Tämä Etelä-Amerikasta lähtöisin oleva lajike tunnetaan myös paikallisesti nimellä ají especial (suom. erikoinen chili). Se onkin hyvin ainutlaatuinen, ilmeisesti jonkinasteinen chinensen ja baccatumin risteymä. Ají amarillon ja rocotojen ohella ají panca on yksi perulaisen keittiön keskeisimmistä raaka-aineista.
Lehdissä, kukissa, sekä marjoissa on havaittavissa baccatumin ominaisuuksia, mutta mm. täysin valkoisine kukkineen, joita voi olla useita per kasvupiste se on selvästi määriteltävissä chinenseksi. Lehdet ovat jättimäisiä ja itse kasvikin kasvaa helposti miehen mittaiseksi. Marjat kypsyvät vihreästä ruskeaksi ja matka kukasta kypsäksi voi viedä miltei kaksi kuukautta.
Marjat ovat pitkulaisia ja suuria (noin 15cm). Niiden kärki on mieto, hieman luumuisen makuinen ja tyveä kohti löytyy enemmän chinenselle tyypillistä hedemäistä aromia, sekä voimakastakin tulisuutta. Tulisuus vaihtelee hyvin paljon: Marjan ulko-osissa ja kärjessä se on olematonta (0-2/10), mutta siemenkiinnikkeet ovat hyvinkin tuimaa tavaraa (8/10).
Kypsyttyään marja alkaa kuivua vaikka sitä ei poimisi ja muuttuu pinnaltaan rusinamaiseksi. Aromi jatkaa kehittymistään vielä silloinkin ja tässä on ehkä syy miksi nämä chilit perinteisesti poimitaan vasta kuivina. Tarvittaessa chilejä liotetaan vedessä ja ne soseutetaan oliiviöljyn kanssa tahnaksi, jolla sitten maustetaan ruokia. Itse en ole moista soossia tehnyt. Ají panca on herkullinen myös tuoreena mm. leivän päälle viipaloituna tai uunissa vuohenjuustolla täytettynä. Uskoisin tämän chilin toimivan loistavasti sekä jauheena, että erilaisina säilykkeinä.
Ainoat miinukset ovat mielestäni kasvin suuri koko (tarvitsee ison yli 40cm ruukun kasvaakseen ja sadotakseen kunnolla, sekä paljon tilaa) ja pitkästä kypsymisajasta johtuva vähäinen satoisuus. Esimerkiksi 7-potista keräsin kaksi peräkkäistä satoa sillä aikaa kun Ají pancan marjat kypsyivät.
Kukat:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/C.chinense_Aji_panca_1.jpg
Marjat:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/C.chinense_Aji_panca_3.jpg
Ají pancan marjoja halkaistuna (kuvan oikeassa laidassa):
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/satoa_7_2011.Aji_limon-Aji%20panca-Red_manzano.jpg
Lehdissä, kukissa, sekä marjoissa on havaittavissa baccatumin ominaisuuksia, mutta mm. täysin valkoisine kukkineen, joita voi olla useita per kasvupiste se on selvästi määriteltävissä chinenseksi. Lehdet ovat jättimäisiä ja itse kasvikin kasvaa helposti miehen mittaiseksi. Marjat kypsyvät vihreästä ruskeaksi ja matka kukasta kypsäksi voi viedä miltei kaksi kuukautta.
Marjat ovat pitkulaisia ja suuria (noin 15cm). Niiden kärki on mieto, hieman luumuisen makuinen ja tyveä kohti löytyy enemmän chinenselle tyypillistä hedemäistä aromia, sekä voimakastakin tulisuutta. Tulisuus vaihtelee hyvin paljon: Marjan ulko-osissa ja kärjessä se on olematonta (0-2/10), mutta siemenkiinnikkeet ovat hyvinkin tuimaa tavaraa (8/10).
Kypsyttyään marja alkaa kuivua vaikka sitä ei poimisi ja muuttuu pinnaltaan rusinamaiseksi. Aromi jatkaa kehittymistään vielä silloinkin ja tässä on ehkä syy miksi nämä chilit perinteisesti poimitaan vasta kuivina. Tarvittaessa chilejä liotetaan vedessä ja ne soseutetaan oliiviöljyn kanssa tahnaksi, jolla sitten maustetaan ruokia. Itse en ole moista soossia tehnyt. Ají panca on herkullinen myös tuoreena mm. leivän päälle viipaloituna tai uunissa vuohenjuustolla täytettynä. Uskoisin tämän chilin toimivan loistavasti sekä jauheena, että erilaisina säilykkeinä.
Ainoat miinukset ovat mielestäni kasvin suuri koko (tarvitsee ison yli 40cm ruukun kasvaakseen ja sadotakseen kunnolla, sekä paljon tilaa) ja pitkästä kypsymisajasta johtuva vähäinen satoisuus. Esimerkiksi 7-potista keräsin kaksi peräkkäistä satoa sillä aikaa kun Ají pancan marjat kypsyivät.
Kukat:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/C.chinense_Aji_panca_1.jpg
Marjat:
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/C.chinense_Aji_panca_3.jpg
Ají pancan marjoja halkaistuna (kuvan oikeassa laidassa):
http://www.saunalahti.fi/ladoga/kuvat/kasvit/satoa_7_2011.Aji_limon-Aji%20panca-Red_manzano.jpg