maaliskuu 29, 2024, 07:28:11 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

PI 370004  tuli viime viikolla Fataliin uuden siemenpaketin osaksi ja minulla Aji Indian (esiintyy myös nimellä Aji Indian Red) sai kevään ensimmäisen satonsa kypsäksi. Syksyllä suhtauduin hieman epäillen sen jatkomahdollisuuksiin. Sato oli pienehkö ja aika myöhäinen. Hyvän makuinen kyllä. Se kuitenkin jäi lyhenneltynä talveksi ikkunalaudalle ja alkoi helmikuun lopulla kasvattaa uusia lehtiä latvaan ja kukkiakin. Nyt siinä on latva täynnä satoa, ihan kymmenissä laskettava määrä, kukinta jatkuu ja pieniä alkuja ilmestyy lisää päivittäin. Puolitoista kuukautta meni tällä ensimmäisellä kypsymiseen.

Aji Indian 24.4.
Palko on keskikokoinen, kypsänä hiukan läpikuultavan punainen, raakana tumman vihreä. Se on ainoa tuntemani intialainen baccatum, vieläpä suosikkiosavaltiostani, eteläisestä Keralasta. Annuumeita intialaiset kasvattelevat, joitakin frutescenseja - ja tietysti Bhut Jolokiaa, sitä maailman tulisinta. Tulinpa tehneeksi idätysennätyksenikin eilen. Poistin siemenet tuosta punaisesta, paloittelin chilin pieneksi silpuksi sulatejuuston joukkoon ja laitoin pari tuoretta siementä kelluvalle talouspaperille. Sen täytyi olla n. klo 11.30, sillä kameran kuvaustiedoissa siitä oli vielä otettu kuvia 11.09. Kun iltapäivällä n. 17.30 vilkaisin idätysrasiaani, toisesta siemenestä pilkisti jo itu. Kuudessa tunnissa. Selityskin löytyi kun tarkasti katsoi: Siemenestä oli chiliä halkaistessa lähtenyt pieni pala pois. Minulla on hyvin terävä chiliveitsi. Ei tuosta taida tervettä kasvia kasvaa, mutta talvisiemen itää joka tapauksessa, sen vain halusinkin tutkia.

Entä se maku? On hyvää. Jouduin jo muutaman päivän olemaan ilman tuoretta chiliä ja se oli kovaa aikaa. Nyt on tilanne pelastettu. Luultavasti syksyyn asti. Näitähän alkaa kypsyä päivittäin, Inca Red Droppeja on kasvussa edelleen, Aji Cristaleita on tullut lisää ja muutama Rocotokin odottelee maistiaisia. PI 370004 on maultaan erilainen kuin muut kasvattamani chilit. Se on hiukan terävämpi kuin Cristal, lähempänä Incaa. Leivän päällä kuitenkin erinomaista. Sitä tekee mieli lisää. Cristalista pidän kuitenkin enemmän sen tuoksun takia. Vihreänä Aji Indian ei maistunut oikein miltään, joten kannattaisi ehkä odotella vielä muutama päivä noiden seuraavien kanssa, että ehtivät täysin kypsyä. Jos vaikka tuoksukin vahvistuisi.

Chilivaari

Mehevää ja hyvää on Rocoto. Miellyin siihen heti.
Yllätysrocoto:
Maku on paljaaltaan polttava, mutta ei aivan yhtä tulinen kuin perus Habanero. Minun suussani se maistuu "tummemmalta". Kastikkeeseen laitoin tuota tuplasti enemmän kuin oranssia Habaneroa ja polte jäi miedommaksi. Hiki tuli silti. En ole perehtynyt numeroarvosteluun, mutta ei tämä mitään kympin tulisuutta ole, ehkä 8-9.

Ne ovat kaikki kypsiä nyt ja versojen latvoissa alkoi uusi kukinta. Siemeniäkin sain ihan mukavasti. Itävyyttä en ole kokeillut. Lajikkeesta ei ole vieläkään varmuutta, mutta epäiltyjen piiri pienenee.

Filago

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - huhtikuu 30, 2009, 15:02:45 ip
Mehevää ja hyvää on Rocoto. Miellyin siihen heti.
Maku on paljaaltaan polttava, mutta ei aivan yhtä tulinen kuin perus Habanero. Minun suussani se maistuu "tummemmalta". Kastikkeeseen laitoin tuota tuplasti enemmän kuin oranssia Habaneroa ja polte jäi miedommaksi. Hiki tuli silti. En ole perehtynyt numeroarvosteluun, mutta ei tämä mitään kympin tulisuutta ole, ehkä 8-9.

Ne ovat kaikki kypsiä nyt ja versojen latvoissa alkoi uusi kukinta. Siemeniäkin sain ihan mukavasti. Itävyyttä en ole kokeillut. Lajikkeesta ei ole vieläkään varmuutta, mutta epäiltyjen piiri pienenee.


Näin on, minustakin Rocoton maku on jotenkin..öö.. laaja-alaisempi kuin Haban tai tulisempien Baccojen. Ruoanlaitossa Chilimaailmasta tilattu Rocoto-jauhekin on hyvää ( ja riittoisaa ja pussin kokoon nähden halpaa, varsinkin kun miettii montako rocotoa minkäkin jauhemäärän tekoon tarvitaan...), mutta tietenkin paras tilanne, kun saa tuoreen kypsän hedelmän silputa ruokaan. Omakin punainen Rocotoni kypsytti viimeisenkin, nyt menossa versojen kasvatus.. odottavan aika on pitkä.

Filago

ps. Rocopica/Ulupica large on vähän samantapainen laaja-alainen maku, onneksi niitä sentään riittää, ja sitten väliin Habaa

#163

Chilivaari

Luonnon armoille lasitetulle parvekkeelle kuukausi sitten jätetyt perulaiset rocotot voivat hyvin. Pieniähän ne ovat lämpimässä kasvaneisiin verrattuna, mutta tukevia, tuuheita ja pieniä nuppujakin ehkä jo latvassa. Huhtikuun alkupuoli oli tosi kylmää, pakkasöitä ja päivisinkin alle 5 astetta. Baccatum Kellu Uchu pudotteli ja mustutti lehtiään, pubet vain kasvoivat hiljakseen. Baccakin on siitä selvinnyt ja nyt jo kasvattaa uusia lehtiä.

Maaliskuun puolivälissä löysin netistä pari artikkelia Perun maaperän happamuudesta. Sademetsä on pohjaltaan hapanta, mutta erityisen alhainen pH on vuoristossa, 3900 metrin korkeudessa vain 3,6. Tuosta sain ajatuksen laittaa hapanta turvetta Andien rinteiltä kotoisin olevien Rocotojen juurille. Viisi viikkoa sitten laitoin yhdelle vuorokerroksin 2 kauhallista hapanta turvetta ja kauhallisen puutarhamultaa. Väliin ripottelin luonnonlannoitetta eli kananP:tä. Nyt tuo on ruukunvaihdossa taas. Kuvittelin, että kerroksittain laitetusta mullasta näkisi, mistä juuret tykkäävät. Eipä erota. Juuria on kaikkialla. Hyvin se kuitenkin on kasvanut, mielestäni parhaiten noista hitusen yli kolmen kuukauden ikäisistä Rocotoista. Arvio on kuitenkin subjektiivinen ja vaatii selityksiä.

3 Rocotoa:
Vasemmalla on happamessa maassa kasvanut. Se on tuuhea, tukeva, tasaisesti haaroittunut ja latva täynnä kukkia ja nuppuja. Keskellä kuukauden kylmällä parvekkeella värjötellyt samainen Rocoto Peru Puno Marki. Se on tietysti pienempi, mutta hyvin kehityskelpoinen. Uskon, että siitä tulee yhtä komea kuin lämpimässä kasvanut kaverinsa, muutaman viikon myöhemmin vain. Oikealla on esimerkki hyvässä mullassa ja lämpimässä kasvaneesta. Sen korkeus on n. 50 cm, kun happamen turpeen kasvatti on 35 ja kylmässä värjötellyt 20. Korkeus ei kuitenkaan ole mikään tavoite, vaan hyvin satonsa kantava, tukeva ja monioksainen kasvi. Siksi vasemmalla on minusta parhaiten onnistunut. Sitä paitsi se on kukinnassa viikkoja edellä muita. Hyvää hoitoa saanut ei vielä edes harkitse nuppuja. Alusta asti hyvän lannoituksen saanut oranssi Manzano on alakerran ikkunalla isommassa ruukussa, hyvässä mullassa ja sillä korkeutta on jo 80 cm. Sen taidan lopulta jättää parvekkeelle, kun nämä muut lähtevät ulos kesäkuussa. Se ei ehkä kestäisi tuulia, vaikka komea puumainen kasvi onkin. Lannoittamalla siis saa Rocotonkin kasvamaan, mutta onko se tarpeen tai edes eduksi? Muutamasta lajikkeesta (en tosin näistä) löysin USDA:n tietokannasta niiden korkeuden alkuperäisellä kasvupaikallaan. Ne olivat suuruusluokkaa 40-60 cm. Eihän niitä vuoristossa kukaan lannoita typpilannoitteella.

Seuraavassa ruukun vaihdossa aion antaa Rocotoilleni hapanta lannoittamatonta turvetta ehkä puolet ja puolet hyvää multaa. Uusi turve-erä saattaa olla vieläkin happamempaa kuin edellinen. Vaihteluväli on aika iso, pH 3,5-4,8. Löysinpä lannoitusohjeen perusturpeelle - Biolanin pussin kyljestä. Kalkitukseen suositellaan 1/2 litraa puutarhakalkkia ja lannoitukseen litra Luonnonlannoitetta 65 litraiseen säkkiin. Tuosta laskin tarvitsevani puoli desiä kananP:tä 6,5 litraiseen ruukkuun, kun sen täytän puoliksi turpeella. Kalkkia en aio lisätä. Kesällä sitten ihmetellään vaikutuksia.

Chilivaari

toukokuu 04, 2009, 13:35:30 ip #144 Viimeisin muokkaus: elokuu 09, 2009, 16:10:13 ip käyttäjältä Chilivaari
Vaihdoin lisää multia ja Rainforest Trifoliage, Amazonin latvaosien sademetsän pikku chili, jonka sain kaupantekijäisinä amerikkalaiselta siemenkauppiaalta, paljasti juurillaan mieltymyksensä. Se oli pikkuinen rääpäle, kun laitoin sen puoliksi happameen turpeeseen 19.3. Hento huisku se on edelleen, mutta kokoa on sentään jo 30 cm ja runsaasti nuppuja latvassa.
Rainforest Trifoliage:
Kasvissa ei ole tautia, vaan sen lehdet ovat oikeasti kirjavat. Violettia väriäkin pitäisi esiintyä, kunhan valoa saadaan lisää. Mullan vaihdon yhteydessä juuripaakusta erotti vielä turve- ja multa-alueet. Chili ilmaisi selvästi pitävänsä enemmän happamesta turpeesta, sillä multaosuuksien ohi juuret kasvoivat miltei haarautumatta, turpeessa ne levisivät kaikkialle. Vuoriston Rocoto sopeutui kaikkeen tarjolla olevaan maaperään, mutta sademetsän baccatum valikoi happamen maaperän.

Saman tarinan vahvisti Binguita de Mono, samaisen sademetsän perulainen annuum. Sen juuret olivat suorastaan kiertäneet multaosuudet ja haarautuneet runsaasti happameen turpeeseen päästyään. Se oli kasvanut jo puolimetriseksi maitopurkissaan ja kukkii runsaasti. Hento huisku on sekin. Liekö tuo tyypillistä niiden sademetsien aluskasvillisuudelle?

Joillekin chileille pH näyttää olevan aika merkitsevä tekijä, eikä meidän käsityksemme hyvästä mullasta olekaan niiden suosikki.

Chilicutter

Taitaa olla tuolla sademetsissä kiire kasvaa ylöspäin että saa tarpeeksi valoa.
Hyvän näköisiä kasveja  ja mielenkiintoisia lajikkeita.
Olisikohan syksymmällä mahdollisuus saada muutamasta jokunen siemen?
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU

Chilivaari

Nyt kävi surkeasti. Rainforest Trifoliage on mennyttä. Se on ensimmäinen totaalinen menetykseni tällä kasvukaudella, joten se mahtuu jo tilastotappioihin. Laitoin uudet siemenet itämään. Ehkä ne ehtivät vielä ennen syksyn pakkasia. 

Rainforest Trifoliage 11.5.:
Tuo ei ole mitään kylmän yön jälkeistä nuutumista, vaan sitä on jatkunut jo kaksi päivää. Vaihdoin viikko sitten tuolle mullat ja jätin samalla parvekkeelle. Muutaman päivän se sinnitteli, aamulla vähän lehdet alaspäin, mutta auringon tultua piristyi. Sitten tuli kylmä yö. Eihän se parvekkeella ollut kuin +4, mutta sitä seurasi sateinen, kylmä päivä. Koko päivänä ei lämpö tainnut nousta kuin +8 asteeseen. Illalla chili oli jo lehdet aivan roikkuvina. Vein sen sisään lämpimään. Lehtiä putoili. Muut pysyivät velttoina. Lämmin vesikään ei auttanut. Seuraavana päivänä kaivelin sen ylös uudesta mullastaan. Puolet juurista oli hävinnyt, tuhoutunut kokonaan. Muutama terve juuri näytti vielä olevan jäljellä, mutta eipä niistä tunnu olevan apua. Pari päivää se on jo roikkunut tuon näköisenä. Ei ole kuollut, mutta ei elossakaan. Lehdet ja roikkuvat kukkanuput ovat aivan velttoja, ei mitään jäntevää solukkoa ohuissa osissa.

Miten tässä näin kävi? Trooppisen sademetsän kasvi ei kait vain kestänyt alle kymmenen asteen lämpöä pitkää aikaa. Yöllä märässä mullassa juuret paleltuivat. Eihän ne kotiseudullaan ole tottuneet vaihteluihin. Aina on yli 30 astetta.

Mitä tästä voisi oppia? Ainakin sen, että montaa suurta muutosta ei kannata tehdä kerralla. Olin juuri vaihtanut mullan, joka saattoi olla pH arvoltaan paljonkin erilainen kuin edellinen. Olin lannoittanut sitä ehkä liiankin voimakkaasti. Olin kastellut uuden mullan litimäräksi. Sitten jätin kasvin sopeutumaan kaikkeen tähän kylmään Suomeen, sateisiin koleisiin toukokuun säihin. Nuo muutokset olisi voinut tehdä vähitellen, antaa sen sopeutua uuteen multaan rauhassa lämpimässä.

Rigsu

#813

est. 28.07.2009

CyberDog

Joo, kovasti paleltuneelta vaikuttaa. Veikkaisin myös että ne juuret oli kans paleltuneet kun olivat kerran kuolleetkin. Ehkä sen vielä saa pelastettua kun pitää hyvässä hoidossa ja lämpimässä. Ehkä leikkaakin alas?

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: CyberDog - toukokuu 11, 2009, 16:22:27 ip... Ehkä leikkaakin alas?


Enpä leikkele. Niin kauan kuin runko on pystyssä seuraan lehtihangoissa olevia pieniä silmuja. Jostakin niistä voisi vaikka kehittyä uutta, jos toimivaa juuristoa on riittävästi jäljellä.

Kylmää säätä on luvassa, joten varokaapa muutkin arkoja lajikkeitanne. Minulla on suurin osa parvekkeella ja tämä on toistaiseksi ainoa, jolle on käynyt huonosti. Kolme chiliä on minulla ollut siellä jo huhtikuun alusta asti. Aluksi vähän paleltunut Kellu Uchu kasvaa jo vauhdilla ja vuoriston Rocotoissa on tosin varsin pienessä varressa tuuheat lehdet ja pieniä nuppuja latvassa. Tässä ne lehtien paleltumisvammat. Vuoristokasvina sen juuristo taisi kestää paremmin, eikä sille ollut tehty juuri ruukunvaihtoa. http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg62047;topicseen#msg62047

CyberDog

Joo, sen takia tuossa olikin tuo kysymysmerkki kun en ollut ollenkaan varma että oliko järkevä neuvo...

Chilivaari

toukokuu 12, 2009, 13:07:55 ip #151 Viimeisin muokkaus: toukokuu 12, 2009, 14:35:15 ip käyttäjältä Chilivaari
Tuossapa komea rivistö tammikuussa taimelle tulleita chinensejä. Ne eivät nyt ollenkaan ole normaalissa kasvatusrytmissäni: 3 kk iässä kukat, nelikuukautisena satoa. Ne odottelevat edelleen lupaa lähteä tosi kasvuun. Ikkunalla ei mahtunut kasvamaan. Parvekkeella ne ovat oleskelleet nyt muutaman viikon, mutta isoihin ruukkuihin vaihtamisen jälkeen en niitä enää viitsi kanniskella sisään, jos pakkanen uhkaa. Siksi ne ovat saaneet odotella.

12.5.09:
Toinen vasemmalta on Peruvian Chinense, oudoin tämän kesän kasvateistani. Sen vieressä laidassa on suomalainen risteytys FataliiXPeruvian Chinense. Toisessa isommassa ruukussa on isolehtinen Bhut Jolokia, sitten Carmine ja Limon. Se on näistä nuorin ja ainoa, jota ei ole tarvinnut leikellä lyhyemmäksi. Ikkunalleni kun ei mahtunut kuin 50 cm korkeat. Nuo ovat nyt keskimäärin sen korkuisia ja rungot noin puolisenttisiä. Eniten on saksittu risteytystä, joka aluksi yritti peittää kaikki muut alleen. Siitä lähti kerrankin puolet mitasta. Myös Bhut on joutunut ankaran leikkelyn kohteeksi. Siinä ei ole edes kunnon nuppuja vielä. Peruvian on kukkinut jonkin aikaa ja ehkä onnistunutkin siinä. Limon nuppuilee runsaasti.

Näiden lisäksi minulla on vanhempia chinensejä, viimevuotisia bonsaina talvehtineita, joista Dominicassa on kypsää Habaneroa maisteltavana ja oranssi Habanero kukkii valtavasti ja kohtuullisen kokoisia raakileitakin on nähtävissä. Limonin vertailuksi on Limo, joka on kukkinut jo kauan, mutta ei ryhdy satoa tekemään. Joku kasvuolosuhteissa ei ole kohdallaan. Kylmä parveke ehkä? Aina minä unohdan Aji Chombon, puun kokoisen talvehtineen. Se aloittelee taas kukintaa.

Tuollaisia puolimetrisiä puita maitopurkin puolikkaassa joutuu kastelemaan päivittäin. Siksi siirto 6,5 litraiseen olisi jo aika tehdä. Lannoittamalla kasvun saa kyllä jatkumaan. Se ei näytä olevan niin kauhean tarkkaa juuritilasta. Kai niillä luonnossakin on joskus ahdasta. Ylläri- ja varataimia minulla on edelleen laatikossa jopa 4x4x7 cm multatilassa. Osa niistä kukkii ja muutamassa on chilejäkin kypsymässä. Kaikki jatkavat kasvuaan. Ajattelin kasvattaa ne isoksi vasta sitten, kun Rocotot on saanut ulos tilaa viemästä. Selvästi olisi voinut aloittaa kasvatuksen ainakin kuukautta myöhemmin. Ehkä teenkin niin ensi keväänä.

Chilivaari

Ruukkuja vaihtaessani törmäsin useammankin kerran tällaiseen näkyyn:
13.5.09:
Nämä ovat p e r u laisen kaunottaren, Carminen juuret. Ei siinä mitään kummallista. Samanlaisia ne olivat muillakin, mutta tässä maitopurkissa oli etiketissä lisätietoa. Se on istutettu 2 kuukautta sitten Aurinkomultaan. Ilmeisesti muuta ei juuri silloin ollut saatavissa lähikaupassa ja Kekkilän Puutarhamulta oli ulkona jäässä säkissään. Siihen ne nyt pääsivät.

Hyvin ovat juuret multatilan täyttäneet. Ylöspäin ne eivät ilmeisesti käänny, ellei esteitä tule vastaan. Istutin tämänkin muutaman sentin entistä syvempään. Ylhäältä rungosta on ilmestynyt uusia juuria, mutta ne eivät ole vielä ehtineet reunaan asti joukolla. Viimeisen kuukauden ajan lannoitin noita maitopurkkichilejäni jo aika reippaasti. Eihän vähässä mullassa voi riittää ravinteita niin rotevaan kasvuun, kuin nämä kaverit haluavat.  Laitoin tämän kuvan esille oikeastaan vain kertoakseni, että aivan tavallinen kukkamulta, tässä tapauksessa, Loimaan Turve ja Humuksen pussittama  Aurinko kukkamulta kelpaa kyllä chileille. Muut saattoivat olla jo aikaisemmin hyväksi todetussa Pirkka Kestomullassa. Vain sitä pahamaineista Mustaa en vielä ole kokeillut.  :-*

Riiviö

Musta multa varmaan tiivistyy helposti kun siinä ei ole paljonkaan hiekkaa. Siksi se aiheuttaa pienissä purkeissa ongelmia. Luultavasti sekin toimii jos lisää lecasoraa yms ilmavuutta parantavaa...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

dicotyledon

Kylmään kangistuneesta Rainforest Trifoliagesta:

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - toukokuu 11, 2009, 13:48:14 ip
Mitä tästä voisi oppia? Ainakin sen, että montaa suurta muutosta ei kannata tehdä kerralla. Olin juuri vaihtanut mullan, joka saattoi olla pH arvoltaan paljonkin erilainen kuin edellinen. Olin lannoittanut sitä ehkä liiankin voimakkaasti. Olin kastellut uuden mullan litimäräksi. Sitten jätin kasvin sopeutumaan kaikkeen tähän kylmään Suomeen, sateisiin koleisiin toukokuun säihin. Nuo muutokset olisi voinut tehdä vähitellen, antaa sen sopeutua uuteen multaan rauhassa lämpimässä.


Kyllä tämä selvästi puhuu isompien ruukkujen puolesta. Isossa (tai isommassa) on paljon tilaa, se tarkoittaa paljon multaa ja vettä, mikä puskuroi kylmenemistä. Tietysti ruukkuun tottunut selviää varmasti paremmin, mutta omaan kokemukseen pohjaten tälläkään ei ole suuresti merkitystä.

Chilivaari

Olen nyt vaihdellut ruukkuja isompiin ja erityisellä mielenkiinnolla tarkastelin hapanta turvetta melkein pari kuukautta sitten saaneita Rocotoja. Nyt on aika sijoittaa ne lopulliseen multaansa kesän viettoon ulos jonnekin puskan juurelle, jos nuo kerran puolivarjosta pitävät. Happamuuskokeiluni lähtivät muutamista tutkimuksista Perun maaperästä: http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=5272.msg60237;topicseen#msg60237

Melkein neljän kilometrin korkeudesta kotoisin oleva Rocoto Peru Puno Marki on ottanut tarjotun happamen turpeen hyvin haltuunsa ja myös Rocoto Manzano Orange näyttää viihtyvän puoliksi happamessa. Tosin sen vertailukaveri on paljon isompi kananP lannoituksella puutarhamullassa, mutta minä en kasvattele näitä pituuden ja isojen lehtien vuoksi. Yksi selvä poikkeus oli: Rocoto Peru Cusco. Se ei ollut levittänyt juuriaan happameen, vaan pysyi kestomullassa. Selitys voi olla, että se ei ollut vielä ehtinyt. Ehkä sillä on hitaampi juurien kasvu. Voi myös olla, että se ei oikeasti ole Cuzcosta yli 3 kilometrin korkeudesta, vaan nimi on annettu inkavaltion pääkaupungin mukaan, kun se on kuulostanut hienommalta. Voi tietysti myös olla, että juuri tämä keltainen Rocoto viihtyy joentörmillä, mihin tulvavesi tuo lietettä, joka on ravinteista rikasta ja pH on korkeampi.

Joka tapauksessa sekoitin Rocotoruukkuihini noin puolet lannoittamatonta hapanta turvetta, puoli desiä kananP:tä ja loput hyvää multaa. Cuscolle ripautin vähän kalkkia turpeeseen.

Mursu

sori offtiopic, mulla kasvamassa joku "epämääräinen" keltainen rocoto, alkujaan hra 47:lta ilmeisesti... se tiputtelee nuppuja, nyt tosin näyttää olevan yks podi ehkä tulossa... on tollasessa 13l jalkapaljussa täl hetkellä, iso ku mikä ja kasvaa hyvin, lehdet terveen oloiset... kasvualusta kookoskuitu ja kastelen/lannoitan samalla tavalla ku muitakin...  onko ideoita nuppujen pysymiseen? nyt kaikki lapset siis pelkällä vesi kuurilla, ennenku jatkan lannotusta. lantoina Micro ja Mato. lemondrop tykkää, puskee hetelmää, mut chinenset ja toi rocoto kiukkuaa?

Mursu

ainiin, P.S. kiitos sulle kokeiluistas, ollu paljo avuksi 8) ja onnea noin upeasta chilitarhasta!

Chilivaari

Rocoton kasvatuksesta minä en tiedä vielä mitään. Ensimmäisiäni kasvattelen. Useimmat niistä ovat peräisin korkealta vuoristosta, missä yöt ovat kylmiä ja maa hapanta.  Älä nyt kuitenkaan ala pH:ta laskemaan sitruunahapolla. Siitä seuraa vain katastrofeja.  :D
Liika lämpö voi olla pahasta. Esimerkiksi tuolla Punossa Titicaca järven rannoilla on niiden kasvukaudella päivisin 16-19 astetta, öisin keskimäärin nollasta neljään plusasteeseen. Jotkut ovat kertoneet, että kuumassa kasvihuoneessa satoa ei synny.

Chilicutter

Noista rocotoista.
Ainakin tuolla ison veden toisella puolella ovat sitä mieltä että liika valo ja lämpö aiheuttaa nuppujen putoamisen.
Mulla on tuossa aurinkoisella ikkunalla Rocoto Peron sitä ei näköjän ainakaan liika valo haittaa,lämpötila ilmeisesti pysyy sopivan viileänä koska yöllä lämpötila laskee vielä sisätiloissakin.
Rocoto Peron avasi eilen ensimmäiset kukat,tänään niitä on auennut lisää.Saattaapi tulla vaikka chilejä ;)
Nätit violetit kukat siinä on.
Näitä Chilivaarin kasvatuksia kyllä mukava lukea ja seurata.
Don't play with fire, but play with Wild Chilli's
HTTP://WWW.WILDCHILLI.EU