huhtikuu 17, 2024, 00:50:04 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Newbie alalla

Aloittaja JyriT, toukokuu 27, 2002, 12:45:13 ip

« edellinen - seuraava »

JyriT

toukokuu 27, 2002, 12:45:13 ip Viimeisin muokkaus: tammikuu 27, 2011, 22:30:03 ip käyttäjältä JyriT
Moro!

pisti silmään valintaladossa oleva tuore chilipaketti, ja ei muutakuin kainaloon. Nyt on marjat halottu ja siemet mullassa elmukelmun alla itämässä (toivottavasti lähtisi edes pari..)
Mutta ongelma on seuraava, Mitäs lajiketta nuo todennäköisesti olisi..? Chilit olivat tuotenimikkeeltä espanjan suunnasta ja marjat olivat n. reilu 10 cm pitkiä ja punaisia.. (tosi tarkat tuntomerkit.. tiedän..)
Makua noista en ole vielä testannut lukuunottamatta tulisia sormenpäitä leikkelyn jälkeen. hedelmälihat leikkelin pieniksi ja oliiviöljyä, suolaa ja pippuriseosta perään ja sauvasekotinta päälle -> ja valmis liemi lasipurkkiin ja pöydälle muhimaan.. voi olla tuhtia ruokaöljyn korviketta paistamiseen..

ps.
onko kenellakään suomessa lahjoittaa/myydä n. 10 siementä jotakin helppoa lajiketta..?
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Aji Inferno

...Vai että epsanjalaisia, isohkoja, punaisia, tulisia... Tarkkaa lajiketta on mahdotonta sanoa, mutta ne ovat melkoisella todennäköisyydellä capsicum annuum -suvun chilejä, sukua ennen muuta Cayennechilille ja joillekin meksikolaisille lajikkeille. Eurooppalainen chili on oikeastaan ihan oma tapauksensa; nuo punaiset, isot palot eivät muistuta oikein mitään meksikolaista, aasialaista taikka amerikkalaistakaan kantalajiketta (meksikon De Arbol lienee lähinnä), vaan paremminkin Eteläamerikkalaisia paljon eksoottisempia chilejä. Ne vain ovat aivan toista sukua kuin nämä meidän marketeissamme tavattavat tapaukset... Jalostus on tehnyt tehtävänsä ja luonut jotain mitä luonnossa ei esiinny.

JyriT

Positiivisia uutisia!
n. reilu 10 siementä työntää jo itua!!
kasvatuspaikka on tällähetkellä keittiön ikkunan vieressä suuntana n. lounas-länsi ja sisälämpötila tasaiset 25 astetta.
Mites kannattaako elmukelmu ottaa jo pois vai pitää vielä hetken aikaa kosteuden pitämiseksi ylhäällä?

Yllättävän nopeita nuo ovat ainakin alkuun kasvamaan. :)

br
Jyri
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Aji Inferno

Hyvä että onnistuu! Itselläni on paljon huonompi säkä tänä vuonna, vaikka kokemusta pitäisi olla jo melkoisen monelta vuodelta... Silti sitä tekee aina jotain väärin. ;-(

Taimet kannattaa siirtää pieneen uuteen purkkiin ja valoisaan paikkaan heti kun ne saavuttavat noin muutaman sentin korkeuden. Jos mahdollista, valaise niitä jo aikaisemminkin, etteivät kuole shokkiin kun aurinko paistaa... Konstit ovat monet näissä kiemuroissa; itse laitan nuo pikkuiset mahdollisimman aikaisin sellaisiin n. 5 cm taimiruukkuihin joita esim. Stockmannilla myydään. Mullaksi laihaa kylvömultaa ja pidetään multa kosteana kaiken aikaa. Kun kasvi kasvattaa ensimmäiset varsinaiset lehtensä (ne ensimmäiset, ns. sirkkalehdet ovat tavallaan hämäystä..), on aika siirtää taimi lopulta normaaliin hiekkapitoiseen, ei kovin vahvasti lannoitettuun kasvumultaan ja noin 10..15 cm ruukkuun. Siinä se saakin olla sitten aika isoksi saakka. Joillekin lajikkeille, etupäässä c.chinenset (Habanero ja serkut), tuollainen 13..15 cm ruukku voi olla aivan mainio loppusijoitukseksikin. Isoille chileille kuten c.pubescens, c.baccatum, tulee eteen vielä ainakin yksi ruukunvaihto. Katso Inferno-saitilta lisäohjeita! :-)

Onnea hyvään hommaan!

JyriT

Morot jälleen!

Kiitokset ohjeistuksesta! täytynee varmaankin tulostella tuo koko infernon kasvatusopas kun kotosalla ei ole yhteyksiä ;)
Eilen satuin tekemään Prismassa löydön: kahdeksan(?) eri lajin lajitelma joka sisälsi luultavasti (Infernon kuvista tunnistettuja) Madame Jeanetten ja Red Squash:in.. Mukana oli tulisuustaulukko ja tuli sitten laitettua viiden tulisimman siemenet multaan. Hedelmät purkkiin 7 valkosipulinkynttä kaveriksi ja reilu loraus öljyä ja taas sauvasekotinta perään=Sinapinkorvike =)
Tuossa silpputessa tuli sitten hiukan myös mokattua, ts. homma hoidettiin paljain käsin ja rupeshan sitä naamaa myös kesken homman kutittamaan..

Naama tulessa turinoiden:
Jyri
Nyt mä syön noi kaikki värilliset nakit pois, enkä huuda yhtään..
** AnonyymitChilinHydroKasvattajat **

Aji Inferno

Se Prisman kokoelma on kyllä aika hauska. Ne mukana olevat tosin tuskin ovat ainakaan Madamea (vähemmän yleinen), vaan panisin veikkaukseni Scotch Bonnetiin. Mutta samaa sukua, yhtä kaikki! :)

Vaarallisia ovat... tavallaan. Menin popsimaan ekan kypsän habaneroni tältä vuodelta, ja voi taivaan talikynttilät plus kaikki suomenkielen aggressiivit! Että pieni haba POTKAISI, kurkussa tuntui aivan fyysinen kipu jonkin aikaa! Ei; ei niihin totu ikinä... ;-)