huhtikuu 19, 2024, 08:27:37 ap

Uutiset:

Iloista kasvatuskautta !!


Pärämätsit

Aloittaja Jone1970, helmikuu 08, 2016, 00:14:08 ap

« edellinen - seuraava »

Jone1970

Pärämätsit ovat mausteisia lihapiirakoita, joiden esikuvana on tataarien perinneruoka, peremeç. Tampereen suunnalla tällä herkulla on kymmeniä vuosia pitkät perinteet, mutta minä kuulin pärämätseistä ensimmäistä kertaa tänään. Kun löytämäni resepti vaikutti helpolta ja tarvittavia aineita sattui kaapista löytymään, niin pakkohan se oli näitä kokeilla.

Reseptin autenttisuudesta en osaa sanoa mitään, se kun on jonkinlainen oma kombo netistä löytämistäni ohjeista:

Taikina:

1 kananmuna
1dl maitoa
1tl suolaa
3,5dl vehnäjauhoja
2rkl oliiviöljyä

Täyte:

400g naudan jauhelihaa
2 normaalikokoista sipulia
2 valkosipulin kynttä
loraus öljyä
suolaa, paprikajauhetta, pippuria, chilirouhetta yms. mausteita maun mukaan

Paistamiseen: rypsi- tai pähkinäöljyä

Sekoita ensin kananmuna, maito sekä suola ja lisää sitten vehnäjauhot sekaan vähitellen. Taikinasta tulee melko sitkasta, joten homma onnistuu parhaiten yleiskoneella. Kun taikina on kunnolla vaivattu niin laita se jääkaappiin tekeytymään.

Pilko sipuli ja valkosipuli pieneksi silpuksi ja kuullota pikaisesti pannulla pienessä määrässä öljyä. Sekoita kuullotetut sipulit, jauheliha sekä mausteet käsin tasaiseksi massaksi. Piirakoiden on tarkoitus olla mausteisia ja tulisia, joten pippurin, paprikan ja chilin määrissä ei kannata kursailla. Ensimmäisissä pärämätseissäni suurin vika oli nimenomaan mausteiden puute. 

Ota taikina jääkaapista ja muovaile siitä tasapaksu pötkö, joka pilkotaan 8-12 osaan. Taikina jää todella helposti kiinni, eli työtaso ja työkalut kannattaa holvata kunnolla jauhoilla.

Kauli taikinapalat ohuiksi, halkaisijaltaan n. 15cm pyöreiksi levyiksi. Kaulin käy hommaan hyvin mutta piirakkapulikka lienee tähän paras työkalu. Levitä sitten jauhelihamassaa taikinalevyn keskelle reilun sentin paksuiseksi kerrokseksi. Nosta taikinalevyn reunat jauhelihamassan päälle ja rypytä taikinan reunat samaan tapaan kuin karjalanpiirakoissa. Jätä kuitenkin osa lihamassasta (2-3cm) näkyviin piirakan keskelle.

Omilla kätösilläni (jotka ovat kuin nippu giggeleitä) ei tuo rypytys oikein ottanut onnistuakseen ja harmikseni omat pärämätsini näyttivät tässä vaiheessa lähinnä XXXXL-kokoisilta peräaukoilta. Vaikken ole ikinä peräaukkoa missään muodossa syönytkään niin toivoin hartaasti, että piirakkani maistuvat paremmilta kuin miltä ne näyttivät.

Laita korkeareunaisen paistinpannun tai kattilan pohjalle n. 1cm rypsi- tai pähkinäöljyä ja kuumenna öljy 175-190 asteeseen. Omalla sähköliedelläni tämä lämpötila saavutetaan suurimman levyn tehoasetuksella 6. Vaikka tämä ei ole uppopaistamista sanan varsinaisessa merkityksessä, niin öljyä on prosessissa sen verran paljon, ettei toimenpide ole täysin vaaraton. Jos et ole aikaisemmin suuressa öljymäärässä mitään paistanut, niin kannattaa ensin googlailla nettiä hakusanoilla "uppopaistaminen" ja "rasvapalo", varmistua siitä että käsillä on rasvapalon sattuessa sen taltuttamiseen sopivia välineitä ja mikä tärkeintä, ymmärrät miten rasvapaloa EI saa yrittää sammuttaa.

Laita pärämätsit öljyyn yläpuoli alaspäin ja paista kunnes kuori on saanut kullanruskean värin, käännä piirakka ylösalaisin, ja kypsennä pohjapuoli samaan tapaan. Nosta kypsät piirakat lautaselle talouspaperin päälle hetkeksi kuivahtamaan, jotta ylimääräisestä öljystä päästään eroon.

Tampereella pärämätsejä syödään joko "kuivin" tai "märin" maustein. Ymmärtääkseni "kuiva" mauste on paprikapohjainen mausteseos ja "märät" mausteet normaalia snagari-osastoa, eli ketsuppia/sinappia (tamperelaiset oikaiskoot). Söin ensimmäiset pärämätsini ketsupin kera, mutta joku jugurtti-pohjainen tzatsikin tapainen herkku sopisi näiden piirakoiden kanssa taatusti paremmin. Kyytipojaksi olutta.

14-vuotias poikani kehui pärämätsejäni kaupan lihapiirakoita paremmiksi, joten näitä tulee varmasti tehtyä toistekin. Kehuista parhain on kranttuilevan teinin kehu :).
Mikä ei tapa sattuu ihan hel*etisti.

jussa

Kaudet: 2016, 2017, 2018, 2019, 2020

Kebabmaniac

Kiitos, siis näilläkin sormilla voisi onnistua, tosin veikkaan että tulos on samankaltainen :) Pitääpä kokeilla.