toukokuu 14, 2024, 02:59:05 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Armaksen pikkuebb

Aloittaja Armas, marraskuu 18, 2010, 22:54:08 ip

« edellinen - seuraava »

Armas

marraskuu 18, 2010, 22:54:08 ip Viimeisin muokkaus: marraskuu 19, 2010, 00:18:37 ap käyttäjältä Armas
Päätin siirtyä talvikaudella vesiviljelyn ihmeelliseen maailmaan. Kriteereiksi tulevalle vehkeelle asetin siedettävän ulkonäön, mahdollisuuden kasvattaa useampaa kasvia taimivaiheessa sekä siirtymämahdollisuuden yhden suuremman kasvin kasvattamiseen. Seuraavanlaista syntyi hetken mietinnän jälkeen:

Lähtötilanne:


Tarpeet: (ohessa itse maksamani hinnat pyöristettynä)

  • Bauhausista sisäkkäin menevät ruukut (ulkoruukku valkoinen, jonka sisään musta pienempi ruukku jää makaamaan ulkoreunojensa varassa) 18e

  • Akvaariosilikonia 5e/tuubi, tuubista näitä tekee 50-100kpl

  • Pätkä putkea ylivuotoputkeksi (remontin yhteydessä on jäänyt useammanlaisia putkia, mutta sanoisin että optimaalisin lienee n. 30mm kova putki) 0e

  • setti erikokoisia pieniä nippusiteitä paketti 2e, riittää ainakin 20 tällaiseen

  • 12mm akvaarioputkea 1e/metri, itse olen tehnyt metrin pätkästä näitä 5kpl

  • vesimpumppu (itselläni Eheimin pienin malli) 16e

  • pussi valkosipulia siwasta 1,5e?



Työkalut:

  • puukko+mattoveitsi

  • sakset

  • porakone+pieni terä

  • rautasaha kovaputken katkaisemiseen

  • puristin silikonille

  • tussi



Valkosipulipakkauksesta tarvittava osa


  • -Sipuleista tarvitaan muoviverkko johon ne on pakattu. Saksilla leikellen yhdestä paketista saadaan suurehko pala verkkoa.



Työvaiheet


  • -Putkea apuna käyttäen sisäruukun pohjaan tehdään tussilla putken kokoinen merkintä



  • -Porakoneella tehdään viivan mukaisesti reikiä jotta reikä saadaan tehtyä ilman että muovi halkeaa


  • -Pingotetaan sipuleista otettu verkko ylivuotoputken "yläpäähän" ja asennetaan kireäksi nippusiteellä


  • -Toistetaan aiemmat työvaiheet myös 12mm akvaarioletkun kanssa (myös verkko yläpäähän kuten tulevissa kuvissa näkyy)
    -Tiivistetään putkien reunat akvaariosilikonilla (huomaa, että kyseinen astia on haljennut reikää tehdessä ja siksi "viiva" silikonia. pitää kyllä)


  • -Silikonia myös astian sisäpuolelle. Tästä näkyy putkien asettelu. Tämän jälkeen laitos on kuivumista vaille valmis.


  • -Nakerra puukolla ulkoastian yläreunaan (nurkkaan) pieni rako josta vesipumpun virtajohto voi tulla esteettä ulos. Lisää pumppu akvaarioputken alapäähän ja vesi+muu tarvittava sekä katso kättesi tulosta



HUOM! Akvaarioputken "yläpää" asetetaan niin lähelle astian pohjaa kuin mahdollista. Ylivuotoputken pään korkeutta hakiessa tulee ottaa huomioon ulkoruukun pohjalle jäävän "reson" tilavuus! Suosittelen myös kovaputken reunojen siistimistä sahaamisen jälkeen mattoveitsellä tms

Pohdintaa:

  • -Reso on pieni, mutta itselläni ei ole tullut ongelmia sen kanssa kunhan ylivuotoputken asettaa tarpeeksi matalalle. Täysin kastuvaa alaa jää ruukkuun silti mainiosti ja ainakin omassa käytössä lecasora on märkää ihan pintaan asti. Ruukkua saa ainakin kolmessa eri värissä, mutta itse valitsin valkoisen koska laitan kasvit kesällä myös terassille. Ruukut asettuvat toisiaan vasten hyvin tiiviisti, joten haihtuma on minimaalista.

  • -Sisäruukku on alaltaan 20xm x 20cm, joten siihen mahtuu hyvin kivivillakuutioita taimien kasvattamista varten

  • -Mikäli kaipaat vesitasomittaria, tee ulkoruukun alareunaan reikä ja vedä siitä akvaarioletkua ulkoruukun pintaa pitkin aina yläreunaan asti (tai vaihtoehtoisesti johda pää takaisin vesitilaan, sillä mittariputkeahan ei voi tulpata). Tiivistä silikonilla ja vesitasomittari on valmis. Itse tarkastan veden tason valaisemalla ulkoruukkua voimakkaalla valolla, jolloin pinta näkyy muovin läpi

  • -Itselläni on näitä useampi tehtynä ja on toiminut moitteettomasti. Pidän yhtä ylimääräistä ulkoruukkua kaapissa, jota käytän kun vaihdan vedet järjestelmiin (vedet ja lannoitteet ylimääräiseen ruukkuun kuntoon, tämän jälkeen nostetaan vain sisäruukku uusiin litkuihin.



Sellanen. Eikä oo tullut ulkonäöstä ainakaan vielä valituksia. Tunnistaako joku muuten tuon chilin? Tuli fataliin mysteeripussissa...

EDIT: Unohtui vielä mainita, että yritän pitää noissa systeemeissä kasvavat chilit herran nuhteessa koon puolesta ja siksi en kaipaa tuon enempää niiden kohdalla juuritilaa. Hyvänä uutisena voin kuitenkin kertoa, että tässä käytetyt ruukut ovat keskikokoa ja Bauhausista löytyy vielä melko paljon isommat ruukut sille, joka haluaa toteuttaa vastaavan isommalle kasville (saatan itsekin hankkia yhden isomman setin tulevaisuudessa)

Zabi

Laita kuvat järkevän kokoisiksi (1280x1024 tjsp.) ja laita img tageilla näkyviin, niin on paljon mukavampi lukea ohjetta. :)

[img] http://www.palvelu.com/kuva.jpg[/img]

Kuten näin.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Armas

Tehty. Jäi ulkoasu vähän räävittömäksi alkuun kun piti opetella käyttämään tuota kuvapalvelua...

Macex

Taas löytyi hyviä ideoita ja ajatuksia selventäviä juttuja.

Hallituksen jäsen 2011-2012, 2012-2013
Tampereen alajaoston puuhamies -2011-2012-2013-
2013
Kuiva ja Naseva.

Armas

marraskuu 19, 2010, 01:30:34 ap #4 Viimeisin muokkaus: marraskuu 19, 2010, 01:38:11 ap käyttäjältä Armas
Hyvä jos jotain! Risut ja ruusut ovat erittäin tervetulleita .Olen aloittanut chilien kasvattamisen vasta viime keväänä ja tämä on itselle täysin ensikosketus hydroiluun. Perustana olen käyttänyt lähinnä tältä foorumilta löytyneitä tietoja.

Tuli muuten mieleen että mittasin tuossa kasvuastian pohjalle todennäköisesti jäävän nestemäärän ja se on noin 3-4mm. Haittaakohan tuo? Vaihtoehtoisesti nimittäin voisi leikata 0,5l kolapullosta yläosan "tötteröksi" jonka sitten vetäisi silikonilla kasvuastian pohjaan kiinni ja laittaisi akvaarioputken läpiviennin kolapullon korkkiin... Ei jäisi yhtään "korotusta" tuohon läpivientiin.

Tuo valmiin pöntön kuva taitaa olla vähän huono kun kiireess' otin kuvia. Tässä vielä kuva noista mitä tein aiemmin illalla.


Ylivuotoputket on vähän eri tasalla koska koitan kokeilemalla hakea sitä optimaalisinta korkeutta. Tuo ylivuotoputki on myös hiukan turhan järeää tavaraa. Pienempikin riittäisi. Sitä lukuunottamatta kaikki taitaa olla elintarvikemuovia. Tai ainakin siinä uskossa valitsin tuon sipulipussin materiaaliksi :D

shp

Lainaus käyttäjältä: Armas - marraskuu 19, 2010, 01:30:34 ap

Tuli muuten mieleen että mittasin tuossa kasvuastian pohjalle todennäköisesti jäävän nestemäärän ja se on noin 3-4mm. Haittaakohan tuo?


Pari milliä vettä ebbin pohjalla ei haittaa yhtään.
Siisti laite!
Toisaalta vesien vaihto voi muodostua ongelmaksi, kun kasvit on monimetrisiä =P
:) ;) :D ;D :o 8) ::) :P :-* >:D ^-^
Lisää lärviöitä tekstin perään, ettei mene liian vakavaksi
Failure is always an option, success rarely.

Armas

marraskuu 19, 2010, 02:45:14 ap #6 Viimeisin muokkaus: marraskuu 19, 2010, 02:50:57 ap käyttäjältä Armas
Lainaus käyttäjältä: shp - marraskuu 19, 2010, 02:28:33 ap
Toisaalta vesien vaihto voi muodostua ongelmaksi, kun kasvit on monimetrisiä =P


Mietin itse tuota samaa.. Vauhtoehtoina olisi tehdä hanaulostulo tuonne ulkoruukun pohjaan, mutta koska pestäkin pitäisi joskus niin alunperin suunnittelin, että olisin ostanut bauhausista jotain 16mm liimapuulevyä (ainakin vaalea tammi -hyllylevy on melko huokea ja hyvännäköinen), josta olisin tehnyt "kauluksen" jonka päällä tuo sisempi, musta, ruukku olisi levännyt. Olisi tullut enemmän "design" ja saisi vähän paremman otteen. En kuitenkaan jaksanut väkertää ainakaan tähän hätään, mutta jätin kaikkiin akvaarioletkuihin senverran ylimääräistä että sen pystyy vielä tekemään mikäli haluaa.

Toinen vaihtoehto voisi olla myös reikien tekeminen sisäruukun molemmin puolin, joihin sitten kiinnittäisi narusta tehdyt kahvat ja nakertaisi vain ulkoruukkuun narujen kohdalle taas kolot. Nuo on melkoisen jämäkkää tavaraa ja varmasti kestäisivät sen (siitä johtuen käytin itse poraa läpivientien tekemiseen)

Zabi

Bioponinen viljely vois olla tähän yksi vaihtoehto.
<br />Päiväkirjani 2011<br /><br />Iskä ei IHAN AINA ole väärässä. - Alisa 3v

Tiemuh

Komeeta settiä. Tyydyttää vaativaa silmääni. Jatkan tässä vielä omia pohdintojani ja saa nähdä mitä seuraavaksi tulee väkerreltyä. Nyt tehtynä omintakeisia altakasteluita ikearuukkuihin ja passiivihydro. Seuraava askel olisi kaiketi jo vesiviljelyä, ja tässä oli siihen hienoa ideaa, koreissa kansissa.

Armas

Tuosta samasta ruukusta pystyy toki tekemään myös hyvin helposti dripperin.

Nyt on ollut 4kpl näitä käytössä jo jonkin aikaa ja ovat toimineet erittäin hyvin. Ainoana muutoksena olen lisännyt ne kahvat sisäruukkuun joista kirjoitin aikaisemmin.

Eli sisäruukun kylkiin (yläreunaan) reiät ja niistä naru läpi siten että ulkopuolelle jää "lenkki" ja sisäpuolelle narun päihin solmut. Ulkoruukussa reikien kohdilla pienet urat jotta sisäruukku pääsee kahvoista huolimatta laskeutumaan paikalleen. Näin pystyy nostamaan sisäruukun helposti pois vesien vaihtoa ym. varten. Chilit ovat nimittäin kasvaneet niin räjähtävällä vauhdilla että kahvoille on todella tarvetta.