huhtikuu 16, 2024, 07:05:08 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Chili historiaa Suomesta?

Aloittaja ChIlIDoG, maaliskuu 18, 2012, 17:37:56 ip

« edellinen - seuraava »

ChIlIDoG

Milloin on ensimmäiset chilit suomessa kasvatettu?. Itse kuulin että olen chilin kasvattaja jo kolmannessa polvessa. Mummoni on kasvattanut joskus arvion mukaan vuonna 50-52. jotain ns. turkinpippuria. Oman äitini muistin mukaan olivat punaisia noin 5cm pitkiä suhteellisen kapeita hedelmiä. Näitä ei suinkaan syöty, vaan chileistä valmistettiin voidetta erinäisiin vaivoihin (entisajan mobilat).

Aku

Kirjassa "1000 puutarhavinkkiä" väitetään näin:


LainausVanha kunnon turkinpippuri
Huonekasvina paprikalla on pitkät perinteet: tulinen turkinpippuri, turkinlisko eli pippuri oli palsamin ohella suomalaisten ensimmäisiä huonekasveja - se on tunnettu 1800-luvun alusta lähtien. Hedelmiä säilöttiin viinaan, ja tällä tuliliemellä hoidettiin monenlaisia vaivoja.

wille

LainausVanha kunnon turkinpippuri
Hedelmiä säilöttiin viinaan, ja tällä tuliliemellä hoidettiin monenlaisia vaivoja.


Jumalavita. Chilivotkoa 1800-luvulta!
30v. viski ei ole enää mitään.

Kotipolttoista poppalientä. Voi pojat!
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Ryhis

LainausVanha kunnon turkinpippuri
Hedelmiä säilöttiin viinaan, ja tällä tuliliemellä hoidettiin monenlaisia vaivoja.


Kuten krapulattomuutta!
https://horinablogi.blogspot.com/<br /><br />Rohkeus lähtee vatsasta, muu on pelkkää vimmaa.<br /><br />
Lainaus käyttäjältä: mohla"Kokoamisohjehan on vain valmistajan mielipide asiasta ja kaikki mielipiteet eivät ole yhtä arvokkaita kuin toiset
<br><br>https://twitter.com/Yrtithepreaa

Herra 47

Onhan chili ollut ensimmäisiä sisä- (eli huonekasveja Suomessa) ja juurikin lääkintä käyttöön alkoholiin liuliuotettuna.
tarkkaa ajoitusta siihen koska Suomessa on ensimmäiset kasvanut ei ole tietoa mutta viikinkien viikinkien asuinalueilta on löytynyt 1200 luvulta peräisin olevia siemeniä (eli paljon ennen Kolumbuksen aikaa, jolloin väitetään ensi kertaa Eurooppaan tuodun niitä )
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)

ChIlIDoG

Mielenkiintoista :)  niin ku hirtoria yleensäkin. Harmi kun mummo on kuollut jo 30 vuotta sitten niin ei voi kysellä asiasta enempää :( Äitini oli jekuttanut kavereitaan chileilä "maista tämä maistuu ihan omenalle" :D 9v

Herpiili

LainausIn the publication Svensk Botanisk Tidskrift (1995), Professor Hakon Hjelmqvist published an article on pre-Columbian chili peppers in Europe. In an archaeological dig in the block of St. Botulf in Lund, archaeologists claimed to have found a Capsicum frutescens in a layer dating to the 13th century. Hjelmqvist also claims that Capsicum was described by the Greek Therophrasteus (370-286 BC). He also mentions other antique sources. The Roman poet Martialis (around the 1st century) described "Pipervee crudum" (raw pepper) to be long and containing seeds. The description of the plants does not fit pepper (Piper nigrum), which does not grow well in European climates.

Christopher Columbus was one of the first Europeans to encounter them (in the Caribbean), and called them "peppers" because of their similarity in taste (though not in appearance) with the Old World peppers of the Piper genus. Columbus was keen to propose that he had in fact opened a new direct nautical route to Asia, contrary to reality and the expert consensus of the time, and it has been speculated that he was therefore inclined to denote these new substances as "pepper" in order to associate them with the known Asian spice.

Chilis were cultivated around the globe after Columbus' time. Diego Álvarez Chanca, a physician on Columbus' second voyage to the West Indies in 1493, brought the first chili peppers to Spain, and first wrote about their medicinal effects in 1494.

From Mexico, at the time the Spanish colony that controlled commerce with Asia, chili peppers spread rapidly into the Philippines and then to India, China, Korea and Japan with the aid of European sailors. The new spice was quickly incorporated into the local cuisines.

An alternate sequence for chili peppers' spread has the Portuguese picking up the pepper from Spain, and thence to India, as described by Lizzie Collingham in her book Curry. The evidence provided is that the chili pepper figures heavily in the cuisine of the Goan region of India, which was the site of a Portuguese colony (e.g. Vindaloo, an Indian interpretation of a Portuguese dish). Collingham also describes the journey of chili peppers from India, through Central Asia and Turkey, to Hungary, where it became the national spice in the form of paprika.

Chilivaari

Aika paljon epätarkkuuksia on näissä professoreiden ja kirjailijoidenkin spekuloinneissa.
Intian tilanteen tunnen parhaiten, kun olen chilin maihinnousupaikoilla itse käynyt. Sikäläinen maharadja kirjasi tarkkaan Vasco da Gaman tuliaiset chileineen 20.5.1498. Jo 50 vuotta myöhemmin chili oli levinnyt yli Intian, tästä on saksalainen kirja olemassa.
http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=4107.msg38988#msg38988


Unkari taas oli hallitsijasukujen kautta "naimisissa" espanjalaisten kanssa ja sai varmaankin paprikansa sieltä, eikä Intiasta. Näitä arkistoja en ole kaivellut, mutta hallitsijat ja kirkko/luostarilaitos noita levittivät.

calm

Lainaus käyttäjältä: Herpiili - helmikuu 03, 2013, 12:47:25 ip
In the publication Svensk Botanisk Tidskrift (1995), Professor Hakon Hjelmqvist published an article on pre-Columbian chili peppers in Europe. In an archaeological dig in the block of St. Botulf in Lund, archaeologists claimed to have found a Capsicum frutescens in a layer dating to the 13th century. Hjelmqvist also claims that Capsicum was described by the Greek Therophrasteus (370-286 BC). He also mentions other antique sources. The Roman poet Martialis (around the 1st century) described "Pipervee crudum" (raw pepper) to be long and containing seeds. The description of the plants does not fit pepper (Piper nigrum), which does not grow well in European climates.


Joskus silloin viimeksi kun tämä oli esillä pyysin lundilaista kaveriani kaivamaan jutun esille. Löytyy edelleen tuolta (lopussa tiivistelmä englanniksikin): http://calm.iki.fi/chilikuvat/cayennepeppar_fran_lund/

hessi

Naapurini Aino-mummo (nyt jo kuollut) s. 1921, kertoi monesti minulle chileistä,
joita hänen lapsuudessaan käytettiin lääkinällisesti juuri kirkkaaseen viinaan liotettuna,
eli meidän naga viinat yms chilipitoiset alkoholit eivät ole mikään uusi keksintö.
Aino kasvatteli niitä itsekkin ikkunalla Korppoossa -50 luvun lopulla ja -60 luvulla.
Käytti nimitystä pertsupalko :)
Minulla on haastattelukin jossa Aino kertoo chilistä :)

Aino ei ollut mikä tahansa mummeli, vaan oikea viherpeukalo ja monitaituri  ja kaiken teki itse minkä vain pystyi !
Hän kasvatti jopa omat sahramit !

2012-2015> hallituksen jäsen/rahastonhoitaja
2011-> hallituksen varajäsen
2010-> hallituksen jäsen,sihteeri
2008-10 tilintarkastaja Suomen Chiliyhdistys ry