huhtikuu 19, 2024, 07:00:34 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Tietokanta PI xxxxxx -chileistä

Aloittaja Rince, heinäkuu 02, 2009, 15:23:34 ip

« edellinen - seuraava »

Rince

Lisäsin kyseisen lajikkeen taulukkoon.

Tunnistaako muuten Chilivaari tämän lajikkeen:

Chilivaari

Lainaus käyttäjältä: Rince - heinäkuu 10, 2009, 10:01:41 ap... Tunnistaako muuten Chilivaari tämän lajikkeen

En tuosta kuvasta.
Kasvatusolosuhteet voivat muokata ulkonäköä. Nämä ovat kovin ryppyisiä ja tylppäkärkisiä. USDA:n toisessa kuvassa oli tuoreempia ja ne näyttivät kyllä melko paljon Aji Chombolta. Sitä ei kuitenkaan ole ilmoitettu nimeksi, joten kai tuo on eri lajike. Samoilta seuduilta kuitenkin.

Tämän tiedoista ilmenee, että sen luokitus on muutettu 2002, jolloin se on todettu chinenseksi. Keräysvuodesta 1976 siihen asti se oli annuum. Vastaavia korjauksia on tehty vielä viime vuonnakin, joten ei USDA:n tietokantaankaan pidä suhtautua täytenä totuutena. On myös hyvin mahdollista, että Aji Chombo on annettu sille kauppanimeksi tuon keräysvuoden jälkeen. Nimen historiaa on aika vaikea tutkia täältä käsin, kun ei edes espanjan kieli ole hallinnassa.

Rince

Näytää olevan löytäjästä kiinni; kaikki R. Clarkin löytämät chilit on ensin merkitty annuumeiksi, niitä on sitten myöhemmin muutettu eri lajeiksi... Laittaisi edes lajiksi Capsicum sp. jos ei ole varma tunnistuksesta.

MasaT

Jos joku haluaa ottaa kasvatukseen aika helpon villi-chilin, niin minulta kertyi aika hyvin tuon PI439361 "bolivian small red" C.Baccatumin siemeniä. On kasvanut chinensien seassa eli eiköhän nuo siemenet ole sitä mitä pitääkin. :-X
Voin ottaa toki vaihdossa jotain muita villi-chilien siemeniä.

Aji Inferno

USDA:n sinänsä äärimmäisen arvokkaaseen PI-luokitukseen on ainakin lajimääritysten puolesta syytä suhtautua suurella varovaisuudella. Virheitä on - ja paljon. Syynä näihin eivät niinkään ole, luullakseni, tutkijat, vaan se fakta, että koko chili - capsicum - oli vielä 10 vuotta sitten tieteelle suuri arvoitus. Vasta muutama vuosi sitten tiedeyhteisö saavutti edes jonkinlaisen yhteisymmärryksen siitä, mitkä kasvit luetaan capsicumiin. Ei ole montaa vuotta esim. siitä, kun chilin "määritelmään" luettiin automaagisesti "tulisuus" - mikä sitten tietenkin rajasi vaikkapa c.rhomboideumin ja c.lanceolatumin - ja lukemattomat muut ulos.

Pahin ja kenties mahdoton sekasotku on sitten tietysti c.annuumin ja c.frutescensin välillä. Hyvin pitkään, nimittäin, vallalla oli käsitys siitä, että "jos paprikassa on potkua, se on c.frutescens! Jollei, niin se on c.annuum".  Tästä syystä yhä ehkä valtaosa maailmalla kiertävästä tiedosta ja siemenistä on frutescensin osalta täysin väärää. Valtaosa maailmalla myytävistä/jaettavista fruteista on annuum-paprikoita.

Tuo(kin) on tavallaan täysin typerä "ongelma", sillä jos luette vaikkapa Infernon kuvaukset lajeista, ne on itse asiassa hyvin helppo erottaa. Erehtymisen vaara on olematon; vain tietyt risteytykset voivat saada aikaan väliaikaista päänsärkyä. :)  Sama muuten pätee capsicum chinenseen. Nämä kolme lajia, annuum, frutescens ja chinense saattavat (enimmäkseen) näyttää ja maistuakin aivan erilaisilta. Mutta kuten eräs amerikkalainen chilitutkija totesi, ja minkä jo edesmennyt äärimmäisen suuri argentiinalainen chilitutkija A.T.Hunziker vahvisti, geneettisesti ja mikroskoopilla katsoen ne ovat yksi ja sama kasvi...

Niinpä Hunzikerin "perinnössä", hänen viimeisessä massiivisessa tieteellisessä teoksessaan, ehkä alan merkittävimmässä tutkimuksessa, sekä frutescens (kuten Tabasco) että chinense (kuten Habanero, Naga, Jolokia, yms yms) on lopulta nimetty capsicum annuumiksi... Se oli tiedeyhteisössä todella raju veto.

Hänellä oli myös rohkeutta kyseenalaistaa capsicum eli chili kokonaan. Hän on se huipputiedemies, joka vahvisti esim. capsicum rhomboideumin (ciliatum) todella kuuluvan capsicumiin, vaikka kuten moni täällä jo tietää, kasvi ei näytä "chililtä" lainkaan, eikä sen marjoissa ole minkäänlaista tulisuutta.

Etelä-Amerikan tiedeyhteisöt ovat jatkaneet Hunzikerin työtä, ja sen tuloksena onkin löytynyt kokonaan uusia chililajeja, osin yllättävistäkin paikoista. Kyseessä saattaa olla kaikkien aikojen merkittävin tutkija, mitä chiliin tulee - ja niinpä ei olekaan suuri yllätys, että yksi viimeisimmistä uusista villeistä chililöydöistä on nimetty - ansaitusti: capsicum hunzikerianum. Suuri mies argentiinasta sai minkä vähintään ansaitsi.

hutilo94

Onko Pi-441551 kovinkin harvinainen villi?
Itsellä tuota on tällä hetkellä itämässä 2 kappaletta.
Lontoon murre kun ei aivan taivaallisesti taivu...
mitääh?

Filago

helmikuu 18, 2010, 10:13:46 ap #26 Viimeisin muokkaus: helmikuu 18, 2010, 10:18:55 ap käyttäjältä Filago
Lainaus käyttäjältä: hutilo94 - helmikuu 18, 2010, 09:11:16 ap
Onko Pi-441551 kovinkin harvinainen villi?
Itsellä tuota on tällä hetkellä itämässä 2 kappaletta.
Lontoon murre kun ei aivan taivaallisesti taivu...


Ei ole villi. Eikä nykyään Suomessa harvinainenkaan, vaan äärimmäisen käyttökelpoisuutensa takia levinnyt laajasti harrastajien keskuudessa.

Kyse on siis Baccatumista, joka tekee makeita rapeita isohkoja pyöreämuotoisia hedelmiä.


By filago, at 2008-07-31

Ylemmässä kuvassa hedelmä on juuri aloittamassa värinmuutosta, lopullinen väri on kirkkaan punainen. Tällainen:


By filago at 2008-08-06

Mittakaava hedelmillä on  sellainen, että halkaisija on yleensä n. 6 senttiä. Tarpeeksi isossa astiassa hedelmiä tulee paljon. Itse olen kasvattanut sekä ruukussa, että sankossa, mutta jos satoa haluaisin tosissani, pitäisi käyttää isompaa astiaa ( tai opetella kasvattamaan/lannoittamaan).


By filago,  at 2009-08-07

Tämä huonolaatuinen kuva, näpätty kesällä, esittää yleiskuvaa puskan sisuksista, antanee käsitystä kasvutavasta. Samalla voi koettaa laskea, montako erikokoista raakiletta osunut kuvaan ;).

Olet siis onnistunut hankkimaan itsellesi siemeniä, joista kasvaa tietystä pienestä kylästä peräisin oleva, maun ja ominaisuuksien takia suosiota saavuttanut isoksi kasvava kasvi, joka palkitsee kasvattajan suussa sulavilla välipaloilla, joihin tulee himo. Tulisuutta siis ei ole juurikaan, mutta makua aivan toisin kuin paprikassa. Ja itselläni on talven yli selvinnyt tapiksi leikattuna hyvin, mikä lisää helppoutta Annuumeihin verrattuna.

Kesällä kun saat ekat kypsät, onnittelet itseäsi hyvästä valinnasta :).

Filago

ps. Hedelmän muoto vaihtelee, vaikuttaa siltä, että samakin kasvi tekee olosuhteista riippuen erimuotoisia. Itsellä kaksi kasviyksilöä tähän mennessä, sisällä lämpimässä tulee pyöreämpiä, ekan kuvan mukaisia, ja ulkona sama kasviyksilö tekee pitkulaisempia, toisen kuvan mukaisia. Mutta voi olla sattumaakin... Ja maku on aina yhtä herkullinen.

edit: vaihdettu otsikko kuvaamaan vastauksen aihetta
#163

st8

heinäkuu 13, 2010, 21:31:57 ip #27 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 13, 2010, 21:34:27 ip käyttäjältä st8
Löytyykö Ethiopian Brownista tietoa mistään kuten alk. maa jne? Nimestä voi sanoa että Etiopia mutta josko tuo on joku kaupallinen nimi?

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: st8 - heinäkuu 13, 2010, 21:31:57 ip
Löytyykö Ethiopian Brownista tietoa mistään kuten alk. maa jne? Nimestä voi sanoa että Etiopia mutta josko tuo on joku kaupallinen nimi?


Kuulostaa siemenkauppiaan keksimältä nimeltä, sillä tuollaista nimeä ei kukaan keksisi paikalliseen käyttöön... Ei ole tuttu lajike, ikävä kyllä.

wille

heinäkuu 14, 2010, 09:54:32 ap #29 Viimeisin muokkaus: heinäkuu 14, 2010, 09:56:35 ap käyttäjältä wille
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 14, 2010, 00:04:18 ap
Lainaus käyttäjältä: st8 - heinäkuu 13, 2010, 21:31:57 ip
Löytyykö Ethiopian Brownista tietoa mistään kuten alk. maa jne? Nimestä voi sanoa että Etiopia mutta josko tuo on joku kaupallinen nimi?


Kuulostaa siemenkauppiaan keksimältä nimeltä, sillä tuollaista nimeä ei kukaan keksisi paikalliseen käyttöön... Ei ole tuttu lajike, ikävä kyllä.


Joo, ja taas muutenkin tätä tavaraa josta kukaan ei tiedä juuri mitään. Chilemanin tietokannan mukaan Ethiopian Brown (PI 194908) on tulinen c. baccatum, joka on lähtöisin Etiopiasta. 

Fatalii puolestaan myy tuota mietona c. annuumina.

Mene ja tiedä.  ::)

Kerrottakoon taas esimerkkinä, että mulla kasvoi viime kesänä Aji Brown. C. Chinensenä sen ostin. Netissä sitä myydään myös virheellisesti c. baccatumina. Oman kasvini lopputulos oli ruskeahedelmäinen c. annuum.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Rince

Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 14, 2010, 09:54:32 ap
Joo, ja taas muutenkin tätä tavaraa josta kukaan ei tiedä juuri mitään. Chilemanin tietokannan mukaan Ethiopian Brown (PI 194908) on tulinen c. baccatum, joka on lähtöisin Etiopiasta. 

Fatalii puolestaan myy tuota mietona c. annuumina.

USDA:n tietojen mukaan taas se oikea PI 194908 ei ole ruskea ollenkaan, vaan punainen pitkulainen annuum... Eli Chilemanin chilin kanssa sillä ei ole muuta yhteistä kuin lähtomaa ja hedelmän muoto.  ::)

wille

Lainaus käyttäjältä: Rince - heinäkuu 14, 2010, 10:13:57 ap
Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 14, 2010, 09:54:32 ap
Joo, ja taas muutenkin tätä tavaraa josta kukaan ei tiedä juuri mitään. Chilemanin tietokannan mukaan Ethiopian Brown (PI 194908) on tulinen c. baccatum, joka on lähtöisin Etiopiasta. 

Fatalii puolestaan myy tuota mietona c. annuumina.

USDA:n tietojen mukaan taas se oikea PI 194908 ei ole ruskea ollenkaan, vaan punainen pitkulainen annuum... Eli Chilemanin chilin kanssa sillä ei ole muuta yhteistä kuin lähtomaa ja hedelmän muoto.  ::)



Juurikin näin... sekava soppa. Sitten kun noita kaupallisiakin nimiä alkaa olemaan puolisen tusinaa yhdellä lajikkeella, ei kukaan enää tiedä mikä chili mikäkin on. Sitten alkavat jo suvutkin mennä sekaisin. Kasvattajan nähtäväksi jää, mitä lajia hänen kasvinsa edustaa.
Uniformu ukkosesta
Prässit sirkkelin teristä
Kiehuvaa pikeä poletit

Aji Inferno

Lainaus käyttäjältä: wille - heinäkuu 14, 2010, 09:54:32 ap
Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - heinäkuu 14, 2010, 00:04:18 ap
Lainaus käyttäjältä: st8 - heinäkuu 13, 2010, 21:31:57 ip
Löytyykö Ethiopian Brownista tietoa mistään kuten alk. maa jne? Nimestä voi sanoa että Etiopia mutta josko tuo on joku kaupallinen nimi?


Kuulostaa siemenkauppiaan keksimältä nimeltä, sillä tuollaista nimeä ei kukaan keksisi paikalliseen käyttöön... Ei ole tuttu lajike, ikävä kyllä.


Joo, ja taas muutenkin tätä tavaraa josta kukaan ei tiedä juuri mitään. Chilemanin tietokannan mukaan Ethiopian Brown (PI 194908) on tulinen c. baccatum, joka on lähtöisin Etiopiasta. 

Fatalii puolestaan myy tuota mietona c. annuumina.

Mene ja tiedä.  ::)

Kerrottakoon taas esimerkkinä, että mulla kasvoi viime kesänä Aji Brown. C. Chinensenä sen ostin. Netissä sitä myydään myös virheellisesti c. baccatumina. Oman kasvini lopputulos oli ruskeahedelmäinen c. annuum.


Näyttääpi olevan tosiaan Etiopialainen isohedelmäinen annuum, tuo... USDAn tietokannan mukaan, siis. Ihmetyttää vähän se, miten tosta Chilemanin tietokannasta näyttää tulleen vähän vähältä sellainen höpöhöpö-kanta. :(  Aji Brownina taidetaan myydä mitä tahansa eteläamerikkalaista missä vaan on ruskea hedelmä. Mulla oli chinense omani toistakymmentä vuotta sitten.

bittipippuri

Eikös rhombokin ole ihan validi: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/acc/display.pl?1683295 siis PI 645680. Tuota nyt ainakin varmasti aika monella kasvaa (mm. allekirjoittaneella).

Tinsa

Lainaus käyttäjältä: bittipippuri - heinäkuu 15, 2010, 15:09:40 ip
Eikös rhombokin ole ihan validi: http://www.ars-grin.gov/cgi-bin/npgs/acc/display.pl?1683295 siis PI 645680. Tuota nyt ainakin varmasti aika monella kasvaa (mm. allekirjoittaneella).
Ei nyt varmaan kauhian monella. Alla Infernon kijoittama pätkä tuosta Rohmboideumista

Lainaus käyttäjältä: Aji Inferno - helmikuu 17, 2010, 01:35:25 ap
Tätä kasvia ei vielä muutama vuosi sitten pidetty lainkaan chilien eli capsicumin osana. Argentiinalainen legendaarinen chilitutkija A.T.Hunziker kuitenkin todisti viimeisessä tieteellisessä työssään asioiden laidan. Niinpä tämä hyvin merkillinen kasvi, joka tunnettiin vuosia mm. "witheringia ciliata" nimellä, on nyt virallisesti osa capsicumia.

Kasvia on kieltämättä hyvin vaikea pitää chilinä sen ulkonäön ja ominaisuuksien perusteella. Toisaalta, se edustaa vasta myöhemmin kuvailtuja 26-kromosomisia chilejä aika hyvin.

Rhomboideum ei todellakaan muistuta muita yleisempiä chilikasveja lainkaan. Sen lehdet ovat vaaleat ja pyöreät. Sen marjoissa ei ole minkäänlaista tulisuutta, vaikkakin mielenkiintoista aromia. Sen kukat ovat kirkkaan keltaiset - piirre, joka esiintyy vain parissa muussa, äärimmäisen harvinaisessa capsicumissa.

Ja niin edelleen...

C.Rhomboideum on oikeastaan aika hyvä puutarhakasvi. Se ei ole erityisen ötökkäherkkä, eikä myöskään erityisen kylmänherkkä. Sen hyödyllisyys on vähän makuasia, sillä sen erikoiset marjat ovat kyllä käyttökelpoisia ruoanlaittoonkin, mutta todellakin... erilaisia. Silti oikein hyviä!

Kasvi on suuri - itse asiassa, yksi hyvin harvoja aidoksi puuksi kasvavia chilikasveja. Se kasvaa helposti pariin metriin, ja tilaisuuden tullen, enemmänkin. Sitä kannattaa ajatella kotikasvatuksessa.
Lainaus käyttäjältä: TunturiTiger
Vaikka on jo vuosia kasvatellut ja antanut tutuille amistiaisia

Lainaus käyttäjältä: bluesman - huhtikuu 24, 2011, 21:02:53 ip
Kaupassa luulivat teeholistiksi kun ihmettelin ettei hyllyssä ollut 32:ta teesiivilää.

Harri1980

Lainaus käyttäjältä: Hombre - heinäkuu 04, 2009, 11:01:10 ap
Tuota pi441560 kasvia on tullut varmaan hehkutettua ennenkin.
Ei helpompaa chiliä taida löytyä. Siitä täytyisi imuroida kaikki mahdollinen tieto mitä löytyy.
Kyseinen kasvi ei ole erityisen herkkä ötököillekään. Kestää sateet, tuulet, paahteet, eikä välttämättä
tarvitse hirveästi valoa.


Mites tulisuus tässä lajissa? Onko siemeniä jaettavaksi?

MrFrost

PI 585262    (Grif 11908)    pubescens

Viitisen podia tuo on nyt tuolla kypsyttelemässä...

-T
Lainaus käyttäjältä: bluesmanTrinidad scorpion Morouga blend; Mieto lasten chinense. Kannattaa tarjota ensimmäistä chiliään maistavalle. Savusalsa ihan ok. Riittoisa.

Lainaus käyttäjältä: Räyhis
Räyhis - halvempi kuin luulin!