huhtikuu 19, 2024, 11:12:04 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Etelä-Amerikkalaiset ruuat

Aloittaja Liana7, kesäkuu 10, 2004, 00:20:22 ap

« edellinen - seuraava »

Liana7

Mistäköhän se mahtaa johtua et Meksikon lisäks runsas chilin käyttö ei oo oikee levinny muualle Etelä-Amerikkaan? Jossain määrin kai on käytetty ja varmaan nykyään entistä enemmän ainaki suurissa kaupungeissa koska tulisia ruokia harrastetaan kaikkialla, mut käsittääkseni perinteisesti esim brasilialainen ruoka ei oo erityisen tulista, ei myöskään karibialainen, ja perinteinen kuubalainen nyt ainakaan ei oo tulista. Miamissa kuubalaiset harrastaa kyl aika lailla tulisia kastikkeita.

Gekko

Tätä onkin monesti ihmetelty...

Kuubassa ei todellakaan saa tulista ruokaa vaikka mitä tekisi. Habanerosta puhuttaessa ryhtyvät kauppaamaan havannalaisia sikareita (jotka ovatkin mainioita, tosin). Afro-kuubalainen kulttuuri juontaa osittain juurensa Afrikasta, missä ei chiliä perinteisesti ole juurikaan käytetty. Toinen suuri kulttuuriperimä löytyy Euroopasta, espanjalaisista.

Kuuban väestö on sekoitusta jos jonkinlaisesta porukasta eikä "alkuperäisasukkaista" tunnu kukaan edes tietävän mitään. Meksikossa chilinkäyttö ilmeisesti juontaa juurensa juuri alkuperäisasukkaiden parista.

Ostin taannoin Perun Chivaysta kuivattuja chilejä paikalliselta tienvarsikaupustelijalta. Yritin kysellä miksi he eivät käytä sitä ruokaansa, mutta täti ei ymmärtänyt espanjaa enkä minä ketsuaa. Näin jälkikäteen ajatellen olisi ollut mielenkiintoista muutenkin kysellä heidän kasvatusmetodeistaan yli kolmen kilometrin korkeudessa melkoisissa yöpakkasissa. Jotain jäi kuitenkin plakkariin; kyseinen Chivayn baccatumlajike alkaa kohta pukkaamaan kukkaa täällä kotosuomessa.  :cool:
Solanaceae et vitae

Fatalii

Hmm.. keräilijän mielenkiinto heräsi... :)
Onko tietoa enemmänkin tuosta Chivayn baccatumlajikkeesta ? marjan koko, ulkonäkö jne ?

Jos vielä siemeniä löytyy niin mailaa, eiköhän saada aikaan jonkinmoinen siementenvaihto...? fatalii@sci.fi
The best chile pepper seeds available here:
http://fataliiseeds.net

Join Fatalii FACEBOOK with over 75 000 chileheads all around the world!
http://fatalii.net/fb

Check the latest chile articles and pictures here:
http://fatalii.net/
Being updated all year around

Tepi

LainausJossain määrin kai on käytetty ja varmaan nykyään entistä enemmän ainaki
suurissa kaupungeissa koska tulisia ruokia harrastetaan kaikkialla, mut käsittääkseni perinteisesti esim brasilialainen ruoka ei oo erityisen tulista,


Työkaverini on tehnyt kolme brasilian komennusta, yhden Sao Paoloon ja kaksi Bahia Suliaan
(tai vastaava, joku alle 25tuhannen asukkaan rannikko kaupunki).

Kaverini kertoi, että ruokakulttuurissa jaetaan liha- ja kala täysin eri päähän maustamisen suhteen.
Lihaa ei kuulemma mausteta juuri lainkaan, jopa vähemmän kuin suomessa. Paikalliset valmistavat
lihan yleensä hieman meidän leivinuunin- ja pallogrillin yhdistelmän näköisessä muuratussa vermeessä
joka löytyy joka ikisen mökin takapihalta. Maku on kuulemma savustetun lihan ja avotulen välissä ja
liha on aina ns. ylikypsää, sitä kypsennetään tuntikausia. Lihaa ei tällöin mausteta oikeastaan millään,
korkeintaan jollain mausteöljyllä estetään lihan kuivuminen. Sen lisäkkeenä saatetaan kuitenkin tarjoilla
chilillä höystettyä "salaattia".

Kalan- tai paremminkin kaikkien merenelävien maustaminen poikkeaakin sitten täysin suomen tyylistä.
Etenkin äyriäiset maustetaan jo valmistuksen yhteydessä tulisiksi, pöytämausteina käytetään lisäksi useita
chili-öljyjä tai laihoja sooseja. Soosit ovat useimmiten öljy- tai limen mehu pohjaisia (brassit käyttävät limeä
kuulemma aivan kaikkeen ruokaan- ja juomaan liittyvässä).

Sao Paolossa ruoka muistutti kuulemma aikalailla eurooppalaista. Tähän saattoi olla kyllä syynä se,
että pimeän aikaan kaupungissa ei ole oikein turvallista lähteä tutustumaan paikalliseen ruokakulttuuriin
(voi henkiriepu lähteä).

Tuossa pikkukaupungissa oli maustaminen sitten em. merenelävien kanssa täysin eri juttu kuten jo mainitsin.[/color]
http://ruoka.fi/blogit/paahtaja/

Älä koskaan leiki naisen sydämellä, koska hänellä on vain yksi sellainen. Leiki mieluummin hänen tisseillään, sillä niitä hänellä on kaksi.

Liana7

Mielenkiintosta.- Saattaa kuiteski varmaan olla et ko. pallogrillissä tehty ylikypsä liha tai joku sellanen on vaan tiettyjen alueiden erikoisuus, onhan Brasilia valtavan iso maa, siel saattas varmaan olla erilaisia ruokaperinteitä, en oo niin perehtyny, kerran luin yhtä brassikeittokirjaa, se oli vähän sitä sun tätä, vaikee määritellä.

Mutsin yks tuttu nainen käy pari kertaa vuodessa jossain Brasilian kaupungissa tapaamassa omaistaan ja kun häneltä kysyin et millasta on sikäläinen ruoka, en saanu oikee mitää vastausta, siis sain vastauksen muttei tullu mitään kuvaa et millasta se ruoka ois. Lähinnä kai vaan "ruokaa".

Sao Paulo taitaa tosiaan olla yks maailman vaarallisimpia suurkaupunkeja, kuten myös Rio, molemmat pahempia ku New York (joka nyt ei niin hirvee oo), en oo ko. paikoissa käyny.

Aji Inferno

Kollegani Ening on syntyjään brasilialainen,vaikka nykyään jenkeissä asustaakin. Häneltä sain aitoa Malagueta-chiliä ja tuumasipa likka että juuri Malaguetaa heillä ainakin on pantu vähän kaikkeen mahdolliseen ruokaan...

Kaipa alueellisia eroja tosiaan löytyy!