huhtikuu 19, 2024, 06:45:25 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Jokin NFT:n tapainen viritys

Aloittaja Jump, toukokuu 21, 2015, 01:21:07 ap

« edellinen - seuraava »

Jump

Lainaus käyttäjältä: Juso - toukokuu 23, 2015, 18:09:01 ip

Jees, kyllä olet tämän miettinyt hyvin ja huolella, turha tässä neuvoa. Itselläkö on niin homma hallussa että olet nuo kanttaamiset ja hitsaukset tehnyt?

Muihin kommentteihin sen verran että

- kangas ei hidasta syksyn loppuputsausta 5 sekuntia enempää koska on niin haurasta että vetämällä saa katki. Se pitää vaan ankkuroida riippusysteemissä alkupäästään jollain lailla kanavaan.Rosteri/muovi on sen verran liukasta, että kun juuret eivät ole siinä vielä kiinni, kangas luistelee menemään. Itse olen käyttänyt ihan vaan kiveä tms kanavan alussa kankaan päällä. Jos verkkoruukun aukko on tiukka niin verkkoruukun pois saaminen voi olla se hitain vaihe kun juuret ovat puskeneet ja laajentuneet verkkoruukun sivusta suoraan kannen alle. Loppujuuristo tulee perässä, tai nostamalla kantta sen saa leikattua ensin ruukun alta irralleen.

- suodatella ei tarvitse, mutta ainakin itsellä kaiken näköistä kamaa irtoaa kauden mittaan, että poistoaukko kanavan sisällä on syytä päästä putsaamaan, ja putkessa laitoin metalliverkon siihen poiston ympärille  ettei mikään lehti yms pääse tukkimaan kokonaan.  Tosin en kuvasta päässyt ihan selville onko pois ainoastaan aukko päädyssä, vai joku muu systeemi josta putki resoon tms. Joku tippanokka ainakin varmaan ettei valuta ulkopintaa ylöspäin ja saa reson peitettyä kunnolla ? Mutta verkkoruukkusysteemissä roskaa itse kanavaan menee todella vähän. Kasvulla ei omien havaintojen mukaan ole mitään eroa laittaako pohjalle tai verkkoruukulla riippumaan. Muutaman viikon jälkeen molemmat toimivat samalla periaatteella, koska juurien alkuosaan on muodostunut kova putki jonka kautta ei juuri mitään imeydy. NFT periaatteena toimii vaikka juurimattoa olisikin, koska osaa juurista on vedessä ja osa vaan kosteana ja tekemisissä happipitoisen ilman kanssa. Kyllä NFTssä ainakin itsellä juurta syntyy suht runsaasti myös chilillä ja kanavan leveydeltä. Sitten jos juuristo on selkeästi veden pinnan alapuolella, pitänee puhua muista systeemeistä DVC:stä jne.

Tämä on hieno projekti ja jos hydrohommat ovat sulla todella vasta aluillaan, ja olet jo noin hyvin perehtynyt ja miettinyt ja saanut aikaiseksi  todella siistin systeemin, niin arvostan. Hattua nostan kyllä joka tapauksessa näin hienolle rakentelulle.


Jo homma on tosiaan alussa ja sen perusteella uskon ettei nuo nyt kerralla valmiiksi tulleet, eli jotakin parannettavaa on pakko olla 8) pohjalle oli alunperin piirretty hieman erilainen jäykistemuoto, mutta sen särmääminen ei onnistut olemassa olevilla työkaluilla. Suunnittelin rännit ja olisin periaatteessa voinut myös särmätä osat itse, mutta jätin särmäyksen ja hitsauksen työkaveri tehtäväksi. RST on sen verran haastava materiaali särmättä, että paljon vähemmän tulee susia kun särmäyksen tekee sellainen henkilö joka käyttää särmäriä päivittäin.

Joo pitää miettiä tuota kankaan laittoa vielä. Käykö kankaaksi ihan tavallinen suodatinkangas? Sitä nimittäin saisi tältä kylältä ihan metritavarana.

Niin periaatteessahan tuon systeemin ei pitäisi olla niin tarkka roskien suhteen, koska letkut on isoja ja pumpustakin taitaa mennä suht isot roskat läpi. Mietin juuri tuota poistoaukon verkotusta, mutta pitää vielä pohtia asiaa. Olen kyllä jemmannut jo tarkoitukseen sopivaa tai ehkä jopa liian tiheää verkkoa. Tuosta näkee poistoaukon rakenteen:


Kourussa on reikä päässä, johon on hitsattu 1" kierrenippa. Nippaa on rännin sisällä noin 5-10mm ja loput ulkopuolella. Kierteen jatkona on kuvasta poiketen vielä ulkopuolella letkukara, mutta en tiedä onko se niin tarpeellinen. Tarkoitus on että ravinnelitku valuu suoraan takaisin resoon ilman mitään letkua. Mietin että kun noiden nykyisten chilien juuret on vielä aika olemattomia niin laittamalla pieni pätkä putkea myös sisäpuolelle saa ravinnelitkun pintaa helposti nostettua.

Katsotaan nyt kun saan koko systeemin kasattua... Millainen siitä lopulta tulee...

Juso

Mahdollisimman vähän nippaa sisäpuolelle (vaikka jos se on jo hitsattu niin se on hyvä niin). Jos kaato on suositeltu 1-1.5cm/m nostaa sisäpuolelle tuleva nipanosa pintaa turhaan. 5 mm tulee varmaan itselläkin Bilteman läpivienneillä putkiNFT:ssä joten sillä pärjännee. Muovikanavissa läpivienti on päädyissä, jolloin poiston alareuna on kanavan pohjan tasolla.

Esim tämä on hyvä kuitukangas http://www.chilitarvike.fi/nftn_kuitukangas_rulla_304m , mutta moni muukin käy. Hyvä testi: jos saa käsivoimin revittyä poikki, kelpaa. Jotain Motonetin liinaa käytin itse jossain vaiheessa.

Jump

Lainaus käyttäjältä: Juso - toukokuu 23, 2015, 22:13:57 ip
Mahdollisimman vähän nippaa sisäpuolelle (vaikka jos se on jo hitsattu niin se on hyvä niin). Jos kaato on suositeltu 1-1.5cm/m nostaa sisäpuolelle tuleva nipanosa pintaa turhaan. 5 mm tulee varmaan itselläkin Bilteman läpivienneillä putkiNFT:ssä joten sillä pärjännee. Muovikanavissa läpivienti on päädyissä, jolloin poiston alareuna on kanavan pohjan tasolla.

Esim tämä on hyvä kuitukangas http://www.chilitarvike.fi/nftn_kuitukangas_rulla_304m , mutta moni muukin käy. Hyvä testi: jos saa käsivoimin revittyä poikki, kelpaa. Jotain Motonetin liinaa käytin itse jossain vaiheessa.


Nippa on hitsattu jo tovi sitten kiinni, eli saa kelvata  8) Rännin pituus on 2500mm ja tällä matkalla kaatoa on 40mm. Ihan tarkkaan en muista kuinka paljon ämpärin pohjan ja rännin pohjan välissä on ilmaa, mutta pitää tarkastaa huomenna. Tarkoitus on siis mennä huomenna jatkamaan systeemin kasausta ja testausta.

Pitää käydä paikallisen KTK:n pihalla ihmettelemässä suodatinkangasta. He myyvät sitä vielä ihan metritavarana ja sen saa tuosta ihan vierestä. Tilaamaan en viitsi enää ruveta. Harmi kun tästä läheltä ei löydy vielä mitään kauppaa josta saisi näissäraekenteluissa tarvittavia osia. Kaikki pitää tilata ja kotimaan tilauksissa jo pelkän toimituskulut on aika tolkuttomia jos tarvetta on vaikkapa vain kahdelle läpiviennille.

Jump

No niin päivitystä projektin etenemiseen, eli nyt systeemi on kasassa ja koeajat tehty.


Kuvassa on rännien alle tulevat pukit valmiina ja letkut vedettynä testejä varten. Resoksi tulee alkuun kaksi 90l laastipaljua. Ne jäi kuitenkin asentamatta, koska en löytänyt paljujen läpivienteihin sopivaa 15mm letkua. Pitää käydä hakemassa huomenna metri tai pari. Onkohan noiden Bilteman ja Motonetin muovisten läpivientien tarkoitus pitää ilman tiivistettä? Leikkasin varalta millin EPDM-kumista tiivisteet jotka ajattelin laittaa, vaikka läpivientien mukana ei tullut tiivistettä.


Rännit on ehkä vähän turhan pitkät kasvihuoneen kokoon nähden ja tämän takia letkut tulevat aika mutkalle. Nuo letkukarat vuotivat hieman joten lisäsin vielä letkukiristimet myöhemmin. Ostin tätä letkua: http://www.hozelock.fi/kastelu/letkut/ultraflex.html jonka piti olla kiertymätöntä ja "ruttaantumatonta". Kiertymisestä en tiedä, mutta läjään tuo kuitenkin menee kun taittaa mutkalle ja en siis suosittele. Olisi pitänyt investoida kunnolliseen kumiletkuun... Nyt laitoin tilaukseen 90asteen putkimutkat tuohon, jotta letkua ei tarvitse taivuttaa niin jyrkkään.

Letkujen vedon yhteydessä testailin myös pumppuja ja niissä tuntuu kyllä tehoa piisaavan vähintäänkin riittävästi. Kokeilin kytkeä pumput myös rinnan ja yhdistää ne T-haaralla. Tuotto kyllä kasvoi ja siltä osin systeemi toimi. Tarkoituksena oli kuitenkin parantaa järjestelmän luotettavuutta, mutta siihen rinnan kytkentä ei auttanut, koska jos toinen pumppu sammui alkoi vesi "vuotaa" sen läpi takaisin resoon. Pumppujen jatkoksi pitää siis laittaa takaiskuventtiili eli tällainen http://www.ebay.com/itm/301583367725?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT jotta homma toimii. Pitää huomenna käydä katsomassa löytyisikö noita paikallisista kaupoista järkevään hintaan. Kiinasta kun kestää tulo vähän turhan kauan. En tiedä olisiko rinnankytkentä toiminut paremmin jos olisin yhdistänyt pumput Y-haaralla? Harmillisesti en löytänyt Y-haaroja 3/4" tai 19mm:senä Ebaysta kohtuulliseen hintaan.

Kokeilla vielä lopuksi veden pinnan nostamista ränneissä. Tämähän voisi olla tarpeellista silloin jos kasvin juuret eivät ole vielä tarpeeksi pitkät, jotta ne ylettyisivät rännin pohjalla. Systeemistä tulee tällöin toki jokin ihan muu kun NFT, mutta testasin silti.
   

Talousvesikaivon putkena on ollut joskus tuollainen siniraitainen muoviputki, josta katkaisin noin 100mm pätkän. Veistelin päätä hieman puukolla ja väänsin sen tuuman kierrenippaan ja liitoksesta tuli pitävä. Toimii se näköjään nuinkin  8)




ChIlIDoG

Tuostahan voisi helposti tehdä EBB&Flood systeemin. Tosin sillon täyttöputken nippa pitäisi hitsata pohjaan. EBB voisi kyllä olla varmempi peli kun on akun ja/tai kennontakana. Omassa putkihydrossa oli aina useampi sentti vettä pohjalla.

ai niin ja nuita ämpärejä löytyy 6kpl, joista 4 on täysin ehjää ja parissa on jotain pientä halkeamaa, jotka tuskin haittaa toimintaa.

Jump

Lainaus käyttäjältä: ChIlIDoG - toukokuu 26, 2015, 10:02:31 ap
Tuostahan voisi helposti tehdä EBB&Flood systeemin. Tosin sillon täyttöputken nippa pitäisi hitsata pohjaan. EBB voisi kyllä olla varmempi peli kun on akun ja/tai kennontakana. Omassa putkihydrossa oli aina useampi sentti vettä pohjalla.

ai niin ja nuita ämpärejä löytyy 6kpl, joista 4 on täysin ehjää ja parissa on jotain pientä halkeamaa, jotka tuskin haittaa toimintaa.


Täytyy tutustua noihin muihinkin kastelusysteemeihin jossakin välissä. Toimintavarmuus on se mitä tässä kaivataan, koska kasvihuone on hieman edempänä vakituisesta asuinpaikasta.

Ebaysta tuli taas lisää palikoita rakenteluun, joten pitänee käydä tekemessä systeemiin vielä muutomia muutoksia ja samalla nita kasveja voi hiljalleen siirtää kasvihuoneseen. 

Jump

Projekti nytkähti taas hiemaan eteenpäin. Kävin hakemassa ChIlIDoG:lta ämpäreitä ja kiitos vielä niistä.

Ilo ei ollut kuitenkaan pitkäaikainen, koska 1kg Arlan Apetina ämpäri eli tämä:

on erimallinen kuin 1kg jogurttiämpärit.

Tässä näkyy ero hyvin:


Kokeillaan siis vielä. Löytyykö joltakin tyhjiä 1kg jogurttiämpäreitä Tornio-Kemi -alueelta?

Muuten projekti eteni ihan kivasti, koska posti on tuonut parina päivänä Ebayn tilauksia. Joukossa oli myös mukavia yllätyksiä, koska olin tilannut rännin päihin sopivia putkikäyriä jo aikaisemminkin erääseen toiseen homman. Asensin ravinnelitkun syöttöyhteisiin nyt tulleet putkikäyrät ja nyt letkujen ei pitäisi enää mennä läjään.


Lisäksi letku ei enää osu kasvihuoneen seinään ja rännejä voin näin tuoda hieman lähemmäs seinää.

Olen käyttänyt letkujen haaroituksissa kuvassa näkyviä T-haaroja


Noista T-haaroista menee valo läpi ja siitähän seuraa tietenkin levää. Ämpäribubbleriin kertyi aika helposti levää kun valo pääsi läpi valkoisesta ämpäristä. Tässä lienee sama ilmiö, mutta paljon pienemmässä mittakaavassa onneksi. Mustia käyriä on jostain syystä heikosti tarjolla.

Lisäksi sain resona toimiviin laastipaljuihin kannet ja sain yhdistettyä paljut letkulla toisiinsa. Paljujen kansiin pitää tehdä vielä muutamia reikiä ränneistä palaavalle ravinnelitkulle. Muuten projekti alkaa oleen sähkötöitä vaille valmis, vaikkakin aina löytyy jotakin parannettavaa...

ChIlIDoG

Vierekkäin ois pitäny vertailla nuita purkkeja. Näyttää erehdyttävästi samanlaisilta jos yksistään tarkastelee.

Jump

Lainaus käyttäjältä: ChIlIDoG - toukokuu 29, 2015, 16:26:46 ip
Vierekkäin ois pitäny vertailla nuita purkkeja. Näyttää erehdyttävästi samanlaisilta jos yksistään tarkastelee.


Joo ei noita muuten erota ja oletin ettei noita voi kovin monen mallista/kokoista olla, mutta näköjään on. Taas kuitenkin viisastuttiin hieman 8)


Jump

Toimintavarmuus on ollut yksi tämän projektin tavoiteltuja ominaisuuksia. Toistaiseksi en ole vielä löytänyt sopivaa takaiskuventtiiliä ja laitoin Ebaysta tilaukseen messinkisen takaiskuventtiilin, joten nyt odotellaan vielä viikko osien saapumista ja sitten pääsen testaan toimiiko järjestelmä suunnitellusti.

Kasvihuoneessa on vielä tilaa ja mietinnässä on ollut myös pari IKEA-NFT:tä. Tähän sopivat pumputkin löytyy jo valmiina hyllystä, mutta se kaivattu toimintavarmuus on ollut noidenkin ongelma kun ovat kiinalaisia. Tähän löytyi ratkaisuksi Ebayn halvat muoviset takaiskuventtiilit. Tässä on rakentelun tulos ja nuo tosiaan toimivat.


Kahden pumpun virtaus on jaettu lopulta vielä neljälle, eli teho riittää kyllä useampaankin.

Jump

Päivitystä tähän projektiin... Takaiskuventtiili tuli, mutta ladussa oli yllättäen taas hieman toivomisen varaa.



Kuten kuvasta näkyy on virtausaukon koneistus jäänyt hieman vajaaksi. Onneksi olen joskus hankkinut pienen dremelin tyylisen poran. Pienen puuhastelun jälkeen sain modattua reiät sellaisiksi kun niiden kuuluukin olla. Toki laitoin palautetta myös Ebayn myyjälle, mutta katsotaan saanko vielä rahat takaisin.

Kokeilin venttiiliä uppopumpun jatkona ja se toimii. Toki tuo venttiili ahdistaa virtausta ja yksi pumppu ei tuon venttiilin kanssa ehkä riitä kunnolla neljälle rännille. Toisaalta virtaus on kyllä sellainen että se varmaan pitää kuitenkin chilit hengissä, joten siltä osin luotettavuus paranee. Nyt pitää tilata vielä toinen vastaava venttiili ja pumppujen kahdentaminen onnistuu.

Ensi viikolla olisi tarkoitus siirtää chilit viimein kasvariin. Siirtoa on hidastanut chilien vaatimattomat juuret ja aurinkopaneelin kiinnikkeiden puuttuminen.   

Jump

kesäkuu 20, 2015, 22:33:28 ip #31 Viimeisin muokkaus: kesäkuu 20, 2015, 22:58:24 ip käyttäjältä Jump
Sain viimeinkin tämän projektin lähes valmiiksi  ;D Työkaveri toi aurinkopaneelin kiinnikkeet ja parin päivän ihmettelyn jälkeen oli sopiva hetki ruveta töihin. Kasvihuoneen rakentamista varten kyhätyt telineet olivat edelleen kasassa, joten pääsin suht vähällä. Kiinnikkeisiin joutui toki tekemään muutaman lisäreijän, mutta muuten asentaminen onnistui kohtuu helposti.
Tuloksen näkee tästä:


Paneelin kulmaa ja muutamaa muutakin juttua pitää vielä vähän säätää, mutta paneeli on kuitenkin kytketty ja sähkökin tuli ihan mukavasti. Huomenna on tarkoitus viimein viedä chilit kasvariin ja laittaa systeemi päälle.

Tällä päivälle sattui ihan mukava sää, eli ei tullut kylmä asentaessa  8) Lämmintä taisi olla yli 20C ja paita kastui.

Edit: Niin tuo kontti tosiaan kellahti nurin tovi sitten. Kehikko kärsi nostaessa hieman, mutta säiliö säilyi ehyenä. Pitää vaan siirtää se vielä oikealle paikalle...


Jump

Päivitystä tilanteeseen...
Kasvit ovat olleet kasvihuoneessa kohta viikon. Kovin suurta kasvua ei ole tapahtunut, mutta toisaalta kaikki ovat kuitenkin edelleen hengissä. Siltä osin järjestelmä siis toimii. Lähes viikon jatkunut sateinen ja pilvinen sää aiheuttaa kuitenkin sen, että akussa on virta vähissä. Huomenna pitää ehkä laittaa akku verkkovirtalaturin nokkaan jos ei aurinko rupea paistamaan.

Pieni takaisku oli myös ripsiäisten löytyminen muutamasta kasvista. Kasvihuoneeseen kasveja siirtäessäni kävin tietenkin kasvit läpi ja silloin huomasin ne. Onneksi lähettyvillä oli Rairia ja näin viikon jälkeen näyttää että käsittely taisi jopa tehota.

Jump

Päivitystä tilanteeseen, jos siis jotakin sattuu kiinnostamaan...

Chilit ovat kasvaneet ihan kohtuudella, vaikka mitenkään erityisen lämmintä ei ole ollutkaan. Toisaalta vaisuun kasvuun on syynä myös huono lähtötilanne. Käytännössä ensi vuodeksi on taimikasvatukseen hankittava parempi valaistus, jotta taimet ovat suurempia jo kasvariin vietäessä. Mutta kuten moneen kertaan on todettu se lämpö tekisi ihmeitä vieläkin.

Varsinainen NFT-systeemi on toiminut toistaiseksi hyvin. Alkukesän pilvinen sää verotti aurinkopaneelin sähköntuotantoa ja tämän johdosta laitoin ravinteita kierrättävälle pumpulle ajastimen. Pumppu on vuorotellen tunnin päällä ja tunnin pois päältä. Tämä ei taida olla ihan oppikirjan mukainen NFT tällä asetuksella, mutta chilejä tuo ei näytä häiritsevän. Enkä ole viitsinyt ajastinta muuttaa, vaikka sähköä nyt riittäisikin. Ebaystä tilattu uppopumppu toimii vieläkin ja menossa on siis edelleen ensimmäinen pumppu. Pumpun ääni on tosin ajoittain hieman epäilyttävä. Tarkoitus on vielä lähiaikoina testata kahdennettua pumppujärjestelmää. Toinen takaiskuventtiili on tullut ja testasin sen eilen. Venttiili toimi ja nyt pitää vielä hakea kasa letkukiristimiä, jotta systeemin saa kasaan.

Alkuun pidin kaikissa ränneissä vedenpintaa korkealla (eli rännit toimivat passiivihydroina?), koska osalla chileistä oli olemattomat juuret ja ne eivät ylettyneet  jogurttiämpäristä rännin pohjaan. Joku voisi keroa, mitä pitää tehdä ensi vuonna toisin jotta chileihin tulee kunnon juuret jo sisäkasvatuksessa IKEA-NFT:ssä? Nyt ränneistä on kuitenkin laskettu "ylimääräinen" ravinneliuos pois ja rännit toimivat NFT:nä.

Mitä tekisin toisin tällä vähäisellä kokemuksella? Chilit ovat ehkä vähän turhan tiheässä rännissä, eli niiden väli saisi ehkä olla hieman suurempi. Pitää siis tehdä ensi talvena uudet kannet ränneihin.  Laastipaljuina toimivissa resoissa on kannet ja ne on hyvät, mutta kannet ovat aika hankalasti siirrettäviä. Tämä johtuu osin resojen sijoittelusta, mutta kaipaisin jonkinlaista tietoa resojen pinnankorkeudesta ilman kannen avausta. Tähän pitää miettiä jokin ratkaisu.

ChIlIDoG

Jos jugurtti purkkejä käytät, niin joku Bubbleri vois olla toimiva ratkaisu.

Jump

Joo pitää miettiä saisiko sisälle rakennettua fiksun bublerin. Fiksulla tarkoitan tässä nyt ulkonäköä, koska joku täällä kotona kommentoi aina sitä ensimmäisenä 8) Voi tosin olla että pelkkä valaistuksen lisääminen riittää, kunhan sitä valoa on sitten riittävästi.

Juso

heinäkuu 25, 2015, 09:32:23 ap #36 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 25, 2015, 12:47:50 ip käyttäjältä Juso
Taimikasvatuksen voi tehdä "tavallisella"  taso-NFT:llä, heti kun pukkaa sen verran juurta että ulottuu verkkoruukun pohjaan. Kasvattaa äkkiä (2-3 vk) riittävän pitkät juuret siirtoa varten. Mielestäni 80mm halkaisijan verkkoruukku riittää kaikille chileille ja isommalla ei saa mielestäni mitään hyötyä. Tarkoittaa sitä että siitä pääsee jo muodostumaan juuristo, jolla saa järkyn suuria ja tuottoisia kasveja (2m korkeutta, yli 5 kg satoa).

Eli jos tekisin jotain toisin, sopivat reiät 80m verkkoruukulle metrin välein. Tämä riippuu hieman kyllä kanavan sijoituksesta. Jos se on vaikka keskellä kasvihuonetta ja pääset ohjaamaan kasveja eri suuntiin, sitten tiheämpikin toimii. Tässä oma taimikasvatus NFT:lle viime vuodelta, neljä taimea per loota, joko kuutiossa, tai kuutio muotoiltuna verkkoruukussa.

.

Yksinkertaisinta olisi kasvattaa taimet vaan (10*10) kuutiossa ja laittaa se suoraan kanavan pohjalle, NFT-kankaan päälle. Pulma systeemissä on silloin kanavan korkeuden vuoksi (koska kuutio ei ylety kannen tasolle) valon pääsyn estäminen. Joku "kaulus" voisi toimia.

Pumppu kannattaa pitää päällä koko ajan jos virta riittää. Ainakaan siitä ei ole vahinkoa, ja NFTn periaate on nimenomaan optimiolojen tasaisuus juuristossa.

Jump

Päivitystä taas tähän projektiin jos jotakin kiinnostaa. Kausihan alkaa olemaan lopuillaan ja kuten kaikki tiedämme sato jää todella vähäiseksi. Rakennettu NFT-järjestelmä on toiminut suunnitellusti. Tosin alku viikolla oli käynyt se mitä tässä on jo tovi odoteltukin. Toinen järjestelmän uppopumpuista oli hajonnut ja järjestelmä oli jäänyt toisen pumpun varaa. Tämä toimintaan jäänyt pumppu oli kuitenkin polttanut 3A:n sulakkeen ja chilit olivat aika lähellä kompostitavaraa... Näky oli siis aika lohduton kasvariin mennessä. Vaihdoin varapumpun hajonneen tilalle ja uuden sulakkeen palanen tilalle. Sitten jätin kasvit kasvariin ja toivoin parasta.

Tänään kävin taas kasvihuoneella ja kaikki chilit olivat taas elävien kirjoissa ;D Tosin toisesta pumpusta oli taas palanut jostain syystä sulakkeen ja laitoin palaneen tilalle 5A:n sulakkeen. Huomasin juuri että tuota 5A sulaketta suositellaan myös käyttöohjeissa, eli katsotaan miten se kestää. Jotakin vikaa pumpussa kuitenkin on, koska se on toiminut koko kesän 3A:n sulakkeella ilman ongelmia. Taitaa olla tästäkin pumpusta kohta "laakerit" valmiit. Laskeskelin että ensimmäinen eli nyt siis hajonnut pumppu kesti noin 1000h. Tämä lienee ihan hyvä tulos veneen pilssipumpulle, mutta ei ehkä tähän käyttöön. Ensi kesäksi on siis hankittava toisenlainen pumppu. Olisi siis suosituksia? Niin ja edelleen siis 12V pumppu.

Sitten sähköjärjestelmä... Aurinkopaneeli on tuottanut tähän mennessä hieman yli 30kWh. En tiedä onko se hyvin vai huonosti, mutta paneelin suuntausta pitää kuitenkin korjata ensi kesäksi hieman. Eräs villi idea on myös paneelin asentaminen korkeammalle, jolloin puut ja rakennukset eivät varjostaisi paneelia. Tämä korkeammalle asentaminen onkin sitten jo toinen tarina, koska siihen liittyy "vesitorni"-projekti. "vesitornista" lisää sitten kun se lähtee etenemään.  Joka tapauksessa pitkät pilviset jaksot aiheuttavat ongelmia, koska 80Ah akku ja 250W paneelin teho ei tahdo riittää. Nyt akun varaus oli noin 50% ja laitoin sen verkkovirtalaturiin. Ehkäpä suurempi akkukapasiteetti ja paremmat ilmat auttaisivat asiaan.

   

jampo

Aijai, todella asiallista settiä! Itse voisin kesäksi tästä lainata hieman ideoita!

Jump

Lainaus käyttäjältä: jampo - tammikuu 26, 2016, 20:43:04 ip
Aijai, todella asiallista settiä! Itse voisin kesäksi tästä lainata hieman ideoita!


Jos tuosta jotakin ideaa saa niin ilman muuta. Sitten kun keksit jotakin parannuksia niin tiedot tähän ketjuun ja korjaan ne seuraavaan versioon  ;D