyvin kylmiäkin talvia (eniten siemenettömistä lajikkeista), toivottavasti ensi keväänä tulee hollannista oikeaa tavaraa. ;)


Jos jatkat sitä niin yritä muistaa minkä puutarhan tai maan vitiksen ostit ettet vahingossa osta saman kasvattajan vitistä.

Beta ja Silga ovat kyllä hyvin talvenkestäviä lajikkeita, ja toiset niitä kehuvat.
Se että ne ei menesty minulla johtuu muista syistä, ehkä epäedullinen kasvupaikka, Balttian/Honkkarin lajikekin  ;) voisi olla mahdollinen syy.

Olen aika 100% varma että esimerkiksi Virossa kasvatetut rehut on kotoisin heidän maastaan.
Joka on sopeutunut siellä olevaan ilmastoon.
Kotimaisilta tarhaajilla kuvittelisi olevan taimisto, joka on kotoperäinen.

Sanomattakin selvä tosin että aitovitiksistä sitä kotoperäistä lajiketta saa kaksi kertaa.
Etsiä ja olla ilman  :o.

jewe

Otin viime talvena pistokkaita sekä Merlotista että Chardonnaysta ja aika huonolla menestyksellä, Zilgassa on onnistumisprosentti ollut paljon parempi. Yhden taimen sain aikaiseksi Merlotista ja se pärjääkin aika hyvin. Yleensä olen pistokkaat ottanut talvella kun leikkelen köynnökset ja varmaan ensi talvenakin otan molemmista taas kolme tai neljä pistokasta, toivottavasti paremmalla menestyksellä kuin edellisellä kerralla. Muuten aitoviiniköynnökset voi hyvin kasvihuoneessa.

Huru-ukko

Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 12, 2016, 19:42:30 ip
Otin viime talvena pistokkaita sekä Merlotista että Chardonnaysta ja aika huonolla menestyksellä, Zilgassa on onnistumisprosentti ollut paljon parempi. Yhden taimen sain aikaiseksi Merlotista ja se pärjääkin aika hyvin. Yleensä olen pistokkaat ottanut talvella kun leikkelen köynnökset ja varmaan ensi talvenakin otan molemmista taas kolme tai neljä pistokasta, toivottavasti paremmalla menestyksellä kuin edellisellä kerralla. Muuten aitoviiniköynnökset voi hyvin kasvihuoneessa.

Mutta ovat ruukuissa big size ja talvet suojaisessa paikassa muistaakseni?.

jewe

Lainaus käyttäjältä: Huru-ukko - elokuu 13, 2016, 09:53:53 ap
Lainaus käyttäjältä: jewe - elokuu 12, 2016, 19:42:30 ip
Otin viime talvena pistokkaita sekä Merlotista että Chardonnaysta ja aika huonolla menestyksellä, Zilgassa on onnistumisprosentti ollut paljon parempi. Yhden taimen sain aikaiseksi Merlotista ja se pärjääkin aika hyvin. Yleensä olen pistokkaat ottanut talvella kun leikkelen köynnökset ja varmaan ensi talvenakin otan molemmista taas kolme tai neljä pistokasta, toivottavasti paremmalla menestyksellä kuin edellisellä kerralla. Muuten aitoviiniköynnökset voi hyvin kasvihuoneessa.

Mutta ovat ruukuissa big size ja talvet suojaisessa paikassa muistaakseni?.


Joo näillä ei ole mitään hätää kun minimilämpö huoneessa oli muutama plus astetta viime talvena. Chardonnay on isossa thermoruukussa ja Merlot istutettu maahan muoviputkeen (310mm x 1000mm)  joka vielä eristetty finfoamilla ulkopuolelta ja myös metrin syvyydeltä.

Michilin

Miten muuten on, kui moni teistä on kokeillu isoissa ruukuissa kasvattaa noita? Talvehdittaminen olisi helpompaa mutta jaksaako satoa tehä jos on alle kuution astia missä pitää? Liikkus seki tieten traktorilla...  ::)
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!

Will0w

Zilga avomaalla, lämpimällä etelänsuuntaisella seinällä, V- vyöhykkeellä. Hullua hommaa vai hyödyllistä?

Chilivaari

syyskuu 09, 2016, 09:25:17 ap #138 Viimeisin muokkaus: syyskuu 09, 2016, 09:28:12 ap käyttäjältä Chilivaari
Eipä tuo kokeilu nykyään paljon maksa, joten jännittämään vain.
Tampere on eri vyöhykettä, mutta täällä ei ole ollut ongelmia. Hankin taimet vuonna 2000 ja hyvin kasvavat edelleen, vaikka nyt onkin heikompi satovuosi. Ensimmäisenä talvena taisin vähän suojata juuria lehdillä ja lapioimalla lunta juurelle, mutta sen jälkeen ovat pärjänneet suojaamatta. Paljon aurinkoa on perusvaatimus. Niin, meillä on soraharju ja vettä ei pitäisi päästää juurille kertymään. Jos savimaalle istutat, kannattaa laittaa kohopenkki, ettei keväällä lainehdi.

Michilin

Pari kk myöhässä mutta oisko kellään lähettää köynnöksen pätkiä välittämättä lajikkeesta? Ois kokeilu halvempaa tällä taåaa ku ostaa 20 taimet ja todeta että kuolivat talvella.
Kokemusta ei ole mutta visioita riittää!