maaliskuu 29, 2024, 08:16:52 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Peru parvekkeelle - Chilivaarin '009

Aloittaja Chilivaari, tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap

« edellinen - seuraava »

Chilivaari

tammikuu 01, 2009, 11:43:25 ap Viimeisin muokkaus: helmikuu 16, 2009, 09:36:11 ap käyttäjältä Chilivaari
        2009 Uusi vuosi, uudet kujeet. Aloitan vuoden puhtaalta pöydältä. Vanhat jätän taakseni. Ne löytyvät täältä. Joulukuu tästä.

1.1.2009:
Salaperäiseltä näyttää. Chilintaimi vuodelle 2009 putkahti tämän näköisenä pintaan uudenvuoden yönä.

Karvainen vuosi? Mutkikas, suorastaan kierteinen aika taitaa olla edessä. Vihreyttä kuitenkin näkyy runsaasti ja valoa kaukaa etäisyydessä. Eiköhän tuossa ole tinan valantaa tarpeeksi.

----------------------------------------
Maa, jossa on kaupungit nimeltään Ilo ja Paita sekä presidenttiehdokas nimeltä Humala, ei voi olla kokonaan mätä.


Chilivaari

Kierre oikenee ja vuoden ensimmäisestä itäneestä näyttää kasvavan ihan suoraselkäinen chilintaimi. Keskeytän kuitenkin uuden vuoden teemani esittelyn, sillä tänään yllätti outo valoilmiö:
2.1. klo 10:
Halo on sateenkaaren tapainen valoilmiö pakkasella. Tuollainen kirkas "heijastuma" oli auringon molemmilla puolilla heti aamulla auringon noustessa. Ajoittain halo oli jopa kirkkaampi kuin aurinko. Myöhästyin kuvatessa.

Ikkunalaudalla etualalla on viitisen viikkoa sitten esittelemäni Habanero Dominican pieni pistokas. Siihen todella kehittyi 1 chili. Kukinta loppui sen kehityksen ajaksi, mutta näyttää taas alkavan, kun hedelmä kypsyy. Tuoretta habaneroa heti vuoden alkajaisiksi. Hieno homma.

----------------------------------------
Maa, jossa on kaupungit Ilo ja Paita sekä presidenttiehdokkaana  Humala, ei voi olla kokonaan mätä.

Chilivaari

tammikuu 03, 2009, 11:30:42 ap #2 Viimeisin muokkaus: tammikuu 03, 2009, 11:35:38 ap käyttäjältä Chilivaari
Uuden vuoden taimi oikenee.
3.1.09:
Pikku taimi on vuoden 2009 teemaani erinomaisesti sopiva Peruvian Chinense. Nimi jo kertoo kaiken. Viime vuotisen Intian chileihin tutustumisen jälkeen olen valinnut Perun vuoden teemakseni. Puhdasta perulaista vuotta tästä ei tule, sillä vanhoja lajikkeita on paljon vielä hengissä ja niistä on muodostunut suosikkeja, joista ei voi luopua. Uudet hankinnat olen kuitenkin valinnut perulaisista. Riittäähän siellä valittavaa. Suuren amerikkalaisen siemenliikkeen varastossa esimerkiksi on 138 lajiketta chilejä, joiden alkuperämaaksi mainitaan Peru.

Miksi juuri Peru. Osaksi sattumaa. Viime kesän yllättäjäni, todellinen "työhevonen", chili josta riitti makua huhtikuulta marraskuulle, Inca Red Drop on perulainen. Siinä on perustetta tarpeeksi minulle. Muinaisten Inkojen ruokapöydistä on meille kulkeutunut muitakin herkkuja, kuten Lemon Drop, jota en vielä ole kasvattanut. Rocotot ovat myös useimmat Perusta peräisin. Kasvatan nyt ensimmäistä kertaa pubescenseja, tosin Fataliin yllätyslajikkeita, joiden alkuperä ei varmuudella ole selvillä, mutta jos se ei ole Peru, se on tuon maan naapurivaltio.

Niin, tuo Peruvian Chinense on mielenkiintoinen tapaus. Se on miedohko chinense, joka kypsyy kahvinruskeaksi, ryppyiseksi pitkulaiseksi paloksi, baccatumin näköiseksi, mutta oudon väriseksi. Aji Brown ehkä muistuttaa sitä eniten Fataliin valikoimissa. Siirsin itäneen taimen kelluvan talouspaperin päältä mullan pinnalle ja siitä syntyi tuo salaperäinen mykkyrä. Ikään kuin juuri ei olisi heti osannut suunnistaa alaspäin. Onhan se kotoisin melkein vastakkaiselta puolelta maapalloa, Etelä-Amerikasta, Andien rinteiltä. Peru hipaisee päiväntasaajaa, mutta on sen eteläpuolella. Nyt suunnat näyttävät taimelle selvinneen ja se on jo vapautunut hatustaankin. Perulainen näyttää sopeutuvan suomalaiseksi.

----------------------------------------
Maa, jossa on kaupungit Ilo ja Paita sekä presidenttiehdokkaana  Humala, ei voi olla kokonaan mätä.


wille

Hyvän teeman olet valinnut, tuolta kun tuntuisi löytyvän aika paljon herkullisia lajikkeita. Oletko suunnitellut kasvattavasi koko lajikkeiden kirjoa, vai keskitytkö pääasiallisesti rocotoihin? Baccojahan tuolta tulee hulvaton määrä, ja sinulla muistaakseni nuo baccat kasvoivat melkoisiksi pensaiksi.  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Baccoja ja chinensejä aion lähinnä kasvatella. Rocotot ovat vain ensikokeilu, Fataliin yllärilajikkeita, joista voi tulla mitä tahansa.
Perusta on muuten varsin vähän annuumeja, mutta ei se minua haittaa ollenkaan. Pari intialaista riittää sitä lajia.

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 03, 2009, 12:42:15 ip
Baccoja ja chinensejä aion lähinnä kasvatella. Rocotot ovat vain ensikokeilu, Fataliin yllärilajikkeita, joista voi tulla mitä tahansa.
Perusta on muuten varsin vähän annuumeja, mutta ei se minua haittaa ollenkaan. Pari intialaista riittää sitä lajia.


Mitäs kaikkia Perulaisia C. chinensejä olet hommaillut? Itsekkin sain tuon Aji Brownin itämään ja talvehtimassa lymyilee Limon. Aikas pitkälti näyttäisi nuo Perun chinenset olevan numerolajikkeita tuolla chilemanin tietokannassa. Sama tietokanta näyttää myös että todella paljon on noita Limonin hedelmän kaltaisia variaatioita. Eihän tuo Chilemanin tietokokoelma mikään absoluuttinen totuus ole. Tuossa Perulaisia chinensejä katsellessani huomasi niihin listatun myös Kellu Uchun, joka myös Aji Amarillona tunnetaan...  ;)

Tosin tuo "Kellu Uchu"han tarkoittaa keltaista chiliä. Se on esimerkiksi Lemon Dropin toinen nimitys. Eipä tainnut Perun alkuperäiskansalle  olla lajikemäärityksillä niin väliäkään!  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Onhan noita. Limo (joissakin tiedoissa Limon) minulla jo on kasvamassa. Sitten olisi Carmine ja Serlano sekä suuri joukko Habaneroja: Peruvian White, Yellow, Red, Shiny Red, Long jne. Lupaavan niminen Royal Gold myös löytyisi. Numeroilla nimettynä perulaisia chinensejä on vaikka kuinka. Ongelmani on, että parvekkeeni on hyvin rajallinen kooltaan ja ennestään on iso joukko hyviä Habaneroja odottamassa joko vanhoina kasveina tai viime vuotisina siemeninä. Ei sinne montaa uutta mahdu.

Kellu Uchu on tosiaan veikeä nimitys ketšuan kielestä. Onnistuin hankkimaan tuon nimistä "aitoa" tavaraa ja se taitaa olla itämässä. Saapa nähdä, mitä siitä kasvaa.

Riiviö

Meillä oli upea haloilmiö jouluaattona ennen auringonlaskua, molemmin puolin aurinkoa pätkä sateenkaaren peilikuvaa. Kun aurinko jäi horisontin taakse, nousi siinä kohdassa kirkas valopylväs... upeaa. Hauska serpentiinitaimi kasvamassa, tuollaisille mutkaisille tulee joskus hieno bonchi-runko valmiiksi...
...vaikka olenkin Puutarhuri, joka tappaa talossa ja puutarhassa...

wille

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 03, 2009, 22:46:19 ip
Kellu Uchu on tosiaan veikeä nimitys ketšuan kielestä. Onnistuin hankkimaan tuon nimistä "aitoa" tavaraa ja se taitaa olla itämässä. Saapa nähdä, mitä siitä kasvaa.


Mielenkiinnolla odotamme!  :)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Chilivaari

Omnicoloria olin kuullut mainittavan hitaasti tai vaikeasti itäväksi. Hankin sitä silti, kun John TheChillimanin  sivustolla oli niin hienot kuvat ja lupaava lajiselitys. Kyseessä siis on maukas, ilmeisen satoisa, matala,  pensasmainen baccatum, jonka hedelmien väri vaihtuu vaaleasta jopa sinisen ja oranssin kautta punaiseen. Saattaa kuitenkin olla niin, että siniset sävyt vaativat paljon aurinkoa. Sitähän Johnilla Australiassa on.

Laitoin siis Omnicolorin itämään jo joulukuun puolivälissä. Monet muut lajikkeet menivät ohi, itivät viikossa tai nopeamminkin, mutta eivät nämä.

Omnicolorit:
Kolmen viikon kosteassa köllöttelyn jälkeen ne kuitenkin itivät. Kaikki kolme siementä yhtä aikaa.

Idätys on henkimaailman hommaa, jota ei ymmärrä. Siinä ei näytä olevan mitään lainalaisuuksia. Toisinaan tapahtuu, toisinaan taas ei millään. Nämä perulaiset oli kuitenkin ohjelmoitu jossakin putkahtamaan juuri tänään. Edessä yksi hattu päässä, taustalla toinen lehtiään levitellen. Kolmaskin voi hyvin. Kaukaisia vieraita.

Chilivaari

Suuni loksahti auki pitkäksi aikaa, kun havaitsin ison amerikkalaisen siemensivuston  chileissä suomalaista alkuperää olevan lajikkeen.



Risteytyshän tuo on ja vanhemmat ovat Afrikasta ja Perusta, mutta silti. Minulle tuo oli ensimmäinen havainto. Ihmetellessäni asiaa tilasin siemenet ja ne näyttävät itävänkin ihan mukavasti.

Kuka on risteytyksen takana?
Fatalii tuli ensimmäiseksi mieleen, mutta Jukka kieltää tuollaista koskaan tehneensä. Kuka tunnustaa?

----------------------------------------
Maa, jossa on kaupungit Ilo ja Paita sekä presidenttiehdokkaana  Humala, ei voi olla kokonaan mätä.


Chilivaari

Karvaiset kaverit ovat nyt kasvaneet kuukauden verran. Isoin on vanhin, jo viisiviikkoinen ja parikymmensenttinen. Marraskuun lopussa itämään laittamani pubescensin siemenet eivät kaikki itäneet. Neljästä yllärisiemenestä sain vain kaksi tainta. Yksi ei ole vieläkään itänyt ja yksi kuoli sirkkalehtiä avaamatta. Laitanpa siis vielä muutaman puben itämään. Kasvuvauhti näyttää olevan sellainen, että ehtivät isoksi ennen kevättä.

Pubet 14.1.
Kaikki ovat karvaisia, kaikki tuoksuvat, kun niitä koskee. Vasemmalla on Turbo Pube, keskellä Fataliin mustasiemeninen ylläri n:o 2, oikealla 1. Kakkonen haarautuu jo latvasta ja versoo varrestakin. Turbo on muuten vain tuuhea. Tuskin noista suprise-seeds pussista löytyneistä lopullista lajimääritystä pystyy tekemään, mutta eri lajikkeilta vaikuttavat ihan pienestä lähtien.

Filago

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 14, 2009, 12:44:44 ip
Karvaiset kaverit ovat nyt kasvaneet kuukauden verran. Isoin on vanhin, jo viisiviikkoinen ja parikymmensenttinen. Marraskuun lopussa itämään laittamani pubescensin siemenet eivät kaikki itäneet. Neljästä yllärisiemenestä sain vain kaksi tainta. Laitanpa siis vielä muutaman puben itämään. Kasvuvauhti näyttää olevan sellainen, että ehtivät isoksi ennen kevättä.



Voi olla hyväkin niin jää lyhyemmäksi kevään sisäkasvatusvaihe. Ainakin itsellä huimaavan yhden Puben kokemuksella tuntui siltä, että alun reippaan kasvun jälkeen Rocoto lähinnä tuumaili koko kevään kunnes pääsi ulos. Voi toki olla liian varovaista lannoitusta tai mitä lie, mutta jotenkin tuntui, että nämä ovat paremmin tuulessa ja sateessa kuin uunin pankolla viihtyviä karvaisia kamuja. Muistan myös lukeneeni monesta paikasta samantapaisia luonnehdintoja Pubeista.. mitä en tietenkään uskonut ennenkuin huomasin eron kasvussa ja reippaudessa heti kun päästiin kesälaitumille angervopuskan alle pihalle. Ei se uskominenkaan tosin ole estänyt minua talvehdittamasta yksilöäni, en vain odota siltä huippusuorituksia ennen kesää.

Filago, joka ihastui tuoreen Rocoton makuun heti ensi yrittämällä
#163

Chilivaari

Ihan ensimmäistä pubeani kasvattelen ja siksi kysymyksiä tulee kuin ihmettelevältä pikkulapselta.

Kukkanuppuja kuukauden vanhassa Rocotossa???
Noin se vain näyttää olevan. Ainakin neljä nuppua jo bongasin. Lajikkeestahan ei ole mitään varmuutta. Fataliin mustia yllärisiemeniä, mutta kai se Rocoto on, kun siemenet olivat kooltaan Turbo Puben kokoisia.

Tapanani ei ole ollut nyppiä nuppuja, vaan antaa kukkien kukkia ja katsoa mitä tapahtuu. Eiköhän luonto hoida homman ja nuput kuivuvat tai sitten kukat tippuvat kehittymättä. Onko vastaavia kokemuksia - ja mitä sitten tapahtui?

Muistatko Filago, minkä kokoisena se Rocotosi piti paussia keväällä? Vaikka erilaisiahan nämä tietysti kaikki ovat.

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 15, 2009, 23:38:46 ip
Eiköhän luonto hoida homman ja nuput kuivuvat tai sitten kukat tippuvat kehittymättä.

Aika metkasti koittaa ruveta kukkimaan, kun on vasta päässyt kunnolla kasvuun. :)
Pubescenssit tuntuu olevan aika herkkiä tiputtelemaan kukan nuppujaan, luultavasti nuokin tuosta vielä tippuvat ihan itsestään.
Hyvin on pubet lähtenyt alkuun ja luultavasti kevätaurinkokaan ei polttele näitä niin herkästi enää.
Kannattaa kuitenkin tarkkailla, kun aurinko alkaa oikein tosissaan porottamaan.

Chilivaari

tammikuu 16, 2009, 11:56:50 ap #15 Viimeisin muokkaus: tammikuu 16, 2009, 17:21:12 ip käyttäjältä Chilivaari
Ihan piti todisteeksi ottaa kuva viisiviikkoisen pubescensin nupusta:
16.1.:
Näitä on siis tuon isoimman taimen kaikissa haaroissa, useita jo. Yllättäen ne ovat päästä vaaleita, vaikka terälehtien pitäisi kait olla sinivioletteja. Ehtiväthän nuo muuttua.

Nuorissa baccatumeissa olen monesti havainnut nuppuja oksien haarautumiskohdissa ja ne ovat vain kuivuneet pois, kun kasvi on kasvanut ja haarautumiskohtia on tullut lisää. Niin kai näillekin käy. Yleensä chilini on olleet kolmen kuukauden ikäisiä ennen kuin ovat alkaneet kukkia, mutta tällä pubescensilla siis on takanaan vain viisi viikkoa maan pinnalla.

Lainaus käyttäjältä: MasaT - tammikuu 16, 2009, 07:08:28 ap... Hyvin on pubet lähtenyt alkuun ja luultavasti kevätaurinkokaan ei polttele näitä niin herkästi enää.
Kannattaa kuitenkin tarkkailla, kun aurinko alkaa oikein tosissaan porottamaan.


Et kai tarkoita, että ne voisivat ikkunalaudalla kärventyä? Kolminkertainen lasi käsittääkseni suodattaa UV-säteilyn pois.


Emilio

Kaikki lasin läpi tuleva valo on UV-vapaata ::)

wille

tammikuu 16, 2009, 18:12:40 ip #17 Viimeisin muokkaus: tammikuu 17, 2009, 10:15:15 ap käyttäjältä wille
Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 15, 2009, 23:38:46 ip
Kukkanuppuja kuukauden vanhassa Rocotossa???


Juurrutin Orange Rocoton pistokkaita kivivillassa viimevuoden puolella. Yksi pistokkaista päätti sitten viikon juuruuttelun jälkeen alkaa pusaamaan nuppuja. Pistokkaassa oli kaksi puoliksi leikattua lehteä ja uudsien juurten alut. Eli innokkailta vaikuttavat nuppuilun suhteen...  ;)
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

MasaT

Lainaus käyttäjältä: Chilivaari - tammikuu 16, 2009, 11:56:50 ap
Et kai tarkoita, että ne voisivat ikkunalaudalla kärventyä? Kolminkertainen lasi käsittääkseni suodattaa UV-säteilyn pois.

Aijaa. Sitten minulla oli pakko olla viime vuonna kasvatuslampusta kiinni.-Hyvä tietää. ;)
Oli tuollainen akvaarion kasvilamppu(loisteputki).  Muut taimet kasvoi kuitenkin hyvin.Pube voi heti paremmin kun siirsin ikkunasta ja lampusta sivumpaan. Olen kyllä nyt juuri kuullut että tuo akvaariolamppu tuottaa liikaa uv,tä. Fluorescent lukee putken kyljessä muttei taida sittenkään olla hyvä.
Mutta taashan tuli lisää tietoa pubescenssien kasvatuksesta. :)

Herra 47

akvaarion kasvilamppu lähettääkin liikaa uv:ta joillekin chileille...
kat ko kat kara puuhu
Chiliyhdistys ry, varajäsen



ainoastaan 56,8g nagaa kerralla ;)