Chilivaarin kasvattelukuviot 008 intialaisilla mausteilla

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2008, 11:23:57 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

Multatestini nykytila?  

No ei sentään. Starfishejä ovat ja vähän vanhempaa ikäluokkaa.  :lol:
Multatestin Kashmiri Mirch taimet kasvavat vauhdilla kaikissa mullissa. Puutarhamulta tosin on selvässä johdossa pituuskasvussa ja lehtien koossa. Mittaa sillä oli 23 cm kun taimet olivat 6 viikkoisia. Muut olivat tasoissa 18-19 cm. Kastelin noita nyt vajaan kahden viikon jälkeen, vaikka eivät olleet vielä kuivia. Punnitustulos: Vettä kuluu nyt kasvia kohden 7 ml päivässä eli puoli desiä viikossa noissa 2,5 desin "ruukuissa".

Palataanpa kuvan Starfisheihin. Joulukuun alussa nuo olivat tulitikun mittaisia hentoja rääpäleitä. Sen jälkeenkin pidin niitä köyhässä mullassa pienessä purkissa kuukauden verran ennen kuin pääsivät kasvumultiin. Koko kasvupyrähdys on tapahtunut viimeisen viiden viikon aikana, sillä 25.1. ikkunakuvassani (vasemmassa laidassa) ne olivat vielä tuota purkkiaan matalampia.  Korkeitahan niistä on tulossa ja parvekkeella mahtuvat kiipeilemään. Parvekekauteen on kuitenkin vielä aikaa. Nyt nuo ovat 7x7x7 cm multatilassa yli puolimetriset rotevat taimet. Isoin on muuten Campane. Se lienee läheistä sukua Starfishille ja kasvaa myös isoksi.

Näissä ei vielä ole kukkimisen oireita. Melkein kaikki muut vuodenvaihteessa taimella olleet kasvattelevat nuppuja tai kukkivat jo. Aivan liian pieninä ja aivan liian aikaisin.

ChaiN

Joku hifi chili jalostaja vois pikkuhiljaa kehitellä sen lajikkeen joka kukkii käskystä, ja vain käskystä.

Ei auta ku nyppiä, nyppiä ja nyppiä. Mulla nyppiminen on johtanu samankaltaisiin haarautumisiin ku latvoessa. vaikka olen yrittäny varoa nyppimästä muita kasvinosia, ku niitä nuppuja... eipä tuo haittaa..

Mulla muuten aika pitkäksi leikatessa jätetty Pepperoni on kans lähteny vain yhestä haarasta kasvamaan. Muissa kohdissa lehdet on jääny hiiren korvien kokosiksi.. saa nähä alkaako se niistä kasvattelemaan joskus.. Siitä kohdasta mistä se on alkanut kasvamaan, se kukkii jo.
oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

Chilivaari

Chilinkasvatus tarjoaa uusia elämyksiä. Ensimmäinen baccatumin kukka avautui aika lailla eri näköisenä kuin minulle jo viime kesältä tutummat annuumit tai chinenset.

Inca Red Drop:  

Kohta kolmen kuukauden ikäinen Inca Red Drop päätti ryhtyä massiiviseen kukintaan. Niitä on ainakin toista tusinaa jo näkyvissä ja nuppuja kehittyy koko ajan. Nyt ymmärrän tuskan, jos noita nuppuja pitää joka päivä nyppiä. Uteliaisuuttani minä aion katsoa, mitä tästä seuraa. Vielä ei ole havaintoa, pysyvätkö nuo puussa ja kehittyvätkö mihinkään. Kun kasvi on kuitenkin sopusuhtainen, melko tukevarunkoinen ja tasaisesti latvasta haaroittunut, voisi kukinta vaikka johtaa satoonkin, jos vain valo tuolle riittää. Pimeitä päiviä on edessäkin päin.

Inca on nyt reilu puolimetrinen. Se on joulukuun puolivälissä taimelle tullut ja tammikuun alkupuolella hyvään multaan päässyt. Pituuskasvua on nipsaistu poikki varmaan helmikuulla tuosta haarautumiskohdasta. Tämän kaverit, Microcarpum ja Aji Cristal olivat taas liian pitkiä minun ikkunalleni ja saivat viime viikolla saksia. Siitä huolimatta Cristaliin tunkee muutama kukka vanhimpaan oksaan.

Market-habanerossa on muutama kukka auki, mutta ei varmuutta niiden pysyvyydestä. Tabascon juurrutettu latva kasvattelee satoa. Ei kovin isoa, mutta enemmän kuin viime syksynä.

Chilivaari

Multatesti etenee. Taimet ovat nyt 7 viikkoa vanhoja. Tuotti aika tavalla vaivaa saada niistä selkeä kuva, kun ikkuna on täynnä muita chilejä, mutta ylhäältä pöydän pintaa vasten sentään löytyi kuvakulma:
Multatesti 12.3.
Mullat järjestyksessä: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Maxiturve

Edellinen kuva oli kolmen viikon takaa. Siitä on kehitystä tapahtunut melkoisesti. Korkeutta on tullut tuplasti lisää. Nyt Kekkilän puutarhamulta on kasvattanut taimensa yli muiden. Se jo varjostaa naapureitaan ja hidastaa niiden kasvua. Rungon paksuus ja lehtien koko erottavat sen kavereistaan selvästi. Sillä on korkeutta 27 cm, muilla 22. Turpeessa kasvanut on nyt saavuttanut toiset. Eiväthän erot mitenkään suuria ole. Viikossa nuo muut saavuttavat tuon suurimman mitan. Viikko on lyhyt aika chilin elämässä. Lannoittamattomassa, happamessa turpeessa kasvanut (eri purkissa) on sekin nyt alkanut kasvaa pituutta, mutta on vasta 15 cm.

Testi jatkuu. Katsotaan, mikä spurttaa seuraavaksi tai mistä mullasta loppuvat ravinteet. Oikeassa hoidossa nuo olisi jo kaksi kertaa vaihdettu uusiin ruukkuihin. Pariviikkoisena ne olisi pitänyt upottaa sirkkalehtiään myöten multaan ja nyt olisi oman, isomman ruukun paikka. Isoimmalta olisin jo "vääntänyt niskat nurin" eli nipsaissut latvuksen poikki ja saanut sen haarautumaan.

Kaikki ovat saaneet koko ajan täsmälleen samanlaista hoitoa. Ne on nyt kasteltu 2 kertaa pelkällä vedellä. Veden kulutus on tuon kokoisilla taimilla 2,5 desin ruukussa 7 ml päivässä eli puoli desiä viikossa. Yli kaksi viikkoa pärjäävät vieläkin yhdellä kastelulla, mutta neljäksi viikoksi noita ei enää kannattaisi jättää kastelematta.  :wink:

Chilivaari

Cayenne 17.3.08:

Tasan kolme kuukautta siitä on, kun tuo pääsi oikeaan multaan ja puolitoista kuukautta ensimmäisestä kukasta. Muutaman viikon se kitui sitä ennen lannoittamattomassa turpeessa. Kasvavat ne siis talvellakin ja ihan ikkunalla. Viime viikkoina tuo ei edes ole mahtunut pienen loisteputkeni alle, kun sinne on ollut tungosta kovassa kasvussa olevilla Habaneroilla ja baccatumeilla.

Latvoissa on muuten kuukauden tauon jälkeen havaittavissa uutta kasvua ja ihan tarkkaan katsoen pikkuisia kukkanuppuja.

Chilivaari

Viikko sitten ennustin, että muut multatestin taimet saavuttavat pisimmän mitan viikossa. Niin on tapahtunutkin turpeessa ja Pirkka kestomullassa. Sen sijaan Sato kukkamulta alkaa nyt pudota kelkasta. Sillä ilmeisesti paukut loppuvat, sillä alalehdet jo kellastuvat. Sen valmistaja on Loimaan turve ja humus ja sitä myydään eri kaupoissa eri nimillä.

Kahden kuukauden ikäisenä taimen korkeus on 24 cm, kun Pirkka ja turve ovat 26-28 cm  ja Kekkilän puutarhamullassa kasvanut taimi jo 35 cm. Isoin on myös tukevin varreltaan. Eipä tuo hiekkapitoisen kukkamullan ravinteiden loppuminen vielä merkitse, että se ei sopisi chilien kasvatukseen. Kuukausi tai puolitoistakin siinä kasvoi hienosti, aivan yhtä hyvin kuin muillakin. Sen jälkeen yleensä tulee jo ruukun vaihto eteen - tai lannoitus. Nämä siis ovat saaneet vain vettä ja sitäkin harvoin. Nyt veden kulutus on ollut 10 grammaa päivässä taimea kohti eli 0,7 desiä viikossa.

Jatkan edelleen lannoittamatta tarkoituksena katsoa, mitä siitä seuraa ja millä aikataululla.

Chilivaari

....
Idätyskokeiluitteni Habanerot ovat nyt kolmen kuukauden  iässä. Niitä on 5 komeata kasvia, joissa on roteva runko ja isot, tuuheat lehdet. Oikeanpuoleisesta jouduin eilen poistamaan muutaman lehden, kun ne olivat auringossa liimaantuneet ikkunaan ja "kiehuivat" valkoisiksi. Alalehdet litistyvät ruukkujen välissä ahtaudessa.

Lajikkeesta riippumatta kaikki haarautuivat 20-25 cm korkuisina ja samalla alkoivat kasvattaa kukkia. Ensimmäisestä haarasta kukat putoilevat, mutta 2-3 haarautumiskohtaa ylempänä näyttää jo muutama pysyvän ja pikku pötkylöitä alkaa muodostua.
Hyötykasviyhdistyksen Habanero, Stockmannin hollantilainen punainen ja Habanero Dominica käyttäytyvät suunnilleen samalla tavalla. Korkeutta on nyt 30-40 cm, samoin leveyttä lehtien kärjestä kärkeen. Yleensä lehdet ovat vähän supussa ja paljonkin pienempi tila riittää. Nyt näyttäisi siltä, että valo, multa ja hoitotapa vaikuttaisivat enemmän kuin lajike. Komeita kasveja kaikki.

Kuusi viikkoa sitten isompaan purkkiin siirtämäni surkea pikkutaimi kuvassa oikealla on jo selvästi ohittanut kuvan isommat, mutta on edelleen muutaman viikon nyt jo kukkivia isoisia perässä. Myös kuukautta myöhemmin idätetty Aji Chombo seuraa isompien esimerkkiä tukevassa, suurilehtisessä kasvutavassa.

Chilivaari

Nyt on tultu jo liian pitkälle. Koetta ei voi jatkaa näin. Pisin taimi ei mahdu lamppuni alle ja lyhin kellastuu ravinteiden puutteessa. Jos haluat tehdä omat johtopäätöksesi, kerron objektiiviset mittaustulokset ensin:
Multatesti 26.3. Taimet 9 viikkoisia:
Mullat järjestyksessä: Sato kukkamulta, Pirkka Kestomulta, Kekkilän puutarhamulta, Maxiturve
Taimien pituudet samassa järjestyksessä ovat 25, 32, 43 ja 31 cm mullan pinnasta mitaten.

Kaikkien sirkkalehdet kellastuvat ja putoilevat pois. Vasemmassa laidassa kellastuu paljon muutakin. Tässä silmämääräisiä arviointeja, jotka eivät pienestä kuvasta kunnolla näy:
Sato kukkamulta: Ravinteiden puutos näkyy jo selvästi. Parin viikon takaisesta taimi ei ole kasvanut juuri ollenkaan, vaikka muut ovat venyneet. Sen alimmat lehtiparit ovat selvästi keltaisia ja oikeastaan koko kasvi on lievästi keltaisempi kuin muut ja "puolustuskannalla", lehdet sulkeutuvat runkoa vasten.  
Pirkka Kestomulta: Taimi on toiseksi kookkain, mutta alin lehtipari kellastuu jo selvästi. Ravinteet alkavat loppua siltäkin.
Kekkilän puutarhamulta: Mistähän se tuon energian ottaa. Alku ei ollut mitenkään loistavaa, mutta toisella kuukaudella se alkoi kasvaa muiden ohi ja on nyt tuplasti paksumpi kuin muut ja lehdetkin ovat selvästi isoimmat. Latva kärsii jo siitä, että se on joutunut kasvamaan pimeätä kattoa kohti ohi lamppuni. Sillä on ehkä jo kukkanuppuja.
Maxiturve: Alku oli heikkoa, mutta sitten se kiri muut kiinni ja on pysynyt vauhdissa. Keltaisuutta ei esiinny, mutta on se hennompi kuin Pirkka mullassa kasvanut.
Hapan lannoittamaton turve (eri ruukussa): Kasvaa tämäkin, nyt jo 20 cm korkea. Hento, mutta vihreä.

Kuten alussa totesin, testiä ei voi jatkaa tässä muodossa tässä tilassa. Pisimmät on pistettävä poikki tai siirrettävä toiselle ikkunalle, missä on vielä vähemmän valoa. Tuon kellastuneen kanssa voisi vielä kokeilla, saako sen kasvun käynnistymään lannoittamalla. Lehtien väriä se ei kuitenkaan enää palauta.

Pari kuukautta siis kasvaa melkein mullassa kuin mullassa lannoittamatta, mutta sen jälkeen on ruukun vaihdon aika - tai lisälannoituksen paikka.

Lisätäänpä vielä vähän hämmennystä multien vertailuun. Tässä kokeessahan kaikki taimet olivat Kashmiri Mirch, todennäköinen annuum. On helppo väittää, että tulokset eivät ole vertailukelpoisia vaikkapa chinenseille. Ja pääväite, jonka kuulee usein: Runsas kasvu kertoo runsaasta typestä mullassa tai lannoitteessa ja rehevä kasvu aiheuttaa ongelmia kukinnassa ja hedelmien tuotannossa. Toista kuukautta sitten vaihdoin mullat Habaneroilleni. Yksi sai Pirkka kestomultaa, yksi Kekkilän puutarhamultaa ja muut sekoituksia. Kaikki ovat kasvaneet samaa tahtia. Kaikki kukkivat, mutta puutarhamullassa kasvaneelle tulee ensimmäiseksi satoa ja kukat pysyvät parhaiten "puussa" ja kehittyvät hyvää vauhtia hedelmiksi. On muissakin alkuja, mutta kovin pieniä vielä. No, tuo saattaa muuttua parissa viikossa toisen näköiseksi. Näitä olen jo vähän lannoittanut paitsi toista samankokoisista oransseista sekamullassa. Toinen saa vettä, toinen Puutarhan kesää normaaliannoksin. Toistaiseksi ei mitään eroa ole ilmennyt tässäkään. Molemmat toimivat.

Kun puutarhamullan tulokset ovat noin erinomaisia, taidan käyttää sitä enemmänkin kuin vain kokeiluihin. Sehän ei ole tarkoitettu ruukkukasvatukseen. Pitkään käytettäessä siitä voisi aiheutua ongelmia, mutta eihän chilit ehdi kauan olla samassa mullassa. Pitkän lannoitevaikutuksen Kekkilä kertoo johtuvan kompostimullasta.

Wiski

Minäkin olen valinnut kekkilän puutarhamullan tämän kauden alustaksi. Mulla sen käyttöönotto tapahtui puolivahingossa. Vaimoke osti sitä viime keväänä nurmikolle, ja tietty sitä päätyi chileillekin sitten tänä vuonna kun yksi säkki vielä löytyi. Hyvin lähti chilit kasvamaan, joten ostin tuota sitten lisää ..

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Wiski"Minäkin olen valinnut kekkilän puutarhamullan tämän kauden alustaksi. Mulla sen käyttöönotto tapahtui puolivahingossa...

Viimevuotisen pussin jämiä täälläkin käytellään.  Annuumeihin ja Habaneroihin sitä olen käyttänyt sekä pikkutaimille että kukinta- ja satovaiheessa.  Hyvin tuo on toiminut. Ei ole huomauttamista toistaiseksi. Baccatumit tuntuvat tarkoilta lannoituksen suhteen, mutta niille en tuota vielä ole puhtaana tarjonnut.

Toivottavasti eivät lopeta hyvää tuotetta ja korvaa sitä vaikka niitä kammottavia kastelurakeita sisältävällä Kesäkukkamullalla. :lol:

Oletko käyttänyt sitä ihan sellaisenaan? Kokeiluja lukuun ottamatta olen yleensä sekoittanut siihen jotakin hiekkapitoisempaa, mutta silloin alakautta kastelu hidastuu tai käy mahdottomaksi isommissa ruukuissa. Hiekkaa tai hietaa siinä tuoteselostuksen mukaan on itsessäänkin.

Chilivaari

Parvekekauden alkajaisiksi kuvasin tämmöisen patsaan Tampereen Raholassa:

Cayenne 28.3.08:  

Päivälämpötila lähenteli jo 30 astetta, kun piti lasit kiinni, mutta yöksi kannoin kyllä kaikki sisään. Kasvin historia on luettavissa täältä.

Muuten, lannoitetussa ja lannoittamattomassa Habanerossa taitaa sittenkin olla eroa tarkemmin katsoen. Laskeskelen raakileita ja tarkkailen lehtien väriä lähipäivinä.

ChaiN

HYVIN paljon näyttää toi Cayenne Pepperonilta. Varmaan läheisiä sukulaisia.. ja pirullisen tulinen on mulla toi Pepperoni.

Partsilla oli täällä Oulussaki se reilu 30, ku aurinko paisto, mut illalla hyvin nopeesti laski lähelle nollaa.. Mut nythän on tulossa lämpimämpää taas..
oispa aina Kesä...
mut Jossain paistaa aina...

Chilivaari

Habanero kasvattaa jo satoa:

Viikko sitten sitten kirjoitin Habanerojen joukkokukinnasta kolmen kuukauden iässä. Alkavaa satoa oli silloin jo nähtävissä, mutta muutamassa päivässä tuo isoin on kasvanut melkein täyteen mittaan, viidettä senttiä jo. Se lienee Habanero Red Dominica, mutta täyden varmuuden saan vasta parin viikon päästä, kun sen nimisistä siemenistä kasvatettu taimi alkaa tuottaa hedelmää. Tämä on niitä "löytölapsia". Toisessa lattialta löydetyssä on eri näköinen, pyöreämpi raakile. Suippopäisyys taitaa olla Dominican ominaisuus? Ja vaalea vihreys.

Minulla on kaksi samanlaista Hyötykasviyhdistyksen siemenistä kasvatettua oranssia Habaneroa. Niistä toinen on nyt muutaman viikon saanut normaaliannoksen Kemiran "Puutarhan kesä" lannoitetta eli millilitran litraan kasteluvettä. Toista on ruokittu vain vedellä. Mullan vaihdosta on jo yli 6 viikkoa. Multana niillä on samanlaiset sekoitukset käsillä olleita, testeissäni hyväksi todettuja multia. Keskiviikkona väitin vielä, että kasvussa ei ole eroa, mutta tarkempi tutkiminen kertoo muuta.

Ensinnäkin tyypilliset ravinnepuutoksen oireet: Lannoittamattomalla 3 lehtiparia alhaalta kellastuu, lannoitetulla vain 1. Lehtien värissä on pieni vivahde-ero siten, että lannoitettu on tummemman vihreä. Sen runko on tukevampi ja siinä on punaista väriä, mitä vesipojalla ei ole. Kasvien koko on lähes sama ja ne ovat kukkineet täsmälleen samassa tahdissa ja yhtä paljon.

Nyt tullaan tärkeimpään: Satoisuuteen. Kovin alkuvaiheessa ollaan, mutta tähän asti lannoitettu on saanut kukkansa kehittymään raakileiksi selvästi paremmin kuin lannoittamaton. Alaoksilla ero on jopa kaksinkertainen. Ylemmistä ei vielä tiedä, mutta satoa tulee molempiin. Päätin kuitenkin alkaa lannoituksen myös sille toiselle. Eipä tuosta ainakaan haittaa näytä olevan.

"Puutarhan kesä" lannoitteella  typen määrä kasteluvedessä  on vain vähän yli kolmannes esimerkiksi Substralin  annostusohjeesta. Muita pääravinteita tulee kasteluveteen suunnilleen saman verran. Substral on siis kovaa kamaa, voimakkaaseen kasvuun yllyttävää. Jotkut kukkalannoitteet ovat kyllä tuplasti sitäkin typpipitoisempia. Biobizzin Grow:n 2ml/l annostuksella kasvit saavat saman verran typpeä kuin Puutarhan kesällä 1ml/l, mutta Kemira tarjoaa fosforia ja kaliumia tupla-annoksen. Tämä taitaa olla jonkinlainen Grow:n ja Bloomin keskiverto.

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "ChaiN"HYVIN paljon näyttää toi Cayenne Pepperonilta. Varmaan läheisiä sukulaisia.. ja pirullisen tulinen on mulla toi Pepperoni.

Eiköhän ne lähisukulaisia ole. Saattavat olla vaikka samasta Kolumbuksen tuomasta siemenestä peräisin. 500 vuotta kuitenkin  aiheuttaa sukuhaaroissa melkoista eriytymistä. Äsken lisäilin omaa satoa wokkiin yhden Cayennen palon henkeä päälle ja hyvää oli. Miellyttävä pistely jäi eri puolille suuta. Pakko on sanoa, kuten jo viime syksynä totesin: "Täst mie tykkään" :lol:

Wiski

LainausOletko käyttänyt sitä ihan sellaisenaan?


Joko sellaisenaan tai vähän lecasoraa mukaan. Tähän asti chinenset ja baccat kasvavat varsin hyvin, ja näyttävät varsin terveiltä. Osalle laitoin hyppysellisen kanankakkaa pieneen taskuun, mutta ei näy merkittäviä eroja sen vaikutuksella. Överioireita ei näy. Lajikkeina chinenseistä nagaa, fatalii, orange haba. Baccoja starfishiä ja  PI-260567.

Käytän joko altakasteluruukkuja tai alulautasta kasteluun, vältän päältä kastelua härösääskien vuoksi. Imee varsin nopeasti vedet ylös tuo multa.

Chilivaari

Tässä oli siis kyse Kekkilän puutarhamullasta, jossa me Wiskin kanssa kasvattelemme komeita taimia ja nyt jo isoja Habanerojakin.  :lol:

Onkohan tuosta kenelläkään ikäviä kokemuksia?

Kärsä Babar

Mulla lopetti Habat ja Dutch habat kasvun ihan pieninä, kasvattaa pieniä lehtiä, lehdet kellastuu ja tippuu pois, Kekkilän puutarhamullassa kasvaa. Viime vuonna Dutch haba kasvoi hyvin puutarhamullassa, kukkia teki paljon mutta tiputteli niitä, vain yhden chilin sain siitä.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Chilivaari

Tuota vähän pelkäsinkin. Ei sekään kaikille sovi.
Oireet ovat ristiriitaisia. Toisaalta näyttäisi ravinteiden puutteelta, toisaalta liialliselta typeltä. Oletko lannoitellut noita? Entä ne pikkutaimet, oletko kokeillut toista multaa? Kastelutapasi?

Multatestissä tuo käyttäytyi pikkutaimille mahdollisimman keskinkertaisesti. Vasta yli kuukauden päästä sen ylivoimaisuus alkoi näkyä. Pieniä chinensejä en siinä ole vielä kasvattanut, vasta yli kuukauden vanhoja isompaan ruukkuun vaihdettuja ja ne kasvavat komeasti.

Kärsä Babar

Liikaa typpeä epäilen, osa habaneroista pienen taistelun jälkeen lähti kasvamaan, mutta ovat vieläkin melko pieniä muihin verrattuna. Lannoittanut en ole niitä. Kastelussa oli alkuun ongelmia kun kastelin reilusti, eikä se multa meinannut kuivaa ollenkaan, mutta enään ei ole ollut liika kasteluakaan.
Tutustukaa kasvatustarvikekauppaani:
www.chilitarvike.fi
Tampereella ja Helsingissä myymälät!
Chilitarvike myös Facebookissa:
http://www.facebook.com/pages/Chilitarvike/182891188480903

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: "Kärsä Babar"... Kastelussa oli alkuun ongelmia kun kastelin reilusti, eikä se multa meinannut kuivaa ollenkaan.

Tuossa saattaa olla yksi ongelmakohta. Kertakastelullahan se kasvatteli pikkutaimea 4 viikkoa aivan kevyesti. Jos on tapana kastella joka toinen päivä, liikaa menee varmasti.

Sinullahan oli natikka ja kasvattelit valkoisissa mukeissa? Siinä on se vaara, että valo pilaa multaa, aiheuttaa siinä ylimääräistä bakteeritoimintaa, joka tuhoaa juuret. Herneet olen monesti onnistunut tappamaan valkoisissa tai läpinäkyvissä kipoissa. Juuret mustuvat. Se on kyllä tapahtunut auringonvalolla.