toukokuu 11, 2024, 19:17:29 ip

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chilien savustaminen

Aloittaja Hannele, syyskuu 29, 2007, 11:42:26 ap

« edellinen - seuraava »

arska06

savustamisesta aika paljon kokemusta.(kalat ja lihat) tällä nyt meinaan nimenomaan kylmäsavustamista.elikkäs tuo savusampo on hyvä siihen ja jos haluaa oikein kunnon vehkeet niin vanha mutta toimiva jääkaappi paras siinä+digitaalimittari.lämpöhän ei saa nousta yli 27asteen kaapissa savustaessa..20astetta ihanne lämpö.siksi jääkaapin täytyy toimia..jääkaappi päälle ja savusampo pohjalle ja kiekko (leppä,kirsikka tms.)sen päälle.ja eikun odotteleen.n12h sopiva aika.savua ei tule haitaksi asti ainakaan omasta kaapista.pitääpä mennä laittaan omat chilit pönttöön!! ;Dkysyä saa jos savustaminen kiinnostaa..kuviakin taitaa olla omasta vehkeestä..

arska06

olipas mukavat kuvat just samanmoisesta kaapista kuin itellä.en huomannut aluks kuvia.mikä olis soppeli aika chilillä?ainakin kalat olleet itellä 12-16h.kun eivät kärähdä kun jääkaappi on päällä.

Tellus

Saa kuulemma kysellä lisää, joten missä arska06 savustat ja missä säilytät sitä kaappia? Vetäiset siis piuhat pois savustuksen välillä, kaunko annat viiletä ennen savustussessiota? Ei taida tää kaappivaihtoehto meillä toimia, kun on vaan rivaripiha eikä lämmintä varastoa, eikä sen puoleen kylmääkään. Sähkölaite pihassa kesät talvet, piuha seinään ja ikuinen permanentti...

hessi

kuva mun uudesta savustus "pöntöstäni" joka on juuri nyt otettu käyttöön :)
vielä vain vähän satoa 1,6kg chiliä...

kierrätyskeskuksesta haettu jääkaappi(meillä saa ilmaiseksi)
ja toisista kaapeista napattuja hyllyjä lisää...
kaksi savusampoa ja riikunapuuta palaa juuri nyt...

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

arska06

juu saa kysellä.just otin aamulla kalat pois savusta..oli aikas hyvää..15 tuntia savussa ;Djuu oma kaappi on autotallissa (kylmä).aurinkoinen paikka ei ole muuten hyvä kun kaappi ei kerkeä oikein mukaan jos pihalla kuuma.juu otan piuhat pois kun en savusta.ja päivää ennen savustusta laitan jääkaapin päälle.omasta kaapista maksoin 20e ja savusampo siihen mukaan,olikohan se 49e.mutta suosittelen.meinaan alkaa savusteleen juustoa.sekin ihan syötävää.. ;)ja muuten aikas mukava ohje kun on savuchiliä niin kuivaa sen ja sotkee aromisuolan sekaan.hyvä mauste marinointiin yms yleismausteeksi.

hessi

ja savustus tulosta tännekkin
565g tuoretta Lemon droppia savustettuna ja kuivattuna vain 100g !
vielä täytyis jauhaa, jääkös siitä sit enää mitään ;)

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

gurgo

Onkos kukaan kokeillut kylmäsavustusta pelleteillä? Katselin että poppamiehestä saisi tilattua pelletit
ja jos tekisi pellistä pelletti laatikon savusampoon. Mietin vaan että jaksaakohan savusampo kuumentaa
tarpeeksi pellin läpi pellettejä? Onhan tuohon olemasa valmis rasiakin (BBQRs Delight Cast Iron Smoker Pot),
mutta tarkoitettu kaasulle tai suoraan hiilille joten jos se on paksumpaa valurautaa niin ei varmaankaan toimi savusammossa .

habarento

Löytyipäs tälläinenkin, tuostahan tekaisisi halppis savustimen.
[urll]http://kirppis.yle.fi/node/728[/url]

Mitenköhän kuumaksi tuo paistuu kun yön yli polttaa?

arska06

juuh pelletit nätti tehä ite.osto kiekkoja ei ole vielä tarttenut hakea.tervaleppää n.7cm paksuista ja siitä leikkaat sahalla 1.5cm kiekkoja..viinissä kastelet vähän ja kuivaat.konjakki antaa myös aika mukavan maun..viski yms..mutta jätä nyt vähä savustus lientä itellekin.. ;)

Hombre

viime kesänä savustin kirsikkapelleteillä ja hyvää tuli. Tosin suosittelen kiekkojen käyttämistä jo pelkästään hinnan takia. Pellettäjä voi laittaa aina välillä. Ne palavat n.20min sammossa.
"Kun demokratia ja sananvapaus on uhattuna, ne pitää siirtää turvaan. Ja kun niitä ei ole paikalla, voi tehdä kaikenlaista."
R.Repomies

gurgo

Lainaus käyttäjältä: Hombre - heinäkuu 27, 2009, 15:14:14 ip
viime kesänä savustin kirsikkapelleteillä ja hyvää tuli. Tosin suosittelen kiekkojen käyttämistä jo pelkästään hinnan takia. Pellettäjä voi laittaa aina välillä. Ne palavat n.20min sammossa.


Ok, viime kesänä käytin kirsikka brickettejä. Tuntuu vaan aika suolasen kalliilta ostaa paketti joka maksaa 25e.
Ajattelin jos pelletit olisivat kestäneet kauemmin (tai ollut parempi hyötysuhde). Pitää käydä metsästämästä
jostain kirsikka puu ;)

jasuiitta

onko savustajilla tarvetta omenapuuhun?
voisin saada kuution kontillisen omenapuuklapeja.
muuten menevät polttoon.

hessi


2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry

GynZi

Tollainen kylmäsavustin tuli tässä rakenneltua. Tarvikkeina tyhjä 5l oluttynnyri, kaksi motonetin pakoputken mutkaa sekä pallogrilli. Oluttynnyrin sisään savustushake ja tuli alle. Jos savu ei ole tarpeeksi kylmää, se on helppo korjata laittamalla pidempi putkenpätkä väliin. Ehkä jopa putki menemään vesiämpärin läpi, jolloin savu jäähtyy lisää.


Tänään pitäisi käydä hakemassa kuutio koivuklapia niin saa ruveta savustelemaan  ;D
Artesaanirakastelija

jasuiitta

omenapuut on pari vuotta sitten kaadettuja. suurin osa n 30cm:n pätkinä ja tietääkseni vaihtelevia halkaisijoita.

tonttu

Lainaus käyttäjältä: jasuiitta - elokuu 27, 2009, 16:35:09 ip
omenapuut on pari vuotta sitten kaadettuja. suurin osa n 30cm:n pätkinä ja tietääkseni vaihtelevia halkaisijoita.


Pistä hakettimesta läpi ja myy savustuspuruna, ni sit rupee kaikille varmasti kelpaamaan :-) Mä haluaisin kovasti tuon kuution, mutta tulee kyllä hintaa, kun varmaankin pitää tulla hakemaan... :-(

jasuiitta

eikös ohuina kiekkoina menisi kylmäsavustimiin?

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: jasuiitta - elokuu 27, 2009, 17:44:59 ip
eikös ohuina kiekkoina menisi kylmäsavustimiin?

nyt loikkaan alueelle josta mulla ei ole käytännön kokemusta, MUTTA eikös hake toimi huomattavasti paremmin? epäsäännöllisen muotoisessa hakkeessa on enemmän pinta-alaa joka lämmetessään luovuttaa pyrolyysikaasuja. nämä pyrolyysithän nimenomaan siirtää lämmön ja tuo sen savun maun.
olenko väärässä?

tonttu

Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - elokuu 27, 2009, 19:18:14 ip
Lainaus käyttäjältä: jasuiitta - elokuu 27, 2009, 17:44:59 ip
eikös ohuina kiekkoina menisi kylmäsavustimiin?

nyt loikkaan alueelle josta mulla ei ole käytännön kokemusta, MUTTA eikös hake toimi huomattavasti paremmin? epäsäännöllisen muotoisessa hakkeessa on enemmän pinta-alaa joka lämmetessään luovuttaa pyrolyysikaasuja. nämä pyrolyysithän nimenomaan siirtää lämmön ja tuo sen savun maun.
olenko väärässä?


Ei, kyllä sun täytyy olla oikeassa, koska osaat tommosen sanankin... Pyrolyysi? huh... Kyllä se maku ihan puusta tulee :-P Kylmäsavustukseen varmaan kiekko toimii jopa paremmin, ku aika on niin pitkä. Lyhyempään savustukseen hake on erittäin hyvä vaihtoehto, juurikin kai sit ton pyrohässäkän takia. Sitten palvaukseen 9-16 tuntia lämmintä, niin käytän haketta ja sekaan ihan vaikka omenapuuhalkoa. Pienemmät antaa alkua ja sit halot potkii lopussa. Eli vähän tarkotuksen mukaan.

TunturiTiger

Lainaus käyttäjältä: tonttu - elokuu 27, 2009, 19:23:11 ip
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger - elokuu 27, 2009, 19:18:14 ip
Lainaus käyttäjältä: jasuiitta - elokuu 27, 2009, 17:44:59 ip
eikös ohuina kiekkoina menisi kylmäsavustimiin?

nyt loikkaan alueelle josta mulla ei ole käytännön kokemusta, MUTTA eikös hake toimi huomattavasti paremmin? epäsäännöllisen muotoisessa hakkeessa on enemmän pinta-alaa joka lämmetessään luovuttaa pyrolyysikaasuja. nämä pyrolyysithän nimenomaan siirtää lämmön ja tuo sen savun maun.
olenko väärässä?


Ei, kyllä sun täytyy olla oikeassa, koska osaat tommosen sanankin... Pyrolyysi? huh... Kyllä se maku ihan puusta tulee :-P Kylmäsavustukseen varmaan kiekko toimii jopa paremmin, ku aika on niin pitkä. Lyhyempään savustukseen hake on erittäin hyvä vaihtoehto, juurikin kai sit ton pyrohässäkän takia. Sitten palvaukseen 9-16 tuntia lämmintä, niin käytän haketta ja sekaan ihan vaikka omenapuuhalkoa. Pienemmät antaa alkua ja sit halot potkii lopussa. Eli vähän tarkotuksen mukaan.

tuota... kaikkea sitä savusukelluskurssilla oppii  ;D itseäni siis olen "lämminsavustanut" jonkun kerran.